Dodaj do ulubionych

Taki parawan nawannowy - oszpecę łazienkę?

10.08.14, 15:39
Pomóżcie proszę - mała łazienka a duża potrzeba i wanny i prysznica. Moze korzystałyście z czegoś takiego:

plytki-lazienki.pl/p/71/8196/novellini-drzwi-nawannowe-king-2av-138x150cm-profil-bialy-szklo-gotyk-king2av138-2a-parawany-nawannowe-prysznic.html
Jak to się sprawdza? Przy tych pojednynczych parawanach podobno rozchlapuje się woda. Jeśli korzystałyście z wanny z funkcją kabiny prysznicowej podzielcie się proszę doświadczeniami.
Obserwuj wątek
    • d.o.s.i.a Re: Taki parawan nawannowy - oszpecę łazienkę? 10.08.14, 15:51
      Owszem, oszpecisz. Kazda lazienke, a mala to juz zmasakrujesz ta maszkara W dodatku to badziewie zacznie ci rdzewiec i juz w ogole bedzie pieknie.
      W malych lazienkach sprawdza sie najlepiej zwykly szklany parawan dobrej jakosci. Woda sie rozchlapuje? Pare kropli to nie dramat, a mozna tez kupic glowke prysznicowa ktora napompuje wode powietrzem - raz ze ogromna oszczednisc wody, dwa ze strumien robi sie miekki i nic sie nie chlapie.
      • emila888 Re: Taki parawan nawannowy - oszpecę łazienkę? 10.08.14, 16:08
        > Owszem, oszpecisz. Kazda lazienke, a mala to juz zmasakrujesz ta maszkara W dod
        > atku to badziewie zacznie ci rdzewiec i juz w ogole bedzie pieknie.

Az tak zle? big_grin

Bardziej mi chodziło o taki rodzaj parawanu. Firme pewnie wybralibyśmy jakąś godną zaufania to może nie rdzewiałoby.
    • d.o.s.i.a Re: Taki parawan nawannowy - oszpecę łazienkę? 10.08.14, 15:54
      O jezu, w dodatku spojrzalam na cene. Masakra. Za darmo bym czego takiego nie brala. Jak juz koniecznie chcesz wydac duzo kasy to kup zwykly parawan w dobrej firmie (Kaldewein np.) w chromowej wersji.
    • grave_digger Re: Taki parawan nawannowy - oszpecę łazienkę? 10.08.14, 16:00
      Ja mam zasłonę tekstylną. Jest tania, łatwa w utrzymaniu (pierze się w 30 st), drążek nie jest na śruby (siła odśrodkowa, możliwość zdjęcia bez uszczerbku), jest ozdobą.
      Moja mama ma parawan, nie podoba mi się, zajmuje miejsce, brzydko się brudzi.
      • mruwa9 Re: Taki parawan nawannowy - oszpecę łazienkę? 10.08.14, 16:06
        no, ale z ta ozdoba to przesadzilas..
        • kk345 Re: Taki parawan nawannowy - oszpecę łazienkę? 10.08.14, 16:49
          Ale co cię dziwi? Są teraz bardzo ładne zasłonki prysznicowe, w różnych wzorach i kolorach, dobre jakościowo- bez problemu mogę sobie wyobrazić, ze umiejętnie dobrane ozdobią łazienkę...
          • zuwka Re: Taki parawan nawannowy - oszpecę łazienkę? 10.08.14, 17:52
            Tak. Zasłonę prysznicowa ozdobą łazienki smile
            ------------------------------------------------------------
            "Żeby jeździć samochodem trzeba zdać egzaminy ale żeby mieć dziecko wystarczy dwoje idiotów."
            ------
            • kk345 Re: Taki parawan nawannowy - oszpecę łazienkę? 10.08.14, 20:49
              A moze merytoryczna wypowiedź?
              • kk345 Re: Taki parawan nawannowy - oszpecę łazienkę? 10.08.14, 20:59
                I żeby było merytorycznie:

allegro.pl/drazek-prysznicowy-okragly-sr-90-cm-srebrny-i4500439320.html
                allegro.pl/coloris-zaslona-prysznicowa-180x200-232211310-i4452254026.html
                No po prostu obrzydlistwo, a fuj! Nie to, co ten szkaradek zalinkowany przez autorkę wątku...
                • zuwka Re: Taki parawan nawannowy - oszpecę łazienkę? 11.08.14, 18:35
                  Eeee tam! jak tu się merytorycznie wypowiadać o gustach. Dla mnie traktowanie zasłony prysznicowej jako ozdoby łazienki jest przegięciem. Te merytorycznie pokazane przez ciebie też mi nie podchodzą.
            • majenkir Zuwka, 10.08.14, 22:53
              Lazienka to nie museum, to pomieszczenie uzytkowe.
              Ma byc dla ludzi, nie nie ludzie dla niej wink. Oczywiscie, powinno byc czysto I estetycznie, a fajna zaslonka nie stanie temu na przeszkodzie.
              • zuwka Re: Zuwka, 11.08.14, 18:37
                No w sumie tak smile jakoś mi tak patetycznie zabrzmiało z tą ozdobą
            • demonii.larua Re: Taki parawan nawannowy - oszpecę łazienkę? 16.01.15, 09:22
              Owszem, jak się zrobi to w odpowiedni sposób
      • mid.week Re: Taki parawan nawannowy - oszpecę łazienkę? 10.08.14, 20:19
        allegro.pl/zaslona-prysznicowa-wieszaki-180x180-galicja-wzory-i4450624127.html
        takie coś?
        • mysz1978 Re: Taki parawan nawannowy - oszpecę łazienkę? 10.08.14, 20:47
          ja mialam cos w tym stylu plytki-lazienki.pl/p/71/9863/aquaform-parawan-nawannowy-deli-100x140-cm-szklo-przejrzyste-profil-chrom-06975-parawany-nawannowe-prysznic.html
          czesc nieruchoma, a skrzydlo (ja mialam proste, a nie taki luk jak tutaj) po kąpieli skladalo sie. Bylam BARDZO zadowolona.
          cos w tym stylu plytki-lazienki.pl/p/71/45155/parawan-nawannowy-actima-seria-900-dwuczesciowy-100x145-cm-szklo-przezroczyste-kaac-dy-p2151e-1000-cr-parawany-nawannowe-prysznic.html
          plytki-lazienki.pl/p/71/43888/new-trendy-soleo-parawan-nawannowy-dwuskrzydlowy-100x140cm-szklo-czyste-p-0022-parawany-nawannowe-prysznic.html
          • mysz1978 Re: Taki parawan nawannowy - oszpecę łazienkę? 10.08.14, 20:51
            a moze cos takiego? plytki-lazienki.pl/p/4/46084/piramida-inspiro-wanna-asymetryczna-z-parawanem-150x70-lewa-wai-150-ple-wanny-asymetryczne-wanny.html
          • lauren6 Re: Taki parawan nawannowy - oszpecę łazienkę? 10.08.14, 21:05
            Mam coś takiego, sprawdza się.
            Wszelkie zasłony typu za 15 zł z allegro są po prostu paskudne.
          • rosapulchra-0 Re: Taki parawan nawannowy - oszpecę łazienkę? 11.08.14, 19:37
            Fatalny w utrzymaniu, według mojej osobistej opinii. Bardzo ciężko mi się go myło, żeby nie było widać śladów po kąpieli, czyli zacieków od wody z mydłem czy szamponem.
            • lafiorka2 Re: Taki parawan nawannowy - oszpecę łazienkę? 16.04.15, 10:10
              rosapulchra-0 napisała:

> Fatalny w utrzymaniu, według mojej osobistej opinii. Bardzo ciężko mi się go my
              > ło, żeby nie było widać śladów po kąpieli, czyli zacieków od wody z mydłem czy
              > szamponem.

myjesz cifem, gąbką, wycierasz do sucha i lśni.
      • karisma_warusco Re: Taki parawan nawannowy - oszpecę łazienkę? 11.08.14, 14:43
        Siła odśrodkowa?
      • aandzia43 Re: Taki parawan nawannowy - oszpecę łazienkę? 17.04.15, 14:25
        Też mam zasłonkę tekstylną nad wanną i nie zamierzam zamieniać na żadne szkła czy plastiki. Powód? Wygoda. W łazienkach z parawanami mam problem ze swobodnym dostępem do kranu wannowego czy brodzikowego czy z umyciem wanny. Zasłonka natomiast jest miękka, zsunięta zajmuje 20 cm, jest zawieszona na tyle daleko od kąpiącego się, że nie klei się do ciała. Poza tym nie uderza mnie boleśnie w łokcie podczas korzystania z prysznica, co czynią wszystkie parawany tongue_out
    • pederastwa Re: Taki parawan nawannowy - oszpecę łazienkę? 10.08.14, 16:34
      Konstrukcja ciężkawa, w małej łazience będzie przytłaczać.
      No, ale kwestia rozchlapywania wody. W poprzednim mieszkaniu miałam taki model harmonijkowy, mnóstwo wody przepuszczał. Teraz mam taki pełny, zabudowany, z prowadnicą na szynach i jest suchutko.
      • emila888 Re: Taki parawan nawannowy - oszpecę łazienkę? 10.08.14, 16:37
        A możesz wkleić link? Nawet jakiejś innej firmy, który tak samo wygląda.
    • usmiech144 Re: Taki parawan nawannowy - oszpecę łazienkę? 10.08.14, 16:45
      Polecam aquaform modern 3, ładnie wygląda, nie niszczy się, nie zajmuje wcale miejsca bo składa się na ścianę, a do tego nic się przy niej nie chlapie.
    • majenkir Re: 10.08.14, 17:08
      To co zalinkowalas jest brzydkie I drogie wink. Nie lepiej po prostu zawiesic zwykla zaslonke?
      Prosto I tanio?
      • emila888 Re: 10.08.14, 17:45
        > To co zalinkowalas jest brzydkie I drogie wink. Nie lepiej po prostu zawiesic zwy
        > kla zaslonke?
        > Prosto I tanio?

Jeśli chodzi o mnie zdecydowanie wolałabym ten "brzydki" parawan niż zasłonkę smile Zasłonka u mnie zdecydowanie odpada.
        • d.o.s.i.a Re: 10.08.14, 19:53
          Emilia. Kazda zaslonka bedzie lepsza od tego ustrojstwa. Prosze Cie. Nie rob tego swojej rodzinie. Nie spaczaj dzieciom estetyki pls.
          • emila888 Re: 11.08.14, 00:09
            Z tą "każdą" zasłonką to się zdecydowanie nie zgodzę. Z zasłonki korzystałam kiedyś przez jakiś czas i prysznic nie był przyjamnością. Nie lubię.
    • solaris31 Re: Taki parawan nawannowy - oszpecę łazienkę? 10.08.14, 18:51
      nienawidzę takich cudów na wannie, i dlatego rozchlapuję wodę, a potem ją ścieram wink

sąsiadka ma rozkładany nawannowy parawan, sprawuje się dobrze, i wygląda tez nie najgorzej. jeśli musiałabym coś podobnego mieć, to tylko rozkładany, albo rozsuwany.
    • baltycki Re: Taki parawan nawannowy - oszpecę łazienkę? 10.08.14, 19:37
      Wolalbym..

plytki-lazienki.pl/p/71/9860/aquaform-parawan-nawannowy-standard-3-121x140-cm-szyba-polistyrenowa-profil-chrom-mat-04000-parawany-nawannowe-prysznic.html
      rozkladany tylko na czas prysznicowania))
      • d.o.s.i.a Re: Taki parawan nawannowy - oszpecę łazienkę? 10.08.14, 19:47
        Boze ludzie. Wy naprawde instalujecie sobie takie badziewne szkaradla w lazienkach? Ja pierdziu sad
      • kira02 Re: Taki parawan nawannowy - oszpecę łazienkę? 10.08.14, 21:03
        Jak dla mnie wyglada badziewnie, bardziej estetyczny jest ten zalinkowany przez Dosie.
        • rosapulchra-0 Re: Taki parawan nawannowy - oszpecę łazienkę? 11.08.14, 19:54
          Przeca dośka niczego nie zalinkowała. Gardłuje tylko, jakby to o jej łazienkę chodziło.
          • kira02 Re: Taki parawan nawannowy - oszpecę łazienkę? 12.08.14, 11:38
            Racja, zalinkowala notting_hill tuz ponizej. Dosia tylko skomentowala, pardon.
    • notting_hill Re: Taki parawan nawannowy - oszpecę łazienkę? 10.08.14, 19:46
      Ja od dobrych 10 lat mam taki:
      www.kolo.com.pl/produkty/wanny/parawany-nawannowe/parawan-nawannowy-1-elementowy-niven-70-prawostronny/3428/
      Szyba, którą można "odkładać" na ścianę - przytwierdzone jest toto długim bokiem, obraca się wokół tej osi. Nie zajmuje dużo miejsca, nie przytłacza, a spełnia funkcję ochrony przed zachlapaniem. Wystarczy w zupełności, nie trzeba zasłaniać całej wanny.
      Fakt, trzeba czyścić i to jest upierdliwe, ale kabinę prysznicową też trzeba.
      • d.o.s.i.a Re: Taki parawan nawannowy - oszpecę łazienkę? 10.08.14, 19:50
        Ja mam taki sam. Sprawdza sie idealnie. Tylko nie wiem o co chodzi z czyszczeniem - normalnie myje sie to viacalem i tyle.
        • paliwodaj Re: Taki parawan nawannowy - oszpecę łazienkę? 10.08.14, 20:56
          mnie to sie takie cos z czasami post-komunistycznymi kojarzy...
          Bo albo jest kabina prysznicowa, albo wanna, niektore ludziska chca miec 2 w 1, a co jest do wszystkiego jest do niczego. Juz nie wspomne jak wlazic do tej komnaty i czyscic to po kazdym ...kapielo-prysznicu.
          Ja mam jak inne dziewczyny, przysznic, a w drugiej lazience wane z zaslonka tekstylna pod ktrora jest warstwa foli przezroczystej, ktora z luboscia wyrzycam co jakis czas gdy robi sie malo swiaza
          • lauren6 Re: Taki parawan nawannowy - oszpecę łazienkę? 10.08.14, 21:07
            paliwodaj napisała:

> mnie to sie takie cos z czasami post-komunistycznymi kojarzy...
            > Bo albo jest kabina prysznicowa, albo wanna, niektore ludziska chca miec 2 w 1,
            > a co jest do wszystkiego jest do niczego.

A takie wnioski to niby na jakiej podstawie wysnuwasz?
          • mid.week Re: Taki parawan nawannowy - oszpecę łazienkę? 10.08.14, 21:58
            paliwodaj napisała:

, a w drugiej lazience wane z zaslonka tek
            > stylna pod ktrora jest warstwa foli przezroczystej, ktora z luboscia wyrzycam c
            > o jakis czas gdy robi sie malo swiaza

A mogłabyś zalinkować taką zasłonkę?
          • emila888 Re: Taki parawan nawannowy - oszpecę łazienkę? 11.08.14, 00:05
            > Bo albo jest kabina prysznicowa, albo wanna, niektore ludziska chca miec 2 w 1,
            > a co jest do wszystkiego jest do niczego. Juz nie wspomne jak wlazic do tej k
            > omnaty i czyscic to po kazdym ...kapielo-prysznicu.
            > Ja mam jak inne dziewczyny, przysznic, a w drugiej lazience wane z zaslonka

No też bym tak chciała (w jednej łazience wannę, w drugiej prysznic) ale gdybym miała taką możliwość to bym ematce głowy nie zawracała wink Łazienkę mam jaką mam i na chwilę obecną tego nie przeskoczę a skoro wiem, że można to jakoś pogodzić to planuję skorzystać. Idealne rozwiązanie to nie jest ale cóż...
          • d.o.s.i.a Re: Taki parawan nawannowy - oszpecę łazienkę? 11.08.14, 12:07
            > a co jest do wszystkiego jest do niczego.

Powiedz skad sie urwalas??

Niektore ludziska nie maja wielkich lazienek, wiesz?
            Ja mam dwie lazienki, ale w jednej tylko wanne, a I tak ma parawan, bo sie w niej najczesciej prysznicuje. I mozesz wierzyc lub nie, u mnie sie to super sprawdza.

• saszanasza Re: Taki parawan nawannowy - oszpecę łazienkę? 10.08.14, 21:13
          d.o.s.i.a napisała:

> Ja mam taki sam. Sprawdza sie idealnie. Tylko nie wiem o co chodzi z czyszczeni
          > em - normalnie myje sie to viacalem i tyle.
          >

Mam podobny parawan na swojej wannie. Czyści się normalnie, nie zachodzi kamieniem. Jest znacznie bardziej estetyczni i lekko wizualnie niż w przypadku tego zalinkowanego w poście tytulowym koszmarku.
      • kk345 Re: Taki parawan nawannowy - oszpecę łazienkę? 10.08.14, 21:01
        notting_hill napisała:

> Ja od dobrych 10 lat mam taki:
        > target="_blank"
        rel="nofollow">www.kolo.com.pl/produkty/wanny/parawany-nawannowe/parawan-nawannowy-1-elementowy-niven-70-prawostronny/3428/

Jedyny ładny z tych zalinkowanych smile
        • paliwodaj Re: Taki parawan nawannowy - oszpecę łazienkę? 10.08.14, 22:15
          https://p-ec1.pixstatic.com/506a35ebdbd0cb30770011aa._w.475_h.475_s.fit_.jpg

to przezroczyste idzie pod tekstylna zaslonke, w USA kosztuje 2-3$ wiec ok 6-9 zl , nie zawsze w lazienkach jest tak dobry przeplyw powietrza zeby tekstylna zaslonka bez tej foliowej podkladki wyschla bez zakiszenia sie
          • paliwodaj Re: Taki parawan nawannowy - oszpecę łazienkę? 10.08.14, 22:16
            w Ikea mozna popytac, ja kupuje tam wlasnie i chyba jeszcze taniej
            • araceli Re: Taki parawan nawannowy - oszpecę łazienkę? 10.08.14, 22:30
              Tanio może jest, o estetyce można dyskutować ale litości (!!) toż to g..o przykleja się obrzydliwie do ciała <blech>!
              • paliwodaj Re: Taki parawan nawannowy - oszpecę łazienkę? 11.08.14, 01:46
                > Tanio może jest, o estetyce można dyskutować ale litości (!!) toż to g..o przyk
                > leja się obrzydliwie do ciała <blech>!

litosci, kobieto, to jakiej wielkosci ty masz wanne ( albo cialo ) ze ty sie o to ocierasz i ma ci sie do ciala przyklejac
                Toz to przeciez popularne na calym swiacie , dziwie sie ze tego nie znacie i wam sie przyklaja.
                Estetyka? Od wewnatrz, zazwyczaj slabo widzisz wzor od wewnatrz na zaslonce, co ci na estetyce ujmuje przezroczysta zaslonka?
                • araceli Re: Taki parawan nawannowy - oszpecę łazienkę? 11.08.14, 11:37
                  paliwodaj napisała:
                  > litosci, kobieto, to jakiej wielkosci ty masz wanne ( albo cialo ) ze ty sie o
                  > to ocierasz i ma ci sie do ciala przyklejac

U siebie nie mam z wymienionych powodów. Spotykam się z takimi w hotelach i wielkość ma tu drugorzędne znaczenie bo pod wpływem ciepła i różnicy temperatur taka zasłonka się po prostu przesuwa i .... <fuj!>.
                  www.newsweek.pl/teorie-spod-prysznica,27060,1,1.html
                  Niektóre zasłonki mają obciążniki w dolnej części, żeby zapobiec zjawisku ale to nie zawsze pomaga.
              • rosapulchra-0 Re: Taki parawan nawannowy - oszpecę łazienkę? 11.08.14, 19:57
                Araceli taka gruba jesteś, że nie mieścisz się w wannie z zasłonką??
                • araceli Re: Taki parawan nawannowy - oszpecę łazienkę? 11.08.14, 20:03
                  rosapulchra-0 napisała:
                  > Araceli taka gruba jesteś, że nie mieścisz się w wannie z zasłonką??

Gruba nie jestem ale mam taki wieki mózg co nawet prawa fizyki zdołał pojąć big_grin
                  • araceli Kurka wodna... a w zasadzie prysznicowa :) 11.08.14, 20:31
                    To zjawisko doczekało się nawet hasła w Wikipedii:
                    en.wikipedia.org/wiki/Shower-curtain_effect
                    • rosapulchra-0 Re: Kurka wodna... a w zasadzie prysznicowa :) 11.08.14, 20:46
                      Do mnie żadna zasłonka się nie przykleja. A mam ją od kilku lat zainstalowaną nad wanną.
              • aandzia43 Re: Taki parawan nawannowy - oszpecę łazienkę? 17.04.15, 14:36
                Mnie sie nic nie klei, bo mam drag na zasłonkę trochę wysunięty poza linię wanny. Podczas brania prysznica zasłonka jest wpuszzona do.srodka i tworzy taki mały balon.
          • kk345 Re: Taki parawan nawannowy - oszpecę łazienkę? 10.08.14, 23:14
            > to przezroczyste idzie pod tekstylna zaslonke, w USA kosztuje 2-3$ wiec ok 6-9
            > zl , nie zawsze w lazienkach jest tak dobry przeplyw powietrza zeby tekstylna z
            > aslonka bez tej foliowej podkladki wyschla bez zakiszenia sie

Nie kumam, po co ta zabawa z podwójną zasłonką- tekstylna i tak nie przecieka, więc folia jest zbędna, a w dodatku nie rozumiem jak ma pomagać w schnięciu materiału dodatkowa warstwa nieprzepuszczalnej folii... Jesli ma się zakisić, to z folią zakisi się tym bardziej.
            • d.o.s.i.a Re: Taki parawan nawannowy - oszpecę łazienkę? 11.08.14, 12:27
              > Nie kumam, po co ta zabawa z podwójną zasłonką- tekstylna i tak nie przecieka,

Ale dlugo schnie.

> więc folia jest zbędna, a w dodatku nie rozumiem jak ma pomagać w schnięciu mat
              > eriału dodatkowa warstwa nieprzepuszczalnej folii...

Bo folia jest od strony prysznica I chroni materialowa zaslonke przed zmoknieciem.
              Rozumiem, ze ta materialowa zaslonka ma pelnic funkcje ozdobne. Dla mnie takie rozwiazanie jest tez bez sensu, ale bardziej ze wzgledow estetycznych I nie lubie takich podwojnych.
              Jak juz bym miala wybierac miedzy ta kolumbryna, ktora pokazala autorka a zaslonka to wolalabym sobie powiesic zwykla przezroczysta pojedyncza zaslonke. TAnie, ale najbardziej estetyczne rozwiazanie.
      • emila888 Re: Taki parawan nawannowy - oszpecę łazienkę? 11.08.14, 00:13
        I nie woda nie chlapie na podłogę w ogóle, czy chlapie trochę? Zdziwiła mnie waga - 22 kg (!). Nie pomyślałabym, że takie coś może aż tyle ważyć. Nie żeby mi to przeszkadzało wink Tak tylko mnie zaciekawiło.
        • d.o.s.i.a Re: Taki parawan nawannowy - oszpecę łazienkę? 11.08.14, 12:23
          > I nie woda nie chlapie na podłogę w ogóle, czy chlapie trochę?

Rany, chyba masz jakas nerwice natrectw smile
          Chlapie sie bo czasem jakas kropla sie przedostanie, ale ja na podlodze mam mate wiec nie jest to problem. Poza tym jak wychodzisz spod prysznica to tez przeciez troche wody z Ciebie spadnie, co nie?
          Poza tym, jak napisalam powyzej duzo zalezy od tego jaka masz glowice prysznica. Tanie glowice potrafia tak woda napierdzielac, ze chocbys sie zabudowala ze wszystkich stron to gora wyleci... Kup taka ktora napowietrza wode, woda sie robi wtedy miekka I nie pryska na wszystkie strony.
          22 kg, bo to szklo hartowane.
          • emila888 Re: Taki parawan nawannowy - oszpecę łazienkę? 11.08.14, 12:47
            > Rany, chyba masz jakas nerwice natrectw smile

big_grin big_grin big_grin
    • araceli Re: Taki parawan nawannowy - oszpecę łazienkę? 10.08.14, 22:37
      Jeżeli już to coś takiego 1-2 szyby połączone samymi zawiasami:
      https://img.shmbk.pl/rimgspr/6105297_max_900_1200_dla-domu-do-lazienki-armatura-do-lazienki-wanny-i-akcesoria-kabiny-nawannowe-parawan-nawannowy-125-x-140-cm-2-elementowy-lewostronny-kolo-niven-fpnf12222008l.jpg

Możesz spróbować zrobić u szklarza na wymiar. Konstrukcja wizualnie lekka i prosta w czyszczeniu.
      • b.i.tumika Re: Taki parawan nawannowy - oszpecę łazienkę? 11.08.14, 12:30
        Ja mam coś bardzo podobnego co zamieściła arabski. Tylko mocowanie do ściany tez za pomocą takich dwóch chromowanych kwadratów, żeby było jak najmniej widocznych elementów a jak najwięcej szkła. Pierwsza część stała ma 50 cm druga ruchoma składa się do środka wanny ma 40 cm czyli podczas prysznica mam 90 cm ścianki. Woda się nie rozlewa na boki. Mamy deszczownicę i słuchawkę i się nie ograniczamy ruchowo i może sporadycznie jakąś kropla się trafi ale nie więcej niz ze mnie skapie podczas wychodzenia wiec luz. Zamawialam u szklarza ze szkła hartowanego chyba 8mm grubego płaciłam chyba 1200 o ile dobrze pamiętam i użytkuje się super.
        • b.i.tumika Re: Taki parawan nawannowy - oszpecę łazienkę? 11.08.14, 12:32
          *arabski - miało być araceli, nie ma to jak słownik na komórce wink
        • emila888 Re: Taki parawan nawannowy - oszpecę łazienkę? 11.08.14, 12:50
          Najprawdopodobniej też takie coś wybiorę. A jak nie nie korzysta się prysznica to się składa na ścianę?
          • d.o.s.i.a Re: Taki parawan nawannowy - oszpecę łazienkę? 11.08.14, 12:52
            > Najprawdopodobniej też takie coś wybiorę. A jak nie nie korzysta się prysznica
            > to się składa na ścianę?

A po co?
            Dla mnie ruchomosc 180o oznacza, ze moge spokojnie wejsc I wyjsc z wanny, ale normalnie parawan sobie stoi tak jak na obrazkach zalaczonych. Po co go skladac?
            • emila888 Re: Taki parawan nawannowy - oszpecę łazienkę? 11.08.14, 13:18
              > A po co?

Np. zeby dzieci wykazywaly nim mniejsze zainteresowanie. Albo glowe czasami myje nad wanna, nie pod prysznicem to fajnie byloby miec zlozony.
              • d.o.s.i.a Re: Taki parawan nawannowy - oszpecę łazienkę? 11.08.14, 14:37
                > Np. zeby dzieci wykazywaly nim mniejsze zainteresowanie.

Nie bardzo rozumiem o co chodzi.

> Albo glowe czasami myj
                > e nad wanna, nie pod prysznicem to fajnie byloby miec zlozony.

No to go sobie wtedy odsuwasz na zewnatrz - po to jest ta ruchomosc 180stopni.
                • rosapulchra-0 Re: Taki parawan nawannowy - oszpecę łazienkę? 11.08.14, 20:00
                  Dośka, nie rozumiesz, boś bezdzietna. Jak już w końcu się o własne potomstwo postarasz, to znacznie poszerzą ci się horyzonty, specjalistko od wszystkiego i do niczego.
              • b.i.tumika Re: Taki parawan nawannowy - oszpecę łazienkę? 11.08.14, 14:40
                Mój akurat tą część 50 cm ma na stałe przytwierdzoną do wanny, bo i tak do wanny dochodzi blat właśnie 50 cm i po prostu między blatem a wanna mam ciągle taka szklana ścianę, a tylko to przedłużenie się składa. Głowę myje zawsze z zewnątrz wanny i chociaż się bałam czy będzie wygodnie nie ma żadnego problemu żeby sięgnąć baterię czy słuchawkę. Nawet się jakoś nie gimnastykę specjalnie - jest oo prostu normalnie.
    • triismegistos Re: Taki parawan nawannowy - oszpecę łazienkę? 11.08.14, 12:26
      Nie rozumiem idei zasłonki prysznicowej. Jak nie dysponuję kabiną, tylko wbiorę prysznic normalnie, ino w pozycji siedzącej. Ba! W mojej kabinie prysznicowej często rano, kiedy jestem jeszcze niedobudzona, biorę przysznic na siedząco...
      • d.o.s.i.a Re: Taki parawan nawannowy - oszpecę łazienkę? 11.08.14, 12:28
        > Nie rozumiem idei zasłonki prysznicowej. Jak nie dysponuję kabiną, tylko wbiorę
        > prysznic normalnie, ino w pozycji siedzącej.

Co kto lubi...
      • kk345 Re: Taki parawan nawannowy - oszpecę łazienkę? 11.08.14, 21:04
        > Nie rozumiem idei zasłonki prysznicowej. Jak nie dysponuję kabiną, tylko wbiorę
        > prysznic normalnie, ino w pozycji siedzącej. Ba! W mojej kabinie prysznicowej
        > często rano, kiedy jestem jeszcze niedobudzona, biorę przysznic na siedząco...

A jak myjesz tę część, na której własnie siedzisz? big_grin
    • rosapulchra-0 Re: Taki parawan nawannowy - oszpecę łazienkę? 11.08.14, 19:29
      Pojedynczy się nie sprawdza. Wymieniłam na zasłony nad wanną, polecam, tanie rozwiązanie, zasłony można prać i skutecznie chronią przed chlapaniem z prysznica. Przy takich przesuwanych drzwiach często się wyrabiają prowadnice, dlatego się na nie nie zdecydowałam.
    • agnieszka77_11 Re: Taki parawan nawannowy - oszpecę łazienkę? 11.08.14, 20:36
      Są jeszcze rolety prysznicowe, ale kompletnie nie wiem jak się one sprawdzają. Plus taki, że ich nie widać po zwinięciu.

allegro.pl/roleta-prysznicowa-zaslona-drazek140x250-producent-i4431734194.html
      • wegatka Re: Taki parawan nawannowy - oszpecę łazienkę? 11.08.14, 21:00
        Hmmm, taka roleta niby wygląda fajnie, tylko ciekawe co się dzieje z wilgocią. Przecież mokrej rolety po kąpieli raczej nie powinno się zwijać, bo szybko pojawi się pleśń. A mieć ją po to, żeby była wciąż rozwinięta, bo jest mokra, to chyba mija się z celem.
        • agnieszka77_11 Re: Taki parawan nawannowy - oszpecę łazienkę? 11.08.14, 21:04
          Tutaj jest trochę opinii

deccoria.pl/galeria/foto,id,38042,448664,1,nasze-pierwsze-mieszkanko.html
          • anetchen2306 Re: Taki parawan nawannowy - oszpecę łazienkę? 16.01.15, 08:01
            Tesciowie maja rolete. Mocowana przy suficie, dluga na cala wanne.
            Tesciowie mieszkanie wynajmuja, byla juz w nim wanna, dlatego prysznica nie mozna wstawic.
            Nie, roleta po kapieli nie jest mokra. Jest ze specjalnego materialu, woda splywa po niej, krople "nie przyklejaja" sie do niej. 5 min po kapieli jest absolutnie sucha i gotowa do zrolowania. Nie wiem, gdzie i kiedy ja kupili, ma juz swoje lata ...
            Zaleta: praktycznienie widoczna. Na wady tesciowie nigdy sie nie skarzyli.
      • kk345 Re: Taki parawan nawannowy - oszpecę łazienkę? 11.08.14, 21:08
        Mokrej nie zwiniesz, więc i tak stale będzie rozłożona. No i niezbyt piękna...
      • dunio38 Re: Taki parawan nawannowy - oszpecę łazienkę? 15.01.15, 23:09
        Ja mam i jestem bardzo zadowolony. Żona oczywiście kupiła a ja pukałem się w głowę, że to nie zda egzaminu bo przecież to jakaś roleta i pewnie będzie wodę przepuszczać. Zawsze wolałem szklane parawany ale wiecznie wojna przez to była bo nie miał kto tego myć po każdej kąpieli, a żona wiecznie o czystość dba to właśnie już miała dość ganiania za każdym z nas i kupiła właśnie tą roletę i mamy parawan i roletę.Kasa tylko niepotrzebnie wydana na parawan bo każdy woli roletę bo nie musi szorować szkła. Mamy ją już ponad rok i jest naprawdę wybawieniem. Zero problemu bo ściągasz do góry i nie widać a i myjesz też z tego co widzę raz na jakiś czas zwłaszcza że mamy taką pomarańczową big_grin Wcześniej mieliśmy też zasłonkę ale to się wiecznie do tyłka przyklejała i dzieci zerwały a roleta się przykleja do wanny i mamy czysto i bez wojen co najważniejsze big_grin Tak więc ja tam się z moją wole nie kłócić i ten zakup jak nic jej się udał wink
    • jak_matrioszka Re: Taki parawan nawannowy - oszpecę łazienkę? 12.08.14, 12:25
      Dla mnie parawan to problem z miejscem. Siostra miala, wygladalo na sprytne rozwiazanie, ale nie bylo:
      - wciaz sie rozchlapywalo, a jak sie rozchlapuje to mi w sumie obojetne mniej czy wiecej, wycierac trzeba tak samo
      - miejsca pod prysznicem malo, bo tylko na szerokosc wanny, a ja lubie sobie swobodnie popodnoscic rece i nogi przy myciu
      - miejsca poza wanna tez nie bylo, bo normalnie jak sie stoi kolo wanny, to nad wanna mozna rekami machac, a przy parawanie juz nie.

Piekno zaslonki mozna dyskutowac, ale przynajmniej miejsca tak sztywno nie wytycza.
      • kamire12 Re: Taki parawan nawannowy - oszpecę łazienkę? 12.08.14, 12:36
        ale są parawany szklane składane na ścianę i nie ograniczają wtedy miejsca jak ich się nie używa.
    • purple.sky Re: Taki parawan nawannowy - oszpecę łazienkę? 16.01.15, 09:35
      a nie możesz wziac prysznica z glebokim brodzikiem?
      • ap.so Re: Taki parawan nawannowy - oszpecę łazienkę? 16.01.15, 10:19
        przecież to wątek z sierpnia... autorka już pewnie bierze prysznic za parawanem
        • emila888 Re: Taki parawan nawannowy - oszpecę łazienkę? 16.04.15, 09:57
          To autorka w kwietniu odpowie smile Tak, biore prysznic za parawnem, szklanym, skladanym na sciane i jest SUPER smile Ciesze sie oczywiscie ze tej "ozdoby" z mojej pierwszej wypowiedzi nie zakupilam. I ciesze sie ze nie zrezygnowalam z wanny. Ogolnie lazienka BARDZO udana smile
          • lafiorka2 Re: Taki parawan nawannowy - oszpecę łazienkę? 16.04.15, 10:07
            https://wela.com.pl/!data/gallery/b_roleta_prysznicowa_5_d.jpg

https://img.shmbk.pl/rimgspr/3539459_max_900_1200_dla-domu-do-lazienki-tekstylia-lazienkowe-zaslony-prysznicowe-roleta-narozna-do-wanny-kw-sea-blue-elegancki-niebieski-tworzywo.jpg

https://img.projektoskop.pl/043b_kabina_prysznicowa.jpg
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka