Dodaj do ulubionych

menu sylwestrowe

28.12.14, 21:56
prawdopodobnie sylwester w domu z dziećmi, sami lub dodatkowo jedna para również dzieciata. Co sami planujecie na ten wieczór, u mnie pewnie zapiekanki serowo-cebulowe super kalooryczne i niezdrowe, koreczki, jakąś lekką sałatkę z rukolą albo lodową i chciałabym coś innego popróbować ale sie boje. Jakieś fajne propozycje?
Obserwuj wątek
    • klubgogo Re: menu sylwestrowe 28.12.14, 21:58
      Bakłażanowe roladki - kroisz bakłażana w długie plastry, solisz, odstawiasz na 30 minut. Suszysz bakłażana w ręczniku i smażysz na oliwie do zmiękczenia. Na wystudzone plastry nakładasz aksamitny serek turek lub inny, wymieszany z czosnkiem i pieprzem, zawijasz i gotowe.
    • nickbezznaczenia Re: menu sylwestrowe 28.12.14, 21:59
      Upiecz grissini.
    • chocolatemonster Re: menu sylwestrowe 28.12.14, 22:00
      O! 'Podepnę się! Ja robię pikantne skrzydełka z kwestii smaku i pieczarki faszerowane ALE jaka sałatka do tych buffalo wingsów? Poradźcie! (na deser zamawiam tort marchewkowy)
      • karme-lowa Re: menu sylwestrowe 28.12.14, 22:09
        Drosetka - jak robisz te zapiekanki? Zdradzisz przepissuspicious?
        • drosetka Re: menu sylwestrowe 28.12.14, 22:17
          pewnie, bardzo szybkie i proste, trę na dużych oczkach ok 40dkg sera zółtego, do tego dodaję drobno posiekaną cebulę, dodaję majonez żeby wszystko pięknie związał, nakładam na kromeczki z weka i do piekarnika aż sie zrumieni i rozpuści, dzieciaki jedzą to z keczupem ja wolę z sałatką np grecką
          • karme-lowa Re: menu sylwestrowe 28.12.14, 22:39
            drosetka napisał(a):

> pewnie, bardzo szybkie i proste, trę na dużych oczkach ok 40dkg sera zółtego,
            > do tego dodaję drobno posiekaną cebulę, dodaję majonez żeby wszystko pięknie zw
            > iązał...
            O matko, ale pyszne. Tylko współczuję mojej wątrobietongue_out
            Dziękuję.
      • ja204 Re: menu sylwestrowe 31.12.14, 07:24
        A jak sie robi pieczarki faszerowane?
    • hermenegilda_zenia Re: menu sylwestrowe 28.12.14, 22:19
      Mam z lidla mrożonego gotowanego homara - na pewno będę robić sałatkę z homarem, awokado, ogórkiem i pomidorem + dressing majonezowo-jogurtowy i podam ją na liściu sałaty w podpieczonych bułkach lub tortillach, coś a la amerykański "lobster roll".
      • drosetka Re: menu sylwestrowe 28.12.14, 22:25
        homar to brzmi pysznie, ale obawiam się że wykracza o wiele za daleko poza moje umiejętności kulinarne, a propos lidla- mają teraz krewetki w fajnej cenie ,a wstyd przyznać tych również jeszcze w domu nie przyrządzałam, może jakiś fajny przepis z krewetkami??
      • misiowamama-2 Re: menu sylwestrowe 28.12.14, 23:25
        hermenegilda_zenia napisała:

> Mam z lidla mrożonego gotowanego homara ,,

O fe!
        • hermenegilda_zenia Re: menu sylwestrowe 31.12.14, 11:02
          Chciałabyś
    • lola211 Re: menu sylwestrowe 28.12.14, 22:33
      Fondue.
    • solejrolia Re: menu sylwestrowe 28.12.14, 22:33
      w tym roku planuję zrobić mini pizze, kruche babeczki albo inne tartaletki, kanapeczki na krakersach
      i planuję upiec struclę makową.
      nie planuję kupować żadnych chipsow, czy innych chrupek, i żelek. (chyba, ze koleżanki córy przyniosą, to wtedy będą )

struclę upiekę do południa, krakersiki przygotuję tuż przed przyjściem koleżanek córki, a mini pizze podam jako późną kolację tak około 21.30-22.00
    • kocianna Re: menu sylwestrowe 28.12.14, 23:16
      Jak z dziećmi, to może się powygłupiać z jedzeniem? Muchomory z jajek i pomidorów, myszy z pasty twarogowej albo tychże jajek, kanapki w kształcie żaglówek, domek z krakersów i pasty rybnej, bukiety z surowych warzyw w dipie czosnkowym?
      Albo zdrowe domowe niezdrowe żarcie (hamburgery i frytki z blachy).
      Moja Młoda uwielbia superszybką przekąskę: na ciasto francuskie wysypuję mrożone warzywa (typu "na patelnię" albo "mieszanka wiosenna"), odrobina ketchupu, dużo przypraw, kroję na kwadraciki "na jeden gryz" i do pieca. Wychodzą takie minipizze, delikatne, zdrowe i pyszne big_grin
      • mamaemmy Re: menu sylwestrowe 30.12.14, 20:19
        kocianna napisała:

> Jak z dziećmi, to może się powygłupiać z jedzeniem? Muchomory z jajek i pomidor
        > ów, myszy z pasty twarogowej albo tychże jajek, kanapki w kształcie żaglówek, d
        > omek z krakersów i pasty rybnej, bukiety z surowych warzyw w dipie czosnkowym?

smile Też mam "Kuchnie pełną cudów " teraz już wertowana przez kolejne pokolenie wink
        • misterni Re: menu sylwestrowe 31.12.14, 14:41
          Nie mam "kuchni pełnej cudów", ale myszy z białego sera, muchomorki z jajek, żaglówki, zebry z pumpernikla z żółtym serem, krokodyle z ogórków są u mnie odkąd pamiętam smile
    • misiowamama-2 Re: menu sylwestrowe 28.12.14, 23:29
      Zapiekane ziemniaczki faszerowane pieczarkami z żółtym serem, np. wink
    • glicynia15 Re: menu sylwestrowe 30.12.14, 18:05
      Podbijam temat... Napiszcie prosze swoje typy, smaczne i szybkie, zebym pol dnia w kuchni nie stala a cos fajnego do jedzenia bylo...
      • mid.week Re: menu sylwestrowe 30.12.14, 19:37
        Ostatnio robiłam pizzerki na cieście francuskim. Banalnie szybkie, bo ciasto oczywiście kupne tylko na wierzch starłam ser, pieczarki, soso pomidorowy i do pieca.
        Przed chwilą zrobiłam sobie do pracy sałatkę w niecałe 10 minut. Ugotowany cyc z kuraka w ziołach jakie kto lubi (ja miałam z rosołu), kroi sie na kawałeczki, do tego seler naciowy w plasterki i ok szkalnka zielonego groszku (może być kukurydza z puszki), łyzka majonezu, 2 łyżki jogurtu naturalnego sól i pieprz. Jest pyszna i taka ...orzeźwiająca.
        • mynia_pynia Re: menu sylwestrowe 30.12.14, 20:07
          Bleee....
          • latarnia_umarlych Re: menu sylwestrowe 31.12.14, 14:00
            zgadzam się
    • mynia_pynia Re: menu sylwestrowe 30.12.14, 20:06
      Bede robila jajka faszerowane, bedzie deska serow, talerz z roznymi owocami, mieszanka orzechow i suszonych owocow oraz ciasto czekoladowe. Nad salatka sie zastanawiam ale zero checi i pomyslu. I wino.
      • mid.week Re: menu sylwestrowe 30.12.14, 20:08
        bleeeeeeeeeeeee
        • latarnia_umarlych Re: menu sylwestrowe 31.12.14, 14:01
          dlaczego ble? brzmi nieźle
    • edelstein Re: menu sylwestrowe 30.12.14, 20:14
      Tu wszyscy egzotycznie,a moj zazyczyl sobie barszczu i bigosutongue_out wiec bede Caipirinhe przegryzac bigosembig_grin
    • melancho_lia Re: menu sylwestrowe 30.12.14, 20:18
      Ja zapewne zrobię smażone pierożki z kasza gryczaną i suszonymi śliwkami, male kanapki z roznosciami, jakieś przegryzki (różne sery, oliwki, kabanosy) i pewnie salatka (ananas, orzechy, fasola z sosem curry).
    • pulcino3 Re: menu sylwestrowe 30.12.14, 20:32
      sałatka z tortellini (o ile przetrwa do jutra, bo znika "sama"),
      sałatka jarzynowa,
      sałatka grecka,
      Grillowane mięso ( żeberka, kurczak, schab),
      Barszcz z krokietem, ( barszcz przed chwila ugotowałam w szybkowarze, a krokiety mam zamrożone)
      Przekąski- pikle w różnej postaci (trochę tego się robiło w sezonie suspicious, sery i wędlina
      Deser Panetone kupny.
      Niby dużo, ale porcje będą niewielkie, żeby nie było suspicious wink
    • 18lipcowa3 Re: menu sylwestrowe 30.12.14, 20:37
      Ja mam buraczane menu, nie to co niektore ę ą ematki tarty z jajkami przepiórek i tatary w kieliszkach.
      Mam 4 sałatki- lekka z oliwkami i fetą, gyros, śledzie pod pierzynką i warzywną, bagietki na ciepło, jakieś przekąski typu ser, kabanosy, chipsy, barszczyk i na ciepło palki kurczaka przyprawione.
    • aagnes Re: menu sylwestrowe 30.12.14, 20:38
      Moze jajka faszerowane - łososiem, pastą chrzanową, czy tunczykową - to naprawde banał, ale zawsze schodzi. może śliwki zapieczone w boczku (sliwke zawijasz w plaster, spinasz wykalaczka i do piecyka na chwile), sałatka: brokuły z fetą i prażonymi pestkami słonecznika - też jest pyszna i prosta.
      • glicynia15 Re: menu sylwestrowe 30.12.14, 22:23
        Dzieki za inspiracje... Na pewno cos wybiore z Waszych propozycji smile przy okazji smacznego sylwestra
        • anatefka Re: menu sylwestrowe 31.12.14, 07:00
          Na gorąco ptysie cheddarowe z kurczakiem.
          I krewetki argentyńskie, pewnie klasycznie czyli czosnek, białe wino, papryczki i pietruszka.
          Sałata z kurczakiem, na lodowej i rukoli, z ciemnymi winogronami i dressingiem miodowo - czosnkowym.
          No i foie gras, z konfiturą z czerwonej cebuli.
          Dużo białego wina, a o północy zamiast szampana cremant d'alsace.
          Na deser tort czekoladowo kawowy.
          Wszystko szybkie, w miarę lekkie, no i da się przygotować po pracy. No poza tortem oczywiście, bo ten już się przegryza w lodówce.

pzdr
          ana
    • lilly_about Re: menu sylwestrowe 31.12.14, 11:05
      Obowiązkowe golonki
    • inguszetia_2006 Re: menu sylwestrowe 31.12.14, 11:42
      Witam
      O rany, to już dziś! Jadę zaraz na zakupy i stajemy do garów. Boże, i po co mi był ten Sylwester?;-P Pustka w głowie. Pewna jestem tylko tego, że kupię szampana.
      Pzdr.
      Ing
      • kim5 Re: menu sylwestrowe 31.12.14, 11:50
        Dobre i proste są wrapsy z sałatą, tuńczykiem, grilowanym kurczakiem itp.
        A propos grzanek: ja robię farsz z szynki albo salami, sera i gotowanego jaja krojonego w kostkę, łączę całość rozbełtanym jajem ze śmietaną, przyprawiam i zapiekam na grzankach (z bułki albo chleba). Można dać keczup do środka albo na wierzch.
        Sałatka: świeży szpinak albo roszponka, granat, ser pleśniowy z winegretem (najlepiej na bazie jakiegoś owocowego octu balsamicznego, albo zwykłego winegretu z dodatkiem soku z malin - ważne, żeby miał słodką nutę. Ja kupuję gotowe sosy balsamiczne o smaku granatu albo gruszek.)
    • latarnia_umarlych Re: menu sylwestrowe 31.12.14, 14:11
      Właśnie wróciłam z zakupów. Kolejki na pół marketu, brak koszyków i chaos. I to w małej mieścinie, ciekawe jak dzisiaj by było w Krakowie smile
      Do rzeczy. Będę jeść
      - roladki bakłażanowe (dzięki, klubgogo)
      - tarteletki: z kaparami, z cebulą i pomidorem, z masą serową, z rukolą
      - sałaty z sosem balsamicznym
      - krem pieczarkowy
      i zielona herbata oczywiście.
      • melancho_lia Re: menu sylwestrowe 31.12.14, 14:48
        U nas od wczoraj sie kotluje. Rodzice byli dzis w Lidlu i mówią ze takiego sajgonu to nawet przy crocsach nie było.
    • misterni Re: menu sylwestrowe 31.12.14, 14:39
      U mnie łosoś z sosem krewetkowym, pieczonymi ziemniakami i surówką z pekińskiej kapusty, barszcze czerwony z pasztecikami, bigos - to na gorąco - czego dzisiaj nie zjemy, a nie zjemy na pewno, będzie na jutrzejszy obiad wink
      Oprócz tego pieczarki faszerowane, szuba, sałatka gyros, koreczki, sery, schab ze śliwkami na zimno.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka