Dodaj do ulubionych

Czy dzieci rosną teraz szybciej ??

30.10.14, 08:55
Czy ktoś dzis kilka minut po ósmej oglądał DD TVN ? Była tam rozmowa na temat ekologicznej żywnosci, niestety krzątałam się po domu i nie uslyszałam całosci. Była mowa o tym, ze obecnie w żywnosci mozna znaleźć hormony wzrostu (jakie podaje się chyba zwierzetom) i ma to wpływ na wzrost w szczególnosci dziewczynek (nie wiem dlaczego - moze dlatego, że generalnie szybciej dojrzewają). Czy ktoś coś więcej wie na ten temat? Zainteresowało mnie to, ponieważ juz od dawna zauwazyałm, że dziewczynki są naprawdę wysokie i odnosze wrażenie, że kiedys tak nie było. Dla przykladu: mam w rodzinie 13-latkę, sporo wyższą ode mnie, ma spokojnie jakieś 170 cm wzrostu. Ostatnio widziałam jej zdjęcie w towarzystwie kilku koleżanek z klasy i ze zdziwieniem stwierdziłam, że pozostale dziewczynki były mniej-więcej podobnego wzrostu, były też na zdjęciu dziewczynki jeszcze wyższe, więc moja kuzynka wyglądala przeciętnie. Podobnie jest z młodszymi dziećmi: w znanej mi 5 kl. podstawówki większoć dziewczynek wyglada (jesli chodzi o wzrost) na 14-15 lat, niektóre są prawie mojego wzrostu (nie jestem niska, jestem sredniego wzrostu), a mowa o 11-latkach. "Za moich czasów" dziewczyna w liceum powyżej 170 cm wzrostu była jednak rzadkością, a teraz to chyba norma w gimnazjum... Też macie takie spostrzeżenia ?
Obserwuj wątek
    • zana781 Re: Czy dzieci rosną teraz szybciej ?? 30.10.14, 09:01
      Widuje tylko dziewczyny z 6 klasy i wsrod nich nie zauwazylam jakiejs szczegolnie wysokiej, moze 2 sa wyzsze ode mnie(mam 165), ale ich rodzice sa b.wysocy.
    • solejrolia Re: Czy dzieci rosną teraz szybciej ?? 30.10.14, 09:10
      a może to geny ???
      i szuka się 2-3-4 pokolenia w tył.

mój dziadek był średnio niski, babcia takoż, moja mama i jej rodzeństwo jest średnie i średnio niskie. mój tata był średni. w mojej rodzinie wysokich nie było, wszyscy byli średni, lub średnio niscy. ja jestem wzrostu średniego.
      a u mojego męża: dziadek mojego męża był bardzo wysoki, tak jeden jak i drugi, teść jest średni. mój mąż po dziadkach jest wysoki.
      córka nasza będzie wysoka, wyższa niz ja, ale nie bardzo, jak dojdzie do 170 to będzie na tyle, i ma figurę też po tacie - MNIE TO NIE DZIWI, GENY MA TAKIE PO SWOIM TACIE, i nie doszukuję się hormonów, antybiotyków, czy innych cudów w jedzeniu.

tak samo z dojrzewaniem- niby ogólna tendencja jest, że dziewczynki dojrzewają szybciej niż kiedyś, a ja tego nie zauważam. moja mama dojrzała jako późna nastolatka pod koniec podstawówki, ja równiez- koniec podstawówki, córka też tak dojrzeje, a na pewno później niż ja tongue_out

tylko co z tego- przeciez i tak nie mamy na to wszystko wpływu.
      więc dla mnie to takie tam gadanietongue_out
      • kitek_maly Re: Czy dzieci rosną teraz szybciej ?? 30.10.14, 10:21
        > córka nasza będzie wysoka, wyższa niz ja, ale nie bardzo, jak dojdzie do 170 to będzie na tyle, i ma figurę też po tacie

Skoro ma mieć MAX 170 cm, to uważasz, że będzie WYSOKA?

• solejrolia Re: Czy dzieci rosną teraz szybciej ?? 30.10.14, 22:05
          tak, dla mnie 170 to już jest wysoka dziewczyna.
    • mondovi Re: Czy dzieci rosną teraz szybciej ?? 30.10.14, 09:18
      Nie. Bardzo rzadko widzę gimnazjalistkę wyższą ode mnie (mam 170 cm). W wieku 11 lat miałam 158, bo wtedy akurat zaliczyłam spektakularny skok wzrostu. Nie mówiąc o tym, że "za moich czasów" (rocznik '79) mieszkałam na studiach z dziewczyną, która miała 186 cm.
    • heca7 Re: Czy dzieci rosną teraz szybciej ?? 30.10.14, 09:24
      Może i lepiej rosną bo są lepiej odżywiane od rówieśniczek sprzed 100 lat wink
      Ja znam tylko jedną dziewczynkę, która ma 170 cm , ma dokładnie 12 lat i 7 miesięcy. Jak stoję obok niej to jakbym stała obok dorosłej kobiety z twarzą dziecka wink
      Moja córka ma 162cm i 12,5 roku.
      Ja w liceum miałam 173 cm i 4 czy 5 dziewczyn było wyższe.
      • heca7 Re: Czy dzieci rosną teraz szybciej ?? 30.10.14, 09:25
        Było wyższych wink
        • szarsz Re: Czy dzieci rosną teraz szybciej ?? 30.10.14, 09:32
          Ja tak samo. 172 i na wuefie stałam zawsze jako czwarta czy piąta.
    • feel_good_inc DDTVN to program dla debili 30.10.14, 09:32
      Zwiększenie wzrostu nowych pokoleń wynika wprost ze wzrostu stopy życiowej i dostępu do zróżnicowanego pokarmu o wysokiej kaloryczności i jest to trend ogólnoświatowy - z pominięciem krajów tak cudownych jak KRLD.
      Opowieści o hormonach wzrostu powodujących przerosty czy przedwczesne dojrzewanie to takie bajki dla histerycznych ematek, żeby kupowały więcej produktów organicznych i napędzały ten biznes, podczas gdy wszystko sprowadza się do bilansu kalorycznego - bardziej otłuszczone nastolatki dojrzewają szybciej, bo tkanka tłuszczowa produkuje hormony.
      • ichi51e Re: DDTVN to program dla debili 30.10.14, 09:41
        10/10 trudno cos wiecej dodac
    • a.n.i.a.78 Re: Czy dzieci rosną teraz szybciej ?? 30.10.14, 09:37
      ja z rocznika 78, wzrost 171, w liceum nie byłam najwyższa, chyba 3, w podstawówce to chyba 4 czy 5 pod względem wzrostu.
      a na studiach z 5 moich przyjaciółek byłam najniższa, zaczynało się od 179, 178 (dwie), 175 i na końcu ja.
      w mojej rodzinie są 12 latki które mają tyle wzrostu co ja (ojcowie po 190 wzrostu), a i takie które maja 146.
      nie ma reguły.
    • volta2 Re: Czy dzieci rosną teraz szybciej ?? 30.10.14, 09:41
      chyba tak
      mój syn po ostatnim bilansie dokładnie wymierzony został obliczony na wiek 13 lat. w klasie nie jest najwyższy a jest od rok od wszystkich starszy bo jest w klasie z dziećmi z resormy 6 latków.

co by właśnie potwierdzało twoje obserwacje.

drugi syn, na oko też dość wyskoki - w obu szkołach był z dziećmi o rok młodszymi i w obu klasach był zaliczany do wyższych dzieci ale nie jest najwyższy. są rok młodsi i wyżsi od niego.

co ciekawe - nie za bardzo można zwalić na geny. rodzice tych dzieci są mniej więcej takiego wzrostu jak ja i mążsmile nie że to dzieci wielkoludów jakichś.
    • edelstein Re: Czy dzieci rosną teraz szybciej ?? 30.10.14, 09:53
      Moj syn nosi ubrania na 122 i rozmiar buta 32.Ozmacza to tylko tyle,ze nie wdal sie we mnie.Podejrzewam,ze 180cm to dobije lekkim twistem.
    • dziennik-niecodziennik Re: Czy dzieci rosną teraz szybciej ?? 30.10.14, 10:08
      mi sie wydaje ze przede wszystkim dzieci sa ogolnie teraz lepiej odżywione niż kiedys. pokolenie naszych dziadków żyło raczej pod katem "je się po to żeby sie najesc" - kto tam myslał o zaspokajaniu potrzeb żywieniowych, o bilansie energetycznym, o piramidzie pokarmowej, o zróznicowanej diecie itd. Z rodzicami juz lepiej bylo, ale tez nie najlepiej, bo w czasach kartkowych tez szaleństwa dietetycznego nie było. dopiero teraz tak naprawde sie pojawia duuuza swiadomosc jedzenia, az do przesady.
      • dziennik-niecodziennik Re: Czy dzieci rosną teraz szybciej ?? 30.10.14, 10:10
        aha - z moim 160cm w liceum bylam w grupie najniższych. grupa najwyzszych lekką ręką miała po 170cm z groszami.
    • jagienka75 Re: Czy dzieci rosną teraz szybciej ?? 30.10.14, 10:18
      "Za moich czasów" dziewczyna w liceum po
      > wyżej 170 cm wzrostu była jednak rzadkością, a teraz to chyba norma w gimnazjum
      > ... Też macie takie spostrzeżenia ?

tak. zdarzały się wysokie dziewczynki, ale było uch zaledwie po 1-2 na całą klasę a teraz szóstoklasiści są mniej więcej mojego wzrostu albo mnie przewyższają.
      ja sama mam 164 cm wzrostu i zdaję sobie sprawę, że za 5-6 lat mój starszy syn mnie przerośnie.
    • kamunyak Re: Czy dzieci rosną teraz szybciej ?? 30.10.14, 14:37
      Po pierwsze to zwierzętom zawsze "coś" sie podawało, takze w PRL, np antybiotyki. Moze hormon wzrostu też, kto tam wie. Często gospodarze sami uprawiali taką radosna twórczośc. Moja mama dowiedziała się od dobrej znajomej, ktora co roku wyjeżdżała na letnisko, na wieś, że normą jest dosypywanie IXI do mleka, w celu przedłużenia jego trwałości. O tym słyszałam później takze z innych źródel.
      Po drugie, każde pokolenie jest wyższe od poprzedniego. Ja jestem wyższa o 10 cm od matki i niemal wszystkie moje koleżanki były wyższe od swoich matek, mniej lub bradziej.
      Po trzecie, spojrzałaś kto sponsorował program, który ogladałaś?nie przypadkiem producent żywnosci ekologicznej?
      • sarah_black38 Re: Czy dzieci rosną teraz szybciej ?? 30.10.14, 15:05
        Jest coś na rzeczy. Czytałam jakiś czas temu o tym jak kręcono ,,Listę Schindlera". Spielberg zażyczył sobie ,żeby aktorzy występowali w oryginalnych strojach z epoki. Kobiety, współczesne aktorki, miały problem ze zbyt ciasnymi kostiumami, rękawiczki były małe ,a zwłaszcza buty były ciasne. Teraz kobiety lepiej się odżywiają , zwłaszcza podczas ciąży , rodzą się większe dzieci. Potem te dzieci są wyższe niż ich rówieśnicy sprzed kilkudziesięciu lat.
        • solejrolia Re: Czy dzieci rosną teraz szybciej ?? 30.10.14, 22:10
          lista schindlera, powiadasz? stroje oryginalne z epoki?
          ale wtedy to bieda była, głód wręcz...
          • turzyca Re: Czy dzieci rosną teraz szybciej ?? 31.10.14, 00:13
            nie wiem jak przy "liście..." ale czytałam wywiad z kostiumolożką Pianisty (ta sama osoba, zresztą) i ona opowiadała o strojach z epoki, czyli z końca lat 30. (Tylko Brody miał robiony kostium, pięć identycznych garniturów, odpowiednio postarzanych.) I mówiła właśnie że mieli problem z dopasowaniem ubrań do statystów, np. najwięcej butów było w rozmiarach 33-35.
    • derena33 Re: Czy dzieci rosną teraz szybciej ?? 30.10.14, 15:00
      Kazde pokolenie jest wyzsze od poprzedniego bo poprawia sie stopa zyciowa i swiadomosc. Oprocz tego oczywiscie genetyka ale ona dzialala zawsze.
    • nagako Re: Czy dzieci rosną teraz szybciej ?? 30.10.14, 21:55
      Sorki ale jesteś zwyczajnie niska tongue_out
      Ja co prawda zawsze byłam w grupie najwyższych osób w klasie, ale nie najwyższa a obecnie mam 176 cm. Moje dziecko z pewnością będzie bardzo wysokie (już jest wysokie jak na swój wiek) ale, moi rodzice są wysocy, mój teść jest wysoki (bardzo), mój mąż jest wysoki (bardzo).
    • rycerzowa Re: Czy dzieci rosną teraz szybciej ?? 30.10.14, 23:22
      To się nazywa akceleracja i mówiono o tym już za czasów mojej młodości, a ja już wnuki mam.
      Obserwując młodzież skandynawską (najlepsze w świecie warunki życia), naukowcy wtedy zastanawiali się, jakie są granice wzrostu człowieka w sensie dosłownym. Bo ich przeciętny wzrost rósł i rósł.
      Ale przestał w końcu.
      Młodzi Skandynawowie już nie rosną. Mimo, że ich warunki życia nie przestały się polepszać.
      Nasi wkrótce dogonią Skandynawów, i też zastopują.

• mynia_pynia Re: Czy dzieci rosną teraz szybciej ?? 30.10.14, 23:49
      Nie wiem, bo my do niziołków sie zaliczamy wink.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka