Dodaj do ulubionych

dziecko a FB

09.10.14, 11:07
taaa, wiem że teoretycznie od 13 lat, praktycznie "wszyscy w klasie mają poza mną" (dzieciaki 11/12 lat). co robi ematka? i czy założy własne konto jeśli dotąd nie ma żądając od dziecka dodania jej do znajomych w celu inwigilacji? big_grin
Obserwuj wątek
    • triss_merigold6 Re: dziecko a FB 09.10.14, 11:15
      Nie zgadzam się. Tłumaczę dziecku, że za 10 lata wahadło wychyli się w drugą stronę i ludzie zaczną wręcz obsesyjnie chronić swoją prywatność, a wszystko do do tego czasu wrzuci do netu zostanie wykorzystanie przeciwko niemu.
      • asiaiwona_1 Re: dziecko a FB 09.10.14, 12:15
        założyłam konto 12-sto latce, kosztem likwidacji konta na nk. nalegała na fb ponieważ jej wakacyjne psiapsiółki mają fb a nie mają nk. Oczywiście sprawdzam co pisze i co zamieszcza. Ona wie, że znam hasło i wchodzę kontrolnie. Jak raz zamieściła zdjęcie koleżanek na swoim profilu to od razu je usunełam i oczywiście była pogadanka o zamieszczaniu nieswoich zdjęć itp.
        Kontrolę musiałam zacząć uskuteczniać jak kiedyś podczas jakiejś wspólnej imprezy koleżanka z konta mojej córki (jeszcze wtedy na nk) pisała jakieś niezbyt miłe rzeczy do ich wspólnej koleżanki. Moja dała sobie wmówić, że to taka zabawa uncertain Oj, jak ja się wtedy wkurzyłam. Miała szlaban na nk na długi czas. Dzięki temu teraz już wie, że nikt nie może pisać z jej konta.
      • majka003 Re: dziecko a FB 09.10.14, 13:38
        Nie zgadzam się. Także tłumaczę jakie są zagrożenia ze str.internetu i nie tylko.
    • eilian Re: dziecko a FB 09.10.14, 12:12
      Nie ma mowy. Właśnie niedawno natknęłam się na konto koleżanki mojego syna z klasy (9latki), - komentowała coś na profilu jednej z matek. Żenujące to było. Rodzice, którzy na to pozwalają to dla mnie jakaś patologia.
    • kropkacom Re: dziecko a FB 09.10.14, 12:45
      Nic nie robi. Dzieciaki nie mają FB i ja też nie mam. Co mam robić?
      • slonecznik1981 Re: dziecko a FB 09.10.14, 13:00
        Zlikwidowałam konto 11-latkowi, właśnie po takiej dramatycznej ingerencji w jego "prywatność", od kktórej niektórym tutaj robi się słabo tongue_out

On to pikuś, ot banalne chłopięcy wyzwiska, ale jak zobaczyłam co piszą 12-13 letnie panienki, tonie odrzuciło.
    • atena12345 Re: dziecko a FB 09.10.14, 12:56
      zabroń
      Wtedy dziecko założy sobie konto po kryjomu. Niekoniecznie na swoje prawdziwe dane wink
      • ichi51e Re: dziecko a FB 09.10.14, 13:04
        No wlasnie - skad wiecie ze wasze dzieci kont nie maja. Nawet nie musza miec pod falszywym nazwiskiem - po prostu rodzicow maja zablokowanych...
        • kropkacom Re: dziecko a FB 09.10.14, 13:39
          Bo wiem co moje dziecko robi na komputerze smileTakie banalne...
          • mamma_2012 Re: dziecko a FB 09.10.14, 13:43
            Wiesz co robi na swoim komputerze, ale juz nie tak łatwo kontrolować, co dziecko robi na komputerach znajomych, w szkole czy na smartfonie koleżanki.
            • kropkacom Re: dziecko a FB 09.10.14, 13:46
              W szkole nie ma opcji smartphone. Młode na telefonie nie maja internetu. U koleżanki nie bywają codziennie, więc po co im konto, którego nie sprawdzą?
              • mamma_2012 Re: dziecko a FB 09.10.14, 13:54
                Mogą nie sprawdzać codziennie, moze pisać za nich koleżanka.
                Dzieci w wieku, kiedy przychodzi im chetka na fb, zwykle maja juz tyle swobody, ze jak bardzo beda chciały, to obejda zakazy.
                W szkole nie ma smartfonów, ale poza szkola koleżanka wyciąga z plecaka telefon i juz mozna zerknąć co sie dzieje.
                • kropkacom Re: dziecko a FB 09.10.14, 13:58
                  W ogóle nie bierzesz pod uwagę opcji dziecko nie ma FB? Jak się było cienkim rodzicem i się zgodziło na coś co nie jest przeznaczone dla dzieci w tym wieku to teraz udowadniamy, ze inaczej nie można?
                  • lilly_about Re: dziecko a FB 09.10.14, 14:03
                    E tam kropka czepiasz się, masz się przyznać, że nie wiesz, co robi twoje dziecko i masz się gorzej poczuć, że nie siedzisz nad nim 24 h na dobę. Bo dziecko na pewno chce cię oszukać.
                  • mamma_2012 Re: dziecko a FB 09.10.14, 14:15
                    Nie odnoś tego bezpośrednio do siebie, chodziło mi raczej o to, ze jesli dziecko z jakiejs przyczyny sie uprze, to raczej nic go nie powstrzyma. Jednak przecież nie wszystkie dzieci sa az tak napalone na posiadanie konta, a spora cześć uszanuje "nie" rodziców.

Sama fb mam tylko do śledzenia kilku miejsc i pewnego kontaktu z dalekimi znajomymi, bez zdjeć bez wpisów, jedynie kilka razy na prośbę znajomych cos zalajkowalam i to tyle.

Zgoda, czy jej brak nie świadczy o jakości rodzicielstwa, a raczej o podejściu do technologii.
            • triss_merigold6 Re: dziecko a FB 09.10.14, 13:48
              U znajomych dzieci bywa - jeszcze - pod kontrolą, najczęściej zresztą umawiamy się w jakimś parku, na placach zabaw. Skądinąd te znajome dzieci też są mocno pilnowane.
          • kropkacom Re: dziecko a FB 09.10.14, 13:44
            Jedno i drugie.
          • bella_roza Re: dziecko a FB 09.10.14, 13:52
            ile lat ma twoje dziecko? siedzisz nad nim non stop jak używa komputera?
            • kropkacom Re: dziecko a FB 09.10.14, 13:55
              11 i nie muszę siedzieć nad nim.
              • tak_to_nowy_nick Re: dziecko a FB 09.10.14, 14:52
                Hehe programik śledzący, co? Takie rzeczy dzieciaki potrafią obejść bez większego problemu, wystarczy bardziej kumaty kolega albo poszperanie na sieci wink
    • majenkir Re: dziecko a FB 09.10.14, 13:07
      bella_roza napisał:
      co robi ematka? i czy założy własne konto jeśli dotąd nie ma żądając od dziecka dodania jej do znajomych w celu inwigilacji? big_grin

FB sprawdzam od czasu do czasu logujac sie na konto corki, a na telefonie mam jej Instagram.
    • mamma_2012 Re: dziecko a FB 09.10.14, 13:19
      Zgodziłam sie na założenie konta, nie prosiłam o dodanie do znajomych, sama zaprosilam, zgodziła sie.
      Wsród znajomych ma wielu naszych znajomych (osob dorosłych), nigdy nie zdecydowalaby sie na niekulturalne wpisy, zreszta nie sa w jej naturze.
      Regularnie przypominam o konieczności ochrony prywatności nie tylko na fb, zreszta corka tylko sporadycznie zamieszcza cos na tablicy, natomiast sporo czyta, śledzi swoje ulubione zespoły. Nalezy tez do grupy klasowej, pytają sie o lekcje, klasówki, cos tam sobie ustalają i jakis tematycznych.
      Zakaz jest troche bez sensu, bo dziecko bezproblemowe bedzie fb używać rozsądnie, a bardziej problemowe, skłonne do niemądrych wyczynów i tak założy bez zgody rodziców, którzy nieświadomi istnienia konta, nie beda świadomi wirtualnego życia potomka.
      Zreszta samo kliknięcie na znajomych dziecka, moze dać rodzicom niezły przegląd jego funkcjonowania, środowiska w jakim sie obraca, "poziomu" znajomych, ich zainteresowań, a to w pewnym wieku staje sie wazne.
      • nitka111 Re: dziecko a FB 09.10.14, 13:46
        Mogę się w zasadzie podpisać pod tym, mój syn wprawdzie ma już 13 lat skończone, ale konto ma od roku czy dwóch. Do znajomych sam mnie zaprosił, zresztą ma sporo naszych dorosłych znajomych, a ja mam kilku jego kolegów, więc widzę co piszą. Hasło znam, ale raczej nie kontroluję bez jego wiedzy.
      • bella_roza Re: dziecko a FB 09.10.14, 13:51
        takie podejście jest mi bliższe... a w sumie jak skończy 13 lat to czy mogę dzieck zabronić? ma smartfona i komputer, w 100% nie jestem w stanie kontrolować co robi. natomiast od dawna edukuję nt prywatności i ostrozności w internecie.
    • szamanta Re: dziecko a FB 09.10.14, 13:43
      Z tego co się orient to nie mają żadne mimo ze są w zróżnicowanym wieku . Tzn mowa o oficjalnych kontach z true profilami, bo jak wbijam w google ich imiona i nazwiska to na tego typu portalach nie widnieją. A może mają fałszywe jak ktoś powyżej podsunął myśl?, ni mam pojęcia

Sama nie mam sama konta ani na facebooku, ani na twiter , jedynie na Goldenline ( ale to wyłącznie w celach zawodowych i rekrutacyjnych na rynku pracy)
    • green_agula Re: dziecko a FB 09.10.14, 21:55
      ale masz dylemat big_grin znajoma założyła konto na fb swojemu 6 latkowi to dopiero trzeba miec zryty beret big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka