Dodaj do ulubionych

Stara szmata

25.01.15, 13:27
Skomplementowałam płaszcz koleżanki. Usłyszałam że to stara szmata, że się spieszyła i nawet nie zwróciła uwagi na to co zarzuciła na siebie.

Innej koleżance powiedziałam że ślicznie wygląda ( naprawdę wyglądała kwitnąco, świeża cera, ładna fryzura). Skrzywiła się i powiedziała ze całą noc nie spała i ma wory pod oczami.

Czy kobiety nie potrafią przyjmować komplementów? A może tylko mi trafiają się takie znajome wink? A może to podejrzane gdy kobieta kobiecie powie coś miłego?

Obserwuj wątek
    • pade Re: Stara szmata 25.01.15, 13:32
      Ja kiedyś wysłałam koleżance, której córka była u nas, sms z komplementem: ale masz rezolutną córcięsmile W odpowiedzi dostałam: o co Ci chodzi???
    • marychna31 Re: Stara szmata 25.01.15, 13:35
      takie zachowanie to tarcza ochronna. Miałam w LO koleżankę, która zawsze, w kółko opowiadała dowcipy o tym, jaka jest gruba. Wcale gruba nie była. Kiedyś spytałam ją o to, dlaczego to robi i powiedziała mi, że się boi, ze ktoś inny będzie szybszy i będzie sobie z jej figury dworował albo będzie po prostu krytyczny. W przypadku komplementu to też ucieczka od niebezpiecznego, dla danej osoby, tematu. Zresztą komplement łatwo jest odwrócić w uwagę krytyczną.
    • wyznawczyniiwielkiegoczerwia Re: Stara szmata 25.01.15, 13:41
      Spróbowałaby odpowiedzieć: wiem, dziękuję albo nawet samo dziękuję, to by szybko usłyszała, że skromna to ona nie jest. big_grin
      • niebieskakornelia Re: Stara szmata 25.01.15, 13:51
        big_grin

I jeszcze ten wzrok, taki podejrzliwy - pewnie kasę chce pożyczyć big_grin
        My kobiety za rzadko jesteśmy dla siebie miłe.
        • jematkajakichmalo Re: Stara szmata 25.01.15, 14:43
          Ja posune sie troche dalej i smiem napiac, ze my Polki...
          Odkad mieszkam w De nie spotkalam sie z czyms takim u dziewczyn/kobiet innych narodowosci. Czesto przyjmuja komplementy baardzo chetnie smile
          • snakelilith Re: Stara szmata 25.01.15, 15:00
            jematkajakichmalo napisała:

> Ja posune sie troche dalej i smiem napiac, ze my Polki...
            > Odkad mieszkam w De nie spotkalam sie z czyms takim u dziewczyn/kobiet innych n
            > arodowosci. Czesto przyjmuja komplementy baardzo chetnie smile

Bo w Polsce mamy kult martyrologii. Spełniona jest ta, która cierpi, poświęca się, której zawsze wiatr w oczy, ta która celebruje nieszczęścia i ta, która umniejsza własne sukcesy. Przyjęcie komplementu znaczyłoby, że jest (stało się) w naszym życiu coś pozytywnego i to jest WIDOCZNE DLA INNYCH (!), a to rozwaliłoby nasz wizerunek wiecznie pokrzywdzonej, ale za to moralnie wyższej ofiary.
    • heca7 Re: Stara szmata 25.01.15, 14:00
      To podobno u nas normalne wink Kobiety mówią, że sukienka jest stara, była tania lub zarzuciła cokolwiek na siebie. Taki chyba rodzaj nonszalancji, udawania, że do ubioru i wyglądu nie przywiązuje się dużej wagi. Bo jeszcze ktoś pomyśli , że w głowie ma tylko ciuchy i lakiery.
    • triismegistos Re: Stara szmata 25.01.15, 14:41
      To jeszcze nic. W wątku obok taka jedna się żali, że ją baby na imprezie skomplementowały, a inne całkiem na serio radzą jak się najzłośliwiej odgryźć za te komplementy.
      Nie ogarniam.
      • a.va Re: Stara szmata 25.01.15, 15:40
        Też o tym pomyślałam smile Może te koleżanki odbierają komplementy, jak niektóre emamy w tamtym wątku - skoro mówię, że ślicznie dziś wyglądasz, to znaczy, że normalnie wyglądasz okropnie; skoro mówię, że masz fajny płaszcz, to znaczy, że ta kurtka, w której byłaś tydzień temu, była do niczego.
        • bi_scotti Re: Stara szmata 25.01.15, 15:56
          Mnie najbardziej przeszkadza gdy osoba skomplementowana przeze mnie ode razu poczuwa sie do skomplementowania mnie i czasami mozna dokladnie wyczuc, ze jest to takie na sile poszukiwanie, co moge milego tej Bi_scotti powiedziec wink A ja naprawde, zaprawde, na moj dus, prawie komplementy bez wenetrznego oczekiwania, ze ktos mi sie zaraz, natychmiast odplaci mowiac, ze guziczki przy moim swetrze sa zachwycajace tongue_out Ale moze powinnam docenic, ze bycie milym wzbudza w ludziach chec payback ... no bo fajnie jest byc milym, eh smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka