Dodaj do ulubionych

nie zabrane z bankomatu pieniądze

11.09.14, 13:08
Zastanawiam się jak by się zachowała ematka w sytuacji takiej, że podchodzicie do bankomatu a tu ktoś przed Wami nie zabrał pieniędzy. Wiadomo - nie zabrane po jakimś czasie wracają do bankomatu (zazwyczaj 30 sekund).
Czy zaczekałybyście aż wjadą do bankomatu czy zabrałybyście - w końcu osoba przed wami sama jest sobie winna??
Obserwuj wątek
    • agnieszka77_11 Re: nie zabrane z bankomatu pieniądze 11.09.14, 13:19
      Zaczekałabym aż wjadą. Poza tym są kamery i kradzież nikomu nie ujdzie.

Znalazłam kiedyś telefon i zwróciłam właścicielowi. Nie mam tendencji do przygarniania nieswoich rzeczy.
      • gazeta_mi_placi Re: nie zabrane z bankomatu pieniądze 11.09.14, 13:28
        Kamery często dają dość kiepskiej jakości obraz, a jak ktoś wygląda przeciętnie to już w ogóle.
        • aqua48 Re: nie zabrane z bankomatu pieniądze 11.09.14, 14:12
          gazeta_mi_placi napisała:

> Kamery często dają dość kiepskiej jakości obraz, a jak ktoś wygląda przeciętnie
          > to już w ogóle.
          >
          Słaba jakość kamer i przeciętny wygląd usprawiedliwiają kradzież?
          • gazeta_mi_placi Re: nie zabrane z bankomatu pieniądze 11.09.14, 14:19
            Odnoszę się do tego:

>Poza tym są kamery i kradzież nikomu nie ujdzie.

Kiedyś był czarno-biały filmik z jakiegoś napadu w banku, facet nawet nie miał kominiarki, ale obraz był taki "rozmyty" że nawet jakby to był mój rodzony sąsiad bym nie poznała.
            • ichi51e Re: nie zabrane z bankomatu pieniądze 11.09.14, 15:06
              Kamera przemyslowa w sklepie a kamera w bankomacie ktora cie filmuje z odleglosci mniej niz 50cm to dwie rozne bajki
              • gazeta_mi_placi Re: nie zabrane z bankomatu pieniądze 11.09.14, 16:30
                Masz rację, ale ktoś jest z innego rejonu, akurat wygląda przeciętnie, żadnych znaków szczególnych, sądząc po kwocie (50 zł) raczej policja nie puści nagrania celem rozpoznania w Wiadomościach, prawda? Ktoś tam przejrzy, a może nasz klient lub ktoś z okolicy? E, chyba nie.
                Na policji też taka twarz nie figuruje, więc szukaj wiatru w polu.
      • melancho_lia Re: nie zabrane z bankomatu pieniądze 11.09.14, 13:33
        ja kiedyś znalazłam telefon na granicy rozładowania. Gość miał wbitą pod ICE jakąś Monikę czy cuś, zadzwoniłam, wyłuszczyłam, ze znalazłam w trawie i podałam numer do siebie. Za 15 minut zadzwonił ten gość, umówiliśmy sie na odbiór (ta babka do której zadzwoniłam okazała się żoną tego faceta). Facet przyjechał z nią, ale ona nawet nie podeszła, stała z 15 metrów dalej i łypała na mnie podejrzliwie wink

A odpowiadając- nie, nie wzięłabym kasy.
    • hunkis Pytasz czy e-matki to zlodziejki? 11.09.14, 13:24
      i jakiej odpowiedzi się spodziewasz?
    • 1yna-taka Re: nie zabrane z bankomatu pieniądze 11.09.14, 13:26
      Przecież są kamery,. łatwo ustalić kto ma lepkie łapy.
    • default Re: nie zabrane z bankomatu pieniądze 11.09.14, 13:30
      W ciągu 30 sekund osoba przed nami jest najdalej parę metrów za nami (zakładam, że nie jest to ktoś ze zdolnością teleportacji), więc to chyba naturalne, że się go woła, żeby zabrał pieniądze. A jeśli się jednak zdematerializował, to oczywiście czekamy, aż się wciągną z powrotem.
      Spodziewasz się, że ktoś napisze, że skwapliwie wyciąga i chowa do kieszeni ? Nikt nie napisze, choć - wspominając sprawę podwójnie wypłacającego bankomatu, do którego ustawiła się momentalnie kolejka złodziei - jest wielce prawdopodobne, że parę osób by się jednak połaszczyło...
    • ichi51e Re: nie zabrane z bankomatu pieniądze 11.09.14, 13:34
      Czekam az bankomat zabierze o ile czlowiek poszedl. Tam jest kamera wiec wiadomo by bylo jakbys zajumala suspicious
    • szamanta Re: nie zabrane z bankomatu pieniądze 11.09.14, 13:40
      Mialam taką sytuacje w marcu smileIdac do bankomatu widziałam het dalej jak Pan starszy ok 70 l męczy sie przy bankomacke, pika, klika,nerowo się zachowuje, zanim doszłam minelo już z 3-4 min, wtedy odchodził już od bankomatu, ja go minęłam, podeszłam a patrze ,ze są nie wyciągnięte z "kieszonki " banknoty. Facet 5 kroków dalej ode mnie byl ,wyciągnęłam szybko ,aby nie wciągnęło kasy i mowie mu ,ze zapomniał gotówki. Po rozmowie z nim okazało się ,ze pierwszy raz korzystał z bankomatu ,bo jak dotąd tradycyjnie listonosz mu do domu przynosił emeryturę , tak był zestresowany pierwszy raz obsługą bankomatu ,ze wziął kartę a pieniędzy już nie i odszedł. Był bardzo wdzięczny bo miał zajść od razu do apteki po leki
      To był bialy dzień, południe, jak nie ja to może i ktoś inny by sobie zachomikował wyciągając kasę
    • neffi79 Re: nie zabrane z bankomatu pieniądze 11.09.14, 13:45
      przyznaj się lepiej co TY zrobiłaś?
      • rupiowa Re: nie zabrane z bankomatu pieniądze 11.09.14, 14:55
        Ja wczoraj wypłacałam pieniądze a że byłam zdenerwowana po pracy to odwinęłam się i poszłam zabierając kartę a zostawiając gotówkę. Niestety nie wróciły mi pieniądze na konto co oznacza że komuś były bardzo potrzebne. Niby kwota nie zawrotna ale wściekła jestem na siebie strasznie. Odwaliłam taki numer pierwszy raz od ponad 12 lat posiadania karty.
        • hunkis Re: nie zabrane z bankomatu pieniądze 11.09.14, 14:59
          Ale te pieniądze wracają na konto czy do bankomatu-i trzeba złożyć zawiadomienie do banku że zostały pieniądze?
        • joanna_poz Re: nie zabrane z bankomatu pieniądze 11.09.14, 15:00
          a złożyłaś reklamację do banku? to nie wraca automatem.
          złóż reklamację, to trwa trochę, bo sprawdzają, przeliczają - mi zwrócili za ok. tydzien.
        • kfffiatek Re: rupiowa 11.09.14, 15:08
          Trzeba przecież zadzwonić na infolinię, podać nr bankomatu, oni poinformują twój bank o sytuacji (że pieniądze wróciły do bankomatu). Potem musisz złożyć wniosek do swojego banku o zwrot kasy i już za dwa tygodnie ci przeleją wink Też tak raz zrobiłam, w ciąży będąc, miałam tysiąc myśli w głowie i zostawiłam 50 zł, wziąwszy tylko potwierdzenie. Skapnęłam się po jakiś 50 metrach że czegoś brakuje i jak wróciłam kasy już nie było. Bank wszystko zwrócił.
          • rupiowa Re: rupiowa 11.09.14, 15:36
            pan w moim banku powiedział, że jak mi bankomat wciągnął to po prostu pojawią się środki na powrót na koncie do 4 godzin od tej sytuacji. Ale jak tak piszecie to będę dzwonić do tych gamoni bo może pan pomylił infolinie.
            • rupiowa Re: rupiowa 11.09.14, 16:21
              no i już wiem - pan wczoraj był typowym przedstawicielem call center - po co myśleć.
              Oczywiście że muszę złożyć reklamację do banku który w moim imieniu skontaktuje się z Euronetem który to z kolei zrobi inwentaryzację bankomatu i jeśli potwierdzi się nadmiar to będzie mi zwrócone.
              Na dobrą sprawę to ile by to nie trwało to zawsze lepiej jest odzyskać 100 zł nawet za miesiąc niż pożegnać się z nimi bezpowrotnie.
              • wioskowy_glupek Re: rupiowa 11.09.14, 18:02
                Nie wypowiadaj się o pracy w Call center bo nie masz o tym pojęcia
                • rupiowa Re: rupiowa 12.09.14, 10:32
                  zakładam że ty masz bardzo duże. Wysnuwam moje wnioski z tego, że 80% pracowników call center z którymi rozmawiałam nie mają pojęcia co robią. Często jest tak, że dzwonię w tej samej sprawie ponownie i inny operator mówi coś zupełnie odmiennego od tego co powiedziano mi wcześniej.
                  • gazeta_mi_placi Re: rupiowa 12.09.14, 15:02
                    Dlatego ja mam zasadę, że gdy nie jestem w stanie po swojej myśli dogadać się dzwonię drugi raz i trafiam na inną osobę, najczęściej bardziej kumatą od poprzednika.
    • kk345 Re: nie zabrane z bankomatu pieniądze 11.09.14, 14:17
      Nie dalej jak miesiąc temu machałam za jakąś dziewczyną jej stówką, ktora czekala grzecznie w bankomacie do którego podeszłam.
      Tak wiec wiem nie tylko teoretycznie, ze ja bym oddałabig_grin
    • mary_lu Re: nie zabrane z bankomatu pieniądze 11.09.14, 14:28
      Sama sobie winna?

Kiedyś zemdlałam pod bankomatem, kilka osób mną się zaopiekowało, jak "wróciłam" leżałam w salce konferencyjnej banku a obok mnie elegancko ułożona torebka, portfel, karta, gotówka i wydruk z bankomatu. Dobrze, że klienci banku i personel nie wiedzieli, że można sobie ot tak, wszystko sobie zabrać.
    • anula_anka Re: nie zabrane z bankomatu pieniądze 11.09.14, 14:29
      A mnie się zdarzyło, że bankomat nie chciał zabrać kasy.
      Miałam z tego tytułu trochę kasy w plecy.
      Otóż chciałam wypłacić z karty kredytowej( wiem, że to drogo, ale nie miałam wtedy innego wyjścia)
      Miało być 200 zł, a wbiłam 2000zł.
      I pierwsze co zrobiłam to poczekałam aż anuluje operację, a jednak tego nie zrobił, aż się ludzie zaczęli niecierpliwić, więc wzięłam tę kasę.
      Wpłaciłam następnego dnia w banku, ale straciłam na tym poprzez kurs waluty, bo
      karta nie była polska i pamiętam, że ta opłata była jakoś bardzo wysoka do tego.
      • mariola233 Re: nie zabrane z bankomatu pieniądze 11.09.14, 14:40
        Ja oczywiście zabieram raz się żyje
      • gazeta_mi_placi Re: nie zabrane z bankomatu pieniądze 11.09.14, 16:35
        A co Cię ludzie obchodzą? Masz prawo przy bankomacie zrobić nawet trzy różne transakcje, a jak im się nie podoba niech w...dalają do innego bankomatu. Też ostatnio czekałam dłużej bo mężczyzna przede mną wyjmował jakąś grubszą kasę, trudno, raz jest kobieta co bierze tylko 50 zł bez potwierdzenia i szybko jest wolny bankomat, czasem trzeba trochę poczekać, życie....
    • tonik777 Re: nie zabrane z bankomatu pieniądze 11.09.14, 14:53
      Jeśli widziałbym tą osobą odchodzącą od bankomatu to zawołałbym, że czegoś zapomniała. W innym przypadku poczekałbym aż bankomat połknie z powrotem gotówkę.
    • beata985 Re: nie zabrane z bankomatu pieniądze 11.09.14, 16:28
      ja tak raz zostawiłam 800,-
      to yło na początku mojej zabawy w karty i bankomaty, na dodatek wypłacałam większą kwotę...
      dobrze że stało więcej osób bo jak by jedna była to jakoś nie wierzę, że by się nie skusiła..

mojafilcowabiżu
      • mamajulki35 Re: nie zabrane z bankomatu pieniądze 11.09.14, 18:18
        beata985 napisała:

dobrze że stało więcej osób bo jak by jedna była to jakoś nie wierzę, że by się nie skusiła..

Poważnie? Nie wierzysz, że jednak większość ludzi nie jest złodziejami? Ty byś się skusiła?
      • lafiorka2 Re: nie zabrane z bankomatu pieniądze 12.09.14, 16:38
        beata985 napisała:

> dobrze że stało więcej osób bo jak by jedna była to jakoś nie wierzę, że by się
        > nie skusiła..
        >
        tak od razu zakładasz,że jednak sami złodzieje wokół???
        nieeeźle.
    • mid.week Re: nie zabrane z bankomatu pieniądze 11.09.14, 16:41
      dylemat Zosi Ślotały wink
    • hema14 miałam taką sytuację 11.09.14, 17:04
      Miałam właśnie taką sytuację dwukrotnie w życiu to mogę powiedzieć w praktyce co zrobiła ematka.
      I raz: facet odszedł od bankomatu a gdy ja podeszłam wystawało z niego sporo banknotów, na ok. 300zł. Wzięłam te pieniądze i zawołałam za panem, że zapomniał, ale on szedł szybkim krokiem to musiałam podbiec - byłam wtedy w 6 mies. ciąży tak tak, i gdyby nie zatrzymał się na czerwonym świetle to bym go nie dogoniła, ale udało się, dostał swoje pieniądze.
      II raz (po kilku latach):
      Kobieta przede mną odeszła od bankomatu, wsiadła w samochód i odjechała, ja w tym samym czasie podeszłam do urządzenia, wystawało z niego 50zł i odruchowo wyjęłam te pieniądze (teraz już wiem, że nie należy, po co się kłopotać). Oddałabym jej ale oczywiście odjechała, i zrobiło mi się bardzo głupio. Na dodatek mimo wszystko skorzystałam z tego bankomatu i wzięłam jakieś tam swoje pieniądze, przez co "byłam w systemie po tej kobiecie, która mogła składać reklamacje". Jak to potem wszystko przemyślałam w domu to czułam się źle i sumienie mnie gryzło - jak tu zwrócić te pieniądze? Poszłam tam z powrotem, znalazłam numer tel. na bankomacie i zadzwoniłam do obsługi. Wyjaśniłam co i jak wierząc, że oni zobaczą z jakiego konta przede mną wypłacano pieniądze (na pewno są takie dane) i jak im zwrócę te 50zł to przeleją na konto tej pani. Uzgodniliśmy, że oni pobiorą z mojego konta 50zł a ja ten banknot sobie zachowam, więc ja wyjdę na zero, przytaknęłam i naprawdę pobrali 50zł z mojego konta. Mam nadzieję, że oddali tamtej babce, tego już nie wiem!
      Na przyszłość - nie tykać wystających z bankomatu pieniędzy! smile
    • klubgogo Re: nie zabrane z bankomatu pieniądze 11.09.14, 17:11
      Moralnie byłoby oddać, ale komu? W pobliżu nikogo nie ma? Gdzie iść? Na policję, czy do obsługi bankomatu, jeśli zadzwonić do obsługi, pieniądze i tak trzeba fizycznie wziąć, poczekać aż firma zlokalizuje osobę, która ostatnio przed Tobą korzystała, to chyba nie takie proste...
      • mamajulki35 Re: nie zabrane z bankomatu pieniądze 11.09.14, 18:21
        klubgogo napisała:

Moralnie byłoby oddać, ale komu? W pobliżu nikogo nie ma?

Sprawa jest prosta - w ogóle po nie nie sięgać. Bankomat sam je zabierze z powrotem i wrócą na konto właściciela.
        • klubgogo Re: nie zabrane z bankomatu pieniądze 11.09.14, 19:07
          Zabierze w ciągu 30 sekund, musiało upłynąć więcej czasu, skoro bankomat nie wziął, a nikogo już nie było, zostały i co wtedy? Ty chcesz uczciwie, skoro nie weźmiesz, weźmie ktoś inny.
          • kk345 Re: nie zabrane z bankomatu pieniądze 11.09.14, 19:41
            świetny argument: "jak ja nie ukradnę to i tak inni ukradną"smile
    • lafiorka2 Re: nie zabrane z bankomatu pieniądze 12.09.14, 16:31
      poczekałabym,może ta osoba by wróciła.
      Jak nie poszłabym do banku i starała się wyjaśnić sytuację.
      Nie wiem co się wtedy robi w sumie.sad
      • asia_i_p Re: nie zabrane z bankomatu pieniądze 12.09.14, 17:06
        Pójście do banku wydaje się sensowne + ewentualnie zostawienie numeru swojej karty/ swojego konta, bo będą mogli sprawdzić, że to była ostatnia transakcja przed twoją i uwzględnić przy ewentualnej reklamacji.
    • malowanka06 Re: nie zabrane z bankomatu pieniądze 12.09.14, 20:20
      Miałam taką sytuację, pani wybrała i poszła. Goniłam ją po całej Biedronce, żeby oddac 50 zł. Była wdzięczna.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka