Dodaj do ulubionych

Jak przeżyć lot, gdy ktoś się bardzo boi?

01.07.14, 12:24
Chodzi oczywiście o lot samolotem, nie o latanie we śnie.
Czeka mnie wkrótce dalsza podróż, samolotem. Sama w sobie niezbyt długa. Od wielu lat nie korzystam z samolotów, bo niestety bardzo ciężko to znoszę. I chyba będzie źle - lot za półtora miesiąca, a ja już na myśl o tym zaczynam płakać (serio - niestety, nie jest fajnie).
Wiecie, jak można by sobie poradzić, pomóc sobie jakoś? Boję się, że będzie naprawdę kiepsko, z nieopanowanym histerycznym szlochaniem na początek (to "atrakcja" z ostatniej podróży, po której zaprzestałam latania) i że wszystko bez sensu, bo i tak cały czas będę się tylko bała drogi powrotnej.
Nie wiem, co robić. sad sad
Obserwuj wątek
    • ywwy Re: Jak przeżyć lot, gdy ktoś się bardzo boi? 01.07.14, 12:36
      Ja tak mam.
      Ale jak zaczynam się bać wcześniej to potem o godzinie "zero" tylko mały paraliż.
      W samolocie pomaga mi rozmowa ale z nieznajomą osobą, współpasażerem. Rodzina działa na mnie źle smile A jak odkryję, że ten ktoś też się boi ( boi się chyba połowa ludzi !) to też mi jakoś pomaga!

Potem w połowie lotu zaczynam rozumieć latanie a w kiedy już wylądujemy to kocham latać! I wtedy klaszczę z całych sił i robię wiochę , a co tam!

Niestety, jak mam znowu lecieć to zabawa zaczyna się od nowa.
      O dziwo, kiedy podróż służbowa to jest ok.
    • default Re: Jak przeżyć lot, gdy ktoś się bardzo boi? 01.07.14, 12:43
      Mój mąż, który mimo że nie szlocha histerycznie, to jednak odczuwa ogromny stres przed lotem i w trakcie, wali setkę wódki w barze lotniskowym, co go dość skutecznie znieczula na jakieś 2-3 godziny smile
    • chipsi Re: Jak przeżyć lot, gdy ktoś się bardzo boi? 01.07.14, 12:45
      Dobrze rozumiem że już latałaś a mimo to nadal panicznie się boisz? Wydarzyło się coś w czasie któregoś lotu co Cie wystraszyło? Znam osoby, które za nic nie chciały lecieć ale gdy tylko dały się przekonać - pokochały latanie. Jest coś co mogłoby Cie przekonać że będzie ok? Masz jakieś fajne wspomnienia z lotów?
      • daisy Re: Jak przeżyć lot, gdy ktoś się bardzo boi? 01.07.14, 13:02
        Tak, latałam i z początku bałam się tylko trochę, ale strach zaczął pogłębiać się z każdym kolejnym lotem. Nic się nie stało, nie przeżyłam żadnych wypadków ani przykrych wydarzeń na pokładzie. Fajne wspomnienia? Owszem, parę widoków z pierwszych lotów, niestety potem już tylko straszny stres. sad
        Czy alkohol może pomóc? Bałabym się, że tylko pogorszy sprawę.
        • default Re: Jak przeżyć lot, gdy ktoś się bardzo boi? 01.07.14, 13:57
          daisy napisała:

> > Czy alkohol może pomóc? Bałabym się, że tylko pogorszy sprawę.

To zależy jak zazwyczaj reagujesz na alkohol, czy się rozluźniasz, czy szalejesz, czy upijasz się na smutno/agresywnie czy na wesoło smile
    • sylwiamc Re: Jak przeżyć lot, gdy ktoś się bardzo boi? 01.07.14, 13:08
      Ja się boję. Zawsze mała flaszeczka wina dostęona u obsługi mi pomaga. Tylko mała, taka dla rozluźnienia smile
    • yotsukaido Re: Jak przeżyć lot, gdy ktoś się bardzo boi? 01.07.14, 13:14
      Idź do lekarza rodzinnego albo może lepiej psychiatry i poproś o jakiś lek na uspokojenie. Lecisz sama czy z kimś?
    • antyk-acap Re: Jak przeżyć lot, gdy ktoś się bardzo boi? 01.07.14, 13:26
      Polecam alkohol. Serio. Lufkę lub dwie na znieczulenie. Tylko trzeba uważać by nie przesadzić. www.youtube.com/watch?v=Yj9pv_SqARE#t=107
    • ichi51e Re: Jak przeżyć lot, gdy ktoś się bardzo boi? 01.07.14, 13:31
      Setka wodki na poczatek?
    • triismegistos Re: Jak przeżyć lot, gdy ktoś się bardzo boi? 01.07.14, 13:52
      Weź sobie jakieś prochy, xanax albo coś w ten deseń. Lepiej się nie upijaj, a już od dzisiaj za wszelką cenę unikaj czytania o katartofach. Na wszelki wypadek wkuj na blachę wszystkie zasady dotyczące bezpieczeństwa w razie wu (siądź blisko wejścia, nie zdejmuj butów). Dasz sobie radę!
    • neffi79 Re: Jak przeżyć lot, gdy ktoś się bardzo boi? 01.07.14, 13:55
      pierwsze moje loty odbywały się po uraczeniu się napojem wysoko%, serwowanym przez obsługęsmile
    • echtom Re: Jak przeżyć lot, gdy ktoś się bardzo boi? 01.07.14, 14:18
      Wsiąść do samolotu, podczas startu wyobrażać sobie, że się jest w wesołym miasteczku albo po dwóch lampkach wina, kiedy leci po równym - że w pociągu ekspresowym smile Nie wyglądać przez okno, czytać albo rozmawiać z bardziej doświadczonym lataczem. Za 5 dni przetestuję to po raz drugi wink
      • daisy Re: Jak przeżyć lot, gdy ktoś się bardzo boi? 01.07.14, 14:33
        Dziewczyny, dzięki za rady, niestety obawiam się, że jestem cięższym przypadkiem. sad
        Chyba wybiorę się do lekarza po jakieś prochy, boję się tylko, że do następnego dnia będę mało przytomna.
      • marianna72 Re: Jak przeżyć lot, gdy ktoś się bardzo boi? 01.07.14, 14:41
        Wspolczuje niestety nie mam pomyslu.Ja tez sie boje od ok 15 lat wtedy w wypadku zginela siostra mojej mamy i odkrylam ze nie jestesmy niesmiertelni wink Wypadek nie byl lotniczy ale jakos mi tak zostalo .Ja latam dosyc czesto pomaga siedzeni blisko stewardesy i obserwowanie ich reakvji jak widze ze gadaja i sie smieja to jakos mnie to uspokaja .Ostatnio bralam tez diazepam w kroplach .Poniewaz nigdy go nie bralam i nie wiedzialam jak organizm zareaguje wzielam w ostatniej chwili bo balam sie usnac gdzies w kacie .Niestety specjalnie chyba na mnie nie zadzialal a wzielam 15 kropel .Jade znowu w przyszly piatek tym razem z dziecmi wiec musze sobie radzic bez kropelek
      • klawiatura_zablokowana Re: Jak przeżyć lot, gdy ktoś się bardzo boi? 01.07.14, 23:01
        Ja sobie zawsze wmawiam, że wcale nie jesteśmy w powietrzu, a za oknem ktoś powiesił niebieską kartkę, dlatego nic innego nie widać. Do tego wlepić gały w gazetę i aż do lądowania skupiać się na czymś innym.
        Ewentualnie lufa na rozluźnienie, słuchawki w uszy i zamknąć oczy. Jak będzie trzęsło to wmówić sobie, że to koleiny na drodze (bo właśnie jedziesz autokarem).
    • poppy_pi Re: Jak przeżyć lot, gdy ktoś się bardzo boi? 01.07.14, 14:40
      Ja zakładam słuchawki na uszy, puszczam ulubioną muzykę, zamykam oczy i udaję, że jadę pociągiem wink
    • psiamama6 Re: Jak przeżyć lot, gdy ktoś się bardzo boi? 01.07.14, 15:04
      Polecam lorazepam. Będziesz w pełni świadoma, ale totalnie wyluzowana.
    • 3eneduerabe Re: Jak przeżyć lot, gdy ktoś się bardzo boi? 01.07.14, 15:07
      drink na 2 godzinki przed lotem zeby sie rozluznic
      • drinkit Re: Jak przeżyć lot, gdy ktoś się bardzo boi? 01.07.14, 21:25
        po jednym drinku to zdąży wytrzeźwieć przez te dwie godziny
    • megi74 Re: Jak przeżyć lot, gdy ktoś się bardzo boi? 01.07.14, 15:10
      Ja też bym poleciła setkę, albo drinka jakiegoś. Mnie to skutecznie rozluźnia.
      Tylko nie wiem co zrobić jak się ma jeszcze dzieci pod opieką?
    • indian.coffee Re: Jak przeżyć lot, gdy ktoś się bardzo boi? 01.07.14, 15:13
      idz poprostu do lekarza po jakies piguly bo taka histeria to juz nie zwykly strach do opanowania tylko cos czemu nalezy zaradzic
    • kota_marcowa Re: Jak przeżyć lot, gdy ktoś się bardzo boi? 01.07.14, 15:14
      Tylko się nie upijaj, bo może być jeszcze gorzej.
      Idź do lekarza niech ci przepisze jakiegoś uspokajającego usypiacza. Na drugi dzień nie powinnaś odczuwać skutków o ile nie przedawkujesz.
      • daisy Re: Jak przeżyć lot, gdy ktoś się bardzo boi? 01.07.14, 16:46
        No tak, chyba to zrobię.
        Cholera, czytam ten wątek i łzy zaczynają mi kapać na touchpada. sad
        • intuicja77 Re: Jak przeżyć lot, gdy ktoś się bardzo boi? 01.07.14, 17:05
          Nie probuj z alkohlem , bo moze tylko pogorszyc sprawę. Idz do lekarza po leki (xanax?) ,sprawdz jakis czas przed lotem w domu jak na ciebie dzialaja , jak sie czujesz nasteonego dnia.
          do samolotu wez cos co cie relaksuje , film na tablecie , na uszy sluchawki , dobra ksiazke , gazete , mkze trafi sie ktos fajny do pogadania , to tez pomaga.
          dasz rade ! Bo w koncu dlaczego by nie ?
          A teraz nie rozmyslaj , nie planuj , nie analizuj. Mówi ci to stary nerwicowiec - najgorsze jest czekanie. Potem okazuje sie ze wcale nie jest źle.
    • alexa0000 Re: Jak przeżyć lot, gdy ktoś się bardzo boi? 01.07.14, 16:56
      Ja w pierszą strone zawsze się upijam, w druga łykam jakis proch lub silną dawkę waleriany.
      Swojego czasu równiez pomagało mi doraźnie ogladanie przed lotem (chyba) fearoflying.com. To jest cały program, płatny, ale mozna bezpłatnie obejrzec jakis kawałeczek, w którym kapitan usypiającym głosem opowiada, ilez to na pokladzie jest urzadzen, że jesli stopien 1 zawiedzie, włacza sie program nr 2, jesli ten szlag trafi, program nr 3 itp. Niestety, strona jest anglojezyczna. Troche mi to pomaga, ale i tak łykam setkę po odprawie. Najgorsza jest niewiedza nt tego, co sie dzieje i niepewnosc. Ostatnio wpadłam w panike, bo musieliśmy zawrócic i spobowac lądowania po raz drugi- niby nic, ale kapitan nic nie mowil przez 5 minut, a ja już dostałam trzesiączki. Zdarzało mi sie tez zaczepić stewardesę i zapytac, czy spadamy-one są do tego przyzwyczajone i wcale sie nie śmiejąwink
      • marminia Re: Jak przeżyć lot, gdy ktoś się bardzo boi? 01.07.14, 18:51
        Ja każdy z moich 28 lotów okupiłam stresem, ale wystarczyło mi wtedy ściskanie piłeczki odstresowującej, fajna muzyka przez słuchawki i zamknięte oczy - ten drugi sposób przydał się też w czasie trzygodzinnego rejsu po wzburzonym morzusmile Teraz boję się bardziej bo mam problemy kardiologiczne, lekarz uspokaja mnie, że nie powinno się raczej nic złego zdarzyć, ale strach jest. Chcę kilka dni przed lotem zacząć łykać jakieś leki ziołowe uspokajające, takie co to nie otumanią, a rozluźnią.
    • marghe_72 Re: Jak przeżyć lot, gdy ktoś się bardzo boi? 01.07.14, 20:13
      daisy napisała:

> Chodzi oczywiście o lot samolotem, nie o latanie we śnie.
      > Czeka mnie wkrótce dalsza podróż, samolotem. Sama w sobie niezbyt długa. Od wie
      > lu lat nie korzystam z samolotów, bo niestety bardzo ciężko to znoszę. I chyba
      > będzie źle - lot za półtora miesiąca, a ja już na myśl o tym zaczynam płakać (s
      > erio - niestety, nie jest fajnie).
      > Wiecie, jak można by sobie poradzić, pomóc sobie jakoś? Boję się, że będzie nap
      > rawdę kiepsko, z nieopanowanym histerycznym szlochaniem na początek (to "atrakc
      > ja" z ostatniej podróży, po której zaprzestałam latania) i że wszystko bez sens
      > u, bo i tak cały czas będę się tylko bała drogi powrotnej.
      > Nie wiem, co robić. sad sad
      Iść do lekarza, najlepiej psychiatry i powiedzieć co i jak. Sensowny powinien Ci przepisać jakies lekarstwa
      Ja tylko dzięki lekom latam.
    • marghe_72 Re: Jak przeżyć lot, gdy ktoś się bardzo boi? 01.07.14, 20:15
      Alkohol przy takim lęku nie działa.
      Albo się momentalnie ulatnia wink albo przestaje działać po krótkim czasie i wtedy na pokładzie zaczyna się koszmar.

Wiem o czym mówię smile
      Fobię przed lataniem znam od podszewki. Iks lat nie latałam, zdarzyło mi się uciec z lotniska (bilet kupiony, hotele zarezerwowane..).
      A teraz latam, i do w bardzo dalekie trasy.
    • kol.3 Re: Jak przeżyć lot, gdy ktoś się bardzo boi? 01.07.14, 20:51
      Pić alkohol. Rozluźnia. Polecam podróże Aerofłotem, poją bardzo gościnnie.
    • woman_in_love psychiatra + Lorafen 01.07.14, 20:53

• sumire Re: Jak przeżyć lot, gdy ktoś się bardzo boi? 01.07.14, 20:55
      Do lekarza po środki na uspokojenie. Alko nie polecam mimo wszystko, na małe strachy działa, ale duże tylko podkręca.
      Pomyśl sobie, że w każdej chwili w powietrzu przebywa około pół miliona ludzi - to jest naprawdę bardzo bezpieczny środek transportu smile
    • blue_meerkat Re: Jak przeżyć lot, gdy ktoś się bardzo boi? 01.07.14, 21:01
      Spytaj lekarza o beta blokery - mi pomagal propranolol. Zero zamulenia.
    • b.bujak Re: Jak przeżyć lot, gdy ktoś się bardzo boi? 01.07.14, 21:49
      ja się hipnotyzuję tym:
      www.flightradar24.com/51.4,16.2/7
      patrzę, ile ich lata i wszystkie lądują smile i mój też poleci i wyląduje!
      tłumaczę sobie, ze przebycie tej samej odległości drogą lądową - o ile w ogóle jest możliwe - to jest dużo bardziej niebezpieczne;
      zazwyczaj po lądowaniu wsiadam za kierownicę, więc muszę sobie radzić bez wyluzowywaczy typu alkohol czy jakieś prochy
      • terazkasia Re: Jak przeżyć lot, gdy ktoś się bardzo boi? 01.07.14, 23:16
        b.bujak napisała:

> ja się hipnotyzuję tym:
        > www.flightradar24.com/51.4,16.2/7
        > patrzę, ile ich lata i wszystkie lądują smile

kurka... ale przyjrzyj się dobrze... niektóre zaraz się zderzą. A niektórymi co chwila dziwnie telepie... yyyy
        Przecież ta strona tylko dołuje!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka