Dodaj do ulubionych

Małe ropuszki- help!

09.11.14, 10:33
Kto ma doświadczenia z płazami? Właśnie zauważyłam, że w rurze doprowadzającej powietrze z dworu do kominka rozmnożyły mi się ropuszki - jest mama ropucha i z 10 małych ropuszątek. Zupełnie nie mam pojęcia jak one wyjdą z tej rury, bo wylot sięga kilka cm nad poziom gruntu. Może im drabinkę wstawić z patyka? A może zostawić je tam na całą zimę? Ale czy nie umrą tam z głodu/nie pozjadają się nawzajem? A może wyjąć i wypuścić na jakąś łąkę - ale czy nie zamarzną, teraz pod budynkiem pewnie im ciepło? Śliczne są, małe, zielone i w łatki...
Obserwuj wątek
    • e-kasia27 Re: Małe ropuszki- help! 09.11.14, 11:08
      Na pewno nie jest to mama z małymi, bo ropuchy nie opiekują się swoim potomstwem.
      Nie prowadzą też stadnego życia, więc najbardziej prawdopodobne jest, że tam powpadały i nie potrafią wyjść.
      Być może uznały, że będzie to dobre miejsce na przezimowanie, ale to też mało prawdopodobne, bo ropuchy na zimę zakopują się w ziemi, a w rurze to raczej nie możliwe.

Ja bym je wyjęła i wypuściła do ogrodu w miejscu, gdzie jeszcze będą miały szansę się zakopać, pod jakąś kupę liści, kępy trawy, krzaki, kompostownik. A rurę zabezpiecz siatką, żeby inne tam nie właziły.
      • kagrami Re: Małe ropuszki- help! 09.11.14, 11:13
        Jak możesz to je wyjmij stamtad One faktycznie mogły myśleć że to super miejsce na przezimowanie, weszła jedna i za nią reszta. Zwierzęta nie zdają sobie zprawy z pułapek zastawianych przez ludzi.
        Ja bym zadzwoniła do zaufanego weterynarza albo lesniczego (oni tez bywaja różni i nie zawsze sie znają na zwierzętach).
        Napisz co zrobiłaś, szkoda, że mnie tam nie ma smile
        Pozdrawiam.

-
        "Powiadają starzy Cyganie, że Bóg znika, gdy rozgniewają go ludzie, wówczas przychodzi czas magicznych zaklęć i przepowiadania przyszłości. Bez Boga w tle staje się ona łatwo przewidywalna." /Michał Kruszona "Rumunia"/
        • kagrami Re: Małe ropuszki- help! 09.11.14, 11:16
          Wpisałam w google "ropucha w dziurze" i otrzymałam odpowiedz: przepis na zapiekankę smile))
        • landora Re: Małe ropuszki- help! 09.11.14, 11:22
          > Ja bym zadzwoniła do zaufanego weterynarza albo lesniczego (oni tez bywaja różn
          > i i nie zawsze sie znają na zwierzętach).

Prędzej do biologa, przeciętny leśnik nie zajmuje się ochroną płazów (czy ochroną przyrody w ogóle).
    • landora Re: Małe ropuszki- help! 09.11.14, 11:19
      Zadzwoń do Salamandry - Salamandra.
      Pewnie coś podpowiedzą.
      • memphis90 Re: Małe ropuszki- help! 09.11.14, 11:54
        Napisałam maila do Salamandry, jak nie odpiszą, to zadzwonię w pon.
    • thea19 Re: Małe ropuszki- help! 09.11.14, 14:30
      jak je zostawisz to po pierwsze nie skorzystasz z kominka a po drugie nie tylko zaba wlezie ale i gryzonie. na wszelakich otworach na zewnatrz domu powinny byc kratki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka