Dodaj do ulubionych

gwarancja?

30.06.14, 11:08
cos mi gdzies dzwoni, ale ktoras z was bedzie wiedziala na 100%:

w ramach gwarancji wymieniono w klarnecie dwie duze drewniane czesci, w sumie 2/3 korpusu. czy okres gwarancji na te czesci zaczyna sie od nowa?
Obserwuj wątek
    • slawekopty Re: gwarancja? 30.06.14, 12:13
      mamusia1999 napisała:

> w ramach gwarancji wymieniono w klarnecie dwie duze drewniane czesci, w sumie 2
      > /3 korpusu. czy okres gwarancji na te czesci zaczyna sie od nowa?

Według aktualnych przepisów nie, chyba że gwarant napisał cos na ten temat w warunkach gwarancji.
    • antychreza Re: gwarancja? 30.06.14, 13:53
      Sławek pitoli smile
      Zależy czy klarnet był kupiony w związku z działalnością zawodową, czy prywatnie. Jeśli prywatnie, to wszystko zależy od treści karty gwarancyjnej i to już zleży co producent tam wpisał. Jeśli zaś kupiłaś w związku z działalnością zawodową, to póki co zgodnie z art. 581 kodeksu cywilnego, gwarancja biegnie na nowo albo na wymienione części, albo na całość jeśli naprawa była "istotna" (nie pytaj co to znaczy i jak oceniać, mądrzejsi niż ja nie wiedzą). Postanowień art. 581 nie można wyłączyć poprzez zmianę w treść gwarancji.
      Za pół roku będzie zmiana, ale będzie dotyczyła tylko rzeczy kupionych po dacie zmiany przepisów.
      • slawekopty Re: gwarancja? 30.06.14, 15:43
        antychreza napisała:

> Sławek pitoli smile
        > Zależy czy klarnet był kupiony w związku z działalnością zawodową, czy prywatni
        > e. Jeśli prywatnie, to wszystko zależy od treści karty gwarancyjnej i to już zl
        > eży co producent tam wpisał. Jeśli zaś kupiłaś w związku z działalnością zawodo
        > wą, to póki co zgodnie z art. 581 kodeksu cywilnego, gwarancja biegnie na nowo
        > albo na wymienione części, albo na całość jeśli naprawa była "istotna" (nie pyt
        > aj co to znaczy i jak oceniać, mądrzejsi niż ja nie wiedzą).

Ja pitolę wink a ty nie wiesz co piszesz wink albo mądrzejsi od ciebie tego nie wiedzą.
        W praktyce oznacza to że nawet gdyby z jakichś powodów mogła się starać o odnowienie gwarancji na klarnet to łatwiej jej będzie w niego dmuchać niż dojść tego w sądzie wink no chyba że jak pisałem jest to wydrukowane w karcie gwarancyjnej, ale i tak prościej jest wydmuchać ten klarnet do końca, niż dostać opinię o wadzie istotnej wink a ile nerwów się zaoszczędzi wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka