Dodaj do ulubionych

Nadmorska masakra

15.07.14, 20:57
Nie, nikt się nie utopił.

Zobaczyłam zdjęcia z Władysławowa. Już kilka lat temu był tam kicz i dziadostwo, ale łudziłam się, że władze zawrócą z tej drogi. Pamiętam nawet jakieś zarządzenia o zakazie sprzedaży oscypków czy ciupag. To był dobry znak. Niestety, ludzka kreatywność jest nieobliczalna. Taki piękny zakątek kraju, a spaskudzony jak Zakopane sad

Najbardziej chyba osłabił mnie pomysł restauracji w tupolewie. Co jak co, ale ten model nie kojarzy się apetycznie...

https://bi.gazeta.pl/im/60/f0/f8/z16314464V,Restauracja-w-Tupolewie--Co-prawda-starym-i-odrapa.jpg

Ta zaraza przechodzi juz na Mazury. Niebawem w Puszczy Białowieskiej zza krzaków straszyć będą ogrodowe krasnale sad
Obserwuj wątek
    • cherry.coke Re: Nadmorska masakra 15.07.14, 21:12
      Jak sadzicie, czy kiedys jak juz Polska sie wzbogaci i okrzepnie w tym dobrobycie, to ludzie sie przestawia na szlachetna prostote architektury i dekoracji?...

Bo ze sie bogaci to widac, ale i sie pstrzy na razie...
      • mid.week Re: Nadmorska masakra 15.07.14, 21:23
        Oby. Dziś jadąc rowerem zobaczyłam cudną, nową plombę między starymi kamienicami. Aż żałuję, że bez aparatu byłam. Mam nadzieję, że to taka jaskółka co jednak wiosnę zapowiada wink
      • nenia1 Re: Nadmorska masakra 15.07.14, 22:40
        cherry.coke napisała:

> Jak sadzicie, czy kiedys jak juz Polska sie wzbogaci i okrzepnie w tym dobrobyc
        > ie, to ludzie sie przestawia na szlachetna prostote architektury i dekoracji?..

Ale w Polsce, przynajmniej w mojej bliskiej i bliżej okolicy powstaje całkiem sporo dobrej architektury, jednak jest mniej medialna od jarmarcznej tandety. Zresztą, jak coś dobre i ładne, to nad czym tu deliberować.
        Dla przykładu -
        www.bryla.pl/bryla/51,85301,10492731.html?i=0
        www.medusagroup.pl/projekty/biurowe/budynek-uslugowo-biurowy-infinite-dreams-w-gliwicach/
        lofty.gliwice.pl/pl/
        gliwice.fotopolska.eu/260250,foto.html
        archinea.pl/dom-aatrialny-robert-konieczny-kwk-promes/
        architektura.muratorplus.pl/zycie-w-architekturze/2012/sad-okregowy-w-katowicach/119/
        i mój ulubieniec

www.medusagroup.pl/projekty/mieszkaniowe/bolko-loft-2/
    • klamkas Re: Nadmorska masakra 15.07.14, 21:13
      Znam takich, którzy kochają Władysławowo właśnie za jarmarczność i kicz. Bo na co dzień tego nie mają i muszą być ą ę. A tam mogą się opchać watą cukrową na deptaku, kupić oscypka i ciupagę, pograć na automatach, kupić dziecku pająka w maszynie, zjeść na obiad gofra u góralki itp. I jeżdżą co roku na 3 tygodnie w pełni sezonu.
      • mid.week Re: Nadmorska masakra 15.07.14, 21:20
        Nie mam nic przeciwko oscypkom, żelkom, ciupagom. Sama lubię gofry i jadam watę cukrową. Ale mierzi mnie syf architektoniczny, te bublowate obrzydliwe budynki ni w p...ę ni w oko, nie pasujące do regionu, pourywane z choinki. Ktoś kto wydał zgodnę na wybudowanie czegość na kształt chińskiego pałacu i postawieniu obrzydliwego złoma jako restauracji powinien umierać w męczarniach i zostać tam pochowanym.
        • klamkas Re: Nadmorska masakra 15.07.14, 21:31
          Byłaś nad jez. Wigry? Bo ja byłam raz i więcej nie pojadę - jezioro piękne, wybrzeże odcinkami cudne, kormorany prawie jadłu mi z ręki o 5 rano, ale nowiutkie (!!!) domostwo ze sztuczną fosą dookoła i ogrodowymi krasnalami, wybudowane tuż przy brzegu, z oczywiście zagrodzoną linią brzegową (wbrew prawu) wybudowane na terenie Parku Narodowego (!) obrzydziło mi pobyt. Nie wnikam czyje to. Podejrzewam, że bogatego działacza PSL albo innego "ważnego".
    • atena12345 Re: Nadmorska masakra 15.07.14, 21:18
      byłam we Władysławowie w zeszłym roku i to przed sezonem - MASAKRA! plastikowe namioty + chińskie badziewie po prostu zalewają ulice. Nawet rozmawiałam w tej kwestii z miejscowymi, którzy też mają dość.
    • antyideal Re: Nadmorska masakra 15.07.14, 21:21
      Ten tupolew stoi tam od lat.
    • gretchen184 Re: Nadmorska masakra 15.07.14, 21:55
      i dlatego władka konsekwentnie od lat omijam szerokim łukiem
    • miliwati Re: Nadmorska masakra 15.07.14, 22:23
      mid.week napisała:

> Najbardziej chyba osłabił mnie pomysł restauracji w tupolewie. Co jak co, ale t
      > en model nie kojarzy się apetycznie...
      >
      > https://bi.gazeta.pl/im/60/f0/f8/z16314464V,Restauracja-w-Tupolewie--Co-pra
> wda-starym-i-odrapa.jpg

No weź, samoloty są piękne smile
      A to jest w ogóle Tu-134, w tym typie nie podają zimnego Lecha.
      • raczek47 Re: Nadmorska masakra 16.07.14, 13:49
        on tam stoi od dawna.Byliśmy w nim w 2007(tak, przyznaję się, nawet fotki sobie robiliśmy).
    • chipsi Re: Nadmorska masakra 16.07.14, 11:02
      Nawet nie przypominaj. 3 lata temu postanowiłam mężowi polskie morze pokazać (od dziecka sama nie była) i nieszczęśliwie wybrałam Jastrzębią Górę niedaleko Władysławowa właśnie. Jeden wielki odpust i cyrk na kółkach. Najgorsze wakacje mimo pięknej pogody i przyjemnej kwatery. Nie wiem co mnie bardziej uderzyło: ten kicz i tłumy czy wszechobecne chamstwo i brak kultury turystów, z którym nie spotkałam się nigdzie.
    • ichi51e Re: Nadmorska masakra 16.07.14, 12:35
      Tupolew to dla mnie male miki. Najgorsze jest to niszczynienie wybrzeza zabudowa. Vzemu tego nikt nie pilnuje? Ja rozumiem ze ci ludzie zyja z turystow - ok niech rozbudowuja domy zeby miec na pokoje. Ale dlaczego tak bez ladu i skladu? Flaczego od sasa do lasa? Dlaczego nie moze nad tym ktos czuwac zeby jedno pasowalo do drugiego? Pal szesc zreszta prywatne domy - ich sprawa. Ale dlaczego ktos daje zgode zeby w malej wiosze postawic kompleks apartamentowcow i hotel w stylu "nowoczesnym"? Zal jak to wyglada. Plus chinszczyzna bazar i tania ksiazka.
      Jedyna pociecha ze zza bilboardow malo co widac uncertain
      • mid.week Re: Nadmorska masakra 16.07.14, 12:50
        Też mi się to w głowie nie mieści. Tym bardziej, że władze lokalne mają możliwośc przyblokowania takich projektów. Znam urzędy gmin, które nie wydają zgody na budowę czegokolwiek co wychodzi poza wytyczne, a te są skonstruowane tak aby to co nowe nie odstawało od historycznej, reginalnej zabudowy.
        • uroda_ziemi1 Re: Nadmorska masakra 16.07.14, 13:44
          Ło matko! Przecież w każdej nadmorskiej miejscowości w sezonie są stragany z ciuchami, chińskim badziewiem, budy z jedzeniem, automaty. W końcu zarabiają tam 2-3 miesiące w roku.
          Ale co jest największą atrakcją? Morze i plaża! Wystarczy podjechać czy podejść kawałek dalej i plaża jest pusta i niemal tylko dla nas. I ja wiem gdzie taka jest w okolicy Władka i nie tylko.
          Za 3 tygodnie jadę w tamte strony i bardzo się cieszę. Przecież nie będę cały dzień na głównym deptaku siedzieć. Na uboczu też są lody, gofry i można smacznie zjeść. Wystarczy miejscowych popytać i oni powiedzą gdzie jest piękna, czysta, pusta plaża, gdzie można godzinami siedzieć i gapić się w morze a nie turystów.
          • mid.week Re: Nadmorska masakra 16.07.14, 20:52
            Ło matko! Costam doczytałma ale nie do końca.
            Teraz wytłumacz co wspólnego ma chińskie badziewie na straganie z pozwoleniem na budowę hotelu w oriantalnym stylu.
    • atrakcyjna.kazia Re: Nadmorska masakra 16.07.14, 20:28
      > Najbardziej chyba osłabił mnie pomysł restauracji w tupolewie. Co jak co, ale t
      > en model nie kojarzy się apetycznie...
      >

Iii tam... Z PIS-u jesteś, że wszystko ci się kojarzy?
    • alexa0000 Re: Nadmorska masakra 16.07.14, 21:06
      Jako dziecko kochałam Międzyzdroje, rok temu odwiedziłam po latach na te miejscowosć- boże, jak tam brzydko i jarmarcznie. Nawet molo zamordowali zabudową.

Najładniejszy pozostał chyba Sopot. Zatłoczony ofkors, ale mimo wszytko najładniejszy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka