Dodaj do ulubionych

A która pije kawę

26.07.14, 22:37
ze zwykłego ekspresu przelewowego? Poczytałam wątek o kapsułkach i poczułam, że jestem dinozaurem smile Pijałam kawę z kapsułek, z ekspresu ciśnieniowego, z saszetek (to chyba nie jest ani ciśnieniowy ani przelewowy), z kawiarki no i oczywiście polską plujkę smile
Najmniej mi smakuje plujka (to w ogóle moim zdaniem nie jest kawa), potem rozpuszczalna, potem kapsułki i te saszetki, potem ciśnieniowy, potem kawiarka, ale dobra kawa z ekspresu przelewowego zawsze mi smakuje najbardziej. I jak tak się rozglądam w myślach po znajomych to autentycznie nikt już przelewowego nie używa, sprzęt wymarły.
Obserwuj wątek
    • rhaenyra Re: A która pije kawę 26.07.14, 22:43
      nie chce mi sie myc ekspresu wiec se gdzies stoi schowany
      robie przy pomocy tego :
      https://gdziewpolsce.pl/data/images/2013/12/big_589864c1e8052006a99793f280de7df65a9195b6.jpg
      • kagrami Re: A która pije kawę 26.07.14, 23:01
        No ja też, to jest dripper.
        Jak ktos chce taki ekchm.. orginalny japoński to dobre robi np. Hario. Podobno najlepsza jest kawa świeżo zmielona i odpowiednio trzeba wodę lać. Ja się nauczyłam z filmów na you tube.
        Kawa dobra wychodzi.
        • muchy_w_nosie Re: A która pije kawę 29.08.17, 21:47
          No patrz a ja mimowolnie parzę prawidlowo przez dripper. Nawet nie wiedziałam jak się to zowie. Mamy dwa ceramiczne z Melitty, obejrzałam film na youtube przed chwilą i nawet bylam zaskoczona, że robię to prawidłowo. Najbardziej mi smakuje właśnie kawa przelewana, teraz pijam z rożnymi dodatkami ktore dosypuje do zmielonej kawy przed parzeniem.
      • czarniejszaalineczka Re: A która pije kawę 29.08.17, 21:48
        tez to mam
        experu mi się odkamieniac nie chce
    • karo.8 Re: A która pije kawę 26.07.14, 22:46
      ja i nie zmienię go na żaden inny. co tydzień mam świeżo zmieloną kawę. wspaniały aromat.
      • roksana158 Re: A która pije kawę 27.07.14, 19:13
        Najlepsza z ekspresu cisnieniowego swiezo zmieniona. Ja mam Jura ekspres polecam.
    • mstrzalka Re: A która pije kawę 26.07.14, 22:48
      Ja mam kapsułkowy od roku. Od miesiąca mam młynek do kawy i codziennie rano piję kawę świeżo mieloną. Zaparzam w dzbanku do kawy gdzie osad zostaje na dnie a w kubkach jest czysta kawa. Uważam, że dobrze zainwestowałam w ten młynek bo od rozpuszczalnej kawy ostatnio miałam bóle brzucha. No i co uwielbiam to aromat świeżo zmielonej kawy rozchodzi się po całym mieszkaniu
    • sanrio Re: A która pije kawę 26.07.14, 22:49
      gdybym miała czas i była smakoszką kawy to piłabym z przelewowego bo najbardziej mi smakuje. Stoi gdzieś schowany, ciśnieniowy to niewypał, oddałam. Piję rozpuszczalnik z mlekiem, ostatnio nawet pół kubka rano i nie ubolewam.
    • kagrami Re: A która pije kawę 26.07.14, 22:57
      Mamy przelewowy w pracy, moja koleżanka robi super kawkę, leje .. gorącą wodę smile Wszyscy, którzy próbują zgodnie twierdzą że jest pyszna! Zawsze Jac.. Kr.. Inna nie pasuje do tego.
      Jak nam sie zepsuł ekspres to na All kupiłyśmy identyczny. Kawy sypiemy wiecej niż w instrukcji i nidgy chłodnej wody, chyba o to chodzi..
      W domu mam dripper, też jest kawa oki, dobrze ze sie zepsuł cisnieniowy (zwykły 15 bar) bo zajmował dużo miejsca smile
      Nie inwestuję do domu w jakies kawowe cuda, bo kawę piję tylko ja a starsze dziecko 13 lat dopiero podpija czasem..
      Bez kawy nie ma mnie smilesmile nie żyję smile
    • andrea_gassi Re: A która pije kawę 26.07.14, 23:04
      A i owszem my taką pijemy. Dostaliśmy ekspres na pierwsze mieszkanie jakieś 8 lat temu. Nie chcemy innego.
      Mieliśmy kawę w młynku. Uwielbiam ten zapach.
    • madzioreck Re: A która pije kawę 26.07.14, 23:08
      No, trudno powiedzieć, że piję, bo nie mam żadnego ekspresu wink Ale gdybym miała kupować, to właśnie przelewowy. Teściowie mają (stareńki) i koleżanka, kawa bardzo mniam smile
    • nanuk24 Re: A która pije kawę 26.07.14, 23:37
      Ja uzywam przelewowego i nie zamierzam zmieniac.
      • nanuk24 Re: A która pije kawę 26.07.14, 23:38
        kawe kupuje w ziarnach i miele wymierzona porcje przed parzeniem.
    • milka_milka Re: A która pije kawę 26.07.14, 23:41
      Bo z ekspresu przelewowego to nie jest kawa, tylko napój kawpopodobny.
      • roksana158 Re: A która pije kawę 27.07.14, 19:19
        Jak wam smakuja napije kawowe? Z przelewowego nie ma prawdziwej kawy. Napij sie z mojego ekspresu jura to zobaczysz. Lepsza kawa niz w najlepszej kawiarni
    • jematkajakichmalo Re: A która pije kawę 27.07.14, 01:36
      Ja

Na codzien mam ekspres cisnieniowy, a w domu wakacyjnym mamy wlasnie przelewowy, ale z mlynkiem, co juz w ogole ulatwia sprawe. Nie potrafie powiedziec ktora kawa lepsza w smaku, przewaga cisnieniowego natomiast jest to, ze chce kawe - wcikam guzik i wylatuje goraca. W przelewowym robie i jak od razu wypije to jest OK, jak troche postoi to sie robi letnia (no moze nie letnia, ale nie ma takiej tempertury jaka miec powinna) nawet na podgrzewaczu.
      • mamolka1 Re: A która pije kawę 30.08.17, 16:00
        Ja mam przelewowy, który zamiast szklanego dzbanka ma termos - jak się kawa zrobi zakręcam i mam długo gorącą ...
        Rozpuszczalna, kapsułki to nie kawa a do ciśnieniowego brak mi serca i miejsca..
        • kondolyza Re: A która pije kawę 30.08.17, 20:46
          mamolka1 napisała:

> Rozpuszczalna, kapsułki to nie kawa a do ciśnieniowego brak mi serca i miejsca.

stawianie kapsulek i rozpuszczalnej w jednej linii to przegiecie porownywalne do postawienia obok siebie smalcu i masla mowiac ze to "to samo"

kawa w kapsulkach to samo zmielone ziarno (nie mowie o shicie do cappucino w stylu dolce gusto tylko o prawdziwej kawie w kapsulkach np nespresso lub tchibo itp)

kawa w kapsulkach to parzenie wlasnie w ekspresie cisnieniowym. czyli cisnieniowe są rozne: po pierwsze na kapsulki (zazwyczaj mają one najlepsze parametry parzenia), po drugie na kawe ziarnistą sypaną do zasobnika i po trzecie na kawe mieloną ktorą się zazwyczaj ręcznie nabija.
    • guderianka Re: A która pije kawę 27.07.14, 07:38
      Morgen, przybij 5 wink Zbieram się ciągle do zakupu, zakładałam podobny wątek i emamy doradziły. Zdziwiłam się bo są nowoczesne ekspresy przelewowe wink klik- daj znać jak jakiś nabędziesz i będziesz zadowolona-myślę, że na jesień w końcu i ja nabędę
      • morgen_stern Re: A która pije kawę 27.07.14, 11:52
        Ja mam zwykłego starego Philipsa. Ekspres jest nie do zdarcia, przywiozłam go ze Śląska, a nie mieszkam tam już od 12 lat smile
        Ostatnio kupiłam mamie ten sam model.
        • guderianka Re: A która pije kawę 27.07.14, 12:33
          No właśnie, stary to stary
          Obawiam się nowych-bo wiadomo jakie teraz są urządzenia, dlatego wybiorę ten o najprostszej budowie
          Gdzie kupujesz filtry ? I jaka kawa ? Jakiś specjalny gatunek czy zwykła ? MK smakuje dobrze z ekspresy, zielony JK też
          • morgen_stern Re: A która pije kawę 27.07.14, 12:50
            Mam filtr wielorazowy, kupiłam na allegro. Duża wygoda i oszczędność. Piję tylko złotą Lavazzę (z Włoch, nie niemiecką, która jest w sklepach) smile Mam zamiar kupić młynek i kupować ziarnistą.
            • guderianka Re: A która pije kawę 27.07.14, 12:55
              taki czy inny ?
              Myślałam o takich

• morgen_stern Re: A która pije kawę 27.07.14, 13:14
                Nie nie, ja mam podobny do takiego: poker.shop.pl/233-468-thickbox/filtr-metalowy-zloty-do-ekspresow-przelewowych-nr4.jpg
                • guderianka Re: A która pije kawę 27.07.14, 13:21
                  o widzisz, fajnie że pokazujesz
                  ja mam w pamięci zakodowane tylko te jednorazowe
                  a nie wbijają się fusy w tę siateczkę , nie ma problemu z oczyszczaniem jej ?
                  • morgen_stern Re: A która pije kawę 27.07.14, 13:22
                    A skąd, zmywam pod kranem gorącą wodą, czasem wrzucam do zmywarki. Ta siatka jest bardzo gęsta.
        • jematkajakichmalo Re: Apropos Philipsa... 27.07.14, 14:57
          Mam ten:

www.outletrtvagd.pl/pol_pl_Ekspres-przelewowy-z-mlynkiem-PHILIPS-model-HD7753-00-8449_2.jpg
          ja mam niestety model ze szklanym dzbankiem, ale te termosowe sa na pewno lepsze jesli chodzi o trzymanie ciepla.
    • fin-dus Re: A która pije kawę 27.07.14, 09:09
      Dla każdego to, co mu pasuje i co się opłaca.
      Moi rodzice mają przelewowy i jak ja do nich przyjeżdżam, to kawa jest zaparzana dwa albo nawet trzy razy dziennie. Rodzice lubią kawę niezbyt mocną, za to w dużych ilościach, po amerykańsku wink Bez spienionego mleka. Ekspres przelewowy jest do tego najlepszy, bo zaparza od razu cały duży dzbanek kawy. I tam mi smakuje kubek kawy i odrobina mleka, nawet po południu, nawet wieczorem. Kawa u rodziców jest parzona codziennie.

W moim domu kawę piję tylko ja i niecodziennie. Pijam tylko latte ze spienionym mlekiem (mam ekspres Tchibo), chyba że jestem totalnie padnięta, to wtedy strzelam sobie espresso. Pijam tylko rano, do południa, wtedy kiedy jestem w domu. Jak idę do pracy, to nie pijam w domu kawy (w pracy ekspres przelewowy). Zdarza się, że używam ekspresu raz lub dwa razy w miesiącu. No to na raz lub dwa razy w miesiącu nie opłaca mi się otwierać całej paczki dobrej kawy, żeby stała i wietrzała. Dlatego mam kapsułki, to jest idealne dla mnie wyjście. A jak przychodzą goście, to koniecznie chcą latte ze spienionym mlekiem, innej u mnie nie tkną big_grin
      • k1k2 Re: A która pije kawę 29.08.17, 22:37
        Po amerykansku to jest espresso + goraca woda.
    • anetchen2306 Re: A która pije kawę 27.07.14, 11:45
      Pije, zwlaszcza wtedy, gdy maz jest w domu (popoludniami lub wczesnie rano), bo on nie uznaje innej kawy ... Wszystko inne to nie kawa a "napoj kawowy" big_grin I wypija srednio pol litra na raz.
      Gdy jestem sama, to nie oplaca mi sie wlaczac ekspresu przelewowego na jedna filizanke kawy.
      A ekspres na saszetki/padsy jak najbardziej jest ekspresem cisnieniowym wink
    • lafiorka2 Re: A która pije kawę 27.07.14, 11:48
      czaaasem używam.
    • mary_lu Re: A która pije kawę 27.07.14, 12:02
      Ze mnie żaden prawdziwy kawosz, bo lubię napoje kawopodobne o łagodnym smaku, z dużą iloscią mleka.

Bardzo lubię kawę z ekspresów przelewowych, teraz mam ekspres ciśnieniowy, podobno dobry, ale espresso robię w nim tylko do frappe i tiramisu, sama piję do 5 latte dziennie. Jak pójdę gdzieś, gdzie jest dobra kawa z przelewówki, to piję z przyjemnością, to jednak najbardziej mój smak - słaba kawa, łagodna w smaku, 1/3 mleka.

Znajoma Kubanka według wytrawnych kawoszy robi najlepszą na świecie kawę w kawiarce. Nawet potrafię docenić ten smak i mocny aromat, ale codziennie bym tego pić nie mogła.
      • pesteczka5 Re: A która pije kawę 27.07.14, 12:08
        Lubię kawę z ekspresu przelewowego. Kojarzy mi się z różnymi rzeczami z młodych lat, wakacyjną pracą zagraniczną na studiach, akademikiem. Mam taką kawę w pracy, rejestratorka parzy rano i wita nas cudowny zapach najmilszej chwili porankasmile
        I właśnie kupiłam taki ekspres na taras, ustawiłam go tam na stałe. Stoi gotowa, podgrzewa się, kusi miłą możliwością dolewki. Wykorzystam patent z gorącą wodą do zbiornika!

Kawiarkę, ciśnieniowy automatyczny oraz kapsułkowy też mam, czasem lubię i neskę. Każda kawa to inny rodzaj przyjemności.
    • triismegistos Re: A która pije kawę 27.07.14, 12:54
      Ja bardzo lubię, i chętnie bym sobie taki sprawiła, ale szkoda mi miejsca na kolejny grat w kuchni. Mój ideał- kawiarka i przelewowy w zależności od chęci. Z cud ekspresów mi tak nie smakuje. Na razie piję fusiatą, bo ostanią kawiarkę spaliłam.
    • terazkasia Re: A która pije kawę 27.07.14, 13:50
      A ja piję z podobnego:
      www.google.pl/search?q=ekspres+przelewowy+domotti+29+zl&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=_ObUU_XvCvKQ4gSWxoGwCQ&ved=0CAYQ_AUoAQ&biw=1280&bih=611#facrc=_&imgdii=_&imgrc=oWxM0DPhmmxFMM%253A%3BBqBLhxn-jNHZCM%3Bhttp%253A%252F%252Fimages.okazje.info.pl%252Fp%252Fdom-i-ogrod%252F1595%252Fth220%252Fdomotti-mocca-150ml.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.okazje.info.pl%252Fdom-i-ogrod%252Fkawiarki%252Fkrosno%252Fmiasto.html%3B220%3B220
      Mój (firmy Domotti) kupiłam rok temu w Saturnie za 35 zł. Super się sprawuje smile
    • nowel1 Re: A która pije kawę 27.07.14, 14:04
      Tylko i wyłącznie przelewowy, codziennie rano, mocna czarna smile
    • przeciwcialo Re: A która pije kawę 27.07.14, 16:46
      Mam przelewowy ale od kilku miesięcy pije kawę mieloną do której dodaje mieszankę przypraw. Całość zagotowuje. Przelewam przez drobniutkie sitko i w zależności od chęci dodaje miód, mleko itp. Żadna inna mi nie smakuje.
    • awidyna Re: A która pije kawę 27.07.14, 19:24
      Długi czas piłam, nawet na 30-tkę zażyczyłam sobie nowy ekspres przelewowy. No ale po urodzeniu tak mi kawa z ekspresu przestała smakować, że od 1,5 roku ekspres sobie stoi a ja pijam rozpuszczalną Jacobs Cronat Gold.
      • beverlyja90210 Uwielbiam:)))Kupiłam sobie teraz turystyczny:) 27.07.14, 21:22
        Ja mam taki w domu z termosem super sprawa.

Natomiast ostatnio kupiłam sobie w Empiku ekspres przelewowy turystyczny i jestem w nim zakochanasmile)))teraz mam swoją kawę gdzie tylko bedę chciała jestem tym faktem niesamowicie podjarana niemalże
        Jeszcze do mnie nie dotarł ale jutro mam nadzieje juz bede go miała

www.empik.com/cm1003r-ekspres-na-jedna-filizanke-kawy-kalorik,p1098474168,elektronika-p
    • kingaar Re: A która pije kawę 30.07.14, 15:02
      W pracy mam przelewowy i kawa jest niby w porządku.. ale nie kupiłabym sobie takiego sprzętu do domu, ta kawa nie smakuje mi tak jak na przykład u moich rodziców, którzy mają ekspres ciśnieniowy, konkretnie saeco moltio. Kawa z tego ekspresu ma bardziej intensywny smak no i największa zaleta – moje robienie kawy ogranicza się do wciśnięcia właściwego guzika, ewentualnie dolania wody lub dosypania ziaren smile
      • morgen_stern Re: A która pije kawę 30.07.14, 15:22
        Popatrz, ja też tylko sypię kawę, dolewam wodę i wciskam guzik smile
        • conena Re: A która pije kawę 30.08.17, 07:56
          każdy ekspres przecież i tak ostatecznie trzeba odkamienić, umyć, wylać zlewki, wywalić fusy.
    • lilly_about Re: A która pije kawę 30.07.14, 15:53
      Długo piłam, bo miałam taki ekspres i w domu, i w pracy. Ale odkąd 4 lata temu kupili w pracy super ekstra wypasiony ekspres gastronomiczny to wszelaka inna kawa niż z tego przestała mi smakować. Człowiek to jednak przyzwyczaja się do dobrego wink
      • bi_scotti Re: A która pije kawę 30.07.14, 17:12
        Morgen, drip rulez! I nie daj sobie nigdy powiedziec, ze jest inaczej tongue_out
        Milego lunch'u:
        https://www.bakeandbrew.com.au/wp-content-6er4st/uploads/2013/11/kitchenaid-coffee-maker-black.jpg
    • lastjestem Re: A która pije kawę 30.07.14, 17:25
      Pare miesięcy temu kupiłam wymarzony expres do kawy Delonghi. Kawa jest boska. Taka jak lubię. Wcześniej miałam Dolce Gusto na kapsułki-bez porównania.
    • amadeusz85 [...] 29.08.17, 21:09
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka