Dodaj do ulubionych

Chapeau bas, Panie Profesorze Dębski!

04.07.14, 23:49
To co pan Chazan zdecydował i umył rączki Pan przyjął na klatę i współponosi konsekwencje tej oburzającej i głęboko niehumanitarnej decyzji.
Chylę czoła!

Nie mogłam tego nie napisać.
Obserwuj wątek
    • ewa-krystyna Re: Chapeau bas, Panie Profesorze Dębski! 04.07.14, 23:58
      dolaczam sie i ja ...
    • elle.hivernale Re: Chapeau bas, Panie Profesorze Dębski! 05.07.14, 00:08
      Mam mocno mieszane uczucia.
    • 7katipo Re: Chapeau bas, Panie Profesorze Dębski! 05.07.14, 00:21
      nisar napisała:

> To co pan Chazan zdecydował i umył rączki Pan przyjął na klatę i współponosi ko
      > nsekwencje tej oburzającej i głęboko niehumanitarnej decyzji.
      > Chylę czoła!
      >
      > Nie mogłam tego nie napisać.

so do I
    • szukamknajpki Re: Chapeau bas, Panie Profesorze Dębski! 05.07.14, 00:25
      A jak ponosi konsekwencje? Co najwyżej robił cesarkę, nic go z tym dzieckiem nie łączy sądząc z jego specjalizacji.
      • nisar Re: Chapeau bas, Panie Profesorze Dębski! 05.07.14, 00:35
        Właśnie tak, że to on, w swoim szpitalu zrobił tę cesarkę. To on patrzył w oczy matce, której dziecko przyjął na świat. To u niego w szpitalu to dziecko umrze.
        Jak sam powiedział, kolega Chazan po wydaniu werdyktu więcej się do sprawy nie włączył. Nie zaproponował żadnego wsparcia, żadnej pomocy, nie okazał nawet śladowego zainteresowania. Biorąc pod uwagę jego rolę w tej sprawie oczekiwałabym bodaj symbolicznego gestu w kierunku tego dziecka czy jego rodziców.
        • paulixs1 Re: Chapeau bas, Panie Profesorze Dębski! 05.07.14, 00:48
          Chapeau bas,Profesorze!
        • szukamknajpki Re: Chapeau bas, Panie Profesorze Dębski! 05.07.14, 00:49
          Myślę, że każdy by zrobił w tej sytuacje tę cesarkę.
          Powiem szczerze, że śledzę tę sprawę, sama byłam radykalnie w obozie antyaborcyjnych, ale jak się wczytałam, że dziecko mogłoby bardziej cierpieć po porodzie niż w czasie aborcji, to zaczełam mieć wątpliwości, czy ta cezura porodu jest aż tak ważna. W takim podejściu zastanawia mnie, czemu jednak rodzice znając znacznie lepiej wszystkie aspekty sprawy i będąc zdecydowanie za aborcją, nie udali się za granicę tuż po odmowie Chazana. Są kraje w Europie, gdzie bez problemu by im tą aborcje wykonano. ZAstanawia mnie ta ich niekonsekswencja - ja w takiej sytuacji broniąc komfortu dziecka pewnie bym jednak doprowadziła do jego aborcji, gdybym była przekonana, że tak będzie dla niego lepiej i że oszczędzi to mu cierpien. Kilka takich nieścisłości zastanawia w tej sprawie.
          • nisar Re: Chapeau bas, Panie Profesorze Dębski! 05.07.14, 00:57
            Ale to jest inny aspekt tej sprawy. Może się wystraszyli, że skoro o chęci aborcji wie lekarz kategorycznie jej przeciwny, to będzie monitorował, czy dziecko się urodziło i będą mieli kłopoty? Może nie było ich stać na inne rozwiązanie? W tej chwili jednak to oni i ich dziecko ponoszą konsekwencje decyzji p. Chazana. Oni - i profesor Dębski, który stanął murem po stronie pacjenta. Czy musiał? Tego nie wiem, nie znam procedur (np., czy musiał przyjąć do swojego szpitala tę matkę na poród). Ale jakoś wydaje mi się, że gdyby nie musiał to i tak by to zrobił. Dla mnie, to Wielki Człowiek.
          • kropkacom Re: Chapeau bas, Panie Profesorze Dębski! 05.07.14, 06:18
            Co za świnią trzeba być aby pisać takie rzeczy. Nawet anonimowo na jakimś forum. Jestem w szoku.
          • demonii.larua Re: Chapeau bas, Panie Profesorze Dębski! 05.07.14, 07:33
            I co z tego, że są kraje. Prawo gwarantowało im zabieg w kraju, tosz do cholery ile trzeba tłumaczyć że nie na emigracji aborcyjnej polega egzekwowanie naleznych pacjentom praw.
          • anetchen2306 Re: Chapeau bas, Panie Profesorze Dębski! 05.07.14, 08:42
            "Są kraje w Europie, gdzie bez problemu by im tą aborcje wykonano."
            Mylisz sie: nie wykonano by bez problemu, nie na TYM etapie (pozna terminacja ciazy).
            "Bez problemu" to ciaze terminuje sie do 12 tc. Pozniej wymagane sa wskazania do terminacji: choroba matki, ciezkie uszkodzenia plodu, wady generowane genetycznie.
            I trzeba dysponowac kompletem badan (pelnej dokumentacji pacjentka nie posiadala), by jajakolwiek placowka podjela sie tak poznej terminacji.
            Przy tak zaawansowanej ciazy zadano by szczegolowych badan: a te sa wlasnoscia Pana Doktora, szpitala ktory je zleca. Wiec pacjentka diagnostyke musi przechodzic od poczatku. I MUSI za nia placic. Setki (przypuszczam, ze pare tysiecy raczej) euro. Za porod - bo w tak zaawanowanej ciazy mowi sie o porodzie przedwczesnym - tez MUSI zaplacic. Nastepne pare tysiecy. Watpie, czy ja zwyczajnie na to stac ... Zwlaszcza, ze w swietle polskiego prawa miala prawo do rzetelnej opieki i wczesniejszej terminacji.
      • attiya Re: Chapeau bas, Panie Profesorze Dębski! 05.07.14, 08:44
        nie myślałaś o tym, że ty tez możesz nie mieć połowy mózgu? bo ktoś normalny coś takiego nie napisałby
    • piepe Re: Chapeau bas, Panie Profesorze Dębski! 05.07.14, 01:03
      Żebyś nie przywaliła tym czołem zbyt nisko.
      Dębski załatwia tą sprawą swoje interesy - to on odmówił Alicji Tysiąc aborcji. Jeden drugiego warci.
      Dla Dębskiego dziecko bez mózgu jest wystarczającym powodem do aborcji, ale ślepa matka już nie. To ten sam obóz - kobieta to inkubator. O moralnym prawie do aborcji moze ewentualnie decydowac stan płodu, zwłaszcza ten estetyczny. Stan kobiety, czyli (nie w domyśle) człowieka, ma żadne znaczenie, dla jednego i drugiego. Teraz Dębski prawdopodobnie tylko wybiela swój wizerunek, bo moze ma mało klientek na prywatnej praktyce po akcji z Tysiąc. Choć nie wątpię, ze znalazły sie setki stałych klientek, niekoniecznie 70-letnich obrończyń zycia poczetego.
      • monia.i Re: Chapeau bas, Panie Profesorze Dębski! 05.07.14, 01:56
        Nawet jeśli przy okazji tej sprawy załatwia swoje interesy - to tym wystąpieniem otwiera oczy na pewne sprawy. Może brutalnie - ale druga strona nie ma obiekcji.
      • e_r_i_n Re: Chapeau bas, Panie Profesorze Dębski! 05.07.14, 08:15
        Tak się składa, że temat Alicji Tysiąc w sposób "nieco" odbiegający od prawdy żyje w przestrzeni publicznej.
        W jej przypadku nie było ostrych i zgodnych z przepisami argumentów za aborcja, a odszkodowanie od państwa dostała nie za odmowę aborcji, tylko brak w systemie, powodujący, że nie miała gdzie się od decyzji lekarza odwołać.
        Dębski aborcje w przypadku wskazań wykonuje bez mrugniecia okiem.
        • aneta-skarpeta Re: Chapeau bas, Panie Profesorze Dębski! 05.07.14, 08:29
          u Alicji Tysiac chyba chodziło też troszkę o coś innego, nie było problemem sama ciąża, co sposób jej rozwiązania

Dębski opisuje, jak Alicja Tysiąc zaczepiła go na korytarzu, machając kartką i mówiąc: „ja do przerwania ciąży”. Profesor zaprosił ją do gabinetu i poprosił współpracownika do konsultacji. „Czytam – ciężka miopia [krótkowzroczność – przypis red.] i stan po dwóch cięciach cesarskich stanowią wskazanie do przerwania ciąży. Podpisana lekarka rodzinna. »Czy pani wzrok pogorszył się podczas pierwszej albo drugiej ciąży? Nie, nasilenie krótkowzroczności jest takie samo, jak przed ciążami. Czy coś się stało w ostatnim czasie z pani zdrowiem? Czy były jakieś problemy związane z przebytymi cięciami? Nie, nic, ale ja chcę tę ciążę usunąć«. Na skierowaniu do przerwania ciąży napisałem, że ani miopia, ani stan po dwu cięciach cesarskich nie jest wskazaniem do przerwania ciąży, proponuję opiekę w poradni klinicznej oraz rozwiązanie ciąży cięciem cesarskim”.

Nie ma żadnego związku przyczynowo-skutkowego pomiędzy urodzeniem dziecka a pogorszeniem się wzroku Alicji Tysiąc. To naturalny skutek choroby – mówi prof. Jerzy Szaflik, krajowy konsultant w dziedzinie okulistyki.
          • kropkacom Re: Chapeau bas, Panie Profesorze Dębski! 05.07.14, 08:37
            "Trybunał uznał, że polskie państwo nie ustaliło jednoznacznych procedur, które pozwoliłby lekarzowi na upewnienie się co do konieczności przeprowadzenia legalnej aborcji. Zagrożenie karą więzienia za usunięcie ciąży niezgodnie z prawem zdaniem sędziów powoduje, że lekarze boją się przeprowadzać legalne zabiegi. Władza ustawodawcza zalegalizowała aborcję w pewnych sytuacjach, ale nie zapewniła ram organizacyjnych, aby decyzja o wykonaniu tej procedury mogła zostać podjęta odpowiednio szybko. Co więcej pacjentka, której lekarze odmówią wykonania zabiegu, nie ma możliwości odwołania się od ich decyzji.

Sędziowie orzekli, że te niedociągnięcia naraziły Alicję Tysiąc na niepotrzebny stres. Polskie państwo nie zapewniło sprawnego funkcjonowania odpowiednich procedur medycznych, czyli naruszyło prawo kobiety do poszanowania jej życia prywatnego."
      • morgen_stern Re: Chapeau bas, Panie Profesorze Dębski! 05.07.14, 08:48
        A to nie Dębski kiedyś powiedział, że gdyby kobieta miała rodzić przez cesarkę, to miałaby zamek błyskawiczny na brzuchu? Czy coś takiego. Pamięta ktoś?
        • kropkacom Re: Chapeau bas, Panie Profesorze Dębski! 05.07.14, 08:50
          Nie wiem czy to on, ale ważne jest dla mnie czy dokonuje tych cesarskich cięć, czy nie.
          • atena12345 Re: Chapeau bas, Panie Profesorze Dębski! 05.07.14, 09:45
            kropkacom napisała:

> Nie wiem czy to on, ale ważne jest dla mnie czy dokonuje tych cesarskich cięć,
            > czy nie.

wykonuje, jeśli są wskazania zdrowotne
            • kropkacom Re: Chapeau bas, Panie Profesorze Dębski! 05.07.14, 09:50
              To chyba podstawa podstawy. Tak samo jak wykonywanie aborcji kiedy są wskazania.
              • atena12345 Re: Chapeau bas, Panie Profesorze Dębski! 05.07.14, 10:29
                kropkacom napisała:

> To chyba podstawa podstawy. Tak samo jak wykonywanie aborcji kiedy są wskazania
                > .

dokładnie
        • e_r_i_n Re: Chapeau bas, Panie Profesorze Dębski! 05.07.14, 09:55
          No nie jest fanem cesarek i słusznie - naturalny poród to poród siłami natury.
          Ale jak są wskazania do cesarki, to ją wykonuje.
          Niebardzo wiem, co w jego wypowiedzi jest nie tak.
          • morgen_stern Re: Chapeau bas, Panie Profesorze Dębski! 05.07.14, 11:28
            Jest chamska po prostu. Co nie zmienia faktu, że teraz robi dobrą robotę.
            • e_r_i_n Re: Chapeau bas, Panie Profesorze Dębski! 05.07.14, 11:51
              Aha. No ja jej tak nie odbieram.
      • kalia-kalia Re: Chapeau bas, Panie Profesorze Dębski! 05.07.14, 10:06
        Dębski mówi, że w przypadku AT wystarczyłaby cesarka, żeby wzrok się nie pogorszył.
        Tutaj wywiad:
        wyborcza.pl/duzyformat/1,139142,16171511,Debski__Jestem_z_pacjentka_na_dobre_i_na_zle.html
        • mangosmoothie Re: Chapeau bas, Panie Profesorze Dębski! 05.07.14, 22:31
          o to to, czytałam ten wywiad i moje refleksje po lekturze były takie, że należałoby Dębskiego sklonować i wstawić po jednym egzemplarzu na każdą polską porodówkę
          • kiddy Re: Chapeau bas, Panie Profesorze Dębski! 06.07.14, 06:50
            A Boże broń! Profesor robi dobrą robotę w wielu dziedzinach, ale do kontaktu z pacjentką to się nadaje najwyżej na sali operacyjnej i to po już znieczuleniu delikwentki. Wierz mi, nie masz ochoty widzieć i słyszeć profesora, gdy jest, nie daj Boże, w złym nastroju.
      • milka_milka Re: Chapeau bas, Panie Profesorze Dębski! 05.07.14, 11:08
        i bardzo dobrze, że odmówił. wyjaśniał już, że ciąża nie była w tym przypadku zagrożeniem, tylko poród, a to załatwiła cesarka.
    • attiya Re: Chapeau bas, Panie Profesorze Dębski! 05.07.14, 08:44
      Pan profesor Dębski dwa razy ratował moje ciąże - dyskusyjne, ciężkie, problematyczne. Rozmawialiśmy o różnych wyjściach, bo to był taki etap, że trzeba było wiele rozwiązań brać pod uwagę. Nawet te skrajne. Chazan przy nim jest czymś, czego nawet nie umiałabym ludzkimi słowami opisać. Powiedzieć, że sięga mu do pięt jest wprost obraźliwe dla tych, co akurat sięgają komuś do pięt. Bo nawet i ten poziom jest zbyt wysoki dla Chazana.
      Panie Profesorze Dębski , chylę się - jak kiedyś w dawnych czasach - w głębokim ukłonie.
    • lauren6 Re: Chapeau bas, Panie Profesorze Dębski! 05.07.14, 09:29
      Ktoś ten poród musiał odebrać. Ja też bym wybrała szpital, gdzie na codzień protestują oszołomy pro life. W szpitalu z klauzulą sumienia jeszcze nie mieliby sumienia by podać środki przeciwbólowe umierającemu dziecku, bo przecież umieranie musi boleć, bóg tak chciał, Jezus też cierpiał na krzyżu itd. To ja już wolę tych niesumiennych lekarzy, którzy zrobią to co do nich należy.
      • olewka100procent Re: Chapeau bas, Panie Profesorze Dębski! 05.07.14, 09:37
        a co sobie myślą cywilizowane kraje o polsce ? jakim cudem udało im sie wejść do UE
    • wimperga Dębski 05.07.14, 10:11
      uratował moje dwie córki i mnie. Tyle w temacie. Reszta nie nadaje się na forum publiczne. Jedna rzecz: wtedy kiedy było to bardzo potrzebne był empatyczny, współczujący a kiedy indziej konkretny i rzeczowy. Mam o nim jak najlepsze zdanie.
      • czar_bajry Re: Dębski 06.07.14, 01:20
        25 lat temu sprowadził na świat moją najstarszą córkę a rok temu pomógł jej w bardzo dla niej traumatycznej sytuacji. Chociaż to jego żona postawiła diagnozę bardzo wcześnie.
        Dla mnie Dębscy zawsze będą kimś wyjątkowym.
    • grrrrw Re: Chapeau bas, Panie Profesorze Dębski! 05.07.14, 11:18
      W 2007 Trybunał uznał, że polskie państwo nie ustaliło jednoznacznych procedur, które pozwoliłby lekarzowi na upewnienie się co do konieczności przeprowadzenia legalnej aborcji.

Procedur do tej pory nie ustalono.

Chapeau bas !!!!
      Ewa Kopacz (PO) – od 16 listopada 2007 do 7 listopada 2011
      p.o. Donald Tusk (PO) – od 8 listopada 2011 do 18 listopada 2011
      Bartosz Arłukowicz (PO) – od 18 listopada 2011
      • kropkacom Re: Chapeau bas, Panie Profesorze Dębski! 05.07.14, 11:42
        Dziwisz się, że nie ustalono? Zwłaszcza teraz kiedy głośno o sumieniu tongue_out nie ma na to szans.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka