Dodaj do ulubionych

Topinambur

12.11.14, 21:54
Moje ostatnie odkrycie.
Chrupię go na surowo.Jest zdrowy,delikatny, chrupiacy i soczysty.
Znacie, macie sprawdzony sposób na jego kulinarna obróbke?
Obserwuj wątek
    • bei Re: Topinambur 12.11.14, 23:12
      Frytki, placki ziemniaczane, pieczony, duszony z warzywami, z mięskiem, do sałatek, herbatka.
    • dariamax Re: Topinambur 12.11.14, 23:12
      Upieczony w alufoli w gorącym popiele, tak jak ziemniaki w ognisku.
    • black_halo Re: Topinambur 12.11.14, 23:15
      Wlasnie wczoraj zrobilam surowke: gruszka, topinambur, ogorek kiszony, natka plus oliwa z oliwek. Boskie. Tak poza tym to swietny pokrojony w plasterki i wrzucony na olej.
    • crises Re: Topinambur 13.11.14, 08:42
      Ugotować w bulionie i zmiksować. Wychodzi boska zupa-krem.
      • lola211 Re: Topinambur 13.11.14, 21:46
        No wlasnie kolezanka mi powiedziala, ze jadla pyszna zupe z tego.
        Ale co- bulion i topinambur, nic wiecej?
        • crises Re: Topinambur 13.11.14, 22:35
          Dobry bulion (ja robię: kura + wołowina + włoszczyzna), topinambur, trochę pieprzu, śmietana (niedużo), groszek ptysiowy.
    • arwena_11 Re: Topinambur 13.11.14, 08:56
      a gdzie to kupić?
    • gazeta_mi_placi Re: Topinambur 13.11.14, 09:04
      A ja polecam rodzimą kapustę kiszoną, zdrowa, ma więcej witaminy C niż cytrusy, ogólnie dostępna, tania, nie trzeba specjalnych przepisów, wystarczy dodać do obiadu jako surówkę i tyle.
      • ste3fa Re: Topinambur 13.11.14, 09:46
        A ja mam to szczęście, że topinambur rośnie sobie dziko niedaleko od mojego domu i mogę go sobie kopać do woli. A służby miejskie jeszcze mi podziekuja, że usuwam chwasty przy szlaku turystycznym. ?? Bo szlak wiedzie wzdłuż doliny rzecznej a niegdyś było tu podgrodzie i warzywo było powszechnie uprawiane. Tak więc mm można rzec, że zjadam zabytki??
        • ste3fa Re: Topinambur 13.11.14, 09:49
          A dla jasności dodam, że mieszkam w województwie mazowieckim.
          • arwena_11 Re: Topinambur 13.11.14, 11:03
            to się podzielciesmile chętnie posadzęna działce, skoro samo rośnie i nie wymaga robotysmile
            • morekac Re: Topinambur 14.11.14, 09:50
              chętnie posadzęna działce
              Lepiej nie. Rośnie jak chwast... wink
        • mynia_pynia Re: Topinambur 13.11.14, 10:19
          Też mam topinambur za miedzą, w dodatku u nas to na biopaliwa się uprawiasmile.
          Szarłat (amarantus dla nie których) też mogę na tony kupować u rolnika ze wsi - niesmaczne i kleiste .... feeee.
          • kozica111 Re: Topinambur 13.11.14, 10:58
            Dziewczyny gdzie można nabyć bulwy w Warszawie bo chce na działce posadzić.
        • lola211 Re: Topinambur 13.11.14, 21:48
          Wsadzilam kilka bulw na dzialce, zobacze co wyrosnie.
          Osobiscie kupilam w Almie,moja mama gdzies od kobity na targu.Słabo dostepne to cudo jest.
          • przeciwcialo Re: Topinambur 13.11.14, 21:52
            Ja tak posadzilam i tyko liście wyrosły. Nie zakwitl niestety. Sprobuje na wiosne znowu.
            • morekac Re: Topinambur 14.11.14, 09:51
              Ja tak posadzilam i tyko liście wyrosły. Nie zakwitl niestety. Sprobuje na wios
              > ne znowu
              To się bulwy jada, wykop, może coś masz.
      • lola211 Re: Topinambur 13.11.14, 21:50
        Tia.To co sprzedaja to nie jest prawdziwa kiszona kapusta tylko badziew traktowany kwasem mlekowym.
        Za prawdziwie kiszona kapuste zaplacilam ostatnio 10 zł za kg.I trzeba sie nalatac, by taką znalezc.
        • baltycki Re: Topinambur 13.11.14, 22:14
          Jest kapusta kwaszona i kiszona, nie kazdy zwraca na te drobna roznice w nazwie.
          • lola211 Re: Topinambur 14.11.14, 09:36
            Alez ja zwracam.Wszedzie wkolo jest ta sama z plastikowych wiaderek.Sztucznie zakwaszana.
        • kwiat_w_kratke kapusta kiszona 13.11.14, 23:14
          lola211 napisała:

> Za prawdziwie kiszona kapuste zaplacilam ostatnio 10 zł za kg.I trzeba sie nala
          > tac, by taką znalezc

Ale po co szukałaś i jeszcze płaciłaś? My robimy sami od lat, żadna to filozofia.

• lola211 Re: kapusta kiszona 14.11.14, 09:38
            Moze kiedys zrobie sama,jak sie zmobilizuje.
            Malo kapusty jemy, bardzo rzadko kapusniak, bigosów wcale, za surówka nie przepadam, od wielkiego dzwonu do ryby zapodam.Stąd brak motywacji do kiszenia.
      • baltycki Re: Topinambur 13.11.14, 22:11
        > A ja polecam rodzimą kapustę kiszoną, zdrowa, ma więcej witaminy C niż cytrusy,
        Gdy o tym dowiedzial sie Gomulka, chcial zrezygnowac z importu cytryn.(dewizy)
        Zmienil zdanie tylko dlatego, ze herbata z kiszona kapusta nie wygladala apetycznie, o smaku nie wspominajac.
      • lola211 Re: Topinambur 14.11.14, 09:47
        A tak w ogole to topinambur rosnie w Polsce od dawna, wiec nie jest to jakis zagraniczny wymyslny rarytas.
    • sonniva Re: Topinambur 14.11.14, 10:29
      Mi nie smakował.
      Jadłam zupę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka