Dodaj do ulubionych

Mamo pić !!!!!!

08.07.14, 12:29
Pracuję w domu. Dzieciaki niestety do połowy lipca szans na wyjazd nie mają więc póki co wakacje spędzają na osiedlowym placu zabaw. Może wyjdę na sknerę ale wkurza mnie to MAMO IDĘ SIĘ NAPIĆ - I wpada do mnie do domu nie tylko moje dziecko, nie tylko dziecko z najlepszą koleżanką ale dziecko sztuk 5 czy 6. Wczoraj dzieciaki wypiły 9 butelek wody gazowanej + 4 napoje naty. Dziś przed chwilą otworzyłam 4 butelkę. Czy tylko ja tym dzieciakom daję pić. Zastanawiam się czy nie przegnę jeśli kupię 100 kubeczków jednorazowych i kilka 5L butelek NIEGAZOWANEJ wody. I dopóki będą mi się schodzić w takich ilościach tylko tym ich będę nawadniać. Ja rozumiem przyjść z ulubioną koleżanką, która mieszka dalej od placu zabaw, z koleżanką której rodzice są w pracy...ale żeby za każdym razem przychodziło mi po 5-6 dzieciaków? A może powinnam się cieszyć bo te dwa tygodnie w domu to chyba najtańsza nasza część wakacji?
Obserwuj wątek
    • ichi51e Re: Mamo pić !!!!!! 08.07.14, 12:32
      Dawaj im zwykla wode - dzieciaki jak mrowki - raz wyczuja cukier to przepadlas
      • falka_85 Re: Mamo pić !!!!!! 08.07.14, 13:00
        big_grin
    • slonko1335 Re: Mamo pić !!!!!! 08.07.14, 12:33
      kup pompke do bulti pięciolitrowej i zanieś im z kubkami na plac zabaw to nie będą przyłazić co chwilę...albo uświadom dzieci żeby nie spraszały na picie całego podwórka...
    • nevada_r Re: Mamo pić !!!!!! 08.07.14, 12:34
      ? Nie rozumiem problemu. Każ im nalewać sobie wodę z kranu i myć po sobie kubki. A wieczorem wyjaśnij swojemu dziecku/dzieciom, dlaczego nie będziesz częstować tyle osób napojami.

Nie dziwię się, że dzieci się schodzą, skoro dajesz napoje gazowane. wink
    • aagnes Re: Mamo pić !!!!!! 08.07.14, 12:35
      No to daj im niegazowanej wody.
      po prostu dla dzieciakow jest mega atrakcja isc do kogos cos zjesc czy wypic, nawet jak nie sa glodne czy spragnione. wrzuc na luz, jak sie dzieciaki ciesza to dobrze.
      • slonecznik1981 Re: Mamo pić !!!!!! 08.07.14, 12:37
        Co z tą niegazowaną wodą, że wymaga to pisania dużymi literami?
        • niktmadry Re: Mamo pić !!!!!! 08.07.14, 12:40
          Nic. Zwyczajnie jest mniej atrakcyjna. Ale chyba im zamienię na taką, może nie będą przychodzić tak często w takich ilościach.
          • nevada_r Re: Mamo pić !!!!!! 08.07.14, 12:44
            Ale po co im dawać wodę "mineralną"? Wiesz, że większość wód butelkowanych ma gorszą jakość niż to, co leci z kranu, prawda? tongue_out No, chyba, że masz za dużo pieniędzy i koniecznie chcesz je jakoś wydać. tongue_out
    • spalona_gora Re: Mamo pić !!!!!! 08.07.14, 12:39
      Nie bardzo rozumiem na czym polega dramat podawania dzieciom "NIEGAZOWANEJ wody". Nie wiem w jakim budynku mieszkasz, ale ja hord nie poję w domu, tylko wydaję przez drzwi. W takiej sytuacji do domu wchodzi wyłącznie moje dziecko. Takiej sytuacji tzn. "przyszliśmy po coś, zaraz idziemy i jest nas dużo".
      • niktmadry Re: Mamo pić !!!!!! 08.07.14, 12:44
        Takiej
        > sytuacji tzn. "przyszliśmy po coś, zaraz idziemy i jest nas dużo".

No tak - tylko ja tych napoi nie rozdaję w butelkach - czyli wymaga to użycia szklanek - na chwilę obecną nie posiadam jednorazowych kubeczków. Ale jeśli piszecie, że woda niegazowana + takie kubki powinny dzieciorom wystarczyć to chyba pójdę się w takowe zaopatrzyć i niech się obsługują samodzielnie. W takim układzie to już nie będzie problem.
        • spalona_gora Re: Mamo pić !!!!!! 08.07.14, 12:48
          Dlatego napisałam: zależy w jakim budynku mieszkasz. Ja mam dom z ogrodem i czasami całą wieś na tym ogrodzie, dzieciakom daję kubki ceramiczne, piją przy ogrodowym stole. Kubki stoją tak długo jak są dzieci, picie donosi syn. Syn ma obowiązek potem pozbierać kubki, myje zmywarka.
    • kanna Re: Mamo pić !!!!!! 08.07.14, 12:44
      Wystarczy przegotować wodę i postawić w dzbanku :p Albo kupić baniak 5 litrów.

Nie ma przepisu mówiącego, ze trzeba słodkimi napojami poić wszystkie okoliczne dzieci :p
    • dziennik-niecodziennik Re: Mamo pić !!!!!! 08.07.14, 12:45
      a przepraszam, czemu NIEGAZOWANA?
      w sensie czemu az wielkimi literami?..
      • niktmadry Re: Mamo pić !!!!!! 08.07.14, 12:50
        Niegazowana jest mniej lubiana przez dzieci. Ale to chyba dobrze - może jak będą mogły tylko ową wodę to się odpiorkują lub przyjdą tylko te, którym się bardzo będzie chciało pić. Już postanowiłam i rzeczywiście zakupię te kubeczki i 5L niegazowaną - to mogą rozpić - niech im na zdrowie wyjdzie a moje dostaną przykaż, że jak chcą coś innego do picia to bez koleżanek mają przychodzić. Dzięki.
    • gaskama Jestem głodny !!!!!! 08.07.14, 12:47
      A co na coś takiego powiesz. Do syna często przychodzi kolega na cały dzień (dzieci 12 letnie). Rodzice pracują (ja i mąż zresztą też). Chłopak przychodzi na cały dzień, jest dobrym kumplem syna. Lubię chłopca. Ale był u nas wielokrotnie a w najbliższym tygodniu też zapowiadają się wizyty. Nigdy niebyło z jego strony zaproszenia. Chłopak często je u nas obiady. Chłopcy nie raz nie dwa zamawiali razem pizzę. Zawsze płaci moje dziecko, któremu zostawiam kasę. Tamten kasy nigdy nie ma a głodny też jest. I co by ematki zrobiły?. Z jednej strony od wydanych 30 zł na pizzę nie zbiednieję, ale jak są to 4 w miesiącu. Jakoś tak głupio zadzwonić mi do matki dziecka i spytać, czy młody to nie mógłby przynieść kasy na swoją pizzę, przynajmniej raz na miesiąc. Chłopak pochodzi z zamożnej rodziny, dzieci uczęszczają do szkoły społecznej.
      • mozambique Re: Jestem głodny !!!!!! 08.07.14, 12:54
        moze matka nawet nie wie ze dzieciak niedojedzony i po ludziach obiady jada ?
        • niktmadry Re: Jestem głodny !!!!!! 08.07.14, 13:00
          No może nie wie ale jak dziecka nie ma cały dzień to powinna się zainteresować tym co w ogóle dziecko w tym czasie jada.
          A co bym zrobiła na Twoim miejscu - jeśli to byłaby ulubiona koleżanka mojej córki to nic. Może nie za każdym razem sponsorowałabym pizze ale nalać jeden talerz pomidorowej więcej czy dać jednego kotleta to bym zniosła. gdyby to nie była ulubiona koleżanka to bym nie tolerowała całodniowych odwiedzin - zwyczajni po 2- 3 godzinach powiedziałabym, że juz na dzis zabawy wystarczy albo niech idą na podwórko albo my możemy mieć inne plany.
          Co do niezapraszania do siebie - to pomijam milczeniem - różne sa sytuacje - skromny wygląd mieszkania, skłóceni rodzice, chora babcia itd. itp. moje dziecko po to mają swój pokój by mogły tam zapraszać sobie koleżanki - przyznaję, że wole jak są u nas niż u kogoś - przynajmniej mam je dyskretnie na oku.
          • niktmadry Re: Jestem głodny !!!!!! 08.07.14, 13:06
            OJP ile błędów zrobiłam w tak krótkim poście. Przyznaję, że jeśli nie przeczytam postu przed wysłaniem to tak to czasami wygląda. Aż oczy bolą.
          • gaskama Re: Jestem głodny !!!!!! 08.07.14, 13:11
            Syn ma wielu kumpli. My prowadzimy dom otwarty. Syn wie, że może zapraszać gości (też ma swój pokój). Wielu kumpli syna ma malutkie rodzeństwo i rodzice są szczęśliwi, jak nastolatek jest poza domem. Ale często zdarza się tak, że w grupie kumpli któryś przynosi kasę i mówi, że mama kazała mu dziś zasponsorować zamówienie pizzy (czy jakiegoś innego jedzenia) dla grupy kumpli, by nie było tak, że zawsze mój syn płaci za całą grupę. I tak jest super. Rozumiem, że mając kilkumiesięczne dziecko, czy nawet roczne nie marzy się o grupie piątoklasistów w domu. Ale w tym konkretnym przypadku w domu jest tylko starsze rodzeństwo. Ja bym chyba w przypadku 11 czy 12 latka zapytała, gdzie dziecko było cały dzień i co jadło.
          • edelstein Re: Jestem głodny !!!!!! 08.07.14, 14:49
            Moze ona tak jak ja wie co on jada tylko nie wie, ze jada jeszcze gdzie indziej, bo ma worek bez dna zamiast zoladka.Przy moim synu wydalo sie dopiero po pewnym czasie.Potrafil zjesc obiad, isc do kuzyna zjesc obiad, pojsc potem do dziadkow na obiad, po czym wrocic i powiedziec, ze nic nie jadl.Skapnelismy sie dopiero gdy zapomnial zatrzec slady i zostalo mu troche sosu z pomidorow na buzibig_grin
            On tak po prostu ma.
      • kanna Re: Jestem głodny !!!!!! 08.07.14, 12:55
        Chłopak często je u nas obiady. Chłopcy nie raz nie dwa zamawiali razem pizzę. Zawsze płaci moje dziecko, któremu zostawiam kasę

Ja bym zostawiała na zwykłą pizze (=taką, która wystarcza dla syna), to znaczy, ze mój by zjadł połowę zwykłej porcji i dojadł czymś innym.

Poza tym - nie ma obowiązku jeść pizzy (chyba, ze chcesz płacić). Wystarczy garnek zupy, żeby sobie podgrzali. Lub tosty z serem z opiekacza.
      • joaaa83 Re: Jestem głodny !!!!!! 08.07.14, 12:56
        Weź nawet nie żartuj z tym dzwonieniem do mamy. Twój syn jest na tyle duży, że sam powinien domagać się "postawienia" pizzy albo zrzutki na nią. Zwróć uwagę synowi, że coś jest nie tak, skoro tylko on stawia.

A co do autorki wątku, to ja bym po pierwsze powiedziała dziecku, że wszystkim powinna mówić, że mama pracuje/sprząta/jest zajęta i nie mogą wchodzić do środka. Jeśli ktoś chce pić, niech wyniesie wody w kubku np. plastikowym przed drzwi i tyle. No chyba, że chodzi o jedno dziecko, bo wtedy rzeczywiście głupio takie zostawić przed drzwiami. Ale 5-6 spokojnie może poczekać nie przestępując przez próg. Jak byłam dzieckiem, to tak to mniej więcej zawsze wyglądało.
        • oteczka Re: Jestem głodny !!!!!! 08.07.14, 13:25
          Ja mam dom z ogrodem i w czasach młodości syna i wnuczki ,dzieci w tym czasie na naszej ulicy było dużo ,to miewałam całe stado ,był kompot dawałam ,była woda to pijcie ,sporadyczne egzemplarze karmiłam ,jak był z synem 1-2 kolegów zawsze coś dostali ,tak samo koleżanka wnuczki ,ostatnio przez okno widziałam że koleżanka wnuczki siedzi już ponad godzinę pod domem,zapomniała klucza ,zawołałam na obiad ,wiadomo nastolatka to nie 7 latka która zawsze jak przychodziła do mnie to od progu jeść wołała,podziękowała że nie trzeba ,wyniosłam jej kawałek ciasta ,żeby się lepiej czekało.
          • slonecznik1981 Re: Jestem głodny !!!!!! 08.07.14, 13:30
            Tak było u mojej babci. Latem hurtowo gotowała kompot i duży chłodny baniak z chochlą zawsze stał na werandzie. Nalewało się do poobtłukiwanych metalowych kubków, ale to było pyszne wink
          • mc30 Re: Jestem głodny !!!!!! 08.07.14, 13:33
            ja mam niestety wink podobnie do Ciebie
            karmię, daję pić, jeść, desery, obiady , owoce
            nie mam poczucia bycia frajerką, wyzyskiwaną, nie mam start moralnych z powodu piachu w domu czy zadeptanych płytek, czy nie daj boże, tyle wypitego picia i tyle wyjedzonego jedzenia
            taka skrzywiona jestem właśnie
            a wczoraj robiłam gofry
            jadły moje dzieci, koleżanka córki, która akurat była na "bawieniu", syn z kolegą sąsiadem, w następnie obaj zanieśli po 2 gofry bratu sasiada i jego koledze ( 15-latkowie)
            mój mąż i sąsiad, który stał przy płocie i gadał z mężem
            a na końcu gofra dostał 4-latek od nowych sąsiadów, który cały czas tęsknie spoglądał i słyszał jak co chwilę wołałam syna lub córkę po odbiór świezych gofrów
            faaaajnie było
    • mamaemmy Re: Mamo pić !!!!!! 08.07.14, 14:29
      U nas tak jest często,zakupilismy więc szklane dzbanki-i robię w nich kranówkę plus limonka plus odrobina cukru.
      W drugim-opcja z pomarańczą.Czasem z truskawkami,malinami,tak,dla smaku.
      Do tego kolorowe kubeczki z Ikei .
      Nie zbankrutujemy,a dzieci zadowolone smile
    • mikams75 Re: Mamo pić !!!!!! 08.07.14, 14:29
      daj dziecku bidon i niech nie przychodzi co chwila na picie.
      Moja potrafila z dolu wolac, ze chce pic i wowczas zrzucalam butelke z woda, NIEGAZOWANA, bo taka i tak tylko pija i nie ma lepszej.
      • zlotonaiwnych Re: Mamo pić !!!!!! 08.07.14, 14:40
        Nie żałuję dzieciom wody, zwłaszcza w takie upały. Zawsze mam gazowaną, do tego sok własnej produkcji, przed wyjazdem robiłam syrop miętowy z własnej mięty. No, ale my rzadko latem jesteśmy w domu, przeważnie całe dwa miesiące spędzamy poza miejscem zamieszkania. Ale lubię, jak do syna przychodzą goście i mam dla nich świeżo upieczone ciasto lub ciasteczka. Obiadu też nigdy nie odmówię, tak samo przekąsek i kanapek. U nas w domu nie pija się słodkich napojów typu coca- cola i nie jada fastfoodów - tego dzieci nie dostaną. Wyjątkiem jest upieczona przeze mnie pizza, nietłusta, z małą ilością dobrego sera i wędlin, za to dużą warzyw.=--+
    • solejrolia Re: Mamo pić !!!!!! 08.07.14, 15:09
      u nas króluje kranówka, i kompot z papierówek.
      a na plac zabaw dziecko wychodzi z bidonem. i tematu nie ma.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka