Dodaj do ulubionych

polećcie grzańca

18.09.14, 12:20
Telepie mną jakieś choróbsko, boli mnie cały człowiek.
Mięśnie, kosteczki, stawy.
Chcę to zdusić w zarodku, przyszedł mi do głowy grzaniec.

Taki z piwa, bo wina nie mam.
Nigdy nie robiłam, polećcie coś co naprawdę rozgrzeje.

Co dodać?
Piłam kiedyś w Kazimierzu Dolnym takiego grzańca z pomarańćzami m.in, ale nie wiem kiedy je dodać, do podgrzewania czy późnbiej, wyciskać czy nie.

Ratunku! Ma tak rozgrzać, żebym pościel musiała przebrać za chwilęwink
Obserwuj wątek
    • beata985 Re: polećcie grzańca 18.09.14, 12:56
      > Ratunku! Ma tak rozgrzać, żebym pościel musiała przebrać za chwilęwink
      no to może herbatka z prundem...??
      dobry też jest imbir-korzeń ścieramy na tarce-odrobinę, ok łyzeczki-pół-i do herbaty dodajemy, cytryna, miód
    • aurinko Re: polećcie grzańca 18.09.14, 13:01
      Podgrzewasz piwo, dodajesz goździki, cynamon, kardamon, jak już przelejesz do kubeczka to dodaj miodu i plaster pomarańczy. Można dodać imbir, można bez kardamonu. Smak musisz sobie dopasować. Ale nie wiem czy to dobry pomysł, czy nie lepiej herbatę z lipy z miodem, albo zaparzyć imbir z cytryną i miodem.
      • anula_anka Re: polećcie grzańca 18.09.14, 13:05
        Że piwo?
        No chyba jednym się nie upiję, ani mi nie zaszkodzibig_grin

Dzięki za radę, zupełnie zapomniałam o imbirze.
    • priszczilla Re: polećcie grzańca 18.09.14, 13:09
      Potrzebny koniak, wódka, bourbon, whisky - w garnuszku rozpuszczasz dwie łyżki masła, do masła dodajesz dwie łyżki miodu i mieszasz, jak się ładnie połączy to dolewasz alkoholu 50-100 ml (ma być gorące, ale nie może się zagotować). Pijesz gorące i idziesz się pocić pod kołdrę.
      • beata985 Re: polećcie grzańca 18.09.14, 13:15
        miód traci swoje właściwości w gorącym-chyba powyżej 60' czy jakoś tak, wiec równie dobrze może osłodzić cukrem.
        • priszczilla Re: polećcie grzańca 18.09.14, 13:24
          Smak i zapach się nie zmienia mimo podgrzania.
          • beata985 Re: polećcie grzańca 18.09.14, 13:29
            no tak ale w miodzie bardziej chodzi chyba o jego właściwości zdrowotne.
            • priszczilla Re: polećcie grzańca 18.09.14, 13:49
              Niekoniecznie. Do piernika też miodu nie dajesz, tylko cukier?
              • beata985 Re: polećcie grzańca 18.09.14, 15:42
                miód w pierniku i owszem ale pierników nie wykorzystujemy w celach leczniczych, prawda?? w pierniku ma też jeszcze inną rolę do spełnienia.
                a koleżanka pyta jak się wspomóc w chorobie i w tym wypadku miód warto by wykorzystać tak aby wyciągnąć jego właściwości lecznicze.
    • run_away83 Re: polećcie grzańca 18.09.14, 15:59
      Jak masz jajka, to zrób grzańca z koglem-moglem - jest rewelacyjny na przeziębienia, dziala jak dobry rosół.

Jajka sparz wrzątkiem i utrzyj żótka z cukrem, piwo podgrzej w rondelku (jak zaczyniebsie pienić to wyłącz grzanie), w trakcie podgrzewania dodaj szczyptę imbiru, szvxyptę cynamonu, możesz też odrobinę gałki muszkatłowej, kilka goździków (te trzeba wyłowić przed dodaniem koglu-moglu), ewentualnie troszkę cukru waniliowego. Jak już masz piwo podgrzane to do kubka z utartymi żóltkami dodajesz łyżką po troszku gorącego piwa i szybko mieszasz (żeby się nie zwarzyło), jak masz kogiel mogiel rozbełtany mniej więcej pół na pół z piwem i dość ciepły, to wlewasz do rondelka z resztą piwa i szybko mieszasz. Potem pozostaje przelać do kubka i skonsumować.

Smacznego i na zdrowie smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka