eilian 17.10.14, 17:57 wyborcza.pl/1,75478,16820740,Letowska_o_apelu__Niech_sie_Kosciol_domaga_tego__czy.html#CukGW Czekam na partię, która w swoim programie będzie miała wypowiedzenie konkordatu - na nich zagłosuję. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rosapulchra-0 Re: Oby więcej takich inicjatyw 17.10.14, 18:02 Ja zagłosuję, jak uda się im tę obietnicę spełnić - jakem katoliczka. Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: Oby więcej takich inicjatyw 17.10.14, 18:04 tu masz taką partię - tyle ze nie wiem, czy teraz ma 5%, gdy przyszli do sejmu mieli chyba 12%. Ale pan obieca ci to wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
grrrrw absurd ! 17.10.14, 18:08 Bywa, że uroczystości o charakterze państwowym mają przede wszystkim charakter religijny, a władze publiczne stają się dodatkiem do hierarchów kościelnych występujących w roli rzeczywistych gospodarzy. Prowadzi to do degradacji państwa i obniżenia jego prestiżu w skali krajowej, a nawet międzynarodowej. Jak to mozliwe - "uroczystości o charakterze państwowym maja charakter religijny" .???? Skoro organizuje je Kościoł, to słusznie maja one charakter religijny, a zaproszeni funkcjonariusze panstwowi moga przyjsc na nie lub nie przyjsc. Normalne ze w takiej sytuacji hierarchowie sa gospodarzami. I odwrotnie - na panstwowe uroczystosci zaprasza sie przedstawicieli kościołów - wtedy te uroczystosci maja charakter swiecki i gospodarzami sa ci, ktorzy je zorganizowali. Spotykamy się także z działaniami przedstawicieli Kościoła o charakterze bliskim kolizji z prawem lub przekraczającym tę barierę w postaci wzywania do naruszania prawa, gróźb pod adresem osób rezygnujących z katechezy w szkole, zmuszania uczniów do uczestniczenia w obrzędach religijnych, domagania się przez szkoły ujawniania przez rodziców lub uczniów swojego światopoglądu, . Jakie groźby - że jak dziecko na religie nie chodzi, nie pójdzie do komunii, do bierzmowania ? Swiadkiem bierzmowania byc nie może ? Co do tego państwu ? To wewnetrzne sprawy kosciola ! W jaki spsosob dziecko jest zmuszane do praktyk religijnych ???? Kiedy rodzice sa zmuszeni do ujawnienia swego światopogladu ? Odpowiedz Link Zgłoś
priszczilla Re: absurd ! 17.10.14, 18:14 Skoro rozdział państwa i kościoła jest tak doskonały to wypowiedzenie konkordatu nie powinno nic zmienić. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: absurd ! 18.10.14, 17:37 priszczilla napisała: > Skoro rozdział państwa i kościoła jest tak doskonały to wypowiedzenie konkordatu nie powinno nic zmienić. Problem w tym ze konkordat daje przywileje ino kerowi , państwo które podpisało je ręką kobiety która mdlała ze szczęścia na widok księdza nic z niego nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
pomidorpomidorowy Re: absurd ! 17.10.14, 18:30 nie wiem jak teraz ale np pamietam z podstawówki kiedy kazda lekcja zaczynala sie od pacieza,,,,inicjowala modlitwe klasowa dewota (uczennica) nie mam nic przeciwko lekcjom religii ale niech odbywaja sie tam gdzie ich miejsce-jak dawniej na plebanii a nie w szkole.Ksieza ucza w szkolach, dostaja etacik a sale na plebanii podnajmowane sa firmom- interes sie kreci! Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: absurd ! 17.10.14, 19:03 > W jaki spsosob dziecko jest zmuszane do praktyk religijnych ???? Moje własne trafiło w przedszkolu na religię, na którą go nie zapisałam. Nie tylko moje, pamiętam jeszcze 2 przypadki opisane przez dziewczyny z ematki, który się to samo zdarzyło. > Kiedy rodzice sa zmuszeni do ujawnienia swego światopogladu ? Co roku wypełniam w szkole dwie listy (córka, syn), na których jest napisane, czy moje dzieci chodzą na religię czy nie chodzą. Mam możliwość zapoznania się z decyzją wszystkich innych osób podpisanych już na tej liście, jak również moje wpisy są dostępne dla wszystkich innych rodziców w klasie, nauczyciela. > Jak to mozliwe - "uroczystości o charakterze państwowym maja charakter religijny" .???? No błagam, biskup lub proboszcz kropi wszystko, od szkół przez szpitale, po urzędy gminy, rok szkolny czy akademicki zaczyna się mszą inauguracyjną, ostatnio dostałam zaproszenie na obchody rocznicy ustanowienia patronatu pewnego naukowca nad pewną jednostką naukową, w programie było przywitanie-wygłoszenie-poświęcenie pomnika- występ chóru-msza-2 wykłady o patronie. Nikt nie czuł żenady. Ja nawet nie znalazłam jakiegoś świadectwa, że patron był w ogóle religijny. Ja mam taką prośbę, do katolików, którzy są zapewne zadowoleni, że tak to wygląda: przestańcie się chociaż upierać, że czarne nie jest czarne i wpierajć w żywe oczy, że tak nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
grrrrw Re: absurd ! 17.10.14, 19:44 Jak trafilo na religię, na którą go nie zapisałas, to interweniuj !!! A jak zapiszesz dziecko na etyke, to wynika z tego,ze jestes ateistka i ujawnilas swoj swiatopoglad ? A jak zapiszesz dziecko na lekcje kaszubskiego albo ukrainskiego, to znaczy, ze ujawnilas swoja przynaleznosc etniczna czy po prostu chcesz, zeby dziecko uczylo sie kaszubskiego ? Biskup nie kropi z własnej inicjatywy, a jest zapraszany przez organizatorów. Msza sw. z okazji dozynek, poświęcenia pomnika, rozpoczecia roku, swieta niepodleglosci itp. odbywa sie w kosciele, nie w akademiku ani pod pomnikiem chyba ? Ida na nia ci, ktorzy chca. Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: absurd ! 17.10.14, 20:40 > Jak trafilo na religię, na którą go nie zapisałas, to interweniuj !!! Ale ja nie prosiłam o radę co mam robić, tylko odpowiadałam na TWOJE zdziwienie jak to jest, że ktoś mówi o nieprawidłowościach w organizowaniu kultu KK w obszarze świeckich instytucji państwowych. > Biskup nie kropi z własnej inicjatywy, a jest zapraszany przez > organizatorów. NO WŁAŚNIE. Przez pracowników instytucji państwowych. Nie do nich do domu na imieniny, tylko na wydarzenie dotyczące wszystkich obywateli, nie tylko katolików. Tak, właśnie o tym była mowa. Cieszę się, że to jednak zrozumiałe. > Msza sw. (...) odbywa się w kościele to może ją sobie w kościele ksiądz ogłosić. Jak na razie zamiast tego trafia na oficjalne programy obchodów, do zaproszeń, i jest anonsowana z mównic. Czy muszę dodawać, że żadne inne modły i obrzędy dowolnego typu nie mają takiego komfortu? Odpowiedz Link Zgłoś
grrrrw przyklad 18.10.14, 00:02 W naszej gminie organizowane sa dozynki. Organizatorzy albo uczestnicy pragna z tej okazji zamowic msze sw. Uwazam,ze maja pelne prawo tak zrobic. Zamawiaja, wstawiaja jako punkt do programu albo na afisze. Co maja jeszcze zrobic - ankiete, czy przypadkiem w gminie nie ma osob innego wyznania i czy maja one na terenie gminy swiatynie? Nastepnie zadzwonic do nich z pytaniem, czy beda jakies uroczystosci w ich swiatyni z okazji dozynek i czy chca , zeby umiescic info o tym na plakacie ? Jesli jest jakas grupa wyznaniowa na terenie gminy i przewiduja oni spotkanie modlitewne z okazji dozynek - zglaszaja to do organizatorow, zeby umiescicli informacje na plakacie. Albo oglaszaja na wlasna reke. Albo nie oglaszaja. Robia jak uwazaja. Oglaszanie mszy sw. czy innego nabozenstwa z okazji uroczystosci panstwowej nie moze byc zakazane poniewaz nikogo do udzialu w tej uroczystosci sie nie zmusza. Ogloszenie jest informacja - idzie kto chce. Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: przyklad 18.10.14, 09:55 Wiesz co, Twój przykład mnie nie razi (chociaż na pytanie czy mają obdzwonić inne wyznania proponowałabym dobrze wytestowane przez katolików "a co by im szkodziło?!"). Ale proszę, nie przeprowadzaj rozumowania na zasadzie "u naszych działkowców to działa więc wszędzie tak to działa". Odpowiedz Link Zgłoś
grrrrw Re: przyklad 18.10.14, 10:06 Zawiadomienie dzialkowcow i innych zainteresowanych o tym, ze w programie dozynek jest msza sw. poprzez wyslane zaproszenie, plakat, info w miejscowej gazecie uwazam w 100 % za normalne. Na msze skladaja sie zainteresowani. Maja zadzwonic do autorytetów innych wyznan w gminie, czy chca sie dorzucic do mszowego ? Przyjść na te msze ? Nienormalne byłoby, gdyby msza sw. z okazji dozynek odbyła sie nie w kościele a w sali swietlicowej na dzialkach. Albo zaznaczone byloby,ze uczestnictwo obowiazkowe. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: przyklad 18.10.14, 17:46 grrrrw napisała: > W naszej gminie organizowane sa dozynki. > > Organizatorzy albo uczestnicy pragna z tej okazji zamowic msze sw. Pragną ? czy raczej wystraszeni wizja obszczekania ich przez plebana , zapraszają bojąc się o wynik wyborów ? > Uwazam,ze maja pelne prawo tak zrobic. Zamawiaja, wstawiaja jako punkt do programu albo na afisze. No przecież jakby mogli pominąć to co najważniejsze ) > Co maja jeszcze zrobic - ankiete, czy przypadkiem w gminie nie ma osob innego > wyznania i czy maja one na terenie gminy swiatynie? Nie, wystarczy ze konstytucji by przestrzegali. > Nastepnie zadzwonic do nich z pytaniem, czy beda jakies uroczystosci w ich swiatyni z okazji dozynek i czy chca , zeby umiescic info o tym na plakacie ? Ile masz lat , masz z 13 choć ? > Jesli jest jakas grupa wyznaniowa na terenie gminy i przewiduja oni spotkanie modlitewne z okazji dozynek - zglaszaja to do organizatorow, zeby umiescicli > informacje na plakacie. > > Albo oglaszaja na wlasna reke. > > Albo nie oglaszaja. Robia jak uwazaja. > > Oglaszanie mszy sw. czy innego nabozenstwa z okazji uroczystosci panstwowej ni > e moze byc zakazane poniewaz nikogo do udzialu w tej uroczystosci sie nie zm > usza. > Ogloszenie jest informacja - idzie kto chce. > Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: absurd ! 18.10.14, 17:42 grrrrw napisała: > Jak trafilo na religię, na którą go nie zapisałas, to interweniuj !!! Ciekawe czemu ktos je tam zabrał ?? > Biskup nie kropi z własnej inicjatywy, a jest zapraszany przez > organizatorów. Bo zaraz się zrzygam od infantylności tego tekstu Odpowiedz Link Zgłoś
anek130 Re: absurd ! 23.10.14, 12:00 chyba wiem o czym piszesz, poprzedni pomnik został zniszczony a nowy jest zrobiony z materiału, którego złomiarze nie tkną (nie pamiętam tylko czyj to był pomnik) i jak zobaczyłam biskupa święcącego ten pomnik, to jakem katoliczka zawołałam do mężą, co on tam kurde robi??????? ale powiedziałam też, że zapewne sam się nie pchał, ktos go zaprosił, aby się przymilić władzom kościelnym. I prosze nie mówi, że katolikom podoba się wszystko, co robi kościół , bo to nieprawda. Od zawsze powtarzam tez, że najlepiej gdyby religia wróciła do salek przy kościele. Ania Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: absurd ! 18.10.14, 17:35 grrrrw napisała: > Jak to mozliwe - "uroczystości o charakterze państwowym maja charakter religijny" .???? No własnie jak to możliwe w państwie konstytucyjnie oddzielającym władzę od religii ?? > W jaki spsosob dziecko jest zmuszane do praktyk religijnych ???? Przypomnij sobie jak ciebie za rączkę na msze prowadzali , to jest tym zmuszeniem .Pytali czy chcesz ? > Kiedy rodzice sa zmuszeni do ujawnienia swego światopogladu ? Np takie chamstwo zdarza się w niektórych szkołach gdzie rodzice musza wbrew prawu deklarować obecność dziecka na lekcjach religii Odpowiedz Link Zgłoś
salinas Re: absurd ! 18.10.14, 18:39 > Przypomnij sobie jak ciebie za rączkę na msze prowadzali , to jest tym zmuszeni > em .Pytali czy chcesz ? A czy ateista pyta swoje dziecko , czy chce chodzić do kościoła i być wierzące? Nie , nie pyta i wychowuje po swojemu.Każdy rodzic ma prawo wychowywać wg własnego światopoglądu. Tak trudno jest to zrozumieć? W swojej zaciętości podajesz argumenty od czapy Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: absurd ! 18.10.14, 19:36 salinas napisała: > > Przypomnij sobie jak ciebie za rączkę na msze prowadzali , to jest tym zm > uszeni em .Pytali czy chcesz ? > > A czy ateista pyta swoje dziecko , czy chce chodzić do kościoła i być wierzące? Bzdura wiarę się ma lub nie. Nie , nie pyta i wychowuje po swojemu.Każdy rodzic ma prawo wychowywać wg wła > snego światopoglądu. No a kto powiedział ze nie masz takiego prawa ?? >ak trudno jest to zrozumieć? W swojej zaciętości podajesz > argumenty od czapy Zadała pytanie to jej odpowiedziałem , nie rozumiesz prostego tekstu ?? " W jaki spsosob dziecko jest zmuszane do praktyk religijnych ????" Odpowiedz Link Zgłoś
salinas Re: absurd ! 18.10.14, 19:58 > Bzdura wiarę się ma lub nie. Noworodek/ niemowlę też ma lub nie ma? Czy nabywa w procesie wychowania? > > > Przypomnij sobie jak ciebie za rączkę na msze prowadzali , to jest > tym zm > > uszeni em . > Zadała pytanie to jej odpowiedziałem , nie rozumiesz prostego tekstu ?? Z góry założyłeś , że była zmuszana. I kto tu nie rozumie? > No a kto powiedział ze nie masz takiego prawa ?? Np. ty, twierdząc że wierzący rodzice przymuszają do prowadzania dzieci do kościoła. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: absurd ! 18.10.14, 20:11 salinas napisała: > > Bzdura wiarę się ma lub nie. > > Noworodek/ niemowlę też ma lub nie ma? Czy nabywa w procesie wychowania? Wychowanie w rodzinie nie zawsze skutkuje wiarą lub jej brakiem ? No a po co chrzcicie niemowlaki skoro nie wierzą a co jest fundamentalne przy chrzcie ? > Z góry założyłeś , że była zmuszana. I kto tu nie rozumie? Pokaż mi rodzinę tzw wierzących nie zmuszających swoich dzieci do praktyk religijnych . > Np. ty, twierdząc że wierzący rodzice przymuszają do prowadzania dzieci do kościoła. No a kto powiedział ze nie masz prawa indoktrynować na swoją modłę dziecka . Widzę ze nadal nie ogarniasz tego o czym pisałem kolter 18.10.14, 17:35 Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: Oby więcej takich inicjatyw 17.10.14, 18:44 A to można podpisać gdzieś? Bo ja obiema rękami. Odpowiedz Link Zgłoś
eilian Re: Oby więcej takich inicjatyw 17.10.14, 19:05 Tutaj: wyborcza.pl/1,75478,16820740,Letowska_o_apelu__Niech_sie_Kosciol_domaga_tego__czy.html#CukGW Jak zakładałam ten wątek było coś ponad 1000 podpisów, teraz jest ponad 3000. Odpowiedz Link Zgłoś
iziula1 Re: Oby więcej takich inicjatyw 17.10.14, 18:52 cytuje: >>Boli mnie dorabianie konwencji o przeciwdziałaniu przemocy wobec kobiet gęby "genderu", rozumianego jako wynalazek szatana, pod którego patronatem dzieją się wszelkie nieprawości. Boli mnie to, co się robi z lekarską klauzulą sumienia, wypaczając całkowicie jej sens, który chroni nie tylko sumienie lekarza, ale też dobro pacjenta. Tego właśnie zabrania preambuła konstytucji: zamknięcia się w jednej aksjologii i wyrzucenia "niepodzielających tej wiary" poza nawias. Boli mnie, że państwo - za pomocą Komisji Majątkowej - dopuściło do pokrzywdzenia majątkowego ludzi i gmin na rzecz Kościoła. I boli mnie, że gminy teraz wolą domagać się za to rekompensaty od państwa, czyli podatników, niż dochodzić od Kościoła zwrotu tego, co nabył w drodze "niesłusznego wzbogacenia". >>>> Piękne . Podpisałam. Odpowiedz Link Zgłoś
eilian Re: Oby więcej takich inicjatyw 17.10.14, 19:13 I jeszcze ten cytat z wywiadu z prof. Łętowską: "Pytają mnie: a co to pani szkodzi? Odpowiadam: mnie to nic nie szkodzi, ja sobie poradzę. Mnie to razi" Czyż nie na ematce przy okazji rozmów o klerykalizacji np. szkół pada to pytanie: "a co Ci szkodzi? Krzywda jakaś dziecku się stanie jak do kościoła pójdzie".... Swoją bardzo podoba mi się ten wywiad, spokojny, wyważony, konkretny. Odpowiedz Link Zgłoś
iziula1 Re: Oby więcej takich inicjatyw 17.10.14, 19:17 Tak, najgorsze są pytania A co ci to przeszkadza? A co ci szkodzi? Odbiera to prawo do jakiejkolwiek dyskusji i prawo do własnych odczuć. Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira "a co ci szkodzi" 17.10.14, 19:23 Te ciągłe pytanie nie-katolików "a co ci szkodzi" jest na takim samym poziomie, na jakim BYŁOBY indagowanie katolika, jaką mu właściwie robi różnicę, do jakiego kościoła wlezie i jaką odklepie modlitwę. Odpowiedz Link Zgłoś
helufpi Re: "a co ci szkodzi" 18.10.14, 15:59 ndagowanie katolika, jaką mu właściwie robi różnicę, do jakie > go kościoła wlezie i jaką odklepie modlitwę. Ateista zawsze powinien mieć wybór - pójść do kościoła albo nie pójść. I w zgodzie z własnym sumieniem nie iść, co za problem? Katolik gdyby miał wybór, czy pójdzie i odklepie w kościele katolickim czy świątyni buddyjskiej wybiera katolicki. I też po problemie. I nie boczy się, że buddysta ma inne zdanie. Natomiast zmuszanie (w tym przypadku żołnierzy rozkazem) do praktyk religijnych jest sprzeczne z Konstytucją - przypomnę: Art. 53 ust. 6: "Nikt nie może być zmuszany do uczestniczenia ani do nieuczestniczenia w praktykach religijnych". Coś mi się wydaje, że ta historyjka o żołnierzach zmuszanych rozkazem to jednak licentia poetica pani prof. Też, szczerze mówiąc, nie rozumiem, co szkodzi ateistom, że katolicy chodzą do swojego kościoła, buddyści do swojego, zielonoświątkowcy do swojego - dopóki ich nikt nie zmusza wbrew art. 53 ust. 6 Konstytucji. Odpowiedz Link Zgłoś
grrrrw Re: "a co ci szkodzi" 18.10.14, 16:23 Rownie dobrze mozna powiedziec, ze policjanci ochraniajacy procesje Bozego Ciala sa sluzbowo oddelegowani do praktyk religijnych )). Odpowiedz Link Zgłoś
helufpi Re: "a co ci szkodzi" 18.10.14, 16:41 Mylisz się bardzo, moja droga. Oni są właśnie zmuszani do nieuczestniczenia. Chcieliby sobie np. przyklęknąć czy zasłuchać się w słowa kapłana, ale im nie wolno - muszą ochraniać. Odpowiedz Link Zgłoś
eilian Re: "a co ci szkodzi" 18.10.14, 17:13 Mogą sobie przyklęknąć w swoim czasie wolnym, jak ochraniają coś, to są w pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
helufpi Re: "a co ci szkodzi" 18.10.14, 18:46 No bingo, pracują to im płacą - a jak biorą pieniądze to chyba można domniemywać, że jednak nie są zmuszani. Oczywiście poniekąd każdy człowiek pracujący jest zmuszany - piszę to z pełnym przekonaniem, sama wolałabym wystawić fakturę bez oddawania zlecenia Odpowiedz Link Zgłoś
grrrrw Re: "a co ci szkodzi" 18.10.14, 17:27 A na jakiej zasadzie zmuszani sa żołnierze i do czego konkretnie ? Jako kompania honorowa na lotnisku witaja papieza ????? Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: "a co ci szkodzi" 18.10.14, 17:57 grrrrw napisała: > A na jakiej zasadzie zmuszani sa żołnierze i do czego konkretnie ? Jako kompania honorowa na lotnisku witaja papieza ????? Do włażenia np do kościołów, nie każdy to lubi lub ma na to ochotę . Odpowiedz Link Zgłoś
helufpi Re: "a co ci szkodzi" 18.10.14, 18:50 > Do włażenia np do kościołów, nie każdy to lubi lub ma na to ochotę . Pochylając się nad losem żołnierzy, którzy muszą zrobić "baczność na prawo patrz" na imprezie tylko udowadniasz, że nawet sobie nie wyobrażasz jak bardzo niemiłe rzeczy muszą czasem robić żołnierze. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: "a co ci szkodzi" 18.10.14, 19:40 helufpi napisał(a): > > Do włażenia np do kościołów, nie każdy to lubi lub ma na to ochotę . > Pochylając się nad losem żołnierzy, którzy muszą zrobić "baczność na prawo patrz" na imprezie tylko udowadniasz, że nawet sobie nie wyobrażasz jak bardzo niem > iłe rzeczy muszą czasem robić żołnierze. Akurat ty mi facetowi o wojsku chcesz opowiadać ? ja jestem z pokolenia które musiało wojsko zaliczyć. Nie takie 12 miesięcznie z cotygodniową przepustką do domu i końcem zajęć o 15 Odpowiedz Link Zgłoś
helufpi Re: "a co ci szkodzi" 18.10.14, 20:18 Straszny był los poborowego (jak już sobie nie załatwił B12 na grzybicę stóp albo stulejkę), doprawdy, nadaje on właściwą perspektywę drobnym niedogodnościom doświadczanym przez zawodowca wyjeżdżającego na misje do stref konfliktu. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: "a co ci szkodzi" 18.10.14, 20:24 helufpi napisał(a): > Straszny był los poborowego (jak już sobie nie załatwił B12 na grzybicę stóp al bo stulejkę), doprawdy, nadaje on właściwą perspektywę drobnym niedogodnościom > doświadczanym przez zawodowca wyjeżdżającego na misje do stref konfliktu. Ręcami i nogami 90% pcha się na misje. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: "a co ci szkodzi" 18.10.14, 17:54 grrrrw napisała: > Rownie dobrze mozna powiedziec, ze policjanci ochraniajacy procesje Bozego Ci > ala sa sluzbowo oddelegowani do praktyk religijnych )). Durne zestawienie ,a do kościoła wchodzą z pałami czy tylko pilnują żeby was auta nie pozabijały jak nawiedzone duchem podążacie po drogach publicznych za jakimś bohomazem ? Odpowiedz Link Zgłoś
eilian Re: "a co ci szkodzi" 18.10.14, 17:23 Odnośnie tej części Twojej wypowiedzi: Też, szczerze mówiąc, nie rozumiem, co szkodzi ateistom, że katolicy chodzą do swojego kościoła, buddyści do swojego, zielonoświątkowcy do swojego - dopóki ich nikt nie zmusza wbrew art. 53 ust. 6 Konstytucji. Myślę, że nikomu nie przeszkadza, że katolicy chodzą do kościoła, ale to, że uczestniczenie we mszy jest punktem wszystkich uroczystości w naszym kraju, począwszy od rozpoczęcia roku szkolnego, na uroczystościach państwowych skończywszy. A mnie, jako katoliczce przeszkadza, że moje dziecko zamiast uczyć się w szkole na zajęciach przewidzianych planem lekcji jest prowadzane do kościoła na mszę (i nie, nie było to na religii), bo ktoś zdecydował ZA MNIE. A może ja wolałabym pójść z nim do kościoła po południu, albo może i nie, ale to jest moja sprawa a nie szkoły. Ewentualnie może siedzieć na świetlicy, ale ja nie po to posyłam dziecko do szkoły, żeby kwitło na świetlicy, a jak zostanie w domu to będzie miał nieobecność. Inna sprawa, że dowiadywałam się o tym po fakcie. Mnie osobiście wkurza to, że jestem bezsilna, że NIKT nie reaguje za ewidentne nadużycia (w kuratorium potwierdzili mi, że to jest nieprawidłowość), bo wszyscy na czele z dyrektorką pokornie kiwają głowami przed proboszczem. Jestem katoliczką (póki co), ale nie chcę żyć w państwie wyznaniowym. Odpowiedz Link Zgłoś
grrrrw a takie ogloszenie jest klerykalizacja ? 18.10.14, 00:43 szczecin.gazeta.pl/szczecin/1,34959,16635123,Dzien_Straznika_Miejskiego__Ilu_ich_pracuje_w_Szczecinie_.html wyborcza.pl/1,76842,16046363,Pogrzeb_Jaruzelskiego_panstwowy_i_z_msza.html Odpowiedz Link Zgłoś
martishia7 Re: Oby więcej takich inicjatyw 18.10.14, 00:50 Czy w tej chwili w Polsce niekatolicy są w opresji? - Nie są prześladowani. Ale na pewno czują się niekomfortowo. Są jak widz w teatrze: wszyscy klaszczą, a im się przedstawienie nie podobało, ale jak nie wstaną i nie zaklaszczą, to wszyscy będą się im przyglądać z dezaprobatą. Odpowiedz Link Zgłoś
grrrrw Re: Oby więcej takich inicjatyw 18.10.14, 08:43 Podaj przykłady takich sytuacji . Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: Oby więcej takich inicjatyw 18.10.14, 09:35 Pytanie mam: a co Ci szkodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: Oby więcej takich inicjatyw 18.10.14, 11:47 Ja Ci podałam, to udzielasz odpowiedzi skręcając z tematu. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mama_jasia Re: Oby więcej takich inicjatyw 18.10.14, 09:50 Od dawna to powtarzam. Kościołowi wolno postulować, domagać się, występować z inicjatywą. I nie tu jest problem. Problem jest w podatności struktur państwowych na te sugestie / inicjatywy oraz w nagłaśnianiu tych inicjatyw przez media. Gdyby media nie nagłaśniały, dowiedzieliby się jedynie wierni na mszy czy z mediów katolickich, że cos takiego miało miejsce - że kościół wystąpił z taką czy inną inicjatywą . Nie piszę tutaj - żeby było jasne - o nagłaśnianiu afer czy występków. Bo to zupełnie inna para kaloszy. A gdyby struktury państwowe nie były tak podatne na sugestie i apele hierarchów kościelnych, nie byłoby tematu. I to od organizacji mszy w danej parafii do oddawania majątków kościołowi. Odpowiedz Link Zgłoś
grrrrw 100 % zgodne z Katechizmem 18.10.14, 09:56 Zadośćuczynienie 1459 Wiele grzechów przynosi szkodę bliźniemu. Należy uczynić wszystko, co możliwe, aby ją naprawić (na przykład oddać rzeczy ukradzione, przywrócić dobrą sławę temu, kto został oczerniony, wynagrodzić krzywdy). Wymaga tego zwyczajna sprawiedliwość. Ponadto grzech rani i osłabia samego grzesznika, a także jego relację z Bogiem i z drugim człowiekiem. Rozgrzeszenie usuwa grzech, ale nie usuwa wszelkiego nieporządku, jaki wprowadził grzech. Grzesznik podźwignięty z grzechu musi jeszcze odzyskać pełne zdrowie duchowe. Powinien zatem zrobić coś więcej, by naprawić swoje winy: powinien "zadośćuczynić" w odpowiedni sposób lub "odpokutować" za swoje grzechy. To zadośćuczynienie jest nazywane także "pokutą". Odpowiedz Link Zgłoś
feel_good_inc O, to KRK wyrywa się... 23.10.14, 08:38 grrrrw napisała: > Zadośćuczynienie > > 1459 Wiele grzechów przynosi szkodę bliźniemu. Należy uczynić wszystko, co możl > iwe, aby ją naprawić (na przykład oddać rzeczy ukradzione, przywrócić do > brą sławę temu, kto został oczerniony, wynagrodzić krzywdy). Wymaga tego zwycza > jna sprawiedliwość. Ponadto grzech rani i osłabia samego grzesznika, a także je > go relację z Bogiem i z drugim człowiekiem. Rozgrzeszenie usuwa grzech, ale nie > usuwa wszelkiego nieporządku, jaki wprowadził grzech. Grzesznik podźwignięty z > grzechu musi jeszcze odzyskać pełne zdrowie duchowe. Powinien zatem zrobić coś > więcej, by naprawić swoje winy: powinien "zadośćuczynić" w odpowiedni sposób l > ub "odpokutować" za swoje grzechy. To zadośćuczynienie jest nazywane także "pok > utą". ...żeby płacić za krzywdy ofiarom księży-pedofilów? Odpowiedz Link Zgłoś
plater-2 Re: O, to KRK wyrywa się... 23.10.14, 11:28 I odszkodowania pomówionym.... Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: O, to KRK wyrywa się... 23.10.14, 12:55 plater-2 napisała: > I odszkodowania pomówionym.... 1 % oskarżeń. Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: Oby więcej takich inicjatyw 18.10.14, 09:57 bardzo rozsądne podsumowanie! Odpowiedz Link Zgłoś
helufpi Re: Oby więcej takich inicjatyw 18.10.14, 16:15 G > dyby media nie nagłaśniały, dowiedzieliby się jedynie wierni na mszy Gdyby media nie informowały to mielibyśmy cenzurę, jak by nie patrzeć. Odpowiedz Link Zgłoś
grrrrw In God we trust 23.10.14, 01:32 A jakby tak, podobnie jak w USA sesje nowo wybranego Sejmu zaczynały się modlitwą ? Albo ksiadz dbierałby przysięgę prezydencką na Biblię ? Albo prezydent kończył swoje przemówienia wezwaniem: „Niech Bóg błogosławi Amerykę!” ? To by bylo wiecej nowoczesności i postepu w postepie ? Odpowiedz Link Zgłoś
feel_good_inc Re: In God we trust 23.10.14, 08:35 grrrrw napisała: > A jakby tak, podobnie jak w USA sesje nowo wybranego Sejmu zaczynały się > modlitwą ? > > Albo ksiadz dbierałby przysięgę prezydencką na Biblię ? > > Albo prezydent kończył swoje przemówienia wezwaniem: „Niech Bóg błogo > sławi Amerykę!” ? > > > To by bylo wiecej nowoczesności i postepu w postepie ? Ten skręt w stronę religijności to wsteczniacki efekt zimnej wojny i histerii antykomunistycznej, którą rozpętały służby specjalne. Żadnego "In God we trust" na banknotach czy "Under God" w pledge of allegiance przed 1950 nie było. A już co Founding Fathers sądzili o zorganizowanych religiach lepiej nie będę pisał, bo ci żyła pęknie i mnie twoja krew zaleje. Tak więc wyrazy przesadnej religijności w USA to wyraz zacofania, a nie postępu. Sama doprzodowość USA jest zresztą wynikiem zbudowania wielkiej gospodarki na kradzieży całego prawie kontynentu po wcześniejszym wymordowaniu jego mieszkańców i odizolowania oceanem od wszelkich zagrożeń zewnętrznych. Odpowiedz Link Zgłoś
plater-2 Jak trwoga - to do Boga ! 23.10.14, 11:27 "Towarzysze ! Jeżeli Boga nie ma, to i chwała Bogu ! Ale jesli Bóg jest - to niech nas reka boska ma w swej opiece !" Odpowiedz Link Zgłoś
topo-lina Re: Jak trwoga - to do Boga ! 23.10.14, 12:30 "Dzieki Bogu jestem ateista!" Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: In God we trust 23.10.14, 12:53 grrrrw napisała: > A jakby tak, podobnie jak w USA sesje nowo wybranego Sejmu zaczynały się > modlitwą ? Po co ?? > Albo ksiadz dbierałby przysięgę prezydencką na Biblię ? Czyli oznaczałoby ze ani jeden ani drugi tłumok nie wie co w tej biblii zapisano ; "(34) A Ja wam powiadam: Wcale nie przysięgajcie - ani na niebo, bo jest tronem Bożym; (35) ani na ziemię, bo jest podnóżkiem stóp Jego; ani na Jerozolimę, bo jest miastem wielkiego Króla. (36) Ani na swoją głowę nie przysięgaj, bo nie możesz nawet jednego włosa uczynić białym albo czarnym. (37) Niech wasza mowa będzie: Tak, tak; nie, nie. A co nadto jest, od Złego pochodzi. " > Albo prezydent kończył swoje przemówienia wezwaniem: „Niech Bóg błogosławi Amerykę!” ? Ze niby nie przeszkadza mu to w spieraniu wielu morderców w rożnych krajach ? > To by bylo wiecej nowoczesności i postepu w postepie ? > Mniej obłudy jeszcze nikomu nie zaszkodziło Odpowiedz Link Zgłoś