Dodaj do ulubionych

Przyroda kl VI

18.09.14, 12:33
Jak to w klasie 6 -pierwszym działem jest ochrona środowiska. Wśród przeróżnych informacji w zeszycie mojego dziecka na ten temat znalazłam PODYKTOWANĄ przez nauczyciela notatkę, że należy ograniczyć używanie detergentów czyli proszków do prania, płynów do naczyń, mydła? Kuśfa w poprzedniej klasie (albo w 4 nie pamiętam dokładnie) mieli jak byk napisane, że codziennie należy umyć całe ciało a ręce to wtedy a wtedy itd.... a teraz na potrzeby innego tematu jest coś przeciwnego. czego oni ich uczą?
Owszem detergenty szkodzą srodowisku (czy mydło też tego nie wiem) ale młodych ludzi to się raczej zachęca do korzystania z tego jakże cennego wynalazku a nie podaje się im, że mają ograniczyć jego używanie. Nie lubię tak - nie lubię jak moje dziecko się czegoś uczy a w domu słyszy coś innego, że chemii (chocby tej podstawowej: płyn do naczyń, proszek do prania, mydło) i tak będziemy używać bez względu na to co pani od przyrody podaje. Czyli napisz na sprawdzianie to co pani chce przeczytać i rób swoje....
Obserwuj wątek
    • maggi9 Re: Przyroda kl VI 18.09.14, 12:38
      No ale ograniczyć nie znaczy "nie używać wcale" tylko np do prania wsypywać tyle proszku ile dyktuje producent a nie sypać hojną ręką a i umyć się można nie zużywając do tego pół opakowania żelu pod prysznic.

Jak dla mnie to się ze sobą nie kłóci.
      • heca7 Re: Przyroda kl VI 18.09.14, 12:43
        Dokładnie- należy używać z głową. Nikt nie każe dzieciom szorować rąk ekologicznym popiołem big_grin
        Mam córkę w VI klasie i jakoś to rozumie. Bez przesady.
    • mynia_pynia Re: Przyroda kl VI 18.09.14, 12:45
      Wiele osob sypie proszku do prania bez umiaru, mimo ze skondensowane obecnie sa, myslac ze pranie bedzie czystrze, wlewa litrami wybielacze i zmienkczacze. Niektórzy kapia sie 3 razy dziennie bo zapach skory inny niz mydlany czy balsamu oznacza dla nich fetor nie do zniesienia. To mozna leczyc wink np edukacją.
    • dziennik-niecodziennik Re: Przyroda kl VI 18.09.14, 12:47
      ale chodzi o ograniczanie bezsensownego zuzycia. czyli nie lać ludwika w koncentracie na kazdy talerz po pół litra, a jedynie troche na gąbkę albo w ogole nalać wody, wlac troche płynu i w tym myc, a tylko płukac pod bieżącą wodą.
      itd.
    • makurokurosek Re: Przyroda kl VI 18.09.14, 12:50
      > Jak to w klasie 6 -pierwszym działem jest ochrona środowiska. Wśród przeróżnych
      > informacji w zeszycie mojego dziecka na ten temat znalazłam PODYKTOWANĄ przez
      > nauczyciela notatkę, że należy ograniczyć używanie detergentów czyli proszków
      > do prania, płynów do naczyń, mydła? Kuśfa w poprzedniej klasie (albo w 4 nie pa
      > miętam dokładnie) mieli jak byk napisane, że codziennie należy umyć całe ciało
      > a ręce to wtedy a wtedy itd.... a teraz na potrzeby innego tematu jest coś prz
      > eciwnego. czego oni ich uczą?

A co ma ograniczenie używania detergentów, co dokładnie oznacza nie lanie ich w nadmiarze do dbania o codzienną higienę. Na płynach do mycia podłóg jak byk masz napisane 1 nakrętka na tyle i tyle litrów , a full ludzi leje jak popadnie.
    • przeciwcialo Re: Przyroda kl VI 18.09.14, 14:30
      Słowem klucz jest tu rozsądek. Używac tego co konieczne a nie tego co chcieliby producenci.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka