Dodaj do ulubionych

do tych, co się malują

30.11.14, 15:23
a dokładnie- do tych, co malują nie tylko rzęsy, ale używają podkładu i pudru
jak radzicie sobie zimą z ubraniami "blisko twarzy"?
nie tylko bluzy i swetry sięgające brody, ale i kurtka z wysokim kołnierzem nosi ślady kosmetyków, a kurtki po kazdym założeniu prac nie będę
i co robić, droga redakcjo?
Obserwuj wątek
    • viridiana73 Re: do tych, co się malują 30.11.14, 16:00
      Mam ten sam problem. Swetry wkładam narzucając na twarz apaszkę (starą). A w kurtce zapieram samą stójkę/ kołnierz. Nic lepszego nie wymyśliłam. A w ogóle po zrobieniu makijażu przeciągam po brodzie chusteczką zbierając nadmiar pudru. I tyle.
    • mamakasienki1 Re: do tych, co się malują 30.11.14, 16:02
      podłączam się, bo sama jestem ciekawa, mam czarną puchówkę z wysokim kołnierzem, i ciągle jest w podkładzie, szkoda mi kurtki, cuda robię żeby ten podkład jakoś z niej usuwać jednak to trudne. Zakładam szaliki po samą brodę, łatwiej mi prać szale niż kurtkę.
      Nie ma opcji nie używania podkładu i pudru, nie przy takiej cerze, więc taka rada jak dla mnie odpada.
      Jeśli mam w planie bluzkę taką z małym karczkiem lub golf to maluję się po założeniu ubrania, w innych wypadkach maluję się wcześniej.
      Może są jakieś utrwalacze kosmetyków, ale chyba nie, często widzę na bluzkach w galeriach takie okropne plamy po podkładach, że odechciewa się mierzyć.
      • lady-z-gaga Re: do tych, co się malują 30.11.14, 16:28
        No właśnie ja tez mam puchowkę z wysokim kołnierzem-stójką, stojka sięga mi do brody najcieplej jest mi przy zapiętym kołnierzu i z szalikiem na wierzchu - niestety, chyba będę nosic cienką apaszkę pod spodem, bo juz raz zapierałam kołnierz i mam wrażenie, że troszkę sflaczał sad
        • pitahaya1 Re: do tych, co się malują 30.11.14, 17:26
          Ja zakładam dość gruby komin i stójkę trochę rozpinam, żeby pod samą szyję nie podchodziła. Komin się mieści a kurtka czysta. Przedtem różnie bywało, bo z reguły kurtki mam czarne.
    • eve-lynn Re: do tych, co się malują 30.11.14, 16:08
      Zakładam po kurtkę szalik i "wyciągam" tak ze to szalik a nie kurtka dotyka twarzy (a jak szalik na wierzch kurtki to pod kurtkę apaszke) -'szalik czy apaszke łatwiej wyprać.
    • mc30 Re: do tych, co się malują 30.11.14, 16:09
      nie ma złotego środka
      ja noszę zwyczajnie - szaliki czy inne apaszki wokół szyi
      wtedy to one się brudzą i zupełnie mi ich nie żal
      wszak łatwiej uprać szalik niż kurtkę
    • girl.anachronism Re: do tych, co się malują 30.11.14, 16:13
      Dobry puder fixujący (np. MAC Prep + Prime) i nic się nie brudzi. Jeśli cera jest bardzo tłusta i puder nie trzyma się dobrze przez X godzin, to dodatkowo odciskanie twarzy w chusteczkę higieniczną.
      • lady-z-gaga Re: do tych, co się malują 30.11.14, 16:32
        Szkoda, że nie ma jakiegos utrwalacza makijażu, coś jak lakier do włosów big_grin
        Puder mam teoretycznie dobrej jakości, przynajmniej dotąd nie narzekałam - wytrzymuje na twarzy nawet na fitnessie, nie spływa, kiedy lekko się spocę. Niestety, okazało się, że lubi przenosić się na ubranie wink
        • oqoq74 Re: do tych, co się malują 30.11.14, 16:34
          Są specjalne preparaty do impregnowania odzieży. Tyle, że to chyba też nie zda egzaminu.
        • snowbabe Re: do tych, co się malują 30.11.14, 17:01
          Sa. Na pewno MAC i chyba Sephora.
        • girl.anachronism Re: do tych, co się malują 30.11.14, 17:28
          Są, oczywiście że są tongue_out M.in. Kryolan ma takie, w sprayu. Ale to są kosmetyki sceniczne i teatralne, nie sa polecane na co dzień, bo znacznie obciążają skórę.
        • konsta-is-me Re: do tych, co się malują 30.11.14, 23:07
          Alez sa jak najbardziej, np Kryolan.
          Zreszta zawieraja podobno czesc skladnikow lakierow big_grin
      • oqoq74 Re: do tych, co się malują 30.11.14, 16:32
        Te fixy też nie pomagają. Skóra się rozgrzewa, wydziela sebum i tam gdzie dotyka materiału, zawsze będzie się ścierać.
    • aandzia43 Re: do tych, co się malują 30.11.14, 16:45
      Nie noszę jasnych golfów, kurtek, chust i szalików. Ubieram się na czarno z dodatkiem konkretnych kolorów. Na chuście czarno-czerwonej mniej widać puder niż na beżowej czy jasno niebieskiej. Oddzielam brzegi kaptura i kołnierza od twarzy szalikami i chustami. Czarne czy fioletowe golfy po prostu częściej piorę.
    • 18lipcowa3 Re: do tych, co się malują 30.11.14, 16:54
      nie wiem, problem z pupy bo zawsze sie maluje i nie mam sladow na ubraniach
      • wegatka Re: do tych, co się malują 30.11.14, 17:09
        W takim razie albo malujesz twarz tylko do krawędzi szczęki, nie dotykając pudrem szyi i brody od spodu, albo nosisz rozpiętą pod szyją kurtkę. W przeciwnym razie raczej niema opcji, żeby kurtka się nie pobrudziła.
        • gryzelda71 Re: do tych, co się malują 30.11.14, 17:15
          Albo udaje,że nie widzęwink
          • wegatka Re: do tych, co się malują 30.11.14, 17:25
            To jest opcja najwygodniejsza wink
        • latarnia_umarlych Re: do tych, co się malują 01.12.14, 00:14
          "W takim razie albo malujesz twarz tylko do krawędzi szczęki, nie dotykając pudrem szyi i brody od spodu"

A niby jak ma się malować? I po co niby smarować podkładem szyję i brodę od spodu?
          • lady-z-gaga Re: do tych, co się malują 01.12.14, 07:21
            big_grin
            • latarnia_umarlych Re: do tych, co się malują 01.12.14, 10:02
              pytam serio: kto smaruje podkładem szyję i po co?
              • konsta-is-me Re: do tych, co się malują 01.12.14, 10:04
                Zeby wyrownac koloryt?
                Szyja czesto jest jssniejsza niz twarz.
                • latarnia_umarlych Re: do tych, co się malują 01.12.14, 11:44
                  Widuję czasami nastolatki z za ciemnym podkładem, które chcą być "opalone". I u nich faktycznie twarz odcina się od szyi i wygląda jak maska.
                  Ale przecież wystarczy dobrze dobrać podkład.
                  Wiem, że kiedyś była taka zasada w makijażu, ale to było wtedy, kiedy nie było wyboru podkładów i kupowało się to, co "rzucili", często w złym kolorze.
                  • konsta-is-me Re: do tych, co się malują 01.12.14, 20:59
                    Chyba masz slabe pojecie o makijazu, jesli uwazasz ze podklad musi byc pomaranczowy zebby sie odcinal na lini zuchwy big_grin
                    Zreszta ja znam 3 podklady ktore nie brudza:
                    LaRoche Posse i Vichy do cery tlustej i tradzikowek i jesli nie myle nazwy Tue Match L'oreala.
                    Zastygaja "na sucho".
              • lady-z-gaga Re: do tych, co się malują 01.12.14, 10:17
                Nie smaruję szyi, natomiast smaruję podkładem i przypudrowuję pod spodem brodę i całą żuchwę. Ponieważ inni ludzie ten fragment mojej twarzy widzą, mimo, że ja go nie widzę w lustrze.
                • latarnia_umarlych Re: do tych, co się malują 01.12.14, 11:45
                  A ja dobieram właściwy odcień podkładu i nie smaruję żadnej brody i szyi. I nie mam problemu z kołnierzem. Polecam.
                  • lady-z-gaga Re: do tych, co się malują 01.12.14, 12:04
                    Własciwy odcien podkładu to podstawa i dlatego o tym w ogole nie pisałam. Mimo wszystko trzeba miec słaby wzrok, żeby nie widzieć różnicy, jesli podkład konczy się na linii brody.
                    • latarnia_umarlych Re: do tych, co się malują 01.12.14, 12:25
                      a tam, wierzcie w co chcecie i chodźcie sobie w brudnych płaszczach big_grin
                      • lady-z-gaga Re: do tych, co się malują 01.12.14, 15:18
                        nie ma sensu kłocic się o sposób malowania, bo to i tak nie ma znaczenia przy takiej kurtce lub płaszczu:

https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcToItrhfJDovgA7kwiXZlzbHk7kFcg-K12hXYjBeRO4LyBv-Hij

nawet przy trochę niższym kołnierzu wystarczy pochylenie głowy i już ocierasz twarzą o ubranie - tak więc, wszystko jedno, czy ktos pudruje szyję, czy nie tongue_out
    • ina_nova Re: do tych, co się malują 30.11.14, 17:28
      na szyi mam zawsze chustkę / szalik, które jakimś cudem (?) nie zbierają podkładu z twarzy i jednocześnie chronią kołnierz kurtki przed zabrudzeniem.
    • saszanasza Re: do tych, co się malują 30.11.14, 18:28
      Nie mam problemu ze śladami na ubraniach, nigdy nie miałam. Być może dlatego że nigdy nie nadużywałam podkładów.
      Ostatnio odkryłam podkład idealny: kosmetyki.stylistka.pl/max-factor/facefinity-compact-foundation-podklad-w-kompakcie-1/

Jeżeli ktoś chce wyglądać naturalnie, a jednocześnie mieć zmatowioną, wygładzoną twarz, to polecam.
      Kupiłam go przypadkowo i to mój najlepszy zakup kosmetyczny od co najmniej roku??
    • run_away83 Re: do tych, co się malują 30.11.14, 20:37
      Używam podkladu i pudru, uwielbiam golfy, apaszki, oraz płaszcze i kurtki z wysokimi kołnierzami. Bluzki, swetry i inne takie piorę zawsze po jedny
      m uźyciu, apaszki zwykle po 2-3, kurtki jak widzę że sie pobrudziły (czasem wychodzi co tydzień, czasem rzadziej). Czasem jak nie mam czasu kurtki wyprac, a widzę że kołnierz mam przybrudzony podkładem, to przecieram wacikiem nasączonym płynem micelarnym (tym samym, którym zmywam makijaż), albo, jak jestem w totalbym pospiechu lub poza domem, używam w tym celu dzidziusiowej nawilżanej chusteczki.
      • lady-z-gaga Re: do tych, co się malują 30.11.14, 21:00
        > Czasem jak nie mam czasu kurtki wyprac, a widzę że kołnierz mam przybrudzony podkładem, to przecieram wacikiem nasączonym płynem micelarnym (tym samym, którym zmywam makijaż),

Idę to wypróbować. Jutro albo opublikuję kwieciste podziękowania, albo będziesz miała mnie i moja kurtkę na sumieniu wink
    • a.va Re: do tych, co się malują 30.11.14, 20:43
      Ja też zakładam po prostu szalik na szyję, żeby nie brudzić kurtki. Szalik jednak łatwiej uprać. Golfów i wysokich kołnierzy nie noszę.
    • naomi19 Re: do tych, co się malują 30.11.14, 20:56
      moja puchowka jest po prostu w jednym miejscu wiecznie brudna, no jakos swiat musi z tym zyc... wink
    • edelstein Re: do tych, co się malują 30.11.14, 22:08
      Az sobie obejrzalam kolnierz mojej kurtki,nie ma sladow make upu.W sumie nigdy rzeczy nie ubrudzilam make upem i jestem Niezmiennie zdziwiona jak takie slady widze na ubraniach w sklepach.Co wy za kosmetykow uzywacie?
      • run_away83 Re: do tych, co się malują 30.11.14, 22:52
        To nie kwestia kosmetyków, tlyko zapinania kurtki tak, że spomiędzy czapki a kołnierza ledwo widać oczy wink
        • lady-z-gaga Re: do tych, co się malują 01.12.14, 07:32
          Kołnierze właśnie po to są smile nonszalancko rozpięte noszę sobie w innych porach roku
          zimą niestety przemieszczam się dłużej, niż osoby jeżdżące samochodem od jednego parkingu podziemnego do drugiego, więc musi mi być ciepło wink
        • edelstein Re: do tych, co się malują 01.12.14, 09:17
          Moj kolnierz siega mi do nosa i zapinam go,mimo to nie mam sladow szminki,Pudru i podkladu.Mam zrobic zdjecie,by udowodnic?albo filmik jak zapinam sie w pelnym make upie o rozpinam a tam sladow niet?Jedyne slady od podkladu mialam jak mi chlapnal na odziez przy malowaniu.Nie mam pojecia co u Was nie gra.
          • kkalipso Re: do tych, co się malują 02.12.14, 17:59
            Filmik proszę...
    • liliawodna222 Re: do tych, co się malują 30.11.14, 23:28
      Nie radzę sobie wink Po prostu często piorę kołnierz. Nie mam wyjścia.
    • kropkaa Re: do tych, co się malują 01.12.14, 00:25
      Dzięki za wątek i rady - muszę szybko kupić komin, bo zawsze zimą miałam podobny problem.
    • lady-z-gaga ogłaszam :)))) 01.12.14, 07:40
      medal otrzymuje Run_away za pomysł z płynem micelarnym smile
      ślady prawie zniknęły, płyn kurtce nie zaszkodził, rewelacja!
      za pozostałe rady również dziękuję, jak widzę, nie uniknę pakowania szalika pod spód, chociaz za tym nie przepadam
      • aandzia43 Re: ogłaszam :)))) 01.12.14, 11:59
        Wyprobuję i ja płyn micelarny. A szaliki i chusty miewam na tyle długie, że wiążę je w kapturze i jeszcze wystarcza na wiązanie na zewnątrz smile Cieeepłooo! big_grin
    • marghe_72 Re: do tych, co się malują 01.12.14, 11:46
      a. ignoruję
      b. co kilka dni czyszczę kurtkę - wilgotną szmatką

kolejnośc dowolna wink
    • hema14 Re: do tych, co się malują 01.12.14, 11:54
      Chyba zmienić kosmetyki. Moje pudry nie brudzą mi niczego ale też prawda, że nakładam cienko, prawdopodobnie nie pokrywam warstwą całej twarzy, tak tylko rozsmarowuję, podotykam wacikiem/gąbeczką z pudrem w kamieniu (czy tam kompakcie), omiotę twarz pędzlem czy wacikiem i nic się nie rozmazuje i nie sypie ze mnie smile A używam tanich produktów.
      • marghe_72 Re: do tych, co się malują 02.12.14, 17:50
        hema14 napisał(a):

> Chyba zmienić kosmetyki. Moje pudry nie brudzą mi niczego ale też prawda, że na
        > kładam cienko, prawdopodobnie nie pokrywam warstwą całej twarzy, tak tylko rozs
        > marowuję, podotykam wacikiem/gąbeczką z pudrem w kamieniu (czy tam kompakcie),
        > omiotę twarz pędzlem czy wacikiem i nic się nie rozmazuje i nie sypie ze mnie :
        > -) A używam tanich produktów.

a gucio wink. Używam różnych. WSZYSTKIE zostawiają ślady na czarnym, wysokim kołnierzu kurtki
    • joaaa83 Re: do tych, co się malują 01.12.14, 11:55
      Tak zakładam apaszkę lub szalik, żeby je ubrudzić, a nie kurtkę. Po za tym nie nakładam fluidu, czy pudru na szyję. Rozcieram na linii brody.

Fixer może też zdałby egzamin, ale nie wyobrażam sobie stosować go na co dzień.
      • latarnia_umarlych Re: do tych, co się malują 01.12.14, 12:27
        "Po za tym nie nakładam fluidu, czy pudru na szyję. Rozcieram na linii brody. "

No i prawidłowo, to wystarczy żeby nie brudzić kurtki.
        • landora Re: do tych, co się malują 01.12.14, 12:40
          Ja nie nakładam podkładu na szyję, ale kiedy poruszam głową, to zdarzy mi się dotknąć krawędzią twarzy do stójki płaszcza. I płaszcz się brudzi. Staram się owijać szalem tak, żeby brudził się szalik, a nie płaszcz.

Dzięki Run away za patent z płynem micelarnym - na pewno wypróbuję!
    • mozambique Re: do tych, co się malują 01.12.14, 12:43
      mam kosmetyki takei co sladów nie zostawiają
      drogie jak cholera ale problemów z plamami nie ma
    • anetajamroz Re: do tych, co się malują 02.12.14, 18:37
      jak nie chcesz brudził kurtki podkładem, to albo przestać się malować, choć to już hardcore, albo nie zapinać kurtki pod szyję, albo zawsze zawiązywać szal, chustę, tak żeby oddzielało szyję, brodę od kołnierza kurtki, ja tak zawsze robię i nie brudzę kurtek, a golfów nie noszę w ogóle, bo nie znoszę tongue_out

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka