Dodaj do ulubionych

Syn dostał się na studia i.......

11.07.14, 15:10
mam kilka pytań bo ja uczelnię kończyłam wieki temu.

1. składał na 4 uczelnie, do jednej nie dostał się bo to nowy kierunek i multum ludzi.
2. dostał się na 2 pozostałe a z 3 wyniki dopiero po 20 lipca i mam dlatego pytania.

Jako,że musi się określić do wtorku gdzie chce studiować to czy warto zacząć na uczelni najbliższej (Lublin)a jak dostanie się na 3 to zrezygnować
Czy jednak iśc na dobry kierunek ale dalej (Kraków ) bo jak na 3 nie dostanie się to zostaje na dobrym kierunku ?

3 uczelnia to Gdańsk. Nie wiem czy wiązać syna (no sam się zwiąże) z miastem małym czy lepiej pchnąć go na wielkszą wodę-miasto. Kierunki które wybrał to typowo psychologiczno-prawne.
Bo jak 3 uczelnia nie wyjdzie to lepiej zosatć w wiekszym mieście i za rok próbować a może jakieś kierunki się zwolnią ?

No własnie, czy jak zakońcczy się rekrutacja to przecież młodzież składając podania na 3-4-5 uczelni automatycznie zwalnia miejsca i co? Mozna wtedy złożyć a z danej uczelni zrezygnować ?
Napisałam jak pijana ale chyba wiecie o co chodzi.
Obserwuj wątek
    • p.narucka Re: Syn dostał się na studia i....... 11.07.14, 15:15
      Boze, kobieto niech idzie najblizej domu!!

zloty.slonecznik napisała:

> mam kilka pytań bo ja uczelnię kończyłam wieki temu.
      >
      > 1. składał na 4 uczelnie, do jednej nie dostał się bo to nowy kierunek i multum
      > ludzi.
      > 2. dostał się na 2 pozostałe a z 3 wyniki dopiero po 20 lipca i mam dlatego pyt
      > ania.
      >
      > Jak
      • zloty.slonecznik Re: Syn dostał się na studia i....... 11.07.14, 15:19
        ale prestiż uczelni bliżej domu a dalej jest duży. Stać mnie na utrzymanie syna poza domemsmile
        • aankaa Re: Syn dostał się na studia i....... 11.07.14, 15:26
          ale prestiż uczelni bliżej domu a dalej jest duży

szczęściem się upiłaś ???
    • antychreza Re: Syn dostał się na studia i....... 11.07.14, 15:26
      1. nie słuchaj trolla
      2. co to są kierunki psychologiczno-prawne?
      3. jeśli to prawo, to tylko do Krakowa, ale pod warunkiem, że to UJ, a nie KSW, ewentualnie do Warszawy, z pewnością nie do Gdańska
    • marychna31 Re: Syn dostał się na studia i....... 11.07.14, 15:26
      Nie wiem czy dobrze zrozumiałam ale dla mnie oczywistym jest, że należy wybrać najlepsza uczelnię - czyli rozumiem UJ albo AGH, w waszym przypadku, tak?

Moje zdanie jest takie, ze nie widzę żadnego sensu w studiowaniu na kiepskiej uczelni. IMO szkoda czasu i pieniędzy. Trzy pierwsze uczelnie w Polsce to UJ, UW i UAM. Zachęcałabym dziecko do studiowania tylko tam, ewentualnie na dobrym zagranicznym uniwersytecie.
      • zloty.slonecznik Re: Syn dostał się na studia i....... 11.07.14, 15:31
        no własnie o to mi chodzi.
        Kraków UJ czy Lublin UMCS
        No i najważniejsze pytanie, czy potem zwalniają się miejsca na innych uczelniach i czy można przenieśc dokumenty.

Psychologia społeczna, to chciał studiować.
        Nie dostał się na jedną uczelnię bo tam zrobili prawo + psychologia i opanowali to chcący studiować prawo (też złozyli potem się przeniosą )
        Jak ja studiowałam to złożyłam i amen. No i składałam tylko na jedną uczelnię bo tak kazali.
      • rosapulchra-0 Re: Syn dostał się na studia i....... 11.07.14, 15:35
        Popieram Marychnę.
      • ichi51e Re: Syn dostał się na studia i....... 11.07.14, 15:35
        No jest jeszcze politechnika sgh i sggw suspicious i na pewno mase innych dobrych uniwersytetow (jak na nasz grajdol) chyba bardziej zalezy co chce robic...
        • bergamotka77 Re: Syn dostał się na studia i....... 11.07.14, 15:54
          Po pierwsze nie ma kierunkow psychologiczno-prawnych w Polsce - albo prawo albo psychologia, to zupelnie inne kierunki. Czy ty studiowalas w ogole? Bo trzech zdan nie potrafisz zrozumiale sformulowac. Niech idzie na najlepsza uczelnie na jaka sie dostal to chyba oczywiste. w Polsce to najpierw UW a nie UJ, potem dlugo dlugo nic...
          Kobieto piszesz jak pijana smile Skoro stac cie na utrzymanie dziecka poza domem to tym bardziej sie nie zastanawiaj. Tylko pamietaj ze utrzymanie studenta w Krakowie a jeszcze bardziej w Warszawie to nie to samo co w Pcimiu Dolnym skadkolwiek jestes. Sprawdz ile kosztuje kawalerka do wynajecia w stolicy - ok. 1500 zl miesiecznie plus wyzywienie, kieszonkowe, materialy na studia itp. Glupie piwo w knajpie kosztuje ok. 10 zl.
          • marychna31 Re: Syn dostał się na studia i....... 11.07.14, 16:05
            > jaka sie dostal to chyba oczywiste. w Polsce to najpierw UW a nie UJ, p
            > otem dlugo dlugo nic...

No więc nie. W tym roku faktycznie UW jest przed UJ ale z reguły, najczęściej UJ jest na pierwszym miejscu. Natomiast UW czasami z UAM się wymienia miejscami więc z tym "długo, długo nic" tez bym polemizowała.
            • zloty.slonecznik Re: Syn dostał się na studia i....... 11.07.14, 16:17
              nie pijana ale piszę między jednym podaniem a drugim (jestem w pracy)
              A kuku jest profil prawno-psychologiczny. Kierunek prawo, psychologia....... tu kropki bo nie chcę zdradzać gdzie składał.
              Wiem Bergamotko,że Kraków czy Warszawa są droższe od Lublina czy Radomia ale wolę aby skończył coś dobrego i żeby jak się uda został w większym mieście. Tu jednak lekkie zadupie i pracy po tym kierunku nie znajdzie.
      • terazkasia Re: Syn dostał się na studia i....... 11.07.14, 23:32
        marychna31 napisała:

> Nie wiem czy dobrze zrozumiałam ale dla mnie oczywistym jest, że należy wybrać
        > najlepsza uczelnię - czyli rozumiem UJ albo AGH, w waszym przypadku, tak?

To się generalnie zgadza, ale jak tak wejść w szczególy, to trzeba pamiętać, że student nie tyle studiuje na uczelni, co na konkretnym kierunku tej uczelni, a dany kierunek na dobrej uczelni może akurat mieć kiepskie notowania - to więc należałoby sprawdzić.
    • kadfael Re: Syn dostał się na studia i....... 11.07.14, 16:17
      A co mówi syn? Gdzie i co chciałby studiować?
    • aniad-n Re: Syn dostał się na studia i....... 11.07.14, 16:18
      Jeżeli składał na różne kierunki i na przykład dostał się na lepszy kierunek na gorszej uczelni, to w takim wypadku lepiej jest wybrać nawet tą gorszą uczelnię, a lepszy kierunek. Jeżeli kierunki te same, to oczywiście powinien wybrać lepszą uczelnię. W momencie, gdy rekrutacja jest zakończona, dostać można się na studia przez odwołanie wykazując na przykład błędy w rekrutacji. Przeniesienie się na inną uczelnię powinno być możliwe po zaliczonym I roku. O warunkach takiego przeniesienia najlepiej poczytać w regulaminie uczelni przyjmującej (są dostępne na stronach uczelni).
      • zloty.slonecznik dzięki Ania, o to mi chodziło 11.07.14, 16:22
        dzięki dziewczyny. Próbowałam dowiedzieć się w dziekanacie ale trafiłam na bardzo niemiłą pania więc dlatego założyłam wątek.

Tak, pewnie pójdzie na lepszą a po roku się zobaczy.
        • sko.wrona Re: dzięki Ania, o to mi chodziło 11.07.14, 16:39
          Staram się, bardzo się staram wyobrazić sytuację, w której do dziekanatu muszą zadzwonić moi rodzice... Musiałabym chyba leżeć nieprzytomna w szpitalu.

Mi się zawsze wydawało, że na studia idą dorośli ludzie. Syn chyba powinien sam wiedzieć, gdzie chce spędzić kolejne pięć lat. Ze strony rodziców to powinno tylko chodzić o kwestię finansów.
          • bergamotka77 Re: dzięki Ania, o to mi chodziło 11.07.14, 16:43
            10/10 !

slonecznik, strasznie nianczysz tego syna. On uposledzony jest ze nie moze zadzwonic sam i sie dowiedziec albo poszukac w necie? Czarno widze jego studia jak jest taki niesamodzielny. Mamusia mu nawet uczelnie wybiera - czy on nie ma wlasnego zdania? Ja juz liceum wybralam samodzielnie jako 14-latka a jako 16-latka sama zorganizowalam sobie kurs jezykowy za granica - rodzicom tylko przedstawilam koszty. Strasznie niesamodzielni sa polscy mlodzi mezczyzni...

sko.wrona napisała:

> Staram się, bardzo się staram wyobrazić sytuację, w której do dziekanatu muszą
            > zadzwonić moi rodzice... Musiałabym chyba leżeć nieprzytomna w szpitalu.
            >
            > Mi się zawsze wydawało, że na studia idą dorośli ludzie. Syn chyba powinien sam
            > wiedzieć, gdzie chce spędzić kolejne pięć lat. Ze strony rodziców to powinno t
            > ylko chodzić o kwestię finansów.
            • marychna31 Re: dzięki Ania, o to mi chodziło 11.07.14, 16:56
              O słodki jezusie! Od syna jednej forumowiczki do milionów polskich młodych mężczyzn....
          • kannama Re: dzięki Ania, o to mi chodziło 11.07.14, 17:17
            to wyobraź sobie sytuacje...Akademia Medyczna...podchodzi do mnie kobieta i pyta gdzie tu jest sala ćwiczeniowa chemii...Pomyślałam, że może szuka jakiejś prowadzącej...Pokazałam jej...I słyszę- synku chodź, tutaj masz zajęcia...
            • cancao Re: dzięki Ania, o to mi chodziło 11.07.14, 18:21
              kannama napisał:

> to wyobraź sobie sytuacje...Akademia Medyczna...podchodzi do mnie kobieta i pyt
              > a gdzie tu jest sala ćwiczeniowa chemii...Pomyślałam, że może szuka jakiejś pro
              > wadzącej...Pokazałam jej...I słyszę- synku chodź, tutaj masz zajęcia...

Piękne...
      • bergamotka77 Re: Syn dostał się na studia i....... 11.07.14, 16:29
        No wlasnie zabraklo opinii osoby najwazniejszej - syna. Gdzie on chcialby studiowac? Duze miasto daje wiesze mozliwosci pracy, to oczywiste.

marychna
        z tego co kojarze UW albo UJ na zmaine jest na pierwszym miejscu a nie zwykle UJ:
        www.uw.edu.pl/wspolpraca/pozycja-uw-na-swiecie/miedzynarodowe-rankingi-szkol-wyzszych/
        To jedyne uczelnie z Polski mieszczace sie w swiatowych rankingach. Wszystko zalezy od konkretnego kierunku ale akurat psychologia czy prawo sa lepsze na UW smile I nie pisze tego tylko jako absolwentka UW wink
        • antychreza Re: Syn dostał się na studia i....... 11.07.14, 16:35
          Prawo od lat najlepsze jest na UJ smile UW zdaje się raz wygrał ranking Rzepy. Wyższość UJ potwierdza fakt, że absolwenci UJ (znani mi osobiście w liczbie kilku setek) są brani w Warszawie do pracy na pniu, przed ludźmi z UW.
          • bergamotka77 Re: Syn dostał się na studia i....... 11.07.14, 16:39
            A ja znam swietnych prawnikow po UW - wszyscy dostali super prace w najlepszych kancelariach zaraz po studiach. Po prostu prawnikow po UW jest wiecej...
            • antychreza Re: Syn dostał się na studia i....... 11.07.14, 16:42
              Bo są i świetni po UW i beznadziejni po UJ. Co nie zmienia faktu, że UJ jest lepszy również jeśli chodzi o typ kształcenia. Jako jedyni uczą rozwiązywania problemów, a nie rycia do testów albo klepania formułek na ustnych.
    • 3eneduerabe Re: Syn dostał się na studia i....... 11.07.14, 16:48
      Niech sklada na lepsza uczelnie do Krakowa, a jak dostanie sie na wymarzony kieunek do gdanska to wtedy moze sie zastanowic i zrezygnowac. W Krakowie i w Gdansku sie suuuuper stuiuje, a Lublin? niby jakies uczelnie sa ale miasto przeraza
      ja wybrałabym Gdansk do studiowania, morze, fajne imprezy w Sopocie czyli SKM szybciutko, duzo zieleni, wiele uczelni, na drugiem miejscu Krakow, a napewno nie chcialabym wiazac sie z Lublinem.
      • 3eneduerabe Re: Syn dostał się na studia i....... 11.07.14, 16:49
        Jeszcze niech bierze pod uwage Wroclaw, mialam tam znajomych i byli zadowoleni, a miasto teraz przezywa rozkwit, bardzo duzo sie dzieje.
      • kannama Re: Syn dostał się na studia i....... 11.07.14, 17:20
        a co chcesz od Lublina? suspicious
        • 3eneduerabe Re: Syn dostał się na studia i....... 11.07.14, 17:38
          Nic nie mam do Lublina i chociaz wcale brzydkim miastem nie jest to jakos tak mam do Lublina awersję i nie chcialabym tam studiować wybralalbym odpowiednio Gdansk, Wroclaw, Poznan, Krakow smile jesli chcialabym ladnie, studencko i rowniez wiele dobrych uczeln i proponuja te miasta, a miasta mi sie podobaja. Wiec jesli utrzymanie w Lublinie dziecka kosztuje mniej wiecej porownywalnie co w Gdansku to bez wahania wyslalabym go do Gdanska. Oczywiscie w pierwszej kolejnosci bralabym pod uwage uczelnie zagraniczne, jesli w Pl to w tych wyzej wymienionych miastach. Sorry Lublin ale nie jestes w moim stylu.
          • echtom Re: Syn dostał się na studia i....... 11.07.14, 18:25
            Koleżanka córki z roku przyjechała z Katowic, żeby studiować nad morzem smile No ale nie wiem, czy to powinno przesądzać o wyborze.
          • marysia460 Re: Syn dostał się na studia i....... 11.07.14, 18:28
            Moim zdaniem powinien zlozyc papiery do najlepszej uczelni z tych do ktorych sie dostal i powinien spokojnie czekac . Byc moze zwolni sie jeszcze miejsce tam gdzie najbardziej chcial studiowac.
            Do pazdziernika moze sie jeszcze sto razy lista przyjetych zmienic dlatego, ze wiekszosc przyszlych studentow, tak jak Twoj syn, rejestrowali sie do kilku uczelni i teraz musza wybrac tylko jedna, automatycznie powstaje rotacja na uczelniach
            • zloty.slonecznik do tych doskonałych matek-wyjaśnienie 11.07.14, 18:45
              dzwoniłam do dziekanatu bo syn jest na obozie harcerskim. Jest w dzikiej puszczy gdzie nie ma internetu. W pobliskim mieście będzie jutro a chyba w sobotę dziekanaty zamknięte no nie?
              Poza tym musi skrócić pobyt aby dostarczyć dokumenty bowiem papiery mogę zawieźć ale dowodu osobistego dzieciaka nie posiadam.
              Muszę również rozplanować logistycznie z mężem,że wraca w poniedziałek a we wtorek start z rana na Kraków.
              Jasne ?
              • bergamotka77 Re: do tych doskonałych matek-wyjaśnienie 11.07.14, 19:37
                No ale telefon chyba ma zeby wyrazil opinie? Bo o niej nie wspominasz. Za chwile sie dowiemy ze jest w Puszczy Amazonskiej. Oboz harcerski 19-latka? Hle hle nie za duzy? wink
                • aurinko5 Re: do tych doskonałych matek-wyjaśnienie 11.07.14, 20:04
                  > No ale telefon chyba ma zeby wyrazil opinie? Bo o niej nie wspominasz. Za chwil
                  > e sie dowiemy ze jest w Puszczy Amazonskiej. Oboz harcerski 19-latka? Hle hle n
                  > ie za duzy? wink

Moja siostra ma 21 i nadal jeździ. Teraz jako jeden z opiekunów ( nie znam się na ich stopniach harcerskich ). I wierz mi, zwykle rozmawiamy przez tel jak jedzie na jakaś 'wieś' do sklepu tongue_out Bo tam jest zasięg.
                • morekac Re: do tych doskonałych matek-wyjaśnienie 11.07.14, 23:09

W tym pięknym kraju jest całkiem sporo miejsc bez zasiegu komorek.
                  -------------------------------------------------------------
                  "a przecież można pozostać człowiekiem nawet jeśli jest się nauczycielem" by Grave_digger
              • sko.wrona Re: do tych doskonałych matek-wyjaśnienie 11.07.14, 22:53
                Nie martw się. Za parę lat, przy obecnej tendencji, będzie można w imieniu swojego pełnoletniego DZIECKA, będzie można załatwić wszystko na uczelni.
                Logistycznie to sobie syn powinien wszystko rozplanować wcześniej. Bym się ze wstydu spaliła, gdybym postawiła matkę w takiej sytuacji.

Termin dostarczania dokumentów chyba syn znał?
                • bergamotka77 Re: do tych doskonałych matek-wyjaśnienie 11.07.14, 23:24
                  Dokladnie, musial wyjechac akurat wtedy gdy ma wyniki egzaminow wstepnych i sklada dokumenty na studia? Kwestia prioirytetow - tez sobie tego nie wyobrazam a ty sloneczniku rozkosznie go bronisz. Typ malo myslacy skoro sobie wyjezdza a matka niech sie martwi co ze studiami...
                  • echtom Re: do tych doskonałych matek-wyjaśnienie 12.07.14, 00:35
                    Ale co Ty właściwie chcesz udowodnić tą serią postów? No zdarza się, że młodzi nie dostarczają osobiście dokumentów - syn znajomej np. wyjechał przed zakończeniem rekrutacji do pracy za granicę. Miał zrezygnować, żeby kilka papierów na uczelnię zawieźć?
    • minor.revisions Re: Syn dostał się na studia i....... 12.07.14, 00:00
      Niech idzie na tą, na której ma lepsze szanse na porobienie ważnych kontaktów zawodowych. Uczyć to się można nawet online, nie wiem, jak z prawem w Polsce, ale założę się, że zanim on skończy, to już spokojnie cały materiał będzie w sieci dostępny w postaci darmowych kursów z ćwiczeniami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka