Dodaj do ulubionych

płaskostopie

20.09.14, 10:54
Proszę, podzielcie się doświadczeniami, jeśli wasze dzieci miały/mają problem płaskostopia - jak je leczono?
Gimnastyka korekcyjna + ćwiczenia w domu?
Wkładki? I czy noszone jak najczęściej, nawet w domu? Czy w domu raczej na bosaka?
Jakie sporty rekomendowano, a przed jakimi przestrzegano, bo mogły tylko zaszkodzić?
Mam sprzeczne zalecenia i muszę dokładnie zgłębić temat...
Obserwuj wątek
    • verdana Re: płaskostopie 20.09.14, 11:02
      Mnie leczono bardzo intensywnie - codzienna gimnastyka, specjalne wkładki w domu i poza domem (w lecie nigdy nie chodziłam w sandałach, bo wkładki do nich nie wchodziły).
      Moich dzieci nie leczono.
      Płaskostopie mamy identyczne.
      • joanna.pio Re: płaskostopie 20.09.14, 22:41
        I tak też u mnie.
    • najma78 Re: płaskostopie 20.09.14, 11:26
      Moja corka (11) ma plaskostopie. W zwiazku z tym ze bola ja stopy (nie zawsze tak bylo) gdy chodzi dluzej dostala wkladki. Wkladki ma do obuwia ktore nosi najdluzej w ciagu dnia. Wkladki jednak nie sa zalecene jako standard, wszystko zalezy od indywidualnych przypadkow. Cwiczen nie stosuje sie juz od dawna, udowodniono ze nie ma to zadnego wplywu i niczego nie naprawia. Plaskostopie bedzie juz do konca zycia.
    • daisy Re: płaskostopie 20.09.14, 15:30
      Nam ortopeda (polecany) kazał kupować buty z wkładkami (tzn. z wysklepieniem w części, gdzie powinna być wysklepiona stopa), skierował też do rehabilitantki, która pokazała nam ćwiczenia. W domu kazał nosić kapcie z wkładką właśnie.
      Nie bardzo się tym przejmuję. Ćwiczenia robiliśmy dość sumiennie, ale wkładkami nie zawracam sobie głowy. Po domu dziecko chodzi w antypoślizgowych skarpetach, czyli de facto boso.
      Tyle jest sprzecznych zaleceń, że machnęłam ręką.
      Podobno zresztą ostatnie trendy są takie, że płaskostopia nie uznaje się za wadę, ale za stan fizjologiczny.
      Może wiecie, gdzie szukać wiarygodnych informacji?
    • nevada_r Re: płaskostopie 20.09.14, 16:24
      Mnie leczono, nosiłam idiotyczne buty z wkładkami, musiałam robić ćwiczenia, co mnie potwornie nudziło i NIC nie pomogło. Płaskostopie mam dalej, nie przeszkadza mi to w ogóle. Jeżeli moje dziecko będzie miało płaskostopie, to na pewno nie będę go męczyć tak, jak męczono mnie. Bo to bez sensu.
      • verdana Re: płaskostopie 20.09.14, 22:47
        Też tak uważam. Jedyne rozsądne zalecenie, jakie słyszałam i do jakiego sie stosuję - to kupowanie dziecku tylko markowych, lepiej wyprofilowanych butów.
    • inguszetia_2006 Re: płaskostopie 20.09.14, 23:09
      Witam
      Ćwiczenia w domu. Płaskostopia nie ma. Rezultat po 10 latach. Zniechęcano mnie, że się nie uda, że płaskostopie to się ciężko leczy, że to, że tamto. Podnoszenie drobnych przedmiotów stopą - super. Zabawa. Nie codziennie, ale trzy razy w tygodniu. I wakacje nad wodą - żwirek, piasek na plaży. Tyle ode mnie. Aha, wkładek nie nosi i nie nosiła.
      Pzdr.
      Ing
      • marina2 Re: płaskostopie 20.09.14, 23:18
        2:2 czyli dwoje miało płaskostopie wspomagane butami i ćwiczeniami plus zalecenie plywania nie mniej niż trzy razy w tygodniu i stopy sa ok
        dwójka dzieci z zaleceniami i postępowaniem j/w i bez rezultatów
        mój wniosek: dwoje dzieci mam drobnej budowy ciała - stopy są ok ,dwoje mocnej i stopy sa nie ok.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka