Dodaj do ulubionych

kolejny wątek włosowy

08.08.14, 20:45
wlosy rosna jak na drozdzach, wiec sobie mozna w koncu cos z nich wyczarowac big_grin

ogladam sobie na allegro rozne cuda wianki do kokow
i trafilam na cos co wyglada jak separator do chudych paluszkow i podobno to cudo sluzy do zaplatania warkoczy francuskich
znalazlam tez cos co wylada jak pokrecona opaska i to tez podobno slucy do tego samego
wy wszystko wiecie wiec mnie oswieccie jak to sie robi !!!!
sa jakies filmiki na yt ?
Obserwuj wątek
    • memphis90 Re: kolejny wątek włosowy 08.08.14, 21:36
      A co robisz, że rosną jak na drożdżach? Bo mi lecą garściami, ostatni raz tak miałam przy chorej tarczycy (teraz tarczyca ok) - teraz nie mam pojęcia dlaczego.

Co do fikuśnych cudów-wianków to nie mam pojęcia, ja francuza plotę ręcznie, to łatwe jest. Robię zwykłego, podwijanego pod spód i robionego od karku i jeszcze dobieranego kłosa. Poszukaj na jutubie Lilith Moon, robi cuda z włosami i ma niezłe filmy, ale trzeba własnie mieć gęste, żeby był dobry efekt.
      • andaba Re: kolejny wątek włosowy 08.08.14, 21:40
        Yyy, co to jest separator do chudych paluszków??????

Może zalinkuj, bom ciekawa?

Ale mnie cuda wianki nie interesują, robię śliczne fryzury przy użyciu grzebienia jedynie.
        • rhaenyra Re: kolejny wątek włosowy 08.08.14, 21:44
          https://spinki.com.pl/photos/spinka-do-warkocza-francuskiego-do-wlosow-hair-hit-2839465436.jpg
          • andaba Re: kolejny wątek włosowy 08.08.14, 21:48
            Takie coś, jak maja te panie, to sie robi w pół minuty, ale bez tego koguciego grzebienia w kolorze pink - z tym to nie wiem, co się robi.
            • klamkas Re: kolejny wątek włosowy 08.08.14, 21:51
              To jest trzymadło do dobieranego z 5 pasm wink. W przegródkę wkładasz pasmo i nie musisz go trzymać między palcami.
              • andaba Re: kolejny wątek włosowy 08.08.14, 21:52
                O rany i po co to?
                • klamkas Re: kolejny wątek włosowy 08.08.14, 22:02
                  Żeby nie trzymać między palcami wink.

Z ręką na sercu - sama sobie z pięciu pasm nie zrobię. Brakuje mi wyobraźni przestrzennej do skoordynowania ruchów i odpowiedniego trzymania - pasma mi się gubią, albo wymykają z ręki.

Na czyichś włosach dam radę. Na swoich za Chiny ludowe. Może taki separator uratowałby sytuację, ale już odpuściłam pięć pasm. Pogodziłam się z trzema smile.
                  • andaba Re: kolejny wątek włosowy 08.08.14, 22:08
                    Chyba mówimy o czym innym, ja mówię o takim zwykłym dobieranym, jak na zdjęciu. Jakie trzy lub pięć pasm?

Pasma to to dobierane z boków?

To przecież można zrobić dowolna ilość, tylko trzeba zacząć odpowiednio wysoko i brać odpowiednio cienkie pasemka.
                    • klamkas Re: kolejny wątek włosowy 08.08.14, 22:15
                      Przy normalnym dobieranym masz w rękach maksymalnie trzy pasma - to ze środka i po jednym z boków. To samo można zrobić z pięcioma - wpisz sobie w YT, bo tego nie da się wytłumaczyć na piśmie wink.
                      • andaba Re: kolejny wątek włosowy 08.08.14, 22:24
                        A, już wiem, dla mnie to jest podwójny smile

To samemu faktycznie jest trochę trudno sobie zrobić, trzeba zacząć jakby dwa warkocze i krzyżowac je na środku. na kimś nie problem, ale na sobie juz gorzej.

Spróbuj tak jak pisałam czarnej - na leżąco.
            • rhaenyra Re: kolejny wątek włosowy 08.08.14, 21:59
              znalazlam cos takiego
              www.youtube.com/watch?v=Y1GjaNAiqaA
              babka robi na prawdziwych separatorkach do pedikijuru big_grin
              • andaba Re: kolejny wątek włosowy 08.08.14, 22:17
                O rany bąbel, a po co sobie tak życie komplikować. Za ten czas, co ona to przekłada na tym filmie przez tą gąbkę to bym zaplotła dwa warkocze od czoła do tyłka smile

Wiecie co, chyba się przestanę dziwić, że po basenie stoi do mnie kolejka chętnych do czesania i że wychowawczyni córki prosiła mnie o wykłady na warsztatach dla rodziców, umiejętność plecenia warkoczy francuskich wydawała mi się zawsze tak oczywista jak umiejętność wkładania skarpetek.
            • rhaenyra Re: kolejny wątek włosowy 08.08.14, 22:09
              takiego z przodu z grzywki to probuje robic juz z miesiac i mi nie wychodzi uncertain
      • rhaenyra Re: kolejny wątek włosowy 08.08.14, 21:42
        wlasciwie to powinnam wpisac bez jak bo mi rosna na drożdżach big_grin
        pije cwiartke kostki zalana wrzatkiem ( obrzydliwe w smaku !!!! )

sama nie umiem robic sad palce sobie predzej polamie
        a moze przy tych "cosiach" bylyby latwiej)
        • andaba Re: kolejny wątek włosowy 08.08.14, 21:46
          Żałuj, że nie jesteś moją córka, uwielbiam zaplatać cudeńka, moja starsza córka juz nie bardzo chce, chodzi w zwykłym warkoczu, młodsza pozwala sobie robić co sobie wymyślę.
        • memphis90 Re: kolejny wątek włosowy 09.08.14, 11:45
          A musi być zalane wrzątkiem? Znaczy się mam zabić te drożdże, czy mogę je rozpuścić w ciepłym mleku z cukrem (jak na ciasto) i wypić żywcem?
          • rhaenyra Re: kolejny wątek włosowy 09.08.14, 12:34
            trzeba zabic
            • memphis90 Re: kolejny wątek włosowy 09.08.14, 15:45
              A można zabić, a potem dodać mleka i cukru...? Albo jeszcze trochę mąki- surowe drożdżowe mogłabym jeść kilogramami big_grin
              • rhaenyra Re: kolejny wątek włosowy 09.08.14, 16:07
                mozna
                ale i tak juz beda ochydne big_grin
      • klamkas Re: kolejny wątek włosowy 08.08.14, 21:50
        Próbowałaś olejowania? Nie twierdzę, że będą rosły jak na drożdżach ale z dużym prawdopodobieństwem wzmocnią się włosy, cebulki i odżywi skóra głowy.

Wypadanie włosów zalatuje niedoborami czegoś (ja tak miałam przy anemii 100 lat temu) - zrób sobie jakieś szczegółowe badania krwi.
    • klamkas Re: kolejny wątek włosowy 08.08.14, 21:45
      Zamiast kupować jakieś gadżety pooglądaj filmiki na YT jak robić wymyślne fryzury i trenuj sama smile. Gadżety też trzeba przetrenować, a wyjdzie ci taniej... I nie wszystkie nadają się do każdych włosów - ja kiedyś dostałam jakieś cudo właśnie do plecionek i wymiękło przy tej ilości włosów jaką mam. Nawet wyćwiczona koleżanka nie dała rady tego zrobić na moich włosach.

Ja na stare lata nauczyłam się pleść sobie samej francuza, kłosa, robić koczki i inne poplątańce - dzięki YT. Wpisz sobie "warkocz", "kok" i próbuj smile.
    • rhaenyra Re: kolejny wątek włosowy 08.08.14, 22:00
      a ja dalej nic z teo nie kumam big_grin
      • andaba Re: kolejny wątek włosowy 08.08.14, 22:06
        Nie masz jakiejs starej lalki z długimi włosami?

Bierzesz część włosów i zaczynasz pleść warkocz, robisz jeden "element", a z następnym dobierasz pasemko włosów, przeplatasz i to samo z drugiej strony. I tak dalej. Niewiele się różni od zwykłego warkocza, który potrafią nawet 5-latki płci męskiej.

Uczyć sie na sobie jest troche trudniej, ale tez się da. spróbuj na leżąco, mniej sie ręce męczą, i łatwiej zacząć od samej góry.
        • rhaenyra Re: kolejny wątek włosowy 08.08.14, 22:08
          lalek to mam mnostwo ibig_grin
          ale dobieranego nie umiem zrobic jak zaczynam dopierac to mi sie warczok rozplata zamiast zaplatac uncertainsad
          a tym bardziej sobie
          sobie nawet zwyklego nie umiem sad
          • andaba Re: kolejny wątek włosowy 08.08.14, 22:10
            Oj rany no...

potrzebujesz dobrego nauczyciela smile

• rhaenyra Re: kolejny wątek włosowy 08.08.14, 22:16
              jestem warkoczowa anaalfabetka uncertain
              • klamkas Re: kolejny wątek włosowy 08.08.14, 22:30
                Na pocieszenie dodam, że moja fryzjerka, która robi genialne cięcia i piękne koki nie potrafi zrobić najzwyklejszego dobieranego. Ma jakiś taki defekt manualno-przestrzenny, przez który ŻADEN warkocz jej nie wychodzi.
                • rhaenyra Re: kolejny wątek włosowy 08.08.14, 22:35
                  Ma jakiś taki defekt manualn
                  > o-przestrzenny, przez który ŻADEN warkocz jej nie wychodzi.
                  o wlasnie!!!
                  raz mi prawie wyszedl
                  prawie to znaczy cos zaczelo wygladac jak warkocz dobierany ale palce w srodku utknely pod katem grozacym wylamaniem w stawie
      • klamkas Re: kolejny wątek włosowy 08.08.14, 22:16
        A masz córkę? Może pokaż jej filmiki na YT i niech ona cię czesze? wink
        • rhaenyra Re: kolejny wątek włosowy 08.08.14, 22:17
          nie mam
          a chlop nie umie i sie nie chce nauczyc uncertain
          chociaz ja na nim moge pocwiczyc big_grin
          • klamkas Re: kolejny wątek włosowy 08.08.14, 22:22
            To jesteś skazana na kucyka i "koka" na klamrze wink.

A poważnie - ćwicz. W końcu zaskoczysz. Mi też zajęło to sporo czasu, chociaż umiałam uczesać córkę - własna głowa i robienie tego na ślepo to coś zupełnie innego. Kłosa do tej pory czasami czeszę po 3 razy zanim będzie idealny.
            • rhaenyra Re: kolejny wątek włosowy 08.08.14, 22:33
              e no koka to umiem zrobic
              na skarpetke na olowek na opaske itd
              tylko warkocza bym chciala
    • bachtin Re: kolejny wątek włosowy 08.08.14, 22:32
      Działają te drożdże? Ile centymetrów na miesiąc Ci rosną włosy? Nie masz skutków ubocznych?
      • rhaenyra Re: kolejny wątek włosowy 08.08.14, 22:38
        skutki uboczne w postaci mocniejszych paznokci sie pojawily ( cera niestety sie nie poprawila a miala sad )
        ile dokladnie rosna to nie wiem bo cieniowane mam i jeszcze ostatnio ( 2 dni temu) ciut podcielam

ale w smaku obrzydliwe naprawde obrzydliwe
        • rhaenyra Re: kolejny wątek włosowy 08.08.14, 22:39
          no i duzo babyhair mi rosnie
          • andaba Re: kolejny wątek włosowy 08.08.14, 22:42
            Co to jest babyhair?

A drożdże sobie dosłodź, to będzie lepsze, pamiętam, że mama nas poiła w dzieciństwie, ale były zalane mlekiem i posłodzone.
            • rhaenyra Re: kolejny wątek włosowy 08.08.14, 22:50
              takie nowe krótkie wloski
        • bachtin Re: kolejny wątek włosowy 08.08.14, 22:44
          Piłam kiedyś i się poddałam. Teraz testuję skrzypopokrzywę, ale szału nie ma. A zapuszczam odrost, więc che to mieć za sobą. Może spróbuję jeszcze raz z drożdżami.
          • klamkas Re: kolejny wątek włosowy 08.08.14, 22:54
            Spróbuj olejów (wiem, zakrawa na fanatyzm wink) - nie trzeba ich pić, więc nie ma mowy o obrzydliwości.
            • bachtin Re: kolejny wątek włosowy 08.08.14, 23:10
              Próbowałam, moim włosom szkodzą.
            • memphis90 Re: kolejny wątek włosowy 09.08.14, 11:48
              Próbowałam oliwy na końcówki, efekt był średni. Zastanawiam się nad kokosowym, przynajmniej ładnie pachnie. Ale głowę też mam smarować?
              • klamkas Re: kolejny wątek włosowy 09.08.14, 12:49
                Wszystko masz smarować - wcierasz w skórę głowy i we włosy na całej długości. Nakładasz ręcznik (może być też czepek foliowy - bardziej grzeje) i zostawiasz na co najmniej godzinę (ale im dłużej tym lepiej). Potem myjesz włosy. Przynajmniej raz w tygodniu.

Ja używam mieszanki lnianego i arganowego - pachną raczej kiepsko, ale włosy mam ładne i nawet teraz latem się nie przesuszają (zawsze miałam z tym problem, słońce jest dosłownie paliło).
              • rhaenyra Re: kolejny wątek włosowy 09.08.14, 13:12
                ja oleje dodaje po prostu do wszystkiego
                czyli najzwyklejszy szampn ( teraz nivea) i do niego po pare kropel rznych olejow
                to samo do odzywki i ogolnie do wszystkiego co da sie otworzyc tongue_out
                • rhaenyra Re: kolejny wątek włosowy 09.08.14, 13:16
                  aha ortodoksi olejowi by mnie zlinczowali ale ja tez czesto lacze oleje z silikonami
                  teraz mam odzywke bez slukiwania w spreju joanna z olejem arganowym ( slicznie pachnie odzywka bo sam olej zwykle smierdzi niemozebnie) i ja sobie wzbogacilam prawdziwym( smierdzacym ) olejem arganowym i kilkoma kroplami silikonooleju z dove
            • peggy_su Re: kolejny wątek włosowy 09.08.14, 16:07
              O tak, oleje są cudne, jak olejuję regularnie to nie potrzebuję żadnych odżywek.
    • rhaenyra Re: kolejny wątek włosowy 09.08.14, 12:31
      to jest cudne
      https://img1.stylowi.pl//images/items/o/201308/stylowi_pl_uroda_kok-warkocz-i-kokarda_11040092.jpg

ale predzej sobie rece polamie niz zrobie sad
      • andaba Re: kolejny wątek włosowy 09.08.14, 12:56
        To akurat jest bardzo proste. Choć samemu trudno tak ładnie zapleść luźno włosy, ścisłe fryzury są łatwiejsze.

Mówię ci, ćwicz na lalkach, z czasem dojdziesz do perfekcji.
    • rhaenyra chwale sie 10.09.14, 19:55
      zrobilam chlopu dobieranego big_grin
      sama !!!
      tymi recami big_grinbig_grinbig_grinbig_grin
      rak nie polamalam, nie wyrwalam chlopu wlosow i warkocz nawet nie byl bardzo krzywy

brawo ja big_grinbig_grinbig_grinbig_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka