Dodaj do ulubionych

Kto sieje wiatr...

06.07.14, 09:38
No właśnie kto? Wiele tu forumek z fobią skierowaną w stronę muzułmanów. Może mi napiszą kto zdewastował meczet polskich Tatarów w Kruszynianach?
Obserwuj wątek
    • marzeka1 Re: Kto sieje wiatr... 06.07.14, 10:00
      Wiesz kto? Idioci.
      I nic więcej nie ma co mówić- idioci. Byłam kiedyś w Kruszynianach, podobnie jak w Bohnikach- to miejscowości, gdzie żyją polscy Tatarzy wyznania muzułmańskiego- piękne miejsca. Trzeba być po prostu idiotą z zerową wiedzą, aby zrobić coś tak ohydnego.
      • sarah_black38 Re: Kto sieje wiatr... 06.07.14, 10:07
        marzeka1 napisała:

> Wiesz kto? Idioci.

Dokładnie tacy sami co niszczą kirkuty, nagrobki w katolickich cmentarzach , czy bezczeszczą cmentarz żołnierzy Armii Czerwonej.

My byliśmy zbulwersowani tym aktem wandalizmu , ludzie pokazali fajny gest solidarności z Tatarami w Kruszynianach:

bialystok.gazeta.pl/bialystok/1,35235,16276658,W_Kruszynianach_braterstwo_i_jednosc_z_Tatarami__ZDJECIA_.html#TRLokBialTxt
        • kadfael Re: Kto sieje wiatr... 06.07.14, 10:21
          Świetnie, że ludzie zdecydowali się na taki gest.
    • elle.hivernale Re: Kto sieje wiatr... 06.07.14, 10:04
      No jak to kto? Bohaterzy. Obrońcy granic i matki boskiej.
      • marzeka1 Re: Kto sieje wiatr... 06.07.14, 10:10
        elle.hivernale napisała:

> No jak to kto? Bohaterzy. Obrońcy granic i matki boskiej.

- widzisz, ja jestem osobą wierzącą i to, co zrobiono, jest rzeczą ohydną, do głowy by mi nie przyszło, że można coś takiego zrobić, gdziekolwiek.
        • alienka20 Re: Kto sieje wiatr... 06.07.14, 11:29
          Marzeko, normalnemu człowiekowi w życiu nie przyjdzie coś takiego do głowy.
          Ale zjawi się jakiś osioł z poczuciem misji i reszta normalnych cierpi.
      • asia_i_p Re: Kto sieje wiatr... 06.07.14, 11:28
        Patrząc tu, na forum, przynajmniej połowa atakujących islam to osoby, które atakują też religie chrześcijańskie i uważają, że każda religia to zło. Wiem, że nie chcą propagować przemocy i to musi być cholernie przykre dla nich uczucie, kiedy ktoś powtarza ich hasła i używa ich do usprawiedliwiania przemocy.
    • edelstein Re: Kto sieje wiatr... 06.07.14, 10:08
      Kto ostatnio porwal dziewczynki? Kto wysadza sie regularnie w powietrze?
      • elle.hivernale Re: Kto sieje wiatr... 06.07.14, 10:10
        Tatarzy z Kruszynian.
      • marzeka1 Re: Kto sieje wiatr... 06.07.14, 10:12
        Ale Ty uważasz, ze polscy Tatarzy zrobili to? Pomijam, że wiara mahometańska jest wiarą mocno zróżnicowaną- to wiara, gdzie wariaci mogą wykorzystać wiarę i zrobić z niej coś ohydnego.
        Dziewczynek nie porwali polscy Tatarzy, podobnie jak nie wysadzali się w powietrze.
        • edelstein Re: Kto sieje wiatr... 06.07.14, 10:18
          Katolicy rozrabiali na calym swiecie do dzisiaj im sie to wypomina.Byli to Polscy katolicy?
          • ichi51e Re: Kto sieje wiatr... 06.07.14, 12:57
            Akurat polscy muzulmanie powinni byc wzorem dla europejskich jesli chodzi o asymilacje. Swietnie pokazuja ze mozna zachowac wiare i zzyc sie kulturalnie ze spolecznoscia. Jedyna chyba rzecz w czym udaje nam sie przodowac big_grin ale mamy przewage - naszych juz 400 lat asymilujemy.

Dlatego trzeba o nich dbac bo niestety agresywne odlamy islamu sla kase z polwyspu arabskiego zeby ich wygryzc. Kiedy meczet tatarski w warszawie...?
        • nickbezznaczenia Re: Kto sieje wiatr... 06.07.14, 10:32
          Zgadzam się z Twoją wypowiedzią, ale jednocześnie pragnę zauważyć, że nie ma czegoś takiego jak wiara mahometańska.
          • marzeka1 Re: Kto sieje wiatr... 06.07.14, 10:34
            nickbezznaczenia napisał(a):

> Zgadzam się z Twoją wypowiedzią, ale jednocześnie pragnę zauważyć, że nie ma cz
            > egoś takiego jak wiara mahometańska.
            - no tak: mówiłam o islamie.
      • sumire Re: Kto sieje wiatr... 06.07.14, 10:15
        możesz rozwinąć, jaki dokładnie związek mają terroryści z Tatarami z Kruszynian?
        • edelstein Re: Kto sieje wiatr... 06.07.14, 10:48
          Taki sam zwiazek jak np katolicy w Polsce a katolicy w Niemczech.Katolicy w Polsce robia chopki z okazji aborcji, w Niemczech daja wolny wybor.Jednak jak piszemy to nikt nie pisze krk w Polsce.
          • sumire Re: Kto sieje wiatr... 06.07.14, 10:53
            nic nie zrozumiałam, ale wolę nie wnikać dalej.
            • edelstein Re: Kto sieje wiatr... 06.07.14, 11:05
              Najlatwiej napisac, ze sie nie rozumie.Nie przypominam sobie, by ktos wyszczegolnial, ze krk w Polsce jest do bani, jedzie sie rowno po calym krk.Dlaczego wyszczegolnianie ma miec miejsce wylacznie w stosunku do muzulman?Albo tak samo, albo wcale.
              Swoja droga najwoecej do powiedzenia maja ci, ktorzy z Problemem muzulman sie nie stykaja.Przeprowadzcie sie do NRW i zderzcie z Problemem multi kulti, a potem piszcie.
              • kropkacom Re: Kto sieje wiatr... 06.07.14, 11:11
                Nie piszemy o NRW big_grin
                • edelstein Re: Kto sieje wiatr... 06.07.14, 11:16
                  Szkoda, ze rozmawiacie o katolikach nie dzielicie na prawo i na lewo od Odry.Wszyscy katolicy sa be, ale muzulmanie to juz tylko ci nie z Pl.
                  • marzeka1 Re: Kto sieje wiatr... 06.07.14, 11:20
                    edelstein napisała:

> Szkoda, ze rozmawiacie o katolikach nie dzielicie na prawo i na lewo od Odry.Ws
                    > zyscy katolicy sa be,
                    ale muzulmanie to juz tylko ci nie z Pl.

- ale nie rozumiesz, ze np dla mnie każdy człowiek, który uogólnia, jest niemądrym człowiekiem. Po prostu. Stąd pamiętam niektóre uogólniające osoby z takich wątków.
                    • edelstein Re: Kto sieje wiatr... 06.07.14, 11:24
                      Czyli praktycznie cale forumbig_grin
                  • sumire Re: Kto sieje wiatr... 06.07.14, 11:23
                    hm, tak się składa, że wśród oburzonych tym, co się stało w Kruszynianach byli również katolicy. rozsądny człowiek dzieli innych na mądrych i głupich, a nie na katolików i muzułmanów, polskich i zagranicznych.
                    • edelstein Re: Kto sieje wiatr... 06.07.14, 11:31
                      Nie zauwazylam by katolikow dzielono?
                      Domaganie sie by nie uogolniac gdy Samemu sie to robi jest smieszne.
                      Przeciez muzulmanie walcza z innowiercami, a nie z okreslonymi innowiercami, wiec katolicy walcza z muzulmanami, a nie okreslonymi muzulmanami.
                      Tak to sie kreciUwazam, ze nie jest fajnie ze tak sie dzieje, ale to sa wlasnie efekty fanatyzmu.
                      • sumire Re: Kto sieje wiatr... 06.07.14, 11:37
                        znam paru muzułmanów - nigdy nie zauważyłam, żeby jakoś ze mną walczyli.
                        każde wyznanie ma swoich fanatyków, ale ci fanatycy to w każdym wyznaniu raczej mniejszość. i jeśli ktoś całość utożsamia z mniejszością, to ma duży problem.
                        • wyznawczyni_wielkiego_czerwia Re: Kto sieje wiatr... 06.07.14, 11:48
                          Fanatycy w każdym wyznaniu to mniejszość?
                          Uprzejmie informuję, iż chyba nie wiesz co się dzieje obecnie na świecie.
                          Poza tym fanatyczne poglądy to jedno, a prawo zgodne z tymi poglądami to drugie.
                          Przypominam, iż w Niemczech, UK i innych krajach ( teoretycznie także w Polsce) można stosować prawo szariatu w np. sprawach rozwodowych i jest cudownie stosowane w praktyce.
                          W XXI wieku, w krajach UE mieniących się krajami praw człowieka stosuje się prawo, wg którego kobiety dziedziczą mniej niż mężczyźni z racji płci, czy dziecko jest z automatu przypisane do ojca.
                          Mam napisać, jak to wygląda w większości krajów islamskich? Albo ile krajów islamskich ratyfikowało konwencję praw człowieka?
                        • edelstein Re: Kto sieje wiatr... 06.07.14, 12:07
                          Jak mniejszosc? Mowimy praktycznie o calych panstwach gdzie jest prawo szariatu. Dla rownowagi Chazana poparlo ponad 30%.Fanatykow jest na peczki.
                          • sumire Re: Kto sieje wiatr... 06.07.14, 12:09
                            ekhm - większość to ponad połowa. 30% to ciągle mniejszość. na szczęście.
                            • edelstein Re: Kto sieje wiatr... 06.07.14, 13:47
                              Tylko to sa dane na temat tych ktorzy zechcieli sie wypowiedziec, obstawiam, ze blieb 50%.To nadal nie jest garstka.30% to pare mln ludzi
    • wyznawczyni_wielkiego_czerwia Re: Kto sieje wiatr... 06.07.14, 11:27
      Co to znaczy fobią? Czy stanowczy sprzeciw wobec bestialskiego traktowania kobiet (i to w dodatku ZGODNEGO Z PRAWEM) w krajach muzułmańskich przez muzułmanów jest fobią?
      Czy sprzeciw wobec karze śmierci za apostazję jest fobią?
      Czy sprzeciw wobec karze śmierci dla Miriam-tak z obecnych wiadomości- to fobia?
      Sprzeciw wobec okaleczania dziewczynek i braku reakcji brytyjskich służb czy sadzaniu ich w ostatnich ławkach za chłopcami i nakazywaniu noszenia chust w PUBLICZNEJ SZKOLE BRYTYJSKIEJ i braku reakcji służb jest fobią?
      Spoko, Kropko, Tobie może się podobać, że facet ma prawo bić kobietę i jej rozkazywać, że można kamienować kobiety za to, że ośmieliły się zostać zgwałcone, że są kraje, gdzie nie mogą prowadzić samochodu, uczyć się, wyjść z domu bez zgody męskich członków rodziny, wybrać męża samodzielnie. Pewnie też podoba Ci się legalna pedofilia w postaci 8letnich żon starych dziadów i zabójstwa "honorowe" czy oblewanie kwasem. Mam dalej wymieniać?
      Tylko wiesz, nazywanie "fobią" uzasadnionego strachu i sprzeciwu wobec takich okrutnych praktyk świadczy o ignorancji i zgodzie na łamanie praw kobiet. To już nie dzieje się gdzieś daleko tylko tuż obok.
      Nie, nie zdewastowałam meczetu polskich Tatarów w Kruszynianach i nie wiem kto to zrobił.
      • alienka20 Re: Kto sieje wiatr... 06.07.14, 11:35
        A masz w ogóle pojęcie, że nasi Tatarzy ładnie się z nami zasymilowali i nie wysadzają się w powietrze, uważają się za Polaków i nasz interes jest ich interesem?
        Nawet nasi "chmurni i durni" narodowcy stanęli po ich stronie, a zwykle są pierwsi do bicia czarnych, "ciapatych" i lewaków wink.
        • sumire Re: Kto sieje wiatr... 06.07.14, 11:39
          aaano właśnie. ładny gest z ich strony.
        • wyznawczyni_wielkiego_czerwia Re: Kto sieje wiatr... 06.07.14, 11:40
          A Ty to do mnie piszesz?
          Nie mam nic przeciwko polskim Tatarom i nigdy nie miałam < poza tym, że czczą faceta sypiającego z małą dziewczynką oczywiście>
          • sumire Re: Kto sieje wiatr... 06.07.14, 11:49
            a chrześcijanie czczą człowieka, którego sami skazali na bardzo okrutną śmierć.

można nie lubić islamu i protestować przeciwko świrom, którzy w imię źle pojętej wiary robią innym krzywdę, ale niszczenie zabytku z powodu uprzedzeń jest niedopuszczalne i nie do usprawiedliwienia.
            • marzeka1 Re: Kto sieje wiatr... 06.07.14, 11:52
              Zgadzam się; rozumiem lęk przed islamem- sama nigdy nie związałabym się z muzułmaninem, bo to dla mnie religia, w której możliwe są opisane wyżej ohydne zachowania (czyli dziwacznie można tę religię odczytać). Jednak polscy Tatarzy są w Polsce wieki, trzeba być idiotą i nic nie wiedzieć, jak pojmują religię, jaką formę religii wyznają.
              Nie lubię chyba jednej cechy u ludzi- uogólnianie, tak wielu ludziom to "ułatwia" widzenie świata.
              • wyznawczyni_wielkiego_czerwia Re: Kto sieje wiatr... 06.07.14, 12:00
                Napiszę jeszcze raz, ja przeciwko polskim Tatarom nigdy nic nie miałam (oprócz czczenia Mahometa) , a nawet jak pisałam na forum, uważałam za wielką niesprawiedliwość, że przez tyle lat walczyli o budowę meczetu w Warszawie bezskutecznie, a wystarczyło, że popłynął szeroki strumień pieniędzy od islamistów z AS i włala- zgoda została wydana.
                • rosapulchra-0 Re: Kto sieje wiatr... 06.07.14, 14:08
                  Jasne nic nie masz, a i tak wszystkich do jednego tygla wrzucasz. Ot, konsekwencja.
            • wyznawczyni_wielkiego_czerwia Re: Kto sieje wiatr... 06.07.14, 11:56
              Tylko, że tu nie chodzi o paru świrów w imię źle pojętej wiary, tylko o całe państwa świrów i ustanowione w tych państwach prawo.
              Zgadzam się, że niszczenie mienia bezprawnie z jakiegokolwiek powodu jest niedopuszczalne.

> a chrześcijanie czczą człowieka, którego sami skazali na bardzo okrutną śmierć.

YYY? Chrześcijanie? Chyba się pomyliłaś.
              • sumire Re: Kto sieje wiatr... 06.07.14, 12:02
                no to co zrobisz? granice zamkniesz? zabronisz muzułmanom opuszczania swoich krajów? wyślesz na przysłowiowy Madagaskar? czy może urządzimy kolejną krucjatę, wszak od kilkuset lat nie próbowaliśmy?

byłam w paru krajach arabskich - nie zauważyłam, żeby tam same świry latały. może też powinnaś udać się do jakiegoś i sprawdzić.
                • edelstein Re: Kto sieje wiatr... 06.07.14, 12:12
                  Wystarczy przejechac sie do NRW. W bliskiej okolicy byly ostatnio oblania kwasem i zabojstwa honorowe.
                  • jematkajakichmalo Re: Kto sieje wiatr... 06.07.14, 17:50
                    A gdzie konkretnie, bo mieszkam w nrw ale nic do mnie jakos nie dotarlo...
                    • gazdzinazdaleka Re: Kto sieje wiatr... 07.07.14, 14:05
                      Udokumentowane:
                      www.ehrenmord.de/doku/vierzehn/doku_2014.php
                      Ile nieudokumentowanych - kto wie...
                      • jematkajakichmalo Re: Kto sieje wiatr... 07.07.14, 16:36
                        No jak wierzyc takim stronom to prosze...
                        Dla mnie ta strona jest absolutnie niewiarygodna. W polowie przypadkow nie ma konkretnych informacji kto, skad pochodzi i dlaczego to zrobil. Jest za to bardzo duzo okreslen typu: niewiadome, prawodopodobnie, mozliwe ze..., przypuszcza sie ze..., o tym przypadku niewiele wiadomo (WTF) Tylko dlatego, ze dzieje sie to wsrod innych nacji to sa to mordy honorowe?
                        A jak niedawno w miescie X byla strzelanina wsrod rosjan to sie nie liczy, jakby to byli turcy to na bank mord honorowy.
                        Pomijam fakt, ze czesc z nich przezyla ale widnieje na stronie: mordy honorowe
                • wyznawczyni_wielkiego_czerwia Re: Kto sieje wiatr... 06.07.14, 12:39
                  W jakich krajach arabskich byłaś?
      • kropkacom Re: Kto sieje wiatr... 06.07.14, 15:23
        Tak, tak... tongue_out
      • goodnightmoon Re: Kto sieje wiatr... 06.07.14, 16:34
        wyznawczyni_wielkiego_czerwia napisała:

> Pewnie też podoba Ci się ...

Słuchaj, pewnie żadnemu normalnemu człowiekowi nie podoba się nic z tego, co wymieniłaś.
        Ale czy zniszczenie danej świątyni w jakikolwiek sposób przyczyniło się do poprawy sytuacji kobiet i dzieci? Czy nie lepsze byłyby naciski na zmianę prawa, ewentualnie protesty przed ambasadami krajów, stosującymi tak wstrętne praktyki?
        • wyznawczyni_wielkiego_czerwia Re: Kto sieje wiatr... 06.07.14, 16:50
          Pisałam, że nie podoba mi się niszczenie czyjegokolwiek mienia, tak samo dobrze zasymilowanych polskich Tatarów.
          • sumire Re: Kto sieje wiatr... 06.07.14, 17:04
            to po kiego grzyba zatem w wątku o niszczeniu mienia wyliczasz wszystkie winy islamskich fundamentalistów? toż to bez związku, nieprawdaż?
            • wyznawczyni_wielkiego_czerwia Re: Kto sieje wiatr... 06.07.14, 17:38
              wszystkie? toż to nawet nie 1/10
              gdybyś nie zauważyła, w poście startowym kropkacom napisała o "fobii"
              więc jej wyjaśniłam, że to nie jest fobia
              • rosapulchra-0 Re: Kto sieje wiatr... 06.07.14, 18:02
                W twoim przypadku to jest fobia.
    • ichi51e Re: Kto sieje wiatr... 06.07.14, 12:49
      Psychopaci jacys - choc osobiscue uwazam to za ruska prowokacje :p

Drewniane koscioly/meczety budza cos w ludziach agresje. Kilka lat temu jakis psychopata spalil kosciolek w parafii moich rodzicow. Bardzo podobny tylko nie zielony... Teraz tez monitoring jest.
    • mamalgosia Re: Kto sieje wiatr... 06.07.14, 12:51
      Wandale? Chamy?
    • rosapulchra-0 W kwestii pełnych nienawiści słów 06.07.14, 16:11
      na temat muzułmanów pozwolę sobie wkleić słowa mojego znajomego Polaka muzułmanina:

"pierwszą rzeczą ktorą w takiej dyskusji należy zaznaczyć jest określenie co oznacza slowo"muzłumanin" - w Arabskim oznacza ono tych ktorzy podążają za slowem Boga, więc wg tej definicji, i wielu wyznawców islamu tak to definiuje, Muslim czyli ten ktory podaża za słowem Boga jedynego to przedstawiciel każdej religii monoteistycznej

należy rozróżnić ze muzlumanie w swoim podejściu do religi różnią się narodowo tak samo jak chrześcijanie, katolicy z Polski a Katolicy z francji to przecież odmienne mentalnie grupy chrześcijan

należy wiedzieć że w Islamie czlowiek jest równy wobec Boga i między sobą niezależnie od płci, Islam co prawda określa role przynależne kobietom i role przynależne mężczyznom, ale są one w zgodzie z obyczajami i prawem naturalnym prawie calego świata, jak np. mężczyzna ma chronić rodzinę (finansowo i fizycznie), kobieta rodzi dzieci i opiekuje sie nimi, trudno zeby mężczyzna rodził a kobieta broniła obejścia

Koran jasno mowi że każdy czlowiek (mężczyzna i kobieta) ma obowiazek rozwijać dane mu przez Boga talenty czyli uczyć się, ksztalcić i doskonalić. Te grupy muzlumanów np z Afganistanu które zakazują kobietom się kształcić sprzeciwiają się słowu Bożemu w myśl swoich lokalnych tradycji ustanowionych przez czlowieka nie przez Boga

ktoś kto zabija w imię Boga jedynego jest niewiernym, bo niewierny to ten kto poznał przekaz Boży (Koran) i go odzrucił (łamiąc zasady Koranu odrzuca się go) zatem paradoksalnie terroryści zabijający chrześcijan jako niewiernych, czyniąc to sami stają się niewiernymi. Ojciec zabijający corkę w imię lokalnych obyczajów staje się niewierny, bo dokonuje zbrodni w oczach Koranu.

i ważna rzecz: w UK związek Muzlumanów UK nalozył fatwe czyli ekskomunikę na każdego Muzłumanina który zabija lub krzywdzi w imię Boga i zaslaniając się Koranem
      na tych którzy zabijaja ze słowami na ustach "Allah Akbar" należy postawić na równi z esesmanami którzy mordowali nosząc na szyi tabliczki "Got mit uns"
      oczywiście powyższe nie jest usprawiedliwieniem dla tych wszystkich którzy blędnie lub niewlaściwie interpretują Koran aby uzasadnić swoje chore ideologie"
      • wyznawczyni_wielkiego_czerwia Re: W kwestii pełnych nienawiści słów 06.07.14, 16:19
        Ooo, a o tym, że mąż ma prawo bić (upominać) swoją żonę, a odwrotnie to już nie działa, zapomniał wspomnieć? O tym, że dzieci przynależą do ojca- po rozwodzie z klucza trafiają do ojca , że muzułmanka nie może poślubić niemuzułmanina również? Że muzułmanin może w każdej chwili rozwieść się z żoną, a żona z nim nie?
        Nie ma czegoś takiego jak role przynależne kobietom i mężczyznom. Narzucanie komuś ról z racji płci jest niezgodne z prawami człowieka.
        Znajomy wspomniał, ile dziedziczy kobieta a ile mężczyzna w islamie? Ile mężów może mieć kobieta, a ile żon mężczyzna? I kto podejmuje decyzje w domu (a taką władzę ma tylko i wyłącznie z powodu określonych narządów płciowych)?
      • goodnightmoon Re: W kwestii pełnych nienawiści słów 06.07.14, 16:43
        rosapulchra-0 napisała:

> oczywiście powyższe nie jest usprawiedliwieniem dla tych wszystkich którzy blędnie lub niewlaściwie interpretują Koran aby uzasadnić swoje chore ideologie

Rosa, czy mogłabyś zatem zapytać kolegę-muzułmanina jak interpretować zalecenie Koranu: "Jeśli kobieta nie jest ci posłuszna - bij ją"?
        • rosapulchra-0 Odpowiedź mojego znajomego: 06.07.14, 19:59
          Ta pani bardzo mocno trzyma się prawodastwa państw takich jak Arabia Saudyjska, Somalia, Afganistan, zapomina o tym że jest to prawo lokalne a nie Koraniczne, Muzłumanie w europie, np w sprawach rozwodów dziedziczenia czy praw rodzicielskich poddają się świeckiemu prawu kraju w którym mieszkają.
          Werset o biciu w arabskim oryginale mówi o tym żeby żonę napomnieć a nie bić. Napominać czyli zwracać jej uwagę, i na nieposłuszeństwo wobec męża ale na niestosowanie zasad Islamu. a to jest co innego.
          Bicie kogokolwiek jest tak samo jak zabijanie, okłamywanie, okradanie, jednym z tych zachowań które są sprzeczne calkowicie z przesłaniem Koranu.
          Ponad to Pani ewidentnie czerpie garściami z polskiego tłumaczenia Koranu lub/i stron internetowych które specjalizują się w wyszukiwaniu blędnych interpretacji Koranu. Polski Koran jest bardzo źle przetłumaczony, jest np. werset 3:28 który w polskiej wersji brzmi "nie bierz sobie za przyjacioł niewiernych" co jest nieprawdą, bo w oryginale ten sam werset brzmi "nie bierz sobie za przywódców niewiernych" a to jest jednak istotna różnica.
          Problem każdej tego typu dyskusji polega na tym, ze jest w niej nawarstwienie wielu tematów, pomieszanie religii jako takiej, lokalnych obyczajów poszczególnych krajów, mentalności tradycjonalistów, ideologii islamistów. Trzeba zadać sobie pytanie: o czym rozmawiamy? O islamskich ekstremistach, którzy za nic mają Koran a jedynie wykorzystują go do forsowania swoich chorych ideologii, zniewolenia innych np kobiet i trzymaniu władzy, czy rozmawiamy o Islamie jako takim.
          Ja proponuję tej Pani przeczytanie najpierw Koranu w calości najlepiej w oryginale albo przynajmniej w wersji angielskiej, która jest dość wiernie przetłumaczona,, miast iść na łatwizne i korzystanie z internetowych opracowań.

i dodatek: czy ta pani uważa ze sprzeczne z prawami człowieka jest to ze tylko kobieta może rodzić dzieci? bo to jedna z tych ról które raczej z natury rzeczy męskie być nie mogą

bo to trochę śmieszne, twierdzić ze role spoleczne z uwagi na płeć nie są zgodne z prawami czlowieka...

a co do slubów muzłumanów z niemuzłumanami - nie wiem jak to jest w krajach na których owa pani opiera swoją wiedzę o Islamie, ale w UK raczej nie stanowi to problemu, na dowod podam że 3 tygodnie temu byłem na ślubie Muzłumanki z Hindusem, poza tym że sala weselna była podzielona na pół pod względem jedzenia, to wszystko inne odbywalo się razem, ztańcami włącznie.

w katolickiej Polsce aborcja jest sprzeczna z wyznaniem i stanowi oficjalne prawo dotyczace ogółu, nawet nie katolików, we wszystkich instytucjach publicznych ze szkolami wlacznie wiszą krzyże, w wielu szkołach w piatki w stołówkach są podawane dania postne, i mnie ani nikomu kogo znam to nie przeszkadza, i nikt też nie mówi o państwie wyznaniowym, którym Polska w istocie jest. w porównaniu z katolicką francją, włochami czy hiszpanią jest to bardzo ekstremalny katolicyzm. tę samą zasadę porównawczą względem krajów/narodów proponuję zastosować wobec państw gdzie islam jest dominujacym wyznaniem. w islamskiej malezji homosexualizm jest chroniony prawem w sasiedniej indonezji piętnowany szariatem - nie wrzucajmy wszystkich do jednego wora, bardzo proszę.
          • atena12345 a krótko i na temat się da ?/nt 06.07.14, 20:50
            • rosapulchra-0 Re: a krótko i na temat się da ?/nt 06.07.14, 20:53
              Znaczy się czytanie ze zrozumieniem się kłania..
              • atena12345 Re: a krótko i na temat się da ?/nt 06.07.14, 20:54
                rosapulchra-0 napisała:

> Znaczy się czytanie ze zrozumieniem się kłania..

pytanie było krótkie, odpowiedź powinna być prosta. Takie ble, ble... to tylko rozmydlanie.
                • atena12345 Re: a krótko i na temat się da ?/nt 06.07.14, 20:56
                  A... i koran w oryginale niech czytają sobie muzułmanie, bo jak widać wszem i wobec, również mają problem z interpretacją.
                • rosapulchra-0 Re: a krótko i na temat się da ?/nt 06.07.14, 20:56
                  Na niektóre pytania nie ma krótkich odpowiedzi.
                  • atena12345 Re: a krótko i na temat się da ?/nt 06.07.14, 21:00
                    rosapulchra-0 napisała:

> Na niektóre pytania nie ma krótkich odpowiedzi.

tylko wtedy, gdy odpowiedź ma być wymijająca, albo jest niewygodna
                    • rosapulchra-0 Re: a krótko i na temat się da ?/nt 06.07.14, 23:31
                      Po prostu przyznaj się, że nie zrozumiałaś/nie chciało ci się przeczytać i czepiasz się dla samego czepiania.
          • goodnightmoon Re: Odpowiedź mojego znajomego: 06.07.14, 21:15
            rosapulchra-0 napisała:

> Werset o biciu w arabskim oryginale mówi o tym żeby żonę napomnieć a nie bić. Napominać czyli zwracać jej uwagę, i na nieposłuszeństwo wobec męża ale na niestosowanie zasad Islamu.

Mężczyźni stoją nad kobietami ze względu na to, że Bóg dał wyższość jednym nad drugimi, i ze względu na to, że oni rozdają ze swojego majątku. Przeto cnotliwe kobiety są pokorne i zachowują w skrytości to, co zachował Bóg. I napominajcie te, których nieposłuszeństwa się boicie, pozostawiajcie je w łożach i bijcie je! A jeśli są wam posłuszne, to starajcie się nie stosować do nich przymusu. Zaprawdę, Bóg jest wzniosły, wielki!

Inne tłumaczenie mówi nie "bijcie" tylko "poddawajcie karze". W interpretacji poucza się, że jak już "musi bić", to ma robić to tak, "żeby nie zostawiać śladów na ciele".

Co ciekawe, nie ma w Koranie instrukcji, jak kobieta ma postępować z mężem-palantem. Pewnie ma go szanować i być posłuszna. W sumie, jakby inaczej - w końcu "Mężczyźni stoją nad kobietami ze względu na to, że Bóg dał wyższość jednym nad drugimi".
            • goodnightmoon Re: Odpowiedź mojego znajomego: 06.07.14, 21:34
              A co do "niepoprawnego tłumaczenia", to bardzo dziwni są tłumacze suspicious
              Bo tak samo źle przetłumaczyli na:
              - angielski
              - niemiecki
              - rosyjski
    • scher Ważne, co to ma przykrywać 06.07.14, 18:25
      A dużo się ostatnio działo mocno nie na rękę obecnej władzy. Prawie udało się to przykryć różnymi innymi "aferami".
      • elle.hivernale Re: Ważne, co to ma przykrywać 06.07.14, 19:14
        Prawie. Na szczęście jesteś ty.
        • scher Re: Ważne, co to ma przykrywać 06.07.14, 19:37
          elle.hivernale napisała:

> Prawie. Na szczęście jesteś ty.

Nie, raczej okazuje się, że są nowe taśmy i mocodawcy ich posiadaczy nie odpuszczają.
    • atena12345 Re: Kto sieje wiatr... 06.07.14, 21:27
      zakompleksieni idioci
    • jadwiga1350 Re: Kto sieje wiatr... 07.07.14, 18:07
      Może chrześcijanka, która w muzułmańskim więzieniu rodziła z łańcuchami na nogach?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka