Dodaj do ulubionych

W temacie imion - ile dajecie? jedno? dwa? trzy?

30.06.14, 10:43
Znajomi nadali swojemu dziecku tylko jedno imię. Stwierdzili że tak wygodniej będzie miało na przyszłosć w urzędach, drugie tylko przeszkadza.
Ciekawa jestem czy po latach nie będzie mu przykro, że wszystkie dzieci mają drugie imiona a on nie.
W krajach latynoskich jest obyczaj dawania nawet kilku imion.
Osoby z korzeniami rodowymi/magnackimi na ogół w drugim i trzecim imieniu odnoszą się do tradycji rodzinnej.

Jak u was? Ile imion dziecku daliście?
Tradycyjnie dwa "bo tak robią wszyscy wokoło" czy jakiś inny powod?
Obserwuj wątek
    • bessie_blount Re: W temacie imion - ile dajecie? jedno? dwa? tr 30.06.14, 10:45
      U mnie w rodzinie obowiązuje 1 imię. Nie wiem skąd się to wzięło i nigdy nie dociekałam tego.
      Nigdy nie było mi przykro, że mam 1 imię, bo i niby dlaczego by mi miało być?
    • lilly_about Re: W temacie imion - ile dajecie? jedno? dwa? tr 30.06.14, 10:46
      Jedno. Znajomi dobrze myślą.
    • estragonka Re: W temacie imion - ile dajecie? jedno? dwa? tr 30.06.14, 10:47
      ja też dałam jedno. i sama mam jedno. i bardzo dobrze
    • melmire Re: W temacie imion - ile dajecie? jedno? dwa? tr 30.06.14, 10:49
      Ja planuje dac dwa, jedno wedlug naszego gustu, drugie bardziej standardowe jesli w praniu sie okaze ze gust dziecka inny smile
      • mx3_sp Re: W temacie imion - ile dajecie? jedno? dwa? tr 30.06.14, 10:52
        ja mam jedno. W rodzinie mojego ojca nadawano dwa + 3 z chrztu, które funkcjonowała równolegle z pozostałymi dwa urzędowymi. Mama moja ucięła ten precedens i z bratem mamy jedno. Syn mój, zgodnie z tradycja ojca swego ma 2.
      • oteczka Re: W temacie imion - ile dajecie? jedno? dwa? tr 30.06.14, 10:54
        Sama mam jedno ,dzieci i wnuczki po dwa,ale każde drugie imię jest wybrane dla uczczenia pamięci osób mi bliskich np. starsza wnuczka ma drugie imię po mojej siostrze ,młodsza po mojej mamie.
    • werualta Re: W temacie imion - ile dajecie? jedno? dwa? tr 30.06.14, 10:51
      jedno
      • opium74 Re: W temacie imion - ile dajecie? jedno? dwa? tr 30.06.14, 10:53
        Sama mam 2, mąż też. Dziecko zatem jakoś naturalnie też dostało 2.
        • aqua48 Cztery.. 30.06.14, 10:59
          Ja mam trzy, mąż dwa, jedno dziecko trzy, drugie cztery ( każde ma po jednym z bierzmowania). Moja Mama też miała cztery imiona.
          Ponieważ mamy dość popularne nazwisko dwa imiona już dzieciom się przydały na uczelni do odróżnienia od innych podobnie nazywających się studentów.
          • loola_kr Re: Cztery.. 30.06.14, 11:38
            u nas tak właśnie było na studiach z dwoma koleżankami.
            U syna w przedszkolu dwie dziewczynki miały identyczne nazwiska, pierwsze i drugie imiona.
          • ichi51e Re: Cztery.. 30.06.14, 11:48
            Polskie prawo pozwala na 3 imiona maks. Imiona ze chrztu bierzmowania to nie as official me imiona.
            • ichi51e Re: Cztery.. 30.06.14, 11:50
              Nie as oficjalne imiona (spellcheck)
            • annajustyna Re: Cztery.. 30.06.14, 17:56
              Nie na trzy, a dwa. Niemieckie na 5 (swego czasu "patologia" potrafila nadac nawet 13, stad to ograniczenie).
    • skarolina Re: W temacie imion - ile dajecie? jedno? dwa? tr 30.06.14, 11:17
      Moje dzieci mają jedno, nie żałują, mniej wpisywania w dokumenty.
    • solejrolia Re: W temacie imion - ile dajecie? jedno? dwa? tr 30.06.14, 11:21
      mam jedno imię, i dlatego córka również ma jedno. wystarczy.
      mąż ma dwa, jedno z nich jest długie+ nazwisko, też długie, no i mąż zazdrości mi tylko jednego imieniasmile
      • niutaki Re: W temacie imion - ile dajecie? jedno? dwa? tr 30.06.14, 11:23
        moja corka ma jedno, po co wiecej?
        • andaba Re: W temacie imion - ile dajecie? jedno? dwa? tr 30.06.14, 11:26
          Dwa.
          Bo wszyscy mają dwa smile

• sko.wrona Re: W temacie imion - ile dajecie? jedno? dwa? tr 30.06.14, 11:55
            Gdzie wszyscy?

Tam skąd pochodzi mój mąż nie ma zwyczaju nadawania dwóch imion.
            Tam skąd ja pochodzę, dużo osób nosi podobne nazwiska indzieciom nadaje się dwa imiona, coby później nie mylili się w szkole tongue_out
    • monikaj21 Re: W temacie imion - ile dajecie? jedno? dwa? tr 30.06.14, 11:26
      > Tradycyjnie dwa "bo tak robią wszyscy wokoło"

Nie wydaje mi się, że wszyscy nadają więcej niż 1 imię.
      Moja dwójka ma po 1, tylko średni ma 2.
    • princy-mincy Re: W temacie imion - ile dajecie? jedno? dwa? tr 30.06.14, 11:31
      Ja mam dwa (ojciec sie upierał, by drugie było po jego ulubionej ciotce) a moj maz jedno (bo po co robic bałagan w papierach).
      Nasze dzieci maja po jednym imieniu, bo podobnie jak maz nie widzę potrzeby dwóch.
      I tak sie tego drugiego imienia jeo używa i ja sie z nim w ogóle nie identyfikuje.
    • joxanna1 Re: W temacie imion - ile dajecie? jedno? dwa? tr 30.06.14, 11:35
      Moje dzieci mają po jednym. Ja z bratem też. U męża w rodzinie - też po jednym. Nie mamy tak popularnego nazwiska, żebyśmy musieli się odróżniać po drugich imionach. Rozumiem, że u Nowaków i Kowalskich lepiej dać drugie imię, bo lepiej odnajdywać się po imionach, niż peselach.

Czy jest jakiś inny powód dawania dwóch imion?
      • andaba Re: W temacie imion - ile dajecie? jedno? dwa? tr 30.06.14, 11:41
        Może to zalezy też od regionu?

Jak chodzę na zakończenia roku do dzieci, to większość jednak ma dwoje imion, bo wyczytują oba przy wręczaniu swiadectwa, pojedyncze jest jedno-dwa na klasę.
        Moje koleżanki tez miały podwójne, o rodzinie nie piszę, bo to oczywiste. Jedyna znaną mi osobą która ma pojedyncze imię jest moja teściowa, ale może rodzicom inwencji po prostu brakło smile
        • memphis90 Re: W temacie imion - ile dajecie? jedno? dwa? tr 30.06.14, 19:39
          Dla mnie używanie dwóch imiom (np. Maria Wiktoria Wałęsa) jest pretensjonalne.
          • andaba Re: W temacie imion - ile dajecie? jedno? dwa? tr 30.06.14, 20:54
            Ale na co dzień raczej nikt nie uzywa, jednak w dokumentach są dwa.

Choć moje obydwa brzmia ładnie, a drugie wole od pierwszego, więc bez oporów podaję imiona jak w rubryczce jest "imię (imiona)"
            • memphis90 Re: W temacie imion - ile dajecie? jedno? dwa? tr 30.06.14, 21:09
              Maria Wiktoria używa, brrr!
              • misterni Re: W temacie imion - ile dajecie? jedno? dwa? tr 01.07.14, 02:37
                No i jej prawo używać.
                • memphis90 Re: W temacie imion - ile dajecie? jedno? dwa? tr 01.07.14, 18:23
                  A moje prawo- uważać, że to pretensjonalne smile
    • mayaalex Re: W temacie imion - ile dajecie? jedno? dwa? tr 30.06.14, 11:41
      dzieci maja dwa imiona - pierwsze jest krotkie, latwe i miedzynarodowe, drugie "etniczne", u nas akurat wyszlo tak, ze w obu przypadkach nadalismy dzieciom jako drugie imiona tureckie (maz jest Turkiem) bo polskie albo byly skomplikowane w zapisie, albo zle brzmialy z nazwiskiem, albo wymawialoby sie je inaczej w Belgii niz w Polsce. moglam nadac oficjalnie jeszcze nawet trzecie i czwarte (w Belgii czesto nadaje sie cztery imiona) ale w Polsce potem i tak zdaje sie mozna zarejestrowac tylko dwa wiec odpuscilismy, tym bardziej, ze ciezko nam bylo wybrac pierwsze dwa.
      ja mam dwa oficjalne, drugie jest obrzydliwe i nigdy go nie uzywam (chyba, ze musze wpisac w jakis dokumentach) i dwa z bierzmowania. uzywam wylacznie pierwszego.
    • dziennik-niecodziennik Re: W temacie imion - ile dajecie? jedno? dwa? tr 30.06.14, 11:46
      u męża w rodzinie wszyscy mają tylko po jednym imieniu. u mnie prawie wszyscy mają po dwa imiona.
      córka ma dwa imiona, drugie wywalczone z mężem jako forma uczczenia mojej przyjaciółki, a jej matki chrzestnej. poza tym - w razie gdyby dorosla i stwierdziła że jej pierwsze imię jest zbyt popularne bedzie mogła uzywac drugiego.
      żadna głębsza filozofia za tym nie stoi.
    • ichi51e Re: W temacie imion - ile dajecie? jedno? dwa? tr 30.06.14, 11:46
      Jedno. Za to zupelnie wyjatkowe. Die ok bedzie nam wdzieczne zen a Jenny's poprzestqlismy big_grin
      • ichi51e Re: W temacie imion - ile dajecie? jedno? dwa? tr 30.06.14, 11:47
        Za na jednym poprzestalismy big_grin
    • 18lipcowa3 Re: W temacie imion - ile dajecie? jedno? dwa? tr 30.06.14, 11:56
      Moje dzieci mają po jednym - celowo nie nadawałam drugiego, po co? Ani to wygodne, ani potrzebne a nadęte i pretensjonalne.
    • katriel Re: W temacie imion - ile dajecie? jedno? dwa? tr 30.06.14, 11:56
      Znajomy ma dwóch synów, jednemu dał dwa imiona, drugiemu jedno.
      (Uzasadnienie różnicy takie, że imię wybrane dla starszego ze względów rodzinno-
      estetycznych nie miało świętego patrona, więc dodał drugie, żeby syn patrona miał;
      imię młodszego było już samo z siebie imieniem znanego świętego, więc drugie
      nie było potrzebne.)
      I tak, młodszy ma żal, że nie ma drugiego imienia. Tragedia życiowa to nie jest, ale
      żal ma.
      To jest oczywiście trochę inna sytuacja, to nie "wszystkie dzieci" mają drugie imiona,
      tylko rodzony brat.

Moi synowie mają po dwa, obaj. W rodzinie wszyscy tak mają, z wyjątkiem mojego ojca
      - w jego wsi nie było takiego zwyczaju.
      Moja mama w metryce chrztu ma nawet trzy, bo jej się chrzestni spili i zapomnieli,
      jak ma dziecko mieć na imię, więc na wszelki wypadek dali pierwsze imię po ojcu
      chrzestnym, drugie po matce, trzecie po chrzestnej. Na czwarte po rodzonym ojcu
      (byłoby Eugenia) ksiądz się już nie zgodził. Ale w urzędowych papierach tylko dwa
      pierwsze.
    • tol8 a ja nie rozumiem :) 30.06.14, 12:16
      Mam jedno imię w akcie urodzenia, na chrzcie drugiego nie dostalam. Dodalam je sobie na bierzmowaniu, ale, na boga, nigdzie go nie wpisuję..
      Dzieci mają po dwa - drugie podawaliśmy od razu w USC, bo byłam przekonana że trzeba podać. Czemu? Nie wiem smile Wiem, że podawaliśmy jako drugie to, które się podaje w kościele na chrzcie. I w kościele, podczas chrztu, rodzice podawali właśnie tylko te drugie imiona.
      Dlatego nie rozumiem, po co wpisujecie te imiona w dokumenty? Trzeba? Ja podaję ich tylko jedno imię.
      • gryzelda71 Re: a ja nie rozumiem :) 30.06.14, 12:20
        podawaliśmy jako drugie to, które się
        > podaje w kościele na chrzcie. I w kościele, podczas chrztu, rodzice podawali wł
        > aśnie tylko te drugie imiona.

O rany o co w tym chodzi???
      • ha-ya Re: a ja nie rozumiem :) 30.06.14, 12:49
        ? Czyli w ksiegach koscelnych maja inne imiona niz oficjalnie ( tzn. To z USC). Kurcze, to straszny balagan w papierach. Albo celowa zmylka suspicious
        • woi.mi Re: a ja nie rozumiem :) 30.06.14, 13:02
          Imię dodane na chrzcie (świętego) nie musi być wpisane nigdzie urzędowo.
          Dopiero przy ślubie kościelnym może się otoczenie zdziwić.
          • aqua48 Re: a ja nie rozumiem :) 30.06.14, 16:35
            A ja nie rozumiem, imiona wpisane w akt urodzenia są inne niż podane na chrzcie? Po co takie zwracanie głowy i którymi imionami wołacie dzieci? Nawet nie wiedziałam, że tak można.
            • woi.mi Re: a ja nie rozumiem :) 30.06.14, 16:45
              Księdzu się nie podobało imię, nie było świętego patrona, więc do imienia pierwszego z aktu urodzenia zostało dodane drugie niezłe imię. Zupełnie nieużywane.
              • memphis90 Re: a ja nie rozumiem :) 30.06.14, 19:40
                Kosmos...
          • raszefka Re: a ja nie rozumiem :) 01.07.14, 09:35
            woi.mi napisała:

>
            > Dopiero przy ślubie kościelnym może się otoczenie zdziwić.
            Zdziwić jak zdziwić, ale czy to nie podda w wątpliwość ważności takiego małżeństwa, jeśli zgodne oświadczenia złożą osoby podające się za inne niż te, które figurują w rejestrach jednej (świeckiej) bądź drugiej (wyznaniowej) instytucji big_grin
            • annajustyna Re: a ja nie rozumiem :) 01.07.14, 17:53
              Nie, nie bedzie. Natomiast w KK (inaczej niz w prawoslawiu) ksiadz moze spokojnie wywolac imie uzywane na co dzien.
        • tol8 Re: a ja nie rozumiem :) 30.06.14, 17:53
          Na chrzcie było kilkanaścioro dzieci - nazwijmy je Krzysie, Michasie, Ole, itp.
          Ksiądz pytał, jakie imię wybraliście, wiem że i ja i znajomi podawali tylko to drugie. W dokumentach kościelnych są oba imiona, bo tak podawaliśmy przy zapisie na chrzest. Natomiast podczas ceremonii podawaliśmy tylko to drugie.
          • agni71 Re: a ja nie rozumiem :) 01.07.14, 08:50
            ale dziwacznie

założę się, że to jakis regionalny zwyczaj

gdzie?
      • tol8 zbiorczo odpowiadam: 30.06.14, 17:50
        moja wiedza nt nadawania imion opierała się dotąd na tym, że:
        1. W USC nadaje się jedno imię
        2. Podczas chrztu księdzu podaje się drugie, najlepiej jakiegoś świętego patrona
        3. Te dwa podaje się potem ciekawskim znajomym, jak zapytają. W dokumentach jest jedno.

Ja coś pomieszałam, bo od razu w USC zgłosiłam oba, na chrzcie w kościele podawane było tylko to drugie.

Oświeciłyście mnie, że chyba coś u mnie z tymi imionami nie tak jest smile
        • annajustyna Re: zbiorczo odpowiadam: 30.06.14, 17:57
          Akurat w KK mozna miec do 5 wink. Tylko po co?
        • andaba Re: zbiorczo odpowiadam: 30.06.14, 18:14
          tol8 napisała:

> moja wiedza nt nadawania imion opierała się dotąd na tym, że:
          > 1. W USC nadaje się jedno imię
          > 2. Podczas chrztu księdzu podaje się drugie, najlepiej jakiegoś świętego patron
          > a
          > 3. Te dwa podaje się potem ciekawskim znajomym, jak zapytają. W dokumentach jes
          > t jedno.
          >

Nic nie rozumiem z tego co piszesz.

Nie wiem jak było w zamierzchłych czasach, ale obecnie najpierw idzie się do USC, gdzie rejestruje sie dziecko, nadajac mu jedno lub dwa imiona, potem z aktem urodzenia idzie się do parafii i przepisują do księgi kandydatów do ochrzczenia imiona z aktu. Może mozna sobie dodać dodatkowe imię, którego nie ma w akcie z USC, ale nie słyszałam o takim wypadku.
          Potem imiona te (imię) wędrują do księgi ochrzczonych.

Imie od bierzmowania to juz w ogóle inna sprawa i nigdzie, poza kościelnymi księgami nie zapisana i do niczego poza Kościołem niepotrzebna.
          • raszefka Re: zbiorczo odpowiadam: 01.07.14, 09:27
            andaba napisała:

> Może mozna sobie dodać dodatkowe imię, którego nie ma w akcie
            > z USC, ale nie słyszałam o takim wypadku.
            >

Moja córka tak ma. W drodze kompromisu, bo jej ojciec chciał jedno, bo ma jedno, a ja dwa, bo mam dwa. W końcu w akcie urodzenia ma jedno, w świadectwie chrztu dwa.

Moja eksteściowa z kolei ma dwa, ale w innej kolejności w USC, a w innej w kościele.
        • rhaenyra Re: zbiorczo odpowiadam: 01.07.14, 18:20
          wtf?
    • gryzelda71 Re: W temacie imion - ile dajecie? jedno? dwa? tr 30.06.14, 12:18
      Ciekawa jestem czy po latach nie będzie mu przykro, że wszystkie dzieci mają dr
      > ugie imiona a on nie.

HAHAHAHA
      Moje mają po jednym i nie wiem skąd pomysł,ze to problem i powód do przykrości???
    • rosapulchra-0 Re: W temacie imion - ile dajecie? jedno? dwa? tr 30.06.14, 12:34
      Dwa.
    • edelstein Re: W temacie imion - ile dajecie? jedno? dwa? tr 30.06.14, 12:34
      W mojej rodzinie nadaje sie dwa imiona.
    • koza_w_rajtuzach Re: W temacie imion - ile dajecie? jedno? dwa? tr 30.06.14, 12:39
      Zarówno w mojej rodzinie jak i męża raczej wszyscy mają tylko po jednym imieniu.
      Nasze dzieci również.
      Nie wiem po co w ogóle nadawać drugie imię.
    • kropkacom Re: W temacie imion - ile dajecie? jedno? dwa? tr 30.06.14, 12:41
      Dwa. Taka mała tradycja.
    • antyideal Re: W temacie imion - ile dajecie? jedno? dwa? tr 30.06.14, 12:45
      Mam dwa, drugie po babci i to miłe dla mnie. Zwlaszcza, ze jest krotkie i nieklopotliwe
      przy wpisywaniu wink Syn ma po moim tacie.
      Nie sadzilam, ze posiadanie/nieposiadanie drugiego imienia moze byc klopotliwe/powodem do
      dumy. Zupelnie mnie nie obchodzą cudze drugie imiona, choc podoba mi sie ta tradycja.
    • kkalipso Re: W temacie imion - ile dajecie? jedno? dwa? tr 30.06.14, 12:46
      Miało być jedno ale ksiądz tydzień przed chrzcinami się przyczepił, że imię nie świętej i tak musieliśmy dodać drugie. Na dobre nam wyszło bo piękne wybrałam i ładnie się komponuje z pierwszym imieniem i nazwiskiem. W domu używamy pierwszego w szkole raczej drugiego żeby się przyzwyczaiła.
      • misterni Re: W temacie imion - ile dajecie? jedno? dwa? tr 01.07.14, 02:48
        Twoje dziecko chodzi do szkoły już? Dopiero co kończyła 5 lat wink
        • kkalipso Re: W temacie imion - ile dajecie? jedno? dwa? tr 01.07.14, 18:21
          Nie no do przedszkola ale ja mówię raz tak raz tak co za różnica...
    • beataj1 Re: W temacie imion - ile dajecie? jedno? dwa? tr 30.06.14, 12:55
      Dwa.
      Zresztą jest to całkiem użyteczne jak się okazało - mój luby urywa drugiego imienia. Pierwsze jest całkowitym niewypałem i ani on ani nikt z rodziny go nie lubi i nie używa (nawet jego matka która wymyśliła pierwsze imię)
      Pierwsze imię funkcjonuje jedynie w urzędach i gdy chce go wkurzyć.
      Córce tez dałam "zapas" na okoliczność że pierwsze jej się nie spodoba.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka