Dodaj do ulubionych

Obręcz na łydce.

17.07.14, 20:08
Długie i nudne.
Od dwóch lat zwłaszcza w upały puchnie mi tylko jedna stopa - prawa do takiego stopnia, że lewy but wchodzi, ale prawy na prawą nogę nie. Zrobiło mi się takie kopyto.
Oprócz tego niedawno zauważyła, że często tylko również prawa noga - w łydce zwłaszcza wieczorem "trzyma" mnie taka jakby obręcz dookoła łydki.
Pytanie - czy ktoś z Was tak miał, co to jest i czy umieram? Dziękuję.
Obserwuj wątek
    • mamusia1999 Re: Obręcz na łydce. 17.07.14, 20:15
      wyglada na naczyniowke. zylaki niekoniecznie widac golym okiem, czasem niedrozne sa glebiej polozone zyly, zle pracuja ich zastawki.
      no i wyglada na paradoks (jak z tym tyciem od liscia salaty): osoby z idealnym BMI i aktywnie fizycznie raczej nie miewaja ani widocznych ani niewidocznych zylakow. raczej, acz sie zdarza.

umrzec jak najbardziej mozesz, jesli zrobi sie zakrzep i powedruje do pluc np. ale najpierw bedzie bolalo.

krotka pilka: to chyba nawet wpracowni usg mozna sprawdzic. jesli nie, to u chirurga np.
      • gazeta_mi_placi Re: Obręcz na łydce. 17.07.14, 20:26
        Na zewnątrz nic nie widać tj. żylakow, nie mam nadwagi wg BMI, ale mi się przytyło powyżej 5 kg od wagi którą miałam zazwyczaj.
        Co to jest ta naczyniówka i czy może ten żylak wyjść na wierzch czy cały czas siedzieć w środku tak że go nie widać jak teraz?
        Co z apteki i bez recepty na to albo jakieś inne działanie?
        Druga noga 100% bezproblemowa.
    • malgosiek2 Re: Obręcz na łydce. 17.07.14, 20:39
      To weź się umyj jak doradzasz innym forumkom.
      Napisałabym jak ty napisałeś, ale sie powstrzymam.
      • gazeta_mi_placi Re: Obręcz na łydce. 18.07.14, 12:10
        Malgosiek, na bolącą łydkę mycie raczej nie pomoże, ale na nieprzyjemny zapach z pochwy mycie jak najbardziej pomoże.
    • rosapulchra-0 Re: Obręcz na łydce. 17.07.14, 20:56
      Kup sobie na bazarze skarpety bezuciskowe albo poobcinaj gumki w tych, co masz.
      • gazeta_mi_placi Re: Obręcz na łydce. 17.07.14, 20:57
        Na lato praktycznie nie używam żadnych skarpet, oprócz tego luźne, nie uciskające.
    • gazeta_mi_placi Re: Obręcz na łydce. 17.07.14, 20:58
      Przy staniu ta łydka też boli, tylko jedna, druga noga nie boli w ogóle.
    • bei Re: Obręcz na łydce. 17.07.14, 21:29
      Witaj w klubie-ale u mnie lewa noga ma podobne sensacje.
      Obrzęk robi się gdy siedzę, czasami pobolewa, gdy leże
      Mam efekt ciasnej, niewidzialnej cholewki na łydce, najbardziej widać na łydce obrzęk i trochę w kostce.
      Kilka lat temu miałam robione USG dopplerowskie- przepływy były OK (a obrzęk już wtedy zapędzil mnie do medyka)
      Musze wstawac co 30 min od kompa i pochodzić. Chodzic, biegac mogę i nie ma wówczas bolu czy obrzęku.
      Jak będziesz miała diagnozę to daj mi namiary na medykasmile- pojdę do takiego, co diagnozuje z efektemsmileMój stwierdził, ze to pewnikiem od kręgosłupa takie efekty...
      • gazeta_mi_placi Re: Obręcz na łydce. 18.07.14, 12:09
        Ja diagnozuję na forum, mam fobię dotyczącą służby zdrowia jak cała moja rodzina, do szpitali i lekarzy chodzą jak tylko na porody i gdy umierają (choć to ostatnie też niekoniecznie), najczęściej w sędziwym wieku albo typu wypadek czy silny atak wyrostka.
        Zdiagnozowałam już kilka chorób (także moich krewnych i znajomych) na forum. Po co chodzić do lekarza? Spokojnie w 8/10 pomogą rady na forum plus leki/zioła, dieta itp. bez recepty.
        • kozica111 Re: Obręcz na łydce. 18.07.14, 12:14
          Zrób sobie post oczyszczający, tylko wtedy jednak kilka dni trzeba nie jeść.
          • gazeta_mi_placi Re: Obręcz na łydce. 18.07.14, 12:20
            A ile dni dokładnie? I w ogóle nic? Tylko napoje?
            • nieufna2 Re: Obręcz na łydce. 18.07.14, 12:24
              Może to błąd dietetyczny? Jesz dużo pomidorów, paprykę, ziemniaki i inne psiankowate? Możliwe, że masz jedną z chorób reumatycznych, a psiankowate bardzo szkodzą na reumatyzm. Objawy są charakterystyczne dla reumatyzmu, zwłaszcza latem, ale warto zbadać sobie żyły aparatem Dopplera.
              • gazeta_mi_placi Re: Obręcz na łydce. 18.07.14, 12:26
                Pomidory rzadko, 1-2 w tygodniu góra i to na kanapce, ziemniaki 1-2 w tygodniu do obiadu, papryki w ogóle.
            • kozica111 Re: Obręcz na łydce. 18.07.14, 12:25
              Wode, herbatę bez cukru, no normalna głodówkę oczyszczająca albo jedz na wczasy z taka głodówką.
              • gazeta_mi_placi Re: Obręcz na łydce. 18.07.14, 12:26
                dwa dni wystarczy?
                • kozica111 Re: Obręcz na łydce. 18.07.14, 12:29
                  Możesz spróbować acz wydaje mi się że nawet porządnie w kwasice nie wejdziesz, chodzi o to aby organizm wewnętrznie usunął problem czyli żeby doszło do autolizy ale to niestety kwestia minimum tygodnia, zresztą samemu trudno tak sie leczyć, lepiej w grupie pod okiem lekarza fastologa.
                  • gazeta_mi_placi Re: Obręcz na łydce. 18.07.14, 12:42
                    Bez jaj, cały tydzień wyłącznie na napojach bez jedzenia????
                    • malwa51 Re: Obręcz na łydce. 18.07.14, 13:13
                      Dasz rade tongue_out ja pociagnelam dluzej niz tydzien :p I to na napojach typu woda z moidem, woda z cytryna.

No, ale prawde mowiac, na obrecze w lydkach to watpie, ze to dziala... wydaje mi sie, ze to raczej naczyniowy problem. Serio zrob usg, prywatnie robia chyba od reki.
    • mynia_pynia Re: Obręcz na łydce. 18.07.14, 13:04
      Moja siostra po czymś takim została skierowana na badania z krzepliwością krwi, chyba miała jakieś usg łydki i gin powiedział jej że jak nie przyniesie badań to z tabletek anty nici wink
      • gazeta_mi_placi Re: Obręcz na łydce. 18.07.14, 13:11
        Nigdy nie miałam problemów z krzepliwością krwi, kilka lat temu coś kojarzę że wykonywałam takie badanie i wszystko było ok.
        • gazeta_mi_placi Re: Obręcz na łydce. 18.07.14, 13:12
          Druga noga zdrowa - zero puchnięć czy bóli, zero, lekka jak u nastolatki, druga zaś jak u babuni sad
    • kozica111 Re: Obręcz na łydce. 18.07.14, 13:34
      Generalnie bez względu na przyczynę jest to objaw niepokojący i nie można odpuścić lekarza, może to skutkować zakrzepicą a na to sie można przekręcić, głupio byłoby tak skończyć szczególnie ze sa na to leki.
      • bei badania sprzed kilku lat temu 18.07.14, 13:42
        to jak dziewica sprzed kilku lat wstecz- tak mi napisała nasz kochana Verdana- i jak zwykle miała racjęsmilesmile
      • gazeta_mi_placi Re: Obręcz na łydce. 18.07.14, 18:06
        A są na to jakieś leki bez recepty?
        • luxfera1 Re: Obręcz na łydce. 18.07.14, 18:23
          Znam taką sytuację i był to kłopot z układem limfatycznym.Duzo wody i duzo chodzenia.
    • saszanasza Re: Obręcz na łydce. 18.07.14, 18:33
      Może to coś z krążeniem w tej jednej nodze? Ja generalnie lekarzy się boję, więc doskonale Cię rozumiem. Moja "fachowa" porada, jest jedynie takawink
      www.buty-crocs.pl/springi-flat-crocs/333-baleriny-springi-flat-espresso.html
      nawet jak ci stopa spuchnie, to but się rozciąga i nie upija, poza tym noga się w nich, o dziwo, nie poci. sandałki stoją grzecznie na półce bo cały czas chodzę w crocsachsmile
      • gazeta_mi_placi Re: Obręcz na łydce. 18.07.14, 18:38
        Dzięki, ale akurat buty mam bardzo wygodne, na zimno - bardzo wygodne Ecco - lekkie bardzo na nodze nigdzie nie uciskające, na lato i po domu (różne) szerokie klapki.
        Z innych zrezygnowałam w zasadzie, zwłaszcza jak po chwilowym ściągnięciu w miejscu publicznym jedną nogę potem włożyłam bez problemu, a drugą nijak nie mogłam upchać, zwyczajnie się nie dało (może minęły z 2 godziny).
    • mamusia1999 Re: Obręcz na łydce. 18.07.14, 19:27
      czytac umiesz? zylakow nie musi byc widac, przynajmniej nie w formie znanej kazdemu. naczyniowka to m.in. zylaki. na usg widac glebiej polozone zyly i widac prace ich zastawek.
      na etapie lekkiej opuchlizny/"ciezkich nog" pomagaja popularne preparaty z diosmina, na etapie powaznego obrzeku i bolu leczy sie chirurgicznie. ambulatoryjnie. moj maz mial 1cm ciecie w ok. kostki, prze ktore wyciagnieto zdegenerowana zyle. 2 dni zwolnienia i wielka poprawa samopoczucia.
      • gazeta_mi_placi Re: Obręcz na łydce. 19.07.14, 20:24
        Aż mi słabo.
    • jola-kotka Re: Obręcz na łydce. 18.07.14, 22:52
      Co to jest to nie wiem ale na bank nie umierasz. To nie jest takie proste.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka