Dodaj do ulubionych

Pomysł na własny biznes (dla kobiety)

14.01.15, 13:25
Od jakiegoś czasu noszę się z takim zamiarem,ale nie wiem jaki obrać kierunek i w którą branżę uderzać.Nie miejcie do mnie pretensji - to jeszcze nie jest żaden zarys nawet, na razie tylko pomysł zakiełkował w mojej głowie...Czy są tutaj emamy prowadzące z sukcesem swój własny biznes? Pytanie ze strony osoby jeszcze przed 30 - tką, mającej na swoim koncie dwie bardziej poważne prace jakoś tam liczące się w CV (chyba nie są to jednak branże,w których chciałabym się dalej rozwijać), raczej z nastawieniem na samodzielne prowadzenie działalności...A wszystko to w ok. 120 - tys. mieście,o bliskim położeniu granicy z Niemcami.Jeśli chodzi o gospodarkę to dość dobrze rozwinięty przemysł informatyczny,czyli coś zupełnie nie dla mnie...Przeważająca część ofert pracy to stanowiska dla handlowców i doradców klienta,w dalszej kolejności standardowo pracowników biurowych,także księgowych i spedytorów. I co by tutaj wymyślić? Pytanie oczywiście nie z perspektywy Warszawy, gdzie wiele wariackich pomysłów może się "przebić"...
Obserwuj wątek
    • priszczilla Re: Pomysł na własny biznes (dla kobiety) 14.01.15, 13:33
      Co umiesz i ile masz pieniędzy na start?
    • angry.bird Re: Pomysł na własny biznes (dla kobiety) 14.01.15, 14:19
      Ja to bym najchętniej otworzyła przytulną kawiarnię, w pięknym miejscu i kto wie może tak zrobię
    • wielkanocnaniespodzianka Re: Pomysł na własny biznes (dla kobiety) 14.01.15, 14:26
      No,tu to w większości są właścicielki świetnie prosperujących firm....było kilka podobnych wątków,w których babki pisały o swych pomysłach. Jednak cokolwiek napisały a zdaniem ematel nie miało to szans....
    • empirical Re: Pomysł na własny biznes (dla kobiety) 14.01.15, 14:31
      Często te biznesy są bardzo związane z konkretną dziedziną wymagającą specyficznej wiedzy...
      Co Ci to da, jak Ci ktoś odpowie, że jest projektantem ciuchów i ma swój butik, lub ma swoje biuro rachunkowe?

Sama myśl: "chcę mieć biznes" po prostu nie wystarczy.
    • julita165 Re: Pomysł na własny biznes (dla kobiety) 14.01.15, 14:35
      Pomyslu na interes Ci nie podpowiem bo nie mam a jak bym miala to może i sama bym skorzystała smile Natomiast mam wielu znajomych "biznesmenów i bezswomenów" smile, a i zawodowo mam z nimi sporo do czynienia i widzę to tak - po pierwsze czy dochód z tego interesu ma stanowić rzeczywiste źródło dochodu czy tak tylko chcesz sobie dorobić ? Bo jak myślisz o 500 czy 1000 zł to możesz sobie nawet serwetki haftować. Ale jeśli to ma przynosić prawdziwe profity to moim zdaniem należy przede wszystkim wystrzegać się interesów z którymi nie ma się i nie miało do czynienia. Najlepiej idą ludziom biznesy w branży, w której wcześniej pracowali, a w biznesie wykorzystują nie tylko wiedzę ale też kontakty, znajomości. Zaczynający od zera w zupełnie obcej branży albo cienko przędą albo już zbankrutowali. No i po drugie kasa na inwestycje, bardzo trudno coś zacząć i rozkręcić nie wkładając w to sporego kapitału, może jacyś wysokiej klasy specjaliści w wąskich dziedzinach. Skończyly się czasy handlu na rozkladach łózkach, już dawno temu. No i nie ma co pchać się w jakikolwiek handel detaliczny bo to albo śmiesznie male dochody albo wprost upadek
    • szmytka1 Re: Pomysł na własny biznes (dla kobiety) 14.01.15, 14:35
      otwórz angencję reklamowa i zatrudnij wszystkich troli z forum
    • eve-lynn Re: Pomysł na własny biznes (dla kobiety) 14.01.15, 14:40
      Teoria mojego męża jest taka, że o ile ktoś nie ma "talentu do interesów" - to znaczy potrafi wyczuć co "pójdzie", wchodzi w różne biznesy - od sasa do lasa - a każdy kończy się sukcesem (a takich ludzi jest niewielu), powinien zastanowić się co umie, na jaki temat ma wiedze i dopiero wtedy zastanowić się jak na tym zarobić.
      W innym przypadku ma niewielkie szanse na powodzenie. A jeżeli ktoś postanowi nagle, zupełnie od czapy, otworzyć sklep z farbami, bo sąsiad z 3 piętra już 15 lat taki prowadzi i dobrze mu idzie a teściowa powiedziała, że ona to nawet planuje remont to jej się przyda i może nawet sąsiadkę na malowanie namówi - to się może mocno pomylić.
    • wielkafuria Re: Pomysł na własny biznes (dla kobiety) 14.01.15, 14:45
      od kilku lat mam firmę. Ale zanim ją założyłam przez prawie rok zbierałam informację, doszkalałam się, szukałam wspólników, lokali, znałam wszystkie przepisy, ustawy itp.
      Zanim zaczęłam się tym zajmować (założeniem firmy) pracowałam jeszcze rok w korporacji i dopiero mając dobry i sprawdzony przez wszystkich swietych biznesplan, odeszłam z pracy.
      Nigdzi enie nauczyłabym sie tyle co na przykładzie własnej firmy.
      Podstawa to dobra księgowa (ja mam obsługe księgowo prawną, która ogarnia za mnie wszystkie rzeczy w ktorych sie nie specjalizuje).

reasumując: pomysł, sprawdzenie, wiedza, środki finansowe (moje były ogromne, na zero po 2 latach wyszliśmy), zarobki miesieczne na poziomie korpo a pracy o połowe mniej jak teraz wszystko samo hula smile wczesniej przez 1szy rok praca 24/dobe
    • thea19 zapytaj leszka czarneckiego 14.01.15, 16:33
      on wszystkie pomysly zamienia z zloto
      • asia-loi Re: pomysł 14.01.15, 21:08
        Ja mam pomysł na biznes, tylko potrzebna jest kasa, a ja jej nie mam i mieć nie będę - więc mogę zdradzić.
        Oto pomysł:
        sklep z ubraniami - potrzebny lokal i kasa na ubrania.
        Ale to mają być ładne i nie za bardzo drogie ubrania. Bo niestety, to co jest w sklepach to w większości brzydkie, drogie szmaty, a nie ubrania. Najczęściej: jeden rozmiar, jeden kolor i zawsze ostatnie. Żeby coś kupić to trzeba się nachodzić po sklepach i to jest też opinia wielu moich koleżanek. Myślę tu o rzeczach cenowo dostępnych dla większości ludzi czyli: np. bluzka do 100 zł - a nie 1000 zł, fajny sweterek do 150 zł - a nie 800 zł, kurtka do 300-400 zł a nie ponad 1000 zł, itd.
        • empirical Re: pomysł 14.01.15, 21:24
          tylko skąd weźmiesz producenta, który Ci wyprodukuje te super ciuchy za grosze?
          • asia-loi Re: pomysł 14.01.15, 21:54
            empirical napisała:

> tylko skąd weźmiesz producenta, który Ci wyprodukuje te super ciuchy za grosze?

Tacy producenci są, kwestia tylko dotarcia do nich. Mnie od czasu do czasu udaje się kupić takie fajne, niedrogie ciuchy. Ale fakt: czasami długo chodzę po sklepach, aż coś kupię, a czasami przez przypadek wejdę do jakiegoś sklepu i kupię coś fajnego chociaż wcześniej nie planowałam żadnego zakupu. Marzą mi się takie sklepy: wchodzę do sklepu a tam - o jakie to ładne, a tamto jakie ładne, a to świetne - nic tylko przymierzać i kupować. Teraz to jest tak, że jak muszę coś sobie kupić to mi się niedobrze robi na samą myśl ile będę się musiała nachodzić zanim coś kupię. Nie znoszę sklepów niby dobrych (drogich) - wchodzę, oglądam, większości ubrań za darmo bym nie chciała, a o cenę można się przewrócić i jeszcze ekspedientka (właścicielka) z muchami w nosie mierząca klienta nieładnym wzrokiem, i w sklepie żadnych innych klientów poza mną.
          • kernel.panic Re: pomysł 14.01.15, 22:24
            empirical napisała:

> tylko skąd weźmiesz producenta, który Ci wyprodukuje te super ciuchy za grosze?

Są sklepy, które takie ciuchy wprowadzają, można też tam postąpić zgodnie z ematkowym trendem kupowania od polskich producentów. Sukienka (same ładne) kosztuje 150-300 zł. Ekspedientka ogarnia rzeczywistość. Niestety trzeba się przejechać na wieś, więc to zabawa dla miejscowych i dociekliwych z gatunku 'jedna baba drugiej babie'.
            • ichi51e Re: pomysł 12.08.15, 19:58
              no to ja mam bardzo zle doswiadczenia z polskimi projektantami i producentami. ani tanie ani oryginalne a po pierwszym praniu na szmaty. do tego szaro bure i z dresowki z grupy na fb.
    • cosmetic.wipes Re: Pomysł na własny biznes (dla kobiety) 14.01.15, 21:30
      Prowadzę z sukcesem (jeśli za sukces uznać, że tylko DG utrzymuje naszą rodzinę, że mamy dość stabilne i dość przyzwoite dochody, że mamy już pewną markę w branży i że lubię tę robotę) swój "biznes" od 18 lat. Zaczynałam od wielkiej deski na kozłach i kalki - czyli inwestycja była niewielka. Kreśliłam i obliczałam, a ktoś inny podbijał pieczątke i zgarniał większość kasy. Po pół roku wzięłam na kredyt używane cinquecento i zaczęłam zasuwać po budowach jako zastępca zastepcy kierownika robót big_grin
      Teraz pracuję głównie palcem wskazującymtongue_out
      Branża budowlana, bez kierunkowego wykształcenia i uprawnień leżysz i kwiczysz.
      Pomogłam?
    • mama.gucia Re: Pomysł na własny biznes (dla kobiety) 14.01.15, 22:34
      Sam pomysl bezkosztowo zrealizowac sie nie da, a wiec ile planujesz zainwestowac?.
    • iziula1 Re: Pomysł na własny biznes (dla kobiety) 14.01.15, 22:42
      A co umiesz robić?
      Co lubisz?
      Co chcialabyś robić?
      Ja najpierw skończyłam 5 letnie studia, potem podyplomówka, potem roczne praktyki, potem dostałam prace zgodną z wykształceniem.
      A dopiero potem założyłam własną działalnośc - robię to czego się do tej pory uczyłam i zbierałam doświadczenie.

Gdybym zaczynała od zera? To nie wiem. Wydaje mi się,że miła herbaciarnia byłaby czymś zupełnie fajnym ale nie liczyłabym tu na kokosy smile bo ile można sprzedac filizanek herbaty .
    • elle.hivernale Re: Pomysł na własny biznes (dla kobiety) 14.01.15, 23:08
      Przydałoby się więcej danych, np. jaka branża cię interesuje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka