Dodaj do ulubionych

a kto pije kawę w kapsułkach i sobie chwali?

24.07.14, 12:55
zobaczyłam ekspres Tchibo na zdjęciu kuchni w sąsiednim wątku i przypomniał mi się moj dylemat smile mam w domu zwykły zaparzacz i od dawna oglądam malutkie i zgrabne ekspresy, powstrzymuje mnie tylko fakt, ze trzeba kapsułki kupować....a to wydaje mi się jakąś namiastką kawy
nie mam racji? wink
Obserwuj wątek
    • neffi79 Re: a kto pije kawę w kapsułkach i sobie chwali? 24.07.14, 13:00
      moja znajoma ma, kawa jest smaczna, ale ja z uwagi , ze obcuję z ekspresem cisnieniowym jestem nieco krytyczna, dla mnie to za małosmile
      Owszem trzeba kupować kapsuły i mieć je zawsze w zapasie
      dla mnie to raczej taki gadżet kuchenny (nie wiem czy na lata) niż sprzęt z prawdziwego zdarzenia.
      • lady-z-gaga Re: a kto pije kawę w kapsułkach i sobie chwali? 24.07.14, 13:05
        ja też mam znajomą, ktora taki sprzęt ma i jest zadowolona, ale kawy u niej nie piłam, nie mam porównania, dlatego pytam smile
    • anusia_magda Re: a kto pije kawę w kapsułkach i sobie chwali? 24.07.14, 13:08
      Ja się przekonałam do kapsułek Dolce Gusto Nescafe...bardzo mi smakują smile
      • anusia_magda Re: a kto pije kawę w kapsułkach i sobie chwali? 24.07.14, 13:09
        Dodam że gościom tez smakują i robi sie to szybko, nie trzeba potem bawić się w jakieś mycie sprzętu...
        • burina Re: a kto pije kawę w kapsułkach i sobie chwali? 24.07.14, 18:18
          Wystarczy tylko wynieść śmieci... Niesegregowalne, w których znajduje się mnóstwo aluminium, z którego już nikt nie będzie miał pożytku, śmieci...
    • run_away83 Re: a kto pije kawę w kapsułkach i sobie chwali? 24.07.14, 13:15
      Mam, piję. Degustowałam przez jakis czas różne kawy ze wszystkich dostępnych ekspresów kapsułkowych, nescafe mi nie smakowało, tchibo tak sobie, ostatecznie kupiliśmy ekspres tassimo marki bosch, bo kapsulki do niego robią najrożniejsze firmy. W Polsce kupowaliśmy najchętniej carte noir (tę preferowaliśmy), rzadziej jacobs (nie podchodzila nam). Teraz mieszkamy w UK i oprócz carte noir kupujemy kawy costa, kenco, hag, czasami gorącą czekoladę cadbury's.

Podstawową zaleta ekspresu kapsulkowego jest dla mnie prostota obsługi. Kawą z ekspresu ciśnieniowego bynajmniej nie gardzę, ale obslużyć go przed wypiciem porannej kawy nie jestem w stanie wink
      • tonik777 Re: a kto pije kawę w kapsułkach i sobie chwali? 25.07.14, 09:29
        > Podstawową zaleta ekspresu kapsulkowego jest dla mnie prostota obsługi. Kawą z
        > ekspresu ciśnieniowego bynajmniej nie gardzę, ale obslużyć go przed wypiciem
        > porannej kawy nie jestem w stanie wink
        A jaki jest problem z obsługą ekspresu ciśnieniowego? Ja włączam, podstawiam filiżankę, naciskam przycisk parzenia kawy, zabieram filiżankę, wyłączam. Jakoś nie jest to specjalnie skomplikowane.
    • sueellen Re: a kto pije kawę w kapsułkach i sobie chwali? 24.07.14, 13:25
      Ja, bo pijemy mało kawy, o różnych porach. Jest szybko i nie ma sprzatania - tyle co wyrzucić kapsułę i ewentualnie przetrzeć. Tassimo mi przypasowało, ale nie kupuje wynalzkow typu latte/capucino czy gorąca czekolada
    • cosmetic.wipes Re: a kto pije kawę w kapsułkach i sobie chwali? 24.07.14, 13:26
      Kawa z kapsułki, mleko UHT i słodzik z aspartamem. Czysta natura big_grin

Dobra, sama pije rozpuszczalną z UHT i cukrem, więc taki tam szit.
      • naturella Re: a kto pije kawę w kapsułkach i sobie chwali? 24.07.14, 14:23
        Wiesz, w kapsułkach Tchibo jest zwykła, palona, mielona kawa. Nieporównywalne to w ogóle z kawą rozpuszczalną, która jest czystą chemią w granulkach.
        • aquella Re: a kto pije kawę w kapsułkach i sobie chwali? 24.07.14, 20:49
          > Wiesz, w kapsułkach Tchibo jest zwykła, palona, mielona kawa

i do niej zamiast mleka uht można sobie wlać takiego od krowy i posłodzić miodem, albo stewią i natura jak znalazł wink
        • tonik777 Re: a kto pije kawę w kapsułkach i sobie chwali? 25.07.14, 09:35
          > Nieporównywalne to w ogóle z kawą rozpuszczalną, która jest czystą chemią w granulkach.
          A kawa rozpuszczalna to nie jest po prostu zwykła kawa poddana dodatkowej obróbce cieplnej? Nie znam się dlatego pytam. Na słoiczkach z taką kawą nigdy nie widziałem, żeby w składzie było coś oprócz kawy.
      • sueellen Re: a kto pije kawę w kapsułkach i sobie chwali? 24.07.14, 14:25
        jaka jest różnica miedzy kawą zamkniętą w kapsułce a kawą w puszce/paczce?
        • naturella Re: a kto pije kawę w kapsułkach i sobie chwali? 24.07.14, 15:06
          Niektóre firmy dodają mleko w proszku, słodziki, jakieś sztuczne smaki itp. Ale w moim ekspresie tego nie ma, i kawa w kapsułkach niczym nie różni się od mielonej kawy w puszce.
          • sueellen Re: a kto pije kawę w kapsułkach i sobie chwali? 24.07.14, 15:46
            jaka jest różnica między kapsułkowym espresso i zwykłą kawą paczkowaną?
            • naturella Re: a kto pije kawę w kapsułkach i sobie chwali? 24.07.14, 18:10
            • naturella Re: a kto pije kawę w kapsułkach i sobie chwali? 24.07.14, 18:14
              Ale różnica w czym - smaku, składzie, czy czymś innym? Espresso z mojego Tchibo jest bardzo dobre, nie kupuje z kolei paczkowanej kawy juz dawno. Zeby porównywać, to trzeba by tych samych firm, bo przecież kawy sie miedzy sobą różnią. Paleniem, rodzajem i innymi takimi (nie znam sie na tym). Espresso to chyba nie tylko rodzaj ziaren, ale tez zaparzania i ilości wody. W moim ekspresie to zupełnie inny przycisk niz crema, czy kawa filtrowana.
              • sandra1301 Re: a kto pije kawę w kapsułkach i sobie chwali? 24.07.14, 18:18
                Mamy od pół roku expres kapsułkowy i jesteśmy bardzo zadowoleni. Kawkę Dolce Gusto kupujemy albo w necie, albo w sklepach AGD. Ja preferują Latte zwykłą lub wanilię, czasem capucino, małż Americanę lub Grande Aroma. Nawet dziecko dostaje Cacao Nesquick. Mamy mały expresik. problem jest jak przychodzą goście, bo zaparzanie trwa dłuższą chwilkę, ale w ogóle to jest świetna sprawa
              • sueellen Re: a kto pije kawę w kapsułkach i sobie chwali? 26.07.14, 10:22
                chodzi mi o to czy taka kawa zamknięta w kapsule różni się czymkolwiek od kawy zamkniętej w torbie/puszce? Czy kapsułkowa Tchibo rożni się czymś od paczkowanej tchibo itd?
                • malinkowa81 Re: a kto pije kawę w kapsułkach i sobie chwali? 26.07.14, 21:32
                  nie wiem, ale w necie są przepisy na "regenerację" kapsułek (czytaj: powtórne wypełnianie kawą) w celu ponownego wykorzystania i zaoszczędzenia, więc teoretycznie kawa powinna być taka sama jak w paczce
    • slonko1335 Re: a kto pije kawę w kapsułkach i sobie chwali? 24.07.14, 13:30
      Mam w biurze ekspress na kapsułki i jak skończy mi się moja kawą to pożyczam od kogoś lub nie piję wcale..... Próbowałam się przekonać, próbowałam różnych ekspresów i róznicę w smaku tez czułam ale jednak kapsułkom ogólnie mówię nie.
    • princy-mincy Re: a kto pije kawę w kapsułkach i sobie chwali? 24.07.14, 13:31
      Ja mam, dostaliśmy w prezencie.
      Nie używam zbyt często, bo to jednak nie to samo co prawdziwa kawa.
      Za jakis rok, dwa kupie sobie ekspres z prawdziwego zdarzenia.
    • sabek81 Re: a kto pije kawę w kapsułkach i sobie chwali? 24.07.14, 13:40
      ja mam wlasnie z tchibo juz 1,5 roku i sobie chwale kawa wg mnie jest dobra ale ja nie jestem jakims wyszukanym smakoszem kawy i w domu pijam tylko ja.
      • tabakierka2 Re: a kto pije kawę w kapsułkach i sobie chwali? 24.07.14, 13:49
        mój mąż.
        Mamy Tchibo.
        Dla mnie nawet słaba kawa jest za mocna, wolę rozpuszczalną z mlekiem.
        • naturella Re: a kto pije kawę w kapsułkach i sobie chwali? 24.07.14, 14:09
          To chyba mój ekspres na zdjęciu, więc odpowiadam - mamy od trzech lat, pijemy, to wielka przyjemność robić taką kawęsmile Nie ma bałaganu, rozsypanej kawy, puszek z kawą wietrzejącą itp. Sama kawa Tchibo może jest ciupinkę gorsza w mojej opinii niż np. Nescafe itp - no ale ekspres był dużo tańszy. Bardzo lubię tę kawę, nic przyjemniejszego niż poranne włączenie ekspresusmile
    • robbea1 Re: a kto pije kawę w kapsułkach i sobie chwali? 24.07.14, 14:15
      Ma dokładnie ten Ekspres

Kawę sobie chwalę ale zaznaczam nie jestem typowym kawoszem, który bez kawy dnia nie przeżyje wink Mogę kontrolować intensywność kawy (w kapsułkach jest kawa Jacobs) i mleko nie jest z proszku.
    • aankaa Re: a kto pije kawę w kapsułkach i sobie chwali? 24.07.14, 14:23
      chłepczę co rano ze spienionym mlekiem i sobie chwalę smile
    • mayaalex Re: a kto pije kawę w kapsułkach i sobie chwali? 24.07.14, 15:20
      ja smile
      ale nie jestem jakims wybitnym kawoszem wiec na pewno nie lapie niuansow... za to moi rodzice, ktorzy maja wypasiony ekspres i z gory patrza na te wszystkie sprzety kapsulkowe, jakos podczas wizyt u mnie zawsze podkreslaja wyzszosc "prawdziwego" ekspresu ale potem baaaardzo chetnie probuja wszystkich smakow wink
      aha, dla mnie dodatkowy plus - kapsulkowce sa male i wg mnie bardzo ladne, nie zajmuja duzo miejsca w kuchni.
    • mia_siochi Re: a kto pije kawę w kapsułkach i sobie chwali? 24.07.14, 15:27
      Mam dolce gusto, nie narzekam (pomijając cenę kapsułek i ekologię niestety.... ;/ )
    • slona78 Re: a kto pije kawę w kapsułkach i sobie chwali? 24.07.14, 15:29
      Mam nespresso i sobie chwalę, no może cenę kapsułek już trochę mniej, ale... jako jedyna w domu piję kawę i nie są to jakieś koszmarne ilości, poza tym koniecznie chciałam ekspres, który spieni mleko (które sobie wybiorę), więc kapsułki innych firm odpadły. Tym samym mogę spieniać mleko bez laktozy, czy różne inne cuda mlekozastępcze i jest ok, a przy tej ilości kawy, którą piję to było jednak całkiem ekonomiczne rozwiązanie.
    • lady-z-gaga to ja chyba jednak kupię :) 24.07.14, 15:47
      pamiętam jakąs dyskusję forumową o gatunkach kawy i wynikało z niej, że nie jestem zbyt wybredna wink pijam zwyczajne kawy ze zwyczajnych sklepów i mi smakują
      w takim razie i kapsułkowe mnie zadowolą, skoro inne forumki piją i się nie potruły wink
      dziękuję wszystkim za wypowiedzi
    • malgosiek2 a kto pije kawę w kapsułkach i sobie chwali? Ja :) 24.07.14, 16:12
      Ale też mam normalny ekspres wysokociśnieniowy.
      Mam akurat Dolce Gusto.Dostałam go w prezencie.
      Jak na razie uzywam go z małymi przerwami od 3 lat i jestem zadowolona.
    • agnewo Re: a kto pije kawę w kapsułkach i sobie chwali? 24.07.14, 21:03
      My z mezem pijemy. Juz od ponad pol roku i bardzo sobie chwalimy . Ulubione meza to latte , zwykla, waniliowa i karmelowa . Moje to cappuccino i cafe au lait . Dodam jednak, ze nie jestesmy jakimis wielkimi kawoszami .
    • elle.hivernale Re: a kto pije kawę w kapsułkach i sobie chwali? 24.07.14, 21:20
      Piłam ostatnio espresso z kapsułki i mi nie podeszło, ale ja preferuje takie, po którym słyszy się kolory.
    • dzika41 Re: a kto pije kawę w kapsułkach i sobie chwali? 24.07.14, 21:32
      Najbardziej (spośród kapsułkowych kaw) smakuje mi ta z Bosh Tassimo.
      Duży plus za to że nie mają mleka w proszku tylko zagęszczone.

A najlepsza (dla mnie) kawa to taka z włoskiej kawiarki
      https://info.ceneo.pl/wp-content/uploads/2013/05/bialetti-kawiarka-venus-6-indukcja.jpg

Jak lubisz smak dobrej i mocnej kawy to warto kupić.
      Kawę robi się łatwo i szybko i jest przepyszna!!!!
      • czytelniczka1488 Re: a kto pije kawę w kapsułkach i sobie chwali? 24.07.14, 21:43
        Mam ekspres na kapsułki,ale 9,9 zł za pięć kaw to za dużo dla mnie, więc robię tak: www.spryciarze.pl/zobacz/jak-oszczedzac-na-wkladach-do-ekspresu-do-kawy-nespresso mam taką kawę jaką chcę. Ekspres mam Tchibo.
        • maj18-98 Re: a kto pije kawę w kapsułkach i sobie chwali? 24.07.14, 21:59
          Ja mam tchibo i często kapsułki uzyciu płuczę dokładnie i wypełniam kawą jaką chcę, kapsułki są plastikowe, myją się doskonale, w kapsułce mieści sie idealna ilość zmielonej kawy, kiedyś spieniałam mleko dyszą od ekspresu, było ok, ale się zleniwiłam i teraz podgrzewam w mikrofali a potem spieniam przez niecałą minutę spieniarką z tchibo, tę srebrną,
          robie to z oszczędności bo kapsułki drogie a kawa taka sobie za taką ceną kupuję w sklepie kawowym pyszne kawy, nie jestem ograniczona tylko do kawy tchibo, i jeszcze ekologiczna jestem, same plusy
        • annajustyna Re: a kto pije kawę w kapsułkach i sobie chwali? 26.07.14, 13:18
          Tak sie narobic dla jednej kawy, lepiej juz sobie po turecku zrobic...
    • tonik777 Re: a kto pije kawę w kapsułkach i sobie chwali? 25.07.14, 09:32
      Jak wiele rozwiązań taki ekspres ma swoje wady i zalety. Dla mnie zalety to niska cena sprzętu, mały rozmiar, prostota w obsłudze i utrzymaniu. Wady to wysoka cena kapsułek, ograniczenie rodzaju kawy do dostępnych kapsułek.
      • lady-z-gaga Re: a kto pije kawę w kapsułkach i sobie chwali? 25.07.14, 09:37
        To wszystko prawda, stąd moje wątpliwości (oprócz tych dotyczących smaku takiej kawy). A po lekturze tego wątku doszło cos, o czym wczesniej nie myslałam czyli odpady.
        Na szczęście pojawił się pomysł z własnoręcznym napełnianiem kapsułek, przyznam, że nie miałam pojęcia o takich sposobach i jestem pełna podziwu dla ludzkiej pomysłowości smile
    • anetchen2306 Re: a kto pije kawę w kapsułkach i sobie chwali? 25.07.14, 09:44
      Pije z cisnieniowego, kapsulkowego i zwyklego przelewowego.
      Najekonomiczniejszy: przelewowy, zwlaszcza gdy obsluzyc trzeba 10 gosci.
      Kapsulkowy: idealny, gdy kawe pija sie samemu (pracujemy przewaznie na rozne zmiany), nachodzi nagla ochota na kawe i trzeba ja zaspokoic w minute big_grin
      Albo gdy przychodzi kolezanka i robimy sobie co 20 min nastepna kawe ...
      Wiec gdy jestem sama to najczesciej korzystam z kapsulkowego, bo najszybciej.
      Mialam kiedys cisnieniowy na padsy, wydalam: padsy dosc szybko "wietrzeja" (nawet przechowywane szczelnie w specjalnym pojemniku).
      Kawa z kapsulek smakuje mi (jest o niebo lepsza niz z padsow).
      Ma jednak wade: jest dosc drogawa (zwlaszcza, jezeli gustuje sie w "napojach kawowych", gdzie w opakowaniu jest tylko 8 "kawek").
      Dobrze tez kupic automat obslugujacy rozne typy kapsulek, tzw. uniwersalny (mozna wtedy kupowac "niemarkowe" kapsulki, chociazby w Lidlu, Aldim ...). Inaczej jest sie skazanym na jednego producenta, ktory dyktuje cene.
    • topo-lina Re: Nespresso, what else? 25.07.14, 11:46
      Ja mam sliczny malutki expres Nespresso (nie wiem czy Nespresso jest w Polsce) i uwielbiam kawe z niego! Ale ja pije w sumie tylko espresso, nie cierpie wielkiej rozwodnionej kawy w kubkach. Moja mama, ktora miala wielki ekspres cisnieniowy Saeco, jak sprobowala u nas tej kawki w kapsulkach i zobaczyla jakie to proste i czyste w obsludze, i pyszne na dodatek, to tez sobie kupila ekspres, z Tchibo bodajze i jest bardzo zadowolona. Ja tam z jej maszyny saeco nie moglam osiagnac takiej kremowej pianki jak z nespresso. Mmmmmm...
    • yenna_m Re: a kto pije kawę w kapsułkach i sobie chwali? 25.07.14, 13:10
      Tassimo. Duzo lepsza niz rozpuszczalna. Wychodzi b. drogo. Ale lubię.
      Przymierzam się do tradycyjnego ekspresu z uwagi na koszty eksploatacji.
      • lecama_lima Re: a kto pije kawę w kapsułkach i sobie chwali? 26.07.14, 11:35
        To jest jedna sprawa, ale moim zdaniem co najmniej tak samo istotny jest smak kawy smile Mam od jakiegoś czasu "tradycyjny" ciśnieniowy Saeco i naprawdę czuć różnicę... a w końcu picie kawy to ma być przyjemność, delektowanie się smakiem i aromatem smile
        • yenna_m Re: a kto pije kawę w kapsułkach i sobie chwali? 26.07.14, 22:49
          Tassimo to kawa mielona jacobs. Naprawdę obleci wink tylko koszty wysokie (u mnie 40 zetow tygodniowo)
    • yaga7 Re: a kto pije kawę w kapsułkach i sobie chwali? 26.07.14, 20:28
      Mamy Nespresso od 2 lat chyba.

Jak dla mnie kilkanaście rodzajów kapsułek całkowicie wystarczy, nie muszę mieć wyboru ze wszystkich kaw świata wink
      W kapsułkach Nespresso jest zwykła kawa mielona, żadna rozpuszczalna, bez dodatkowych konserwantów itp.

Dla mnie osobiście liczy się prostota obsługi, ciśnieniowy miałam, nie lubiłam babrać się z kawą, wsypywać, myć, czyścić. Przy kapsułkowcu jest znacznie mniej roboty, co mnie osobiście pasuje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka