wielkafuria 14.12.14, 17:03 ogladalyście ten film? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
angazetka Re: Ida - 5 statuetek 14.12.14, 17:18 Jasne, ponad rok temu. Bardzo mi się podobał. Zupełnie "niepolski" w sposobie mówienia o rzeczach trudnych, ściszony, świetnie zagrany. Odpowiedz Link Zgłoś
fadilla Re: Ida - 5 statuetek 14.12.14, 17:38 Bardzo dobry film. Ciesze się, że został doceniony. Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: Ida - 5 statuetek 14.12.14, 17:43 Tak, oglądałam. Kulesza to rewelacyjna aktorka. Odpowiedz Link Zgłoś
lady-z-gaga Re: Ida - 5 statuetek 14.12.14, 18:26 Tak, jak tylko zaczęli grać. To jeden z tych filmow, ktory należy oglądac w kinie. Nie w TV, nie na laptopie, tylko w kinie. Odpowiedz Link Zgłoś
zofijkamyjka Re: Ida - 5 statuetek 14.12.14, 18:37 lady-z-gaga napisała: > Tak, jak tylko zaczęli grać. To jeden z tych filmow, ktory należy oglądac w kin > ie. Nie w TV, nie na laptopie, tylko w kinie. bez przesady, specjalnych efektów tam nie ma. Film bardzo oszczędny w przekazie, śmiało mozna w domu ogladać. Bardzo mi sie podobał. Odpowiedz Link Zgłoś
lady-z-gaga Re: Ida - 5 statuetek 14.12.14, 19:13 Tak efektow nie ma, nic nie tracisz Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: Ida - 5 statuetek 14.12.14, 18:36 Owszem, rok temu. Ale chętnie obejrze jeszcze raz. Podobał mi się. W.jakiś kompletnie inny sposób mówi o sprawach, o których w filmie polskim mówiono wiele razy. Postać zagrana przez Kuleszę ekstra. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Ida - 5 statuetek 14.12.14, 19:36 Oglądałam pół - świetnie się zapowiadał, ale wparowała rodzina, w tym córka lat 9, i trzeba było przerwać. Na Canal + powtarzają co jakiś czas, mam zamiar niedługo obejrzeć. Odpowiedz Link Zgłoś
fadilla Re: Ida - 5 statuetek 14.12.14, 19:48 Jest miejsce gdzie możesz obejrzeć już teraz, zaraz. Za lu kaj . tv. A na kinoplex za 7 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
menodo Re: Ida - 5 statuetek 15.12.14, 00:00 Widziałam z rok temu i podobał mi się - głównie z powodu pomysłu na film, zdjęć i niesamowitej Kuleszy - ale coś mi nie pasowało w postaci tytułowej bohaterki. A już zakończenie filmu to po prostu "Lato miłości" Ale oczywiście cieszę się, bo to naprawdę świetny film i trzymam kciuki, ale Lewiatan.... Odpowiedz Link Zgłoś
thaures Re: Ida - 5 statuetek 15.12.14, 00:28 No to się wyłamię- mnie film zmęczył, ledwo wytrwałam do końca, niestety... Ale oczywiście cieszę się,że został dostrzeżony i trzymam kciuki! Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Ida - 5 statuetek 15.12.14, 07:39 Ale oczywiście cieszę się, bo to naprawdę świetny film i trzymam kciuki, ale Lewiatan.... Noooooo... Odpowiedz Link Zgłoś
dzikalogika Re: Ida - 5 statuetek 15.12.14, 09:04 ale coś mi nie pasowało w postaci tytułowej bohater > ki. Prawdopodobnie to, że stalinowska prokurator, która niszczyła ludziom życie za obronę kraju jest zagrana jako ciepła skrzywdzona kobieta. W scenach, w których przesłuchuje mordercę swojej rodziny, nie staje się na powrót okrutnym prokuratorem, zadaje pytania jak sąsiadka, a nie jak baba, która miała nad ludźmi potworną władzę i skazywała niewinnych na śmierć. Nie jest w żaden sposób pokazane zło, jakie czyniła, tylko to, które jej uczyniono. Przez co wydaje nam się, że trzeba jej współczuć. Co z tego filmu może zrozumieć ktoś w Stanach? Przecież jej tekst: walczyłam z wrogami narodu - zostanie tam zrozumiany dosłownie… Że bohaterka... Odpowiedz Link Zgłoś
dzikalogika Re: Ida - 5 statuetek 15.12.14, 09:09 Że już nie wspomnę o tym, że jest powiedziane, że zostawiła dziecko, bo poszła walczyć, ale nie wspomina się, że? w Gwardii Ludowej, wspierającej Armię Czerwoną. Nie jest powiedziane, dlaczego człowiek, który ukrywał rodzinę bohaterki, potem ją zabił. Bo zrozumienie mamy tylko dla krwawej Wandy. Jej zbrodnie nie zostały uznane za warte pokazania. Odpowiedz Link Zgłoś
menodo Re: Ida - 5 statuetek 15.12.14, 23:01 Prawdopodobnie to, że stalinowska prokurator, która niszczyła ludziom życie za > obronę kraju jest zagrana jako ciepła skrzywdzona kobieta. " Miałam na myśli bohaterkę tytułową, czyli Idę - wydaje mi się niedopracowana, zwłaszcza w porównaniu z postacią pani prokurator ( a nie sędzi?). Zakończenie filmu uważam za " autoplagiat" - kto widział "Lato miłości", ten musi mi przyznać choć trochę racji; stąd mój niedosyt i lekki dysonas. Co do postaci granej przez Kuleszę - nie zgadzam się z Twoją opinią i trochę żenuje mnie ta polska kłótnia o prawdę historyczną w Idzie. Słyszałam już zresztą głosy z przeciwnego obozu - że Ida jest filmem antysemickim, ale nawet nie chce mi się przytaczać tych argumentów, bo się wstydzę Odpowiedz Link Zgłoś
dzikalogika Re: Ida - 5 statuetek 16.12.14, 10:42 Nie wiem, czemu Cię żenuje dyskusja dotycząca przedstawiania potwora jako ciepłej cioci. Ja akurat nie jestem w obozie moherowym, natomiast takie fałszowanie prawdy jest dla mnie bulwersujące. Ta pani była winna morderstw sądowych i nie popełniła samobójstwa, tylko mieszka sobie w Anglii, kryjąc się przed polskim wymiarem sprawiedliwości pod śliczną łatką "ofiara czystek etnicznych". Ofiara! To tak jakby szef obozu koncentracyjnego uważał się za ofiarę, bo go wywalono z Polski. Nawet profesor Bartoszewski mówił, że ona nie ma prawa udawać, że tu chodzi o antysemityzm. Gdyby takiego uproszczenia dokonać w drugą stronę- afera by była na pięć fajerek. Bo antysemityzm. Ale upraszczać i zakłamywać w tę stronę- zawsze ok. Nigdzie nie jest pokazane, że ta postać była morderczynią. Kto na świecie to rozumie? Nikt. Bohaterka tytułowa nie wykazuje reakcji na nic, jest gładko-maryjna. Moim zdaniem reżyserowi chodziło o to, żeby zrobić z tego przypowieść o kuszeniu. Dlatego Ida jest taka bezpłciowa Nie dziwię się, że "obóz przeciwny" się też irytuje - w końcu w filmie wygrywa chrześcijaństwo, jako religia dobra i wybaczania. Uproszczenia, uproszczenia... Odpowiedz Link Zgłoś
menodo Re: Ida - 5 statuetek 16.12.14, 11:07 Eeee, ale to nie jest biograficzny film o Helenie Wolińskiej - bo pewnie o niej myślisz? I nie chce mi się dalej ciągnąć tego tematu, bo jak już wcześniej pisałam - nie ma to dla mnie sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Ida - 5 statuetek 16.12.14, 11:13 Bohaterka tytułowa nie wykazuje reakcji na nic, jest gładko-maryjna. Moim zdaniem reżyserowi chodziło o to, żeby zrobić z tego przypowieść o kuszeniu. Dlatego Ida jest taka bezpłciowawink wow.... dla wielbicieli nadekspresji zapewne... Odpowiedz Link Zgłoś
menodo Re: Ida - 5 statuetek 16.12.14, 12:15 A - mnie oczywiście nie chodziło o brak wyrazistej ekspresji Idy, ale nie chce mi się tego tłumaczyć, bo to jest za duży offtop. Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Ida - 5 statuetek 15.12.14, 05:18 Oczywiscie. Niezapomniany, zwlaszcza, ze Polakow tam otwarcie goownem sie nazywa. Swietnie to zadowolenie z tego filmu o Polakach swiadczy. Brawo z mojej strony tylko i wylacznie dla pomyslodawcow. Podziwiam za pomysl, bo reszta juz byla w wielu filmach. Radze tez ten film obejrzec w obecnosci np Brazylijczyka (przypadkowy wybor), ktory nie ma zielonego pojecia o historii Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
fadilla Re: Ida - 5 statuetek 15.12.14, 10:54 Ale to nie jest film historyczny tylko psychologiczno obyczajowy, historia jest tłem dla losów konkretnych osób. Odpowiedz Link Zgłoś
zuleyka.z.talgaru Re: Ida - 5 statuetek 15.12.14, 11:12 Zrozum, że to nie jest film martyrologiczny....naprawdę...nie każdy polski film musi mówić o tym jak polakom było źle, jaką nam krzywdę zrobili itp.... Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Ida - 5 statuetek 15.12.14, 13:32 Czekałam na tego rodzaju komentarz, aż dziw, że tak późno Odpowiedz Link Zgłoś
menodo Re: Ida - 5 statuetek 15.12.14, 23:09 Oczywiscie. Niezapomniany, zwlaszcza, ze Polakow tam otwarcie goownem sie nazyw > a. Swietnie to zadowolenie z tego filmu o Polakach swiadczy. " Czyli "prawdziwym Polakom" ten film nie powinien się podobać? A wiesz, że ja słyszałam od "prawdziwych Żydów" - że ich też ten film obraża? I jaki z tego płynie wniosek dla ciebie? Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Ida - 5 statuetek 15.12.14, 11:51 oglądałam, późny, wieczorny seans w kinie i zanęłam - więc nie wiem czy tak dobry jak piszą czy jednak nudny, męczący, na pewno dopracowany, z pomysłem. nie jest to pierwszy film na którym chrapnęłam, najczęściej przysypiam na filmch dla dzieci Odpowiedz Link Zgłoś
kobieta_z_polnocy Re: Ida - 5 statuetek 16.12.14, 11:01 Obejrzalam wczoraj, bo u nas dopiero wszedl do kin i byl wychwalany pod niebiosa w recenzjach. Film ladny wizualnie, historia pelna niejednoznacznosci ukazujaca dramat tamtych dziesiecioleci. Tym niemniej tez odnosze wrazenie, ze czegos zabraklo w glownej bohaterce. Wydaje sie taka obojetna na wszystko co sie wokol niej dzieje. Chodzi wokol z tym maryjnym polusmiechem i nic jej zdaje sie nie poruszac: ani wiadomosc o swoim pochodzeniu i o tym, co sie stalo z jej rodzicami, ani losy ciotki. Wszystko dzieje sie poza nia. Co do ciotki: pokazano ja jako czlowieka zlamanego, ktory ledwo trzyma sie na powierzchni i ktory przez pojawienie sie Idy w gruncie rzeczy zalamuje sie ostatecznie. Czyli niby potwor zrodzony przez tragedie wojny, a tak naprawde to nieszczesliwa kobieta. Mozna i tak, ale czy to naprawde wyjasnia wszystko, rowniez jej postepowanie w latach 50.? Moim zdaniem nie. I tak, moim zdaniem mozna ten film odebrac jako nie tyle antysemiczny, co obrazujacy, mimo wszystko, wyzszosc chrzescijanstwa (czyli katolicyzmu w gruncie rzeczy) nad judaizmem. Odpowiedz Link Zgłoś