sueellen 23.08.14, 22:16 Jak w tytule. Słyszałam o tym całym Mikołajku. Dobre czy przereklamowane? I czy nadaje się dla pięciolatki mówiącej po polsku dużo słabiej niż jej rówieśnicy wychowywani w Polsce? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mika_p Re: Polećcie mie dobre polskie książki dla pięcio 23.08.14, 22:21 Mikołajek nie jest polską ksiazką Kopalnia wiedzy jest tu: forum.gazeta.pl/forum/f,16375,Ksiazki_dzieciece_mlodziezowe.html A ja polecam Florkę: www.biblionetka.pl/bookSerie.aspx?id=8814 Gdzieś kiedyś miałam próbkę audiobooka, 1 darmowy rozdział, poszukać? Odpowiedz Link Zgłoś
gaga-sie Re: Polećcie mie dobre polskie książki dla pięcio 23.08.14, 22:26 Albo tutaj lista książek dla dzieci Odpowiedz Link Zgłoś
mandziola Re: Polećcie mie dobre polskie książki dla pięcio 23.08.14, 22:26 Dla mnie Mikołajek dla 5 letniej dziewczynki, to nie jest dobry pomysł. Fajna mogłaby byc moja mama czarodziejka, albo Karolcia. Odpowiedz Link Zgłoś
aquella Re: Polećcie mie dobre polskie książki dla pięcio 23.08.14, 22:27 Przygody krasnala Hałabały - zajefajnie się czyta te nienarzucające się rymy. Odpowiedz Link Zgłoś
mag1982 Re: Polećcie mie dobre polskie książki dla pięcio 23.08.14, 22:35 Moja 3,5 latka ostatnio uwielbia "Plastusiowo". W planach mam nabyć wkrótce "Plastusiowy pamiętnik". Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka77_11 Re: Polećcie mie dobre polskie książki dla pięcio 23.08.14, 22:48 Nie wszystkie polskie, ale wszystkie fajne: Nudzimisie Piaskowy Wilk Dzieci z Bullerbyn Babcia na jabłoni Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka77_11 Re: Polećcie mie dobre polskie książki dla pięcio 23.08.14, 22:51 Obecnie czytamy Ferdynanda Wspaniałego Odpowiedz Link Zgłoś
annakate Re: Polećcie mie dobre polskie książki dla pięcio 23.08.14, 22:59 Z dziecięcych przebojów bardzo lubiłyśmy (ja - czytać, dzieć - sluchać) Hanny Łochockiej "O wróbelku Elemelku"; jesli słabiej zna polski powinno być ok, bo gdyby znała dobrze to mogłoby być za łatwe. Z wierszowanych - wiadomo, klasyka zawsze się sprawdza, ale dla mnie nie do przebicia jest "Pchła Szachrajka" Brzechwy i Chotomskiej "Pralnia pana Szopa". Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Polećcie mie dobre polskie książki dla pięcio 23.08.14, 23:28 Jeśli wiersze to dla słabiej mówiącej po polsku 5 latki, lepszy będzie chyba Tuwim niż Brzechwa. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Polećcie mie dobre polskie książki dla pięcio 24.08.14, 08:38 To mi prxypomina Basn o stalowym jezu. Obowiazkowa dla dxiewczynek. Z twistem. Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Polećcie mie dobre polskie książki dla pięcio 24.08.14, 08:31 jeju, po Ferynandzie (w dzieciństwie) do dzisiaj mam traumę windową.... No wiem, ze nieracjonalne, ale zawsze sie zastanaiwm - zatrzyma sie ta winda, czy nie.... Odpowiedz Link Zgłoś
jan.kran Re: Polećcie mie dobre polskie książki dla pięcio 25.08.14, 07:54 kochamruskieileniwe napisała: > jeju, po Ferynandzie (w dzieciństwie) do dzisiaj mam traumę windową.... No wiem > , ze nieracjonalne, ale zawsze sie zastanaiwm - zatrzyma sie ta winda, czy nie. ####Ja tak samo) A Ferndynanda poza tym brdzo lubię Mikołajek nie polski , fakt ale moje dzieci uwielbiają i to do dziś. Czytalam im codziennie jedno opowaiadanie wieczorem zaczelam jak były w wieku Twojej corki. Teraz córka pogłabia swój francuski właśnie na Mikołajku. Poza ty moja córka bardzo lubiła Pana Kleksa I hitem był Pan Maluśkiewicz i wieloryb. Poza tym Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Polećcie mie dobre polskie książki dla pięcio 23.08.14, 23:36 Polecam Dorotę Gellner i jej "Wścibskich", "Gryzmoła", "Duszki, stworki i potworki". Odpowiedz Link Zgłoś
elske Re: Polećcie mie dobre polskie książki dla pięcio 24.08.14, 00:14 Jesli lubi zwierzaki to polecam " Przygody Filonka Bezogonka" ,"Puc , Bursztyn i goscie " (tu bedzie troche slow do tlumaczenia z polskiego na nasz) . I moja ulubiona "Mala ksiezniczka " . Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Polećcie mie dobre polskie książki dla pięcio 24.08.14, 09:20 Puc, bursztyn i goście? rzyg. Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Polećcie mie dobre polskie książki dla pięcio 24.08.14, 10:51 Filonek Bezogonek jest szwedzki, a "Mała księżniczka" angielska i dużo za trudna dla pięciolatki. W "Pucu..." barierą może być mnogość nieużywanych obecnie terminów. Odpowiedz Link Zgłoś
maslova Re: Polećcie mie dobre polskie książki dla pięcio 24.08.14, 08:38 Seria "Julek i Julka". Krótkie, proste historyjki, świetnie oddające sposób myślenia pięcio, sześciolatków. Moje dzieci uwielbiały te książki, wiele z opowiadań znały prawie na pamięć. Odpowiedz Link Zgłoś
kj-78 Re: Polećcie mie dobre polskie książki dla pięcio 25.08.14, 12:06 Julek i Julka srednio sie niestety nadaje dla dziecka, ktore slabiej mowi po polsku. Moje dwujezyczne dzieci po polsku mowia swietnie, ale i one maja problemy ze zrozumieniem, kto co i do kogo: Julka powiedziala, ze nie ma Julka, mama Julka powiedziala, ze Julek poszedl do sklepu i jak Julka pobiegnie, to dogoni Julka, itd w ten desen. Moje dzieci wyraznie sie gubia z powodu odmieniania przez przypadki imion z tak podobnymi formami... Moim zdaniem nadanie takich imion w polskiej wersji ksiazki bylo zlym pomyslem, bo sama ksiazka jest dla maluchow 3-4 lata Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Polećcie mie dobre polskie książki dla pięcio 24.08.14, 09:15 W tym wieku moja córka uwielbiała serię o Kaktusie lubimyczytac.pl/ksiazka/62971/kaktus-dobry-pies Spodobało jej się pisanie pani Gawryluk więc dokupiłysmy jeszcze historię Baltica lubimyczytac.pl/ksiazka/154487/baltic-pies-ktory-plynal-na-krze i Dżoka lubimyczytac.pl/ksiazka/62965/dzok-legenda-o-psiej-wiernosci Z tamtego okresu pamiętam też Wandy Chotomskiej "Pięciopsiaczki" "Przygody Bolka i Lolka"i opowiadania o Reksiu. Odpowiedz Link Zgłoś
run_away83 Re: Polećcie mie dobre polskie książki dla pięcio 24.08.14, 09:43 To ja polecę klasyką. Mój syn (lat siedem) od niedawna czyta po polsku sam (poki co mniej sprawnie niż po angielsku), czytaniu często przysłuchuje się średni (lat trzy i pół) i od niedawna najmłodszy (roczniak). Wszyscy uwielbiają krótkie historie - na kilku stronach ma być wstęp, nawiązanie akcji i puenta. Jak jeszcze tekst jest wierszem, to już pełnia szczęścia. I tak, w ciągłym użyciu są wiersze Tuwima i Brzechwy (chyba wolą te pierwsze), "Poczytaj mi mamo" (książeczki z mojego dzieciństwa wydane w jednym tomie), cieniutkie książeczki z wierszami Wandy Chotomskiej, Danuty Wawiłow, Aleksandra Fredry, etc. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Polećcie mie dobre polskie książki dla pięcio 24.08.14, 10:18 Pan motorek!!! Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Polećcie mie dobre polskie książki dla pięcio 24.08.14, 09:55 Pan Kuleczka, Afryka Kazika, ksiązki PIątkowskiej(Opowiadania z Piaskownicy na przykład), książeczki Frączak, Nudzimisie. Odpowiedz Link Zgłoś
kocianna Re: Polećcie mie dobre polskie książki dla pięcio 24.08.14, 11:20 Popieram, Pan Kuleczka jest super i nie będzie trudny językowo. Piątkowska podobnie. U nas to były hity. Odpowiedz Link Zgłoś
biala_ladecka Re: Polećcie mie dobre polskie książki dla pięcio 24.08.14, 10:11 sueellen napisała: > Słyszałam o tym całym Mikołajku. Dobre czy przereklamowane? Widzisz i nie grzmisz... Odpowiedz Link Zgłoś
skarolina Re: Polećcie mie dobre polskie książki dla pięcio 24.08.14, 10:23 Książki Roksany Jędrzejewskiej-Wróbel - seria o ryjówce Florce i Maleńkie królestwo królewny Aurelki. Pan Kuleczka Wojciecha Widłaka, jak chcesz dziecko podszkolić w niuansach polskiej mowy, to "Co to znaczy?" Kasdepke. Odpowiedz Link Zgłoś
yeerba Aurelka 100 x TAK 24.08.14, 10:52 zdecydowanie "Maleńkie królestwo królewny Aurelki" - HIT. Przeczytany około 25 razy. Uwielbiam i wracam sama do tej pozycji. Bawi, uczy i wywraca klasyczne bajki do góry nogami. Dodatkowo typowo na ten wiek: "Opowiadania z piaskownicy" (+ druga część) i potem "Ja i moja siostra Klara" (+ dalsze części serii). Kasdepke ma ciekawe pozycje, ale sama musisz zdecydować co już się nada. No i seria o Basi. Basia i taniec, Basia i gotowanie, itd. Ostatnio zachwyciła mnie książka "Grzeczny pies", gdzie pies jest rozrabiaką i narratorem - kupa śmiechu (tylko nie wiem, czy 5 lat to nie za mało - przejrzyj sobie). Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Polećcie mie dobre polskie książki dla pięcio 24.08.14, 10:24 Nasza Księgarnia ma takie fajne wydania klasyki dziecięcej: Miś Uszatek Przygody Kota Filemona rózni poeci dzieciom (Brzechwa, Tuwim, Chotomska, Kern, Wawiłow, Osiecka...) Reedycja Poczytaj mi mamo (kilka tomów) z obcojęzycznych Astrid Lindgren Tove Jansson.... Odpowiedz Link Zgłoś
kj-78 Re: Polećcie mie dobre polskie książki dla pięcio 25.08.14, 12:09 Misia Uszatka z tej serii nie polecam. Nie ma zadnego zwiazku z mila dobranocka, a jezyk jak sprzed 50 lat, bardzo dziwna skladnia w co drguim zdaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Polećcie mie dobre polskie książki dla pięcio 25.08.14, 12:21 Dziwna składnia? Fakt - poprawna A dobranocka jest na podstawie ksiązki. Troche luzna adaptacja. U mnie Mis sie sprawdza - krótkie, konkretne historie. Ale to wszystko od dziecka zależy. Ps. Jak Wojtek został strazakiem, tez sie sprawdziło - mimo, ze został napisany w 1950 roku Odpowiedz Link Zgłoś
siasiunia1 Re: Polećcie mie dobre polskie książki dla pięcio 24.08.14, 12:08 Jeszcze nie z polskich Ale zakochałam się w Amelce. Śliczne rysunki, fajne historie Młoda uwielbia Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Polećcie mie dobre polskie książki dla pięcio 24.08.14, 12:51 dzięki, robię listę Część kupię w audiobookach, część widzę jest na kindla, część papierowych Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Polećcie mie dobre polskie książki dla pięcio 24.08.14, 12:57 Zobacz jeza koniecznie czekam az ktos zrobi angielskie tlumaczenie tej bajki Odpowiedz Link Zgłoś
raczek47 Re: Polećcie mie dobre polskie książki dla pięcio 24.08.14, 13:41 W empiku jest wznowienie dawnej serii "Poczytaj mi mamo". Kupiłam swojej brataniczce-uwielbia. Ja te książeczki kochałam w dzieciństwie, potem czytałam je swoim dzieciom, teraz mała też każe sobie je codziennie czytać. Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Polećcie mie dobre polskie książki dla pięcio 24.08.14, 15:08 na stronie Naszej Księgarni tę serię mozna kupić w cenach promocyjnych a wydanie bardzo porządnie. Jednak NK trzyma klasę Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Polećcie mie dobre polskie książki dla pięcio 25.08.14, 06:58 z poczytaj mi mamo mam 3 grube knigi - kupiłam w zeszłym roku Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Polećcie mie dobre polskie książki dla pięcio 24.08.14, 21:36 Przez twoj watek 300 wydalam na ksiazki a masz za kare! Te pieknie wygladaja tashka.pl jak wolisz gadac a nie czytac to polecam tez serie mamoko i wiosne/lato/jesien/zime na ulicy czeresniowej Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Polećcie mie dobre polskie książki dla pięcio 25.08.14, 07:53 mam mamoko i wszystkie czeresniowe Odpowiedz Link Zgłoś
magdagg2 Re: Polećcie mie dobre polskie książki dla pięcio 24.08.14, 23:36 seria o basi przygody jezyka spod jabloni leonek i lew seria poczytaj mi mamo ulubione wierszyki 5 latka o smoku ktory lubil krówki opowiadania z piaskownicy i inne Piątkowskiej mamoko na litery/na liczby muminki miś uszatek przygody kota filemona Odpowiedz Link Zgłoś
beverlyja90210 Re: Polećcie mie dobre polskie książki dla pięcio 25.08.14, 06:19 Jesli mialabym wskazac jedna dla dziewczynki ktora nie zna Polski to w ciemno wybralabym Basie. Basia to typowa polska 5letnia dziewczynka z typowymi dla tego wieku problemami wszytsko osadzano w naszych realiach jest takie nasze a nie zapozyczone. Ksiazeczki nie sa drogie teraz w Biedronce 8.99 za sztuke normalnie ok14zl mozna spokojnie cala serie kolekcjonowac jest jeszcze Wielka ksiega Basia to taki zbior ktotkich opowiadan o Basi bardzo fajna pozycja.Dla fanow Basi jest fajna gra Basia lap kolory i zeszyty cwiczen. Jesli jednak moglabym cos doradzic jesli Twoja corka nie zna dobrze Polskiego lepiej bedzie jesli to Ty bedziesz jej czytala,z audiobooki moga byc dla niej trudne do zrozumienia i sie zniecheci.Zreszta zawsze lepiej jesli to rodzice czytaja Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Polećcie mie dobre polskie książki dla pięcio 25.08.14, 06:57 czytam jej czytam, ale nie zawsze będę w domu, a zasada jest taka ze przed snem ma jedną bajkę po polsku, jedną po hiszpańsku. Angielskie bajki będę jej puszczać tylko z odtwarzacza bo nie chcę by uczyła się złego akcentu. Audiobooki pójdą w ruch także wtedy gdy któregoś z rodziców nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
jan.kran Re: Polećcie mie dobre polskie książki dla pięcio 25.08.14, 08:06 Poza tym moje dzieci i ja też kochają Janoscha. Z tym że ja im nie czytalam , czytały same w niemeickim oryginale. Ale są polskie tłumaczenia a ksiązki są po prostu cudne. Odpowiedz Link Zgłoś
una_mujer Re: Polećcie mie dobre polskie książki dla pięcio 25.08.14, 10:02 O Janosch jest cudowny! Tłumaczenie jest tak dobre (przynajmniej tego zbiorku pod tytułem Panama), że na początku myślałam, iż Janosch po prostu pisał po polsku; zwłaszcza, że pochodzi z Zabrza. Cytaty z bajki o chorym tygrysku weszły u nas do codziennego rodzinnego języka, zwłaszcza "Rosołek" - kto czytał ten wie . Polecam i dla trzylatki i dla pięciolatki, a i my dorośli mamy frajdę czytając te opowiadania. Odpowiedz Link Zgłoś
jan.kran Re: Polećcie mie dobre polskie książki dla pięcio 25.08.14, 08:18 Ja tu robię za piewcę germańskiej literatury dla dzieci ale podaje to co moje lubiły. Przygody Małego Wodnika Otfried Preussler Śliczna , wzruszająca bajka. Poza tym możesz córce poczytać mity greckie. Mnie czytał brat jak miałam pięć lat Markowską i Parandowskiego , byłam zachwycona. Troche zazdrosciałam moim dzieciom bo mnie z wyjątkiem braci nikt nie cztytał bajek , miałam niecałe sześć lat jak zaczełam czytać samodzielnie .Pierwszą książką jaką przeczytalam było W pustyni i w puszczy. Może spróbuj poczytać córce choc dla mnie dzis pewne aspekty tej ksiażki są irytujące ale jako dziecko uwielbiałam. I jeszcze dodam Suellen , to moje osobiste zdanie , że nie należy sie ograniczać do polskich ksiażek czytając po polsku. Oczywiście warto podac dzieciom ulubione i klasyczne bajki ale można dorzucić też tłumaczenia z innych języków. Ja miałam dostawy od rodziny z Polski bajek z różnych krajów , Disneya, uproszczone wersje Basni z 1001 nocy. Tłumaczeń niemieckich ksiażek im nie czytalam , poczekałam aż same zaczną i nigdy nie czytalam im po niemeicku , zawsze po polsku z powodu takiego że mam akcent a one nie po niemeicku I chciałam je zachęcic do czytania po polsku co mi sie udało. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Polećcie mie dobre polskie książki dla pięcio 25.08.14, 08:26 nie napisałam ze się ograniczam wyłącznie do polskich, ale zależy mi by moje dzieci znały typowo polskie bajki, znane jedynie polskim dzieciom. Odpowiedz Link Zgłoś
jan.kran Re: Polećcie mie dobre polskie książki dla pięcio 25.08.14, 08:29 Też tak uważam , dlatego czytałam głównie polską klasykę ale ja czytałam im kilka lat regularnie więc musiałam rozszerzyć repertuar Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Polećcie mie dobre polskie książki dla pięcio 25.08.14, 08:32 no to niepoprawne politycznie: Koziołek Matołek Awantury i wybryki małej małpki Fiki-Miki no i Baśnie i klechdy polskie.... Są na róznym poziomie (chodzi o wiek dziecka) Odpowiedz Link Zgłoś
jan.kran Re: Polećcie mie dobre polskie książki dla pięcio 25.08.14, 08:45 Leśmian ...Klechdy Sezamowe Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Polećcie mie dobre polskie książki dla pięcio 25.08.14, 09:09 W doborze ksiązek ważne jest jeszcze to, co chcesz przekazać dziecku. Czy chodzi o znajomośc języka, czy też o pewien kod kulturowy. Czy o jedno, czy o drugie, czy może o obie sprawy chodzi Odpowiedz Link Zgłoś
beverlyja90210 Re: Polećcie mie dobre polskie książki dla pięcio 25.08.14, 09:14 5 latce Mity Greckie? masz piecioletnie dziecko w domu?? Dzieciom powinno sie czytac ksiazki odpwoiednie do wieku napisane odpwiednim do wieku jezykiem. Czytanie ma byc przyjemnoscia tylko tak wyksztalcimy sobie nastepne pokolenie czygelnikow.Jakbym mojej corce zaczela czytac mity pewnie nie bylaby fo jej ulubiona czynnosc przed spanie Do autorki wejdz sobie na blog Olgi "otym,ze "tam jest skarbnica wiedzy jesli chodzi o ksiazki dla dzieci Odpowiedz Link Zgłoś
jan.kran Re: Polećcie mie dobre polskie książki dla pięcio 25.08.14, 11:58 beverlyja90210 napisała: > 5 latce Mity Greckie? masz piecioletnie dziecko w domu?? > Dzieciom powinno sie czytac ksiazki odpwoiednie do wieku napisane odpwiednim do > wieku jezykiem. Czytanie ma byc przyjemnoscia tylko tak wyksztalcimy sobie nas > tepne pokolenie czygelnikow.Jakbym mojej corce zaczela czytac mity pewnie nie b > ylaby fo jej ulubiona czynnosc przed spanie ------->Ja miałam pięć lat jak brat mi czytal Mity Greckie , uważalam je za bardzo przyjemne bajki. Dodam że jestem fillologiem klasycznym A mając lat siedem czytalam Lema i opowiadania fantastyczno - naukowe z Młodego Techmika moich braci . Tak że dzieci , są różne , moje też szybko zaczęły czytać dość poważne ksiązki a córki ulubina lekturą w wieku lat 12 były ksiązżki do matematyki , polskie , klasa 5- 8 bo sie nudziła w norweskiej szkole, zreszta to jej sie akurat w życiiu przydało Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Polećcie mie dobre polskie książki dla pięcio 25.08.14, 13:07 Parandowska wlasnie swietna. Ja tam uwielbialam. Tak samo jak opowiesci biblijne Odpowiedz Link Zgłoś
mokotowianka1 Re: Polećcie mie dobre polskie książki dla pięcio 25.08.14, 10:09 Nie polska, ale fantastyczna, z cudownymi ilustracjami, dobrze tłumaczona seria Nordkvista: Kiedy mały Findus się zgubił Polowanie na lista Tort urodzinowy Goście na Boże Narodzenie. www.pettsonifindus.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś