Dodaj do ulubionych

Misiu sie ujawnił!!

10.10.14, 10:01
wiadomosci.onet.pl/tylko-w-onecie/korwinistan-swiat-idealny-czy-utopia/7pzfw
I jak Wam się podoba? wink
Obserwuj wątek
    • mag1982 Re: Misiu sie ujawnił!! 10.10.14, 10:56
      Niektóre rzeczy nawet z sensem. Jestem zdziwiona, bo do tej pory słyszałam o nich tylko tyle, że to oszołomy. Niestety ta ich wizja absolutnie nie wypali.
      • dlania Re: Misiu sie ujawnił!! 10.10.14, 12:12
        mag1982 napisała:

> Niektóre rzeczy nawet z sensem.

Rly??? A które dokładnie?wink
        • mag1982 Re: Misiu sie ujawnił!! 10.10.14, 12:26
          Np. to odnośnie nauczycieli. Oczywiście w te 40 godzin pracy powinien być wliczony czas na przygotowanie się do lekcji ale jakiś rozsądny. Mam znajomych nauczycieli i kilkuletnim stażem i wiem jak to wygląda wink
          • crises Re: Misiu sie ujawnił!! 10.10.14, 12:39
            Nie chcę martwić, ale w najlepszym systemie edukacyjnym świata (Finlandia) tak to nie wygląda:

forsal.pl/galerie/644675,duze-zdjecie,6,10-faktow-na-temat-edukacji-w-finlandii-najlepszego-systemu-nauki-na-swiecie.html
          • dlania Re: Misiu sie ujawnił!! 10.10.14, 12:57
            Wizja prywatnych płatnych szkół, które miedzy soba konkurują, ci lepsi nauczyciele pracuja w najlepszych i najdroższych, w tanich pracuje byle kto - kurde, super, getto. Za jakieś 2 pokolenia dla najbiedniejszych w ogóle sie szkoły zlikwiduje, bo nie opłaca sie i tyle. A bieda, jak wiadomo (wg JKM), to wynik wrodzonej głupoty i lenistwa, więc w dzieci tej biedy nie ma co inwestować.
            Czy mi sie wydaje, czy blisko od tej wizji do obozów koncentracyjnych dla jednostek niewydonych społecznie?
            • mag1982 Re: Misiu sie ujawnił!! 10.10.14, 13:28
              Zauważ, że napisałam tylko o sytuacji nauczycieli a nie o likwidacji publicznego szkolnictwa.
              Cała opowieść snuta przez tego pana bardzo mi się podoba ale mam świadomość jej odrealnienia. I moim zdaniem gdyby wcielić postulaty w życie to nie getta dla najbiedniejszych trzeba by budować ale zamknięte enklawy dla najbogatszych, bo ich byłoby naprawdę niewielu. A dzieci biedoty pewnie zamiast do szkół chodziłyby do pracy, żeby mieć co jeść.
              Wracając jednak do współczesnej Polski, niektóre pomysły, oczywiście zmodyfikowane, można wprowadzić. Np. trochę więcej luzu dla małych działalności jednoosobowych , np. sytuacja z nauczycielami (jakoś mnie ta Finlandia nie przekonała), np zmniejszenie ogólnie biurokracji.
    • chipsi Re: Misiu sie ujawnił!! 10.10.14, 11:04
      Dokładnie to samo dziś rano pomyślałam smile
      • mx3_sp Re: Misiu sie ujawnił!! 10.10.14, 11:10
        szanse dać warto.
    • marychna31 Re: Misiu sie ujawnił!! 10.10.14, 11:11
      Infantylna, maksymalnie schematyczna i uproszczona wizja świata w sam raz dla małego rozumku, który nie jest w stanie ogarnąć świata w całej jego różnorodności i złożoności.
      • mx3_sp Re: Misiu sie ujawnił!! 10.10.14, 11:22
        u sia lal lala średnia intelektualna forum nam wzrasta.
        • chipsi Re: Misiu sie ujawnił!! 10.10.14, 11:26
          Jeszcze poranek a Ty już coś popalasz? wink
      • maslova Re: Misiu sie ujawnił!! 10.10.14, 11:29
        marychna31 napisała:
        > Infantylna, maksymalnie schematyczna i uproszczona wizja świata

Dokładnie. Korwinistom wydaje się, że możliwe jest zastosowanie mechanizmów, do których KAŻDY człowiek będzie umiał i chciał się dostosować. A ludzie są różni i zawsze znajdą się tacy, którzy znajdą dla siebie najbardziej komfortowe wyjście z sytuacji mając w głębokim poważaniu idee twórców systemu.
        • mx3_sp Re: Misiu sie ujawnił!! 10.10.14, 11:32
          nie różnią się niczym od innych, baju baju Kopacz te najnowsze to też między Smerfy a Gąskę Balbinkę włożyłam.
          • cosmetic.wipes Re: Misiu sie ujawnił!! 10.10.14, 11:36
            A ty nie pracujesz w budżetówce czasem?
            • mx3_sp Re: Misiu sie ujawnił!! 10.10.14, 11:44
              myślisz, że mogłabym sobie sznurek skręcać?
              • cosmetic.wipes Re: Misiu sie ujawnił!! 10.10.14, 12:02
                Nie wiem co ci się pod czaszką ulęgło.
      • slonecznik1981 Re: Misiu sie ujawnił!! 10.10.14, 11:36
        A co sądzisz o swoim "rozumku"?
        • marychna31 Re: Misiu sie ujawnił!! 10.10.14, 12:51
          Mój rozum jest w stanie ogarnąć, że ludzie są różni, mają różne potrzeby, systemy wartości, gusta i możliwości. Bez problemu godzę się ze złożonością i stopniem skomplikowania świata i natury ludzkiej a nawet dostrzegam w tym piękno. I uniwersalną wartość. Czerpię dla siebie z tej złożoności, uczę się, wzbogacam dzięki innym perspektywom zamiast jak malutkie dziecko zaciskać piąstki, tupać ze złością nóżkami i krzyczeć, ze wszyscy mają być tacy sami bo ja inaczej nie potrafię funkcjonować.
          • slonecznik1981 Re: Misiu sie ujawnił!! 10.10.14, 12:55
            Do przewidzenie, standardowa forumowa elyta ogarniająca to co niezrozumiale dla prostaczków oczadziałych ciemnogrodem i zacofaniem big_grin
            • marychna31 Re: Misiu sie ujawnił!! 10.10.14, 15:58
              I znowu uproszczenia, schematy i stereotypy. Wszystko czarno-białe. Jak widać niektórzy bez tego nie potrafią...
    • crises Re: Misiu sie ujawnił!! 10.10.14, 11:45
      P'do'enie miesiąca.

Nie ma takiej możliwości, żeby w jakimkolwiek społeczeństwie każdy był sobie sterem, okrętem i żeglarzem, zresztą generalnie nie po to jest społeczeństwo.

A w miarę dominacji megakorpów i celowego usuwania człowieka z wszystkich procesów coraz większa liczba osób będzie po prostu niezatrudnialna - i nie będą w stanie się utrzymać (a co dopiero odłożyć na swoją emeryturę czy wywiązać się z jakichś sporych zobowiązań, np. jak rozwalą komuś samochód). To się zresztą już dzieje, patrz miliony ludzi na śmieciówkach za grosze.
      • aneta-skarpeta Re: Misiu sie ujawnił!! 10.10.14, 12:03
        ja kompletnie nie rozumiem czemu oni zakładają, że osoby z najniższego szczebla zawodowego zaczną nagle zarabiac 2 razy wiecej

najprawdopodobniej pracodawca zacznie po prostu na nich znacznie oszczędzać- czyli to co do zusu mialo pojsc to pojdzie do kieszeni szefa, a nie pracownika

inna kwestia- zus- chorobowe- leczenie- emerytury dla obecnych starszych ludzi i wiele innych waznych kwestii

jak będzie prowadzona polityka podstawowa miast i miasteczke- wywóz smieci, oswietlenie ulic, naprawa chodników itd itd
        • crises Re: Misiu sie ujawnił!! 10.10.14, 12:09
          >najprawdopodobniej pracodawca zacznie po prostu na nich znacznie oszczędzać- czyli to co do zusu >mialo pojsc to pojdzie do kieszeni szefa, a nie pracownika

Oczywista oczywistość - przecież w warunkach, kiedy wszystko będzie prywatne, cała nadwyżka pójdzie do kieszeni kolesi, którzy sobie kupią za to piąte Lambo. To już wolę karmić ZUS.
        • mag1982 Re: Misiu sie ujawnił!! 10.10.14, 12:11
          Pewnie przy tej zmianie mentalności pracodawcy zrobią się tacy szczodrzy wink
          • dlania Re: Misiu sie ujawnił!! 10.10.14, 13:01
            mag1982 napisała:

> Pewnie przy tej zmianie mentalności pracodawcy zrobią się tacy szczodrzy wink

Tia...wink To może zacznijmy od tego -najpierw niech się zrobią szczodrzy, a potem cała reszta?wink
            • mag1982 Re: Misiu sie ujawnił!! 10.10.14, 13:30
              O, to popieram.
        • araceli Re: Misiu sie ujawnił!! 10.10.14, 17:05
          aneta-skarpeta napisała:
          > inna kwestia- zus- chorobowe- leczenie- emerytury dla obecnych starszych ludzi
          > i wiele innych waznych kwestii

To co nie pójdzie do zus-u pójdzie do prywatnego ubezpieczyciela, który na warunkach rynkowych walnie takie stawki, że pracujących ale mało zarabiających nie będzie stać.

Co z tego, że pan X będzie zarabiał 2x więcej (w co na marginesie nie wierzę) skoro ubezpieczenia pochłoną połowę pensji a resztę np. szkoła dziecka?
          • aneta-skarpeta Re: Misiu sie ujawnił!! 10.10.14, 18:38
            efektem takiej zmiany ( bardzo ograniczona administracja, prywatna szkołą i szpital tc etc), że po kilkunastu latach zaczeliby podnosic podatki, bo potrzebny byłby dodatkowy aparat adm.- urzędy miasta etc, zaczeto by wprowadzac darmową edukacje dla biednych, niepełnosprawnych etc etc

i będą musieli podnosic podatki i po 30 lat wrócimy do punktu wyjscia
            • araceli Re: Misiu sie ujawnił!! 10.10.14, 20:28
              aneta-skarpeta napisała:
              > i będą musieli podnosic podatki i po 30 lat wrócimy do punktu wyjscia

Ano właśnie - podobnie jest z bitcoinami jako 'niezależną' walutą. Wszystko fajnie ale już sami zainteresowani dochodzą do wniosku, że wolna amerykanka nie okazała się rajem i jednak jakiś 'nadzór finansowy' by się przydał.
    • woman_in_love oni są wyjątkowymi hipokrytami 10.10.14, 11:54
      Z jednej strony "Ale przecież jesteśmy odpowiedzialni za siebie i ponosimy konsekwencje swoich czynów." czyli niech każdy robi co chce i państwo u nie będzie nic kazało.

Z drugiej "Aha, i nie ma Rafalali, ekstremum na poziomie cyrkowca. " - czyli jednak państwo by się wtrącało nagminnie tam gdzie by chciało prawactwo - nie wiem co by zrobili Rafalali, domyślam się że albo więzienie albo psychiatryk, tyle że obydwa sponsorowane z naszych podatków. Czyli to samo co robi lewactwo, tylko fiksacje na punkcie innych spraw.
      • marychna31 no dokładnie 10.10.14, 12:53
        Prawo jazdy niepotrzebne ale Policja natychmiast znajduje sprawcę wypadku dzięki wszechobecnemu monitoringowi. Też mnie to rozbawiłowink
        • aandzia43 Re: no dokładnie 10.10.14, 14:46
          Państwo policyjne, ot co. Pomysł pana Dz. jest do zrealizowania i utrzymania realny tylko przy pomocy junty.
          • princess_yo_yo Re: no dokładnie 10.10.14, 15:07
            gupia, prawicowy raj utrzymywany przy pomocy srodkow przymusu to nie jest panstwo policyjne! jak mozez tak nazywac sytuacje kiedy panstwo wciela w zycie wole jednego obywatela ktora jednoznacznie prowadzi do ich wyzwolenia wszystkich od lewackiej propagandy.
            • tifa_lockhart Re: no dokładnie 10.10.14, 15:31
              Staro wygląda jak na gimnazjalistę.
    • feel_good_inc Ło dżizas, jakie pier***enie 10.10.14, 12:05
      maslova napisała:
      > wiadomosci.onet.pl/tylko-w-onecie/korwinistan-swiat-idealny-czy-utopia/7pzfw
      > I jak Wam się podoba? wink

Korwinistów należałoby wysłać najpierw na kurs historii na poziomie szkoły podstawowej, żeby przypomnieli sobie, ile zarabiał i jak traktowany był pracownik w realiach czystego kapitalizmu, a potem do USA, żeby zobaczyli jak wygląda i ile kosztuje ubezpieczenie zdrowotne w realiach "wolnego rynku".
      Tych, którzy po tych wydarzeniach pozostaliby wyznawcami Korwina, należałoby wysłać do Liberii z zakazem powrotu do Polski. Skoro chcą żyć w nieskrępowanej demokracji, to droga wolna.
    • wtopek Re: Misiu sie ujawnił!! 10.10.14, 12:21
      mimo wszystko na tym forum panuje skrzywienie w drugą stronę, czyli ślepa wiara we wszechmoc państwa i jego służb oraz zaprzęganie ich do każdej pierdooły

w licznych wątkach dominują rady dzwonić na policję, dzwonić do administracji, dzwonić do premiera, w sprawach których nawet nie próbowano załatwić zwykła rozmową, czy w gorszych przypadkach skutecznym daniem komuś koopa w 4 litery
      • konwalka Re: Misiu sie ujawnił!! 10.10.14, 13:13
        przepraszam za infantylizm pytania, ale czy chodzi o forumowego misia? i niby dlaczego to ma byc on?
        • cosmetic.wipes Re: Misiu sie ujawnił!! 10.10.14, 13:34
          Chodzi o forumowego misia.
          Dlatego, że misiu sieje tu IDENTYCZNE farmazony o utopijnym prawicowym państwie.
          • feel_good_inc Re: Misiu sie ujawnił!! 10.10.14, 14:31
            cosmetic.wipes napisała:
            > Chodzi o forumowego misia.
            > Dlatego, że misiu sieje tu IDENTYCZNE farmazony o utopijnym prawicowym państwie

E tam, oni wszyscy są dokładnie tacy sami i mają takie same poglądy. Tak to już jest w małych sektach.
            • aandzia43 Re: Misiu sie ujawnił!! 10.10.14, 14:44
              Nawet identycznie bucowate gęby mają.
    • helufpi buahaha 10.10.14, 13:22
      Łatwo pobieralny podatek pogłówny w świecie bez udokumentowanych przepływów pieniężnych (fuchy) - to jest brak podstawowej, naprawdę podstawowej wiedzy ekonomicznej. Po co ktoś, kto nie ma pojęcia o podatkach się na ten temat wypowiada? Mógłby bezpiecznie rozwijać swoją wizję, że w korwinistanie wszyscy zarabialiby dwa razy tyle, to jest jego poziom, na tym się zna.
    • princess_yo_yo Re: Misiu sie ujawnił!! 10.10.14, 13:30
      piekne, bardzo chcialabym zobaczyc ten eksperyment spoleczny i jak sobie korwinowe roztropki radza w tym idealnym swiecie swojego pomyslu. jak sobie radza specyficznie wlasnie oni, bo biorac pod uwage mozliwosci intelektualne i to teraz jedynym pomyslem na zarabianie pieniedzy jest uprawianie demagogii finansowane przez znienawidzone lewicowe panstwo to dostosowanie do idealnego systemu moze byc wyjatkowo bolesne wink
    • aandzia43 Re: Misiu sie ujawnił!! 10.10.14, 14:28
      Wyzyruszyłamsię tongue_out Szczególnie urocze jest połączenie ochrony życia od poczęcia do śmierci z wolną amerykanką i byciem zdanym tylko na.siebie (i ewentualnie najbliższych). Już widzę te rodziny, co to według pana Dz., mają być zdrowe i liczne, by jakoś wyrabiać się na zakrętach finansowo, jak rodzą i leczą za niewyobrażalne pieniądze (bo służba zdrowia prywatna) ulomnych ludzi. Podziemie diagnostyczne i aborcyjne jak stąd do Chin tongue_out
      A co z chorymi psychiczne, upośledzonymi, dysfumkcyjnymi bez rodzin albo z rodzinami bez pieniędzy?
      • iwles Re: Misiu sie ujawnił!! 10.10.14, 14:45

> A co z chorymi psychiczne, upośledzonymi, dysfumkcyjnymi bez rodzin albo z rodz
        > inami bez pieniędzy?

"wyeliminują" się sami, i pewnie o to chodzi, zostanie kraj ludzi pieknych i bogatych big_grinbig_grinbig_grin
    • 7dosia Re: Misiu sie ujawnił!! 10.10.14, 15:20
      No dobra, ale facet nie odpowiedział na pytanie. Załóżmy, że nie jestem odpowiedzialna, nie umiem prowadzić i nie ubezpieczyłam się, bo mi szkoda pieniędzy. Potrąciłam pieszego, który na skutek wypadku został kaleką, ale nie chcę mu płacić odszkodowania. Co mi za to zrobią w tym idealnym świecie?
      • misterni Re: Misiu sie ujawnił!! 10.10.14, 15:38
        7dosia napisał(a):

Co mi za to zrobią w tym idealnym świecie?

Oni zdaje się są za karą śmierci big_grin
        • princess_yo_yo Re: Misiu sie ujawnił!! 10.10.14, 15:45
          wspaniale rozwiazanie, i jak to w idealnym swiecie niezwykle pomocne dla poszkodowanego big_grin
          • 7dosia Re: Misiu sie ujawnił!! 10.10.14, 15:52
            Dokładniesmile Poza tym, zakładam, że w idealnym świecie nam kupę pieniędzy (jak każdy), więc spokojnie kupuję prokuratorów i sędziego. Ewentualną karę mam gdzieśsmile Czy to ma być ten idealizm?
            • iwles Re: Misiu sie ujawnił!! 10.10.14, 16:22

zauważ, że w idealnym świecie wszyscy mają pieniądze, więc druga strona też może przekupić prokuratora i sędziego. I co ? pat tongue_out
              • aneta-skarpeta Re: Misiu sie ujawnił!! 10.10.14, 16:42
                nic dziewczyny nie wierzycie wludzi- tylko przekupstwo, uciekanie od odpowiedzialnosci- chłopu wizję rozwalaciebig_grin
              • 7dosia Re: Misiu sie ujawnił!! 10.10.14, 21:06
                No, zakładam, że druga strona wyda wszystko na leczenie i rehabilitację, wszak szpitale same prywatne będąsad
              • maslova Re: Misiu sie ujawnił!! 10.10.14, 21:12
                Chyba żartujesz?? W idealnym świecie wszyscy są uczciwi, zwłaszcza sędziowie i prokuratorzy. No, ewentualnie zamknie się ich w więzieniu.
                Moment, a z czego utrzymywane będą więzienia?
      • crises Re: Misiu sie ujawnił!! 10.10.14, 18:54
        To ja proponuję taki eksperyment profesora Gedankena:

Załóżmy, że jestem odpowiedzialna sensu korwinokuce i odkładam na swoją emeryturę, mam tego sporo. Nie ubezpieczam się od niczego, bo w tym świecie generalnie nie ma ubezpieczeń. Potrącam pieszego, żadna kryminalna okoliczność (nie byłam pijana, nie jechałam za szybko, miałam sprawny samochód, nie rozmawiałam przez komórkę - ot, nieuwaga i pech). Wszystko, co mam, idzie na jego leczenie.

Icoteras, drogie korwinokuce?
        • aneta-skarpeta Re: Misiu sie ujawnił!! 10.10.14, 18:59
          mnie ciekawia takie proste sprawy- za czyje pieniądze naprawią dziury na mojej ulicy? za czyje pieniadze posprzątają rowy i odsnieżą drogi?

kto zgarnie pijanego, biednego starego czlowieka, który się przekręcił na przystanku? i kto za to zapłaci ( on kasy nie ma, bo przepił)
          • crises Re: Misiu sie ujawnił!! 10.10.14, 20:22
            > rowy i drogi

Jak w tym amerykańskim miasteczku, co zbankrutowało - jak weźmiesz w ajencję i zapłacisz, to będziesz mieć odśnieżone i posprzątane. Ty kawałek drogi, Twój sąsiad parę metrów rowu, i tak dalej. Największy bogacz w dzielnicy weźmie w ajencję park.

> pijak na przystanku

Nikt, niech ponosi konsekwencje i zdycha.
          • maslova Re: Misiu sie ujawnił!! 10.10.14, 21:10
            aneta-skarpeta napisała:

> mnie ciekawia takie proste sprawy- za czyje pieniądze naprawią dziury na mojej
            > ulicy? za czyje pieniadze posprzątają rowy i odsnieżą drogi?

Ależ drogi będą prywatne! Właściciele domów na ten przykład będą również właścicielami odcinków dróg przy ich posesjach i ich zadaniem będzie o te odcinki dbać.
            Tylko zaraz, niech pomyślę... A co będzie, jeśli właściciel drogi nie będzie jej chciał udostępnić innym użytkownikom? Na to już mi brakło pomysłu...
            • cosmetic.wipes Re: Misiu sie ujawnił!! 11.10.14, 12:41
              W idealnym swiecie każdy właściciel odcinka drogi będzie pobierał opłaty za przejazd. Skoro ma w tę drogę inwestować, to przecież musi zarobić. Więc w idealnym świecie na wszystkich drogach będą bramki i szlabany średnio co 10m. Będzie cudnie i idealnie big_grin
        • cosmetic.wipes Re: Misiu sie ujawnił!! 10.10.14, 18:59
          No jak coteras?
          W idealnym świecie pechowcy wypadają z gry tongue_out
    • kura17 Re: Misiu sie ujawnił!! 11.10.14, 08:41
      a kto bedzie finansowal badania podstawowe?
      i generalnie nauke?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka