Dodaj do ulubionych

Zlikwidować wozy konne nad Morskie Oko

23.07.14, 14:19
krakow.gazeta.pl/krakow/1,44425,16364399,Droga_do_Morskiego_Oka__Tylko_smutne_rzezenie_koni.html
www.tvn24.pl/wideo/z-anteny/smierc-konia-pod-morskim-okiem,234714.html?playlist_id=17478
Niemożność rozwiązania tego problemu mnie zadziwia.
Górali i ich "tradycję" pogonić. Nie znoszę ich i wiecznego jęczenia o "dutkach".
Jak wspomniano w artykule - wozy zastąpić wózkami elektrycznymi.
I last but not least - podobnie jak w przypadku wysokich gór. Chodzenie po nich naprawdę nie jest obowiązkowe. Jeśli ktoś nie daje rady pokonać tej wyjątkowo lekkiej trasy po asfalcie (lub nieco trudniejszej poza) naprawdę nie musi tam wchodzić. Byłam na Morskim Oku dwa razy (z buta), widoki wspaniałe, ale raczej prędko tam nie wrócę - ludzka stonka, ogromne tłumy w schronisku zabierają całą przyjemność. Tak jest właśnie dlatego, że tak łatwo jest się tam dostać. Przyznam, że nie jestem w stanie zrozumieć zdrowego, sprawnego człowieka wiozącego dupsko na wozie ciągnącym przez te biedne konie. Nie czujecie, że coś tu nie gra?
Obserwuj wątek
    • ioanna80 Re: Zlikwidować wozy konne nad Morskie Oko 23.07.14, 14:21
      Popieram. Wyczerpalas temat wink
    • nickbezznaczenia Re: Zlikwidować wozy konne nad Morskie Oko 23.07.14, 14:24
      Była o tym mowa wczoraj:

forum.gazeta.pl/forum/w,567,152172704,152172704,Jak_tak_mozna.html
      • morgen_stern Re: Zlikwidować wozy konne nad Morskie Oko 23.07.14, 14:29
        O, nie zauważyłam.
    • marychna31 też popieram w 100%. 23.07.14, 14:25

• zuzanna56 Re: też popieram w 100%. 23.07.14, 14:27
        ja też
        • marzeka1 Re: też popieram w 100%. 23.07.14, 14:29
          Też się podpiszę; szłam do Morskiego Oka w zeszłym roku i naprawdę żal mi było tych koni.
    • majenkir Re: 23.07.14, 14:31
      Moze jakas petycje by napisac? Albo na miejscu pikiety organizowac?
      W czyjej gestii byloby zakazanie tego procederu?

Jakies czubki jednak korzystaja z przewozow... nie wiem po co, nawet ja "zdobylam" Morskie Oko na piechote.

Zeby takie rzeczy dzialy sie w niby cywilizowanym kraju? Nie do pomyslenia sad
      • karolciab125 Petycja 23.07.14, 14:35
        www.viva.org.pl/petycja_w_sprawie_likwidacji_transportu_konnego_na.html
        • morgen_stern Re: Petycja 23.07.14, 14:37
          Ale ta petycja jest chyba z zeszłego roku? Jak widać niewiele to dało...
          • karolciab125 Re: Petycja 23.07.14, 15:03
            Na Fb chyba krąży jakaś aktualna.
            Jak znajdę to wkleję.
            • karolciab125 Re: Petycja 23.07.14, 19:46
              www.facebook.com/RatujmyKonieZMorskiegoOka
        • rosapulchra-0 Re: Petycja 23.07.14, 16:01
          Podpisałam.
      • myelegans Re: 23.07.14, 16:08
        Cytat Jakies czubki jednak korzystaja z przewozow... nie wiem po co, nawet ja "zdobylam" Morskie Oko na piechote. Morskie Oko jest baza wypadowa na Rysy. Zrobienie calej trasy, wlacznie z dojsciem z Lysej do Morskiego, a pozniej ponad 3 godziny w jedna strone na Rysy, to dluga trasa, my tak zrobilismy i byla to 12 godzinna wyprawa. Zdobycie noclegu w Morskim graniczy z cudem (probowalam rezerwowac 3 miesiace wczesniej i nie moglam). Wiec, jestem w stanie zrozumiec tych, ktorzy sie na Rysy wybieraja, jak rowniez tych np. starszych, bardziej niepelnosprawnych, rodziny z mlodszymi dziecmi, ze chca w te 10km pod gorke przejechac, a w dol np. zejsc.
        autobusy czy busy elektryczne zalatwilyby tu sprawe. Konie zdecydowanie powinny zniknac. Sposob w jaki traktuja je gorale jest okropny. Widok konia galopujacego z gory i probujacego wyhamowac pod naporem ciezkiego wozu poganianego przez woznice jest okropny, ale przeciez trzeba szybiciej coby nastepny kurs zrobic.
      • kolter Dutki !! 23.07.14, 21:42
        Tylko o to wam chodzi obrończynie tych wałachów !!
        Szlag was trafia ze wjazd pod górkę 4 osobowej rodziny to prawie 2 stówki !!!
    • owianka Re: Zlikwidować wozy konne nad Morskie Oko 23.07.14, 14:45
      Ilekroć jest dyskusja na ten temat, zadziwia mnie, że te same osoby, które (bardzo słusznie oczywiście) pochylają się nad losem koni pociągowych, ucinają żartem lub szyderstwem wszelkie rozmowy dotyczące losu zwierząt w hodowlach przemysłowych, rzeźniach i ubojniach. Nie chcą słuchać o ich krzywdzie, bo nie wjechać fasiągiem na Włosienicę jest łatwo, a zrezygnować z mięsa byłoby trudno.

Ktoś mi wyjaśni różnicę?
      • morgen_stern Re: Zlikwidować wozy konne nad Morskie Oko 23.07.14, 14:48
        Skąd ta pewność, że to są dokładnie te same osoby? Mnie akurat bardzo interesuje los zwierząt hodowlanych. Nie mam na razie zamiaru zrezygnować z mięsa i wybacz, ale trudno to porównać do wożenia tyłka nad Morskie Oko. Naprawdę nie każdy może i chce być wege. Takimi tekstami tylko sobie szkodzicie, serio.
        • owianka Re: Zlikwidować wozy konne nad Morskie Oko 23.07.14, 14:53
          Czyli innymi słowy, tak daleko Twoja troska nie sięga, tak?

I proszę, nie zrównuj mnie z wege-trollami, bo może raz włączyłam się na forum do dyskusji na podobny temat, a mięsa nie jem od 26 lat.
          • morgen_stern Re: Zlikwidować wozy konne nad Morskie Oko 23.07.14, 14:59
            Ale ty się takim tekstem właśnie z nimi zrównałaś.
            Człowiek jest wszystkożerny i tego się trzymam. Moja "troska" lub jej brak nie ma tu nic do rzeczy. Zajmij się łaskawie swoimi troskami bądź walcz dzielnie o los zwierząt hodowlanych, moją się nie przejmuj.
            • owianka Re: Zlikwidować wozy konne nad Morskie Oko 23.07.14, 15:08
              Sorry, że Cię zdenerwowałam.
              • morgen_stern Re: Zlikwidować wozy konne nad Morskie Oko 23.07.14, 15:16
                Bardzo nie denerwuje komentowanie czyjejś działalności charytatywnej, typu "a czemu tylko tyle", "a czemu w tej dziedzinie, skoro dzieci umierają" i jak tu "jak możesz pomagać zwierzętom, skoro jednocześnie je żresz". Świat byłby piękny, gdyby każdy po prostu robił swoją działkę dobra i nie zajmował się przesadnie cudzą.
                • naomi19 Re: Zlikwidować wozy konne nad Morskie Oko 23.07.14, 23:05
                  stworzenie watku na emamie to dzialalnosc charytatywna?big_grin
          • chipsi Re: Zlikwidować wozy konne nad Morskie Oko 23.07.14, 15:01
            Niby nie trolujesz a jednak nawiedzona jesteś. No bo jak określić kogoś kto wrzuca do jednego wora męczycieli zwierząt z osobami mięsożernymi? Mozna być wege i tego nie robić chyba, tak jak ja jestem hetero a nie porównuje homoseksualistów do pedofili przecież.
          • wuika Re: Zlikwidować wozy konne nad Morskie Oko 23.07.14, 15:05
            A to troska musi sięgać możliwie głęboko? Jak ktoś nie jest w stanie się jakiejś sprawie poświęcić w 100%, to ma w ogóle poświęceń i pracy nad nie zaczynać? Ciekawe podejście.
      • nie_dlaczego Re: Zlikwidować wozy konne nad Morskie Oko 23.07.14, 15:56
        Owianka nie czujesz, że w ten sposób szkodzisz "wegetariańskiej sprawie"? Zamiast się cieszyć, że zaczynamy jako społeczeństwo być coraz bardziej wrażliwi, to musisz zaznaczyć, że Ty jesteś świętsza od papieża, a pozostali to hipokryci. Każdy może być zawsze trochę " lepszy" i niech każdy o to dba w swoim zakresie. Jestem wegetarianką (ze względów ideologicznych) od 15 lat.
        • owianka Re: Zlikwidować wozy konne nad Morskie Oko 23.07.14, 16:00
          > Owianka nie czujesz, że w ten sposób szkodzisz "wegetariańskiej sprawie"?

Zazwyczaj tego nie robię, a wege-trolle wkurzają mnie najbardziej ze wszystkich trolli forumowych. Nie wiem, co mnie dziś naszło, jakiś mam nastrój zaczepny wink
          • morgen_stern Re: Zlikwidować wozy konne nad Morskie Oko 23.07.14, 16:05
            Czep się swojego chłopa tongue_out
          • nie_dlaczego Re: Zlikwidować wozy konne nad Morskie Oko 23.07.14, 16:07
            Kiedyś, jeszcze na studiach, byłam wegetrollem na pełnym etacie. Potem z wiekiem mi przeszło i mam nadzieję, że nigdy nie wróci. W ten sposób nikogo do niczego nie da się przekonać smile
            • triismegistos Re: Zlikwidować wozy konne nad Morskie Oko 23.07.14, 23:16
              zgiń!
          • iuscogens Re: Zlikwidować wozy konne nad Morskie Oko 23.07.14, 16:20
            Szczerze to ja nie widze nic strasznego w twoim pytaniu. Gorsze i bardziej niewygodne padaja w innych watkach i nie skutkuja tekstami o nawiedzonych oszolomach. Sama ciesze sie, ze miesozerni interesuja sie losem zwierzat, bo jednak samych wege jest za malo.
        • iuscogens Re: Zlikwidować wozy konne nad Morskie Oko 23.07.14, 16:23
          Sorry, ale dla mnie takie teksty o szkodzeniu wege sprawie przy zwyklym pytaniu traca histeria. Zakladaja rowniez, ze zainteresowanie losem tych koni przez miesozercow zalezy od tego czy wege pochwali czy nie. Na miejscu osoby miesozernej zainteresowanej losem tych koni czulabym sie obrazona takim zalozeniem.
          • morgen_stern Re: Zlikwidować wozy konne nad Morskie Oko 23.07.14, 16:29
            Przykre, że tego nie rozumiesz. Kompletnie nie interesuje mnie zdanie wege w tej kwestii. Obraźliwe jest tylko to złośliwe "czy tak samo mocno interesujesz się zwierzętami hodowlanymi", a nawet jest mocne założenie, że to TE SAME osoby, więc nawet trudno mówić o pytaniu. I że moja troska nie sięga wystarczająco głęboko. Nie, skąd, to w ogóle nie jest obraźliwe wink
            • iuscogens Re: Zlikwidować wozy konne nad Morskie Oko 23.07.14, 16:44
              Mysle tylko, ze taka reakcja swiadczy o . tym, ze pytanie moglo byc po prostu trafne. Nie bede tu robic psychoanaliz jak nabakier ani Cie dekodowac, ale takie mam wrazenie. Ale klocic sie nie mam zamiaru, cieszy mnie kazda taka inicjatywa.
              • morgen_stern Re: Zlikwidować wozy konne nad Morskie Oko 23.07.14, 16:50
                Tak, bardzo trafne - pomagam zwierzętom regularnie i od lat jednocześnie jem mięso. I co w związku z tym? Nie załamuj mnie.
                • iuscogens Re: Zlikwidować wozy konne nad Morskie Oko 23.07.14, 17:05
                  No przeciez napisalam dosc wyraznie. Jak czytam te nerwowa reakcje na pytanie owianki to wydaje mi sie, ze ta reakcja jest taka bo pytanie bylo trafne. Ja w ogole nie odnosilam sie do tego komu ty pomagasz, bp tego absolutnie nie neguje.
                  • morgen_stern Re: Zlikwidować wozy konne nad Morskie Oko 23.07.14, 21:16
                    Dokładnie napisałam wyżej, dlaczego mnie to rozdrażniło, ale ok, wiesz lepiej... zdekodowałaś mnie, racja big_grin
                    • triismegistos Re: Zlikwidować wozy konne nad Morskie Oko 23.07.14, 23:19
                      Czy mi się zdaje, czy vilez wróciła?
          • nie_dlaczego Re: Zlikwidować wozy konne nad Morskie Oko 23.07.14, 16:42
            A jest zupełnie odwrotnie. Histerią trącą wzmianki o wege w temacie, który jest o tym jak polepszyć los koni, które zdychają ciągnąc leniwych ludzi. Widzisz, chodzi o to, że duskusja, która miała prowadzić do zastanowienia się co można zrobić w tej sytuacji, skończyła się wyzywaniem od hipokrytów osoby, która się nad tym zastanawia. Lepiej Ci juź tego nie zdołam wytłumaczyć.
            • iuscogens Re: Zlikwidować wozy konne nad Morskie Oko 23.07.14, 16:51
              A kto kiedy wyzwal morgen od hipokrytow, bo przejrzalam watek pare razy. Mo I nie widze nic takiego.
              • nie_dlaczego Re: Zlikwidować wozy konne nad Morskie Oko 23.07.14, 16:55
                "Zdziwenie, że te same osoby, które jedzą mięso pochylają się nad losem koni pociągowych" można zinterpretować jako zarzut, że te osoby to hipokryci. Nie sądzisz? smile
                • iuscogens Re: Zlikwidować wozy konne nad Morskie Oko 23.07.14, 17:02
                  Sadze, ze sformulowanie "mozna zinterpretowac" nie jest rownowazne z "wyzywaniem od hipokrytow". O to mi chodzilo gdy pisalam o histerii. Kazdy moze to zinterpretowac jak chce, ale wyzywania od hipokrytow tam nie ma.
                  • nie_dlaczego Re: Zlikwidować wozy konne nad Morskie Oko 23.07.14, 17:07
                    No masz prawo tak sądzić. Ja uważam zupełnie inaczej i tak sobie możemy dyskutować smile W końcu to forum dyskusyjne.
      • marychna31 owianko 23.07.14, 16:16
        Jestem jaroszką od ponad 20 lat. Czy mogę pochylać się nad losem koni?
      • 3-mamuska Re: Zlikwidować wozy konne nad Morskie Oko 23.07.14, 20:50
        Ilekroć jest dyskusja na ten temat, zadziwia mnie, że te same osoby, które (bardzo słusznie oczywiście) pochylają się nad losem koni pociągowych, ucinają żartem lub szyderstwem wszelkie rozmowy dotyczące losu zwierząt w hodowlach przemysłowych, rzeźniach i ubojniach. Nie chcą słuchać o ich krzywdzie, bo nie wjechać fasiągiem na Włosienicę jest łatwo, a zrezygnować z mięsa byłoby trudno.

Bo takie zwierzeta nawet jak cierpią to jest to chwilowe, a nie kilkanaście tygodni w roku sa meczone. Przez rok dwa trzy dopóki nie panie zwyczerpania.
    • w.namiocie To zależy od ceprów 23.07.14, 16:28
      Wszystko zależy od ceprów. Jeśli nie będą korzystać z góralskich furmanek, to problem sam się rozwiąże.
      • morgen_stern Re: To zależy od ceprów 23.07.14, 16:30
        Nie, nie zależy. Oczekiwanie, że wszyscy ludzie nagle zaczyna walić z buta mija się z celem. To musi być odgórne.
    • przeciwcialo Re: Zlikwidować wozy konne nad Morskie Oko 23.07.14, 16:32
      forum.gazeta.pl/forum/w,567,152172704,152173635,Re_Jak_tak_mozna.html
      ja już sie wyraziłam w innym wątku i gorąco popieram likwidację konnego transportu.
      • minor.revisions Re: Zlikwidować wozy konne nad Morskie Oko 23.07.14, 16:43
        Jak sie zlikwiduje konny transport, to te konie pewnie pójdą pod nóż. Lepiej by byłło wprowadzić regulacje tyou ile razy dziennie koń może tę trasę zrobić i ilu ludzi może wieźć. Góral może sobie wtedy tak ceny dostosować, że większa ilość udzi jednak pójdzie z buta. A oprócz tego jakiś jeden czy dwa elektryczne wózki dla starszych, rodzin z malenkimi dziecmi czy zorganizowanych wycieczek, ktore z MO idą dalej.
        • sumire Re: Zlikwidować wozy konne nad Morskie Oko 23.07.14, 16:47
          No właśnie cały dowcip w tym, że te regulacje teoretycznie istnieją.
          • minor.revisions Re: Zlikwidować wozy konne nad Morskie Oko 23.07.14, 16:50
            No więc neich zaistnieją praktycznie. Przecież w parkach narodowych są ludzie, którzy siedzą cały dzień np. przy szczycie i pobierają opłaty za wejście na samą górę, to można i jedną wystosować, żeby kontroowaa "przebieg" tych koni. Tu nie trzeba petycji, tu trzeba jednego etatu.
    • baczyn_ska8 Re: Zlikwidować wozy konne nad Morskie Oko 23.07.14, 16:37
      Ale co się takiego stanie koniowi, jak trochę pociągnie bryczkę nad Morskie Oko?
      O ile koń nie jest głodzony, bity, zaniedbany, ma opiekę weterynaryjną w razie czego - to co w tym złego?
      W Krakowie na Rynku bryczki też stoją. Ludzie nimi jeżdżą. Ja też dwa razy jechałam. No i co? Padły konie? Nie.
      nie ma co popadać w paranoję. Co innego, jak zwierzę jest źle traktowane, źle wygląda - wtedy reagować.
      • sumire Re: Zlikwidować wozy konne nad Morskie Oko 23.07.14, 16:42
        to nie jest bryczka, te wozy zabierają kilkanaście osób i tyle muszą uciągnąć przez prawie 10 kilometrów.
        swoją drogą, w Krakowie też co lato powtarzają się problemy z przemęczonymi końmi czekającymi na turystów w pełnym słońc, więc...
        • baczyn_ska8 Re: Zlikwidować wozy konne nad Morskie Oko 23.07.14, 16:48
          To walczyć trzeba o to, aby wpuszczanych było mniej ludzi do tych wozów. Z tym walczyć. A nie z całym konnym transportem
          • morgen_stern Re: Zlikwidować wozy konne nad Morskie Oko 23.07.14, 16:49
            Chciałam ci odpowiedzieć, ale w porę sobie przypomniałam, że jesteś trollem smile
      • misiu-1 Re: Zlikwidować wozy konne nad Morskie Oko 23.07.14, 17:23
        Jak to dobrze, że durnota pt. "obrona praw zwierząt" objawiła się dopiero współcześnie (no, prawie - w III Rzeszy), bo inaczej nasi przodkowie musieliby spulchniać ziemię motyką, zboże znosić na plecach, a do kieratu zaprzęgać żony z dziećmi. wink
        • przeciwcialo Re: Zlikwidować wozy konne nad Morskie Oko 23.07.14, 17:26
          Praca konia w polu jest ciężka ale duzo ciężej jest ciagnąc wóz z kilkuset kilogramami ludzi po asfalcie.
          • misiu-1 Re: Zlikwidować wozy konne nad Morskie Oko 23.07.14, 17:59
            przeciwcialo napisała:

> Praca konia w polu jest ciężka ale duzo ciężej jest ciagnąc wóz z kilkuset kilogramami ludzi
            > po asfalcie.

Niech zgadnę: próbowałaś ciągnąć pług, a potem wóz i z doświadczenia wiesz, jaki opór stawia jedno i drugie?
            Warto przypomnieć sobie trochę fizyki. Wóz, nawet obciążony kilkuset kilogramami ludzi, jeśli jest ciągnięty po gładkim asfalcie, ruchem jednostajnym, stawia opór wielokrotnie mniejszy niż jego masa, bo pokonać trzeba tylko tarcie w łożyskach kół i opon o asfalt. Dodatkowo, jeśli jedzie się pod górę, dodać trzeba ciężar wozu pomnożony przez sinus kąta nachylenia zbocza (równoważny nachyleniu zbocza podawanemu w %). Tu trzeba by wiedzieć, jakie jest średnie nachylenie zbocza drogi do Morskiego Oka. Różnica wysokości od Wodogrzmotów Mickiewicza do Morskiego Oka wynosi ok. 300m, a odległość - ok. 5700m. Wynika stąd, że średnie nachylenie zbocza wynosi ok. 5%, czyli składowa od ciężaru wozu o wadze 1,5 tony wynosi zaledwie 75kg. Sądzę, że pług w zbitej, gliniastej ziemi stawia większy opór. smile
            • przeciwcialo Re: Zlikwidować wozy konne nad Morskie Oko 23.07.14, 18:34
              Widziałam konie pracujace w polu i widziałam te biedaczyska na drodze do Morskiego Oka.
              • misiu-1 Re: Zlikwidować wozy konne nad Morskie Oko 23.07.14, 20:30
                przeciwcialo napisała:

> Widziałam konie pracujace w polu i widziałam te biedaczyska na drodze do Morskiego Oka.

No to co tym biedaczyskom brakuje?
              • kolter Re: Zlikwidować wozy konne nad Morskie Oko 23.07.14, 21:38
                przeciwcialo napisała:

> Widziałam konie pracujace w polu i widziałam te biedaczyska na drodze do Morskiego Oka.

No i co takiego w tym silnych zwierzętach Ci nie pasuje .??
                • przeciwcialo Re: Zlikwidować wozy konne nad Morskie Oko 23.07.14, 21:44
                  Tu o traktowanie chodzi.
                  • kolter Re: Zlikwidować wozy konne nad Morskie Oko 23.07.14, 21:45
                    przeciwcialo napisała:

> Tu o traktowanie chodzi.

Nawet Ty możesz dostać zawału i paść na twarz na ulicy .
                  • misiu-1 Re: Zlikwidować wozy konne nad Morskie Oko 24.07.14, 06:49
                    A po czym poznajesz, że te konie na zdjęciu są źle traktowane? Niech zgadnę - po tym, że zaprzężone do wozu?
            • minor.revisions Re: Zlikwidować wozy konne nad Morskie Oko 23.07.14, 18:36
              Sądzę, że pług w zbitej, gliniastej ziemi stawia większ
              > y opór. smile

i ta zbita, gliniasta ziemia jest zbita i gliniasta codziennie, 365 dni w roku, od rana do wieczora i ten koń ją tak orze na nonstopie, niczym Syzyf, a co przeorze, to ona z powrotem jest zbita i gliniasta?
              dobrze, że napisałeś, że sądzisz.
              • misiu-1 Re: Zlikwidować wozy konne nad Morskie Oko 23.07.14, 20:26
                minor.revisions napisała:

> i ta zbita, gliniasta ziemia jest zbita i gliniasta codziennie, 365 dni w roku,
                > od rana do wieczora i ten koń ją tak orze na nonstopie, niczym Syzyf, a co przeorze, to ona z
                > powrotem jest zbita i gliniasta?

A turystów wozi się non stop 365 dni w roku, od rana do wieczora? I cały czas pod górę?
                • nanuk24 Re: Zlikwidować wozy konne nad Morskie Oko 23.07.14, 20:36
                  > A turystów wozi się non stop 365 dni w roku, od rana do wieczora? I cały czas p
                  > od górę?

Nie, tylko w pierwsza niedziele miesiaca od 12 do 14, a padaja - prosze ja ciebie - z nudow.
                  • kolter Re: Zlikwidować wozy konne nad Morskie Oko 23.07.14, 21:16
                    nanuk24 napisała:

> > A turystów wozi się non stop 365 dni w roku, od rana do wieczora? I cały
                    > czas pod górę?
                    >
                    > Nie, tylko w pierwsza niedziele miesiaca od 12 do 14, a padaja - prosze ja ciebie - z nudow.

Wozak nie może używać tych samych koni na co dzień konie są rejestrowane , para zmienia się co drugi dzień
                    • przeciwcialo Re: Zlikwidować wozy konne nad Morskie Oko 23.07.14, 21:18
                      Dobre big_grin
                      Dorozkaskie konie w Krakowie tez ponoc rejestrowane i powinny byc zmieniane a po kontrolach wyszło że zapitalal stale ten sam koń.
                      • kolter Re: Zlikwidować wozy konne nad Morskie Oko 23.07.14, 21:25
                        przeciwcialo napisała:

> Dobre big_grin
                        > Dorozkaskie konie w Krakowie tez ponoc rejestrowane i powinny byc zmieniane a p
                        > o kontrolach wyszło że zapitalal stale ten sam koń.

No to może zlikwidujmy wszystko co może prowadzić do śmierci nie tylko konia motylka i człowieka ?? Koń jest od ciągnięcia wozu ,a pies od wąchania gówien w krzakach.
                  • misiu-1 Re: Zlikwidować wozy konne nad Morskie Oko 24.07.14, 06:51
                    nanuk24 napisała:

> Nie, tylko w pierwsza niedziele miesiaca od 12 do 14, a padaja - prosze ja ciebie - z nudow.

Z nudów? Nie. Prędzej z nieprzyzwyczajenia do pracy.
                • minor.revisions Re: Zlikwidować wozy konne nad Morskie Oko 23.07.14, 22:51
                  > A turystów wozi się non stop 365 dni w roku, od rana do wieczora?

Do Morskiego Oka? Tak, sama tam w dzieciństwie byłam dobre kilkadziesiąt razy, wycieczki szkone, kolonie, inne okazje. Wiadomo, że w weekendy i w wakacje ruch jest większy, ale w tygodniu tam też pusto nie jest.

>I cały czas p
                  > od górę?

Nie, co drugi raz z góry, ale jak za tobą jest wóz bez hamuców ważący ponad tonę i sam go musisz wyhamować, to to jest równie trudne, jeśli nie gorsze.
                  • misiu-1 Re: Zlikwidować wozy konne nad Morskie Oko 24.07.14, 06:46

> Do Morskiego Oka? Tak, sama tam w dzieciństwie byłam dobre kilkadziesiąt razy,
                    > wycieczki szkone, kolonie, inne okazje. Wiadomo, że w weekendy i w wakacje ruch
                    > jest większy, ale w tygodniu tam też pusto nie jest.

A ja kilkadziesiąt razy w dzieciństwie widziałem orkę konną. Wiadomo, że wiosną albo na jesieni orze się więcej, ale przez resztę czasu koń też nie stoi bezczynnie w stajni. Trzeba zwieźć zboże z pola, przywieźć parę ton węgla na zimę, cegły, cement i piach na budowę nowej obórki, kilka wozów drewna z lasu. Zwyczajna rutyna.

> Nie, co drugi raz z góry, ale jak za tobą jest wóz bez hamuców ważący ponad tonę i sam go
                    > musisz wyhamować, to to jest równie trudne, jeśli nie gorsze.

Bez hamulców? Ciekawe, jak udało się sprawić, że po drogach jeżdżą miliony samochodów i wszystkie są wyposażone w hamulce, nierzadko sprawne? smile
            • sta-fraszka Re: Zlikwidować wozy konne nad Morskie Oko 24.07.14, 13:21
              Ale to tarcie opon o asfalt (statyczne) jest, w uproszczeniu, proporcjonalne do wspolczynnika tarcia (guma-suchy asfalt to miedzy 0.5 a 0.9) i sily normalnej (ktora jest na zboczach proporcjonalna do cosinusa kata nachylenia, w tym przypadku 0.99, i ciezaru wozu z zaladunkiem). Wiec ta skladowa jest rowna co najmniej polowie ciezaru wozu.

Wiec ta sila, ktora trzeba przylozyc nie jest tak "wielokrotnie" mniejsza od masy.
              • sta-fraszka Re: Zlikwidować wozy konne nad Morskie Oko 24.07.14, 13:21
                Wroc - ta sila, ktora trzeba przylozyc nie jest tak wielokrotnie miejsza od ciezaru.
              • misiu-1 Re: Zlikwidować wozy konne nad Morskie Oko 24.07.14, 14:25
                sta-fraszka napisała:

> Ale to tarcie opon o asfalt (statyczne) jest, w uproszczeniu, proporcjonalne do
                > wspolczynnika tarcia (guma-suchy asfalt to miedzy 0.5 a 0.9) i sily normalnej
                > (ktora jest na zboczach proporcjonalna do cosinusa kata nachylenia, w tym przypadku 0.99, i
                > ciezaru wozu z zaladunkiem). Wiec ta skladowa jest rowna co najmniej polowie ciezaru wozu.

Słuszne rozumowanie. Pod warunkiem, że koła będą zahamowane i nie będą się obracać, tylko ślizgać po asfalcie. smile
    • mamalgosia Re: Zlikwidować wozy konne nad Morskie Oko 23.07.14, 17:04
      Ale co jest złego w wykorzystywaniu zwierząt do pracy? Zakładam dobre ich traktowanie, karmienie, czyszczenie, należny odpoczynek
      • iuscogens Re: Zlikwidować wozy konne nad Morskie Oko 23.07.14, 17:06
        No wiec jesli bylas w Zakopanym to wiesz, ze tu akurat to zalozenie nie jest spelnione.
        • mamalgosia Re: Zlikwidować wozy konne nad Morskie Oko 23.07.14, 21:29
          I wolałabym żeby egzekwowano te warunki, a nie likwidowali całość
          • slonko1335 Re: Zlikwidować wozy konne nad Morskie Oko 23.07.14, 21:50
            Ja też ale obawiam sie, że to będzie trudniejsze do wyegzekwowania a wtedy dalej nie będzie jak trzeba i zwierzęta będą się męczyły a w takim ywpadku lepiej zlikwidować w ogóle choć też zdecydowanie wolałabym opcję, że konie zostają ale są odpowiednio traktowane i ponad siły nie pracują..
            • kolter Re: Zlikwidować wozy konne nad Morskie Oko 23.07.14, 21:57
              slonko1335 napisała:

> Ja też ale obawiam sie, że to będzie trudniejsze do wyegzekwowania a wtedy dale
              > j nie będzie jak trzeba i zwierzęta będą się męczyły a w takim ywpadku lepiej z
              > likwidować w ogóle choć też zdecydowanie wolałabym opcję, że konie zostają ale
              > są odpowiednio traktowane i ponad siły nie pracują..

Dwa potężne konie ze trzy ,cztery razy dziennie pod górkę z 5 kilometrów i na dół ,za mocno się nie na tyrają, bez przesady. Na wozie siedzi około 15 osób w tym czasem połowa to dzieci.
              • slonko1335 Re: Zlikwidować wozy konne nad Morskie Oko 23.07.14, 21:59
                a ten koń ostatnio to co, leniwy? a te z lat poprzednich też?
                • kolter Re: Zlikwidować wozy konne nad Morskie Oko 23.07.14, 22:02
                  slonko1335 napisała:

> a ten koń ostatnio to co, leniwy? a te z lat poprzednich też?

Nawet Ty możesz na ulicy orła wywinąć.

Zobaczyłem, że koń leżał na asfalcie. Wyglądał jakby się dusił się, bo łańcuch od chomąto zaplątał się w dyszel. Wszyscy starali się go oswobodzić - mówi Marek Rabiasz, turysta, który w niedzielę był świadkiem wypadku konie na szlaku do Morskiego Oka. Fiakrzy zapewniają, że koniowi nic się nie stało. - Potknął się tylko - mówi Stanisław Chowaniec, szef fiakrów.

Czytaj więcej: www.gazetakrakowska.pl/artykul/3514581,tatry-kolejny-wypadek-konia-na-drodze-do-morskiego-oka-zdjecie,id,t.html
                  • slonko1335 Re: Zlikwidować wozy konne nad Morskie Oko 23.07.14, 22:09
                    no tak koniom rzeczywiście bardzo często to się zdarza-najczęściej tym nad Morskim Okiem lub na krakowskich dorożkach...
                    • kolter Re: Zlikwidować wozy konne nad Morskie Oko 23.07.14, 22:14
                      slonko1335 napisała:

> no tak koniom rzeczywiście bardzo często to się zdarza-najczęściej tym nad Mors
                      > kim Okiem lub na krakowskich dorożkach...

2- 3 razy w roku na kilka tysięcy przejazdów.
                      • slonko1335 Re: Zlikwidować wozy konne nad Morskie Oko 23.07.14, 22:18
                        Kilka tysięcy? jak chodzą 3-4 razy dziennie? to ile razy dziennie chodzą i kiedy odpoczywają skoro kilka tysięcy wychodzi rocznie?
                        I fiakrzy oczywiście bardzo przestrzegają regulaminu zawsze....
                        • kolter Re: Zlikwidować wozy konne nad Morskie Oko 23.07.14, 22:33
                          slonko1335 napisała:

> Kilka tysięcy? jak chodzą 3-4 razy dziennie? to ile razy dziennie chodzą i kied
                          > y odpoczywają skoro kilka tysięcy wychodzi rocznie?
                          > I fiakrzy oczywiście bardzo przestrzegają regulaminu zawsze....

Kilka tysięcy przejazdów wszystkich koni z tamtej trasy podczas sezonu i 2-3 takie wypadki
                          • slonko1335 Re: Zlikwidować wozy konne nad Morskie Oko 23.07.14, 22:36
                            ale tych koni to ile tam jest 50? czy kilka? i jak padnie jeden z wycieńczenia to mało i udajemy, że nic się nie stało? ile ludzi na trasie nad morskie oko padło z wycieńczenia w ciągu ostatnich lat? zakładam, że jednak ich tam więcej niż koni?
                            • kolter Re: Zlikwidować wozy konne nad Morskie Oko 23.07.14, 22:47
                              slonko1335 napisała:

> ale tych koni to ile tam jest 50? czy kilka? i jak padnie jeden z wycieńczenia
                              > to mało i udajemy, że nic się nie stało? ile ludzi na trasie nad morskie oko padło z wycieńczenia w ciągu ostatnich lat? zakładam, że jednak ich tam więcej niż koni?

Najlepiej to wszystkiego zakażmy i żyjmy jak nam patia/kościół każe. Mało mnie to obchodzi ile i czego padło ,takie jest życie. Nie ulegam propagandzie nawiedzonych obrońców świnek ,drobiu i czegoś tam jeszcze ,koń tysiące lat był z człowiekiem. No a jak zakaźcie ich używania to pójdą do włoskich rzeźni bo nikt ich za darmo nie utrzyma .
                              • slonko1335 Re: Zlikwidować wozy konne nad Morskie Oko 24.07.14, 09:14
                                ależ ja wyraźnie piszę, że fajnie by było gdyby konie mogły pracować ale nie ponad swoje siły i tak by traktowano je należycie....szkoda tylko, że to nierealne bo co tam kilka padłych z wycieńczenia koni, przez dziesiątki tysięcy przecież wytrzymały, wiec te kilka razy się nie liczy.......
                                • kolter Re: Zlikwidować wozy konne nad Morskie Oko 24.07.14, 09:43
                                  slonko1335 napisała:

> ależ ja wyraźnie piszę, że fajnie by było gdyby konie mogły pracować ale nie po
                                  > nad swoje siły i tak by traktowano je należycie....szkoda tylko, że to nierealn
                                  > e bo co tam kilka padłych z wycieńczenia koni, przez dziesiątki tysięcy przecie
                                  > ż wytrzymały, wiec te kilka razy się nie liczy.......

Te konie nie pracują tam ponad swoje siły!! dwa potężne wałachy ważące razem blisko półtora tony wciągające kilka razy dziennie pod górę wóz z pasażerami waży to max ze 2 tony to nie jest żaden szczyt ich możliwości .
                                  • slonko1335 Re: Zlikwidować wozy konne nad Morskie Oko 24.07.14, 09:50
                                    Te konie nie pracują tam ponad swoje siły!!
                                    a ten co padły z wycieńczenia na trasie albo zostały oddane po kilku miesiącach pracy do rzeźni bo były tak wycieńczone że nie nadawały się do pracy to tak z powodu lenistwa?
                                    • kolter Re: Zlikwidować wozy konne nad Morskie Oko 24.07.14, 10:00
                                      slonko1335 napisała:

> Te konie nie pracują tam ponad swoje siły!!

Nie !!

> a ten co padły z wycieńczenia na trasie albo zostały oddane po kilku miesiącach
                                      > pracy do rzeźni bo były tak wycieńczone że nie nadawały się do pracy to tak z
                                      > powodu lenistwa?

Ty też możesz zachorować !! Poza tym jeżeli na 20 wozaków jeden jest kutasem nie dbającym o zwierzęta , to od razu zakazujemy wszystkim ?? Nic głupszego nie można wymyślić ??
                                      • slonko1335 Re: Zlikwidować wozy konne nad Morskie Oko 24.07.14, 10:04
                                        ale choroba a padnięcie z powodu wycieńczenia to jednak różnica, podejrzewam, że konie tez chorują i nie do razu musza padac albo kończyć w rzeźni z powodu choroby......i ja mogę się chociaż przeciwstawić a te konie?

Poza tym jeżeli na 20 wozaków jeden jest kutasem ni
                                        > e dbającym o zwierzęta , to od razu zakazujemy wszystkim ?? Nic głupszego nie m
                                        > ożna wymyślić ??
                                        a tu się generalnie zgadzam ale obawiam się, że stosunek tych kutasów do dbających o swoje zwierzęta jest dokładnie odwrotny...
                                        • kolter Re: Zlikwidować wozy konne nad Morskie Oko 24.07.14, 10:19
                                          slonko1335 napisała:

> ale choroba a padnięcie z powodu wycieńczenia to jednak różnica, podejrzewam,
                                          > że konie tez chorują i nie do razu musza padac albo kończyć w rzeźni z powodu choroby......i ja mogę się chociaż przeciwstawić a te konie?

Jak ty sie przeciwstawisz to te konie będą nadal i możliwe ze o wiele ciężej beż żadnej kontroli pracowały. Albo pojadą do Włoch na końskie salami

> a tu się generalnie zgadzam ale obawiam się, że stosunek tych kutasów do dbających o swoje zwierzęta jest dokładnie odwrotny..

Ty chyba na wsi nigdy nie byłaś wtedy kiedy konie były tam powszechne w zwyczajnych gospodarstwach a nie tylko w komercyjnych ? Koń pociągowy waży nawet 650-700 kg nie jest dla niego za dużym ciężarem ciągnąc nawet w pojedynkę taki wóz z około 15 turystami . Dwa dają sobie dość dobrze z tym radę. Z tymi 19 na 1 nie zgadzam sie koń nie jest taki tani .Taksówkarz też dba o swój środek lokomocji
                                          • slonko1335 Re: Zlikwidować wozy konne nad Morskie Oko 24.07.14, 10:37
                                            chodziło mi o to, że ja mogę się przeciwstawić niewłaściwym warunkom pracy i złemu traktowaniu-zwierzę już nie bardzo...

taksówkarz też dba o swój środek lokomocji
                                            obawiam sie, że środek lokomocji taksówkarza jednak kosztuje go więcej.....No i ten koński taksówkarz własnie słabo dba z tego co można usłyszeć czy przeczytać czy zobaczyć...w przeciwnym razie takie akcje jak padnięcie na tym prostym szlaku, z tym lekkim wozem by się nie zdarzały podobnie jak oddawanie do rzeźni po kilku miesiącach tej lekkiej pracy bo się do niej już nie nadają..
                                            • kolter Re: Zlikwidować wozy konne nad Morskie Oko 24.07.14, 11:32
                                              slonko1335 napisała:

> chodziło mi o to, że ja mogę się przeciwstawić niewłaściwym warunkom pracy i złemu traktowaniu-zwierzę już nie bardzo...

Nie Ty jedna , tam stado obrońców zwierząt co dzień im d... zawraca .

> obawiam sie, że środek lokomocji taksówkarza jednak kosztuje go więcej.....No i
                                              > ten koński taksówkarz własnie słabo dba z tego co można usłyszeć czy przeczyta
                                              > ć czy zobaczyć...w przeciwnym razie takie akcje jak padnięcie na tym prostym sz
                                              > laku, z tym lekkim wozem by się nie zdarzały podobnie jak oddawanie do rzeźni p
                                              > o kilku miesiącach tej lekkiej pracy bo się do niej już nie nadają..

Znowu wracasz do uogólnień. to bzdury co piszesz , już tu pisałem takie wypadki zdarzają się sporadycznie
                                  • sadosia75 Re: Zlikwidować wozy konne nad Morskie Oko 24.07.14, 13:08
                                    skoro konie nie pracują ponad swoje siły to dlaczego padają?
                                    skoro im nic złego się nie dzieje to dlaczego umierają po środku drogi?
                                    no kutwa serio trzeba być albo trolem albo jednym z tych paskudnych wyzyskiwaczy dla dutków, żeby nie widzieć problemu !
                                    i nie wiem co gorsze, żerować na zwierzęciu aż padnie z wycieńczenia czy być nieczułym .... i jarać się śmiercią konia dla własnej chorej internetowej frajdy !
                                    zenujące !
                                    • kolter Re: Zlikwidować wozy konne nad Morskie Oko 24.07.14, 13:59
                                      sadosia75 napisała:

> skoro konie nie pracują ponad swoje siły to dlaczego padają?
                                      > skoro im nic złego się nie dzieje to dlaczego umierają po środku drogi?

Dlaczego ludzie umierają idąc sobie spacerkiem przez park ?

> no kutwa serio trzeba być albo trolem albo jednym z tych paskudnych wyzyskiwacz
                                      > y dla dutków, żeby nie widzieć problemu !

No albo mieć umysł wolny od tego wegańskiego pieprzenia o ochronie motylków .

> i nie wiem co gorsze, żerować na zwierzęciu aż padnie z wycieńczenia czy być nieczułym .... i jarać się śmiercią konia dla własnej chorej internetowej frajdy
                                      > ! zenujące !

W tym roku nie robisz dziecku imprezy urodzinowej , bo kończysz z z wszelkimi tradycjami ??
                                      • sumire Re: Zlikwidować wozy konne nad Morskie Oko 24.07.14, 14:03
                                        uważasz, że pracę tych koni można porównać do spacerku przez park? było się na szlaku do Morskiego Oka w ogóle kiedyś?
                                        • kolter Re: Zlikwidować wozy konne nad Morskie Oko 24.07.14, 14:47
                                          sumire napisała:

> uważasz, że pracę tych koni można porównać do spacerku przez park? było się na
                                          > szlaku do Morskiego Oka w ogóle kiedyś?

Byłem tam ostatni raz 2 tygodnie temu , instalowałem tam tuz przy schronisku budkę do ładowania komórek , za półtora miesiąca wracam je de instalować . Od około 10 lat bywam w tych okolicach systematycznie ze względów zawodowych po 3-4 razy w roku .
                          • minor.revisions Re: Zlikwidować wozy konne nad Morskie Oko 23.07.14, 22:56
                            > Kilka tysięcy przejazdów wszystkich koni z tamtej trasy podczas sezonu i 2-3 ta
                            > kie wypadki

OK, co byś powiedziała na temat, powiedzmy, firmy, w której prcownicy wykonują kilka tysięcy razy rocznie jakąś czynność (powiedzmy, wchodzenie na konkretny dach) i 2-3 z nich rocznie pada w trakcie?
                            • kolter Re: Zlikwidować wozy konne nad Morskie Oko 23.07.14, 23:02

> > Kilka tysięcy przejazdów wszystkich koni z tamtej trasy podczas sezonu i
                              > 2-3 takie wypadki
                              >
                              > OK, co byś powiedziała na temat, powiedzmy, firmy, w której prcownicy wykonują
                              > kilka tysięcy razy rocznie jakąś czynność (powiedzmy, wchodzenie na konkretny dach) i 2-3 z nich rocznie pada w trakcie?

Zdarza się sporo wypadków .
                              • slonko1335 Re: Zlikwidować wozy konne nad Morskie Oko 24.07.14, 09:16
                                tylko, że jak spadną z tego dachu bo nie dotrzymasz warunków bhp to Ty pójdziesz siedzieć...taka subtelna różnica...
            • misiu-1 Re: Zlikwidować wozy konne nad Morskie Oko 24.07.14, 06:31
              slonko1335 napisała:

> Ja też ale obawiam sie, że to będzie trudniejsze do wyegzekwowania a wtedy dale
              > j nie będzie jak trzeba i zwierzęta będą się męczyły a w takim ywpadku lepiej z
              > likwidować w ogóle choć też zdecydowanie wolałabym opcję, że konie zostają ale
              > są odpowiednio traktowane i ponad siły nie pracują..

To ja od razu proponuję - ponieważ trudno wyegzekwować w 100% stosowanie się do regulaminu i zawsze znajdą się jakieś posty głupie albo wulgarne, których nie da się wyłapać, lepiej zlikwidować forum w ogóle. Choć też zdecydowanie wolę opcję, że forum zostaje, ale jest dobrze dopilnowane.
              Ponieważ trudno wyegzekwować stosowanie się do przepisów ruchu drogowego i zawsze będzie nie tak, jak trzeba i ludzie będą ginęli, lepiej zlikwidować ruch drogowy w ogóle. Choć też zdecydowanie wolę... itd.
              Ponieważ trudno wyegzekwować stosowanie się do przepisów BHP i zawsze będą wypadki w pracy, lepiej zlikwidować zatrudnienie w ogóle. Ludzie sobie wreszcie odpoczną. Choć też zdecydowanie wolę... itd.
              Ktoś ma jeszcze jakieś pomysły? Lista pomysłów. im. K. Kononowicza otwarta.
      • nie_dlaczego Re: Zlikwidować wozy konne nad Morskie Oko 23.07.14, 17:09
        No właśnie chodzi o te założenia - nie są spełnione.
    • jopowa Re: Zlikwidować wozy konne nad Morskie Oko 23.07.14, 18:36
      bylam raz na Mosrksim OKu,jechaly te bryczki, wiem o czym mowicie,duzo osob tam siedzialo, mozna wygodnie dojechac na ladne widoki. Dla mnie to bylo za drogie
    • mamusia1999 Re: Zlikwidować wozy konne nad Morskie Oko 23.07.14, 20:40
      a zlikwidowac. przeciez na wozkach gorale tez zarobia.
      • kolter Re: Zlikwidować wozy konne nad Morskie Oko 23.07.14, 21:14
        mamusia1999 napisała:

> a zlikwidowac. przeciez na wozkach gorale tez zarobia.

No a gdzie będą ładować akumulatory , no i po jaki grzyb istnieje koń ??
        • morgen_stern Re: Zlikwidować wozy konne nad Morskie Oko 24.07.14, 10:57
          To koń istnieje po to, żeby ciągać turystów na Morskie Oko? To jakaś nowość.
          • kolter Re: Zlikwidować wozy konne nad Morskie Oko 24.07.14, 11:35
            morgen_stern napisała:

> To koń istnieje po to, żeby ciągać turystów na Morskie Oko? To jakaś nowość.

Też, i robi to od wielu lat.
            Tam przynajmniej jest jakaś kontrola nad wozakami . Jak będą je musieli sprzedać, to zatrudnią te konie w takich miejscach ze nikt nawet nie zwróci na nie uwagę, wtedy poczują jaki raj na ziemi im takie jak Ty sprawiły swoimi sprzeciwami
            • sadosia75 Re: Zlikwidować wozy konne nad Morskie Oko 24.07.14, 13:10
              Sprzedadzą je do rzeźni ! a nie do "raju" .
              nie wiem z jakiej choinki trzeba się urwać, zeby pleść takie farmazony. ale gdybyś potrzebował porady psychiatry zgłoś się. opłacę wszystkie wizyty plus leki !
              • kolter Re: Zlikwidować wozy konne nad Morskie Oko 24.07.14, 14:01
                sadosia75 napisała:

> Sprzedadzą je do rzeźni ! a nie do "raju" .
                > nie wiem z jakiej choinki trzeba się urwać, zeby pleść takie farmazony. ale gdy
                > byś potrzebował porady psychiatry zgłoś się. opłacę wszystkie wizyty plus leki
                > !

Jak widać twoja terapia nie zadziała
    • kolter Re: Zlikwidować wozy konne nad Morskie Oko 23.07.14, 21:03
      Wozak płaci parkowi 1250 złotych za prawo do wożenia ludzi . Poza tym jest tam całkowity zakaz wjazdu aut ,wiec nie każdy ma siłę śmigać ponad 8 kilometrów pod górkę.
      • morgen_stern Re: Zlikwidować wozy konne nad Morskie Oko 23.07.14, 21:19
        A to jest jakiś obowiązek? Naprawdę nie wszyscy MUSZĄ tam wchodzić.
        Tyle samo mogą płacić za wjazd pojazdu elektrycznego, w czym problem?
        • kolter Re: Zlikwidować wozy konne nad Morskie Oko 23.07.14, 21:29
          morgen_stern napisała:

> A to jest jakiś obowiązek? Naprawdę nie wszyscy MUSZĄ tam wchodzić.

No może ktoś lubi a nie ma siły ??

> Tyle samo mogą płacić za wjazd pojazdu elektrycznego, w czym problem?

Ze 2 tygodnie temu nad morskim okiem przy schronisku zainstalowałem skrzynkę do doładowań telefonów komórkowych z logo Tauronu .Wjechałem pod samo schronisko autem. Zero przyjemności, nie ma jak to koń pierdnie w nos tym na furmance smile)
        • misiu-1 Re: Zlikwidować wozy konne nad Morskie Oko 24.07.14, 10:39
          morgen_stern napisała:

> A to jest jakiś obowiązek? Naprawdę nie wszyscy MUSZĄ tam wchodzić.

LOL
          Za chwilę Guten_morgen zlikwiduje nam kina, teatry, muzea i biblioteki, bo to przecież też żaden obowiązek tam chodzić. big_grin
      • sumire Re: Zlikwidować wozy konne nad Morskie Oko 23.07.14, 21:25
        to niech nie śmiga, jak nie ma siły. w czym problem?...
        • przeciwcialo Re: Zlikwidować wozy konne nad Morskie Oko 23.07.14, 21:28
          Zawsze na Krupówkach mozna się polansować .
        • kolter Re: Zlikwidować wozy konne nad Morskie Oko 23.07.14, 21:31
          sumire napisała:

> to niech nie śmiga, jak nie ma siły. w czym problem?...

No a niby czemu ktoś kto ma problemy z chodzeniem nie może skorzystać ??
          • sumire Re: Zlikwidować wozy konne nad Morskie Oko 23.07.14, 21:39
            całkiem niedaleko stoi Łomnica, drugi najwyższy szczyt w Tatrach, widoczki nieporównanie ciekawsze i można na samą górę wjechać kolejką.
      • nanuk24 Re: Zlikwidować wozy konne nad Morskie Oko 23.07.14, 21:50
        "Niech nie wchodza. Nie musza"

To jest wlasnie ta polska goscinnosc otwarta na turystow. Zamiast promowac, to pokazuja srodkowy palec.
        • sumire Re: Zlikwidować wozy konne nad Morskie Oko 23.07.14, 22:33
          Szwajcarzy zapraszają serdecznie na Matterhorn.
    • mamaemmy Re: Zlikwidować wozy konne nad Morskie Oko 23.07.14, 23:47
      popieram w 100 %.
      Galeria Krakowska jest gorsza do przejścia,niż trasa nas Morskie Oko..
      Proponuje,aby górale ciągnęły te wozy z leniwymi grubasami.
      • rupiowa Re: Zlikwidować wozy konne nad Morskie Oko 24.07.14, 11:04
        coraz częściej ręce mi opadają jak czytam to, co niektórzy piszą.
        Owszem, koni mi żal, ale do cholery jasnej jeśli się człowiek wybiera w góry to niech łaskawie ruszy dooopsko i pofatyguje się sam na górę. Niewygodnie w szpilkach ewentualnie sandałach/japonkach - i dobrze. Może wtedy zrozumieją że nawet latem w górach bywa różnie, że na szczyty wchodzi się odpowiednio przygotowanym i nie z 5-cio letnim dzieckiem. Może wtedy zaczną czuć respekt do gór i nie będzie trzeba wysyłać po nikogo śmigłowca.

Ja rozumiem, że urlop jest od odpoczywania. Dlatego można zdecydować - albo aktywny odpoczynek i dymaj wtedy na górę albo nicnierobienie i nie plącz się wtedy pod nogami. Zabraniam wam oglądać te piękne widoki?? Ależ skąd, możecie je obejrzeć, jeśli chcecie to proszę - tędy w górę 8 km. Zmęczeni? Ale za to jakie widoki.

Żeby nie było - jestem osobą z nadwagą, ze sportem wiele wspólnego nie mam, ale jak jadę do Zakopanego (a mam tam rodzinę) to z dziećmi (5,5 i 8) poruszamy się pieszo choćby zajęło nam to i cały dzień i nie rwiemy się na szlaki na których wiem, że nie damy rady. Ale wjazd Butorowym, przejście i zjazd Gubałówką robimy niemal codziennie. W butach sportowych, nie w klapkach... A nad Morskie wybieramy się dopiero w przyszłym roku. Pieszo.

To jest prosta zasada - jest popyt - jest podaż. Nie będzie popytu to i konie nie będą padać.
        • slonko1335 Re: Zlikwidować wozy konne nad Morskie Oko 24.07.14, 11:27
          To jest prosta zasada - jest popyt - jest podaż. Nie będzie popytu to i konie n
          > ie będą padać.

tylko sprowadzasz to do tego, że to tylko turysta jest winny tego jak traktuje konia jego właściciel a tak nie jest...
          ...
          • kolter Re: Zlikwidować wozy konne nad Morskie Oko 24.07.14, 11:41
            slonko1335 napisała:

> To jest prosta zasada - jest popyt - jest podaż. Nie będzie popytu to i konie
            > nie będą padać.
            >
            > tylko sprowadzasz to do tego, że to tylko turysta jest winny tego jak traktuje
            > konia jego właściciel a tak nie jest...

Uwielbiam takie teksty i takie uogólnienia. Kto ci daje prawo od osadzania wszystkich wozaków z tamtego terenu ?? Koń sie pośliznął i wywrócił , możliwe ze na swoim własnym gó...e które nawalił ze 2 godziny prędzej . Wina wozaka !!
            > ...
            • slonko1335 Re: Zlikwidować wozy konne nad Morskie Oko 24.07.14, 11:45
              alez ja odpowiadam na konkretny zarzut wobec turysty-turysta nie jest winien temu, że padł koń*nie chodzi mi o pośliźnięcie tylko konia który padł z wyczerpania na szlaku-to właściciel zwierzęcia za to odpowiada a nie turysta...
              • kolter Re: Zlikwidować wozy konne nad Morskie Oko 24.07.14, 11:50
                slonko1335 napisała:

> alez ja odpowiadam na konkretny zarzut wobec turysty-turysta nie jest winien te
                > mu, że padł koń*nie chodzi mi o pośliźnięcie tylko konia który padł z wyczerpan
                > ia na szlaku-to właściciel zwierzęcia za to odpowiada a nie turysta...

Tym razem obrońcy którzy chętnie by wiedzieli te konie w rzeźni, wrzeszczą bo koń się przewrócił . Ja też wywinąłem orła z roweru , no i mam postulować zakaz ??
                • slonko1335 Re: Zlikwidować wozy konne nad Morskie Oko 24.07.14, 12:07
                  ale ja nie pisze potknięciu czy przewróceniu tylko o padniętym z wyczerpania koniu-to nie wina ani turysty ani obrońców zwierząt...
                  • kolter Re: Zlikwidować wozy konne nad Morskie Oko 24.07.14, 12:59
                    slonko1335 napisała:

> ale ja nie pisze potknięciu czy przewróceniu tylko o padniętym z wyczerpania k
                    > oniu-to nie wina ani turysty ani obrońców zwierząt...

No a sekcję temu padniętemu koniowi robili .
                    Masz dowody ze padł z przemęczenia czy np z powodu jakiejś choroby ,ot zawał końskiego serducha ??
                  • misiu-1 Re: Zlikwidować wozy konne nad Morskie Oko 24.07.14, 14:46
                    Eeee tam, od razu z wyczerpania. Nóżka mu się poślizgnęła. Temu koniu.
        • kolter Re: Zlikwidować wozy konne nad Morskie Oko 24.07.14, 11:38
          rupiowa napisała:

> coraz częściej ręce mi opadają jak czytam to, co niektórzy piszą.
          > Owszem, koni mi żal, ale do cholery jasnej jeśli się człowiek wybiera w góry to
          > niech łaskawie ruszy dooopsko i pofatyguje się sam na górę. Niewygodnie w szpi
          > lkach ewentualnie sandałach/japonkach - i dobrze.

Zaraz się porzygam od tych bzdetów !!! Wielu ludzi kocha góry, morskie oko ale są niepełnosprawnymi . Aut na morsie oko sie nie wpuszcza jak maja tam wejść ??
          • 1_misio Re: Zlikwidować wozy konne nad Morskie Oko 24.07.14, 11:41
            kolter napisał:

> Zaraz się porzygam od tych bzdetów !!! Wielu ludzi kocha góry, morskie oko ale
            > są niepełnosprawnymi . Aut na morsie oko sie nie wpuszcza jak maja tam wejść ?
            > ?

Zamienić konie na pojazdy elektryczne.
            • kolter Re: Zlikwidować wozy konne nad Morskie Oko 24.07.14, 11:43
              1_misio napisał:

> kolter napisał:
              >
              > > Zaraz się porzygam od tych bzdetów !!! Wielu ludzi kocha góry, morskie oko ale
              > > są niepełnosprawnymi . Aut na morsie oko sie nie wpuszcza jak maja tam wejść ?
              > > ?
              >
              > Zamienić konie na pojazdy elektryczne.

Ok a 25 grudnia do roboty bo olać tradycje .Nie chlać w imieniny i nie świętować nowego roku . najlepiej ku... wszystkiego zakazać bo nawiedzonym wegankom , motylków szkoda
              • rupiowa Re: Zlikwidować wozy konne nad Morskie Oko 24.07.14, 12:20
                jest popyt - jest podaż. Jeśli 90% "turystów" jadących wozem z lenistwa łaskawie się ruszy i pofatyguje na górę z buta to pozostałych 10% turystów z problemami zdrowotnymi nie zajeździ koni na śmierć.
                • slonko1335 Re: Zlikwidować wozy konne nad Morskie Oko 24.07.14, 12:24
                  to powtórzę na śmierć zajeżdża konia fiakier nie turysta, turysta nie jest za to odpowiedzialny bo przemysł turystyczny z powodzeniem mógłby istnieć, konie wozić ludzi nad Morskie Oko przy ich odpowiednim traktowaniu.....
                  • kolter Re: Zlikwidować wozy konne nad Morskie Oko 24.07.14, 13:02
                    slonko1335 napisała:

> to powtórzę na śmierć zajeżdża konia fiakier nie turysta, turysta nie jest za to odpowiedzialny bo przemysł turystyczny z powodzeniem mógłby istnieć, konie wozić ludzi nad Morskie Oko przy ich odpowiednim traktowaniu.....

Tzn co koński kardiolog po każdym kursie ??
                    • slonko1335 Re: Zlikwidować wozy konne nad Morskie Oko 24.07.14, 13:08
                      a pomiędzy padnięciem zwierzęcia z wyczerpania kardiologiem po każdym kursie nic nie ma?

Naprawdę TOZ sobie wyimaginował problem? czemu tak się na tych z Morskiego Oka uwziął w końcu stadnin, stadninek , stad w Polsce do wyboru do koloru a tutaj taka lekuchna trasiczka w dodatku ciężar rozłożony na dwa konie a wytarczyłby jeden...
                      • misiu-1 Re: Zlikwidować wozy konne nad Morskie Oko 24.07.14, 14:58
                        TOZ musi sobie wyszukiwać problemy, ponieważ stanowią rację jego istnienia. Wyobraź sobie, co by było, gdyby nagle wszyscy zaczęli dbać o zwierzęta bardziej niż o siebie? Działacze TOZ musieliby albo poszukać sobie innej pracy, albo wymyślać coraz to nowe "prawa zwierząt" - do łazienki z prysznicem i ciepłą wodą, pokoju z kominkiem i 3 posiłków dziennie z restauracji.
                        • kolter Re: Zlikwidować wozy konne nad Morskie Oko 24.07.14, 15:20
                          misiu-1 napisał:

> TOZ musi sobie wyszukiwać problemy, ponieważ stanowią rację jego istnienia. Wyobraź sobie, co by było, gdyby nagle wszyscy zaczęli dbać o zwierzęta bardziej niż o siebie? Działacze TOZ musieliby albo poszukać sobie innej pracy, albo wymyślać coraz to nowe "prawa zwierząt" - do łazienki z prysznicem i ciepłą wodą,
                          > pokoju z kominkiem i 3 posiłków dziennie z restauracji.

Znam takie damulki, które pieski na rekach noszą a swoich mężów jak traktują jak maszynkę do zarabiania kasy. Takiej paniusi nie przeszkadza ze jej facet po 12 godzin 6 dni w tygodniu na nią zasuwa. Ją martwi los konia którego na oczy nie widziała .
                  • rupiowa Re: Zlikwidować wozy konne nad Morskie Oko 24.07.14, 15:21
                    a ja powtórzę - jest popyt....
                    Wiele razy byłam świadkiem sytuacji "panie, dzieciom/żonie/teściowej obiecałem, pan mnie zawiezie/przewiezie" Owszem, taki woźnica może powiedzieć mu "spadaj" tylko wtedy zamiast wątku o padniętym koniu byłyby wątki o "chamskim/pobitym woźnicy" bo panu turyście się należy.
                    Moje wypowiedzi mają raczej na celu wskazanie jak bardzo roszczeniowymi turystami jesteśmy. Jak człowiek opuszcza swoje 4 ściany to już wszystko mu się należy, wszystko musi mieć, zaraz-natychmiast, jak najlepiej. Bo w końcu on płaci. A może by tak oczekiwania dostosować do otoczenia a nie oczekiwać że otoczenie się dostosuje do mnie.
                    Jedziesz do Zakopanego - super, rusz się i chodź. Jedziesz na spływ kajakowy - kajak sam nie popłynie. Jedziesz do gospodarstwa agroturystycznego - no tak, nie pachnie perfumą bo to gospodarstwo a i w kupę można wdepnąć. Komary tną pod namiotem - bo to wakacje w głuszy.

Swoją drogą raz byłam pod namiotem z pańcią, która wyszła z łazienki w sandałach na mega obcasie i w pidżamie atłasowej z haftem richelieu. I to było w gospodarstwie agro. Ubaw mieliśmy wszyscy, myślę że krowy też...
                • kolter Re: Zlikwidować wozy konne nad Morskie Oko 24.07.14, 13:01
                  rupiowa napisała:

> jest popyt - jest podaż. Jeśli 90% "turystów" jadących wozem z lenistwa łaskawie się ruszy i pofatyguje na górę z buta to pozostałych 10% turystów z problemami zdrowotnymi nie zajeździ koni na śmierć.

4 osobowa rodzina to koszt 200 zł wjazdu pod górkę. Dlatego z 90% wchodzi na swoich nogach.
          • sumire Re: Zlikwidować wozy konne nad Morskie Oko 24.07.14, 11:45
            ojej. to niech jadą nad Popradzki Staw - tam samochodem można. zresztą jest dużo ładniej niż nad MOkiem.
            • kolter Re: Zlikwidować wozy konne nad Morskie Oko 24.07.14, 11:51
              sumire napisała:

> ojej. to niech jadą nad Popradzki Staw - tam samochodem można. zresztą jest dużo ładniej niż nad MOkiem.

subiektywność oceny !!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka