1matka-polka Re: Przelano mi za dużo kasy. Co zrobiłybyście? 05.11.14, 08:29 Ale tu się zebrało strażniczek systemu, wy same z siebie, czy jakiś bank wam za to płaci? A co do tematu, jeżeli nie zależy ci na tej pracy, to nie zwracaj kasy. Mogą ci skoczyć. Zamówiłam jakiś czas temu dosyć drogi przedmiot, za pobraniem. Przyjechał opłacony. Czekałam na prośbę o zapłatę od jakiegoś szeregowego pracownika, który mógłby zostać ukarany za niedopatrzenie. Nie przyszła. Najprawdopodobniej firma kurierska nawaliła i jest od tego ubezpieczona. Gdybym zwróciła kasę, sklep zyskałby podwójnie. Nie mam skrupułów jeżeli chodzi o duże firmy, banki, i inne korporacje, bo wiem że oni też nie mają skrupułów. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Przelano mi za dużo kasy. Co zrobiłybyście? 05.11.14, 08:38 Ale wiesz, że to co zrobiłaś, to zwykłe złodziejstwo jest? Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Przelano mi za dużo kasy. Co zrobiłybyście? 05.11.14, 08:42 Zrobię wyjątek i się do ciebie odezwę, ja tak wcale nie uważam i nie będę ci tłumaczyć, bo mi się nie chce. Odpowiedz Link Zgłoś
lilly_about Re: Przelano mi za dużo kasy. Co zrobiłybyście? 05.11.14, 08:58 Ty się dobrze czujesz? To się nazywa kradzież. A ty w takim wypadku jesteś pospolitą złodziejką. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Przelano mi za dużo kasy. Co zrobiłybyście? 05.11.14, 09:01 Następna uczciwa, idź do kościoła i się pomódl o trochę rozumu. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Przelano mi za dużo kasy. Co zrobiłybyście? 05.11.14, 09:03 1matka-polka napisała: > Następna uczciwa, idź do kościoła i się pomódl o trochę rozumu. > To tobie go brakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Przelano mi za dużo kasy. Co zrobiłybyście? 05.11.14, 09:13 Ciekawy jest psychika ludzka, że ci najmocniej dymani, najgłośniej szczekają w obronie swoich ciemiężycieli. Odpowiedz Link Zgłoś
lilly_about Re: Przelano mi za dużo kasy. Co zrobiłybyście? 05.11.14, 09:04 No jestem uczciwa, jestem, a ty jesteś złodziejką. Czyż to nie proste i czytelne? Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Przelano mi za dużo kasy. Co zrobiłybyście? 05.11.14, 09:14 Gratuluję i życzę powodzenia oraz wielu okazji do ogrzania się w cudzym blasku. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Przelano mi za dużo kasy. Co zrobiłybyście? 05.11.14, 09:23 Szczęśliwie takich ludzi jak ty jest stosunkowo niewielu. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Przelano mi za dużo kasy. Co zrobiłybyście? 05.11.14, 09:28 Wiem, że mało jest takich ludzi jak ja i bardzo nad tym ubolewam. Odpowiedz Link Zgłoś
lilly_about Re: Przelano mi za dużo kasy. Co zrobiłybyście? 05.11.14, 09:38 OJP ty czytasz i piszesz ze zrozumieniem czy to złodziejstwo padło ci na szare komórki? Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Przelano mi za dużo kasy. Co zrobiłybyście? 05.11.14, 09:46 Przepraszam, że weszłam na zbyt wysoki poziom abstrakcji. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Przelano mi za dużo kasy. Co zrobiłybyście? 05.11.14, 09:49 To może wyjaśnij, nam maluczkim, dlaczego złodziejstwo w twoim wykonaniu nie jest złodziejstwem? Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Przelano mi za dużo kasy. Co zrobiłybyście? 05.11.14, 09:56 Ty mi najpierw wyłóż, dlaczego według ciebie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Przelano mi za dużo kasy. Co zrobiłybyście? 05.11.14, 10:02 Otrzymałaś przedmiot, za którego nie zapłaciłaś. I jeszcze się tym chełpisz. Przez ciebie ktoś mógł stracić pracę, firma, którą okradłaś jest stratna konkretną kwotę. Naprawdę ci nie wstyd? Co z tego, że firma kurierska ma ubezpieczenie? Postąpiłaś nieuczciwie. Mało tego, jeśli stać cię na okradanie firm, to stać cię również na okradanie znajomych i najbliższych. Jesteś osobą pozbawioną wszelkich wartości moralnych. I twoje postępowanie jest ze wszech miar ohydne. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Przelano mi za dużo kasy. Co zrobiłybyście? 05.11.14, 10:11 Dlaczego firma się nie upomniała? A resztę to ze szklanej kuli wywróżyłaś? Płaci ci ktoś za pilnowanie porządku, czy jak? Odpowiedz Link Zgłoś
pomidorpomidorowy Re: Przelano mi za dużo kasy. Co zrobiłybyście? 05.11.14, 13:28 ty sie juz nie odzywaj...pilnuj meza i diety....bo ci bmi znowu skoczy Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Przelano mi za dużo kasy. Co zrobiłybyście? 05.11.14, 15:09 O co ci chodzi? Znowu się mnie czepiasz? Odpowiedz Link Zgłoś
nowaczek1 Re: Przelano mi za dużo kasy. Co zrobiłybyście? 05.11.14, 10:03 Bo tak została wychowana. A ponieważ są tacy ludzie na świecie, to dlatego musimy zamykać domy, samochody i pilnować portfeli na każdym kroku. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Przelano mi za dużo kasy. Co zrobiłybyście? 05.11.14, 10:13 Bój się, bój i uważaj bo zagrożenie czyha tam, gdzie się najmniej go spodziewasz. Odpowiedz Link Zgłoś
lilly_about Re: Przelano mi za dużo kasy. Co zrobiłybyście? 05.11.14, 10:24 No niestety, ty zostałaś wychowana na złodziejkę, a sama wychowujesz pewnie małego skur....., przekazując mu swoje wzorce. Ale w przyrodzie musi być równowaga Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Przelano mi za dużo kasy. Co zrobiłybyście? 05.11.14, 11:33 Ciebie też sobie zapamiętam. Wydaję mi się, że ty i rosa cierpicie na tą samą przypadłość. Nazywa się koprolalia. Podaję definicję: Koprolalia ? patologiczna, niedająca się opanować potrzeba wypowiadania nieprzyzwoitych zdań, przekleństw lub obelg kierowanych do obcych. Występuje w zespole Tourette'a ale również w schizofrenii, psychozach alkoholowych, czasem w zaburzeniu obsesyjno-kompulsyjnym. Psychoza alkoholowa i zaburzenia obsesyjno-kompulsywne pasują do rosy. U ciebie jeszcze nie wiem jakie są powody takiego zachowania. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Przelano mi za dużo kasy. Co zrobiłybyście? 05.11.14, 15:10 Lecz się. Nie tylko ze swojego złodziejstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
lilly_about Re: Przelano mi za dużo kasy. Co zrobiłybyście? 06.11.14, 10:51 rosa, żeby nas porównywano to jeszcze się nie zdarzyło, ale cóż... kobieta grozi, ze nas zapamięta, moze ją też pamiętają w różnych instytucjach i portrety pamięciowe za nią ślą ha ha Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Przelano mi za dużo kasy. Co zrobiłybyście? 05.11.14, 15:11 A przy okazji - pokaż mi, w którym miejscu używam wulgaryzmów Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Przelano mi za dużo kasy. Co zrobiłybyście? 06.11.14, 10:00 Przekleństwa lub obelgi, to nie muszą być wulgaryzmy Odpowiedz Link Zgłoś
lilly_about Re: Przelano mi za dużo kasy. Co zrobiłybyście? 06.11.14, 10:50 Padłam No i trafiłam w czuły punkt, dzieciaczek chowany jak mamusia! Ps. Bułki w piekarni chowacie pod kurtkę? Odpowiedz Link Zgłoś
fnutaki Re: Przelano mi za dużo kasy. Co zrobiłybyście? 05.11.14, 09:35 Pracodawca może żądać od ciebie zwrotu, ale bez twojej zgody nie może sam np potrącic tego z kolejnej wypłaty traktując nadpłatę jako zaliczkę. Musisz się zgodzić zwrócić. Jesli się dobrowolnie nie zgodzisz to pracodawca musi isc z tym do sądu. Inna sprawa, że zapewne za brak zwrotu tej kasy wylecisz z tej roboty pod pierwszym lepszym pretekstem.. Odpowiedz Link Zgłoś
pomidorpomidorowy Re: Przelano mi za dużo kasy. Co zrobiłybyście? 05.11.14, 10:15 zalezy kto cie zatrudnia...jak korpo to siedzialabym cicho...zlodzieje za pol darmo maja w Pl pracowników, doplaty z UE do zatrudnienia i caly zysk wyprowadzany jest z PL, podatkó nie placa...jak mala firma zachowujaca sie fair wobec ciebie to zastanowilabym sie... Odpowiedz Link Zgłoś
zla.m Re: Przelano mi za dużo kasy. Co zrobiłybyście? 05.11.14, 20:51 a małą firma to jaka, do ilu pracowników? 25? a jak ma 26 to już strrrraszne korpo i można ich okraść? a jak korpo płaci podatki, to co? albo nie płaci podatków, ale w Pl nie ma pracowników za półdarmo, tylko ich dobrze wynagradza? uczciwość w tej sytuacji jest zerojedynkowa - jeśli wiesz, że to nie twoja kasa, to ją oddajesz. A nie "jak kowalski się pomyli, to oddam, ale jak Nowak, to nie, bo to menda i kradnie papier z biura" Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Przelano mi za dużo kasy. Co zrobiłybyście? 05.11.14, 21:15 100/100 Takie rozwarstwianie - temu nie oddam, bo to duża firma, a tamtemu, bo mała, tamtego okradnę bez bólu, bo to bank czy inne korpo, to dla mnie jest nie do pomyślenia, tak samo jak dla większości normalnych i uczciwych ludzi. Sorry, ale jak to napisała 1matka-polka, zarzucając mi (nomen omen ) koprolalię: CytatCiekawy jest psychika ludzka, że ci najmocniej dymani, najgłośniej szczekają w obronie swoich ciemiężycieli. - to ja naprawdę wolę należeć do tych dymanych niż okradać innych. Odpowiedz Link Zgłoś
pomidorpomidorowy Re: Przelano mi za dużo kasy. Co zrobiłybyście? 06.11.14, 11:45 a ty do normalnych sie zaliczasz....? Odpowiedz Link Zgłoś
atena12345 Re: Przelano mi za dużo kasy. Co zrobiłybyście? 05.11.14, 10:18 masz obowiązek zgłosić i oddać. Odpowiedz Link Zgłoś
mama.gucia Re: Przelano mi za dużo kasy. Co zrobiłybyście? 05.11.14, 10:30 U nas pracownik nie chcial oddac i kilka tysi musiala oddac kadrowa. Odpowiedz Link Zgłoś
inna_nowa_ja Re: Przelano mi za dużo kasy. Co zrobiłybyście? 05.11.14, 11:31 Pracownik ma prawo uważać, że świadczenie wypłacane przez pracodawcę posługującego się wyspecjalizowanymi służbami jest spełniane zasadnie i zgodnie z prawem, a więc nie musi liczyć się z obowiązkiem jego zwrotu - uznał Sąd Najwyższy w wyroku z dnia 7 sierpnia 2001 r., sygn. akt I PKN 408/2000. Nawet jeśli pracownik zauważy, że otrzymał więcej pieniędzy niż zazwyczaj, to może je przecież potraktować jako premię. Przypisanie pracownikowi powinności liczenia się z obowiązkiem zwrotu nienależnie pobranego wynagrodzenia za pracę musi uwzględniać, że zgodnie z art. 18 K.p. pracodawca może indywidualnym aktem przyznać pracownikowi wynagrodzenie w rozmiarze większym, niż wynikający z obowiązujących przepisów płacowych. Tak stwierdził Sąd Najwyższy w wyroku z dnia 20 czerwca 2001 r., sygn. akt I PKN 511/2000. Pracownicy wygrali, bo twierdzili, że pieniądze wydali ?na życie?, a robiąc to nie wiedzieli, iż są to kwoty nienależne. W związku z tym nie mieli obowiązku liczyć się z koniecznością ich zwrotu. Dlatego niezwykle istotne jest to, aby w razie pomyłkowego przelania pieniędzy od razu poinformować o tym fakcie posiadacza rachunku i zażądać zwrotu zapłaconych kwot. Od tego momentu taka osoba ma obowiązek je zwrócić. Nie ma wtedy znaczenia, na co je wydała po otrzymaniu takiej informacji. Należy też zachować dowód na to, że stosowną informację przekazano - zrobić notatkę z rozmowy telefonicznej, niezależnie od tego wysłać listem poleconym pismo oraz wiadomość pocztą elektroniczną. Odpowiedz Link Zgłoś
pomidorpomidorowy Re: Przelano mi za dużo kasy. Co zrobiłybyście? 05.11.14, 13:26 poczytaj przelew Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Bergamotka, 05.11.14, 21:16 opowiadaj, jak się skończyła cała sprawa? Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Bergamotka, 06.11.14, 11:08 Lubie moja prace, szefostwo i pracodawcę - duża firma niby polska ale pod obcym panowaniem Kasę przelałam zgodnie z ustaleniami na konto z którego przyszła. Wiem ze nie musiałam ale nie wyobrażam sobie inaczej. Mam nadzieje ze firma to doceni przy podwyżkach Ale nie narzekam na warunki pracy i płacy, wiec tym bardziej zwrot przyszedł mi bez trudu Odpowiedz Link Zgłoś
wielkanocnaniespodzianka ucieknij do las vegas... 06.11.14, 10:58 "inteligentne" pytanie, takaż odpowiedź... Odpowiedz Link Zgłoś