lola211 12.11.14, 21:54 Moje ostatnie odkrycie. Chrupię go na surowo.Jest zdrowy,delikatny, chrupiacy i soczysty. Znacie, macie sprawdzony sposób na jego kulinarna obróbke? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bei Re: Topinambur 12.11.14, 23:12 Frytki, placki ziemniaczane, pieczony, duszony z warzywami, z mięskiem, do sałatek, herbatka. Odpowiedz Link Zgłoś
dariamax Re: Topinambur 12.11.14, 23:12 Upieczony w alufoli w gorącym popiele, tak jak ziemniaki w ognisku. Odpowiedz Link Zgłoś
black_halo Re: Topinambur 12.11.14, 23:15 Wlasnie wczoraj zrobilam surowke: gruszka, topinambur, ogorek kiszony, natka plus oliwa z oliwek. Boskie. Tak poza tym to swietny pokrojony w plasterki i wrzucony na olej. Odpowiedz Link Zgłoś
crises Re: Topinambur 13.11.14, 08:42 Ugotować w bulionie i zmiksować. Wychodzi boska zupa-krem. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Topinambur 13.11.14, 21:46 No wlasnie kolezanka mi powiedziala, ze jadla pyszna zupe z tego. Ale co- bulion i topinambur, nic wiecej? Odpowiedz Link Zgłoś
crises Re: Topinambur 13.11.14, 22:35 Dobry bulion (ja robię: kura + wołowina + włoszczyzna), topinambur, trochę pieprzu, śmietana (niedużo), groszek ptysiowy. Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Topinambur 13.11.14, 09:04 A ja polecam rodzimą kapustę kiszoną, zdrowa, ma więcej witaminy C niż cytrusy, ogólnie dostępna, tania, nie trzeba specjalnych przepisów, wystarczy dodać do obiadu jako surówkę i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
ste3fa Re: Topinambur 13.11.14, 09:46 A ja mam to szczęście, że topinambur rośnie sobie dziko niedaleko od mojego domu i mogę go sobie kopać do woli. A służby miejskie jeszcze mi podziekuja, że usuwam chwasty przy szlaku turystycznym. ?? Bo szlak wiedzie wzdłuż doliny rzecznej a niegdyś było tu podgrodzie i warzywo było powszechnie uprawiane. Tak więc mm można rzec, że zjadam zabytki?? Odpowiedz Link Zgłoś
ste3fa Re: Topinambur 13.11.14, 09:49 A dla jasności dodam, że mieszkam w województwie mazowieckim. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Topinambur 13.11.14, 11:03 to się podzielcie chętnie posadzęna działce, skoro samo rośnie i nie wymaga roboty Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Topinambur 14.11.14, 09:50 chętnie posadzęna działce Lepiej nie. Rośnie jak chwast... Odpowiedz Link Zgłoś
mynia_pynia Re: Topinambur 13.11.14, 10:19 Też mam topinambur za miedzą, w dodatku u nas to na biopaliwa się uprawia. Szarłat (amarantus dla nie których) też mogę na tony kupować u rolnika ze wsi - niesmaczne i kleiste .... feeee. Odpowiedz Link Zgłoś
kozica111 Re: Topinambur 13.11.14, 10:58 Dziewczyny gdzie można nabyć bulwy w Warszawie bo chce na działce posadzić. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Topinambur 13.11.14, 21:48 Wsadzilam kilka bulw na dzialce, zobacze co wyrosnie. Osobiscie kupilam w Almie,moja mama gdzies od kobity na targu.Słabo dostepne to cudo jest. Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: Topinambur 13.11.14, 21:52 Ja tak posadzilam i tyko liście wyrosły. Nie zakwitl niestety. Sprobuje na wiosne znowu. Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Topinambur 14.11.14, 09:51 Ja tak posadzilam i tyko liście wyrosły. Nie zakwitl niestety. Sprobuje na wios > ne znowu To się bulwy jada, wykop, może coś masz. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Topinambur 13.11.14, 21:50 Tia.To co sprzedaja to nie jest prawdziwa kiszona kapusta tylko badziew traktowany kwasem mlekowym. Za prawdziwie kiszona kapuste zaplacilam ostatnio 10 zł za kg.I trzeba sie nalatac, by taką znalezc. Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: Topinambur 13.11.14, 22:14 Jest kapusta kwaszona i kiszona, nie kazdy zwraca na te drobna roznice w nazwie. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Topinambur 14.11.14, 09:36 Alez ja zwracam.Wszedzie wkolo jest ta sama z plastikowych wiaderek.Sztucznie zakwaszana. Odpowiedz Link Zgłoś
kwiat_w_kratke kapusta kiszona 13.11.14, 23:14 lola211 napisała: > Za prawdziwie kiszona kapuste zaplacilam ostatnio 10 zł za kg.I trzeba sie nala > tac, by taką znalezc Ale po co szukałaś i jeszcze płaciłaś? My robimy sami od lat, żadna to filozofia. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: kapusta kiszona 14.11.14, 09:38 Moze kiedys zrobie sama,jak sie zmobilizuje. Malo kapusty jemy, bardzo rzadko kapusniak, bigosów wcale, za surówka nie przepadam, od wielkiego dzwonu do ryby zapodam.Stąd brak motywacji do kiszenia. Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: Topinambur 13.11.14, 22:11 > A ja polecam rodzimą kapustę kiszoną, zdrowa, ma więcej witaminy C niż cytrusy, Gdy o tym dowiedzial sie Gomulka, chcial zrezygnowac z importu cytryn.(dewizy) Zmienil zdanie tylko dlatego, ze herbata z kiszona kapusta nie wygladala apetycznie, o smaku nie wspominajac. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Topinambur 14.11.14, 09:47 A tak w ogole to topinambur rosnie w Polsce od dawna, wiec nie jest to jakis zagraniczny wymyslny rarytas. Odpowiedz Link Zgłoś