obrus_w_paski Re: durne wyrażenia 05.12.14, 09:18 Tez nie lubię określenia "zrobic komuś dżihad", a ostatnio widze (bo z j. Polskim mam kontakt na forum) nagminnie i to skałke głupich przypadkach typu: "spotykam sie z facetem 3 tygodnie, powiedział ze nie jestem w jego typie zrobic mu dżihad?" Wole"zrobic z d jesień średniowiecza" i to w ekstremalnych wypadkach. Nie lubię tez "ogarniać". To wszędobylskie "nie ogarniam tego" albo "ogarniam dom", ogarniam szkole, dziecko, teściowa, film..wszystko osie ogarnia lub nie. "Rozkminiac" mnie nie irytuje bo kojarzy mi sie z ukochanym kminkiem) Ciekawi mnie natomiast: Aha, jeszcze "kto bogatemu zabroni" i "zjedz snickersa"- nie mieszkam w Pl, Polacy z którymi jestem w kontakcie nie używają tych określeń, a widze ej nagminnie w komentarzach i na forach. Ciekawam skąd sie wzięło Ogolnie to fajnie wchodzić na forum wlasnie z powodów językowych- niesamowite jak sie język zmienia i ile nowych określeń jest teraz na porzadku dziennym Odpowiedz Link Zgłoś
lady-z-gaga Re: durne wyrażenia 05.12.14, 09:28 "zjedz snickersa" pochodzi z reklamy Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: durne wyrażenia 05.12.14, 09:35 A mnie denerwuje wyrażenie: "tylko i wyłącznie", szczególnie w ustach posłanki Julii Pitery (ponoć polonistki z wykształcenia). Odpowiedz Link Zgłoś
opium74 Re: durne wyrażenia 05.12.14, 09:38 oprócz już wymienionych to "zajebiste" - wszędzie, w programach puszczanych w normalnych godzinach itd...niedługo chyba w wiadomościach zaczną mówić "na autostradzie pod Pcimiem Dolnym zdarzył się zajebisty wypadek" "seksowne" i różne odmiany w sytuacjach zupełnie z seksem niezwiązanych: "w tym daniu jest seks" albo "to danie jest seksowne" itd. Odpowiedz Link Zgłoś
lafiorka2 Re: durne wyrażenia 05.12.14, 09:45 o "zajeeebistyyyym" zapomniałam...Jak mnie to wkuuuu...wia !!! wszystko ogólnie jest teraz"zajebiste"...nawet chyba tego nie wykropkują na forumie Odpowiedz Link Zgłoś
mallard Re: durne wyrażenia 05.12.14, 10:15 lafiorka2 napisała: > o "zajeeebistyyyym" zapomniałam...Jak mnie to wkuuuu...wia !!! Nie Ciebie jedną. Jako ciekawostkę dodam jeszcze, że kiedyś to coś, znaczyło "ogromny" po prostu, a nie jak dzisiaj, coś w rodzaju "wspaniały". No ale to szczegół, kiedyś tez mnie denerwowało, - jak wszystkie wulgaryzmy. Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: durne wyrażenia 05.12.14, 10:28 > Jako ciekawostkę dodam jeszcze, że kiedyś to coś, znaczyło "ogromny" po prostu, malard, poważnie? Bądź taki miły i podaj źródło. Z góry dziękuję demodee Odpowiedz Link Zgłoś
mallard Re: durne wyrażenia 05.12.14, 11:44 demodee napisała: > > Jako ciekawostkę dodam jeszcze, że kiedyś to coś, znaczyło "ogromny" po p > rostu, > > malard, poważnie? Bądź taki miły i podaj źródło. > > Z góry dziękuję > demodee Źródła nie znalazłem, opieram się tylko na tym, co pamiętam. W moich stronach (Gdańsk) tak się mówiło (później występowało tez pokrewne określenie "jebitne", które znaczyło to samo i pewnie pochodziło od "pierwowzoru" - lub odwrotnie ) Być może, że gdzieś w Polsce z.......y znaczyło coś innego, ale nie koniecznie, bo moje przypuszczenie, co do pochodzenia dzisiejszego znaczenia jest takie, ze ktoś kiedyś powiedział do kogoś: jesteś z.......y, co miało znaczyć "jesteś wielki" (duchem), no i poszło... Odpowiedz Link Zgłoś
martishia7 Re: durne wyrażenia 05.12.14, 16:19 Zjedz Snickersa to z reklamy www.youtube.com/watch?v=iwuoGMTEuak Odpowiedz Link Zgłoś
antyideal Re: durne wyrażenia 05.12.14, 09:48 Tak lokalnie: dostaje dreszczy, gdy wchodze na forum i widze miliardowy wątek zaczynajacy sie od zwrotu "Ematka wie wszystko...". Odpowiedz Link Zgłoś
totorotot Re: durne wyrażenia 05.12.14, 10:04 Określenie 'big': mam big problem. Oni mają taką big miłość. Ale big sytuacja. Odpowiedz Link Zgłoś
mallard Re: durne wyrażenia 05.12.14, 10:17 totorotot napisała: > Określenie 'big': mam big problem. Oni mają taką big miłość. Ale big sytuacja. A Big Cyc? Też Cię denerwuje? Odpowiedz Link Zgłoś
lafiorka2 Re: durne wyrażenia 05.12.14, 10:18 totorotot napisała: > Określenie 'big': mam big problem. Oni mają taką big miłość. Ale big sytuacja. > to chyba z preety women się wzięło? przynajmniej ja tak myślę Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: durne wyrażenia 05.12.14, 12:07 Drażni mnie też okropnie stwierdzenie: "Pomyśl trochę, myślenie naprawdę nie boli", bo dekonspiruje mówiącego jako człowieka, który z prawdziwym myśleniem (które nie jest powtarzaniem stereotypów) nigdy się nie zetknął. Odpowiedz Link Zgłoś
wielkanocnaniespodzianka Re: durne wyrażenia 05.12.14, 16:11 drażni mnie "po lewo", zamiast prawidłowo: z lewej str, po lewej stronie, na lewo od... z określeniem "po lewo" spotkałam się na tym forum, nigdzie więcej. może to regionalizm ? rhaenyra napisała: > tak przy okazji wątku o czubaszek > "sam jak palec " czyli kurna co w grupkach po 5 ????!!!! > > > a was jakie najbardzej denerwuja? Odpowiedz Link Zgłoś
mag1_k Re: durne wyrażenia 05.12.14, 20:57 Pod większością wypowiedzi mogę się podpisać, jednak jest jeszcze jeden zwrot doprowadzjący mnie do pasji: STRASZNIE mi sie podoba. Powtarzany o zgrozo nie tylko przez zwykłych szaraczków, ale w mediach przez prezenterów, dziennikarzy i różne autorytety. Przecież coś się może BARDZO.NIESAMOWICIE/WYBITNIE itp podobać, ale nie na litość STRASZNIE. Odpowiedz Link Zgłoś
claudel6 Re: durne wyrażenia 06.12.14, 00:09 narracja. fajne określenie, ale nadużywane na maxa, zdewaluowało się. no i "po najmniejszej linii oporu" - wiadomo dlaczego Odpowiedz Link Zgłoś
k1234561 Re: durne wyrażenia 06.12.14, 07:37 Dla mnie denerwujące jest :zapodać,zajebisty,zajefajnie,wykon i mega na określenie niemal wszystkiego. Odpowiedz Link Zgłoś
tomcug Re: durne wyrażenia 07.12.14, 14:06 k1234561 napisała: > Dla mnie denerwujące jest :zapodać,zajebisty,zajefajnie,wykon i mega na określe > nie niemal wszystkiego. O tak tak. I jeszcze "na maksa", ostatnio wszyscy wszystko wykonują na "maksa", wrrrrr. Odpowiedz Link Zgłoś
agaja5b Re: durne wyrażenia 07.12.14, 14:37 Najgłupsza wg mnie jest: "klęska urodzaju", a dorównuje jej: " no więc właśnie" Odpowiedz Link Zgłoś
beverly1985 Re: durne wyrażenia 07.12.14, 22:40 co jest dziwnego w "klęsce urodzaju"? Wzięło się to okreslenie od polskich rolników/sadowników, którym zawsze jest źle. Zła pogoda- źle bo porzeczek/jabłek/zboza/swiń nie ma. Dobra pogoda- xle bo porzeczek/jabłek/zboża/świń jest zbyt dużo, i przez to ceny w skupie niskie. To drugie to wlaśnie "kleska urodzaju". Odpowiedz Link Zgłoś
obrus_w_paski Re: durne wyrażenia 07.12.14, 20:50 Po weekendzie spędzonym w Warszawie zaktualizuje moj post o "normalsi" oraz "zasadniczo". Odpowiedz Link Zgłoś
jolunia01 Re: durne wyrażenia 07.12.14, 21:21 Oprócz wielu już wymienionych - drażni mnie "gorący" i "hot". Np. "gorąca para" to może być z czajnika, a nie w szołbiznesie. Hot spódnicy w ogóle nie potrafię sobie wyobrazić. Odpowiedz Link Zgłoś
menodo Re: durne wyrażenia 07.12.14, 23:04 "Kończ waść, wstydu oszczędź" - w znaczeniu: przestań się kompromitować. Częste u posłów i innych aspirujących polemistów-nieuków. Odpowiedz Link Zgłoś
peonka Re: durne wyrażenia 08.12.14, 02:20 Mnie denerwuje mylenie ryzyka i szansy. Co chwile slysze, że ktoś tam ma "szansę na zwolnienie z pracy", dziecko odziedziczylo wadliwy gen i ma "25% szans na zachorowanie"... Nie znosze tego, bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
tomcug Re: durne wyrażenia 08.12.14, 06:36 Właśnie pojawił się nowy wątek, w tytule dwa drażniące mnie zwroty: "mega", "masakra"!!! Odpowiedz Link Zgłoś