Dodaj do ulubionych

Hiciory kulinarne

06.11.14, 09:53
Jakie macie sprawdzone hiciory kulinarne? Takie, że na każdej imprezie pierwsze znikają ze stołu. Przepisiki poproszę.

U mnie to łosoś gravlax, banalnie prosty w wykonaniu, wystarczy filet z łososia (najlepiej 2 filety), dobrze jak jest gruby, sól, cukier i 2-3 pęczki kopru. Pół na pól miesza się sól z cukrem, taka mała szklanka żeby była na 2 filety, obkłada tą solą łososia i potem siekany koperek obkłada się nim filety, zawija się szczelnie w folię aluminiową. Z tego zawiniątka będzie się sączyć płyn, dlatego ja wkładam do plastikowego prostokątnego pojemnika, i do lodówki na 2 dni, 2 razy dziennie przekręcić z brzuszka na plecki. I już! Po 2 dniach łosoś pychota, kroi się go w cienkie plastry jak wędlinę, do tego sos chrzanowy (serek almette chrzanowy+sok z cytryny+trochę śmietany+ można dodać chrzan ze słoika)
U mnie to jest hicior nad hiciory.
Obserwuj wątek
    • gazeta_mi_placi Re: Hiciory kulinarne 06.11.14, 10:03
      Odpowiednia ilość alkoholu, potem wszystko smakuje i wszystko znika z talerza.
    • sfornarina Re: Hiciory kulinarne 06.11.14, 10:14
      Bagietka + wlasnej roboty ciemny chleb na zakwasie + slone krakersy
      Oliwki w zalewie i/lub karczochy marynowane
      Paleta serow (brie, kozi, jakis niebieski + gruyere)
      Pomidorki koktajlowe
      Chorizo, szynka parmenska lub salami w plasterkach
      Humus
      Salata (salata, pomidory, papryka, ogorek, oliwki, cebula, awokado i ewentualnie feta, + oliwa i ocet balsamiczny)

Zawsze wszystko znika smile
      • gazeta_mi_placi Re: Hiciory kulinarne 06.11.14, 10:27
        Niczego bym z tego zestawu nie zjadła sad
        • sfornarina Re: Hiciory kulinarne 06.11.14, 10:32
          Dolozylabym Ci odpowiednia ilosc alkoholu - wszystko by ostatecznie zasmakowalo i zniknelo z talerza smile
        • aagnes Re: Hiciory kulinarne 12.11.14, 10:09
          no ja tez, nie wiem co to za moda teraz na takie ą ę przystawki. to juz wole salatke jarzynowa tesciowej
          • pederastwa Re: Hiciory kulinarne 12.11.14, 16:22
            A co tu jest "ą ę" w tym zestawie? Bagietka? Salami? Oliwki dostępne w każdym markecie? Pomidorki koktajlowe? To jest przykład prostych przekąsek.
      • alexa0000 Re: Hiciory kulinarne 06.11.14, 10:58
        Wszystko bym zjadła. Ale wg standardów niektórcyh ematek słaby zestaw, nie narobisz się odpowiednio długosmile
        • gazeta_mi_placi Re: Hiciory kulinarne 06.11.14, 20:59
          Mnie wystarczą kanapki z wędliną i serem, frytki, kiełbasa.
    • loola_kr Re: Hiciory kulinarne 06.11.14, 10:28
      najszybciej znikają tarty, najbardziej lubiane to:
      tarta serowa
      www.kuchniawioli.pl/tarty/tartaserowa/tartaserowa.htm
      tarta szpinakowa
      www.kuchniawioli.pl/tarty/tartaszpiakowa/tartaszpinakowa.htm
      oraz bakłażany:
      www.kuchniawioli.pl/przekaski/grilowanybaklazanzszynkaparmenska/grilowanybaklazanzszynkaparmenska.htm
      zawsze mam ochotę na parmigianę:
      www.kuchniawioli.pl/daniaglowne/parmigianadimelanzane/parmigianadimelanzane.htm
      i diabelskie żeberka:
      www.kuchniawioli.pl/daniaglowne/diabelskiezeberka/diabelskiezeberka.htm
      • sko.wrona Re: Hiciory kulinarne 06.11.14, 15:44
        U mnie stały zestaw to tarty z cukinią i porem smile
      • mag1_k Re: Hiciory kulinarne 12.11.14, 11:10
        noo, coś z tego wykorzystam smile
    • triismegistos Re: Hiciory kulinarne 06.11.14, 10:54
      W zasadzie wszystko, co jest mało skomplikowane w jedzeniu i szybko się robi. Pieczone skrzydełka (w wersji luksosowej pałki) kurczaka, suszi, kiełbaski w cieście, ślimaczki z ciasta francuskiego, minikicze, muffinki.
    • vi_sovari Re: Hiciory kulinarne 06.11.14, 11:00
      A ten filet to surowy ma być czy wędzony?
      • aqua48 Re: Hiciory kulinarne 06.11.14, 11:37
        Tarta lotaryńska, naleśniki w każdej wersji, spagetti carbonara, makaron ze szpinakiem i serem, właściwie ze szpinakiem to u nas wszystko znika migiem przy rodzinnym entuzjazmie, kapusta zasmażana z kiełbasą, zupa pomidorowa na ostro i wszelkie grochówki oraz pierogi.
      • barbibarbi Re: Hiciory kulinarne 06.11.14, 15:29
        O tego łososia pytasz? Oczywiście, że surowy. Po zamarynowaniu wychodzi w smaku bardzo podobny właśnie do wędzonego. Wygląda to tak:

www.google.pl/search?q=%C5%82oso%C5%9B+gravlax&client=firefox-a&hs=qZk&rls=org.mozilla:pl:official&channel=np&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=poVbVMPFKYjuPMCTgEg&ved=0CAgQ_AUoAQ
        • annajustyna Re: Hiciory kulinarne 06.11.14, 15:38
          Aha, jak surowy, to chyba prostoz portu?
        • aka10 Re: Hiciory kulinarne 06.11.14, 17:14
          barbibarbi napisała:

> O tego łososia pytasz? Oczywiście, że surowy. Po zamarynowaniu wychodzi w smaku
          > bardzo podobny właśnie do wędzonego. Wygląda to tak:
          >
          Tego lososia trzeba oczywiscie najpierw trzymac w zamrazalniku przez 5 dni, zanim sie z niego bedzie robic "gravlax".
      • nickbezznaczenia Re: Hiciory kulinarne 06.11.14, 16:14
        Łosoś ma być surowy.
    • awidyna Re: Hiciory kulinarne 06.11.14, 11:59
      Na każdą imprezę robię coś innego. Ostatnio na ur męża "hiciorem" okazały się żeberka marynowane w miodzie, pepsi i czosnku. Bardzo rzadko coś powtarzam i najczęściej są to sałatki np z gyrosa zmienia się tylko wariant dodatków. U mnie w rodzinie "hiciorem" jest prezentowanie na stole czegoś nowego. Co imprezę te same dania są obciachem.
    • mary_lu Re: Hiciory kulinarne 06.11.14, 12:37
      Ech, same ęą, dęskę sęrów i spagętti, to ja dam przepis na karkówę, nastać się w kuchni trochę trzeba, ale jest pyszna.

Ładną całą karkówkę wieprzową posypujemy przyprawami obficie - musztardą, solą, pieprzem, papryką mieszaną, curry i 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne. Najlepiej mieć na łapach rękawiczki, żeby dobrze wetrzeć i uklepać. Wsadzamy do lodówki dzień przed pieczeniem.

Jak rozpoznać dobra karkówkę? Jak złapiemy oburącz za jeden koniec i podniesiemy, to reszta powinna wygiąć się i utworzyć literę U. Jak ledwo wygina się w łuk, to znaczy, że jest twarda i przerośnięta grubym, twardym tłuszczem.

W dzień imprezy wkładamy karkówkę do sporej brytfanki, jeśli to prawdziwe wiejskie mięso, to wlewamy pół litra bulionu. Jeśli ze zwykłego sklepu, to wytopi się wystarczająco dużo wody. Dokładamy małego pomidora obranego ze skóry i okrawki marchwi i cebuli. Wstawiamy do piekarnika na 180 stopni, pieczemy ze 2 godziny plus pół godziny "odstania". Obracamy podczas pieczenia.

Okrawki marchwi i cebuli powstają podczas robienia jarzynki, robię jej kopiastą patelnię. Potrzebujemy 10 grubych, wielgachnych marchwi, 4 cebule, pęczek pietruszki.
      Cebulę kroimy w piórka i lekko szklimy na oliwie, dodajemy pociętą w cienkie słupki marchew

https://i.pinger.pl/pgr266/ccd6ad890029603a5232f715/DSC_0680.JPG

Mam do tej potrawy specjalnie kupioną szatkownicę bornera smile szybko obsmażamy, w trakcie dajemy sól, pieprz, łychę curry, oregano. Jarzynka ma być al dente. Na koniec, już z wyłączonym palnikiem, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, dużo.

Podajemy wszystko z ziemniakami puree, sos robimy z tego, co wytopiło się z karkówki i razem z nią upiekło - miksujemy sos z odrobiną pieczonej marchwi, trochę więcej cebuli i całym pomidorem. Dodajemy śmietanę, można zagęścić mąką.

Jak na stół wjeżdża półmisek z upieczoną karkówką, wielka micha kolorowej jarzynki, duża sosjerka z sosem i puszyste pyry, to wszyscy na początku jęczą, że tak dużo, karkówka taka ciężka, a zielonej pietruszki nie lubią, czy nie ma jarzynki bez pietruszki... A potem jest bitwa o ostatnie kawałki mięsa i błaganie o jarzynkę w wykonaniu tych, co zielonej pietruszki podobno nie lubili.
    • annajustyna Re: Hiciory kulinarne 06.11.14, 15:36
      Surowy ten filet?
      • annajustyna Re: Hiciory kulinarne 06.11.14, 15:39
        Ok, juz doczytalam. Mieszkam za dalekood morza, przeciez surowizny z LIdla etc. jesc nie bede wink.
        • joa66 Re: Hiciory kulinarne 06.11.14, 16:16
          Twoim zdaniem ludzie, którzy mieszkają daleko od morza nie powinni jeść ryb???
          • annajustyna Re: Hiciory kulinarne 06.11.14, 20:56
            Powinni, ale nie surowych, bo surowe ryby je sie tylko superswieze.
            • ida_listopadowa Re: Hiciory kulinarne 12.11.14, 22:55
              Annajustyna - w Polsce NIE MA świeżego łososia. W ogóle ryby sprzedawane jako świeże są odmrażane! Wyjatkiem są niektóre ryby jeziorne i chyba flądra. Jest przepis, który to reguluje. Poza tym, łosoś czy tuńczyk odmrożone są dokladnie takie jak świeże (tylko bezpieczniejsze). Po połowie są natychmiast głęboko mrożone - już na statku-chłodnismile
              Pozdrawiam z portusmile
    • nickbezznaczenia Re: Hiciory kulinarne 06.11.14, 15:36
      Pieczywo mojej produkcji. W zasadzie nic innego już robić nie muszę, ale gravlaxa też ostatnio popełniłam. smile
    • aniani7 Re: Hiciory kulinarne 06.11.14, 15:40
      Ostatnio zupa czosnkowa i skrzydełka kurczaków na pikantnie marynowane w sosie tamaryndowym, czosnku, chili itp.
      • latarnia_umarlych Re: Hiciory kulinarne 13.11.14, 01:18
        podziel się przepisem smile
    • solejrolia Re: Hiciory kulinarne 06.11.14, 15:56
      np. tarta z cukinią
      skrzydełka pieczone
      lub duszone (ostatnio udusiłam skrzydełka w keczupie- banalne do zrobienia a super wyszły)
      muffinki- zawsze inne, babeczki z bitą śmietaną, w święta BN - makowiec,

tak własciwie to za każdym razem co innego przygotowuję.
    • joa66 Re: Hiciory kulinarne 06.11.14, 16:13
      Brzmi bardzo dobrze - bierzesz filet ze skórą?
      • kim5 Re: Hiciory kulinarne 06.11.14, 16:28
        Różnorakie klopsiki zapiekane w sosie musakopodobnym pod fetą.
        Bruschetta z pomiodorami, najlepiej produkcji mojego Taty.
        Grzanki z jajem, serem i szynką.
        Tortille.
        • olewka100procent Re: Hiciory kulinarne 06.11.14, 16:31
          pierogi pieczone dwa rodzaje, kapusta-grzyby i ser feta/szpinak. Do tego barszcz . Każdy się zajada
          • latarnia_umarlych Re: Hiciory kulinarne 12.11.14, 22:40
            Właśnie, pierogi pieczone.
            Moje robię z farszem pieczarkowo - warzywnym: 1 kg pieczarek, porcja włoszczyzny, 4 cebule, kilka ząbków czosnku. Ścieram wszystko na dużych oczkach w robocie, duszę, doprawiam. Ten farsz jest cudowny.
          • magiccarpetstudio Re: Hiciory kulinarne 12.11.14, 23:47
            Ja też robię pierogi z piekarnika smile Na cieście pizzowym. Ostatnio zrobiłam podwójnie czerwone pierogi z serem na ostro - i ciasto i środek czerwonawy. Bardzo pasują jako przekąska do piwa.

Składniki

na ciasto:

2 szklanki + "trochę" mąki
            płaska łyżeczka soli
            2.5 dag drożdży
            kopiasta łyżeczka cukru
            3/4 szklanki mleka
            2 łyżki oleju
            100 g przecieru pomidorowego

na farsz:

16 dag ulubionego wyrazistego sera
            2 łyżki przecieru pomidorowego
            2 łyżki majonezu
            3 łyżeczki ostrej musztardy
            4 ząbki czosnku
            hojna szczypta świeżo mielonego pieprzu

Najpierw należy podgrzać w rondelku mleko do temperatury pokojowej, następnie do mleka należy wkruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru i wymieszać wszystko i odstawić na 5-10 minut pod przykryciem, aż na powierzchni mleka pojawią się "farfocle". Do dużej miski wsypujemy 2 szklanki mąki, łyżeczkę soli, przecier i 2 łyżki oleju. Dolewamy też drożdże rozrobione w mleku, mieszamy i wyrabiamy ciasto aż do otrzymania gładkiej, sprężystej i nieco spłaszczonej kuli. Trzeba będzie dosypać jeszcze trochę mąki, żeby zrównoważyć wilgoć dodaną do ciasta przez przecier (dla pierogów bez przecieru daję dokładnie 2 szklanki mąki i wychodzi idealnie!). Przykrywamy miskę ściereczką i pokrywką i czekamy około 40-60 minut na wyrośnięcie. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

W międzyczasie robimy farsz - ostrą czerwoną pastę serową. Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach, mieszamy na jednolitą pastę z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i pozostałymi składnikami farszu.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, należy je odgazować, czyli zbić je pięścią lub parę razy walnąć nim o stół - dzięki temu nie będzie się kleiło do wałka i nie trzeba będzie podsypywać mąki do wałkowania. Ciasto dzielimy na 16 równych części, każdą część rozwałkowujemy na płaski placuszek, i smarujemy połowę placuszka farszem. Placuszki zawijamy w kształt pierogopodobny dokładnie zagniatając brzegi palcami.

Pierogi pieczemy w 200 stopniach przez 25 minut na namaślonej blasze umieszczonej na środkowym ruszcie. W piekarnikach elektrycznych przez pierwsze 10 minut pieczemy na dwóch grzałkach, a potem tylko na górnej.
        • memphis90 Re: Hiciory kulinarne 06.11.14, 17:12
          Jaki to jest sos musakopodobny? Przecież musaka to mięso w pomidorach, ziemniaki, bakłażan pod beszamelem- którym składnikiem polewasz te klopsy?
          • kim5 Re: Hiciory kulinarne 12.11.14, 10:04
            Klopsiki zalewam pomidorami, papryką pieczoną (latem robię sosy już doprawione w słoikach - do musaki daje się oregano, czosnek i trochę cynamonu, dobry jest też liść laurowy). Trochę to razem duszę i wlewam do foremki na grilowane warzywa.
      • barbibarbi Re: Hiciory kulinarne 06.11.14, 16:53
        Ze skórą, dobrze się potem kroi, zostaje sama skóra. Pychota, zamiennik bardzo drogiego łososia wędzonego, moim zdaniem lepszy w smaku.
    • memphis90 Re: Hiciory kulinarne 06.11.14, 17:10
      Wrapy DIY, czyli wrapy plus nadzienia do samodzielnego nadziania: sałata, fasola, ogórek, kurczak, chili, kukurydza, jakieś sosy itd.
      Owoce pod kruszonką z lodami.

Kusi mnie taki ponacinany chleb zapieczony z serem (do piwa) i pizza nachos na patelni, ale jeszcze nie robiłam.
    • klubgogo Re: Hiciory kulinarne 06.11.14, 22:37
      Fajny ten łosoś.
      U mnie najszybciej znikają śliwki w boczku z piekarnika, faszerowane pieczarki, krewetki w sosie czosnkowym na ciepło i roladki z bakłażana i serka.
    • mag1_k Re: Hiciory kulinarne 12.11.14, 10:13
      - naleśniki ze szpinakiem
      - tortilla z kurczakiem po meksykańsku
      - bogracz, leczo, wypasiony bigos
      - wek zapiekany z masłem i czosnkiem
      generalnie każda moja kolacja na ciepłosmile Zimna płyta sobie stoi i cos tam każdy skubnie, a kolację wszyscy zjadają w całości smile Z zimnej płyty schodzi szybciutko jakiś rewelacyjny pasztet czy moja szynka.
    • latarnia_umarlych Re: Hiciory kulinarne 12.11.14, 11:38
      Z nieba mi spadłaś, barbi! W sobotę robimy imprezę wielbicielowi ryb, jutro kupuję łososia! Ale się ucieszy.

Moje hiciory to tarty:
      1. Z fetą i szpinakiem (1 feta, 1 mrożony szpinak, czosnek na tartę - szpinak podgrzewam/rozmrażam, mieszam z fetą i czosnkiem, ew. trochę białego pieprzu). Bardzo prosta i pyszna.
      2. Z brokułami. Małe różyczki blanszuję, układam na cieście, zalewam miksem 2-3 jajek roztrzepanych ze śmietaną + sól i pieprz do smaku, posypuję startym twardym serem.
      3. Z karmelizowaną cebulą. Cebulę podsmażam na klarowanym maśle, solę pieprzę i ziołuję, zalewam czerwonym winem i dodaję trochę miodu dla zrównoważenia smaku. Duszę do odparowania płynu.
      Farsze zawsze wkładam na lekko podpieczony spód.

A teraz najprostsze ciasto na tartę, absolutny banał bez wałkowania:
      pół kostki masła, szklanka mąki, 1/4 szklanki wody. Wymieszać szybko,uformować walec, wstawić do lodówki na pół godziny. WYjąć, nie wałkować, kroić plastry z tego ciasta, wykładać nimi formę do ciasta.
      Podane proporcje starczają na jedną foremkę.
      • bambzgrozja Re: Hiciory kulinarne 12.11.14, 11:44
        A ile trzeba takich tart zrobić jak na imprezie ma być np.14 osób?
        Czy smakuje równie dobrze na zimno i cieplo?
        • latarnia_umarlych Re: Hiciory kulinarne 12.11.14, 12:04
          Jeśli oprócz tart nie ma niczego innego, to chyba z 7 big_grin ale ja robię na taką imprezę 2-3 i podaję właśnie na zimno, ew. lekko podgrzane. Ale mam zawsze jeszcze jakieś danie jednogarnkowe, ciasto, sałatki, takie tam.
    • antyk-acap Re: Hiciory kulinarne 12.11.14, 12:07
      Wołowina po bolońsku.
    • black_halo Re: Hiciory kulinarne 12.11.14, 23:28
      jajka z majonezem i szczypiorkiem. nie do uwierzenia ale zawsze ale to zawsze znikaja jako pierwsze. dobre pod wodeczke.
    • marghe_72 Re: Hiciory kulinarne 13.11.14, 00:04
      Hiciorów jako takich brak, bo staram się za każdym razem coś innego gościom serwować.

Ale często jestem proszona o zrobienie m.inn
      Tiramisu' miszmasz-marghe.blogspot.com/2009/09/tiramisu.html
      Pavlovej miszmasz-marghe.blogspot.com/2010/10/pavlova-z-mascarpone.html
      sernika z białą czekoladą miszmasz-marghe.blogspot.com/2013/06/sernik-z-duuuuza-iloscia-biaej-czekolady.html

zJeśli chodzi o wytrawne dania to ostatnimi czasy króluje tatara z łososia miszmasz-marghe.blogspot.com/2014/01/osos-pod-postacia-tatara.html (tu akurat Osobisty się wykazuje)
    • mag1_k Re: Hiciory kulinarne 14.11.14, 10:37
      przez Was robie dzisiaj tarte na obiad!! i pavlova w malej ilosci dla mnie i meza...
      • latarnia_umarlych Re: Hiciory kulinarne 14.11.14, 19:20
        a tartę jaką?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka