Dodaj do ulubionych

co jest potrzebne w zerówce

26.08.14, 12:14
Chodzi o zerówkę szkolną. Czy dzieci mają plecaki, piórniki itp? Wiadomo, jakieś śniadanie trzeba zabrać, czy coś jeszcze? Jak przygotować takiego malucha do szkoły?
Obserwuj wątek
    • ga-ti Re: co jest potrzebne w zerówce 26.08.14, 12:45
      Wszystko zależy od nauczycielki. Jakiś plecak tak czy siak być musi, choćby na śniadanie.
      U nas było tak, że wszelkie pomoce plastyczno-techniczne dzieciaki zostawiały w szkole, podobnie strój na wf, prace plastyczne, część książek też, ale od czasu do czasu miały prace domowe i musiały zabrać jakąś książkę. No i dzieciaki same chciały nosić piórniki, mimo że obowiązku nie było.
      Najlepiej podpytać, jakie zwyczaje panują w konkretnej szkole, u konkretnej nauczycielki.
      • spalona_gora Re: co jest potrzebne w zerówce 26.08.14, 16:08
        > dzieciaki zostawiały w szkole, podobnie strój na wf

??? I nie był prany po każdym użyciu?
    • mw144 Re: co jest potrzebne w zerówce 26.08.14, 13:01
      U nas zerówka ma pełne wyżywienie na stołówce szkolnej, więc śniadanie odpada. Plecak, worek, kapcie, strój na WF, worek na strój na WF, piórnik z wyposażeniem, podręczniki, wyprawka (2 ostatnie w każdej szkole inne).
    • spalona_gora Re: co jest potrzebne w zerówce 26.08.14, 16:15
      Mój idzie do I klasy i mam ten sam problem. Nigdzie żadnej informacji w co należy dziecko wyposażyć. Dzisiaj już dzwoniłam do szkoły i starłam się dyrektorką. "Wszystkiego się Państwo dowiecie 1. września". Taaa... i będziemy wszyscy latać z obłędem w oczach, żeby z dnia na dzień kupić to, co potrzebne. I zapłacimy 2x tyle ile moglibyśmy. Ja rozumiem, że podręcznik nowy, nie wiadomo jeszcze do końca co będzie potrzebne itp. Ale jak ma wyglądać strój na wf to chyba wiadomo nie od dzisiaj? Czy szkoła wymaga obuwia zmiennego to chyba też szkoła wie? Ale po co informować o tym rodziców? Potrzebna im ta wiedza do czegoś? Noż, urwał nać!
      • filipianka Re: co jest potrzebne w zerówce 26.08.14, 16:24
        > tać z obłędem w oczach, żeby z dnia na dzień kupić to, co potrzebne. I zapłacim
        > y 2x tyle ile moglibyśmy.
        po wielkim szale zakupów szkolnych to są akurat przeceny więc na początku września da radę coś kupić i to w promocji

> Ale jak ma wyglądać strój na wf to chyba wiad
        > omo nie od dzisiaj?
        tak wiadomo, przynajmniej tym którzy mieli jakikolwiek kontakt ze szkołą, np swoją, jeśli nie uczęszczałaś to podpowiem - strój gimnastyczny to koszulka i spodenki, całkiem krótkie, średnio krótkie bądź długie, fajnie jakby bawełniane, a nie z atłasu

> Czy szkoła wymaga obuwia zmiennego to chyba też szkoła wie?
        zapewne wymaga, ale to już ze swojego doświadczenia piszę, może inni mają odmienne
        • spalona_gora Re: co jest potrzebne w zerówce 26.08.14, 16:35
          > po wielkim szale zakupów szkolnych to są akurat przeceny więc na początku wrześ
          > nia da radę coś kupić i to w promocji

Pierwszego września??? Czy dopiero ok. 15-tego?

> tak wiadomo, przynajmniej tym którzy mieli jakikolwiek kontakt ze szkołą,

Ze szkołą podstawową jakikolwiek kontakt miałam ostatnio ponad ćwierć wieku temu. I wtedy wymagania były zupełnie inne. Np. dzieci każdą przerwę miały obowiązek spędzać na dworze - dziś dzieci trzyma się przez cały dzień w zamknięciu. I nikomu nie przychodziło wtedy do głowy wymyślać w jakim kolorze mają prawo być podeszwy.

> Czy szkoła wymaga obuwia zmiennego to chyba też szkoła wie?
          > zapewne wymaga, ale to już ze swojego doświadczenia piszę, może inni mają odmienne

Otóż właśnie ta szkoła nie wymaga. Ale żeby się tego dowiedzieć to musiałam odbyć rozmowę z dyrektorką (sic!). Jakby nie można było tego powiesić na stronie internetowej.
          • naturella Re: co jest potrzebne w zerówce 26.08.14, 16:48
            Moja Ola do zerówki nosiła w plecaku kapcie, bidon z piciem, śniadanie, piórnik, szczoteczkę i pastę do zębów i nawilżane chusteczki. W szkole były książki, zeszyty, przybory plastyczne. Na weekend przynosiła dwa zeszyty z zadaniami domowymi (literki, szlaczki itp).
        • slonko1335 Re: co jest potrzebne w zerówce 26.08.14, 17:59
          strój gimnastyczny to koszulka i spo
          > denki, całkiem krótkie, średnio krótkie bądź długie, fajnie jakby bawełniane, a
          > nie z atłasu
          no widzisz u mojej mają to być konkretnie szorty gimnastyczne granatowe, biała koszulka i wiązane tenisówki.
        • eilian Re: co jest potrzebne w zerówce 26.08.14, 22:05
          filipianka napisała:
          > > Ale jak ma wyglądać strój na wf to chyba wiad
          > > omo nie od dzisiaj?
          > tak wiadomo, przynajmniej tym którzy mieli jakikolwiek kontakt ze szkołą, np sw
          > oją, jeśli nie uczęszczałaś to podpowiem - strój gimnastyczny to koszulka i spo
          > denki, całkiem krótkie, średnio krótkie bądź długie, fajnie jakby bawełniane, a
          > nie z atłasu

oj, to nie takie oczywiste, u nas na przykład wymagana jest biła koszulka i spodenki w kolorze ... czerwonym. Domyśliłabyś się? A wiem, bo starszy syn chodzi, ale zerówki tam nie przerabialiśmy, więc nie orientuję się w szczegółach. Nawet nie wiedziałam, że dzieci w zerówce mają wf...
    • slonko1335 Re: co jest potrzebne w zerówce 26.08.14, 17:56
      to zależy od zerówki szkolnej.Musisz dowiedzieć się jak jest w tej do której idzie Twoje dziecko.
      • czarna_kita Re: co jest potrzebne w zerówce 26.08.14, 18:12
        Plecak mały- taki wycieczkowy a w nim codziennie piórnik z wyposażeniem (kredki ołówkowe, świecówki/pastele, ołówek, gumka, temperówka, nożyczki, klej), śniadanie (pierwsze i drugie- dzieci chodziły na 7.30 a więc nie musiały jeść w domu śniadania, jadły w szkole) oraz w wyznaczone dni worek ze strojem na wf (jasna koszulka i ciemne spodenki). W szkole zostawiały obuwie na zmianę (z białą podeszwą, na rzepy. Chyba że dziecko umiało DOBRZE wiązać wtedy na sznurówki), podręczniki zostawały w szkolnych szafkach oraz reszta przyborów (bloki,farbki, wycinanki itd).
        Tak było u nas, zerówka szkolna. Wiedzieliśmy już w czerwcu co mieliśmy kupić.
      • 3-mamuska Re: co jest potrzebne w zerówce 26.08.14, 18:34
        Autorka wątku ma racje, ogólne wiadomości powinny byc na stronie internetowej.
        I ma racje dowiesz sie 1 wrzesnia i lec do sklepu lec i kup bo na wtorek dziecko potrzebuje.

U nas obuwie zmienne nie jest wymagane, strój to czesc mundurku wiec łatwo bo całość mozna na stronie szkoły sie dowiedzieć.
        A wszelkie informacje było wysłane rezem z listem o przyjęciu do szkoły , przyznaniu miejsca dla dziecka.
    • kubona Re: co jest potrzebne w zerówce 26.08.14, 21:03
      a nie było zebrania w czerwcu? bo podręczniki to nowość, podobnie wyprawka tzw plastyczna zależna od decyzji rodziców, może wychowawczyni kupi w hurtowni a wy się tylko złożycie, lub będziecie kupować na bieżąco, blok, farbki, czy inne drobiazgi.
      ale takie rzeczy jak obuwie, strój gimnastyczny, galowy świetlic, obiady, i ogólnie "szkolne zasady" były podawane rodzicom na czerwcowym zebraniu. przynajmniej u nas
      • spalona_gora Re: co jest potrzebne w zerówce 27.08.14, 14:14
        U nas też było zebranie w czerwcu. Żadnych konkretów, sama propaganda sukcesu. Gdyby było jeszcze jakieś inne spotkanie, które przegapiłam, to dyrektorka w rozmowie na pewno nie omieszkałaby mi tego wytknąć.
    • paskudek1 Re: co jest potrzebne w zerówce 26.08.14, 21:13
      ja ci dobrze radzę - w okresie kasztanowym zbierz te kasztany i zrob zapas. Bo potem się okaże, że pani chce kasztany a na drzewach nic nie zostało. Miałam tak w pierwszej klasie smile
      • aankaa Re: co jest potrzebne w zerówce 26.08.14, 22:11
        nie zapomnij o żołędziach smile
        • dz1dka Re: co jest potrzebne w zerówce 27.08.14, 11:03
          Oraz przygotuj tasiemki, włóczkę, szmatki, fasolki itp - bo jak się przypomni młodziakowi o 7.45 że potrzebuje na dziś to pozamiatane smile
    • jagienka75 Re: co jest potrzebne w zerówce 27.08.14, 11:15
      w szkole nie dali listy z wyprawką dla oddziałów przedszkolnych?
      moje dziecko miało plecak i piórnik ( piórnik tuba).
      plecak nie musi być duży. byle zmieściło się do niego śniadanie/picie.
      co do reszty to:

mazaki/kredki/farby plakatowe i akwarelowe-12 kolorów.( w tym kredki świecowe np bambino oraz kredki ołówkowe trójkątne)
      klej w kulce/w sztyfcie/roślinny-zależy od wymagań nauczyciela.
      papier kolorowy czyli wycinanki-najlepiej 2 sztuki.
      blok techniczny biały i kolorowy-1/2 sztuki.
      blok rysunkowy biały i kolorowy-1/2 sztuki.
      zestaw pędzelków do malowania.
      ołówek/gumka/temperówka.
      taśma klejąca dwustronna.
      zeszyt do religii-jeśli sobie zażyczą.
      obuwie na zmianę.
      dresy na zajęcia ruchowe-jeśli takowe będą.

to tak na szybko, jeśli coś sobie przypomnę, dopiszę.
      • jagienka75 Re: co jest potrzebne w zerówce 27.08.14, 11:17
        nożyczki.
        teczka+30/60 koszulek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka