eilian 16.09.14, 12:23 Zrobiłam małosolne, ale po raz kolejny ogórki są puste w środku, robią się z nich takie rurki. To wina ogórków (jakieś nawozy, czy co?), czy ja robię coś źle? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
eilian Re: dziurawe ogórki 16.09.14, 12:51 a da się rozpoznać te dobre, czy to ruletka? Odpowiedz Link Zgłoś
solaris31 Re: dziurawe ogórki 16.09.14, 12:55 niestety ruletka nawet od tego samego sprzedawcy tez nie zawsze się ukiszą jak trzeba. też podejrzewałam nawozy, i kto wie? Odpowiedz Link Zgłoś
mamajulki35 Re: dziurawe ogórki 16.09.14, 12:58 Trzeba kupować w sprawdzonych miejscach. Też miałam ten problem, zanim dobrze trafiłam. Popytaj wśród znajomych robiących przetwory, ja w ten sposób dotarłam do dobrego surowca. Od kilku lat kupuje w jednym miejscu i ogórki są twarde nawet po wielu miesiącach. Odpowiedz Link Zgłoś
solaris31 Re: dziurawe ogórki 16.09.14, 13:01 z zimowymi ogórkami nie mam kłopotu, z małosolnymi zwykle tak. zawsze w sezonie wywalam conajmniej jeden gliniak i jak napisałam - kupuję u tej samej osoby, i na małosolne, i na zimowe. mimo to, nie zawsze są dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
mynia_pynia Re: dziurawe ogórki 16.09.14, 14:40 Ogórki szczupłe i z dużymi brodawkami/wypustkami są najlepsze. Od odmiany ogórka i nawozu zależy pustka w środku . Odpowiedz Link Zgłoś