Dodaj do ulubionych

Zużycie wody

03.10.14, 13:59
Jakie macie u siebie zużycie wody?
U nas coś dziwnego się dzieje. Na przykład we wrześniu wyszło 4 m3 wody ciepłej (ilość prawdopodobna) plus 9 m3 wody zimnej (moim zdaniem to bardzo dużo). To wszystko na dwie osoby. Przejrzałam rozliczenie i na początku roku było jeszcze ok. Od stycznia do maja było to 23 m3 ciepłej i 29 m3 zimnej czyli wychodzi niecałe 5 m3 ciepłej + 6 m3 zimnej na miesiąc. A w czerwcu już skok do 6 m3 ciepłej i aż 10 m3 zimnej. Ponieważ w czerwcu mieliśmy awarię spłuczki w toalecie to uznaliśmy znacznie wyższy odczyt za efekt tej awarii. Ale nadal jest problem ze zwiększonym zużyciem wody zimnej. Znacie jakieś sposoby sprawdzenie licznika? W ogóle to licznik może się zepsuć?
Obserwuj wątek
    • zasieciowanysieciarz Re: Zużycie wody 03.10.14, 14:17
      Licznik może się zepsuć, można go sprawdzić próbując wlać do naczynia litrowego wodę i odczytać wodomierz. Małych różnic tą metodą się nie uchwyci. Licznik ma legalizację na 5 lat, jeżeli jest straszy powinien być wymieniony.
    • woi.mi Re: Zużycie wody 03.10.14, 17:16
      Ale podajesz te ilości z liczników czy z rozliczenia kosztów już. Bo zimna woda to też ta, którą się podgrzewa na ciepłą.Może nie liczysz jej jako zużycie zimnej.
      • monika541 Re: Zużycie wody 06.10.14, 07:59
        Bieżące odczyty (za wrzesień) były z liczników, a wcześniejsze z rozliczenia, ale też w podziale na liczniki. Tak więc w tych 9 m3 za wrzesień zimnej wody nie ma 4 m3 ciepłej (dlatego napisałam "plus"). Łącznie za ten miesiąc jest 13 m3 wody zimnej (w tym 4 podgrzewanej). Wydaje mi się, że to za dużo, ponieważ zazwyczaj było o ok. 3m3 mniej.
    • woi.mi Re: Zużycie wody 03.10.14, 17:44
      Ja za 3mies. mam:
      ciepła 9m2 po 23zł i 20m2 zimna po 9,17zł.
      • ainafets Re: Zużycie wody 03.10.14, 17:55
        Ja sama zużywam na miesiąc 5 m3 wody - ciepłą podgrzewa mi junkers.
    • tol8 Re: Zużycie wody 06.10.14, 08:45
      Rodzina 2+2 8m3. Oszczędzamy ile wlezie.
    • jusiakr Re: Zużycie wody 06.10.14, 08:46
      U nas na trzy osoby wychodzi ok 7 m3 na miesiac. Tylko zimna bo sami grzejemy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka