Dodaj do ulubionych

ksiazki darmowe dla niektorych !

26.06.14, 19:26
Czy ktos zastanawial sie dlaczego fundujemy ksiazki niektorym a innym nie, bez wzgledu na sytuacje materialna tylko na rok urodzenia dziecka?
zalozmy ze mam 2 dzieci w wieku 5 klas SP i 1 gimnazjum. Czy ktos zafundowal mi jako matce tych dzieci podreczniki? Nawet sie na to nie zanosi.

Natomiast dzieci idace do pierwszej klasy i pozniejsze roczniki beda mialy podreczniki za darmo - czytaj z pieniedzy podatnikow. Czy to oznacza ze ja place podwojnie?

Jest wielu rodzicow w podobnej sytuacji a nawet gorszej, np. ich dzieci wlasnie koncza edukacje (swoje juz zaplacili a teraz beda placic na innych), albo bezdzietni - dlaczego maja placic za ksiazki dla dzieci?

Nie zazdrosze rodzicom dzieci ktore poszly rok wczesniej do szkoly i ich pociechy ida obecnie do klasy II - nie zalapia sie na darmowy podrecznik, w klasach ich dzieci moze byc 28, a nawet i wiecej dzieci. Same superlatywy ...

Dlaczego nikt o tym nie pisze, nie mowi.
Obserwuj wątek
    • triss_merigold6 Re: ksiazki darmowe dla niektorych ! 26.06.14, 19:35
      Kobieto, moja znajoma która teraz musi posłać dziecko do I klasy sp wolałaby zapłacić normalnie za cały pakiet niż mieć taki darmowy niesprawdzony podręcznik, pospiesznie pisany.
      • przystanek_tramwajowy Re: ksiazki darmowe dla niektorych ! 26.06.14, 19:48
        Prawda jest taka, że wszystkie płatne podręczniki to też chłam i w każdym roi się od głupot, które włos na głowie jeżą. Wolałbym dostać badziew za darmo niż za niego płacić prawie 400 zł. Rodzice obecnych 4 i 5-klasistów mają pełne prawo czuć się pokrzywdzeni - becikowego nie dostaliśmy, urlopy macierzyńskie krótkie i żadnych darmowych godzin w przedszkolu. Ty triss sobie przynajmniej przy córce odbijesz, ale nie wszyscy mają taką okazję.
        • triss_merigold6 Re: ksiazki darmowe dla niektorych ! 26.06.14, 19:57
          Macierzyński miałam w starej wersji, za żłobek płacę pełną stawkę. Latają mi darmowe godziny skoro do przedszkola młodsza idzie na te 8 minimum, wolałabym też żeby były jak kiedyś normalne zajęcia dodatkowe.
          Wiesz, w porównaniu z podręcznikami z czasów mojej podstawówki taki set "Nowe już w szkole" to cud miód malina, jakieś 10 razy bardziej interesujące dla dzieci i praktyczne. Syn idzie do IV klasy, mam wykaz podręczników i te do muzyki czy zpt mam zamiar olać serdecznie.
          • czar_bajry triss 26.06.14, 23:04
            Syn idzie do IV klasy, mam wykaz podręczników i te do muzyki cz
            > y zpt mam zamiar olać serdecznie

Nie rób dziecku krzywdy- te podręczniki na trzy lata są...
            Mój też do IV idzie.
          • lu-na-ma Re: ksiazki darmowe dla niektorych ! 27.06.14, 19:47
            Nowe już w szkole akurat świetne jest ale nie każdy nauczyciel na tym wydawnictwie pracuje. Akurat mój syn (też do IV klasy idzie od września) miał te podręczniki + świetną nauczycielkę = efekt edukacyjny super i nie żałuję ani złotówki wydanej na podręczniki. Za to córka teraz idzie do II klasy mają podręczniki Odkrywam siebie i świat - nędza moim zdaniem i naprawdę wolałabym dostać darmowy podręcznik (skoro i tak czytanki przerabiamy ze starych podręczników syna bo w tych książkach nie ma nic) niż wydawać prawie 250 zł za kiepski pakiet podręczników.
        • pade Re: ksiazki darmowe dla niektorych ! 26.06.14, 20:18
          Dokładnie, popieram!
          Muszę w tym roku kupić podręczniki do 5 klasy SP i 1 liceum. Wyjdzie prawie tysiąc złotych. Na becikowe się nie załapałam, nikt za mnie składek na wychowawczym nie płacił, za przedszkole płaciłam pełne stawki. Dlaczego moje dzieci nie mogą chociaż pożyczyć podręczników z biblioteki? Gorsze są czy jak?
          • przeciwcialo Re: ksiazki darmowe dla niektorych ! 15.07.14, 15:01
            Część mozna kupić uzywane. Idący nowa podstawa nie maja takiej możliwości.
    • niktmadry Re: ksiazki darmowe dla niektorych ! 26.06.14, 19:35
      Tez mnie to wkurza, że muszę sama kupić książki moim dzieciom i jeszcze dołozyć sie do książek dla cudzych dzieci.
    • joxanna1 Re: ksiazki darmowe dla niektorych ! 26.06.14, 19:43
      No właśnie - skandal.

I co takie skandale co i rusz. Wyobraźcie sobie, że niektórzy chcieliby wprowadzić refundowane szczepionki na pneumokoki dla dzieci. A co z całymi pokoleniami dzieci, którym tego nie zafundowano? Czy ktoś je spytał o zdanie?

Albo niektórzy wymarzyli sobie np. bezpłatne znieczulenia do porodu - czyli z NFZ. Czy ktoś spytał dlaczego całe pokolenia kobiet mają im to sfinansować? Niech same płacą, jako i my płaciłyśmy.

A jeszcze inni zorganizowali długie urlopy macierzyńskie - a ja miałam krótszy!

Nie mówię już o takich skandalach, jak np to, że szkoły w ogóle są utrzymywane z podatków - co z tymi, którzy nie mają dzieci?

Strach pomyśleć o jeszcze gorszych sprawach - np. ciągle powstają nowe metody leczenia różnych chorób i w dodatku NFZ i ministerstwo starają się je refundować. A co jeśli ja nie zachoruję? Czemu za to płacę?

Przepraszam, ale ten problem wydał mi się niezwykle wydumany.
      Tu w Polsce jednak staramy się funkcjonować jako społeczeństwo. Jak ktoś nie chce uczestniczyć we wspólnym budżecie, to nie wiem - może w Afganistanie?
      • pade Re: ksiazki darmowe dla niektorych ! 26.06.14, 20:45
        Problem nie jest wydumany. Wystarczyłoby stopniowe dofinansowanie bibliotek szkolnych w celu zakupu podręczników. To jest ekologiczne i przyszłościowe. Rodzice zamiast kupować co roku nowe książki i dawać zarobić tylko wydawnictwom, mogliby dać zarobić organizatorom wyjazdów zorganizowanych albo...rolnikom.
      • dziennik-niecodziennik Re: ksiazki darmowe dla niektorych ! 27.06.14, 11:21
        > Wyobraźcie sobie, że niektórzy chcieliby wprowad
        > zić refundowane szczepionki na pneumokoki dla dzieci. A co z całymi pokoleniami
        > dzieci, którym tego nie zafundowano? Czy ktoś je spytał o zdanie?

mój Boże, moje dziecko miało pneumokoki za darmo, ależ się nażerowałam na społeczeństwie!!!...
        przepraszam ze nikogo nie pytałam o zdanie..
    • iwoniaw Re: ksiazki darmowe dla niektorych ! 26.06.14, 19:44
      Ludzie, co wy wypisujecie? Toż oczywiste, że jeśli coś jest wprowadzane w pewnym momencie, to ktoś nie zdążył z tego skorzystać; podobnie bezdzietni płacą pośrednio na książki cudzych dzieci w takim samym stopniu, jak niezmotoryzowani na utrzymanie dróg krajowych i jeżdżący autami na dotacje do biletów MZK.
      A w ogóle to mam już dość utyskiwania na fakt, że trzeba, olaboga, podręczniki dzieciom kupić. Najczęściej dziwnym trafem jęczą osoby, które przepalają (w postaci papierosów) w miesiąc równowartość kompletu książek i ćwiczeń na rok...
      • przystanek_tramwajowy Re: ksiazki darmowe dla niektorych ! 26.06.14, 19:50
        Najczęściej dziwnym trafem jęczą osoby, które przepalają (w pos
        > taci papierosów) w miesiąc równowartość kompletu książek i ćwiczeń na rok...

Ja nie palę i nie przepijam a jęczę. Więc twoja teoria jest najwidoczniej z dooopy wzięta i tam powinna wrócić.
    • saszanasza Re: ksiazki darmowe dla niektorych ! 26.06.14, 19:52
      A mnie wkurza, że na macierzyńskim mogłam być tylko pół roku, a obecne matki mają 52 tygodnie płatnego urlopu, i wkurza mnie,że muszę pracować na swoją emeryturę dłużej niż to było kiedyś i muszę płacić wyższe podatki.....

Do autorki: Proponuję, żebyś złożyła zwiadomienie o przestępstwie do prokuratury, że jesteś okradana przez 6 latki.
    • filipianka Re: ksiazki darmowe dla niektorych ! 26.06.14, 19:57
      nie dostałam też becikowego dla starszaka i żadnego rocznego macierzyńskiego, dobrze że chociaż dla młodej naród mi podręcznik zasponsoruje, co prawda w świetle wydatku na książki do 4 klasy słabe to dla mnie pocieszenie
      ale nie, nie dziwi nic, że to tak działa jak się coś wprowadza
    • dziennik-niecodziennik Re: ksiazki darmowe dla niektorych ! 26.06.14, 20:07
      ale przecież zawsze jak sie coś wprowadza to tak jest. jak wpradzali becikowe to tez byly krzyki ze "ja urodzilam tydzien temu i juz nie dostane, a sąsiadka wczoraj i dostanie, to niesprawiedliwe!". jak wprowadzali dłuższy urlop macierzyński to tez tak było.
      to co, nic nie wprowadzac bo sie ktos obrazi?...
    • demonii.larua Re: ksiazki darmowe dla niektorych ! 26.06.14, 20:17
      Kupuje podręczniki dla czwórki, już pędzę się pochlastać... jak co roku tongue_out
      I co? Mają zwracać Ci za te darmowe podręczniki czy jak?
      Skoro Cię to drażni, to powiedz jakbyś to rozwiązała?
    • ichi51e Re: ksiazki darmowe dla niektorych ! 26.06.14, 20:24
      A kto ci broni miec jeszcze piatke i odbic sobie?
    • naomi19 Re: ksiazki darmowe dla niektorych ! 26.06.14, 20:25
      Zrób sobie teraz 3 nowe bejbusie w 2 lata, odkujesz się
    • ewa_mama_jasia Re: ksiazki darmowe dla niektorych ! 26.06.14, 20:28
      No ale przecież docelowo mają być darmowe podręczniki dla wszystkich klas. Podobno. Te darmowe podręczniki będą płacone z podatków, ale nie dodatkowo. Mają być płacone ze środków, które były przeznaczane na sfinansowanie zakupu podręczników dla dzieci z rodzin biednych i wielodzietnych.
      • naomi19 Re: ksiazki darmowe dla niektorych ! 26.06.14, 20:45
        ale nie rozumiesz, ona chce już, natychmiast! dla swoich! jej nie interesują koszty tylko własny nos!
        • sarah_black38 Becikowe - kto mnie przebije? 26.06.14, 20:56
          A mi , lub raczej mojemu dzieciowi becikowe przeszło koło nosa. Moja młodsza urodziła się 8 listopada 2005, a becikowe dla wszystkich dawano od 9 listopada. Chyba powinnam sobie jakiś korek wsadzić wink i poczekać jeden dzień żeby tysiaka z państwowej kasy zgarnąć... He he
          • demonii.larua Re: Becikowe - kto mnie przebije? 26.06.14, 21:39
            Ja się załapałam na przy najmłodszym, normalnie tyle kasy mi przeszło koło nosa (trójka starszych) że powinnam wystąpić o odszkodowanie big_grin
      • jakw Re: ksiazki darmowe dla niektorych ! 27.06.14, 09:21
        ewa_mama_jasia napisała:

> No ale przecież docelowo mają być darmowe podręczniki dla wszystkich klas. Podo
        > bno.
        Tylko dla wszystkich to pewnie będzie w 2027...
    • oqoq74 Re: ksiazki darmowe dla niektorych ! 26.06.14, 20:50
      Bo od kiedyś trzeba zacząć.
      Nie korzystałam w ogóle z macierzyńskiego, nie załapałam się na becikowe, ale mam to w nosie.
      Za przedszkole płaciłam i mimo że jest orzeczenie sądu administracyjnego, że opłata była niezgodna z prawem, to nikt nie ma zamiaru jej zwrócić. Za podręczniki do 1, 2, 3 zapłaciłam, teraz do czwartej też zapłacę (choć u mnie w szkole była możliwość odkupienia z poprzednich roczników za mniejsze pieniądze).
      Ale są reformy, które kiedyś muszą się zacząć.

A bezdzietni, kiedyś będą korzystać z ubezpieczeń, które wypracują dzieci tych dzietnych.smile

Nie wiem o co to larum.
    • anika772 Re: ksiazki darmowe dla niektorych ! 26.06.14, 22:01
      Wiesz co, moje dziecko idzie we wrześniu do I klasy i wolałabym zapłacić za porządnie zrobiony pakiet niż za ten pośpiesznie tworzony podręcznik...
    • aga_sama Re: ksiazki darmowe dla niektorych ! 26.06.14, 22:48
      Mój syn idzie do drugiej klasy i będzie miał prawie darmowe podręczniki, bo jest niepełnosprawny. I co, autorka wątku chce sie zamienić?
      Dodam, ze 225 zł, ktore państwo wyda na jego podręczniki, ja wydaję w tydzień na wsparcie, ktore powinien mieć w szkole i na ktore państwo tez daje kasę, ale kasa gdzieś znika.
      • andaba Re: ksiazki darmowe dla niektorych ! 26.06.14, 23:13
        Musze przyznac, że mnie, kupującej podręczniki dla piątki dzieci, ten aspekt nawet nie przyszedł do głowy.

No nie załuje tym rodzicom młodszych zaoszczędzonych pieniędzy, głupia chyba jakas jestem, wcale nie pomyslałam, że mogłabym,.

• mag1_k Re: ksiazki darmowe dla niektorych ! 26.06.14, 23:39
      Darmowy, ale napisany pospiesznie, z podobno chaotyczną zawartością.
      Teoretycznie bezpłatny, bo zapowiedziano nam, że musi być zdany po roku w dobrym stanie. Ciekawa jestem, ile ten "darmowy" podręcznik będzie mnie kosztował, jak się nie spodoba ciału pedagogicznemu i innemu decydentowi w szkole jego stan na koniec roku??? Na te pyt. dyrektor nie udziela odpowiedzi i wymownie milczy...
      Pozostałe materiały w postaci ćwiczeń niekoniecznie bezpłatne. Na te pytania też nam na razie nie odpowiadają w szkole...
      Klasy ustawowo do max 25 osób, ale też pierwszy rocznik, kiedy nie ma możliwości, aby przyjaciele z przedszkola pozostali w jwdnej klasie , jak ich dzieli kilka miesięcy różnicy w dacie urodzenia. Uwierz mi, robiłam cuda (podania, rozmowy z dyrekcją), a nikt nie chce nam pójść na rękę. Dla dzieci tragedia, mimo że nastawiamy ich pozytywnie. W poprzednich latach nigdy nie było takich dylematów.
      Mam pisać dalej????
      • naomi19 Re: ksiazki darmowe dla niektorych ! 26.06.14, 23:55
        nie mieszaj rozdzielania klas (skandal) z darmowym podręcznikiem, to 2 zupełnie różne sprawy
      • moofka Re: ksiazki darmowe dla niektorych ! 27.06.14, 06:36
        Przyjaciele z przedszkola nie bedą razem w klasie? No tragedia wink
        • mag1_k Re: ksiazki darmowe dla niektorych ! 27.06.14, 15:34
          Zgrabnie pominełyście moją część wypowiedzi o podręcznikach w teorii darmowych.
          Zadałam na zebraniu pytanie wprost, otrzymałam pokrętną odpowiedź Pani Dyrektor. Nie popuściłam, po zebraniu mi potwierdziła, że książki w jakimś stopniu zniszczone będą opłacone przez rodziców na koniec roku. na 100% !! Co oznacza stopień zniszczenia? Tego nie wiem, nie dowiedziałam się. Mój syn akurat z tych, którzy dbają o swoje rzeczy ( w odróżnieniu od młodszego), a i tak książka z religii użytkowana raz w tygodniu (do tej pory jego jedyny stały podręcznik) w stanie nie najlepszym, okładka oderwana.

Nie mieszam z dzieleniem klas wg PESELi. Są trzy zasadnicze zmiany:
          "darmowe" książki, mas 25 w klasie i dzielenie wg PESELi. Może o czyms jeszcze nie wiem, ale te trzy mnie dotyczą. Bulwersujecie się nad tymi darmowymi podręcznikami i wyróżnianiem obecnych pierwszoklasistów mniejszymi klasami. No to piszmy sprawiedliwie o wszystkim!!
          Tak, to jest problem dla dzieci, że nie mogą być razem. Oni się nie kumplują, ale od czterech lat przyjaźnią, my z rodzicami już też (sama byłam zdziwiona, że w przedszkolu coś takiego mnie spotka). Do tej pory problemu w łączeniu dzieci nie było, więc to spora zmiana.
          Poza tym ustawa przewiduje w pkcie drugim odstępstwo od zasady dzielenia dzieci wg PESELi, ale pani dyrektor uważa, że ma władzę absolutną i ostatecznie wszystkie rozmowy i podania nie były brane pod uwagę.. Czujemy się jak jelenie, jedynie mogę wziąć dziecko ze szkoły, więc bez sensu.
          Zobaczycie, pojawią się za rok wątki i problem z płaceniem. Wolałabym od początku zapłacić, i czuć się swobodnie. Czuję, że znowu zrobią z nas jeleni i część zapłaci za te podręczniki. Ktoś znowu równie ważny będzie decydował w szkole, czy masz szczęście czy nie.
      • daga_j Re: ksiazki darmowe dla niektorych ! 27.06.14, 14:29
        U nas już mówiono - do podręcznika z j. ang. dofinansowanie szkoła dostaje 25zł, do wszelkich ćwiczeniówek 50zł na dziecko, także myślę, tak nam dano do zrozumienia, że dyrekcja zamówi książki takie i w takiej cenie, że nie trzeba będzie dopłacać. Jest to możliwe, bo każde wydawnictwo będzie chciało być tym wybranym dla danej szkoły czy kilku szkół, że dadzą taką cenę by się szkołą zmieściła w tych dotacjach. Ćwiczeniówki choć formalnie należeć będą do szkoły będą bezzwrotne - wiadomo, bo się je wypełnia.
        Także ja się cieszę bo akurat będę miała pierwszaka a kasy u nas mało, to pozostaje mi kupić tornister i wyprawkę szkolną. No i cóż, podręczniki i ćwiczeniówki dla starszej córki smile
    • bambzgrozja Re: ksiazki darmowe dla niektorych ! 27.06.14, 00:02
      Na takiej samej zasadzie z moich (między innymi) podatków opłacana jest państwowa edukacja, chociaż sama mam dzieci w prywatnych placówkach.
      Opłacam ubezpieczenie zdrowotne (państwową służbę zdrowia) chociaż korzystam tylko z prywatnej...i tak dalej...
      • iwles Re: ksiazki darmowe dla niektorych ! 27.06.14, 00:21

prywatne szkoły (i przedszkola) dostaja subwencje panstwowe.
        I trudno tez mi uwierzyć, że w ogole nie korzystasz z panstwowego ubezpieczenia zdrowotnego, ja tez chodze do wielu specjalistow prywatnie, ale tez i do kilku lekarzy na NFZ, a już na pewno zabiegi i operacje w szpitalu.
        • arwena_11 Re: ksiazki darmowe dla niektorych ! 27.06.14, 07:35
          mniejszą niż państwowe. Jeśli się nie mylę to 70% tego co państwowe na 1 dziecko. I pytanie dlaczego?
    • undoo Re: ksiazki darmowe dla niektorych ! 27.06.14, 00:33
      Miałam króciusieńki macierzyński, bo się nie załapałam, wszyscy wokół mieli długie, a ja urodziłam wcześniaka, więc na nowych zasadach mi wyliczyli. Bywa.
      Przedszkole państwowe przeszło koło nosa, bo jedynacy nie mieli wtedy szans. Urodziłam w czasie rekrutacji, ale w czasie składania papierów wciąż byłam w ciąży. Ciekawe, że wtedy moje dziecko było tylko płodem dla przedszkola.
      Mam dalej? big_grin

Podatkami współfinansuję inne dzieci i nie miauczę, że mi źle.

Dzieci uważam za dobro całej społeczności i cieszy mnie, że się w nie choć w taki sposób inwestuje. Choć nie powinno się tego czynić wybiórczo, to może to pierwszy sygnał, że będzie więcej takich akcji?

1. Wszystkie dzieci powinny mieć darmowe podręczniki.
      2. Dla każdego chętnego powinno być miejsce w przedszkolu czy żłobku.
      3. Szkoła powinna zapewniać opiekę po lekcjach dzieciom, które jej potrzebują.
      To na początek. Przecież brakuje pracy, czemu więc nie tworzy się nowych miejsc pracy tam, gdzie są potrzebne? Dlaczego rząd biorąc pieniądze z naszych podatków, nie wydaje z korzyścią dla społeczeństwa?
      Dużo się da sfinansować obcinając o połowę diety poselskie.
    • nowi-jka Re: ksiazki darmowe dla niektorych ! 27.06.14, 07:58
      a dlaczego ja musze płacić na tych co maja zwrot za podreczniki z mopsu albo na tych co nie maja mieszkania i korzystaja z komunalnego? dlaczego musze płacic na roczne macierzynskie choc sama mam dwójke i korzystałam 5 m-cy?
      co za durne pytanie
      teraz weszło to w zycie i ci obecni korzystaja
    • aspinia Re: ksiazki darmowe dla niektorych ! 27.06.14, 08:12
      Przy takim podejsciu jak: nowijka, undoo, iwles, bambzgrozja, naomi 19 (!), oquoq74, demoni.laura, dziennik-niecodziennik, saszanasza, przystanek-tramwajowy, iwoniaw rzeczywiscie szkoda czasu.

No coz takie mamy spoleczenstwo.

Szczegolnie dziekje Naomi 19 za rzeczowe komentarze...

Dawno nie widzialam tyle jadu.

pozdrawiam

Myslalam ze to bedzie rzeczowa dyskusja a nie wylewanie pomyj na autorke postu.

milego dnia
      • nowi-jka Re: ksiazki darmowe dla niektorych ! 27.06.14, 08:22
        aspinia napisała:

> Przy takim podejsciu jak: nowijka, undoo, iwles, bambzgrozja, naomi 19 (!), oqu
        > oq74, demoni.laura, dziennik-niecodziennik, saszanasza, przystanek-tramwajowy,
        > iwoniaw rzeczywiscie szkoda czasu.

Jakim podejsciu? Rozumującym ze nie wszystkim rózno daja i niesprawiedliwosci kupa bo i uniknac sie jej nie da? Czy szkoda czasu bo inne niz twoje? błahaha
        >
        > No coz takie mamy spoleczenstwo.

Czyli jakie?
        NIe wykłócajace sie o byle podrecznik? Rozumujace ze jak uchwała wchodzi w zycie to nie obejmuje czasu wczesniejszego?

> Dawno nie widzialam tyle jadu.

Tos mało widziała bo tu jadu jeszcze nie było. błahaha
        >

>
        > Myslalam ze to bedzie rzeczowa dyskusja a nie wylewanie pomyj na autorke postu.

Na durny problem ciezko rzeczowo dyskutowac zwłaszcza jak sie załozyciel watku obraza po 5 wpisach
      • elle.hivernale Re: ksiazki darmowe dla niektorych ! 27.06.14, 08:28
        Ale co cię tak ubodło, że naomi dziewiętnaście?
        • slonecznik1981 Re: ksiazki darmowe dla niektorych ! 27.06.14, 08:58
          Po prostu ww forumki dość inteligentnie i lekko ironicznie odniosły się do absurdalnego sposobu myślenia autorki wątku, tym samym stały się "takim społeczeństwem", nie głaskając jej po główce i nie podzielając jej jedynie słusznych poglądów big_grin
      • joxanna1 Re: ksiazki darmowe dla niektorych ! 27.06.14, 08:30
        to jeszcze ja się zapisuję do tej kliki!

O czym tu dyskutować? Wchodzi w życie nowa regulacja - musi mieć pewien dzień startowy, nie będzie sięgać niewiadomo ile pokoleń wstecz.

Ale oczywiście, można rozkręcić nowy ruch 1 kwartału...
        • naomi19 Re: ksiazki darmowe dla niektorych ! 27.06.14, 09:08
          dziekuje za wyroznienie wykrzyknikiem, w tak durnym temacie, nie moglo mnie spotkac nic lepszego, coz za cudowny poczatek dnia!
      • oqoq74 Re: ksiazki darmowe dla niektorych ! 27.06.14, 10:59
        Rzeczowe argumenty to jad?
    • jakw Re: ksiazki darmowe dla niektorych ! 27.06.14, 09:02
      aspinia napisała:
      > Nie zazdrosze rodzicom dzieci ktore poszly rok wczesniej do szkoly i ich pociec
      > hy ida obecnie do klasy II - nie zalapia sie na darmowy podrecznik, w klasach i
      > ch dzieci moze byc 28, a nawet i wiecej dzieci. Same superlatywy ...
      A to nie była ich decyzja?
      • naomi19 Re: ksiazki darmowe dla niektorych ! 27.06.14, 09:17
        ich, ich
        moja sasiadka puscila dziecko (malo rozgarniete, do tej pory nie czyta) jako 6-latke, bo chciala zaoszczedzic na oplatach w przedszkolu...
        • mynia_pynia Re: ksiazki darmowe dla niektorych ! 27.06.14, 11:50
          Za to inne teraz jojczą że ich dzieciątka takie intelygentne 7 latki są w mniejszości z 6 latkami.
    • mynia_pynia Re: ksiazki darmowe dla niektorych ! 27.06.14, 11:49
      Moja mama też domaga się zwrotu za moje podręczniki i becikowego oraz dłuższego urlopu. A ojciec che zwrotu bykowego które płacił w latach siedemdziesiątych. Ponadto dziadkowie i rodzice żądają zwrotu cegiełek na warszafkę wink.
    • aagnes Re: ksiazki darmowe dla niektorych ! 27.06.14, 12:13
      Nie mam z tym najmniejszego problemu, wlasciwie ciesze sie, ze ktos ma lepiej niz bylo. wiadomo, wolalabym miec mozliwosc posiedziec z dzieckiem rok, a tak odstawialam od cyca i do roboty, jak ktos moze tego uniknac - super.
      darmowe podreczniki - ekstra, nareszcie, w koncu ja cala podstawowke mialam darmowe.
      na dzieci nawet cudze nigdy nie zaluje swoich jakze ogromnych podatkow. żal mi na innych darmozjadow.
    • falka_85 Re: ksiazki darmowe dla niektorych ! 27.06.14, 12:14
      aspinia napisała:
      > Dlaczego nikt o tym nie pisze, nie mowi.

Chyba dlatego, że nie ma za bardzo o czym pisać i o czym mówić. To raczej normalne, że czasu nie da się cofnąć i darmowe podręczniki dla pierwszoklasistów nie obejmą osób, które już skończyły edukację big_grin Dobrze, że nie poszłaś krok dalej i nie żądasz darmowych podręczników dla siebie gdy miałaś 7 lat.
      Szczerze nie czaję takiego podejścia dlaczego bezdzietni mają płacić na dzieci? a czemu ja mam płacić podwójnie? Czyli co, każda bezdzietna osoba może ci teraz wytykać ile to kasy w podatkach wydała na twoje bachory? Oczywiście można dyskutować zasadność poszczególnych działań, czy dane środki można spożytkować lepiej itd. ale nie na zasadzie ja nie korzystam (teraz), to czemu kasa na to ma iść z moich podatków?
    • daga_j Re: ksiazki darmowe dla niektorych ! 27.06.14, 14:20
      Jejku, przecież każda reforma musi kiedyś wejść w życie, nie da się wynagrodzić za podręczniki całych pokoleń wstecz, którzy przecież płacili. Nie ma też pieniędzy w budżecie aby od września nagle wszyscy od podstawówki po klasy maturalne dostały podręczniki darmowe. Nie można też rozdzielać pieniędzy podatników według tego co chcieliby oni "fundować" - bo "fundujesz" nie tylko cudze podręczniki ale zastanów się - również leczenie innych ludzi, emerytury obcych ludzi, pensje policjantów, nasze podatki idą na drogi publiczne, na różne państwowe instytucje, muzea, więziennictwo, biblioteki i w ogóle wiadomo na całe funkcjonowanie kraju, na miejsca u ludzi, których nigdy nie poznasz. Po prostu zrozum, że to jest BUDŻET państwa, każdy się tam dokłada, i coś z tego ma, jeden skorzysta więcej (bo się dużo leczy i non stop po szpitalach, przychodniach ale chyba tego nie zazdrościsz?), inny mniej (bo bezdzietny, zdrowy, niemający konfliktów z prawem, tylko pracuje i się dokłada, nigdzie nie ma zniżek i za darmo). Takie życie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka