Dodaj do ulubionych

suszarka elektryczna

28.12.14, 23:18
ja też chcę mieć swój wątek AGD smile

na co zwracać uwagę przy zakupie? czy zmienny kierunek obrotu bębna jest rzeczywiście istotny? jakieś konkretne modele? producenci? czy rzeczywiście niszczenie ubrań wynika z jedynie z nieumiejętnego użytkowania?

głównym przeznaczeniem mają być rzeczy duże: pościel, koce; jeśli chodzi o codzienne fatałaszki to ich suszenie mogę pozostawić siłom natury
Obserwuj wątek
    • mary_lu Re: suszarka elektryczna 28.12.14, 23:36
      A w pralce czasem czegoś nie zniszczysz, albo w zmywarce? Ot, zdarza się, po jakimś czasie uźywania suszarki będziesz mieć wprawę i bardzo rzadko coś źle wysuszysz.

Kup cokolwiek normalnej firmy, będzie działać. Susz wszystko oprócz bardzo drogich ubrań krzyczącyćh metką, że nie wolno, jak czegoś nie jesteś pewna, to obniżaj tylko temperaturę. Na co masz obwieszać chałupę gaciami i skarpetami? Suszarka takie codzienne bawełniaki spulchni, zdezynfekuje i nie pozwoli się zakisić po przypadkowym zamoczeniu i nie rozwieszeniu na czas (np. wuefowe ciuchy i ręczniki dzieciaków).
    • priszczilla Re: suszarka elektryczna 29.12.14, 00:17
      Akurat duże rzeczy suszą się najgorzej - zwijają się w wielkie kłęby i bardzo mną. Może są gdzieś suszarki-szafy, w których suszone rzeczy można powiesić jak na sznurach. Korzystałam kiedyś z takiej będąc za granicą.
    • zuleyka.z.talgaru Re: suszarka elektryczna 29.12.14, 08:08
      Podepnę się - może któraś wie czy są takie suszarki "połówki" jak pralki - że są płytsze niż standardowe.
      • najma78 Re: suszarka elektryczna 29.12.14, 08:40
        Mam suszarke elektryczna od lat. W sezonie czyli poza zima susze pranie w ogrodzie na linkach, mam zadaszone patio wiec gdy pada tez nie problem, powody to oczywiscie ekologia. Natomiast w okresie zimowym uzywam suszarki. Susze w niej wszystko co sie nadaje (wiekszosc sie nadaje) czyli patrze na matke. Susze tez wilgotne reczniki po kapieli/prysznicu zeby nie zalegaly w lazience, suche ukladam na polce w szafie lazienkowej. Nie wyobrazam sobie w domu ustawiac suszarek z praniem pomijajac estetyke, to wilgoc.
        • b-b1 Re: suszarka elektryczna 29.12.14, 09:20
          Jeśli kupisz t-shirt z fatalnej bawełny i do tego źle zszyty, nie ma znaczenia, czy suszysz, czy tylko pierzesz-efekt będzie taki sam. Ale susząc w stanie rozwieszonym- trochę podratujesz, bo boki naciągniesz, aby były równe na zszyciu, w suszarce od razu się przekręcą. To nie znaczy, że ona niszczy ubrania, po prostu zakupiony został tzw "badziew". U mnie dzieci często chcą takie t-shirty, bo mają fajny nadruk, ale jakościowo są do bani. Suszarka natychmiastowo to zweryfikujebig_grin
          Z dobrej bawełny boki/zszycia się nie przekręcają, ubrania rozmiaru nie tracą. To samo z bielizna, skarpetkami, czy jeansami/bluzami.
          Kup suszarkę o większej pojemności niż pralka i przed włożeniem najlepiej jest ubrania /pościel mokre strzepać i ułożyć w kostkę, spodnie wzdłuż ułożyć-wtedy się nie gniecie tak bardzo, jak w przypadku przełożenia kuli mokrego prania.
          Jeśli masz zwierzaki kup z osobnym programem suszenia zimnym powietrzem-pozwoli Ci poobierać sierść, przed praniem.
          • elske Re: suszarka elektryczna 29.12.14, 13:33
            b-b1 napisała:

> Jeśli kupisz t-shirt z fatalnej bawełny i do tego źle zszyty, nie ma znaczenia
            > , czy suszysz, czy tylko pierzesz-efekt będzie taki sam. Ale susząc w stanie ro
            > zwieszonym- trochę podratujesz, bo boki naciągniesz, aby były równe na zszyciu,
            > w suszarce od razu się przekręcą. To nie znaczy, że ona niszczy ubrania, po pr
            > ostu zakupiony został tzw "badziew"

To , ze szywy sie przekrecaja, to nie wina szycia, czy badziewnej bawelny, To znaczy, ze koszulka, byla krzywo skrojona, a po uszyciu tkanina probuje ulozyc sie prosto . dlatego jeden szew przeciagniety jest do przodu, a drugi do tylu. To samo dzieje sie czasami z sukienka czy dogawkami w spodniach - to znaczy ze sa krzywo skrojone. I rzadne naciaganie, prasowanie czy odpowiednie ukladanie przy suszeniu tego nie naprawa. I nawet droga koszulka, z dobrej gatunkowo dzianiny czy tkaniny, krzywo skrojona da taki sam efekt przeciagnietych szwow.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/6/gb/vf/y0um/xpo0LdaCWdEfsPVtRA.jpg
            "Mamo nie boj się, to tylko Hehalump trąbi."
        • kamykwskarpecie Re: suszarka elektryczna 29.12.14, 09:24
          W domu ma się zwykle pralnię, przeznaczoną na tego typu sprawy.

No chyba, że masz tzw. dom deweloperski czyli bez garażu, piwnicy i paru innych pomieszczeń ułatwiających życie smile
          • zuleyka.z.talgaru Re: suszarka elektryczna 29.12.14, 09:31
            A w mieszkaniu? ;P
            • kamykwskarpecie Re: suszarka elektryczna 29.12.14, 09:35
              Na emigracji to zwykle awans materialny czyli brytyjska szeregówka, salonik na parterze i dwie sypialnie na piętrze wink

3.bp.blogspot.com/-5qmpUHfMz1k/UKZHkZuFRXI/AAAAAAAABJ4/57mySdnRWvg/s640/british+house-liverpool.jpg
              To rzeczywiście garażu i pralni brak wink
              • zuleyka.z.talgaru Re: suszarka elektryczna 29.12.14, 09:41
                Ok, nie wiedziałam tongue_out
                Próbuję jakoś przypasować rozwiązanie dla siebie, ale chyba pozostaje mi kupić pralko-suszarkę, bo już do łazienki mi nie wejdzie osobna suszarka. Ale durna byłam, że przy remoncie w ogóle o tym nie pomyślałam....
                • grave_digger Re: suszarka elektryczna 29.12.14, 10:14
                  Moja suszarka stoi na pralce. Zobacz czy masz taką możliwość.
                  • zuleyka.z.talgaru Re: suszarka elektryczna 29.12.14, 10:20
                    Nie mam. Robiłam remont w wakacje i lajsnęłam sobie prysznic 140x90 (jest przez całą szerokość łazienki) i potem już tylko od ścianki prysznica do ściany wzdłuż łazienki idzie blat a pod blatem pralka, obok pralki nie wejdzie suszarka, bo jest syfon od umywalki. Gdybym wpadła na genialny pomysł suszarki podczas remontu to zupełnie inaczej by to teraz wyglądało ;P zawsze zostaje miejsce na balkonie tongue_out
                    • grave_digger Re: suszarka elektryczna 29.12.14, 10:27
                      A w innym miejscu domu? Kuchnia? Suszarka potrzebuje tylko dojścia do prądu.
                      • zuleyka.z.talgaru Re: suszarka elektryczna 29.12.14, 10:35
                        Remont objął całe mieszkanie - przerabialiśmy 2 pokoje na 3 z aneksem w salonie. W związku z czym nie ma opcji - chyba,że ustawimy w sypialni tongue_out (na balkonie mam prąd ;P) . Rozważam zakup pralko-suszarki ale nie wiem na ile one są niezawodne, różne opinie czytam i nie mogę się zdecydować. A niemożebnie w okresie zimowym wnerwiają mnie porozstawiane suszarki z praniem.
                        • najma78 Re: suszarka elektryczna 29.12.14, 10:49
                          zuleyka.z.talgaru napisała:

> Remont objął całe mieszkanie - przerabialiśmy 2 pokoje na 3 z aneksem w salonie
                          > . W związku z czym nie ma opcji - chyba,że ustawimy w sypialni tongue_out (na balkoni
                          > e mam prąd ;P) . Rozważam zakup pralko-suszarki ale nie wiem na ile one są niez
                          > awodne, różne opinie czytam i nie mogę się zdecydować. A niemożebnie w okresie
                          > zimowym wnerwiają mnie porozstawiane suszarki z praniem.

Suszarka na balkonie zima to niezbyt dobry pomysl. Ja mam specjalne pomieszczenie na pralke i suszarke oraz inne sprzety np do sprzatania itp. Jednak gdyby takiego pomieszczenia nie bylo to bylyby w kuchni. Pralko-suszarki sa obecnie calkiem niezle ale trzeba wybrac dobry sprzet a to oznacza tez nie tani. LG pralka 9kg a suszarka 6kg wazaca, z sensorami sprawdzajacymi m.in rodzaj zabrudzen, a przy suszeniu m.in stopien wilgotnosci i wg tego dobierajce dlugosc prania czy suszenia. Niezawodnosc - zazwyczaj maja 10 lat gwarancji.
                          • zuleyka.z.talgaru Re: suszarka elektryczna 29.12.14, 11:56
                            No moja pralkosuszarka może mieć głębokość do 50cm ;P to zawęża pole poszukiwań.
                            • mid.week Re: suszarka elektryczna 29.12.14, 12:06
                              Moi rodzice mają pralkosuszarkę ARDO od 15 lat. Działa, naprawiana była raz. Pierze, suszy i tyle. Nie widze tu miejsca na jakieś filozofie.
                            • kalina_lin Re: suszarka elektryczna 29.12.14, 12:54
                              Mam taką: www.oleole.pl/pralko-suszarki/hoover-wdyns-642-d.bhtml
                              Jest zupełnie ok, no i głębokość poniżej 50 cm.
                              • zuleyka.z.talgaru Re: suszarka elektryczna 29.12.14, 13:02
                                O, dzięki smile
                      • majenkir Re: 30.12.14, 18:01
                        grave_digger napisała:
                        > Suszarka potrzebuje tylko dojścia do prądu.

Jak to? A odprowadzenie pary?
                        • grave_digger Re: 30.12.14, 18:54
                          ?
                        • priszczilla Re: 30.12.14, 19:05
                          Są takie które parę skraplają i zbierają w specjalnym zbiorniku.
                          • grave_digger Re: 30.12.14, 19:16
                            No właśnie, moja tak robi, dlatego nie zrozumiałam pytania wink
                            • majenkir Re: 30.12.14, 21:36
                              O, to ja z kolei takiej nigdy nie widzialam big_grin
            • lafiorka2 Re: suszarka elektryczna 29.12.14, 18:51
              zuleyka.z.talgaru napisała:

> A w mieszkaniu? ;P

ematka nie mieszka w mieszkaniu tongue_out jeno w domach vel pałacach
              • zuleyka.z.talgaru Re: suszarka elektryczna 30.12.14, 19:01
                Zapomniałam. Kajam się wink
          • b.bujak Re: suszarka elektryczna 30.12.14, 00:31
            kamykwskarpecie napisała:

> W domu ma się zwykle pralnię, przeznaczoną na tego typu sprawy.
            >
            > No chyba, że masz tzw. dom deweloperski czyli bez garażu, piwnicy i paru innych
            > pomieszczeń ułatwiających życie smile

zabrakło rozumku lub wyobraźni... mam dom czterokondygnacyjny w tym dwie kondygnacje stanowią właśnie "pomieszczenia ułatwiające życie" - nie ma ani sensu, ani potrzeby, ani uzasadnienia ekonomicznego robić w tych pomieszczeniach pełnego ogrzewania i teraz uwaga - lekcja ekonomii: co się bardziej opłaca: ogrzewać 100m2 strychu i/lub 20m2 pralni do temp. ok 20 st czy kupić suszarkę elektryczną i suszyć grube rzeczy w suszarce?
    • grave_digger Re: suszarka elektryczna 29.12.14, 09:38
      Od 1,5 roku mam suszarkę i nie wiem o co cho z niszczeniem ubrań, bo mi się żadne nie zniszczyło a suszę wszystko wszyściusieńko. Ubrania są w lepszej kondycji niż te suszone na suszarce stojącej. Są miękkie i odkłaczone.

Mam Hotpoint Ariston 8kg, ze zmiennym kierunkiem bębna.
      • najma78 Re: suszarka elektryczna 29.12.14, 09:48
        Ja nie susze wszystkich-wszysciusienkich ubran w suszarce bo wszystkie-wszysciusienkie sie do tego nie nadaja. Jesli na metce jest zaznaczone ze nie suszyc w elektrycznej suszarce to nie susze, tak jak jesli prac w 30°C to nie w 40°C, jesli nie prac w pralce a tylko suche czyszczenie itd...
        Fakt ze wiekszosc rzeczy sie nadaje ale i wiekszosc w nizszych temperaturach, wiadomo, ze jesli rzecz ma temp prania 40°C to jaka ma miec suszenia?
        • grave_digger Re: suszarka elektryczna 29.12.14, 10:11
          Nie mam takich rzeczy.
          Raz mąż miał bluzę, której nie wolno było suszyć.
          Ostatnio wysuszyłam zasłony, które też miały znaczek by nie suszyć, ale wysuszyłam krócej, wyprasowałam w niskiej temp. (chociaż też nie wolno było wink) i piękne wiszą. Nie zniszczyły się.
      • b.bujak Re: suszarka elektryczna 29.12.14, 23:40
        grave_digger napisz, jaki masz model; suszysz pościel/ koce/ kurtki?

Hotpointa biorę pod uwagę, bo i pralkę wybrałam tej firmy (9kg)
        • grave_digger Re: suszarka elektryczna 30.12.14, 08:36
          Mam tę suszarkę. Stoi na identycznej pralce 8kg Hotpointa. Jak skończy się pranie to tylko przenoszę z bębna do bębna. wink
          • grave_digger Re: suszarka elektryczna 30.12.14, 08:37
            Acha, suszy wszystko.
          • b.bujak Re: suszarka elektryczna 30.12.14, 13:21
            jesteś pewna, że to dokładnie ten model?
            niejaki "Łukasz" w komentarzach pisze: Cicha, szybko suszy. Bardzo proste programowanie. Mankamentem jest brak zmiennego kierunku obrotu bębna przy suszeniu dużych rzeczy jak koce czy narzuty, których nie dosusza.
            • grave_digger Re: suszarka elektryczna 30.12.14, 13:57
              Też przeczytałam ten komentarz i przyznam, że nie wiem o co chodzi, bo moja suszarka cokolwiek suszy zawsze zmienia obrót co ileś tam sekund. Aż się zamyśliłam nad tym, ale nie, bo słyszę, że zmienia wink Może na jakimś innym programie? Nie wiem, używam głownie jednego, względnie dwóch. smile
              • grave_digger Re: suszarka elektryczna 30.12.14, 14:00
                Poza tym, nie istnieje coś takiego, jak "nie dosuszy". Na programie bawełna wciskasz 'ekstra suche' i suszy na wiór, a jeśli nawet gdyby to po prostu włączasz suszenie once again i nie ma bata, musi wysuszyć wink
                • grave_digger Re: suszarka elektryczna 30.12.14, 14:01
                  W dodatku suszarkę trzeba dobrze użytkować - za każdym razem wylewać wodę i czyścić filtr i minimum raz w m-cu czyścić skraplacz, bo jeśli on jest zapchany kłakami to suszarka przestaje suszyć.
              • b.bujak Re: suszarka elektryczna 30.12.14, 14:58
                no to chyba muszę przyjechać do Ciebie i zobaczyć na własne oczy!

mam jeszcze maila od z ofertą prosto z fabryki (wcześniej pytałam w rozmowie telefonicznej o te obroty):

Suszarki:

F077166 TCD 83B 6H/Z (EU) 1 384,00
                F081611 TCD 874 6H1 (EU 2 399,00

Suszarka wprawdzie obraca bebnem w jedna stronę, ale, jak zobaczy Pani w instrukcji obsługi, posiada wiele opcji programowych odpowiednich dla roznego rodzaju suszonych tkanin.
                • grave_digger Re: suszarka elektryczna 30.12.14, 15:47
                  Moja obraca zmiennie, to na 1000% wink, ja się tylko zastanawiałam, czy jak sie wrzuca koc to już obraca w jedną stroną wink
                • priszczilla Re: suszarka elektryczna 30.12.14, 16:18
                  Ja mam praktycznie identyczną do tej pierwszej od góry i jestem generalnie zadowolona. Też mi się wydawało, że obraca bębnem w różne strony, ale w sumie może tylko zatrzymuje się na chwilę i potem rusza znowu w tą samą stronę... Nie wgapiałam się nigdy za specjalnie.

Do tej pory (półtora roku) ujawnił się jeden słaby punkt - zakrętka od pojemnika na wodę. Jest zrobiona z miękkiego plastiku i pękła nam po dwóch miesiącach. Musiałam zamówić nową. No i tak jak pisałam poszwy od kołder i duże prześcieradła zwijają się w kłęby i dość mocno gniotą. Zazwyczaj w trakcie suszenia robię pauzę, wyjmuję rzeczy na chwilę i rozplątuję, żeby się efektywniej suszyły.

• pederastwa Re: suszarka elektryczna 29.12.14, 09:47
      Mam pralko-suszarkę, którą kocham bardzo. Ale akurat dużych rzeczy nie lubię w niej suszyć. Pościel np. bardzo się gniecie u mnie. Ręczniki czasem w niej wysuszę, ale latem wolę na balkon wywiesić.
      Za to codzienna drobnica - rewelacja. Wrzucam pełny bęben majtek, skarpetek, podkoszulków i wyjmuję suche, gotowe do schowania do szafy. A wieszanie skarpetek zawsze mnie do rozpaczy doprowadzało.
      • zuleyka.z.talgaru Re: suszarka elektryczna 29.12.14, 10:00
        Jakiej masz firmy? Sprawdza się? Nie ulega awarii?
        • fraszka_igraszka Re: suszarka elektryczna 29.12.14, 18:43
          ja mam samsunga eco bubble od 3 miesięcy i jestem z niej super zadowolona
          8 kg prania, 5 kg suszenia
          ale głębokość to standardowe 60 cm
      • lafiorka2 Re: suszarka elektryczna 29.12.14, 18:56
        pederastwa napisała:

> Za to codzienna drobnica - rewelacja. Wrzucam pełny bęben majtek, skarpetek, po
        > dkoszulków i wyjmuję suche, gotowe do schowania do szafy. A wieszanie skarpetek
        > zawsze mnie do rozpaczy doprowadzało.

przekonałaś mnie smile
    • a1ma Re: suszarka elektryczna 30.12.14, 13:35
      Mam jakis model Siemensa, nie pamietam, mogę sprawdzić pózniej. Był wysoki jak kupowałam kilka lat temu. Na pewno suszarka musi być duża - właśnie na te koce, ręczniki, itp. Susze wszystko, poza super drogimi, delikatnymi rzeczami, o ktore sie boje. Kocham moja suszarke <3 wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka