Dodaj do ulubionych

Waga idealna

26.10.14, 11:51
Powiedzcie mi czy to normalne czy tylko ja tak mam. Moja waga w ciągu ostatnich 15 lat, oczywiście poza dwoma ciążami ciążami, wahała się w granicy 7 kg (to najbardziej ekstremalna różnica)- nie były to wahnięcia w ciągu miesiąca, zwykle przed zimą nabieram 3-4 kg, na wiosnę same spadają. Nie jest to coś z czym specjalnie walczę, poddaję się temu bo wiem że te cykle u mnie związane są ze wzmożonym apatytem jesienią i znacznie mniejszym apetytem na wiosnę i w lecie. I teraz pytanie do was czy macie swoją idealną wagę? I jak wtedy wygląda wasza twarz? Bo ja mam tak że wtedy gdy ciało wygląda idealnie (tzn wg mnie) to twarz mam zbyt szczupłą, wpadnięte policzki, nie widzę tego w lustrze ale na zdjęciach już tak. Natomiast gdy mam te ok 5-7 kg od mojej "idealnej wagi" to twarz wygląda ok ale już uda i pupa mogłaby być smuklejsze. Czy można mieć i ładnie wyglądającą buzię i tyłek?
Obserwuj wątek
    • gretchen184 Re: Waga idealna 26.10.14, 12:12
      moja idealna waga przy moich 174 cm wzrostu i takiej budowie jaką mam to 67 kg.
      wiem,że dla ematki w rozmiarze 36 to wieloryb ale ja właśnie wtedy mam krągłości tam gdzie trzeba, nie mam tam gdzie są niepotrzebne, twarz wygląda normalnie a nie zapada się jak u ciężko chorej osoby, wyglądam i czuję się dobrze.
      niestety od kilku lat jest to dla mnie waga nieosiągalną sad
      dodam tylko,że uda mam grube niezależnie czy ważę mniej czy więcej tongue_out
      • marianna72 Re: Waga idealna 26.10.14, 12:21
        ja mam podobnie jak gretchen moja waga idealna przy wzroscie 173 cm to ok 67 kg ( obecnie waze 69 i jakos nie moge zgubic tych 2 kg) Ponizej 67 zaczynam srednio wygladac ale to dlatego ,ze ja nie mam specjalnie biustu ani tylka i robie sie taka prosta jak linijka wiec wygladam chudo i zylascie a twarz tez nie jest wtedy zbyt piekna (zmarszczki pod oczami )
        • mas.uka Re: Waga idealna 26.10.14, 12:43
          ktoś tu kiedyś napisał że jest taki wiek że albo tyłek albo twarz, ale to było o zmarchach. Ja widzę taką zależność z wagą i bez względu na wiek. Nie umiem znaleźć idealnej wagi, tak żeby i dół wyglądał ok i twarz takoż
          • mondovi Re: Waga idealna 26.10.14, 12:58
            Oj tam. Mi mogą żebra wystawać, a twarz pozostanie pyzata. wink w biodrach mam 89, ale jak się usmiechne, to nic nie widzę, bo mi moje pyzy oczy zasłaniają. smile lajf.
            • zuzanna56 Re: Waga idealna 26.10.14, 17:43
              U mnie to samo smile. Twarz okrągła, trochę pyzata wink
              Waga zwykle 53-55 kg od lat. Bywało 50 kg ale dawno. Nie jestem wysoka.
              Czy mam więcej w udach czy nie, twarz nadal okrągła.
      • dziennik-niecodziennik Re: Waga idealna 27.10.14, 18:57
        chrzanisz kochana.
        widziałam Twoje zdjęcia. jak Ty masz grube uda to nawet nie wiem co ja mam.
    • ira_07 Re: Waga idealna 26.10.14, 14:10
      Mam. Jak ważę za mało - 47 i poniżej 47 kilo - to zatrzymuje mi się okres, policzki się zapadają, robią mi się zmarszczki przy każdej minie, a uwagę na dekolcie zamiast piersi (i tak małych) przyciągają kości. Ale brzuch wtedy - ideał. Do 47 kilo i poniżej schodzę jak intensywnie trenuję, nawet jak jem sporo, ale bardzo zdrowo. Moja idealna waga to 49-50 kilo. Lekki brzuszek się pojawia, ale spod ciuchów go nie widać (i nie mówię o workach wink )a przynajmniej nikt się nie pyta czy przypadkiem nie choruję.

Czy można mieć i ładnie wygląda
      > jącą buzię i tyłek?

Zależy od budowy wink Czasem jedno kosztem drugiego, u jednego będzie to tyłek, u innego uda czy brzuch. Tak czasem jest, że jedna część ciała jest masywniejsza i żeby z niej zrzucić trzeba np. zasuszyć twarz.
      • mas.uka Re: Waga idealna 26.10.14, 17:34
        No tak, tylko zatrzymanie okresu kojarzy mi się z jakimś ekstremalnym wyniszczeniem. Ja nie mówię o anoreksji tylko wadze w granicach normy: u mnie powiedzmy 55-62 kg przy 172 cm wzrostu. W takiej wadze nie miałam nigdy problemów z okresem smile
        • aqua48 Re: Waga idealna 26.10.14, 17:42
          Ja lubię ważyć 62 kg przy wzroście 170. Wtedy wszystko mam idealne. Przy 60 nie mam biustu sad Ostatnio jednak chyba w związku z wiekiem przytyłam do 65 kg i nie mogę tych dwóch - trzech kilogramów zrzucić, a źle się z nimi czuję. Muszę się zmobilizować. A normą jest własnie lekkie tycie na zimę i chudnięcie wiosną.
          • mas.uka Re: Waga idealna 26.10.14, 17:46
            podobno nie powinno się na to jesienne tycie pozwalać organizmowi bo to pozostałość po naszym jaskiniowym trybie życia gdy jedzenia nie było pod dostatkiem. Ja się z tym jednak nie zgadzam i co roku w jesieni się trochę futruję, no w granicach normy wink
            • aqua48 Re: Waga idealna 26.10.14, 21:17
              mas.uka napisała:

> podobno nie powinno się na to jesienne tycie pozwalać organizmowi bo to pozosta
              > łość po naszym jaskiniowym trybie życia

A co komu szkodzi jaskiniowy tryb życia? I niby jak "nie pozwalać", organizm wolniej spala i tyle. Wszystkie moje koleżanki mają w szafach ciuchy w dwóch rozmiarach własnie z powodu jesiennego tycia i wiosennej "odwilży".
        • ira_07 Re: Waga idealna 26.10.14, 17:46
          Ale ja mam 160 cm wink Więc 47 kg to żadne ekstremum, lekko poniżej normy. No ale 3 ginów mi zwróciło uwagę na to, że moje problemy mogą brać się ze zbyt niskiej wagi. Przebadali mnie we wszystkie strony, USG ok, hormony badane 3 razy - ok. 2 razy spadłam do 47 i 46 kilo i za każdym razem brak okresu. 49 kilo - i znów jak w zegarku. Nie wiem ile ważę, na pewno więcej niż te 47, bo miesiączkuję, na pewno nie wiele więcej, bo dziurki od paska nie zmieniłam wink Tylko twarz mi wróciła do kompletu smile
          • ivaz Re: Waga idealna 26.10.14, 21:07
            Ja też mam 160 i całe życie ważę między 45 - 47 kg, po ciążach strasznie chudałam nawet do 42 kg i nigdy nie zatrzymał mi się okres mimo ogromnej anemii.
            Oj jak jabym chciała przytyć, chociaż ze 2 - 3 kg, ale u mnie to nie wykonalne, próbuje od 20 lat, raz mi sie udało przytyć do 52 kg i wtedy czułam się najlepiej, niestety szybko zleciały ze mnie te fajne kilogramy sad
    • kaka-llina Re: Waga idealna 26.10.14, 17:50
      Twarz mam trochę pyzowatą, wiec nie mam z tym problemu. Moja waga idealna (teraz, kiedys była inna) to około 50-51 max 53 kg (przy wzroście 161cm), ponizej w moim wieku wygladam juz niezdrowo, powyżej wyglądam po prostu grubo (mam bardzo drobne kosci). Kiedys moja znajoma (mojego wzrostu) strasznie sie zdziwiła kiedy powiedziałam ile ważę (zaraz po ciazy było 58kg) bo ona ważyła 60kg a wyglądała znacznie szczuplej ode mnie...
      ROzmiar 34-36 przy 38 jestem już gruba.. taka budowa niestetyuncertain
    • black_halo Re: Waga idealna 26.10.14, 19:40
      Wszystko zalezy od naturalnych predyspozycji. Mam jedna znajoma co wazy chyba ze 140 kilo ale ma jakas niesamowicie szczupla twarz. U wiekszosci osob nawet przy kilkunastu kilogramach na plusie twarz juz jest nalana, czesto jest juz gruba szyja, nieraz drugi czy trzeci podbrodek. Kiedys jak rozmawialam z inna znajoma na jej temat, to ta znajoma na poczatku nie wiedziala o kim mowie. Wiec wielce speszona dodalam "no wiesz, ta bardzo otyla blondynka". Znajoma sie nadal zastanawila, dodalam kilka szczegolow typu czyja zona jest, gdzie pracuje. I w koncu znajoma mowi "no co ty, ona w ogole nie wyglada na gruba". I faktycznie, jak spojrzec na twarz to jak doklejone z innej osoby. Znam tez dziewczyne, ktora figure ma szczupla a i tak robi jej sie drugi podbrodek, kiedy zobaczylam jej matke i babke to juz wiem skad, rodzinne. Jak utyla kilka kilo to ludzie nie mowili inaczej jak "zapasiona swinia" chociaz po figurze nie bylo widac. U niej tluszcz szedl w twarz.

Ogolny wniosek z tego jest taki, ze nalezy patrzec zeby jak najkorzystniej prezentowala sie twarz a reszta zeby prezentowala sie po prostu ok. W Twoim wypadku wiec, lepiej pare kilo na plusie i grubsze uda niz zapadniete policzki i smukla sylwetka. Chyba, ze chcesz robic wrazenie chudej, wtedy lepiej byc przy wadze, ktora gwarantuje zacna anemie na twarzy wink
      • kremka2014 Re: Waga idealna 26.10.14, 20:02
        Mam tak samo jak autorka. Chudnę bo karmie piersią i juz widzę zapadające się policzki... Ale za to talia wraca. Wolę talie niż pełniejszą buzię 😊. Mam teraz 63kg wzrost 170. Dążę do wagi 59. Ideal.
        Co do budowy to mam wąskie biodra i gdy po rzuceniu palenia ważyłam ponad 70 kg to była masakra...wiecej w talii niż biodrach. Taka budowa😐. Wolałabym byc gruszką. Są bardziej kobiece.
      • mas.uka Re: Waga idealna 27.10.14, 18:12
        > Ogolny wniosek z tego jest taki, ze nalezy patrzec zeby jak najkorzystniej prez
        > entowala sie twarz a reszta zeby prezentowala sie po prostu ok.
        No chyba właśnie pójdę tą drogą wink
        • black_halo Re: Waga idealna 27.10.14, 18:49
          Jeszcze dodam, ze do pewnego wieku wychudzona twarz wyglada ok ale za to przekroczeniu pewnej magicznej granicy, u kazdego innej, nie ma szans na zachowanie ladnej twarzy bez przybrania paru kilogramow.
          • mas.uka Re: Waga idealna 27.10.14, 19:12
            jak twoja sygnaturka pięknie wpisuje się w temat big_grin
    • solejrolia Re: Waga idealna 26.10.14, 19:53
      > Czy można mieć i ładnie wygląda
      > jącą buzię i tyłek?

nie wiem.

jak miałam idealną wagę, i figurę też, bez problemu nosiłam rozmiar 36 (a także 34/36) wszystko mogłam ubrać, wszystko zgrabnie na mnie leżało, to niestety policzki były zapadnięte, i wszyscy myśleli o mnie nie jak o szczupłej, a jak o anoreksji (bo szczupłe ręce i szczupłe nogi).
      ale ja tych 3-4 kg przed zimą nie potrafiłam przez kilka ładnych lat wrzucić. nie mogłam przytyć, nawet jak chciałam. chociaż....ja lubiłam siebie w rozm. 36, gdybym miała duzo kasy, to zrobiłabym sobie twarz- jakies wypełniacze, itd, i te ostre rysy twarzy może nie rzucałby się az tak w oczysmile
      dopiero jak w tym roku wrzuciłam kilka kg (to efekt zawirowań zdrowotnych, nie walczę z tymi kg , są to są) to na twarzy wiele się nie zmieniło, natomiast wszystko poszło w okolice brzucha. i tadam, mam normalny rozmiar 38, ale już nie we wszystkim wyglądam tak super, niektóre ciuchy naprawdę źle teraz leżą na mnie (całkowicie nowe doznaniebig_grin)
    • k1k2 Re: Waga idealna 26.10.14, 20:30
      Jestem niewysoka i miedzy 46 a 48 jest okej. Mam 47 obecnie. Poza epizodem 52kg związanym z zajadanym stresem i problemami zdrowotnymi, podobną wagę trzymam od gdzieś piętnastu lat.
      • niutaki Re: Waga idealna 26.10.14, 21:08
        Jako wage idealna dla mojego samopoczucia uwazam 53 - 56 kg, mam 165 cm wzrostu. Jednak po dwoch poronieniach w zeszlym roku nie moglam zejsc ponizej 60 kg. Teraz jestem w ciazy wiec nie moge sie wypowiadac.
    • anorektycznazdzira Re: Waga idealna 26.10.14, 21:22
      u mnie jest waga idealna, w której wyglądam całościowo dobrze, z twarzą, tyłkiem, talią, rękami itp. Powyżej- jestem nieoptymalna w udach i robią mi się poduszki na pośladkach, twarz traci ładne proporcje i cała wyglądam od razu kilka lat starzej. Poniżej- żebra mi wychodzą i cycki nie teges.
    • lauren6 Re: Waga idealna 27.10.14, 18:48
      Moja idealna waga znacznie odbiega od tej, którą upatrzyło sobie za idealną moje ciało. Sama chciałabym mieć BMI w okolicach 23, natomiast szalenie trudno mi zejść poniżej BMI 26. Z wyższej wagi bardzo łatwo mi się odchudzić, dalej zrzucanie nadmiarowych kg idzie mi jak krew z nosa. I co zrobić w takim wypadku drogie brawo?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka