Dodaj do ulubionych

Maniaczki robótek ręcznych tutaj są?

04.01.15, 13:53
Uwielbiam szydełko. Miewam okresy, że tonami produkuję kocie zabawki, którymi obdarowuję koty znajomych.
Przymierzam się do narzuty z szydełkowych kwadratów. No i do spróbowania swoich sił w szyciu patchworka (czy jak to się pisze). Mam już uzbierane materiały, nic tylko przemyśleć wzór i wyciągać maszynę do szycia smile
Obserwuj wątek
    • broceliande Re: Maniaczki robótek ręcznych tutaj są? 04.01.15, 13:59
      Robię tylko koronki - frywolitki. Takim czółenkiem. Żmudna robota, ale jakoś uspokaja.
      Niektórzy robią z tego biżuterię, ale ja tylko serwetki, kiedyś zrobiłam sobie taką koronkową kamizelkę.
      Poza tym mam dwie lewe ręce.
      • yenna_m Re: Maniaczki robótek ręcznych tutaj są? 04.01.15, 14:06
        Sama się uczyłaś? Zachwycają mnie frywolitki. Nawet kupiłam sobie czółenko. Boję się jednak, że nie podołam...
        • broceliande Re: Maniaczki robótek ręcznych tutaj są? 04.01.15, 14:11
          Babcia mnie nauczyła.
          Już jestem całkiem niezła, nawet dwoma czółenkami pracuję.
          Niestety nie wiem, czy można się nauczyć z gazetek, czasem są takie "pierwsze kroki".
          • yenna_m Re: Maniaczki robótek ręcznych tutaj są? 04.01.15, 14:15
            No kusi mnie. Kupiłam sobie nawet 2 rodzaje czółenek (jedno z szydełkiem po drugiej stronie). Ale jakoś śmiałości nie mam...
            • broceliande Re: Maniaczki robótek ręcznych tutaj są? 04.01.15, 14:32
              Ja na początku strasznie "klęłam", miałam szesnaście lat, ale się uparłam.
              Jak zrobisz błąd musisz wyrzucić czasem sporą część pracy, nie ma żadnego prucia, jest żmudne rozplątywanie igłą, a potem i tak to miejsce gorzej wygląda.

Nie wiem, jak jest szydełkiem, ale tutaj robótka składa się z kółek i półksiężyców, cały czas liczysz słupki. Kółka trzymasz w czasie pracy na dłoni gotowe do zaciśnięcia, jak pociągniesz nie tę nić, robi się supeł i kółeczko do wymianysad

Ale nie chcę ciż zniechęcać, wygląda to pięknie.
              Nawet mała aplikacja przy bluzce przyciąga wzrok.
              Już z samych kółeczek można zrobić piękną serwetkę.
              Naucz się robić najpierw te kółka, liczyć, zaciągać.

Po babci odziedziczyłam duże ręcznie robione metalowe czółenka, bo te plastikowe były dla niej za małe, te mają 10 centymetrów...
              Ale się rozpisałam.
              I jeszcze wyciągnęłam niedokończoną serwetkę, ma mieć 50 cm na 50 cm, więc mi się na jakiś czas znudziła.
              • yenna_m Re: Maniaczki robótek ręcznych tutaj są? 04.01.15, 15:03
                Obrus taki sobie zrobić..Ech... Kobieto... Albo zazdroskę do kuchni....
      • baltycki Re: Maniaczki robótek ręcznych tutaj są? 04.01.15, 21:44
        > Robię tylko koronki - frywolitki.

To nie Ciebie przed ponad 10 laty na czacie gazety wlasnie z tego powodu na nazywalem.. Frywolitka?wink
        Byla taka panna, fotki pokazala, od tamtej pory wiem, co to frywolitkismile
        • broceliande Re: Maniaczki robótek ręcznych tutaj są? 05.01.15, 13:59
          Nie, nie, ja fotek na pewno nie wrzucałam.
          • baltycki Re: Maniaczki robótek ręcznych tutaj są? 07.01.15, 21:24
            Mialem na mysli.. fotki frywolitekbig_grin
    • aquella Re: Maniaczki robótek ręcznych tutaj są? 04.01.15, 14:00
      ale szycie patchworka to już nie robota ręczna a maszynowa, a szydełkowanie, hafty i gobeliny ( moja mama robi piękne i wystawia) podziwiam, daj foty jak możesz
      • yenna_m Re: Maniaczki robótek ręcznych tutaj są? 04.01.15, 14:09
        Przepraszam, że link. Ale piszę z telefonu i przerasta mnie wklejanie fotek.
        kobieta-domowa.blog.pl/2014/09/17/miaubawki/
        • aquella Re: Maniaczki robótek ręcznych tutaj są? 04.01.15, 14:17
          pająki urzekły mnie najbardziej - powinnaś wystawiać to na sprzedaż ( a może już tak robisz wink)
          • yenna_m Re: Maniaczki robótek ręcznych tutaj są? 04.01.15, 14:20
            Nie opłaca się zupełnie. Robocizna, koszt materiałów, zusy i podatki... wolę dać i nie mieć urzędów na głowie smile
            • aquella Re: Maniaczki robótek ręcznych tutaj są? 04.01.15, 14:27
              łojezu a kto by się przyczepiał o takie zabaweczki albo dla tego DG zakładał, ale więcej nie napiszę bo na mnie ktoś urząd naśle wink
              • yenna_m Re: Maniaczki robótek ręcznych tutaj są? 04.01.15, 15:02
                A bo wiesz jak nie wiesz... wink
            • dziennik-niecodziennik Re: Maniaczki robótek ręcznych tutaj są? 04.01.15, 14:33
              to nie sprzedawaj, tylko sie wymieniaj. jedna zabawka za 10zl big_grin
              • yenna_m Re: Maniaczki robótek ręcznych tutaj są? 04.01.15, 15:00
                Za uśmiech wymieniam. Oddaję też zaprzyjaźnionym dziewczynom z kocich fundacji smile
        • eilian Re: Maniaczki robótek ręcznych tutaj są? 04.01.15, 20:57
          O rany, jakie cudne! Zazdroszczę Ci okropnie!
    • marzeka1 Re: Maniaczki robótek ręcznych tutaj są? 04.01.15, 14:02
      Umiem i na szydełku, i haftować, i robić na drutach, bo tego nauczyła mnie kiedyś mama, mając szczególnie duży talent do haftowania, a ja nie mam zupełnie, ale lubię patrzeć na takie rzeczy, że ktoś umie (u mnie w sypialni wisi nieduży, ale piękny obraz wyhaftowany przez moją śp. mamę) . Moja koleżanka robi cudowne rzeczy szydełkiem: i firany, i narzuty, i figurki na Boże Narodzenie czy Wielkanoc, i takie jakby firanki- coś pięknego.
      A miałam kiedyś koleżankę, która świetnie szyła- do dziś pamiętam swój szok, jak przyszła w pięknym uszytym przez siebie dla siebie płaszczem- dla mnie wyższy poziom umiejętności.
      Ja nie mam zupełnie do tego drygu, ale lubię patrzeć, co ludzie potrafią robić, piękne to.
    • gryzelda71 Re: Maniaczki robótek ręcznych tutaj są? 04.01.15, 14:05
      Ja lubię.
      Teraz miałam fazę na szydełkowe ozdoby świąteczne. Na szczęście znajomi chętnie przyjmują.
      • yenna_m Re: Maniaczki robótek ręcznych tutaj są? 04.01.15, 14:07
        Co by człowiek bez tych znajomych zrobił... big_grin
        • gryzelda71 Re: Maniaczki robótek ręcznych tutaj są? 04.01.15, 14:10
          Sie nie śmiej. Ja tyle tego przed świętami produkuje ze szokwink
          • yenna_m Re: Maniaczki robótek ręcznych tutaj są? 04.01.15, 14:14
            Mów do mnie jeszcze... Ze 200 sztuk znajomym rozdałam, jak nie lepiej big_grin
            • latarnia_umarlych Re: Maniaczki robótek ręcznych tutaj są? 04.01.15, 23:31
              a trudno się nauczyć szydełka? kupiłam sobie w przypływie entuzjazmu cztery różne grubości i leżą już z rok, bo nie zrozumiałam instrukcji obrazkowej i wpadłam w przygnębienie, że taki ze mnie matoł...
              a jak patrzę na wasze cuda, to aż mnie coś ściska
              • andaba Re: Maniaczki robótek ręcznych tutaj są? 04.01.15, 23:36
                Łatwo.

Nawet moje córki, średnio rozgarnięte w tym temacie potrafią.
    • beataj1 Re: Maniaczki robótek ręcznych tutaj są? 04.01.15, 14:12
      JA JA JA!!!!
      Jak wrócę z audiencji u teściowej napiszę więcej...
      • beataj1 Re: Maniaczki robótek ręcznych tutaj są? 04.01.15, 18:01
        Wróciłam. RObie na drutach i szydełkuje - wole szydełkowac ale bardziej podoba mi się efekt robiony na drutach. Najbardziej lubie robić kocyki - koniecznie kolorowe.
        Patchworku dopiero się ucze (jakis czas temu pokazywałam mój pierwszy patchwork) ale już wiem że będę to bardzo lubić.

Teraz na tapecie mam:
        komin dla kumpeli robiony na drutach, mam juz nazbierane tkaniny na kolejny patchwork.
        ale najszybciej pewnie zrobie makatkę haftowaną do powieszenia przy kompie.
        O taką:

https://technabob.com/blog/wp-content/uploads/2013/12/home-is-where-the-wifi-connects-automatically-by-isaac-moores-620x486.jpg
        Będzie urocza

A i jeszcze niemalże połowa mebli w moim domu jest pomalowana przeze mnie (też pokazywałam szafki nocne) po co zostawiać meble w kolorze drewna skoro mogą być kolorowe smile
    • zona_mi Re: Maniaczki robótek ręcznych tutaj są? 04.01.15, 14:20
      Szydełko i druty, na zmianę, bo się nudzi po dłuższym czasie.
      Oczywiście w okolicach świąt głównie motywy świąteczne - bombki ażurowe, kartki.
      Szyć nie umiem, nie czuję pociągu do nauczenia się. Haftować krzyżykami nie lubię.
      • yenna_m Re: Maniaczki robótek ręcznych tutaj są? 04.01.15, 14:23
        Krzyżykami też potrafię. I robić na drutach. Kiedyś miałam na to fazę.
        Widziałam aniołka szydełkowego. Zono, piękny!
        • zona_mi Re: Maniaczki robótek ręcznych tutaj są? 04.01.15, 14:27
          Tego smukłego? Dziękuję smile

Teraz robię szal, ale włóczka jest srebrna, obrzydliwa w dotyku, w sensie roboty - przesuwa się tak jakoś nieprzyjemnie po palcach, choć sama dzianina potem jest OK.
          • yenna_m Re: Maniaczki robótek ręcznych tutaj są? 04.01.15, 15:01
            Tego smukłego smile Super robota!
            • zona_mi Re: Maniaczki robótek ręcznych tutaj są? 04.01.15, 15:57
              Chyba już go tu nawet pokazywałam, bo mam w galerii gazetowej, ale masz, naciesz oczka:

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/rg/gb/xv7z/NI5Q4QuPQp5ooq26FX.jpg

I najnowsze bombki:

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/rg/gb/xv7z/CPIYcItf1b1akiIoHX.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/rg/gb/xv7z/gGNpCpBLMa7e03bJiX.jpg
              • yenna_m Re: Maniaczki robótek ręcznych tutaj są? 04.01.15, 16:52
                Bardzo lubię smile
        • graba58 Re: Maniaczki robótek ręcznych tutaj są? 14.01.15, 18:26
          ja też kocham dziergać na szydełku na swieta zrobiłam aniolki a teraz bawie sie maskotkami,pozdrawiam
      • t.tolka Re: Maniaczki robótek ręcznych tutaj są? 04.01.15, 14:23
        Kocham druty I szydelko, ale nie mam, absolutnie nie mam na to czasu od latsad
        Natomiast na szycie (ktore uwielbiam pasjami) czas znajduje kosztem snu. Narzuty, patchwork I, torby I inne cuda. Na co mam akurat ochote. Kocham to.
        • sonia-3 Re: Maniaczki robótek ręcznych tutaj są? 04.01.15, 14:30
          Swego czasu wyszywałam haftem krzyżykowym obrazki. Śliczne wychodziły. Ten dla córki, to mój ostatni obrazek.
          bi.gazeta.pl/im/fotomon/ludzie/f640x640/27/61/99e14ee5e6.jpg
          • yenna_m Re: Maniaczki robótek ręcznych tutaj są? 04.01.15, 15:01
            Piękne!
    • latarnia_umarlych Re: Maniaczki robótek ręcznych tutaj są? 04.01.15, 14:31
      Ja haftuję.
    • zuzann-a Re: Maniaczki robótek ręcznych tutaj są? 04.01.15, 15:18
      Latem próbuję szyć a zimą robię na drutach i szydełku a ostatnio maniacko produkuję biżuterię z koralików na szydełku jak również robię krywulkismile
    • magiccarpetstudio Re: Maniaczki robótek ręcznych tutaj są? 04.01.15, 15:29
      Kocham robótki! Najbardziej szydełkowanie i robienie na drutach. Kiedyś uwielbiałam też wyszywać krzyżykowo, ale wzrok już nie ten i mieszkanie ciemnawe... Podczas dziergania robótek zapominam o całym świecie, relaksuję się, a jednocześnie nie mam poczucia straconego czasu.

Frywolitki umiem robić tylko na igle. Niestety, mój umysł nie ogarnął czółenek sad

Bardzo chciałabym się nauczyć szyć na maszynie, ale boję się hałasu, jaki ona z siebie wydaje - nie jestem w stanie przy nim myśleć (a próbowałam!). Przynajmniej maszyna mojej mamy chodziła jak ruski czołg, może nowoczesne modele nie wydają takich strasznych dźwięków? Gdybym umiała szyć, całkowicie pochłonęłyby mnie małe koty i ptaszki do wypchania i powieszenia na oknie smile
      • wilowka Re: Maniaczki robótek ręcznych tutaj są? 04.01.15, 15:44
        Ja szydełkuję, robię na drutach i patchworki szyję jak mi się chce.
        ostatnio zrobiłam szalochustę na drutach a do niej beret.
        https://3.bp.blogspot.com/-Iqa3UuZwkuc/VB6toLq78PI/AAAAAAAABus/fcRLJejvCtE/s1600/DSC04434.JPG

chustę serduszkową
        https://1.bp.blogspot.com/-sZtjJgnxqmw/U7G4RJjpaII/AAAAAAAABso/ssvV3CwYtoU/s1600/1965079_735344706496819_1247156650_n.jpg

kiedyś obszydełkowałam sobie auto kwadratowymi motywami
        https://2.bp.blogspot.com/-Sp9yqC1UEvE/TcgmPeYP-cI/AAAAAAAABOo/7ZGXwhOkoWI/s320/DSCN4624.JPG

Czapki w sklepach godne nie były, żeby je nosić (100%akryl), więc zrobiłam sobie 100% wełny
        https://4.bp.blogspot.com/-HjM7piBJyzQ/ULIU53ajf9I/AAAAAAAABhI/4E9H6Fn2mjU/s640/DSC03286.JPG

a i kot bez zabawki nie został

https://3.bp.blogspot.com/-7p-XuiyBHGg/UKklmJWwBQI/AAAAAAAABgw/KtnaFcUeOXk/s1600/DSC03275.JPG

a to moja pierwsza narzuta patchworkowa
        https://4.bp.blogspot.com/-SPFU-mFDbEQ/T7e_fRGFCfI/AAAAAAAABao/8P0BH_lHt5A/s1600/DSC03097.JPG

Szyję też przebarwne torby smile

Uwielbiam jak coś w moich rękach powstaje. Czuję sie bogatsza, przez to, ze potrafię zrobić coś z...niczego? (narzuta powstała z kawałka bawełny z Ikei, lumpeksowych koszul i ścinków z pościeli.
        • kadfael Re: Maniaczki robótek ręcznych tutaj są? 04.01.15, 16:35
          Aaaaaa! piękne! A robisz jakieś rzeczy na sprzedaż?
        • latarnia_umarlych Re: Maniaczki robótek ręcznych tutaj są? 04.01.15, 16:48
          te pokrowce do samochodu są absolutnie cudowne!
          • yenna_m Re: Maniaczki robótek ręcznych tutaj są? 04.01.15, 16:50
            Też mnie oczarowały smile
          • wilowka Re: Maniaczki robótek ręcznych tutaj są? 04.01.15, 18:01
            Dziękuję smile Na sprzedaż na razie nie robię, trochę rozdają na prezenty znajomym jak ktoś chce, albo wymieniam na rękodzieło. Np lalkę zrobiłam, zamieniłam na obrazek krzyżykowy, bo to podobny wymiar pracy.

Problem polega na tym, ze gdyby przeliczyć koszt włóczki i czas poświęcony, to żeby mi się opłacało, musiałabym dać cenę jakieś 150 zł za ten różowy chustoszal (100% wełny) a większość ludzi w Polsce jednak oczekuje, ze rękodzieło będzie tańsze niż sklepowe wytwory, bo jeszcze mają w pamięci, ze każda babcia jeszcze parę lat temu coś tam w każdym domu ściubolła. Ale... może faktycznie za jakiś czas pomyślę o sprzedawaniu? smile
      • wilowka Re: Maniaczki robótek ręcznych tutaj są? 04.01.15, 15:46
        Magiccarpet - pozostaje CI maszyna komputerowa - one tak nie hałasują smile
    • magdziol18 Re: Maniaczki robótek ręcznych tutaj są? 04.01.15, 15:57
      Ja, koce, czapki, hand warmers, marzą mi sie skarpety i czapki na drutach.
      Znasz te blogi:

myrosevalley.blogspot.com i

Attic24 ?
      • yenna_m Re: Maniaczki robótek ręcznych tutaj są? 04.01.15, 16:51
        Super jest ten blog!
    • kadfael Re: Maniaczki robótek ręcznych tutaj są? 04.01.15, 16:37
      Same zdolniachy te emamy smile
      Czasami, jak mam fazę, to i owszem. Wolę na szydełku niż na drutach. Przede wszystkim czapki i szale. Od lat nie zrobiłam swetra czy kamizeli - kiedyś mi się zdarzało.
    • vi_san Re: Maniaczki robótek ręcznych tutaj są? 04.01.15, 17:03
      Zazdroszczę szydełka. Ja trochę frywolitkuję, ale tylko małe aplikacje, na nic dużego się nie porwałam, no i krzyżykami wyszywam.
    • kawad Re: Maniaczki robótek ręcznych tutaj są? 04.01.15, 18:21
      Melduje się szydełkowa maniaczka smile Haftuję też krzyżykami, ale szydełko jest u mnie na pierwszym miejscu.
      • andaba Re: Maniaczki robótek ręcznych tutaj są? 04.01.15, 18:29
        Obecna smile
    • beverly1985 Re: Maniaczki robótek ręcznych tutaj są? 04.01.15, 19:09
      Czasem robię na szydelku gwiazdki na choinke i daje kolezankom. Mnie się te ozdoby szydełkowe w ogóle nie podobaja (tzn. doceniam włozona prace, ale moim zdaniem kupne bombki są ladniejsze), za to kolezanki zachwycone. Jak bylam nastolatką to moja mama i ja wyszywałysmy obrazki krzyzykami. Wtedy byłam nimi zachwycona, teraz tak patrzę- mnóstwo pracy a raptem dome, drzewo, maryja czy inne byle co.
      Ostatnio widzialam do kupienia aplikacje wyszywane krzyzykami, od razu gotowe, made in china. kosztowały jakieś grosze,

Za to bardzo podoboają mi sie np. frywolitki na ubraniach, kolczyki ręcznie robione, generalnie moda uzytkowa. Nie potrafie tego niestety robić.
      • zona_mi Re: Maniaczki robótek ręcznych tutaj są? 04.01.15, 19:21
        Coś w tym jest - narobiłam tych gwiazdek i bombek, a na własnej choince żadnej nie mam.
        I też najbardziej lubię robótki użytkowe - bluzki, sweterki, różne takie, kombinacje wrobione w ciuchy niedzianinowe.
    • marusia_ogoniok_102 Re: Maniaczki robótek ręcznych tutaj są? 04.01.15, 21:27
      Ja próbowałam szydełka, wcześniej drutów, ale mi nie wychodziło niestety :<

Ja bardzo lubię szyć. Szyję sobie najczęściej cosplaye różnych postaci smile Ostatni wyszedł mi całkiem nieźle imho. Poza tym uwielbiam składać różne rzeczy - koszyczki, modele, karmniki i figurki big_grin
      • dziennik-niecodziennik Re: Maniaczki robótek ręcznych tutaj są? 04.01.15, 22:27
        > Ja bardzo lubię szyć. Szyję sobie najczęściej cosplaye różnych postaci smile

o mój Ty panie Boże
        pokaż natychmiast!...
        • marusia_ogoniok_102 Re: Maniaczki robótek ręcznych tutaj są? 05.01.15, 05:05
          Pojadę do domu, to zrobię zdjęcie tego najfajniejszego i ci wyślę big_grin
          • dziennik-niecodziennik Re: Maniaczki robótek ręcznych tutaj są? 05.01.15, 10:32
            niecznie!
            napisz chociaz jakie robiłas smile
            • dziennik-niecodziennik Re: Maniaczki robótek ręcznych tutaj są? 05.01.15, 10:33
              KOniecznie mialo byc wink
              • marusia_ogoniok_102 Re: Maniaczki robótek ręcznych tutaj są? 05.01.15, 15:00
                Jessie z Zespołu R smile (Pokemony)
                https://images1.wikia.nocookie.net/__cb20110816080558/pokemon/images/thumb/7/7a/Jessie.png/225px-Jessie.png
                • marusia_ogoniok_102 Re: Maniaczki robótek ręcznych tutaj są? 07.01.15, 20:45
                  Odbierz pocztę, dzienniku big_grin
    • dziennik-niecodziennik Re: Maniaczki robótek ręcznych tutaj są? 04.01.15, 22:34
      szydełko, druty, igła z nicią, przeplatanki ręczne.
      uwielbiam, to moj relaks smile
      patchwork nie dla mnie, nie mam cierpliwosci.
    • beata7305 Re: Maniaczki robótek ręcznych tutaj są? 04.01.15, 23:04
      Swego czasu haftowałam krzyżykami. Niestety mój wzrok już na to nie pozwala.
      Lubię szydełkować. Ostatnio zajmuję się wyłącznie haftem krzyżykowym - rozdaję znajomym kartki okolicznościowe.
      fotoforum.gazeta.pl/u/beata7305.html
    • wuika Re: Maniaczki robótek ręcznych tutaj są? 05.01.15, 07:12
      Krzyżykuję, chyba dużo, ostatnio się wzięłam za szycie maskotek. Moim marzeniem jest nauczyć się robić maskotki i np. czapeczki zabawne na szydełku smile
    • dehaef [...] 05.01.15, 08:12
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • zona_mi dehaef 05.01.15, 08:16
        Proszę usunąć reklamę z sygnaturki.
        • dehaef Re: dehaef 05.01.15, 10:38
          to tylko reklama bloga od kiedy nie można mieć bloga w sygnaturce?
          • zona_mi Re: dehaef 05.01.15, 12:21
            O ile nie jest to blog komercyjny - może być.
            Co innego taki z odnośnikiem do sklepu.
            Więc albo usunięcie sklepu z blogu, albo linku do blogu z sygnaturki, nie ma innej możliwości.
            • dehaef Re: dehaef 05.01.15, 12:24
              Zona daj spokój każdy ma na blogu linki do sklepów gdzie kupuje lub ulubionych, gdybym nie napisała, że sama mam sklep to bys nawet nie zareagowała prawda? każdy blog to reklama własna lub czyjaś, ale przykleiłaś się do mnie.
              • zona_mi Re: dehaef 05.01.15, 12:38
                Reaguję na każdy zauważony przejaw niezgodności z zasadami - jeśli widzisz jakieś przeoczone przez moderatorów nieprawidłowości - klikaj w kosz/pisz na priv, śmiało.
                Nick jako nazwa blogu, blog kierujący do sklepu - chyba nie ma tu żadnych wątpliwości.
    • conena Re: Maniaczki robótek ręcznych tutaj są? 05.01.15, 12:25
      obecna smile uwielbiam szydełko, to dla mnie najlepszy relaks.

przed świętami szydełkowałam gwiazdki na kiermasz do przedszkola, ale nie porobiłam zdjęć. do domu robiłam takie śmieszne na choinkę, o:
      https://photos-c.ak.instagram.com/hphotos-ak-xfa1/t51.2885-15/10864910_830729340298650_1033290390_n.jpg

na prezenty dla niemal wszystkich dziewczynek robiłam takie Angeliny Balleriny, zrobiłam ich kilka i ciut mi obrzydływink
      https://photos-c.ak.instagram.com/hphotos-ak-xfa1/t51.2885-15/10848101_285626134894546_250179971_n.jpg

robiłam też takie torebeczki dla dziewczynek
      https://photos-f.ak.instagram.com/hphotos-ak-xpa1/t51.2885-15/10549855_261041740758253_554990939_n.jpg

takie czapy dla dzieciaków robiłam, ku mojemu zdziwieniu nastolatek uznał, że są fajne i chodzi w takiej do szkoły
      https://photos-d.ak.instagram.com/hphotos-ak-xaf1/t51.2885-15/10724175_1478049535805827_741051661_n.jpg

kocyk szydełkowy też zrobiłam, a jakże, teraz się przymierzam do drugiego.
      https://photos-g.ak.instagram.com/hphotos-ak-xap1/t51.2885-15/10549900_1442257882707502_1709780886_n.jpg

i od razu musiałam robić w rozmiarze dla lali
      https://photos-a.ak.instagram.com/hphotos-ak-xpf1/t51.2885-15/10549877_1444105995855664_1276461782_n.jpg

poduszek natrzaskałam już jakiś tysionc pińcet, ta, moim zdaniem, najładniejsza
      https://photos-b.ak.instagram.com/hphotos-ak-xpa1/t51.2885-15/10499170_752666204771705_768705907_n.jpg

i koniec spamuwink ja naprawdę kocham szydełkować big_grin
      • yenna_m Re: Maniaczki robótek ręcznych tutaj są? 05.01.15, 12:40
        Jaki spam?
        Cuda, panie. Cuda... smile
        • conena Re: Maniaczki robótek ręcznych tutaj są? 05.01.15, 13:20
          no to prosz... wink
          na drutach, to tylko takie potrafię
          https://lh5.googleusercontent.com/--23YZ1xufEc/Umll4EnRc_I/AAAAAAAABTs/DYu0XkbNymQ/w538-h577-no/20131024_122151.jpg

i zdecydowanie wolę jednak szydełko.

tutaj ładnie widać kocyk dla lali
          https://lh6.googleusercontent.com/-wEiNU1HueyE/Ur3HUKnkEZI/AAAAAAAABdc/AP0-ViXBC00/w433-h577-no/100_9739.JPG

na ten rok w planach mam kocyk z takich kwadratów
          https://lh5.googleusercontent.com/-B97XtBD0lz8/UuAchjMwQ8I/AAAAAAAABjY/veXQ-Cba7m0/w769-h577-no/100_9808.JPG

i dywan ze sznurka.

szydełko jest o tyle fajne, że można je zabrać ze sobą wszędzie. ja mam zwykle przy sobie i jak np. czekam na córę, bo ona się baletuje to albo czytam albo szydełkuję. jak siedziałam w szpitalu z synkiem, to szydełko mnie najlepiej uspokajało. budzi lekką sensację, ale to miłe, bo jest pretekst do pogaduszek.
          szycie idzie mi bardzo średnio, ale to z braku czasu i chyba jednak bardziej kocham szydełko.
          • yenna_m Re: Maniaczki robótek ręcznych tutaj są? 05.01.15, 13:32
            Czaaaad!
            • conena Re: Maniaczki robótek ręcznych tutaj są? 05.01.15, 13:46
              dzięki big_grin
          • beataj1 Re: Maniaczki robótek ręcznych tutaj są? 05.01.15, 13:53
            Te granny squares z białymi brzegami to są chyba najładniejsze. Biały najlepiej podbija inne kolory. Ja swoje pierwsze zrobiłam z niebieskim ale to już nie ten efekt. Świetne te Twoje prace.

Szydełko jest świetne też lubie jego wygodę i to że zwykle trzeba pilnować tylko jednego oczka - a przy drutach to już całego szeregu - ile razy po to pospadało z druta i miałam kłopot. A już prucie robótek na drutach i nakładanie ich z powrotem na drut to koszmar smile
      • vi_san Re: Maniaczki robótek ręcznych tutaj są? 05.01.15, 14:55
        Umarłam z zazdrości! Cudeńka ci wychodzą spod szydełka! A dla mnie to jak magia... No, nie jestem w stanie pojąć, mimo, że kilka "szydełkowaczek" mnie uświadamiało, że "to łatwizna"... Baleriny prześliczne!
    • b.bujak przyjmę :) 07.01.15, 23:24
      wykorzystam wątek z myślą o kolejnym kiermaszu bożonarodzeniowym;
      jakby któraś chciała zrobić parę ozdóbek na nasz szkolny kiermasz to proszę o kontakt na priv; rozliczenie do dogadania: kasa, materiały, datek na wskazany cel, inne...

na ostatni kiermasz przyniosłam kupne aniołki szydełkowe i zrobiły furorę! może tym razem zamiast allegro wykorzystam potencjał ematek ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka