sueellen 16.06.14, 11:18 Jestem rozczarowana. Sądziłam, ze będzie spektakularnie, a tu kicha. Nie rozumiem dlaczego ARyja nie zabiła ogara? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dziennik-niecodziennik Re: GOT - finał (spoiler) 16.06.14, 11:41 bo i tak sam zdechnie. moze chciała zeby pocierpiał przed śmiercią, po co mu to skracac? a osobiście mam wrażenie że mimo wszystko wytworzyła się miedzy nimi jakas nic porozumienia, jakis cień sympatii. taki lekki syndrom sztokholmski. moze mimo wszystko nie byla w stanie go zabic. Odpowiedz Link Zgłoś
marusia_ogoniok_102 Re: GOT - finał (spoiler) 16.06.14, 11:44 W książkach dogadywali się znacznie gorzej, szczerze mówiąc i tam po prostu go zostawiła, bo nie chciała mu udzielać łaski szybkiej śmierci. Ale tam umierał tylko od rany w nogę, bo mu się zakaziła. ...tutaj to nie wiem, w serialu dogadali się tak dobrze, że wiedziałam, że jeśli jednak go nie zabije, to straci sympatię połowy fandomu. Ale ja tłumaczę to sobie tak, że wściekła się na niego o sam fakt, że umiera i jest kolejną osobą, która ją zostawia. "A sobie umrzyj". Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: GOT - finał (spoiler) 16.06.14, 11:54 no wlasnie to smieszne, ja tez mam wrazenie ze w filmie oni mimo wszystko jakos sie wlasnie poczuli związani. nie ze sie polubili, ale cos tam powstało. Odpowiedz Link Zgłoś
marusia_ogoniok_102 Re: GOT - finał (spoiler) 16.06.14, 12:14 Mało powiedziane, Ogar tym odcinkiem wygrał nagrodę dla Ojca Roku jak dla mnie. "And that’s what you are doing? Watching over her? … Aye, that’s what I’m doing." No mistrz, chcę takiego. Odpowiedz Link Zgłoś
black_succubus Re: GOT - finał (spoiler) 16.06.14, 16:12 no nie wiem. Dla mnie jest to wlasnie jak w ksiazce. Arya dojrzala i stac ja bylo na opanowanie. Stara arya zabilaby ogara bez mrugniecia, dajac mu tym samym ulge, skracajac cierpienie. Dojrzala Arya kalkuluje na chlodno, bez emocji z pokerowa twarza. Nie ofiarowala ogarowi litosci, nie tracila energii na zlosc. Za to pozwolila mu blagac, upokorzyc sie, a ona tylko zabrala mu kase i bez mrugniecia okiem zostawila na pastwe losu. To nie bylo przywiazanie, to byla kalkulacja. Z nim miala wieksze szanse przezycia - mial racje, ale kiedy stal sie balastem to go zostawila. Imho i w ksiazce i w serialu to ogar sie przywiazuje, i do aryi, i do sansy. Lgnie do ludzi, ktorzy okazuja mu chocby pozory sympatii Odpowiedz Link Zgłoś
dzoaann Re: GOT - finał (spoiler) 16.06.14, 21:30 O to, to, to! On sie do niej przywiazuje, ona kalkuluje na zimno, na koniec odmawia mu laski szybkiej smierci. Odpowiedz Link Zgłoś
marusia_ogoniok_102 Re: GOT - finał (spoiler) 16.06.14, 22:29 No nie wiem, sama Maisie mówi inaczej: "How did you play her emotional state as she walked away? I really don’t think it was spiteful. She doesn’t purposefully leave him there to die. He’s bossed her around for so long, it’s like that final straw of, “Now you take me seriously, and it’s too late.” Her whole life, she’s been desperate to prove to people what she’s capable of. Now the Hound really gets it, and it’s too late. He has almost created a monster and it’s started to backfire on him. That’s a lot for her to deal with as well. She kind of likes him! He really helped her out, and as much as it would be doing him a favor, I don’t think she wants to kill him at all. And possibly walking away is killing him. But in “Game of Thrones,” unless you’ve got a dagger in your heart, it doesn’t necessarily mean you’re dead." (teoria grabarza, teoria grabarza~) Odpowiedz Link Zgłoś
clio_1 Re: GOT - finał (spoiler) 16.06.14, 11:49 Czy Tyrion zabił Tywina i Shae? Odpowiedz Link Zgłoś
clio_1 Re: GOT - finał (spoiler) 16.06.14, 12:15 Ale jak w książce? czekam z niecierpliwością Odpowiedz Link Zgłoś
marusia_ogoniok_102 Re: GOT - finał (spoiler) 16.06.14, 12:18 Tywin dostał z kuszy siedząc na kiblu, a Shae została uduszona sznurem od zasłonki na łóżku Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: GOT - finał (spoiler) 16.06.14, 12:19 A nie łańcuchem ze złotych dłoni jaki miała na szyi? Odpowiedz Link Zgłoś
marusia_ogoniok_102 Re: GOT - finał (spoiler) 16.06.14, 12:27 A nie wiem, może i tak... faktycznie, coś miała na szyi, ale czy to złote dłonie? Odpowiedz Link Zgłoś
deelandra Re: GOT - finał (spoiler) 17.06.14, 07:24 Nie, bo w książce symbolem Ręki Króla był łańcuch a w filmie jest jakaś plojtka Nawet myślałam, że ją tą przyczepką dźgnie w oko, ale nie Odpowiedz Link Zgłoś
zebra51 Re: GOT - finał (spoiler) 16.06.14, 12:24 Że niby czym???!!!! Miałbyć łańcuch ze złotych dłoni! Odpowiedz Link Zgłoś
marusia_ogoniok_102 Re: GOT - finał (spoiler) 16.06.14, 12:28 Nie, faktycznie, czymś, co miała na szyi. Przepraszam Odpowiedz Link Zgłoś
rhaenyra Re: GOT - finał (spoiler) 16.06.14, 14:18 buuuu jamie mu nie powiedzial czemu mu nie powiedzial ??!! Odpowiedz Link Zgłoś
marusia_ogoniok_102 Re: GOT - finał (spoiler) 16.06.14, 21:25 A to akurat prawda I gdzie Lady Stoneheart?! Odpowiedz Link Zgłoś
alpha.sierra Re: GOT - finał (spoiler) 16.06.14, 21:26 Gdzie jest zombie?! Miała być zombie, a nie ma! Jestem rozczarowana. Odpowiedz Link Zgłoś
wioskowy_glupek Re: GOT - finał (spoiler) 16.06.14, 22:45 Jojen zginął ? WTF poza tym gdzie tajemniczy mężczyzna który im pomagał ? Ten serial względem książki robi się coraz bardziej nudny i pozmieniany Brienne i Arya tego chyba nie było? Odpowiedz Link Zgłoś
ola Re: GOT - finał (spoiler) 16.06.14, 22:53 Nie bylo. Ogar umarl od ran a Brien złapała Catelyn i skazała na śmierć za niewypełnienie przysięgi. W książce Ogar i Brienne w ogóle siè nie spotkali. Nie wiem w jakà stronę idą scenarzyści, może w jakąś logiczniejszà niż książka ( bo Martin teź zdaje się nie wiedzieć do czego zmierza) Odpowiedz Link Zgłoś
wioskowy_glupek Re: GOT - finał (spoiler) 16.06.14, 23:10 No więc właśnie ucieczki Varysa też sobie nie przypominam. -- "Zdajesz sobie sprawę, że próbujesz uzyskać racjonalną odpowiedź od czegoś, czego mentalność jest mieszaniną mentalności prymitywnego wieśniaka i odczuć autystyka, i co nigdy nie będzie w stanie zrozumieć sytuacji innej niż ta której samo doświadczyło?" ~ kosheen4 Odpowiedz Link Zgłoś
zebra51 Re: GOT - finał (spoiler) 17.06.14, 08:57 Varys tajemniczo ropłynął się we mgle . Jak dla mnie to facet, który też potrafi zmieniac twarz. Bo w kolejnej części wychodzi, że gra dla Smoków a jego ptaszki robią wujkowi Kevanowi brzydkie kuku Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: GOT - finał (spoiler) 17.06.14, 09:57 Ale nie musiałaś tego pisać, nie? dopiero zaczynam taniec ze smokami. Odpowiedz Link Zgłoś
wuika Re: GOT - finał (spoiler) 17.06.14, 09:57 Babo, w temacie jest spoiler Czego się spodziewałaś? Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: GOT - finał (spoiler) 17.06.14, 10:01 Ale spojler dotyczący ostatniego odcinka tego sezonu! A nie całości. Odpowiedz Link Zgłoś
ola Re: GOT - finał (spoiler) 17.06.14, 07:15 No właśnie, nie powiedział mu. Czy to znaczy, że cały wątek idzie do kosza? W zasadzie to by było logiczne, bo w książce do tej pory nie jest logicznie poprowadzony i można go spokojnie wyciąć. Odpowiedz Link Zgłoś
ola Re: GOT - finał (spoiler) 19.06.14, 19:25 nie powiedział mu o Tyshy. W książce Tyrion właśnie po to płynie za wąskie morze - żeby jej szukać. Zresztą, z tego co pamiętam, Jamie też się wtedy dowiedział paru smutnych faktów o wierności Cersei, co będzie powodem, że ją zostawi samą w Królewskiej Przystani. Odpowiedz Link Zgłoś
noushka Re: GOT - finał (spoiler) 17.06.14, 00:21 Mysle, ze Arya na poczatku chciala go zabic. Ale po jego przemowie o zabiciu chlopca rzeznika, o tym jak powinien byl zgwalcic jej siostre, juz nie miala dla niego litosci. Zostawila go na powolna, straszna smierc. Odpowiedz Link Zgłoś
klaviatoorka Re: GOT - finał (spoiler) 17.06.14, 00:40 Tak jak Ogar- powinien zginąć Martin- za napisanie tego tasiemca i takie zagmatwanie akcji, żebyśmy musieli czekać latami na PRAWDZIWY finał. I jeszcze w mękach powinni skonać producenci filmu, którzy porwali się z motyką na słońce (naprawdę uważają, że zakończą produkcję w tym stuleciu?!). Oni są winni udrękom tysięcy fanów, którzy będą czekać na następne sezony, potem odcinki... Po co nam było zaczynać tę powieść? można było się zadowolić dziełami zebranymi Tolkiena czy nawet Lenina, nie byłoby teraz takiej przykrej udręki ciekawości... Odpowiedz Link Zgłoś
deelandra Re: GOT - finał (spoiler) 17.06.14, 07:21 > Jestem rozczarowana. Sądziłam, ze będzie spektakularnie, a tu kicha. Hm... Lud za murem w kajdanach i Stannisa, czarny smok spopiela 3-latkę (zaocznie), Górę chyba na zombie przerabiają, Jojen zamordowany przez własną siostrę, Ogar dostaje ciężki i ostateczny łomot od Brienne, Tyrion dusi ukochaną zdradziecką biczę i zabija ojca na kiblu - no jak dla mnie jest spektakularnie, czego ty chcesz? fajerwerków i romantycznego pocałunku na lotnisku? > Nie rozumiem dlaczego ARyja nie zabiła ogara? he, he, he, a ja doskonale rozumiem dlaczego, wręcz nie powinna zabijać, zepsuli by budowe postaci, którą się stanie w następnym sezonie Odpowiedz Link Zgłoś
sko.wrona Re: GOT - finał (spoiler) 17.06.14, 09:37 Po co Tyrion lazł do ojca? Rozumiem, że jak zobaczył Shae w jego łóżku, zapałał chęcią mordu, ale czemu poprostu nie uciekał? Czemu Varys uciekł razem z nim? Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: GOT - finał (spoiler) 17.06.14, 09:45 Jak to po co, przecież wyraźnie mu to powiedział przed śmiercią - Tywin nienawidził go i gardził nim całe życie, skazał go na śmierć - mało powodów do zemsty? Varys uciekał, bo dobrze wiedział, że po ucieczce Tyriona to on straci głowę. Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: GOT - finał (spoiler) 17.06.14, 09:48 Aaa, no i w filmie nie ma sceny, kiedy Jamie przyznaje się Tyrionowi, że Tysha, jego tajemna żona nie była podstawioną dziwką, tylko naprawdę go wybrała i kochała, a oni ją zniszczyli, zhańbili, skrzywdzili, rozbili ich małżeństwo. To po tym głównie taki szlag Tyriona trafił i wcale mu się nie dziwię Odpowiedz Link Zgłoś
sko.wrona Re: GOT - finał (spoiler) 17.06.14, 09:57 Nooo to teraz wszystko jasne Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
sko.wrona Re: GOT - finał (spoiler) 17.06.14, 09:56 Mi nie o motyw chodzi tylko Tyrion to taki dobry strateg i inteligentny człowiek. No i on bardzo chce żyć. A ta akcja mogłaby dla niego źle się skończyć. Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: GOT - finał (spoiler) 17.06.14, 10:01 No jak tam się wspinał do niego w książce, to aż się spociłam z nerwów Odpowiedz Link Zgłoś
noushka Re: GOT - finał (spoiler) 17.06.14, 13:16 Varys nie wiedzial, co Tyrion nawyprawial w ojca komnacie. Bedac juz na statku uslyszal dzwony w srodku nocy (ktore nie wroza nic dobrego, a oznaczaly, ze stalo sie cos wielkiej wagi), i wiedzial, ze jego nieobecnosc w tym czasie skaze go na pierwsza linie frontu podejrzenia. Stad zdecydowal sie uciec. Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: GOT - finał (spoiler) 17.06.14, 13:18 W książce na bank wiedział - zresztą go mocno od pójścia do ojca odwodził. Odpowiedz Link Zgłoś
noushka Re: GOT - finał (spoiler) 17.06.14, 14:07 o dzieki, nie wiedzialam. Z filmu to nie wynikalo. Odpowiedz Link Zgłoś
sko.wrona Re: GOT - finał (spoiler) 17.06.14, 15:17 W filme Varys, otwierając drzwi Tyrionowi powiedział, "What have you done" z taką miną, że wyenioskowałam, że wie. Czyli powinien odrazu wpakować się na statek z Tyrionem. Tak tylko mnie to zastanowiło, dlaczego dopiero jak usłyszał dzwony Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: GOT - finał (spoiler) 17.06.14, 09:33 Ja chyba najbardziej jestem rozczarowana brakiem w finale kobiety w kapturze no szkoda, szkoda, pięknie byłoby zakończenie sezonu oraz czułym, braterskim pożegnaniem Tyriona i Jamiego, które jak czytelniczki wiedzą takie nie było być może dlatego, że chyba nie było w filmie wzmianki o Tyshy? Dobrze pamiętam? Potem przez całą Ucztę dla wron Jamie rozkminia, z kim to się Cersei pierd... Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: GOT - finał (spoiler) 17.06.14, 09:33 Ale ogólnie chciałam dodać, że odcinek zacny, zacny. Odpowiedz Link Zgłoś
wuika Re: GOT - finał (spoiler) 17.06.14, 09:37 Rozkminy są cudne Poza brakiem wzmianki o żonie, nie było wzmianki o Joffie, którego to przecież Tyrion zaciukał A i tak rozwaliła mnie Dziewica rozpoznająca młodą Starkównę. To było takie, chlip-chlip, poetyckie iwgóle! Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: GOT - finał (spoiler) 17.06.14, 09:44 Taaa, też mi to zgrzytało. Za to walka była niezła, chłop dwa razy oglądał Odpowiedz Link Zgłoś
rhaenyra Re: GOT - finał (spoiler) 19.06.14, 19:20 tyrion nie zaciukal joffa!!!! Odpowiedz Link Zgłoś