Dodaj do ulubionych

Risotto z krewetkami, czy smażone krewetki ?

27.07.14, 11:05
na przystawkę.
co byście wolały?
mam opcję, zeby zrobić risotto (ryż do risotto, szalotka, biale wino, szafran, zielony groszek, krewetki tygrysie, parmezan)

lub po prostu usmażyć krewetki na oliwie z dodatkiem chili, czosnku i pietruszką, podane z grzanką i posypane parmezanem.

to drugie robi się 1/5 czasu szybciej niż rosotto, ale jest bardziej banalne.
co wolałbybyście zjeść?
Obserwuj wątek
    • kk345 Re: Risotto z krewetkami, czy smażone krewetki ? 27.07.14, 11:17
      Bramka numer dwasmile
      • wielkafuria Re: Risotto z krewetkami, czy smażone krewetki ? 27.07.14, 11:20
        no ja tez za tym jestem, ale myslalam ze goscie moze woleli by cos niestandardowego.
        • kk345 Re: Risotto z krewetkami, czy smażone krewetki ? 27.07.14, 11:31
          W polskich warunkach krewetki solo sa wg mnie bardziej niestandardowe, niż risottosmilebo nie są najtańsze, dlatego częściej podaje się je z tańszym wypełniaczem typu ryż...
      • filipinka0601 Re: Risotto z krewetkami, czy smażone krewetki ? 27.07.14, 11:32
        Na przystawkę to raczej drugą opcję. Risotto bardziej mi podchodzi pod danie główne.
        • mayaalex Re: Risotto z krewetkami, czy smażone krewetki ? 27.07.14, 12:09
          tez tak uwazam
          • wielkafuria Re: Risotto z krewetkami, czy smażone krewetki ? 27.07.14, 12:18
            ale ja risotto podaję w tzw kółku. jest to mała "kompaktowa" porcja.
            wychodzi ryż "nadziany" krewetkami, na gorze są położone trzy, na to parmezan, pietruszka i kilka ziarenek groszku. wygląda to obłędnie, ale risotto trzeba mieszać i robić juz przy gosciach. Zajmuje pół godziny min.

krewetki wrzuce po prostu na patelnię i tyle wink
            • black_halo Re: Risotto z krewetkami, czy smażone krewetki ? 27.07.14, 14:07
              Risotto robisz przed przyjsciem gosci a jak juz przyjda to dajesz sporo masla i pogrzewasz. Pracowalam w gwiazdkowej restauracji i nikt nie robil risotta na swiezo, nie ma na to szans.

Dlatego lepiej zrobic druga opcje. Ogolnie to radze Ci dokladnie przemyslec menu tak zebys nie spedzila calej imprez w kuchni. Jesli robisz dla mniejszej liczby osob to da sie to jakos ogarnac ale wiecej niz 8 osob wymaga starannych przygotowan i przemyslenia.

Zawsze warto podac zupe-krem, mozna zrobic wczesniej i tylko odgrzac, zajmuje malo czasu i szybko sie podaje.

W restauracjach, ktore sa czynne np. od 13 do 15 i od 18 do 21, przygotowania trwaja od 6-7 rano. Krojenie warzyw, obieranie, desery ... Np. pietruszke sikasz wczesnje, skrapiasz lekko woda i wstawiasz do lodowki. Ziemniaki obierasz, nalewasz lodowatej wody z odrobina cytryny i wstawiasz do lodowki, puree robisz wczesniej i tylko ogrzewasz w garnku. Wszelkie sosy robisz wczesniej i trzymasz w kapieli wodnej (mniejsze pojemniki w garnku z ciepla/goraca woda) itd.
        • allatatevi1 Re: Risotto z krewetkami, czy smażone krewetki ? 27.07.14, 12:46
          Dokładnie - wrzuciłam na risotto jako przystawkę na fejsa i mamy niezła polewkę
          • black_halo Re: Risotto z krewetkami, czy smażone krewetki ? 27.07.14, 17:08
            Oooo znawczyni gotowania widze ;D
    • baczyn_ska8 Re: Risotto z krewetkami, czy smażone krewetki ? 27.07.14, 12:32
      Risotto
    • beliska Re: Risotto z krewetkami, czy smażone krewetki ? 27.07.14, 12:42
      Dwójka. Na sam opis się oblizałam mniam. Jedynka nie zachęca mnie, mdławo brzmiwink
      • allatatevi1 Re: Risotto z krewetkami, czy smażone krewetki ? 27.07.14, 12:49
        Mi wręcz przeciwnie - bardziej poleciała ślinka na to risotto, ale podawać je na przystawkę??
        Jakiś koszmar kulinarny.
        Nie wiem co musiałoby być daniem głównym żeby risotto na przystawkę dobrze podchodziło.
        Swoją drogą chciałabym zobaczyć miny gości uraczonych risotto na przystawkę - bezcenne.
        • black_halo Re: Risotto z krewetkami, czy smażone krewetki ? 27.07.14, 14:10
          Alez risotto jak najbardziej podaje sie na przystawke tyle, ze dosc male porcje. W koncu to przystawka.
          • wielkafuria Re: Risotto z krewetkami, czy smażone krewetki ? 27.07.14, 15:57
            ale to jest maleńka porcja. srednica kubka. wysokość 3 cm,
            • black_halo Re: Risotto z krewetkami, czy smażone krewetki ? 27.07.14, 17:07
              No to risotto jest jak najbardziej ok. Zrobisz w tyle samo czasu do grzanki jesli przygotujesz wczesniej. Problemem jest moze to, ze w Polsce akurat panuja upaly i przystawka to chyba lepiej na zimno?
    • allatatevi1 Re: Risotto z krewetkami, czy smażone krewetki ? 27.07.14, 12:45
      Risotto na przystawkę.
      WTF?

• neffi79 Re: Risotto z krewetkami, czy smażone krewetki ? 27.07.14, 12:57
      risotto na danie główne a nie na przystawkę

mam taka swoją zasadę , że na przystawkę nie podaję węglowodanów
      daję własnie krewetki, koreczki, tacę serów itd.. żadnych ryżów, grzanek, etc ...
    • rosapulchra-0 Re: Risotto z krewetkami, czy smażone krewetki ? 27.07.14, 12:57
      Szybsze i bardziej banalne.
    • brak.polskich.liter Smazone! 27.07.14, 14:21
      wielkafuria napisał(a):

> to drugie robi się 1/5 czasu szybciej niż rosotto, ale jest bardziej banalne.

Ma byc "niebanalnie" (cokolwiek to oznacza), czy skutecznie?
      Poza tym risotto na przystawke pasuje mi srednio.
      • wielkafuria Re: Smazone! 27.07.14, 16:01
        usmażyłam krewetki tongue_out
        byly boskie.
        grzankę sobie maczałam w oliwie z czosnkiem spod krewetek, ktora zrobila sie gesta dzieki parmazanowi.
        i 10 sztuk krewetek na porcję.
        • black_halo Re: Smazone! 27.07.14, 17:09
          10 to troche duzo jak na przystawke ...
          • wielkafuria Re: Smazone! 27.07.14, 17:12
            no wiem, nażarliśmy się tongue_out na szczescie z II daniem mozna było trochę odczekać tongue_out
    • awidyna Re: Risotto z krewetkami, czy smażone krewetki ? 27.07.14, 20:04
      Risotto jest ciężkim daniem. Przystawka ma zaostrzyć apetyt a nie "zapchać". Smażone krewetki ok, o ile oczywiście wszyscy lubią wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka