kropkacom 06.07.14, 09:38 No właśnie kto? Wiele tu forumek z fobią skierowaną w stronę muzułmanów. Może mi napiszą kto zdewastował meczet polskich Tatarów w Kruszynianach? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marzeka1 Re: Kto sieje wiatr... 06.07.14, 10:00 Wiesz kto? Idioci. I nic więcej nie ma co mówić- idioci. Byłam kiedyś w Kruszynianach, podobnie jak w Bohnikach- to miejscowości, gdzie żyją polscy Tatarzy wyznania muzułmańskiego- piękne miejsca. Trzeba być po prostu idiotą z zerową wiedzą, aby zrobić coś tak ohydnego. Odpowiedz Link Zgłoś
sarah_black38 Re: Kto sieje wiatr... 06.07.14, 10:07 marzeka1 napisała: > Wiesz kto? Idioci. Dokładnie tacy sami co niszczą kirkuty, nagrobki w katolickich cmentarzach , czy bezczeszczą cmentarz żołnierzy Armii Czerwonej. My byliśmy zbulwersowani tym aktem wandalizmu , ludzie pokazali fajny gest solidarności z Tatarami w Kruszynianach: bialystok.gazeta.pl/bialystok/1,35235,16276658,W_Kruszynianach_braterstwo_i_jednosc_z_Tatarami__ZDJECIA_.html#TRLokBialTxt Odpowiedz Link Zgłoś
kadfael Re: Kto sieje wiatr... 06.07.14, 10:21 Świetnie, że ludzie zdecydowali się na taki gest. Odpowiedz Link Zgłoś
elle.hivernale Re: Kto sieje wiatr... 06.07.14, 10:04 No jak to kto? Bohaterzy. Obrońcy granic i matki boskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: Kto sieje wiatr... 06.07.14, 10:10 elle.hivernale napisała: > No jak to kto? Bohaterzy. Obrońcy granic i matki boskiej. - widzisz, ja jestem osobą wierzącą i to, co zrobiono, jest rzeczą ohydną, do głowy by mi nie przyszło, że można coś takiego zrobić, gdziekolwiek. Odpowiedz Link Zgłoś
alienka20 Re: Kto sieje wiatr... 06.07.14, 11:29 Marzeko, normalnemu człowiekowi w życiu nie przyjdzie coś takiego do głowy. Ale zjawi się jakiś osioł z poczuciem misji i reszta normalnych cierpi. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Kto sieje wiatr... 06.07.14, 11:28 Patrząc tu, na forum, przynajmniej połowa atakujących islam to osoby, które atakują też religie chrześcijańskie i uważają, że każda religia to zło. Wiem, że nie chcą propagować przemocy i to musi być cholernie przykre dla nich uczucie, kiedy ktoś powtarza ich hasła i używa ich do usprawiedliwiania przemocy. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Kto sieje wiatr... 06.07.14, 10:08 Kto ostatnio porwal dziewczynki? Kto wysadza sie regularnie w powietrze? Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: Kto sieje wiatr... 06.07.14, 10:12 Ale Ty uważasz, ze polscy Tatarzy zrobili to? Pomijam, że wiara mahometańska jest wiarą mocno zróżnicowaną- to wiara, gdzie wariaci mogą wykorzystać wiarę i zrobić z niej coś ohydnego. Dziewczynek nie porwali polscy Tatarzy, podobnie jak nie wysadzali się w powietrze. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Kto sieje wiatr... 06.07.14, 10:18 Katolicy rozrabiali na calym swiecie do dzisiaj im sie to wypomina.Byli to Polscy katolicy? Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Kto sieje wiatr... 06.07.14, 12:57 Akurat polscy muzulmanie powinni byc wzorem dla europejskich jesli chodzi o asymilacje. Swietnie pokazuja ze mozna zachowac wiare i zzyc sie kulturalnie ze spolecznoscia. Jedyna chyba rzecz w czym udaje nam sie przodowac ale mamy przewage - naszych juz 400 lat asymilujemy. Dlatego trzeba o nich dbac bo niestety agresywne odlamy islamu sla kase z polwyspu arabskiego zeby ich wygryzc. Kiedy meczet tatarski w warszawie...? Odpowiedz Link Zgłoś
nickbezznaczenia Re: Kto sieje wiatr... 06.07.14, 10:32 Zgadzam się z Twoją wypowiedzią, ale jednocześnie pragnę zauważyć, że nie ma czegoś takiego jak wiara mahometańska. Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: Kto sieje wiatr... 06.07.14, 10:34 nickbezznaczenia napisał(a): > Zgadzam się z Twoją wypowiedzią, ale jednocześnie pragnę zauważyć, że nie ma cz > egoś takiego jak wiara mahometańska. - no tak: mówiłam o islamie. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Kto sieje wiatr... 06.07.14, 10:15 możesz rozwinąć, jaki dokładnie związek mają terroryści z Tatarami z Kruszynian? Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Kto sieje wiatr... 06.07.14, 10:48 Taki sam zwiazek jak np katolicy w Polsce a katolicy w Niemczech.Katolicy w Polsce robia chopki z okazji aborcji, w Niemczech daja wolny wybor.Jednak jak piszemy to nikt nie pisze krk w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Kto sieje wiatr... 06.07.14, 10:53 nic nie zrozumiałam, ale wolę nie wnikać dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Kto sieje wiatr... 06.07.14, 11:05 Najlatwiej napisac, ze sie nie rozumie.Nie przypominam sobie, by ktos wyszczegolnial, ze krk w Polsce jest do bani, jedzie sie rowno po calym krk.Dlaczego wyszczegolnianie ma miec miejsce wylacznie w stosunku do muzulman?Albo tak samo, albo wcale. Swoja droga najwoecej do powiedzenia maja ci, ktorzy z Problemem muzulman sie nie stykaja.Przeprowadzcie sie do NRW i zderzcie z Problemem multi kulti, a potem piszcie. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Kto sieje wiatr... 06.07.14, 11:16 Szkoda, ze rozmawiacie o katolikach nie dzielicie na prawo i na lewo od Odry.Wszyscy katolicy sa be, ale muzulmanie to juz tylko ci nie z Pl. Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: Kto sieje wiatr... 06.07.14, 11:20 edelstein napisała: > Szkoda, ze rozmawiacie o katolikach nie dzielicie na prawo i na lewo od Odry.Ws > zyscy katolicy sa be, ale muzulmanie to juz tylko ci nie z Pl. - ale nie rozumiesz, ze np dla mnie każdy człowiek, który uogólnia, jest niemądrym człowiekiem. Po prostu. Stąd pamiętam niektóre uogólniające osoby z takich wątków. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Kto sieje wiatr... 06.07.14, 11:23 hm, tak się składa, że wśród oburzonych tym, co się stało w Kruszynianach byli również katolicy. rozsądny człowiek dzieli innych na mądrych i głupich, a nie na katolików i muzułmanów, polskich i zagranicznych. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Kto sieje wiatr... 06.07.14, 11:31 Nie zauwazylam by katolikow dzielono? Domaganie sie by nie uogolniac gdy Samemu sie to robi jest smieszne. Przeciez muzulmanie walcza z innowiercami, a nie z okreslonymi innowiercami, wiec katolicy walcza z muzulmanami, a nie okreslonymi muzulmanami. Tak to sie kreciUwazam, ze nie jest fajnie ze tak sie dzieje, ale to sa wlasnie efekty fanatyzmu. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Kto sieje wiatr... 06.07.14, 11:37 znam paru muzułmanów - nigdy nie zauważyłam, żeby jakoś ze mną walczyli. każde wyznanie ma swoich fanatyków, ale ci fanatycy to w każdym wyznaniu raczej mniejszość. i jeśli ktoś całość utożsamia z mniejszością, to ma duży problem. Odpowiedz Link Zgłoś
wyznawczyni_wielkiego_czerwia Re: Kto sieje wiatr... 06.07.14, 11:48 Fanatycy w każdym wyznaniu to mniejszość? Uprzejmie informuję, iż chyba nie wiesz co się dzieje obecnie na świecie. Poza tym fanatyczne poglądy to jedno, a prawo zgodne z tymi poglądami to drugie. Przypominam, iż w Niemczech, UK i innych krajach ( teoretycznie także w Polsce) można stosować prawo szariatu w np. sprawach rozwodowych i jest cudownie stosowane w praktyce. W XXI wieku, w krajach UE mieniących się krajami praw człowieka stosuje się prawo, wg którego kobiety dziedziczą mniej niż mężczyźni z racji płci, czy dziecko jest z automatu przypisane do ojca. Mam napisać, jak to wygląda w większości krajów islamskich? Albo ile krajów islamskich ratyfikowało konwencję praw człowieka? Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Kto sieje wiatr... 06.07.14, 12:07 Jak mniejszosc? Mowimy praktycznie o calych panstwach gdzie jest prawo szariatu. Dla rownowagi Chazana poparlo ponad 30%.Fanatykow jest na peczki. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Kto sieje wiatr... 06.07.14, 12:09 ekhm - większość to ponad połowa. 30% to ciągle mniejszość. na szczęście. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Kto sieje wiatr... 06.07.14, 13:47 Tylko to sa dane na temat tych ktorzy zechcieli sie wypowiedziec, obstawiam, ze blieb 50%.To nadal nie jest garstka.30% to pare mln ludzi Odpowiedz Link Zgłoś
wyznawczyni_wielkiego_czerwia Re: Kto sieje wiatr... 06.07.14, 11:27 Co to znaczy fobią? Czy stanowczy sprzeciw wobec bestialskiego traktowania kobiet (i to w dodatku ZGODNEGO Z PRAWEM) w krajach muzułmańskich przez muzułmanów jest fobią? Czy sprzeciw wobec karze śmierci za apostazję jest fobią? Czy sprzeciw wobec karze śmierci dla Miriam-tak z obecnych wiadomości- to fobia? Sprzeciw wobec okaleczania dziewczynek i braku reakcji brytyjskich służb czy sadzaniu ich w ostatnich ławkach za chłopcami i nakazywaniu noszenia chust w PUBLICZNEJ SZKOLE BRYTYJSKIEJ i braku reakcji służb jest fobią? Spoko, Kropko, Tobie może się podobać, że facet ma prawo bić kobietę i jej rozkazywać, że można kamienować kobiety za to, że ośmieliły się zostać zgwałcone, że są kraje, gdzie nie mogą prowadzić samochodu, uczyć się, wyjść z domu bez zgody męskich członków rodziny, wybrać męża samodzielnie. Pewnie też podoba Ci się legalna pedofilia w postaci 8letnich żon starych dziadów i zabójstwa "honorowe" czy oblewanie kwasem. Mam dalej wymieniać? Tylko wiesz, nazywanie "fobią" uzasadnionego strachu i sprzeciwu wobec takich okrutnych praktyk świadczy o ignorancji i zgodzie na łamanie praw kobiet. To już nie dzieje się gdzieś daleko tylko tuż obok. Nie, nie zdewastowałam meczetu polskich Tatarów w Kruszynianach i nie wiem kto to zrobił. Odpowiedz Link Zgłoś
alienka20 Re: Kto sieje wiatr... 06.07.14, 11:35 A masz w ogóle pojęcie, że nasi Tatarzy ładnie się z nami zasymilowali i nie wysadzają się w powietrze, uważają się za Polaków i nasz interes jest ich interesem? Nawet nasi "chmurni i durni" narodowcy stanęli po ich stronie, a zwykle są pierwsi do bicia czarnych, "ciapatych" i lewaków . Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Kto sieje wiatr... 06.07.14, 11:39 aaano właśnie. ładny gest z ich strony. Odpowiedz Link Zgłoś
wyznawczyni_wielkiego_czerwia Re: Kto sieje wiatr... 06.07.14, 11:40 A Ty to do mnie piszesz? Nie mam nic przeciwko polskim Tatarom i nigdy nie miałam < poza tym, że czczą faceta sypiającego z małą dziewczynką oczywiście> Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Kto sieje wiatr... 06.07.14, 11:49 a chrześcijanie czczą człowieka, którego sami skazali na bardzo okrutną śmierć. można nie lubić islamu i protestować przeciwko świrom, którzy w imię źle pojętej wiary robią innym krzywdę, ale niszczenie zabytku z powodu uprzedzeń jest niedopuszczalne i nie do usprawiedliwienia. Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: Kto sieje wiatr... 06.07.14, 11:52 Zgadzam się; rozumiem lęk przed islamem- sama nigdy nie związałabym się z muzułmaninem, bo to dla mnie religia, w której możliwe są opisane wyżej ohydne zachowania (czyli dziwacznie można tę religię odczytać). Jednak polscy Tatarzy są w Polsce wieki, trzeba być idiotą i nic nie wiedzieć, jak pojmują religię, jaką formę religii wyznają. Nie lubię chyba jednej cechy u ludzi- uogólnianie, tak wielu ludziom to "ułatwia" widzenie świata. Odpowiedz Link Zgłoś
wyznawczyni_wielkiego_czerwia Re: Kto sieje wiatr... 06.07.14, 12:00 Napiszę jeszcze raz, ja przeciwko polskim Tatarom nigdy nic nie miałam (oprócz czczenia Mahometa) , a nawet jak pisałam na forum, uważałam za wielką niesprawiedliwość, że przez tyle lat walczyli o budowę meczetu w Warszawie bezskutecznie, a wystarczyło, że popłynął szeroki strumień pieniędzy od islamistów z AS i włala- zgoda została wydana. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Kto sieje wiatr... 06.07.14, 14:08 Jasne nic nie masz, a i tak wszystkich do jednego tygla wrzucasz. Ot, konsekwencja. Odpowiedz Link Zgłoś
wyznawczyni_wielkiego_czerwia Re: Kto sieje wiatr... 06.07.14, 11:56 Tylko, że tu nie chodzi o paru świrów w imię źle pojętej wiary, tylko o całe państwa świrów i ustanowione w tych państwach prawo. Zgadzam się, że niszczenie mienia bezprawnie z jakiegokolwiek powodu jest niedopuszczalne. > a chrześcijanie czczą człowieka, którego sami skazali na bardzo okrutną śmierć. YYY? Chrześcijanie? Chyba się pomyliłaś. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Kto sieje wiatr... 06.07.14, 12:02 no to co zrobisz? granice zamkniesz? zabronisz muzułmanom opuszczania swoich krajów? wyślesz na przysłowiowy Madagaskar? czy może urządzimy kolejną krucjatę, wszak od kilkuset lat nie próbowaliśmy? byłam w paru krajach arabskich - nie zauważyłam, żeby tam same świry latały. może też powinnaś udać się do jakiegoś i sprawdzić. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Kto sieje wiatr... 06.07.14, 12:12 Wystarczy przejechac sie do NRW. W bliskiej okolicy byly ostatnio oblania kwasem i zabojstwa honorowe. Odpowiedz Link Zgłoś
jematkajakichmalo Re: Kto sieje wiatr... 06.07.14, 17:50 A gdzie konkretnie, bo mieszkam w nrw ale nic do mnie jakos nie dotarlo... Odpowiedz Link Zgłoś
gazdzinazdaleka Re: Kto sieje wiatr... 07.07.14, 14:05 Udokumentowane: www.ehrenmord.de/doku/vierzehn/doku_2014.php Ile nieudokumentowanych - kto wie... Odpowiedz Link Zgłoś
jematkajakichmalo Re: Kto sieje wiatr... 07.07.14, 16:36 No jak wierzyc takim stronom to prosze... Dla mnie ta strona jest absolutnie niewiarygodna. W polowie przypadkow nie ma konkretnych informacji kto, skad pochodzi i dlaczego to zrobil. Jest za to bardzo duzo okreslen typu: niewiadome, prawodopodobnie, mozliwe ze..., przypuszcza sie ze..., o tym przypadku niewiele wiadomo (WTF) Tylko dlatego, ze dzieje sie to wsrod innych nacji to sa to mordy honorowe? A jak niedawno w miescie X byla strzelanina wsrod rosjan to sie nie liczy, jakby to byli turcy to na bank mord honorowy. Pomijam fakt, ze czesc z nich przezyla ale widnieje na stronie: mordy honorowe Odpowiedz Link Zgłoś
wyznawczyni_wielkiego_czerwia Re: Kto sieje wiatr... 06.07.14, 12:39 W jakich krajach arabskich byłaś? Odpowiedz Link Zgłoś
goodnightmoon Re: Kto sieje wiatr... 06.07.14, 16:34 wyznawczyni_wielkiego_czerwia napisała: > Pewnie też podoba Ci się ... Słuchaj, pewnie żadnemu normalnemu człowiekowi nie podoba się nic z tego, co wymieniłaś. Ale czy zniszczenie danej świątyni w jakikolwiek sposób przyczyniło się do poprawy sytuacji kobiet i dzieci? Czy nie lepsze byłyby naciski na zmianę prawa, ewentualnie protesty przed ambasadami krajów, stosującymi tak wstrętne praktyki? Odpowiedz Link Zgłoś
wyznawczyni_wielkiego_czerwia Re: Kto sieje wiatr... 06.07.14, 16:50 Pisałam, że nie podoba mi się niszczenie czyjegokolwiek mienia, tak samo dobrze zasymilowanych polskich Tatarów. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Kto sieje wiatr... 06.07.14, 17:04 to po kiego grzyba zatem w wątku o niszczeniu mienia wyliczasz wszystkie winy islamskich fundamentalistów? toż to bez związku, nieprawdaż? Odpowiedz Link Zgłoś
wyznawczyni_wielkiego_czerwia Re: Kto sieje wiatr... 06.07.14, 17:38 wszystkie? toż to nawet nie 1/10 gdybyś nie zauważyła, w poście startowym kropkacom napisała o "fobii" więc jej wyjaśniłam, że to nie jest fobia Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Kto sieje wiatr... 06.07.14, 18:02 W twoim przypadku to jest fobia. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Kto sieje wiatr... 06.07.14, 12:49 Psychopaci jacys - choc osobiscue uwazam to za ruska prowokacje :p Drewniane koscioly/meczety budza cos w ludziach agresje. Kilka lat temu jakis psychopata spalil kosciolek w parafii moich rodzicow. Bardzo podobny tylko nie zielony... Teraz tez monitoring jest. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 W kwestii pełnych nienawiści słów 06.07.14, 16:11 na temat muzułmanów pozwolę sobie wkleić słowa mojego znajomego Polaka muzułmanina: "pierwszą rzeczą ktorą w takiej dyskusji należy zaznaczyć jest określenie co oznacza slowo"muzłumanin" - w Arabskim oznacza ono tych ktorzy podążają za slowem Boga, więc wg tej definicji, i wielu wyznawców islamu tak to definiuje, Muslim czyli ten ktory podaża za słowem Boga jedynego to przedstawiciel każdej religii monoteistycznej należy rozróżnić ze muzlumanie w swoim podejściu do religi różnią się narodowo tak samo jak chrześcijanie, katolicy z Polski a Katolicy z francji to przecież odmienne mentalnie grupy chrześcijan należy wiedzieć że w Islamie czlowiek jest równy wobec Boga i między sobą niezależnie od płci, Islam co prawda określa role przynależne kobietom i role przynależne mężczyznom, ale są one w zgodzie z obyczajami i prawem naturalnym prawie calego świata, jak np. mężczyzna ma chronić rodzinę (finansowo i fizycznie), kobieta rodzi dzieci i opiekuje sie nimi, trudno zeby mężczyzna rodził a kobieta broniła obejścia Koran jasno mowi że każdy czlowiek (mężczyzna i kobieta) ma obowiazek rozwijać dane mu przez Boga talenty czyli uczyć się, ksztalcić i doskonalić. Te grupy muzlumanów np z Afganistanu które zakazują kobietom się kształcić sprzeciwiają się słowu Bożemu w myśl swoich lokalnych tradycji ustanowionych przez czlowieka nie przez Boga ktoś kto zabija w imię Boga jedynego jest niewiernym, bo niewierny to ten kto poznał przekaz Boży (Koran) i go odzrucił (łamiąc zasady Koranu odrzuca się go) zatem paradoksalnie terroryści zabijający chrześcijan jako niewiernych, czyniąc to sami stają się niewiernymi. Ojciec zabijający corkę w imię lokalnych obyczajów staje się niewierny, bo dokonuje zbrodni w oczach Koranu. i ważna rzecz: w UK związek Muzlumanów UK nalozył fatwe czyli ekskomunikę na każdego Muzłumanina który zabija lub krzywdzi w imię Boga i zaslaniając się Koranem na tych którzy zabijaja ze słowami na ustach "Allah Akbar" należy postawić na równi z esesmanami którzy mordowali nosząc na szyi tabliczki "Got mit uns" oczywiście powyższe nie jest usprawiedliwieniem dla tych wszystkich którzy blędnie lub niewlaściwie interpretują Koran aby uzasadnić swoje chore ideologie" Odpowiedz Link Zgłoś
wyznawczyni_wielkiego_czerwia Re: W kwestii pełnych nienawiści słów 06.07.14, 16:19 Ooo, a o tym, że mąż ma prawo bić (upominać) swoją żonę, a odwrotnie to już nie działa, zapomniał wspomnieć? O tym, że dzieci przynależą do ojca- po rozwodzie z klucza trafiają do ojca , że muzułmanka nie może poślubić niemuzułmanina również? Że muzułmanin może w każdej chwili rozwieść się z żoną, a żona z nim nie? Nie ma czegoś takiego jak role przynależne kobietom i mężczyznom. Narzucanie komuś ról z racji płci jest niezgodne z prawami człowieka. Znajomy wspomniał, ile dziedziczy kobieta a ile mężczyzna w islamie? Ile mężów może mieć kobieta, a ile żon mężczyzna? I kto podejmuje decyzje w domu (a taką władzę ma tylko i wyłącznie z powodu określonych narządów płciowych)? Odpowiedz Link Zgłoś
goodnightmoon Re: W kwestii pełnych nienawiści słów 06.07.14, 16:43 rosapulchra-0 napisała: > oczywiście powyższe nie jest usprawiedliwieniem dla tych wszystkich którzy blędnie lub niewlaściwie interpretują Koran aby uzasadnić swoje chore ideologie Rosa, czy mogłabyś zatem zapytać kolegę-muzułmanina jak interpretować zalecenie Koranu: "Jeśli kobieta nie jest ci posłuszna - bij ją"? Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Odpowiedź mojego znajomego: 06.07.14, 19:59 Ta pani bardzo mocno trzyma się prawodastwa państw takich jak Arabia Saudyjska, Somalia, Afganistan, zapomina o tym że jest to prawo lokalne a nie Koraniczne, Muzłumanie w europie, np w sprawach rozwodów dziedziczenia czy praw rodzicielskich poddają się świeckiemu prawu kraju w którym mieszkają. Werset o biciu w arabskim oryginale mówi o tym żeby żonę napomnieć a nie bić. Napominać czyli zwracać jej uwagę, i na nieposłuszeństwo wobec męża ale na niestosowanie zasad Islamu. a to jest co innego. Bicie kogokolwiek jest tak samo jak zabijanie, okłamywanie, okradanie, jednym z tych zachowań które są sprzeczne calkowicie z przesłaniem Koranu. Ponad to Pani ewidentnie czerpie garściami z polskiego tłumaczenia Koranu lub/i stron internetowych które specjalizują się w wyszukiwaniu blędnych interpretacji Koranu. Polski Koran jest bardzo źle przetłumaczony, jest np. werset 3:28 który w polskiej wersji brzmi "nie bierz sobie za przyjacioł niewiernych" co jest nieprawdą, bo w oryginale ten sam werset brzmi "nie bierz sobie za przywódców niewiernych" a to jest jednak istotna różnica. Problem każdej tego typu dyskusji polega na tym, ze jest w niej nawarstwienie wielu tematów, pomieszanie religii jako takiej, lokalnych obyczajów poszczególnych krajów, mentalności tradycjonalistów, ideologii islamistów. Trzeba zadać sobie pytanie: o czym rozmawiamy? O islamskich ekstremistach, którzy za nic mają Koran a jedynie wykorzystują go do forsowania swoich chorych ideologii, zniewolenia innych np kobiet i trzymaniu władzy, czy rozmawiamy o Islamie jako takim. Ja proponuję tej Pani przeczytanie najpierw Koranu w calości najlepiej w oryginale albo przynajmniej w wersji angielskiej, która jest dość wiernie przetłumaczona,, miast iść na łatwizne i korzystanie z internetowych opracowań. i dodatek: czy ta pani uważa ze sprzeczne z prawami człowieka jest to ze tylko kobieta może rodzić dzieci? bo to jedna z tych ról które raczej z natury rzeczy męskie być nie mogą bo to trochę śmieszne, twierdzić ze role spoleczne z uwagi na płeć nie są zgodne z prawami czlowieka... a co do slubów muzłumanów z niemuzłumanami - nie wiem jak to jest w krajach na których owa pani opiera swoją wiedzę o Islamie, ale w UK raczej nie stanowi to problemu, na dowod podam że 3 tygodnie temu byłem na ślubie Muzłumanki z Hindusem, poza tym że sala weselna była podzielona na pół pod względem jedzenia, to wszystko inne odbywalo się razem, ztańcami włącznie. w katolickiej Polsce aborcja jest sprzeczna z wyznaniem i stanowi oficjalne prawo dotyczace ogółu, nawet nie katolików, we wszystkich instytucjach publicznych ze szkolami wlacznie wiszą krzyże, w wielu szkołach w piatki w stołówkach są podawane dania postne, i mnie ani nikomu kogo znam to nie przeszkadza, i nikt też nie mówi o państwie wyznaniowym, którym Polska w istocie jest. w porównaniu z katolicką francją, włochami czy hiszpanią jest to bardzo ekstremalny katolicyzm. tę samą zasadę porównawczą względem krajów/narodów proponuję zastosować wobec państw gdzie islam jest dominujacym wyznaniem. w islamskiej malezji homosexualizm jest chroniony prawem w sasiedniej indonezji piętnowany szariatem - nie wrzucajmy wszystkich do jednego wora, bardzo proszę. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: a krótko i na temat się da ?/nt 06.07.14, 20:53 Znaczy się czytanie ze zrozumieniem się kłania.. Odpowiedz Link Zgłoś
atena12345 Re: a krótko i na temat się da ?/nt 06.07.14, 20:54 rosapulchra-0 napisała: > Znaczy się czytanie ze zrozumieniem się kłania.. pytanie było krótkie, odpowiedź powinna być prosta. Takie ble, ble... to tylko rozmydlanie. Odpowiedz Link Zgłoś
atena12345 Re: a krótko i na temat się da ?/nt 06.07.14, 20:56 A... i koran w oryginale niech czytają sobie muzułmanie, bo jak widać wszem i wobec, również mają problem z interpretacją. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: a krótko i na temat się da ?/nt 06.07.14, 20:56 Na niektóre pytania nie ma krótkich odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
atena12345 Re: a krótko i na temat się da ?/nt 06.07.14, 21:00 rosapulchra-0 napisała: > Na niektóre pytania nie ma krótkich odpowiedzi. tylko wtedy, gdy odpowiedź ma być wymijająca, albo jest niewygodna Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: a krótko i na temat się da ?/nt 06.07.14, 23:31 Po prostu przyznaj się, że nie zrozumiałaś/nie chciało ci się przeczytać i czepiasz się dla samego czepiania. Odpowiedz Link Zgłoś
goodnightmoon Re: Odpowiedź mojego znajomego: 06.07.14, 21:15 rosapulchra-0 napisała: > Werset o biciu w arabskim oryginale mówi o tym żeby żonę napomnieć a nie bić. Napominać czyli zwracać jej uwagę, i na nieposłuszeństwo wobec męża ale na niestosowanie zasad Islamu. Mężczyźni stoją nad kobietami ze względu na to, że Bóg dał wyższość jednym nad drugimi, i ze względu na to, że oni rozdają ze swojego majątku. Przeto cnotliwe kobiety są pokorne i zachowują w skrytości to, co zachował Bóg. I napominajcie te, których nieposłuszeństwa się boicie, pozostawiajcie je w łożach i bijcie je! A jeśli są wam posłuszne, to starajcie się nie stosować do nich przymusu. Zaprawdę, Bóg jest wzniosły, wielki! Inne tłumaczenie mówi nie "bijcie" tylko "poddawajcie karze". W interpretacji poucza się, że jak już "musi bić", to ma robić to tak, "żeby nie zostawiać śladów na ciele". Co ciekawe, nie ma w Koranie instrukcji, jak kobieta ma postępować z mężem-palantem. Pewnie ma go szanować i być posłuszna. W sumie, jakby inaczej - w końcu "Mężczyźni stoją nad kobietami ze względu na to, że Bóg dał wyższość jednym nad drugimi". Odpowiedz Link Zgłoś
goodnightmoon Re: Odpowiedź mojego znajomego: 06.07.14, 21:34 A co do "niepoprawnego tłumaczenia", to bardzo dziwni są tłumacze Bo tak samo źle przetłumaczyli na: - angielski - niemiecki - rosyjski Odpowiedz Link Zgłoś
scher Ważne, co to ma przykrywać 06.07.14, 18:25 A dużo się ostatnio działo mocno nie na rękę obecnej władzy. Prawie udało się to przykryć różnymi innymi "aferami". Odpowiedz Link Zgłoś
elle.hivernale Re: Ważne, co to ma przykrywać 06.07.14, 19:14 Prawie. Na szczęście jesteś ty. Odpowiedz Link Zgłoś
scher Re: Ważne, co to ma przykrywać 06.07.14, 19:37 elle.hivernale napisała: > Prawie. Na szczęście jesteś ty. Nie, raczej okazuje się, że są nowe taśmy i mocodawcy ich posiadaczy nie odpuszczają. Odpowiedz Link Zgłoś
jadwiga1350 Re: Kto sieje wiatr... 07.07.14, 18:07 Może chrześcijanka, która w muzułmańskim więzieniu rodziła z łańcuchami na nogach? Odpowiedz Link Zgłoś