Dodaj do ulubionych

Tabletki do zmywarki

21.12.14, 17:31
Po wielu latach zarzekania się, że zmywarka, to absolutnie nie jest mi potrzebna, wreszcie, przy okazji remontu kuchni, znalazłam na nią miejsce i skusiłam się na zakup.
No i jak to bywa - na zasadzie nie miała baba kłopotu kupiła sobie cielę - mam problem.

Nie chcę się bawic we wsypywanie, nalewanie itp. w grę wchodzą tylko i wyłącznie tabletki, ale mają wadę - okropną - śmierdzą!
(mam somat gold, miałam jeszcze próbkę finish - dołączyli do zmywarki, ale tylko otworzyłam torebkę i od razu powędrowała do śmieci)

Czy droga e-matka, mogła by mi doradzic, które tabletki kupic aby naczynia nie jechały domestosem?
Nie dobrze mi się robi, gdy otwieram zmywarkę, aby wyjąc naczynia.
Czy jest coś bezzapachowego, ewentualnie o zapachu ludwika miętowego?

Obserwuj wątek
    • hugo43 Re: Tabletki do zmywarki 21.12.14, 17:38
      nigdy mi zmywanie domestosem nie smierdzialo.uzywam najczesciej finish quantum.moim zdaniem dobre sa,somat gold tez ok.
    • wpak Re: Tabletki do zmywarki 21.12.14, 17:39
      kup sobie po prostu zapach do zmywarkismile
      • ebes Re: Tabletki do zmywarki 21.12.14, 17:40
        Oooo, mi to dopiero po zapachu niemożebnie naczynia śmierdzą smile
        • wpak Re: Tabletki do zmywarki 21.12.14, 17:43
          ebes napisała:

> Oooo, mi to dopiero po zapachu niemożebnie naczynia śmierdzą smile

a ja cytrynowy bardzo lubięsmile
    • malgosiek2 Re: Tabletki do zmywarki 21.12.14, 17:39
      Ludwik ?
      ludwik.pl/mycie-naczyn-w-zmywarkach-z2.html
      W5 z Lidla, Fairy ew.Calgonit.
      • k1234561 Re: Tabletki do zmywarki 21.12.14, 17:45
        To wypróbuj może Fairy takie z żółto-niebieskim płynem.Może te będą Tobie odpowiadały.
      • e-kasia27 Re: Tabletki do zmywarki 21.12.14, 21:49
        Dzięki, nawet nie wiedziałam, że ludwik też do zmywarek ma produkty - w okolicznych sklepach tego nie widziałam.
        Chociaż to zdanie:
        "Cytrusowy aromat tabletek nadaje długotrwały zapach świeżości w kuchni."
        z tej strony działa też trochę odstraszająco.
        Mam blisko Lidla, może najpierw te W5 spróbuję.
    • melancho_lia Re: Tabletki do zmywarki 21.12.14, 17:45
      Używam finish all in one ale te bezzapachowe (sa jeszcze cytrynowe chyba). Nic mi nie śmierdzi. Kiedys mialam zapach do zmywarki ale wywalilam następnego dnia- to dopiero jedzie...
      • e-kasia27 Re: Tabletki do zmywarki 21.12.14, 21:52
        No to ja chyba próbkę tych cytrynowych miałam. Poszukam bezzapachowych, skoro takie są.
        Dzięki za informację.
    • mruwa9 Re: Tabletki do zmywarki 21.12.14, 18:04
      proszek (Calgonit/ Finish) nie smierdzi (wedlug mnie), a jego nasypywanie nie jest bardziej skomplikowane, niz wrzucenie tabletki.
      Nablyszczacz uzupelniam co ok. 10 dni, a sol 2-3 razy w roku.
      Nie sa to specjalnie upierdliwe czynnosci.
    • memphis90 Re: Tabletki do zmywarki 21.12.14, 18:48
      To moze tabletki Ludwik? Są takie, działają dobrze. Ale nawet, jak masz tabletki, to sól trzeba wsypywać.
      • e-kasia27 Re: Tabletki do zmywarki 21.12.14, 22:03
        W instrukcji zmywarki mam napisane, że nie trzeba soli.
        • kropkaa Re: Tabletki do zmywarki 22.12.14, 00:38
          Jak masz tanią i nie szkoda Ci, bo sobie wymienisz, to nie syp. A jak Ci zależy, to radzę sypnąć. To nie jest duży wydatek, starcza na długo, a ma wpływ na zmywarkę.
        • melancho_lia Re: Tabletki do zmywarki 22.12.14, 06:17
          Sol dużo nie kosztuje a przedluza żywotność zmywarki. Ja sypię.
    • daisy Re: Tabletki do zmywarki 21.12.14, 18:53
      Z Lidla. Używałam długie lata różnych Finiszów i zawsze czułam jakiś smrodek ze zmywarki. Po lidlowskich nic. A myją dokładnie tak samo.
      • e-kasia27 Re: Tabletki do zmywarki 21.12.14, 22:04
        No to się muszę do Lidla przejechac.
    • kropkaa Re: Tabletki do zmywarki 21.12.14, 19:01
      Tylko kapsułki Finish (kiedyś Quantum) używam najróżniejsze, ale oprócz tego sypię sól i wlewam nabłyszczacz. Do tego mam zapach cytrynowy i co jakiś czas czyszczę zmywarkę płynem (Finish). Nic nigdy domestosem nie jechało.
    • taormina Re: Tabletki do zmywarki 21.12.14, 19:58
      Ekologiczne z Rossmanna. Używam takich, bo mamy przydomową oczyszczalnię ścieków i zależy mi aby z domu spływało jak najmniej chemii (ze względu na "dobre" bakterie w oczyszczalni).
      • olewka100procent Re: Tabletki do zmywarki 21.12.14, 22:07
        też mi przeszkadzał ten zapach, w ogóle nie rozumiem sensu dodawania zapachu do tabletek, ubrania mogą mi pachnieć ale talerze ? w związku z tym zakupiłam w rossmanie tabletki domol bezzapachowe i jest ok
      • martishia7 Re: Tabletki do zmywarki 22.12.14, 09:53
        Możesz napisać które to dokładnie? Moja mać też ma hodowlę bakterii i stara się o nie troszczyć, ale tabletek dotąd używała zwykłych.
    • e-kasia27 Re: Tabletki do zmywarki 21.12.14, 22:05
      Dzięki za wszystkie odpowiedzi.
      E-matka, jak zwykle niezawodna.
      • kremka2014 Re: Tabletki do zmywarki 21.12.14, 22:11
        Tez używałam jakiś niemieckich okropnych, somat golf i finish. Teraz mam ludwika i jak na razie the best
    • misiowamama-2 Re: Tabletki do zmywarki 21.12.14, 22:19
      Próbowałam Finish , Somat ale najlepszy Fairy, jest b.dobry. Ostatnio próbuje oryginalne niemieckie, podobne do Fairy, nie mam nazwy bo na spróbowanie kupiłam 10szt. Ale juz widzę, że są świetne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka