02.01.15, 17:51
jakie zupy gotujecie?
bo tak sobie mysle ze ja ciagle te same i juz mi sie znudzilo:
krem pomidorowy
krem warzywny
krem brokulowy
krupnik
ogorkowa ale rzadko

pomyslow mi brakuje...
Obserwuj wątek
    • nickbezznaczenia Re: zupy 02.01.15, 17:58
      barszcz, barszcz ukraiński,ziemniaczana, fasolowa, jarzynowa, rosół, krem kukurydziany,grochowa, kapuśniak, żurek, rosół
    • solejrolia Re: zupy 02.01.15, 18:04
      wczoraj dokończyłam dyniową, a jutro nastawię na grochową (na prawdziwej wędzonce! mniam)

najczęściej u nas rosół drobiowo-wołowy (ten dodatek wołowiny daje nieziemski smak, uwielbiam!)
      potem zaraz w rankingu jest pomidorowa - z ryżem, makaronem, lanymi kluskami- zależnie od chęci, dlatego nie nudzi siewink najczęściej dodaje też po kawałku włoszczyzny i sporo mięsa , wiec naprawdę można najeść się
      a dalej to już różnie, bo często jest kartoflanka,
      fasolowa,
      różne jarzynowe - kalafiorowa, brokułowa, koperkowa, pieczarkowa...
      lubimy też typowo sezonowe np. grzybowa (z grzybów leśnych, jak uzbieram)
      ogórkowa i kapuśniak - w sumie są dość rzadko
      i dość rzadko zupy krem- pieczarkowa, brokułowa albo kalafiorowa, no i dyniowa.
      ze względu na brak chętnych, chociaż ja uwielbiam, nie gotuję barszczu białego, zalewajki, żurku, i barszczu czerwonego
      chociaż sporadycznie (raz na rok?) barszcz ukraiński a barszczyk czerwony czysty robię tylko dla siebie, jak mam rawioli, pierożki, czy paszteciki przeróżne- to choćby taki z papierka sobie robię w filiżance tongue_out
      • solejrolia Re: zupy 02.01.15, 18:05
        a i jeszcze minestrone, czasem,
        i zupa z serków topionych- bardzo lubimy
        • karolciab125 Re: zupy 03.01.15, 14:22
          Proszę o przepis na zupę z serków topionych wink
          • wielkafuria Re: zupy 03.01.15, 19:41
            gotuję wodę z kostką wink dodaję pokrojoną papryke czerwoną, przetarty czosnek, dużo pieprzu.
            dwa serki kwadratowe typu ementaler czy gouda zalewam wrzątkiem i miksuję. dolewam mieszankę (gęsta) do wody i gotuję jeszcze z 2 minuty.
            ja lubie na ostro.
            pycha
    • ophelia78 Re: zupy 02.01.15, 18:06
      Zupa tajska.

kupuję mrożoną zupę kalafiorową Hortex (same warzywa tam są) i na opakowaniu jest pzrepis smile
    • k1k2 Re: zupy 02.01.15, 18:09
      Marchewkowa z imbirem. Super na zimę. Nawet przepisu nie mam, robię wear warzywny z duuuuzą ilością marchwi a potem miksuję wszystko ze świeżym imbirem.
    • najma78 Re: zupy 02.01.15, 18:10
      Nie gotuje zup czesto bo nie specjalnie lubimy, ale ja lubie pomidorowa krem a do tego podpieczona bagietka czosnkowa, zupe mediterranean z chlebem razowym posmarowanym serem ricotta ze swieza bazylia, zupe salsa z chipsami z tortilli, chorizo i ciecierzyca, zupe z marchwi, soczewicy i pomaranczy, grzybowa z grzybami porcini i pieczarkami, ogorkowa, z mieszanka roznego rodzaju fasoli i pomidorami.
    • aankaa Re: zupy 02.01.15, 18:13
      żadnych - dla mnie zupa to pochlipa a nie coś, czym można się najeść
      choć w gościach nie odmówię smile prawdziwego rosołu czy dyniowej czosnkowymi grzankami
      • aqua48 Re: zupy 02.01.15, 18:21
        Pomidorowa na ostro z chili i czosnkiem, rosół z makaronem, barszcz czerwony na zakwasie do popijania, z krokietem, albo na talerzu z pierogami z mięsem, żurek z kiełbaską i jajem, albo z ziemniakami odsmażonymi na boczku, pieczarkowa z makaronem z naleśników, grochówka i fasolowa z najdrobniejszej fasolki na wędzonce, ziemniaczanka, krupnik, kalafiorowa, cebulowa z grzankami, brokułowa, porowa, czosnkowa, grzybowa z podgrzybków ze śmietaną, ogórkowa z ryżem, soczewicowa w wersji bagienna - z zielonej soczewicy, albo biblijna z czerwonej smile
      • mynia_pynia Re: zupy 02.01.15, 20:52
        A u mnie bez zupy nie ma obiadu. Lubie pomidorowa, ogorkowa, szczawiowa, kapusnuak, rosol z krolika, wolowy, na indyku i kurze, lubie krupnik, zurek, barszcz czerwony i wszystkie sezonowki. Zype zjem zawsze nawet z mrowek wink
    • kwiat_w_kratke Re: zupy 02.01.15, 18:16
      krem pomidorowy
      >krem warzywny
      >krem brokulowy
      >krupnik
      >ogorkowa ale rzadko

Gdybym ja tak same kremy robiła, to też by nam się pewnie szybko znudziło... shock
      A zupy robię: żurek, gulaszową, grochową, ogórkową, pomidorową, kwaśnicę, cebulową, fasolową, brokułowa, kapuśniak, rosół, krupnik, jarzynową, barszcz ukraiński zmodyfikowany (tzn. bez fasoli),
      To chyba wszystko.
    • kamunyak Re: zupy 02.01.15, 18:20
      a czemu ciągle zupa - krem? no, u mnie to w ogole by nie przeszło bo mój mąz to lubi cos pochrupać zębami a dzieciaki też wola jakies konkretne smaki a nie budyń w ramach zupy.
      Teraz, kiedy dzieciaki skonczyły szkoly średnie i nie przyjeżdżają okrutnie głodne do domu, to zupy robie rzadko, nie chce mi sie.
      Ale kiedyś to robiłam
      -pomidorową z ryżem lub makaronem
      -rosół, z wkladką, szczególnie na zimę bardzo dobry
      -barszcz czerwony, osobno z ziemniakami ze skwarkami lub cebulką, rzadziej z pasztecikami (kupnymi, żeby nie było)
      -grochówka z grzankami
      -ryżowa (w książce kucharskiej jako "wiejska")
      -pieczarkowa
      -jarzynowa
      -kalafiorowa (to jednak cos innego)
      -z fasolki szparagowej + surowe pomidory (w ksiązce kucharskiej jako jarzynowa po krakowsku)
      rzadziej
      -ogórkowa
      -żurek

• szmytka1 Re: zupy 02.01.15, 18:20
      Nie gotuję kremów zandych. Zup robię dużo, ogorkowa, brokułowa, jarzynowa, rosół, barszcz czerwony. pieczarkowa, barszcz grzybowy, pomidorowa, grochówka, fasolowa czasem, z młodej kapusty taki kapuśniaczek, krupnik, to wszysytko co mi przychodzi do głowy teraz.
    • agnieszka77_11 Re: zupy 02.01.15, 18:21
      rosół, pomidorowa, kapuśniak, ogórkowa, barszcz biały, barszcz czerwony, krupnik
    • rhaenyra Re: zupy 02.01.15, 18:24
      pomidorowa ( czerwona i zolta)
      ogorkowa ( zwykla z kiszonych i krem ze swiezych)
      kapusniak
      grzybowa
      pieczarkowa
      "flaki" z boczniaka
      cebulowa
      kalafiorowa
      fasolowa
      krem z zielonego groszku
      soczewicowa z czajnika ( no w czajniku najlepiej smakuje big_grin )
      krem z dyni
      krupnik
      pierdylion wersji jarzynowej
      wisniowa
      jagodowa
      malinowo kokosowa

i wiele wiele innych
    • klubgogo Re: zupy 02.01.15, 19:39
      Rosół dla męża głównie.
      Ja lubię żurek, krupnik, krem brokułowy, pomidorową, kwaśną ogórkową, gulaszową z soczewicą, krem dyniowy.
      • aka10 Re: zupy 02.01.15, 19:58
        Sporadycznie raz na miesiac. Ostatnio krem z zielonego groszku z krewetkami.
    • lola211 Re: zupy 02.01.15, 20:27
      Rosól w miare czesto,bo dzieci lubią.Z kury i kaczki, czasem z kawalkiem wołowiny.
      Krupnik na indyczej golonce.
      Pomidorowa w formie kremu.
      Cebulowa krem z grzankami.
      Szczawiowa
      Zurek
      Dyniowa sezonowo
      Rosól na sposob orientalny-z makaronem ryzowym, imbirem, chili,itd.
      Wegetarianski kapusniak
      Soljanka (teraz zimą idealna)
      Grzybowa
      Rosołek z lanym ciastem i zielonym groszkiem (najlepiej latem)
      Pieczarkowa
      Od wigilii do menu weszła takze rybna.
      Jak juz dojde do siebie po jelitówce to mam plan ugotowac na zamrozonym bulionie rybnym cos z ryba,mulami,krewetkami,mniam.
    • klamkas Re: zupy 02.01.15, 20:39
      Nie możemy żyć bez zup - obiad jemy późno, około 17-18, więc zupa ratuje przed śmiercią głodową każdego, kto wraca do domu szybciej.

Z tych często gotowanych teraz zimą- pomidorowa, krem z zielonego groszku, jarzynowa (w różnych wydaniach), kalafiorowa z dużą ilością koperku, krem ze szpinaku, brokułowa, żurek, krem z buraków/barszcz/barszcz ukraiński, rosół oczywiście (albo z lanymi kluskami, albo z kaszą jaglaną i świeżą kolendrą, albo z kawałkami wołowiny i ziemniakami), ogórkowa, cebulowa, krem z selera z chrzanem. Wiosną i latem - sezonowe: botwinka, szczawiowa, koperkowa. Latem/jesienią: krem z kukurydzy, z dyni (uwielbiam!), z papryki. Oprócz tego różne wariacje na temat powyższych wink (np. hitem lata jest krem z pomidorów, ale z dodatkiem cukinii i zielonego groszku). Albo pomidorowa z kawałkami łososia (ze świeżych pomidorów). Albo jarzynowe z klopsikami. Krem z marchewki. Krem w pieczonych białych warzyw. Porowa z klopsikami.

O zupach mogę długo wink.
      • klamkas Re: zupy 02.01.15, 20:40
        Aaa, oczywiście - z zimowych jeszcze kapuśniak!
        • klamkas Re: zupy 02.01.15, 21:14
          A z wiosennych - kapuścianka z młodej kapusty, z tarta marchewką, koperkiem, młodymi ziemniakami i odrobiną masła. Mniam!
      • aankaa Re: zupy 02.01.15, 23:47
        Nie możemy żyć bez zup - obiad jemy późno, około 17-18, więc zupa ratuje przed śmiercią głodową każdego, kto wraca do domu szybciej.

paradne...
    • zofijkamyjka Re: zupy 02.01.15, 20:57
      ja i córka lubimy najbardziej kremy wszelakie/obowiązkowo z grzankami/, mąż uwielbia krupnik, fasolową i ogórkową. Hitem w naszym domu jest czysty barszczyk czerwony /dosc ostry robię/ z drobnym makaronem oraz zacierkowa /taki rosół z zacierkami/
    • mama_duzych_dzieci Re: zupy 02.01.15, 21:07
      Wszystkie wymienione wyżej gotuję i jeszcze kilka innych. Kiedyś mąż mi powiedział - obiad bez zupy to jak baba bez czterech liter ( d......y) Zupy uwielbiam, moja rodzina również. Czasami "na gwoździu", ale zupa musi być. Może być: krem, warzywno-pozywna, co się na winie, konkretna, pożywna, aromatyczna, wiosenna, zimowa, na zły humor, itd , itp. Zanim drugie danie wjedzie n stól, wszyscy domownicy racza się: filiżanką bulionu, miseczką zupy, talerzem konkretnej strawy, itd itp. W domu, w kuchni, książka kucharska - ZUPY ŚWIATA. Polecam.
    • olikol Re: zupy 02.01.15, 23:55
      ja przede wszystkim rosół, najlepiej wołowy, z masą różnych jarzyn i lubczykiem.
      dodają co mam w domu-makaron, lane ciasto, płatki owsiane, kaszę mannę...
      i ugotowane mięso
      a czasem robię z niego pomidorową.

i w sezonie jeszcze zupę dyniową
      czasem barszcz

• vvipp Re: zupy 03.01.15, 00:20
        Nienawidzę zup, nie smaku tylko takiej konsystencji.
        Nie zaspokajają mojego głodu w ogóle, wolę gotowane warzywa i surówki.
        • lola211 Re: zupy 03.01.15, 13:30
          Zupy nie maja za zadanie zaspokoic głodu(chyba ze te wyjatkowo bogate w skladniki, np gulaszowa).Sa bardzo zdrowe dla zoładka.
          Ja przeszlam długa droge od tolerowania, nielubienia do fascynacji.
          Ale oczywiscie mozna nie lubic i juz.
          • a1ma Re: zupy 03.01.15, 14:36
            Ja nie przepadam wlasnie, a ubolewam nad tym, bo wiem, ze sa zdrowe i nieskokaloryczne, zwłaszcza zima fajnie wypełniają żołądek. Ale u mnie w domu zupa pojawia sie tylko z okazji obiadu z 7 dań, czyli raz na kilka miesięcy.
    • anula_anka Re: zupy 03.01.15, 13:22
      Barszcz czerwony na kilka sposobów
      Barszcz biały z chrzanem
      Żurek
      Rosołów całą masę
      Pomidorową
      Ogórkową
      3 rodzaje kapuśniaku
      pieczarkową
      grzybową
      rybną na 3 sposoby

A moja najlepsza zupa to grochówka z suszonymi pomidorami- jest obłędna smile
      • lola211 Re: zupy 03.01.15, 13:31
        > rybną na 3 sposoby
        A jak robisz?
        • anula_anka Re: zupy 03.01.15, 13:36
          Na czerwono- z pomidorami i krewetkami
          Na biało, zabielaną, z pływającymi kawałkami ryby i ziemniakami
          I na przezroczysto- jako bulion z odrobiną wina i krewetkami.

Jak chcesz na którąś przepis to zaraz go sklecę, bo to zupy z głowy smile
          • lola211 Re: zupy 03.01.15, 13:41
            Z pomidorami znam, bulion tez ogarniam, ale ta zabielana z ziemniakami jakbys mogla napisac co dajesz,zeby smaczna byla?
            • anula_anka Re: zupy 03.01.15, 13:59
              Gotuję wywar z ryby w całości, z ościami i głową.
              W drugim garnku podsmażam cebulę, czosnek, marchewkę i ziemniaki.
              Zalewam przecedzonym bulionem z 1 garnka.
              Gotuję do miękkości warzyw
              Zabielam śmietaną.
              Z przypraw sól, pieprz, tymianek i sok z cytryny.
    • anula_anka Re: zupy 03.01.15, 13:39
      A w ogóle to kocham zupy.
      Jednak nie są dla mnie obiadem- nie najem się samą zupą.
      Zupy jem często na śniadanie.

I chyba z wszystkiego jestem w stanie ugotować zupę.

Nigdy nie robiłam czerniny, ale to dlatego, że nie dostałam kaczej krwi.

Nie znoszę szczawiowej, a szpinakowej nie robię, bo szkoda mi szpinaku na zupę- lubię go jeść ot tak na surowo.

Pozostałe zupy zrobiłam/ umiem zrobić chyba wszytskie i stale je doskonalę.
      Niektóre nie mają nawet nazw wink
      • lola211 Re: zupy 03.01.15, 13:46
        Mam wlasnie plan jadac zupne sniadania.
        Moj facet robi tak od lat,a ja głupia, pukalam sie w czoło nie rozumiejac- jak mozna jesc obiad na sniadaniesmile.
        Az stwierdzilam,ze to ma sens.
        Zdrowe,cieple,energetyczne.
        Ja uwielbiam wszelkie buliony-taka klarowna zupa z kawałkami chrupiących warzyw,makaronem wybitnie mi podchodzi.Czesto zajadam sie bulionem skomponowanym na sposób tajski.
        A szczawiowa z jajkiem uwielbiam- ma byc kwasna,mocna w smaku.
    • run_away83 Re: zupy 03.01.15, 13:55
      Zazwyczaj gotuję kremowe zupy: pomidorową, marchewkową, dyniową, pieczarkową, brokułową, z zielonego groszku, ze szpinaku zawsze na wodzie (wywarów z mięsa nie znoszę), z dodatkiem dobrej oliwy/masła/śmietany/mleka kokosowego. Takie zupy to u nas lunch, jemy koło południa. Eksperymentuję z przyprawami i dodatkami, np. pomidorowa raz jest z bazylią, oliwą i kleksem śmietany, raz z mlekiem kokosowym i odrobiną sosu krewetkowego, a raz z dodatkiem papryki i czosnku. Marchewkowa raz jest z cynamonem, imbirem i gałką muszkatłową, a raz z odrobiną tajskiej pasty curry, świeżą kolendrą, kroplą mleka kokosowego. Brokułową czasem doprawiam czosnkiem, zabielam śmietaną i dodaję trochę pokruszonej gorgonzoli, kiedy indziej dodaję mleko kokosowe, kroplę oleju sezamowego i dekoruję prażonym sezamem. I tak dalej smile

Czasem w ramach obiadu robię tajską zupę curry i to jest jedyna zupa "z farfoclami" (cytat z najstarszego syna) którą regularnie gotuję - są w niej kawałki warzyw, oraz mięso lub krewetki, podaję z ryżem.
    • alexa0000 Re: zupy 03.01.15, 14:10
      Zupy moge jesc na sniadanie, obiad kolacje, po kilka misek.
      Na topie od dwóch lat jest pseudo PHO, czyli długo gotowany rosól z kosci wolowych, drobiu, pieczonych cebul i przypraw typu cynamon, kolendra, imbir. Tym rosolem zalewany jest ugotowany, poporcjowany do miseczke makaron ryzowy, a calosc posypywana jest posiekana chilli, kolendrą, dymką, doprawiana sokiem z limonki, marynowanym czosnkiem, sambalem itp. Mozna na makaron wrzucic surowe , cieniutkie plasteki wolowiny, ktore ugotują sie zalane wrzacym rosolem. Litrami, normalnie litrami to wciagam.
      • lola211 Re: zupy 03.01.15, 14:17
        Litrami, n
        > ormalnie litrami to wciagam.
        Wierzę, bo to jest pysznesmile
      • a1ma Re: zupy 03.01.15, 14:37
        O, fajny pomysł! W Wietnamie jadlam ja zawsze na śniadanie (wczesnym popołudniem wink ), nie wiem, dlaczego o niej zapomńialam! Ale to chyba masa zachodu z tym całym krojeniem wszystkiego, co?
        • alexa0000 Re: zupy 03.01.15, 15:49
          E tam, rece mi sie trzesa wowczas, bo juz zaraz ja wciagne, a jednak daje radewink.Rach ciach, konieczna dla mnie dymka jest, nadaje orientalnosci-aha , ja jeszcze kropie olejem sezamowym, bo go kocham. Jadłas w Wietnamie? Zazdroszcze, tam pewnei byla sto razy lepsza niz moja. Niemniej jednak, zrób sesmile
      • feniks_z_popiolu Re: zupy 03.01.15, 15:06
        Lekki rosół z kurczaka zalewam mlekiem kokosowym odprawiawiam 5 chinskimi nie wiem czemu ale taki smakuje mi tylko zimą
    • tol8 Re: zupy 03.01.15, 14:14
      rosół
      pomidorowa
      krem z brokułów z prażonymi migdałami
      ogórkowa
      kapuśniak
      grzybowa
      żurek
      barszcz biały
      grochowa
      fasolowa
      kartoflanka

nie wyobrażam sobie dnia bez zupy smile
    • ghrtth Re: zupy 03.01.15, 14:28
      Ja lubię:
      1.soczewicowo-pomidorową z kuminem, imbirem, kolendrą i chili (z kuchni indyjskiej). Jest bardzo gęsta.
      2. pomidorową z pływającymi kawałkami pomidorów i cebuli, całość na podsmażonym czosnku, z bazylią i ciecierzycą (+warkocze z ciasta francuskiego/kruchego z masłem ziołowym/ziołowo-czosnkowym/serem). Duże fragmenty nadają jej wiejskiego charakteru, mogłaby pasować jakaś ostra kiełbasa do tego, ale nie wiem, bo jestem wegetarianką wink
      3. zupa porowa z ciecierzycą. Może być krem, może być tylko częściowo zblendowana. Część ciecierzycy zmielona, część w kulkach. Z bagietkami
      4, pikantna dyniowa z prażonymi pestkami pestkami i ziarnami
      5. Zupa inspirowana kuchnią meksykańską wink Czyli chili, pomidory, fasola, kukurydza, papryka, oregano. Pasowałaby też chorizo. Dodaję tez podsmażony czosnek. Można podawać z ósemkami tortilli podsmażonych na oleju, nachos albo chlebem.
      Reszta standardowa, wspomniana wyżej.
      Każda z wymienionych zup jest bardzo gęsta (dodaję mało bulionu w stosunku do warzyw). Takie lubię. Nie przekonuje mnie zwykle zupa w postaci wody z makaronem lub ryżem smile.
      • purple.sky Re: zupy 03.01.15, 19:51
        Jak robisz zupe porową z ciecierzyca?
        • ghrtth Re: zupy 03.01.15, 20:51
          Trzy niewielkie pory podsmażam na maśle. Kiedy zmiękną, dodaję drobno pokrojone dwa ząbki czosnku. Zalewam bulionem warzywnym (nie pamiętam ile dokładnie, ważne żeby nie była za rzadka). Pod koniec dodaję 2/3-3/4 puszki ciecierzycy i blenduję. Żeby była bardziej kremowa przydałoby się zblendować z ziemniakiem, ale nam odpowiada taka nie do końca aksamitna wink. Przyprawiam solą i pieprzem i dosypuję resztę ciecierzycy.
      • lola211 Re: zupy 03.01.15, 20:36
        > 1.soczewicowo-pomidorową z kuminem, imbirem, kolendrą i chili (z kuchni indyjsk
        > iej). Jest bardzo gęsta.
        > 2. pomidorową z pływającymi kawałkami pomidorów i cebuli, całość na podsmażonym
        > czosnku, z bazylią i ciecierzycą (+warkocze z ciasta francuskiego/kruchego z m
        > asłem ziołowym/ziołowo-czosnkowym/serem).

Brzmi pysznie.I niech ktos powie, ze wege jest nudne albo niesmaczne.
    • eo_n Re: zupy 03.01.15, 14:40
      Mój powszedni repertuar to:

pomidorowa z kaszą jaglaną
      z soczewicy śródziemnomorska
      kartoflanka
      barszcz ukraiński
      grzybowa
      z dyni po żydowsku (na słodko)

Jak mnie najdzie to robię jakąś z nowego przepisu, ale to są zwykle takie jednorazowe akcje, jak mam akurat fantazję smile
      • szaragdowa.sukienka Re: zupy 03.01.15, 16:41
        Podasz przepis na tę śródziemnomorską z soczewicy?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka