Dodaj do ulubionych

Niemcy będą musieli ciężko odpokutować.

26.01.15, 15:59
"Zauważyłem, że kobiety, które przeczuwały albo wiedziały, co je czeka, z wyrazem śmiertelnej trwogi w oczach zdobywały się na to, aby żartować z dziećmi lub też je łagodnie przekonywać. Pewnego razu w przejściu podeszła do mnie zupełnie blisko jedna z kobiet i wskazując na czworo swoich dzieci, które grzecznie trzymały się za ręce, aby przeprowadzić najmniejsze przez nierówności terenu, szepnęła mi: "Jak możecie zdobywać się na to, aby zabijać te piękne, miłe dzieci? Czy nie macie serc?". Pewien starzec syknął do mnie: "Za ten masowy mord na Żydach Niemcy będą musieli ciężko odpokutować". Mimo to poszedł spokojnie do komory, nie zwracając uwagi na innych. "

Niestety ten człowiek się mylił. Niemieccy tak naprawdę nigdy realnie nie poniesli kary za popełnione zbrodnie w Europie. Od jakiegoś czasu wręcz próbuje sie ich wybielać, że to niby nie byli Niemcy a jacyś naziści. Nie znam narodu nazistów.
Po II WS Niemcy powinni być surowo ukarani za popełnione zbrodnie. Wszyscy bo oni wszyscy popierali ten zbrodniczy system.
Obserwuj wątek
    • gazeta_mi_placi Re: Niemcy będą musieli ciężko odpokutować. 26.01.15, 16:04
      Powinni wypłacić ciężkie odszkodowania Polsce oraz Żydom. Ktoś z mojej rodziny dostał odszkodowanie za przymusową pracę (w gospodarstwie rolnym) w Niemczech po 12 godzin na dobę, przez cztery lata.
      Osoba która odgadnie ile było tego odszkodowania dostanie ode mnie nagrodę niespodziankę - wierszyk na temat wskazanej nielubianej forumowiczki/forumowicza.
      • agaja5b Re: Niemcy będą musieli ciężko odpokutować. 26.01.15, 17:27
        Ze 2 tysiące?
        • gazeta_mi_placi Re: Niemcy będą musieli ciężko odpokutować. 26.01.15, 17:28
          Nie, ale znowu bardzo daleko też nie jesteś smile
          • agaja5b Re: Niemcy będą musieli ciężko odpokutować. 26.01.15, 17:31
            No to powiedzmy około 6
            • gazeta_mi_placi Re: Niemcy będą musieli ciężko odpokutować. 26.01.15, 19:22
              A nie, takie rozrzutne Niemiaszki z kolei nie były big_grin
      • lily-evans01 Re: Niemcy będą musieli ciężko odpokutować. 26.01.15, 17:53
        4,5 tysiąca?
        • gazeta_mi_placi Re: Niemcy będą musieli ciężko odpokutować. 26.01.15, 19:23
          Blisko wink
          • gazeta_mi_placi Re: Niemcy będą musieli ciężko odpokutować. 27.01.15, 12:37
            Dobra, byłaś najbliżej bo 4000 zł, nagroda Twoja big_grin
      • kandyzowana3x Re: Niemcy będą musieli ciężko odpokutować. 26.01.15, 18:08
        Pewnie jakies 10% tego ile emerytury dostaje iemiecki weteran wojenny.
      • run_away83 Re: Niemcy będą musieli ciężko odpokutować. 27.01.15, 18:52
        Cztery tys z hakiem jednorazowego odszkodowania plus dodatek do emerytury (początkowo sto pięćdziesiąt zł miesięcznie, teraz chyba ciut wyższy bo zrewaloryzowali).
      • mamawojtuska79 Re: Niemcy będą musieli ciężko odpokutować. 29.01.15, 16:52
        a moja babcia w ogóle nie dostała odszkodowania bo była tylko 3 miesiące na tzw. przymusowych robotach, w dodatku to była końcówka wojny więc w pakiecie miała dodatkowe atrakcje w postaci nalotów bombowych przez aliantów. Wujek mojego dziadka przeżył naloty dywanowe na Drezno, odszkodowań za przymusową pracę nie dożył, za to przez całe swoje powojenne życie miał depresję i syndrom stresu pourazowego.
    • unaw2228 Re: Niemcy będą musieli ciężko odpokutować. 26.01.15, 17:55
      Żeby choć bezpośredni oprawcy ponieśli karę za swoje zbrodnie. Wielu z nich nie odpowiedziało za swoje uczynki.
      • gazeta_mi_placi Re: Niemcy będą musieli ciężko odpokutować. 26.01.15, 19:24
        I żyło sobie wygodnie w Argentynie, Stanach i innych miłych państwach.
        • annajustyna Re: Niemcy będą musieli ciężko odpokutować. 26.01.15, 19:27
          I wjezdzalo legalnie na swoj wlasny paszport do Erefenu - vide niejaki dr M.
    • kol.3 Re: Niemcy będą musieli ciężko odpokutować. 26.01.15, 19:20
      Ależ sami Żydzi nic złego na szkopów nie powiedzą. Sami są autorami odwracania kota ogonem.
      • gazeta_mi_placi Re: Niemcy będą musieli ciężko odpokutować. 26.01.15, 19:24
        Mnie zastanawia (naprawdę zastanawia) z czego to wynika?
        • woman_in_love bo Polacy byli za dobrzy, a jak jesteś za dobra 26.01.15, 19:27
          dla innych to ci inni zawsze na łeb wejdą: jak nie Żydzi to chociaż teściowa, albo mąż z dzieckiem.

A jak jesteś zła, wredna i podła, to cię wtedy podziwiają i szanują. A przynajmniej boją się wejść na głowę.
          • gazeta_mi_placi Re: bo Polacy byli za dobrzy, a jak jesteś za dob 26.01.15, 19:30
            W sumie, tak ale musi być jeszcze jeden czynnik - zamożność społeczeństwa. Jak w powiedzeniu "A kto podskoczy bogatemu".... A wiadomo Polska jest uboższa.
        • croyance Re: Niemcy będą musieli ciężko odpokutować. 27.01.15, 19:09
          Pierwsze slysze.
        • misiu-1 Re: Niemcy będą musieli ciężko odpokutować. 27.01.15, 19:50
          gazeta_mi_placi napisała:

> Mnie zastanawia (naprawdę zastanawia) z czego to wynika?

To proste. Wynika to z tego, że Niemcy nie chcą już więcej płacić. Kanclerz Schroeder powiedział przecież jasno, że "czas niemieckiej pokuty dobiegł końca". Jeśli więc nie chciało się rezygnować z grubej renty za holokaust, trzeba było znaleźć innego potencjalnego płatnika i kłamliwą propagandą przekonać jego samego i cały świat o jego winie. I dobrze do tego nadali się Polacy, jako że na terenie ich państwa zlokalizowane były niemieckie obozy.
          • misiu-1 Uzupełnienie 27.01.15, 19:53
            ... i z tego, że władze polskiego państwa, w istotnej części składające się ze współplemieńców, nie dbają o polski interes narodowy.
            • kamykwskarpecie Re: Uzupełnienie 27.01.15, 22:12
              Ile dostaniesz działki?
    • zuleyka.z.talgaru Re: Niemcy będą musieli ciężko odpokutować. 26.01.15, 19:30
      Nie wszyscy Niemcy popierali nazizm - gdzieś wyczytała, że wszyscy?
    • snakelilith Re: Niemcy będą musieli ciężko odpokutować. 26.01.15, 20:19
      Co ty biedna zrobisz, jak niedługo ostatni Niemiec, który w 1945 roku miał przynajmniej 10 lat, zejdzie z tego świata? Będziesz pewnie pisała o genetycznych piętnach i narodzie opętanym na wieki szatanem, albo podobnych bzdurach. Weź się lepiej do roboty leniuchu, jak zamożność współczesnych Niemców w oczy cię kole.
    • pulcino3 taki trochę off top ... 27.01.15, 12:53
      Mnie zszokowała historia z tą dziewczynką w tle, ostatnie dni Helgi Goebbels
      https://img.joemonster.org/i/2014/04/zwk109.jpg

A najbardziej to
      "Kiedy Goebbels, nazistowski minister propagandy, zdał sobie sprawę z nieuchronności porażki, zadecydował, że będzie czekał na klęskę i śmierć u boku Führera. Inni czołowi naziści ochronili swoje dzieci, wysyłając je w góry lub za granicę, ale Magda Goebbels uznała, że będzie towarzyszyć mężowi wraz z dziećmi, by, jak sama mówiła, zakończyć życie całej rodziny w "jedyny słuszny i honorowy sposób".

Okropne.. 6 dzieci otruli cyjankiem zanim sami popełnili samobójstwo.

W życiu nie zrozumiem jak można w taki sposób poświęcić własne dzieci - w imię idei, "jedyny słuszny sposób?". Gdzie instynkt samozachowawczy matki?
      • pulcino3 taki trochę off top ... 27.01.15, 13:00
        jeszcze jeden fragment :
        "Gdy już znaleźli się w bunkrze, Magda nie mogła wytrzymać psychicznie widoku swych dzieci i po każdej rozmowie z nimi zalewała się łzami. Obsesyjnie układała pasjanse i ciągle leżała w łóżku. Dziećmi zajmowała się więc Traudl Junge, jedna z sekretarek Hitlera. Junge, która przeżyła wojnę, wspominała później, że dzieci były "szczęśliwe i radosne… nie spodziewały się, jaki los je czeka, a dorośli dokładali wszelkich starań, by się nie dowiedziały… Tylko najstarsza Helga czasami tak smutno, wymownie patrzyła swymi dużymi, brązowymi oczami… Nieraz myślę z przerażeniem, że jej dziecięce serce przejrzało grę pozorów dorosłych".

Czyli była szansa dla tych dzieci by również przeżyły
        • ksqz Re: taki trochę off top ... 27.01.15, 13:17
          Och, nie martw się tak bardzo, gdyby losy wojny się potoczyly troche inaczej to w przyszłości te 6 dzieci Goebbelsów bez zawahania wymordowałoby twoje dzieci. Ciekawe czy wtedy byś ich tak żałowała. Bo tak by zostały wychowane, wytrenowane, wytresowane,- że jesteś rasą niższą,służbę godną pogardy, że wobec ciebie mogą wszystko, a zamordowanie twoich dzieci z byle jakiego powodu to zysk dla świata ich ideałow.
          Oczywiście można było dzieci ukryć, zostawić przy życiu, licząc, że może przeżyją ..a może zawisną równiutko na szubienicy po wcześniejszych upokorzeniach.
          Można też było (co wielu nazistów zrobiło) za zrabowane trupom złoto dużo wcześniej ustawić swojej rodzinie nowe życie na innym kontynencie pod innym nazwiskiem. Widocznie Goebbelsowie byli zbyt rozpoznawalni by założyć, że to się uda.
          • pulcino3 Re: taki trochę off top ... 27.01.15, 13:31
            Może i masz rację, jednak strasznie to smutne i okrutne. Zarówno scenariusz spełniony, jak i twój hipotetyczny, który nie wątpię również mógł się spełnić.
            • bi_scotti Nie mam pojecia o jaka pokute moze chodzic ... 27.01.15, 13:49
              Niemcy obecne sa innym, na pewno madrzejszym i wybitnie compassionate spoleczenstwem. O to przeciez chodzilo. I stalo sie. Zamiast narzekac na brak pokuty, powinnismy docenic przemiane.

Za ugór ojczysty rozdarty,
              Za fali wiślanej pacz krwawy,
              Za Tatry skalane i Bałtyk,
              Za wrzesień śmiertelny Warszawy;

Za grób, co w słabnącym jak ulga
              Pokusą w męczeńskich dniach świeci –
              - Zbaw, Panie, kobiety i dzieci
              Z płonących pożarów Hamburga.

Za krzyż znieważony w kaplicach,
              Za krzywdę cmentarnych popiołów –
              - Zachowaj we wrażych stolicach
              Strzeliste gotyckie kościoły.

O Panie przez znak Twój na wieżach,
              Przez drzewo Twej męki i chwały,
              Prosimy Cię szeptem pacierza,
              Błagamy Cię burzą chorału.

W godzinach tryumfu nad klęską,
              Gdy w gniewie się Twoim objawisz,
              Daj siłę, daj radość zwycięska,
              A wyrwij nam z duszy nienawiść.

W pożarze piorunów, co walą
              W ostatnie bastiony i tamy,
              Daj sercom, niech z gruzów ocalą
              Twój święty na wieki Testament.

I bardziej wspolczesnie:

Każdy Twój wyrok przyjmę twardy
              Przed mocą Twoją się ukorzę
              Ale chroń mnie, Panie, od pogardy
              Przed nienawiścią strzeż mnie, Boże

Wszak Tyś jest niezmierzone dobro
              Którego nie wyrażą słowa
              Więc mnie od nienawiści obroń
              I od pogardy mnie zachowaj

Co postanowisz, niech się ziści
              Niechaj się wola Twoja stanie
              Ale zbaw mnie od nienawiści
              I ocal mnie od pogardy Panie...

• bramstenga Re: Nie mam pojecia o jaka pokute moze chodzic .. 27.01.15, 15:52
                Moim zdaniem jesteś bardzo naiwna, a to "współczucie" jest po prostu naskórkowe. W społeczeństwie niemieckim przez wiele lat trwała zmowa milczenia otaczająca hitlerowskich zbrodniarzy, którzy żyli jako szanowani obywatele. Takich przykładów jest mnóstwo! Ot, na przykład Heinz Reinefarth, kat Woli, a później burmistrz Westerland i poseł do landtagu. Dożył w spokoju późnej starości, nigdy nie stanął przed sądem. Wymierzenie sprawiedliwości tego rodzaju kreaturom to nie odwet ani zemsta, to zwykłe zadośćuczynienie. Zamordowanym na Woli tysiącom warszawiaków też zaserwowałabyś tego rodzaju rzewne kawałki? Bo chyba bardziej odpowiedni byłby Herbert: "i nie przebaczaj zaiste nie w twojej mocy przebaczać w imieniu tych których zdradzono o świcie".
                • pulcino3 Re: Nie mam pojecia o jaka pokute moze chodzic .. 27.01.15, 16:03
                  Dziwna jesteś. Żal mi po ludzku dzieci, które zapłaciły najwyższą karę za głupotę rodziców. Odniosłam się tylko i wyłącznie do tego przykładu a nie do całej krzywdy wyrządzonej przez wojnę wszystkim poszkodowanym narodom. Napisałam, że nie rozumiem jak ktoś może być na tyle zaślepionym, by usmiercić nawet własną rodzinę w imię chorych idei.
                  Jeśli ty mimo wszystko odczytałaś to jako rzewny kawałek i szybko wpakowałaś się w rolę poszkodowanej i ofiary , to proszę bardzo, co kto lubi, choć nie o tym był ten tekst...
                  • bramstenga Re: Nie mam pojecia o jaka pokute moze chodzic .. 27.01.15, 16:07
                    Hmm, drzewka nie widzisz? Przecież nie Tobie odpisywałam.
                    • pulcino3 Re: Nie mam pojecia o jaka pokute moze chodzic .. 27.01.15, 16:10
                      To przepraszam
                      • bramstenga Re: Nie mam pojecia o jaka pokute moze chodzic .. 27.01.15, 16:20
                        Nie ma sprawy, A Twoje zdjęcie wstrząsające (podobnie jak cała historia).
                  • ksqz Re: Nie mam pojecia o jaka pokute moze chodzic .. 27.01.15, 16:25
                    >Napisałam, że n
                    > ie rozumiem jak ktoś może być na tyle zaślepionym, by usmiercić nawet własną ro
                    > dzinę w imię chorych idei.

Bo wcześniej z premedytacją zamordowali setki, tysiące ludzi świadomie i dobrowolnie. Zagłodzili, zabili, eksperymentowali, zutylizowali, posłali do gazu cudze dzieci wiedząc co robią. To co, mieli teraz powiedzieć "ojejku, nasze dzieciątka oszczędźcie, przeciez niewinne są, to że wasze poszły z dymem to taki tam niezamierzony wypadek przy pracy.."
                    To nie jest "głupota". To określona ideologia i wolny wybór.
                • bi_scotti Re: Nie mam pojecia o jaka pokute moze chodzic .. 27.01.15, 17:59
                  bramstenga napisała:

> Wymierzenie sprawiedliwości tego rodzaju kreaturom to nie o
                  > dwet ani zemsta, to zwykłe zadośćuczynienie. Zamordowanym na Woli tysiącom wars
                  > zawiaków też zaserwowałabyś tego rodzaju rzewne kawałki? Bo chyba bardziej odpo
                  > wiedni byłby Herbert: "i nie przebaczaj zaiste nie w twojej mocy przebaczać w i
                  > mieniu tych których zdradzono o świcie".

Ale jak sobie wyobrazasz to "zadoscuczynienie"? Moim zdaniem, jedyna mozliwa droga to wyciagniecie wnioskow i wychowanie nastepnych pokolen na "nie kreatury". I to Niemcy, niemieckie powojenne spoleczenstwo uczynilo. Good for them, good for the rest of the world. Rosjanie np. tego nie uczynili - mimo potwornosci, ktorych sami doznali od swoich satrapow, wciaz wplatuja sie w ten sam mechanism - kolejne pokolenia nie sa wychowywane i nie wychowuja lepszych, madrzejszych ludzi. I to jest tragedia - dla nich samych i dla reszty swiata uncertain
                  • a.va Re: Nie mam pojecia o jaka pokute moze chodzic .. 27.01.15, 18:15
                    Zadośćuczynieniem mogłyby być np. wyroki dla zbrodniarzy. Wiesz, że ogromna większość Niemców pracujących w obozach nie została ukarana? Niemieckie sądy z reguły umarzały sprawy, traktowały postępowania po macoszemu, np. nie powoływały świadków z Polski, albo wydawały łagodne wyroki - 7 lat, 10 lat, po czym zbrodniarze wychodzili po 2 latach ze względu na zły stan zdrowia.
                    • bi_scotti Re: Nie mam pojecia o jaka pokute moze chodzic .. 27.01.15, 18:38
                      Ja jestem generalnie przeciwko jakimkolwiek wiezieniom wiec akurat w opcji "wyrokow dla zbrodniarzy" ja nie widze zadnego zadoscuczynienia, jedynie bezsilnosc prawa. Nadal uwazam, ze obrocenie krzywdy jednego pokolenia we wspolprace i pokojowe wspolistnienie nastepnych jest najlepszym mozliwym zadoscuczynieniem i faktycznym zabezpieczaniem tego, co chodzilo tym, ktorzy potwornosci przezyli - "Never Again!".
                      Do mnie przemawia concept Truth and Reconciliation Commission i temu podobne rozwiazania - wbrew pozorom, to one wlasnie daja ofiarom duzo wieksze poczucie uszanowania ich cierpienia niz umieszczanie oprawcow w wiezieniach.
                      • a.va Re: Nie mam pojecia o jaka pokute moze chodzic .. 27.01.15, 18:47
                        > Ja jestem generalnie przeciwko jakimkolwiek wiezieniom wiec akurat w opcji "wyrokow dla zbrodniarzy" ja nie widze zadnego zadoscuczynienia, jedynie bezsilnosc prawa.

Naprawdę jesteś za tym, że ktoś, kto bestialsko mordował, torturował, głodził, nie poniesie żadnej kary?

> Do mnie przemawia concept Truth and Reconciliation Commission i temu podobne rozwiazania - wbrew pozorom, to one wlasnie daja ofiarom duzo wieksze poczucie uszanowania ich cierpienia niz umieszczanie oprawcow w wiezieniach.

Nie sądzę, właśnie obejrzałam reportaż, w którym wypowiadał się były więzień obozu. Po wojnie ścigał Niemca, który zabił w obozie jego matkę uderzeniem kolby karabinu w głowę. Znalazł go, doprowadził do postawienia przed sądem. Niestety, wyrok był łagodny. Ten facet mówił o tym z żalem i poczuciem niesprawiedliwości. I to jest, moim zdaniem, powszechna reakcja, bo już w wielu filmach dokumentalnych i książkach się z nią spotkałam.
                        • bi_scotti Re: Nie mam pojecia o jaka pokute moze chodzic .. 27.01.15, 18:51
                          No dokladnie potwierdzasz moje przekonanie - wsadzenie przestepcy do wiezienia nie daje ofierze zadnego zadoscuczynienia, nie daje pokoju ani spokoju - od dawna juz wiemy, ze nie tedy droga. Oczywiscie, sa osoby, ktore trzeba izolowac ale to sie odnosi to tych, ktorzy maja mental health issues, z ktorymi wciaz jeszcze nie umiemy sobie radzic ale jesli chodzi o kwestie resocjalizacji, naprawy krzywd, zadoscuczynienia ofiarom to wiezienie nie jest zadnym effective rozwiazaniem.
                          • a.va Re: Nie mam pojecia o jaka pokute moze chodzic .. 27.01.15, 18:55
                            Ale on cierpiał z tego powodu, że wyrok był za niski. Że jego matka nie żyje, a tego sadystę wypuścili po 2 latach.
                            • bi_scotti Re: Nie mam pojecia o jaka pokute moze chodzic .. 27.01.15, 20:10
                              Zaden wyrok zycia matki by nie wrocil. I w tym problem - nie da sie "za dosc uczynic", mozna jedynie sprobowac sie porozumiec dokladnie dlatego zeby ... never again ... Jak do tej pory, przez stulecia, wsadzanie ludzi do wiezien, skracanie ich o glowe i inne tego typu kary nie zmienily niczego - nalezy wyciagnac wnioski. Niektorzy wyciagaja i jest wciaz szansa, ze kolejne pokolenia beda madrzejsze. O to chodzi.
                              • olikol Re: Nie mam pojecia o jaka pokute moze chodzic .. 27.01.15, 20:14
                                Nieprawda. Nieuchronność i surowość kary bardzo wielu powstrzyma przed popełnieniem czynu. Brak kary, lub jej niewspółmierna łagodnośc powoduje brak przejmowania się skutkami czynów, bagatelizowanie ofiary.
                              • d.o.s.i.a Re: Nie mam pojecia o jaka pokute moze chodzic .. 27.01.15, 23:40
                                >>Zaden wyrok zycia matki by nie wrocil. I

Ty sie chyba dzis czegos nacpalas. Wymordowano miliony ludzi, w komorach gazowych albo w inny wymyslny sposób a Ty pieprzysz, za przeproszeniem, o tym ze nie należy ich karać bo to nikomu zycia nie wróci??!! Oczadzialas? Sorry ale takie teksty w TAKIM dniu to juz nie naiwność ale chyba jakas wyrafinowana glupota wyższych lotów.
                          • bramstenga Re: Nie mam pojecia o jaka pokute moze chodzic .. 27.01.15, 20:25
                            DLA CIEBIE może nie jest, ale DLA OFIARY (bezpośredniej) tych zbrodni - tak. I rolą państwa jest zadbać właśnie o ofiarę, karząc sprawcę, również poprzez odizolowanie jej w wiezieniu na odpowiedni czas. Eliminacja lub dożywotnia izolacja ewidentnych zwyrodnialców typu Sydonia Bayer z łódzkiego obozu dla dzieci przy Przemysłowej czy Rudolf Hess była właśnie takim zadośćuczynieniem i zapewniła ofiarom bezpieczeństwo.
                        • dr.kalina Re: Nie mam pojecia o jaka pokute moze chodzic .. 27.01.15, 19:24
                          Co do karania Niemców- poczytajcie wspomnienia wojenne Karoliny Lanckorońskiej, świadka zbrodni nazistowskich. Po wojnie wręcz zniechęcano ją do składania zeznań, ale była uparta- zagroziła, że zrobi raban w prasie, jeśli nie pozwolą jej być świadkiem w sądzie.
                  • d.o.s.i.a Re: Nie mam pojecia o jaka pokute moze chodzic .. 27.01.15, 18:34
                    > for the rest of the world. Rosjanie np. tego nie uczynili

Dlaczego tego nie uczynili? Bo nie sa w samym srodku gospodarczych zaleznosci, jakie stworzyl po wojnie plan Marshalla I powstanie Europejskiej wspolnoty wegla I stali. Niemcy nie mieli wyboru! Rosjanie zmieniac sie nie musieli.
                    • a.va Re: Nie mam pojecia o jaka pokute moze chodzic .. 27.01.15, 18:40
                      Ja bym jednak polemizowała z tym, że Niemcy wychowują następne pokolenia lepiej. Wiedza o zbrodniach jest w Niemczech zamiatana pod dywan, wcale nie ma żadnego wychowywania młodzieży w duchu - tylko nie zróbcie tego, co dziadkowie. Po prostu Niemcy są bardzo bogatym krajem i dlatego nie ma tam aż takiego poparcia dla skrajnych idei jak w Rosji.
                      • anetchen2306 Re: Nie mam pojecia o jaka pokute moze chodzic .. 27.01.15, 19:15
                        a.va napisała:
                        "Ja bym jednak polemizowała z tym, że Niemcy wychowują następne pokolenia lepiej
                        > . Wiedza o zbrodniach jest w Niemczech zamiatana pod dywan, wcale nie ma żadneg
                        > o wychowywania młodzieży w duchu - tylko nie zróbcie tego, co dziadkowie"

Bzdura!
                        Moj syn, uczen 9 klasy niemieckiego Gymnasium bedzie jutro, podobnie jak wszystkie 9 klasy (ok. 150 uczniow) chodzil po miescie, beda szukali "Stolpersteine" (kamienie wmurowane w bruk tam, gdzie mieszkaly zydowskie rodziny), beda rozmawiali ze swiadkami tychze czasow, ktorzy przezyli pieklo obozu. Uwazasz, ze tak wyglada zamiatanie pod dywan?
                        Wczoraj w szkole, w auli, odbyl sie koncert zalobny ku czci ofiar holokaustu, wszystkich ofiar usmierconych w obozach zaglady. Dzisiaj mlodziez (ponad 800 uczniow) uczestniczyla w nabozenstwie koscielnym (ekumeniczne spotkanie). Uwazasz, ze to malo?
                        W przyszlym roku, czyli w 10 klasie, odbeda "wycieczke" (bo tego wycieczka nazwac nie sposob) do wybranego miejsca kazni. Pojedzie z uczniami psycholog, nauczyciele religii i etyki, wychowawcy, nauczyciele WOSu, historii oraz niemieckiego (jezyka ojczystego).
                        Wyjazd OBOWIAZKOWY, oplacany przez szkole.
                        Lektury poswiecone tematyce holokaustu, zbrodniom III Rzeszy, przerabiaja od 2 lat.
                        • a.va Re: Nie mam pojecia o jaka pokute moze chodzic .. 27.01.15, 19:19
                          Ok, to przepraszam, powtórzyłam to, co usłyszałam w dzisiejszej Panoramie.
                          A jeszcze pytanie z ciekawości - czy jest mowa też o Polakach, nie tylko o Żydach? Bo piszesz o holokauście.
                          • anetchen2306 Re: Nie mam pojecia o jaka pokute moze chodzic .. 27.01.15, 19:41
                            Mowa ogolnie o ZBRODNIACH III Rzeszy.
                            W zeszlym roku czytali teksty i lektury poswiecone np. tematyce niemiecko-niemieckiej, glownie denuncjacjom (Niemcy donosili na Niemcow).
                            Dzisiejszy i jutrzejszy dzien poswiecony jest w szczegolnosci Zydom, z uwagi wlasnie na Auschwitz-Birkenau.
                            Od lat w szkole dziala takze Kolo zainteresowan "anty-rasizm" (dziwna nazwa, ale tak sie nazywaja: Anti-Rassismus-AG).
                            Na "zwiedzanie" obozow jezdzi zawsze psycholog: dzieciaki byly ZSZOKOWANE, pzerazone tym, co widzialy (chociaz sa przez cala 9 klase intensywnie przygotowywani wlasnie na SZOK).
                            Przewaznie jezdza do Dachau (z uwagi na odleglosc), czesc uczniow jezdzi (zwlaszcza tych, ktorzy na maturze wybieraja WOS lub Historie) wraz z nauczycielami do Oswiecimia: sa to wyjazdy calkowicie nieobowiazkowe, mimo to zawsze jest spora grupa. Sa to osoby, ktore sa dojrzale, by to miejsce zwiedzic (nie ma chichow, smichow i inszych glupkowatych zachowan, ktore niejednokrotnie obserwowalam wsrod polskich uczniow - uczylam przez 7 lat w polskim gimnazjum), by temu sprostac takze z perspektywy bycia Niemcem, bo w takim miejscu nawet modlitwa po niemiecku brzmi blznierczo (to zdanie zna prawie kazdy uczen w szkole mojego syna).
                            W naszej okolicy, a mieszkamy na prowincji, jest bardzo duzo szkol noszacych imie sw. Maksymiliana Kolbego, uczniowie doskonale sie orientuja, kim byl i jakiego wielkiego czynu dokonal.
                            Problemem jest wlasnie fakt powtarzania "zaslyszanych" i niesprawdzonych informacji. sad
                            • a.va Re: Nie mam pojecia o jaka pokute moze chodzic .. 27.01.15, 19:56
                              Wiesz, jeśli informacja jest podana w szanowanym programie informacyjnym, to nie mam powodu w nią nie wierzyć.
                              • a.va Re: Nie mam pojecia o jaka pokute moze chodzic .. 27.01.15, 19:59
                                Ojej, to tak zabrzmiało, jakbym podważała to, co napisałaś. Nie miałam tego na myśli. Po prostu słysząc tę informację w Panoramie, założyłam, że tak jest, jak mówią, bo to w porządku program. Dzięki za twoje wyjaśnienia.
                              • anetchen2306 Re: Nie mam pojecia o jaka pokute moze chodzic .. 27.01.15, 20:04
                                Tym bardziej przykre.
                                Wlasnie leci wydanie glownych niemieckich informacji na 1 programie (Tagesschau): pierwsza informacja jest informacja o Auschwitz, z drastcznymi zdjeciami ...
                                • jan.kran Re: Nie mam pojecia o jaka pokute moze chodzic .. 27.01.15, 20:19
                                  Ja bym sobie zyczyla zeby rosjanie sobie choc czesciowo posypali glowe popiolemi tyle naprzepraszali co Niemcy amaja za co Katyn ,Jalta, grabieze na ziemiach polskich ,gwalty o okrucienstwa dokonywane na niemieckich cywilach stalinizm,zrujnowanie polskiej gospodarki zeby tylko czesc wyliczyc.

• pulcino3 Re: Nie mam pojecia o jaka pokute moze chodzic .. 27.01.15, 21:51
                                Nie mieszkam w Niemczech, ale mam tam znajomych i rodzinę, wiem, że treści w szkołach o zbrodniach dokonanych przez Niemców podczas wojny, wyjazdy do byłych obozów koncentr. są obowiązkowe.
                            • jan.kran Anetchen 27.01.15, 20:00
                              Podpisuje sie obiema rekoma pod Twomi wpisami.Ale moje i Twoje dzeci uczeszczaly do niemieckich szkol ,moje w konserwtywnej Bawarii.I zarowno ja iTy znamy niemiecki jezyk ,kulture codzienne zycie.Latwo szczekac na temat Niemie powtąrzajac wytarte stereotypy.Proponuje osobom zainteresowanym jak Niemcy przerabiali swja przeszlosc poczytac troche literatury. A najlepiej to pomieszkac troche wDe a niepieprzyc glupot nie majac pojeia o czym sie pisze.
                              • a.va Re: Anetchen 27.01.15, 20:08
                                A może byś tak grzeczniej trochę pisała? Ja ciebie nie obrażam.
                                • anetchen2306 Re: Anetchen 27.01.15, 20:18
                                  Tez sie zgadzam. I rozumiem to, co chcialas powiedziec. Przecietny polski obywatel, nie majacy "wgladu" do niemieckich szkol, niemieckiej TV, niemieckiej literatury wierzy w to, co podaje zrodlo informacyjne, ktore uwaza sie za miarodajne.
                                  Nalezy sie tylko zapytac, komu tak zalezy na szerzeniu takiej "propagandy": my jestesmy ofiara, a ci paskudni Niemcy nie szanuja niczego i nic, i nie maja w ogole o historii pojecia.
                                  Z obiektywnym dziennikarstwem malo to ma wspolnego.
                                  Niestety wiele polskich portali informacyjnych, czesc stacji telewizyjnych, propaguje wlasnie takie "slepe dziennikarstwo": niesprawdzone informacje, wyssane z palca, pod okreslona publike. I wlasnie mnie przekonalas, ze manipulowanie opinia publiczna ma miejsce takze w naszym kraju, w Polse.
                                  • a.va Re: Anetchen 27.01.15, 20:27
                                    Nie sądzę, żeby to było manipulowanie, dziennikarka, która to mówiła, wiele lat mieszkała w Niemczech, pewnie po prostu miała inne doświadczenia i odczucia niż ty i nie sprawdziła, jak jest gdzie indziej. A druga sprawa, że rzeczywiście jakość dziennikarstwa w Polsce spada - coraz mniej pieniędzy, czasu, jakość przegrywa z ilością.
                              • anetchen2306 Re: Anetchen 27.01.15, 20:09
                                Masz racje: w Polsce bylam swiadkiem, jak uczniowie gimnazjum lub podstawowki probowali "prowokowac" nauczycieli rysujac (lub probujac rysowac) sfastyki. sad Reakcja szkoly: krotka pogadanka z uczniem. Zero dalszych konsekwencji.
                                W niemieckiej placowce: natychmiastowe zawiadomnienie radzicow, pogadanka przy rodzicach, zawieszenie (przewaznie 3 dni) ucznia w prawach i obowiazkach, wpis do akt.
                                Tak, nawet 3-4 klasistow z podstawowki, ktorzy "tylko sie popisywali" i "nie wiedzieli co rysuja".
                                • gepardzica_z_mlodymi Re: Anetchen 28.01.15, 08:10
                                  Ale to oczywiste, że inne konotacje tych gestów są w Polsce, inne w Niemczech.
              • d.o.s.i.a Re: Nie mam pojecia o jaka pokute moze chodzic .. 27.01.15, 17:05
                >>> Niemcy obecne sa innym, na pewno madrzejszym i wybitnie compassionate spoleczenstwem. O to przeciez chodzilo. I stalo sie. Zamiast narzekac na brak pokuty, powinnismy docenic przemiane.

Bi_scotti. Jestes moim forumowem wzorcem z Sewr naiwnosci ludzkiej smile no offence, tak po prostu mysle, ze jestes za dobra na ten swiat, zbyt duzo wiary w Tobie w dobroc. A przez to stajesz sie kompletnie zabawna w tej Twojej naiwnosci, czy jak to nazywasz "soul searching".
                Przemiana Niemcow mowisz? A co mieli robic? Toc dalej mordowac sie nie dalo, krematoria zamkniete, wojna przegrana, to jakie mieli wyjscie? Zrobili dobra mine do zlej gry I odzegnali sie od zbrodni braci I ojcow. Wyrazalo sie to miedzy innymi ukuciem nowego bytu "niby-narodu" nazistowskiego, od ktorego jako "Niemcy" mogli sie zupelnie odciac i potepic nie potepiajac przy tym samych siebie. Skreowali nowa rzeczywistosc, w ktorej mowi sie juz tylko o zbrodniach enigmatycznego narodu Nazistow, ktorzy wzieli sie z powietrza i takoz znikneli w odmetach historii - nikt ich wiecej nie zobaczyl. A Niemcy, czysci jak lza, nigdy nie winni, odrodzeni i tego typu rzewne historie.
            • ksqz Re: taki trochę off top ... 27.01.15, 13:50
              właśnie ginie jakiś dzieciak na Ukrainie
              oprócz tych setek w Somalii, Wenezueli czy innych dzikich państewkach ktorymi nie ma sobie co syty europejczyk głowy zawracać..
              tak jak mieszkańcy obozu przyzwyczaili się do codzienności trupów pod nogami
              tak i my się przyzwyczailiśmy, że co tam jakaś cudza wojna.. póki mojego majątku nie dotyczy to się nikt wychylał nie będzie . Popłaczemy sobie teoretycznie, popiszemy jak nam żal i przykro, wyrazimy w eter oburzenie i utyskiwanie,
              i pójdziemy zadowoleni ugotowac obiadek dla swoich zdrowych dzieciaczkow zapominajac po 3 minutach o tych gdzies tam, które właśnie w tym momencie rozrywa granat i o tych co w obozach uchodźcow brzuchy pęcznieja z głodu i chorob.
          • verdana Re: taki trochę off top ... 27.01.15, 15:16
            Albo i nie.
            pl.wikipedia.org/wiki/Albert_G%C3%B6ring
            Nie zawsze dziedziczy sie poglądy, naprawdę. Nie zawsze cała rodzina jest zła.
            • a.va Re: taki trochę off top ... 27.01.15, 16:35
              I taki człowiek zmarł w nędzy i zapomnieniu. A zbrodniarze żyli sobie dostatnio. Krew mi się burzy.
            • ksqz Re: taki trochę off top ... 27.01.15, 16:41
              Ta, dzieci wychowane w hitlerjugend na pewno mają inne poglądy niż przez lata im wpajano, jesli do żadnych innych nie mają dostępu.

Co do linku - doczytałaś, kto prawdopodobnie jest ojcem tego pana?
              • verdana Re: taki trochę off top ... 27.01.15, 16:45
                Ojciec pewny nie jest, brat tak.
      • annajustyna Re: taki trochę off top ... 27.01.15, 15:08
        Helga byla ich najstarsza? Otoz ich najstarsza coreczka najpradopodobniej bronila sie przed zazyciem trucizny - "mamusia" musiala jej na sile wciskac do gardla...
        • pulcino3 Re: taki trochę off top ... 27.01.15, 16:07
          Tak, Helga była najstarsza i wygląda na to, że musiała się bronić przed podaniem trucizny.
      • krejzimama Re: taki trochę off top ... 27.01.15, 16:43
        Trzeba się cieszyć, że Ziemia nie musiała nosić po sobie przynajmniej tych niemieckich pomiotów.
        • annajustyna Re: taki trochę off top ... 27.01.15, 19:13
          A co dzieci winne?
          • pulcino3 Re: taki trochę off top ... 27.01.15, 22:04
            annajustyna napisała:

> A co dzieci winne?

Również tego nie rozumiem, jaki wpływ te sześcioro dzieci miało, ze urodziło się w takiej a nie innej rodzinie. Nie wierzę, że już były przesiąknięte złem, bo najstarsze dziecko miało bodajże 12 lat - Helga, przy czym często już jako małe dziecko dawała wyraz że nie "sympatyzuje" z Hitlerem, miała duszę "buntowniczki". Dzieci chyba z resztą wyczuwają kto jest dobrym człowiekiem, a kto złym.
            Opinie, po tylu latach od zakończenia wojny, że to dobrze, że te dzieci zostały zabite świadczy, że wciąż nienawiść pielęgnujemy w sobie i nie poradziliśmy sobie jeszcze nawet z tak odległa przeszłością.
            • olikol Re: taki trochę off top ... 27.01.15, 22:57
              dzizas ... trzeba było być dziś w Auschwitz i powiedzieć w oczy tym resztkom ocalałym więźniom żeby przestali robić z siebie ciągle ofiary i nienawidzić, niech się umówią na piknik z zdrowymi wykarmionymi bogatymi dziećmi i wnukami tych którzy wymordowali im w wyrafinowany perfidny sposób całe pokolenie narodu, bo przecież należy wybaczać i być wspaniałomyślnym.

Wyobraź sobie, że psychol morduje ci dziecko. Doprowadza cię do nędzy, wygnania, pali żywcem twoją matkę. I żyje sobie spokojnie ze swoją rodziną, dzieci posyła do tej samej szkoły co by chodziło twoje, finansowo ma się nieźle bo się obłowił na tym co ukradł z twojego domu, jego ród się rozwija i wzrasta w zamożności, a twojego praktycznie nie ma. A wszyscy wokoło ci mówią, że nie powinnaś się krzywić na jego dzieci i wnuki, one niczemu nie są winne.

Przeżyj sama, a nie pchaj się do wspaniałomyślności wioząc się na cudzych plecach.
              • pulcino3 Re: taki trochę off top ... 27.01.15, 23:58
                Wiem i rozumiem o co ci chodzi, jednak mimo wszystko żal mi każdego dziecka, które nie chcąc musi umrzeć tylko dlatego, że urodziło się w złym czasie.
              • snakelilith Re: taki trochę off top ... 28.01.15, 01:09
                olikol napisała:

> dzizas ... trzeba było być dziś w Auschwitz i powiedzieć w oczy tym resztkom oc
                > alałym więźniom żeby przestali robić z siebie ciągle ofiary i nienawidzić, ni
                > ech się umówią na piknik z zdrowymi wykarmionymi bogatymi dziećmi i wnukami tyc
                > h którzy wymordowali im w wyrafinowany perfidny sposób całe pokolenie narodu,
                > bo przecież należy wybaczać i być wspaniałomyślnym.

A co te zdrowo wykarmione wnuki mają wspólnego z ofiarami z Auschwitz? Wielu odpowiedzialnych też ukarano, wystarczy przypomnieć sobie procesy norymberskie. Jasne, że nie uchwycono wszystkich, ale nie bardzo rozumiem, w jaki sposób współczesne pokolenia Niemców mają za to niby płacić? Każde ludobójstwo zaczyna się pogardą dla ludzi, a ja tu widzę taką samą pogardę dla tych, którzy nie mają z tymi zbrodniami nic wspólnego, a tylko urodzili się w nieprawidłowym kraju.
                I nie pieprz głupot, że Niemcy stały się bogate przez drugą wojnę światową, większość Niemców też w tym czasie masę straciło. Ciekawe też, że Związek Radziecki też nagrabił w tym czasie, ile się dało, a dzisiejsza ludność Rosji jakoś w wielkim dostatku nie żyje.
                • gepardzica_z_mlodymi Re: taki trochę off top ... 28.01.15, 08:16
                  Jak polscy i inni niewolnicy pracowali w gospodarstwach niemieckich to czyj dobrobyt budowali swój czy niemiecki?
                  • anetchen2306 Re: taki trochę off top ... 28.01.15, 10:02
                    ... a potem, ten caly "dobrobyt", ktory znalazl sie po niewlasciwej stronie Niemiec, zostal przez panstwo zwane DDR/NRD skonfiskowany, upanstwowiony, ograbiony (takze przez "przyjaciol ze ZSRR).
    • kozica111 Re: Niemcy będą musieli ciężko odpokutować. 27.01.15, 15:25
      To wynika z tego że w ludzkiej naturze jest szacunek dla silniejszego, słabszy zawsze jest traktowany jako ktoś gorszy, głupszy, pewnie jakieś atawizmy.
      • kim5 Re: Niemcy będą musieli ciężko odpokutować. 27.01.15, 16:44
        Rozumiem, że też czujecie osobistą odpowiedzialność, za to, co Polacy robili innym Polakom w latach 40. i 50.? Za działania bezpieki i krwawe rozliczanie akowców? Za Jedwabne i podobne zdarzenia.
        Bo ja nie czuję.
        • krejzimama Re: Niemcy będą musieli ciężko odpokutować. 27.01.15, 16:49
          W latach 40 i 50 to nie byli Polacy tylko ruskie kundle W Jedwabnym to nie byli Polacy. To co zrobili powoduje, że nie można ich nazwać Polakami.To były ludzkie śmieci.
          • kim5 Re: Niemcy będą musieli ciężko odpokutować. 27.01.15, 16:50
            Bez komentarza...
        • gazeta_mi_placi Re: Niemcy będą musieli ciężko odpokutować. 27.01.15, 17:32
          Ja nie bo moja rodzina była tu czysta, moi rodzice i dziadkowie nie byli czerwonymi szmatami. Za to potomkowie czerwonych niech się poczuwają, nie mam nic przeciwko.
        • gepardzica_z_mlodymi Re: Niemcy będą musieli ciężko odpokutować. 28.01.15, 08:20
          Gdybym miała babcię zbrodniarkę to tak czułabym odpowiedzialność i potrzebę zadośćuczynienia, problem tylko w tym, że najpierw część rodziny spacyfikowali Niemcy na Zamojszczyźnie a potem następną część dobiło NKWD na lubelskim zamku i UB.
    • mary_lu Re: Niemcy będą musieli ciężko odpokutować. 27.01.15, 18:36
      I niczego się ludzie nie nauczyli. Gdyby dziś wybuchła wojna, mordowaliby się do ostatka, bo tamten obrzydliwy Żyd, Niemiec, Ukrainiec.

Od kilku dni boli mnie wszystko, jak czytam te wypociny w necie, nie mogę wchodzić na portale z wiadomościami. To na Pudlu dopadł mnie film o separatystach mordujących jeńców.

Mój pradziadek, wielki, silny, mądry, wspaniały mężczyzna został zabity w Dachau, bo po roku pobytu tam dostał załamania nerwowego. Z roku na rok coraz lepiej go rozumiem.
    • vre-sna Re: Niemcy będą musieli ciężko odpokutować. 27.01.15, 18:47
      Czytając o tamtym tle, chodzi mi o sytuację gospodarczą i polityczną Niemców w ówczesnej Europie jednak dziwię się kultowi Hitlera. Ale być może na moje zdanie wpływa ma wiedza o tym co było potem.
      Ostatnio oglądnęłam Triumf woli. I żadna charyzma, a agresywny, szczekający nerwowy człowiek, drący, za przeproszeniem, ryja; stojący podczas przemówień na wielkich ambonach, w sumie odległy i nieprzystępny. Wrzask, wrzask, wrzask. Jak takie coś mogło porwać tłumy, kobiety. Bo one przecież pisały listy miłosne, wielbiły Hitlera.
      Niezrozumiałe jest dla mnie to, że można uważać sposób retoryki Hitlera jako doskonały przykład niebywałej charyzmy. Umiejętności przywódczych. Przecież on obiektywnie był śmieszny.
      Nie na temat odpowiedziałam, wiem.
      • mary_lu Re: Niemcy będą musieli ciężko odpokutować. 27.01.15, 18:53
        A Putin nie jest śmieszny? Ale wystarczy, że kanalizuje lęki i pragnienia przygłupów, utwierdza ich w przekonaniu, że kto inny jest winny temu, że żyją jak żyją. I obiecuje złote góry.
        • vre-sna Re: Niemcy będą musieli ciężko odpokutować. 27.01.15, 19:09
          Putin wzbudza lęk nie uwielbienie.
          To jest inny rodzaj oddziaływania.
          Tam było pełne uwielbienie dla plującego się, niearyjskiego w wyglądzie, człowieka. Który był mocno agresywny i niezrównoważony podczas wystąpień. On był antypatyczny.
          • kk345 Re: Niemcy będą musieli ciężko odpokutować. 27.01.15, 22:22
            Nieprawda- przykład z Putinem jest bardzo dobry, jego też kobiety wielbią a mężczyźni mu zazdroszczą, analogia jest widoczna
      • croyance Re: Niemcy będą musieli ciężko odpokutować. 27.01.15, 19:16
        Obwinianie za wszystko Hitlera to pewien ideologiczny wymysl. Gdyby cala reszta narodu zachowywala sie normalnie, JEDEN Hitler, nawet z kumplami, nic by nie byl w stanie osiagnac. Ale pojawil sie wtedy, kiedy kraj wlasnie kogos takiego potrzebowal, i zostal wybrany i wspierany przez Niemcow. Bzdura jest twierdzenie, ze jedna osoba - chocby nie wiem jak charyzmatyczna - byla w stanie doprowadzic innych do takiej rzezi, gdyby nie miala wiekszego poparcia.
        • vre-sna Re: Niemcy będą musieli ciężko odpokutować. 27.01.15, 19:40
          Właśnie to jest zastanawiające.
          Niemieckie wychowanie?
          Wczoraj, po raz kolejny, w tv obejrzałam Ostateczne rozwiązanie.
          Zadziwia racjonalizacja, mówienie o liczbach - liczby to w końcu nie ludzie tylko matematyka.
          Jak można było aż tak zmanipulować innymi, że emocje były mocno ukierunkowane np. na kulturę (sztuka - wielce ceniona przez nazistów). Z kolei zadanie, polegające na zabijaniu ludzi, nie uwalniało nawet promila tej empatii, która budziła się w Niemcu na widok namalowanego na płótnie obrazka.
    • straszny.upal Re: Niemcy będą musieli ciężko odpokutować. 27.01.15, 19:09
      Popieram.
    • run_away83 Re: Niemcy będą musieli ciężko odpokutować. 27.01.15, 19:16
      Nie zgodzę się z jednym - że wszyscy Niemcy byli nazistami i popierali Hitlera. Wielu oczywiście tak, pewnie nawet większość. Ale byli tacy, którzy po prostu wykonywali rozkazy - bezmyślnie albo ze strachu. A byli też i tacy, którzy Hitlera nie popierali i uprawiali cichą dywersję, pomagając komu mogli. W domu moich dziadków w podtarnowskiej wsi był za czasów okupacji posterunek niemieckiej żandarmerii. Dziadek, zmobilizowany w '39, a potem oficjalnie "zaginiony" był partyzantem, ale zaglądał do babci często-gęsto - urodziła w czasie wojny dwóch synów. A na strychu i w stodole dziadków przez pewien czas mieszkali ukrywający się Żydzi. Niemieccy żandarmi przez pięć lat nie zauważyli nic niepokojącego "nic nie widzieli i nic nie słyszeli". A żona komendanta posterunku cichaczem podrzucała mojej babci żywność.
      • croyance Re: Niemcy będą musieli ciężko odpokutować. 27.01.15, 19:17
        O tym wlasnie pisala Hannah Arendt, o banalnosci zla. Pisala np. o tym, ze Eichmann nie byl antysemita, tylko zwyczajnym biurokrata, i ze to jest bardziej przerazajace, niz nawet nienawisc.
        • croyance Re: Niemcy będą musieli ciężko odpokutować. 27.01.15, 19:20
          A swoja droga, po wojnie Niemcy desperacko szukali jakiejs pozytywnej historii w stylu 'nie wszyscy Niemcy wspierali nazistow', i znalezli wlasciwie tylko jedna - Otto & Elise Hampel, ktorzy roznosili po miescie antynazistowskie pocztowki.
          Troche malo.
          • gazeta_mi_placi Re: Niemcy będą musieli ciężko odpokutować. 27.01.15, 19:52
            Ano, trochę mało sad
          • snakelilith Re: Niemcy będą musieli ciężko odpokutować. 27.01.15, 20:32
            croyance napisała:

> A swoja droga, po wojnie Niemcy desperacko szukali jakiejs pozytywnej historii
            > w stylu 'nie wszyscy Niemcy wspierali nazistow', i znalezli wlasciwie tylko jed
            > na - Otto & Elise Hampel, ktorzy roznosili po miescie antynazistowskie pocztowk
            > i.
            > Troche malo.

Halo? A rodzeństwo Scholl? A grupa wokół Staufeneberga ze swoim niestety nieudanym zamachem na Hitlera? To Niemcy którzy zapłacili najwyższą cenę za opór, bo z nimi naziści też się nikt nie patyczkowali i traktowali ulgowo, tylko dlatego, że chodziło o Niemców. Mam starszą znajomą Niemkę, której najlepsza przyjaciółka został aresztowana i zniknęła z powierzchni ziemi za podzielenie się z przymusowym robotnikiem, jeńcem rosyjskim, kawałkiem chleba. Oglądacie za dużo filmów propagandowych pokazujących inscenizowane dla kamery marsze partyjne, a o prawdziwym życiu Niemców w latach 1933-1945 nie macie żadnego pojęcia. Nie piszę tego, by Niemców usprawiedliwiać i pisać, że nikt o zbrodniach na wschodnim froncie i obozach zagłady nie wiedział, ale wiele ludzi nie miało naprawdę pojęcia, jak wygląda prawdziwy plan Hitlera i ze strachu przed osobistymi represjami nie reagowała, gdy jeszcze można było coś zrobić.
            • vre-sna Re: Niemcy będą musieli ciężko odpokutować. 27.01.15, 20:39
              Większość jednak była za.
              Kobieta w Berlinie - ta relacja, oprócz opisu przegranej wojny mówi również o zawiedzionych nadziejach. I nie chodziło wcale o pokój na świecie.
              • vre-sna Re: Niemcy będą musieli ciężko odpokutować. 27.01.15, 20:50
                Ale oczywistym jest fakt, że nie wszyscy byli źli.
                Jednak oni nid mieli siły przebicia.
                Tak jak o Polakach - nie wszyscy byli zachowawczy. Nie wszyscy wydawali Żydów. Jest sporo świadectw mówíących o ukrywaniu Żydów. A i tak, pomimo zupełnie różniącej się sytuacji to Polaków obwinia się o tchórzostwo, nie porządnych Niemców.
                • vre-sna Re: Niemcy będą musieli ciężko odpokutować. 27.01.15, 20:58
                  Poza tym, co mną dziś wstrząsnęło, nie pierwszy raz, wielu zbrodniarzy wojennych dożyło starości. Chociażby Mengele, pseudolekarz, eksperymentujący na dzieciach nigdy nie odpowiedział za swoje bestialskie, sadystyczne uczynki.
                  To jest chore, że istniały organizacje? które takiemu śmieciowi dały szansę organizując ucieczkę.
                  Wiem, naiwnie się wkurzam. Ale to boli.
                  • karolina1974 Re: Niemcy będą musieli ciężko odpokutować. 28.01.15, 11:35
                    Polecam wstrząsający dokument "Portrecista"
                • croyance Re: Niemcy będą musieli ciężko odpokutować. 28.01.15, 17:19
                  Ale to za malo.

Juz ktos chyba przytaczal w tym watku to powiedzenie:

'Żeby zło zatriumfowało wystarczy tylko bezczynność dobrych ludzi'
            • sniyg Re: Niemcy będą musieli ciężko odpokutować. 28.01.15, 13:07
              Oj no tak, grupa Staufeneberga organizująca zamach w lipcu 1944 to faktycznie wybitny przykład braku poparcia dla nazizmu - spójrz może na datę. Mówi ci to coś? Panownie mieli Hitlera za totalnie nieudanego przywódcę, który swoimi niekompetentnymi działaniami narażał Niemcy na przegraną wojnę. Jeszcze w roku 1940 ten sam von Stauffenberg po wygranej kampanii we Francji był entuzjastą reżimu. Społeczeństwo popierało Hitlera, istnieją na ten temat liczne opracownia - może doczytaj trochę zamiast pouczać tu z wyższością, że za dużo propagandowych filmów oglądali. Niemcy w większości popierali Hitlera (oczywistym jest, że nie w 100% - nie ma narodu, który popiera swojego przywódcę w 100% - Koreę zostawmy jako wyjątek) ponieważ zapewnił on im materialny dobrobyt niemal do końca wojny. Dzięki wymordowaniu Żydów, planowanej rabunkowej eksploatacji krajów kupowanych, robotnikom przymusowym, wywłaszczaniom, rekwirowaniu wszystkiego co się dało, konfiskowaniu cudzej własności większość Niemców pamiętająca jeszcze kryzys lat 30-tych żyła na wysokim poziomie materialnym, państwo Hitlera zapewniało po prostu ludziom bezpieczeństwo materialne.
              • gauad Re: Niemcy będą musieli ciężko odpokutować. 28.01.15, 13:39
                Tak właśnie, akurat ten zamach to była chęć przejęcia władzy
                gdy okazało się, że Hitler nie ma szansy na wygraną więc i oni przegrają, to grupa Staufenberga chciała go zlikwidowac i zawrzeć układ żeby ocalić władzę, majątki i życie.
      • gazeta_mi_placi Re: Niemcy będą musieli ciężko odpokutować. 27.01.15, 19:19
        Tak samo jak ci od stodoły w Jedwabnem po prostu wykonywali rozkazy, bezmyślnie i ze strachu, za pomoc Żydom groziła śmierć nierzadko całej wiosce. Tylko jakoś mało kto chce ich usprawiedliwiać.
        • run_away83 Re: Niemcy będą musieli ciężko odpokutować. 27.01.15, 19:27
          Nie usprawiedliwiam tych, którzy dokonali zbrodni, niezależnie od tego czy dokonali ich ze przekonania czy ze strachu, dla pewnych uczynków nie ma usprawiedliwienia. Chodzi mi o to, coś innego - o to, że nie wszyscy Niemcy byli zbrodniarzami, zdarzali się tacy, którzy starali się postępować po ludzku.
          • a.va Re: Niemcy będą musieli ciężko odpokutować. 27.01.15, 19:35
            Ale jednak było ich zbyt mało, żeby nie dopuścić do wojny i zbrodni.
          • gazeta_mi_placi Re: Niemcy będą musieli ciężko odpokutować. 27.01.15, 19:49
            Teraz z Polaków robi się zbrodniarzy i głównych antysemitów.
      • jolie Re: Niemcy będą musieli ciężko odpokutować. 27.01.15, 19:39
        <Nie zgodzę się z jednym - że wszyscy Niemcy byli nazistami i popierali Hitlera. Wielu oczywiście tak, pewnie nawet większość.>

Fakty: Hitler doszedł do władzy LEGALNIE, popierany przez większość ze WSZYSTKICH klas społecznych. Idea 1000-letniej Rzeszy uwiodła Niemców jako naród. Z Żydami w Niemczech Hitler rozprawił się przy ogólnym poparciu społeczeństwa. Pojedyncze przypadki mitycznego "dobrego Niemca" nie mają tu nic do rzeczy.
        • straszny.upal Re: Niemcy będą musieli ciężko odpokutować. 27.01.15, 20:00
          Dzialan Hitlera nie popierali pacyfisci i swiadkowie Jehowy.
          • kamykwskarpecie Re: Niemcy będą musieli ciężko odpokutować. 27.01.15, 22:15
            Pacyfiści? Duża grupa big_grin

Buddyści i właściciele chomików pewnie też big_grin
            • straszny.upal Re: Niemcy będą musieli ciężko odpokutować. 28.01.15, 11:46
              Niestety, za mala sad
        • unaw2228 Re: Niemcy będą musieli ciężko odpokutować. 27.01.15, 20:01
          jolie napisała:

> <Nie zgodzę się z jednym - że wszyscy Niemcy byli nazistami i popierali Hit
          > lera. Wielu oczywiście tak, pewnie nawet większość.>
          >
          > Fakty: Hitler doszedł do władzy LEGALNIE, popierany przez większość ze WSZYSTKI
          > CH klas społecznych. Idea 1000-letniej Rzeszy uwiodła Niemców jako naród. Z Żyd
          > ami w Niemczech Hitler rozprawił się przy ogólnym poparciu społeczeństwa.

Oczywiście. Usłyszeli od niego, że za kryzys, Układ Wersalski, biedę, bezrobocie i inne plagi są odpowiedzialni Żydzi, a oni - Niemcy - są nadludźmi i należy im się Lebensraum kosztem Słowian i innych podludzi. Dzieciom wpajano propagandę narodowosocjalistyczną. Klasa robotnicza go uwielbiała a arystokracja może miała za parweniusza ale już gadki o rasie panów im nie przeszkadzały.
          Moja rodzina jest rodziną pogranicza - jedna gałąź to Polacy a druga Niemcy, jedni ginęli w obozach i więzieniach niemieckich a drudzy służyli w Wermachcie i SS. Przed wojną utrzymywali dość bliskie kontakty co nie przeszkodziło później niektórym (jednostkom na szczęście) z niemieckiej części ulec propagandzie nazistów.
        • snakelilith Re: Niemcy będą musieli ciężko odpokutować. 27.01.15, 20:18
          jolie napisała:

> Fakty: Hitler doszedł do władzy LEGALNIE, popierany przez większość ze WSZYSTKI
          > CH klas społecznych.

No ale to jest kłamstwo. W ostatnich demokratycznych wyborach NSDAP nawet w obliczu zaczynającego się terroru, likwidowaniu politycznej opozycji i strachu przed represjami, nie uzyskała nawet 50% procent głosów, więc o jakiej większości ty mówisz? Owszem, NSDAP stała się partią rządzącą i wprowadziła dyktaturę, w której nie było już żadnych innych partii do wybierania, ale czy dzisiaj wszyscy w Polsce popierają partię rządzącą?
          • vre-sna Re: Niemcy będą musieli ciężko odpokutować. 27.01.15, 20:30
            Czyli niedouczenie przeciętnego Niemca?
            Bo on p.rdolił tak samo jak współczesny Korwin. W dodatku mając tendencję do wpadania w swoisty amok podczas przemowy był, tak z boku patrząc, niezrównoważony.
            • snakelilith Re: Niemcy będą musieli ciężko odpokutować. 27.01.15, 21:04
              vre-sna napisała:

> Czyli niedouczenie przeciętnego Niemca?
              > Bo on p.rdolił tak samo jak współczesny Korwin. W dodatku mając tendencję do wp
              > adania w swoisty amok podczas przemowy był, tak z boku patrząc, niezrównoważony
              > .

Uwierz mi, współcześni Niemcy wałkują na okrągło efekt Hitlera i zastanawiają się, jak temu człowiekowi udało się uwieść i omamić nie tylko niedouczonych Niemców, ale także elity. Istnieją programy telewizyjne na przykład Phoenix, na których codziennie jest kilka dokumentacji na ten temat i bez żadnych upiększeń pokazywane są wszystkie niemieckie zbrodnie tego czasu, rozkładane na czynniki pierwsze, analizowane z przeróżnych stron i także z głosami ofiar i przeróżnych świadków. Także Polaków. Więc opinie jakoby współcześni Niemcy omijali ten temat, to wierutne kłamstwa. Od tygodnia mam w niemieckiej telewizji tylko Auschwitz i to w czasie najlepszej oglądalności. Nie ma siły, by dzisiejszy Niemiec robił sobie jakieś iluzje na temat historii własnego narodu. Ja dopiero w Niemczech mogłam zapoznać się z całą krasą dramatu 2 wojny światowej, w socjalistycznej Polsce ładowano mi w głowę bowiem tylko pasującą w system propagandę. Nic więc dziwnego, że dzisiejsze sondy w Polsce pokazują, że Polacy uważają Oświęcim za miejsce zagłady głównie Polaków, chociaż przerażająca większość tam zamordowanych to byli Żydzi. A przeciętny Niemiec wie na ten temat więcej, niż się Polakom wydaje. Trudno tylko, by pokolenia urodzone po wojnie sypały sobie popiół na czoło za grzechy swoich ojców i dziadków, oni płacą za to inaczej, staraniami o to, by historia nigdy się nie powtórzyła. I robią to z dużym sukcesem, w przeciwieństwie do innych, niby "nieskażonych" krajów, gdzie faszyzm na arenie politycznej ma się bardzo dobrze.
              • vre-sna Re: Niemcy będą musieli ciężko odpokutować. 27.01.15, 21:23
                Ale ja w to wierzę. Niemcy współczesne są absolutnie w innym miejscu mentalnym.
                Co nie ma wpływu, że górnolotnie mówiąc, naród o bogatym kulturalnym dorobku dał się omamić Austriakowi, samozwańczemu malarzowi i wizjonerowi. Ponoć jego trauma miała początek gdy matka umarła z powodu błędu Żyda-lekarza. Ludzie dali się opętać miernej, wrzaskliwej i agresywnej kreacji byłego artysty.
                To może wzbudzić zdziwienie.
              • sniyg Re: Niemcy będą musieli ciężko odpokutować. 28.01.15, 13:15
                No super, naprawdę super, że od tygodnia oglądasz w Niemczech filmy o Auschwitz. A jak tłumaczą Niemcy, że z pośród 6500 pracowników "pracujących" w Auschwitz (mowa o tym, którzy przezyli wojnę) skazano w Niemczech jedynie 29 osób? Jak tłumaczy się opieszałość sądów niemieckich?
          • jolie Re: Niemcy będą musieli ciężko odpokutować. 27.01.15, 21:05
            Nie pisałam o bezwzględnej większości to raz.
            Dwa: w wyborach parlamentarnych w lipcu 1932r. zwyciężyła NSDP uzyskując 37% poparcia - większość głosujących dobrowolnie wybrała Hitlera, nie socjaldemokratów, nie komunistów. Niczego nie sfałszowano. Od tego momentu Hitler stał się siłą polityczną, z którą ówczesny rząd musiał się liczyć.
            • jolie Re: Niemcy będą musieli ciężko odpokutować. 28.01.15, 08:55
              Zwyciężyła NSDAP oczywiście, nie zauważyłam literówki.
    • misiu-1 Re: Niemcy będą musieli ciężko odpokutować. 27.01.15, 19:40
      Współistnienie tuż obok siebie dwóch narodów przekonanych o swojej wyjątkowości we wszechświecie i wyższości nad inne narody, okazało się brzemienne w skutki. I, niestety, nie wygląda na to, aby te skutki skłoniły jednych i drugich do rewizji swojego przekonania.
      • vre-sna Re: Niemcy będą musieli ciężko odpokutować. 27.01.15, 20:34
        To, że było ich dwoje w tym samym czasie to raczej in plus.
        Teraz albo byś szprechał albo gawarił.
        • misiu-1 Re: Niemcy będą musieli ciężko odpokutować. 27.01.15, 20:43
          Ale ja nie miałem na myśli Ruskich. smile
          • vre-sna Re: Niemcy będą musieli ciężko odpokutować. 27.01.15, 21:35
            Misiu,
            a kogo miałeś na myśli?
            Z historii XX wieku w Europie tylko ci dwaj się kojarzą.
            • kamykwskarpecie Re: Niemcy będą musieli ciężko odpokutować. 27.01.15, 22:16
              Może chodzi o Islam Nation smile
            • misiu-1 Re: Niemcy będą musieli ciężko odpokutować. 28.01.15, 13:42
              vre-sna napisała:

> Misiu,
              > a kogo miałeś na myśli?
              > Z historii XX wieku w Europie tylko ci dwaj się kojarzą.

I błędnie. Bo Rosjanie nie mają wbitego do głów przeświadczenia o swojej wyższości nad innymi narodami. Wręcz przeciwnie, bym powiedział. Raczej kompleksy. Przekonanie o własnej wyjątkowości i wyższości ponad inne narody mają Niemcy (dziś może jest to głęboko schowane) i Żydzi.
            • zuleyka.z.talgaru Re: Niemcy będą musieli ciężko odpokutować. 28.01.15, 17:16
              Polaków. No przecież polska chrystusem narodów, naród wybrany - by cierpieć na miliony..... rzygać mi się chce, że nadal to istnieje w polsce. ( specjalnie pisane małymi literami).
    • ichi51e Re: Niemcy będą musieli ciężko odpokutować. 27.01.15, 20:08
      Tak samo jak japonczycy nigdy nie odpowiedzieli za to co sie stalo w Chinach czy Filipinach. Pracownicy jednostki 731 do ostatniej chwili palili dokumentacje zeby byc jedynymi zywymi nosicielami zdobytej wiedzy - i wielu znalazlo prace w US... en.m.wikipedia.org/wiki/Unit_731
    • anetchen2306 Re: Anetchen 27.01.15, 20:20
      Zglaszam post do usuniecia. Bez komentarza.
      • straszny.upal Re: Anetchen 27.01.15, 22:19
        Czemu? Nie lamie netykiety.
        • anetchen2306 Re: Anetchen 28.01.15, 07:51
          A myslisz, ze jego wypowiedz poleciala z powodu nietykiety???
          • straszny.upal Re: Anetchen 28.01.15, 11:15
            To mam nadzieje ze antysemickie, antypolskie i obrazoburcze komentarze Twojej sasiadki edelstein tez poleca. Zeby bylo sprawiedliwie.
            • anetchen2306 Re: Anetchen 28.01.15, 11:27
              Edel nie jest moja "sasiadka".
              Mam za sasiadow porzadnych, uczynnych ludzi a nie taki "szlachetny kamien" (doslowne tlumaczenie jej nicku).
              I nie chce byc nawet posadzana o sasiedztwo z "CZYMS" takim.
              • straszny.upal Re: Anetchen 28.01.15, 11:30
                To ciesze sie bardzo, ze tak uwazasz smile (y)
              • baltycki Re: Anetchen 28.01.15, 13:50
                Czy to wlasnie nie dla nazistow drugi czlowiek byl "CZYMS"?
                • anetchen2306 Re: Anetchen 28.01.15, 17:47
                  Nie, nie byl. Nazisci pogardzali niektorymi, wybranymi grupami ludzi, czyli nie wszystkimi ludzmi (uwazajac ich za gatunek "podludzi", samemu uwazajac sie na "nad-czlowieka").
                  Jezeli dla nazistow drugi czlowiek bylby czyms, to tez byliby "czyms". Z samym Führerem wlacznie.
                  Nick kogos, kto ukrywa sie pod pseudonimem, jest dla mnie CZYMS.
                  I nie, nie chcialabym tego CZEGOS miec za sasiada.
                  Edel jest na Forum tworem, kreacja. Jest dla mnie CZYMS.
    • hugu Re: Niemcy będą musieli ciężko odpokutować. 28.01.15, 08:46
      Ja wiem, co Niemcy powinni natychmiast i teraz zrobić, by nie być nadal sprawcami wojennego zła:
      Powinni zorganizować ośrodki terapii psychologicznej dla kolejnych pokoleń - ofiar wojny. Dla dzieci budzonych krzykami rodziców śniących o obozach koncentracyjnych, podlegających ich dziwnym, posttraumatycznym zachowaniom, a nawet dla wnuków.
      Jak na tak bogate państwo - koszt jak najbardziej do uniesienia. Gdyby mieli honor, zrobiliby to.

Początek XXI wieku, młoda, bardzo otyła kobieta. Kompleksy, zrujnowane życie osobiste.. Jest ostatnim ogniwem rodziny, którą zaczął niszczyć Oświęcim. Na niej Oświęcim kończy dzieło zniszczenia tej rodziny. Ona jest ostatnią - nie będzie dzieci, nie będzie nazwiska, pamięci, krwi.
      Rodzina kobiety mieszkała z dziadkiem, ocalałym z Oświęcimia. Miał obsesję na punkcie jedzenia. Ciągle karmił wnuczkę, wymuszał na niej jedzenie - bo ją kochał. Widział w obozie trupy zagłodzonych dzieci i był przekonany, że w razie powtórzenia się takiego zła jego grubiutka wnuczka będzie miała większe szanse na przeżycie. Tymczasem, mimowolnie, naraził ją na "nieprzeżycie" w gronie złośliwych rówieśników i "nieprzeżycie" genetyczne: z powodu problemów psychologicznych związanych z otyłością, będącą następstwem przeżyć dziadka, kobieta nie znalazła partnera, nie urodziła dzieci...

A powinna znacznie wcześniej odbyć terapię, w całości sfinansowaną przez sprawców traumy jej rodziny.

Niech Niemcy przestaną jedynie pierniczyć, jak im przykro, bo to łatwe jest i nic nie kosztuje. Niech zrobią coś konkretnego, co należy się ofiarom bez dwóch zdań - niech zapłacą za terapię bezpośrednich i pośrednich ofiar swoich strasznych czynów.
      • gazeta_mi_placi Re: Niemcy będą musieli ciężko odpokutować. 28.01.15, 10:06
        Bardzo przykre, może ta kobieta ma jeszcze jakąś szansę? Teraz nawet 40 letnie osoby rodzą, a schudnąć też pewnie może.
      • straszny.upal Re: Niemcy będą musieli ciężko odpokutować. 28.01.15, 11:17
        Pierwszy raz widze w necie kogos, kto sie wypowiada na temat nerwicy dzieci i wnukow ofiar ocalalych z Holocaustu. Jak moj tata o tym wspominal, to tylko sie wszyscy pukali w glowe.
        • m.cam Re: Niemcy będą musieli ciężko odpokutować. 28.01.15, 13:59
          Niedawno ukazała się dobra książka, poruszająca ten temat. "Oskarżam Auschwitz" Mikołaja Grynberga www.empik.com/oskarzam-auschwitz-grynberg-mikolaj,p1099784521,ksiazka-p
      • snakelilith Re: Niemcy będą musieli ciężko odpokutować. 28.01.15, 11:50
        hugu napisała:

> Ja wiem, co Niemcy powinni natychmiast i teraz zrobić, by nie być nadal sprawca
        > mi wojennego zła:
        > Powinni zorganizować ośrodki terapii psychologicznej dla kolejnych pokoleń - of
        > iar wojny. Dla dzieci budzonych krzykami rodziców śniących o obozach koncentrac
        > yjnych, podlegających ich dziwnym, posttraumatycznym zachowaniom, a nawet dla w
        > nuków.
        > Jak na tak bogate państwo - koszt jak najbardziej do uniesienia. Gdyby mieli ho
        > nor, zrobiliby to.

No i to robią, ignoracie. Hojni Niemcy wydają prywatnie miliardy rocznie na charytatywe cele (około 5 miliardów euro w roku 2013), duża część z tego idzie za granicę. Do tego przyjmują uciekinierów z różnych kryzysowych państw, gdzie toczą się wojny i prowadzi ludobójstwo. Sama znałam w latach 90-tych młodego chłopka z Kosowa, który z traumą wojenną i całą rodziną znalazł azyl w Niemczech. I Niemcy nie tylko opłacali mu terapię, tylko nawet dali pracę we własnym zawodzie oraz umożliwili nowe, bezpieczne życie. Polacy o takich ludzi się nie troszczą i robią jeszcze raban, jak ktoś ośmieli się zbierać raz w roku parę groszy na chore dzieci. Ja tu tylko słyszę, co Niemcy robić powinni, jakby wojna skończyła się wczoraj, a od tego czasu minęła już kupa lat i warto zapoznać się z tym nowym krajem za Odrą i spojrzeć na fakty, na to co Niemcy już od lat robią, a nie pielęgnować uprzedzenia.
        • gauad Re: Niemcy będą musieli ciężko odpokutować. 28.01.15, 13:19
          > zie oraz umożliwili nowe, bezpieczne życie. Polacy o takich ludzi się nie tros
          > zczą i robią jeszcze raban, jak ktoś ośmieli się zbierać raz w roku parę groszy
          > na chore dzieci.

Co ty pierd... olisz?? Mało ukraińców operujemy u mnie w szpitalu ?
          Skąd się biorą takie idiotki szczujące wszystkich przeciwko Polakom??
          • sniyg Re: Niemcy będą musieli ciężko odpokutować. 28.01.15, 13:31
            No pani przecież sama pisze, że mieszka na stałe w Niemczech. To podobny mechanizm jak u neofitów i gorliwość podobna. W skrócie "wybrałam Niemcy, więc kraj ten cudowny być musi, wyjechałam z Polski, więc musi tam być źle". Dość częste u osób, którzy wyjechali - pani jest tego bardzo ładnym przykładem.
            • gauad Re: Niemcy będą musieli ciężko odpokutować. 28.01.15, 13:33
              To jest koszmarne jak emigranci nienawidzą swojego dawnego kraju i jak uniżenie liżą tyłki nowym sponsorom lżąc polskość przy byle okazji. Tfu. Takim mętom powinno się odbierac polskie obywatelstwo.
              • straszny.upal Re: Niemcy będą musieli ciężko odpokutować. 28.01.15, 15:01
                Popieram.
        • gazeta_mi_placi Re: Niemcy będą musieli ciężko odpokutować. 28.01.15, 13:20
          A ile z tego idzie na Polskę? Tak z ciekawości pytam.
    • anusia_magda Re: Niemcy będą musieli ciężko odpokutować. 28.01.15, 09:32
      No niestety prawda jest taka że Niemcom żyje sie lepiej i to Polki jeżdżą właśnie do Niemiec i zajmują się za tanie pieniadze starymi Niemkami. Więc gdzie ta pokuta? sad
      • rosapulchra-0 Re: Niemcy będą musieli ciężko odpokutować. 28.01.15, 09:36
        Co to są "tanie pieniądze"?
        • anusia_magda Re: Niemcy będą musieli ciężko odpokutować. 28.01.15, 09:49
          coś tajemniczego
        • gazeta_mi_placi Re: Niemcy będą musieli ciężko odpokutować. 28.01.15, 10:04
          Małe pieniądze.
      • snakelilith Re: Niemcy będą musieli ciężko odpokutować. 28.01.15, 12:07
        anusia_magda napisała:

> No niestety prawda jest taka że Niemcom żyje sie lepiej i to Polki jeżdżą właś
        > nie do Niemiec i zajmują się za tanie pieniadze starymi Niemkami. Więc gdzie ta
        > pokuta? sad

A czyja to wina? Niemców? Mają czerwone dywany przed biednymi, ale moralnie wyższymi Polkami rozkładać? Praca ze starszymi ludźmi, to zresztą praca jak każda inna. Jak płacą uczciwe pieniądze, to nie ma czego się wstydzić. To Polacy pogardzają takimi ludźmi pisząc o zmywakach i podcieraniu pup. Więc widocznie Polacy czują się czymś lepszym, skoro proste prace uważają za poniżej własnej godności. Widać zresztą jak traktuje się starszych ludzi nad Wisłą, więc czemu się tu dziwić. Poza tym, jak masz dobre wykształcenie, masz zdolność do nauczenia się języka w stopniu komunikatywnym i jesteś odrobinę ambitna, to znajdziesz w Niemczech pracę w każdym zawodzie i możesz korzystać z tego dobrobytu, którego skąpi ci ojczyzna. Trudno żeby Niemcy pomagali Polakom zagospodarować własny kraj i tak ludzie już krzyczą, że to grabież i okupacja, gdy Niemcy otwierają w Polsce swoje fabryki. No to niech się nie wtrącają, niech się wyniosą, ciekawe, czy będzie lepiej.
        • sniyg Re: Niemcy będą musieli ciężko odpokutować. 28.01.15, 13:17
          Oj widzę, że niestety dość typowo emigrancka postawa. Niemcy cacy a Polacy be. Ale skoro Niemcy nie pogardzają jak sama twierdzisz pracą taką samą jak inna, czym tłumaczysz fakt że masowo wykonują ją właśnie Polacy?
          • gazeta_mi_placi Re: Niemcy będą musieli ciężko odpokutować. 28.01.15, 13:22
            Pytanie nie do mnie, ale odpowiem: są po prostu bardzo uczynnym i bezinteresownym narodem, więc chcąc dać szansę Polakom w zmywaniu, sprzątaniu i zmienianiu pampersów chorym wspaniałomyślnie rezygnują z tejże pracy abyśmy to my Polacy (także i Ukraińcy itp.) mogli ją w spokoju wykonywać, nie musząc konkurować z nimi. Bardzo wspaniałomyślna postawa.
            • sniyg Re: Niemcy będą musieli ciężko odpokutować. 28.01.15, 13:32
              Tak, to chyba dobry trop big_grin
          • anetchen2306 Re: Niemcy będą musieli ciężko odpokutować. 28.01.15, 18:47
            Nie tylko Polacy, nie tylko!
            Do opieki nad seniorami wyjezdzaja przewaznie panie 50plus: przynajmniej ja wylacznie takowe poznalam. Mlodych kobiet, tak do 40, jest bardzo malo. Powod jest jeden: rodzina, dzieci. A opieka nad seniorem wymaga jednego: dyspozycji,. I to pelnej. Zwlaszcza do opieki nad osoba z demencja, osob lezacych non-stop. Z taka osoba trzeba praktycznie zamieszkac, byc u niej dzien i noc. Wiec odpada ta praca juz w przedbiegach dla kazdej kobiety (Niemki), ktora co prawda jest na miejscu, ale ma wlasna rodzine, dzieci. Znam za to wiele kobiet (Niemek), ktore dorabiaja sprzataniem, kelnerowaniem w knajpach i restauracjach.
            Moja tesciowa (Niemka) tez przez dluugie lata dorabiala sprzataniem biur ubezpieczyciela, sprzatala gabinety dentystyczne, mieszkania prywatne.
            Gdybym nie miala rodziny, dzieci, byla dyspozycyjna, bez pracy, to tak, Altenpflege byloby dla mnie idealnym rozwiazaniem.
            Dla Niemca jest naprawde alles egal, KTO bedzie dogladal babci czy dziadka.
            Liczy sie jedno: starszy czlowiek musi byc zaopiekowany. A dochodzacy "pracownik", mieszkajacy na miejscu, niestety tak sie seniorem nie zaopiekuje.
            Polskie opiekunki zatrudniane sa zazwyczaj do opieki 24 godz. na dobe. Niemki wykonuja czynnosci przy seniorach, ktorzy az takiej intensywnej opieki nie wymagaja. Ciotka mojego meza (Niemca) opiekuje sie dwoma starszymi paniami we wsi. Chodzi do nich 5-6 razy dziennie: myje, robi posilki, czyta im, robi im zakupy, zamawia potrzebne lekarstwa, kontaktuje sie z rodzina mieszkajaca paredziesiat km dalej... Ale z nimi nie mieszka. W zwiazku z tym zarabia niewiele, nie moglaby sie z tych pieniedzy samodzielnie utrzymac.
            Bezrobocie w Polsce, wsrod kobiet 50plus jest calkiem spore. A ze za zachodnia miedza jest na takie wlasnie osoby zapotrzebowanie, to i obie strony z tego korzystaja. Oto fenomen polskiej opiekunki.
        • anusia_magda Re: Niemcy będą musieli ciężko odpokutować. 28.01.15, 13:57
          To nie chodzi że praca uwłaczająca ( absolutnie nie) , chodzi raczej o to komu sie to robi. Ok oni dobrze płacą bo maja kasę a skąd ? Obrabowali m.in nasz kraj dlatego im się wiedzie. Poza tym na bank taki mąż lub ojciec danej Pani brał udział w wojnie a rodzice głosowali na Adolfa. Tak mam im to za złe.
          Dodam jeszcze że traktuja nas tam jak ludzi drugiej kategorii. Nie zapomnę jak pojechałam i zatrzymała nas służba graniczna jakies 20 km po minięciu granicy. Przetrzepali bo mysleli że coś przemycamy. Niestety pomylili się ale zachowani jednego było karygodne ( prawie krzyczał jak esessman), także, nadal sa jacy są. Byłam raz i mi wstarczy. No ale jak ktos to lubi ...
          • gazeta_mi_placi Re: Niemcy będą musieli ciężko odpokutować. 28.01.15, 14:01
            Inna emigrantka się żaliła, że uczynni niemieccy sąsiedzi gdy raz zaprosiła do siebie koleżankę z Polski (nie robiły imprezy) nasłali na nią policję.
          • baltycki Re: Niemcy będą musieli ciężko odpokutować. 28.01.15, 14:13
            > Ok oni dobrze płacą bo maja kasę a skąd ?
            Z ubezpieczalni.
            Ubezpieczenie pielegnacyjne jest w germanii obowiazkowe i z niego wyplacane sa swiadczenia pielegnacyjne dla ludzi wymagajacych pielegnowania.
            • anusia_magda Re: Niemcy będą musieli ciężko odpokutować. 29.01.15, 09:08
              matko, ale to wszystko świadczy o tym że mają dobre zarobki, ubezpieczają sie potem maja na opiekę, co nie zmienia faktu że ich dobrobyt , jako państwa wziął się z kradzieży
              • gazeta_mi_placi Re: Niemcy będą musieli ciężko odpokutować. 29.01.15, 10:21
                Dokładnie, co się stało z całym majątkiem żydowskim, złotem? Część może i odzyskano, a reszta? Żydów roztopili w piecach krematoryjnych, ale złota na pewno nie, oni nawet żywym ludziom złote zęby wyrywali kanalie. I co? Po wojnie wszyscy grzecznie oddali te wszystkie złota i inne precjoza? Ludzie naprawdę są tacy naiwni czy udają? Nawet koncern Nivea wzbogacił się na pracy przymusowych robotników. Dajcie mi na cztery lata darmowych robotników (za jedzenie i mieszkanie w stodole) to też się dorobię.
                • anusia_magda Re: Niemcy będą musieli ciężko odpokutować. 29.01.15, 12:13
                  ludzie nie chcą tego widzieć a w telewizji ogladałam jak to juz z 5 lat przed wybuchem wojny niemcy wysyłali swoich szpiegów do Polski, którzy m.in chodzili po muzeach i ogladali nasz earodowe dzieła sztuki, potem mieli to wszystko spisane i podane na tacy żeby sobie zabrać, to była mega kasa( ogólnie z całej grabieży) mimo że wojnę przegrali to się na nie wzbogacili a dzisiaj nas i tak powoli zdobywaja ...ekonomicznie czyli wychodzą na swoje , ale cóż lepiej tego nie widzieć...
                • straszny.upal Re: Niemcy będą musieli ciężko odpokutować. 29.01.15, 12:20
                  Ulokowany w szwajcarskich, "neutralnych" bankach.
        • baltycki Re: Niemcy będą musieli ciężko odpokutować. 28.01.15, 14:07
          > Jak płacą uczciwe pieniądze,
          Ok. 1.300€/mies. 7dni w tygodniu, 20h/doba (2 godz. przerwy w ciagu dnia, w nocy tylko dyzuruja.. znaczy spia na dyzurze), czesto wykonujac rowniez prace pomocy domowej, oczywiscie bez dodatkowego wynagrodzenia..

Ciekawi mnie, jak rozwiaza teraz obowiazek zatrudniania za minimum 8,5€/h?

• annajustyna Re: Niemcy będą musieli ciężko odpokutować. 28.01.15, 14:47
            Brutto?
            • baltycki Re: Niemcy będą musieli ciężko odpokutować. 28.01.15, 14:52
              Netto, do reki.
            • baltycki Re: Niemcy będą musieli ciężko odpokutować. 28.01.15, 15:04
              Przeciez to praca na czarno, firmy posredniczace tylko kontaktuja polska opiekunke z niemiecka rodzina, rozliczaja sie juz bezposrednio, z reki do reki.
              • annajustyna Re: Niemcy będą musieli ciężko odpokutować. 28.01.15, 17:53
                Ok, no to placa nie najgorsza.
                • baltycki Re: Niemcy będą musieli ciężko odpokutować. 28.01.15, 19:05
                  Porownujesz do pacy za 40h/tydzien?
                  Ile wychodzi na godzine?
                  Ile na godzine zarabia polska opiekunka?
                  Niemieckich byloby conajmniej cztery na ten czas pracy.
                  • gazeta_mi_placi Re: Niemcy będą musieli ciężko odpokutować. 28.01.15, 19:20
                    Polska opiekunka zarabia około 10-15 zł na godzinę.
          • anetchen2306 Re: Niemcy będą musieli ciężko odpokutować. 28.01.15, 18:10
            "czesto wykonujac rowniez prace pomocy domowej, oczywiscie bez dodatkowego wynagrodzenia" A czym nazwiesz darmowy wikt, opierunek, zapewnienie mieszkania, koszty jego urzymania (prad, woda, ogrzewanie) i przewaznie jeszcze pokrycie kosztow biletu do Pl i z powrotem?
            Nie znam ani jednej opiekunki seniorow z Polski, ktora musialaby wynajmowac mieszkanie i sama sie utrzymywac z tego, co zarobi. Te 1300€ ma do wlasnej dyspozycji, nie ponosi praktycznie zadnych kosztow swojego utrzymania. A teraz porownaj ojca rodziny, Niemca, zarabiajacego w naszym regionie ok. 1600-1800€, muszacgo oplacic czynsz i wsio dookola. Faceta tez nie ma w domu przewaznie po 12-15 godzin dziennie (dojazdy). Takze pracuje w weekendy. na zmiany (spac wiec w nocy nie moze). Wiec te 1300€ "na reke" to naprawde sporo. Zwlaszcza, jak nie ma sie w De praktycznie zadnych wydatkow "na zycie".
            • jan.kran Re: Niemcy będą musieli ciężko odpokutować. 28.01.15, 18:24
              Anetchen slusznie pisze.
            • jan.kran Ingryd. 28.01.15, 18:47
              Dziekuje za Twoje wpisy.Tak pisze ktos kto zna niemieckie realia.Ja kocham Niemcy tak jak Polske i niemiecki jest moim drugim jezykiem.Moglabym miec ogromny uraz na tle niemieckim ,moj Tato byl w okrutny sposob torturowany przez gestapo,byl w obozie.Jednak byl madrym ,szlachentnym czlowiekiem i wybaczyl ,wiedzial ze to jest droga dla normalnego zycia dla niego.Po wojnie jego serdecznym przyjacielem byl zolnierz Wermachtu. Werner stracil jedynego brata na froncie wschodnim ,sam byl kilka lat w sowickiej niewoli ,potem mieszkal w DDR.Ich rozmowy pokazaly mi czym jest totalitaryzm niezaleznie od barwy.I. ze zrumienie i wybaczenie to droga do wolnosci i demokracji. Przyznaje ze denzyfikacja sie Amerykanom nie udala ale to temat rzeka.A czy nam po upadku naszego komunistycznego totalitaryzmu udalo sie rozliczyc wszystkich winnych ?
              • ingryd Mon cher Jean. Le Robinet 28.01.15, 22:08
                Je dois te décevoir, je ne suis jamais aller en Allemagne, je ne parle pas un seul mot d'allemand. je suis tout simplement une bâtarde entre les autres bâtards, mais bâtarde curieuse qui veut comprendre.
                Bref, vivons et laissons vivre les autres.
                Mes cordiales salutations wink
                • jan.kran Re: Mon cher Jean. Le Robinet 29.01.15, 10:21
                  ingryd napisała:

> Je dois te décevoir, je ne suis jamais aller en Allemagne, je ne parle pas un s
                  > eul mot d'allemand. je suis tout simplement une bâtarde entre les autres bâtard
                  > s, mais bâtarde curieuse qui veut comprendre.
                  > Bref, vivons et laissons vivre les autres.
                  > Mes cordiales salutations wink

Nie jestem rozczarowana smile Widocznie nie wszystkiego trzeba dotknac doslownie zeby zrozumiec. Pozdrawiam rowniez !

• anusia_magda Re: Ingryd. 29.01.15, 12:27
                jan.kran nie wiem jak wygląda droga do wybaczenia w tym wypadku, zarówno byli dobrzy i źli niemcy czy dobrzy i źli ukraińcy ( chodzi o zbrodnie na Wołyniu) ale nie potrafię sobiście zapomnieć im tych masowych mordów na niewinnych np. małych dzieciach, kobietach w ciąży i w ogóle na każdym człowieku, co nie znaczy że ich nienawidzę, po prostu gdybym musiała zarabiać za granica to wszędzie byle nie tam...nie potrafię że względu na pamięć moich bliskich... i miłoscia wileka darzyć też bym nie mogła. Niemieccy zbrodniarze wojenni nie zostali nalezycie osądzeni, ale że jestem wierząca to mam nadzieję że jak nie w tym życiu to może w innym ...sad
            • baltycki Re: Niemcy będą musieli ciężko odpokutować. 28.01.15, 19:15
              Wyjezdzajac do pracy poza miejsce zamieszkania jest tak, ze pracodawca zapewnia pracownikowi zakwaterowanie, diety na zwiekszone koszty wyzywienia oraz pokrywa koszty podrozy.
              Trudno wynajmowac mieszkanie, zeby pomieszkac w nim przez 2 godziny na dobe, w czasie przerwy w pracysmile.. Gdyby miala pecha i mieszkanie bylo dosc daleko, nawet by do niego nie zdazyla dojsc, juz musialaby wracac do pracybig_grin

Jezeli Niemiec z Twojego przykladu rowniez pracuje/jest do dyspozycji w miejscu pracy przez 22 godz/dobe przez 7 dni w tygodniu, to faktycznie zarabia niewiele.

Radzilbym sprawdzic ceny uslug opiekunczych firm niemieckich, dowiesz sie, kto na tym interesie zarabia.
              • anetchen2306 Re: Niemcy będą musieli ciężko odpokutować. 28.01.15, 19:33
                Alez ja wiem, jak wygladaja cenniki takowych firm, jak mizernie niski poziom uslug tez przewaznie swiadcza. I wiem tez, dlaczego Niemcy wola jednak zatrudniac Polki (synonim obowiazkowosci, solidnosci).
                Mieszkamy na prowincji (Pfalz), tutaj naprawde nie zarabia sie kokosow.
                Wiekszosc znanych mi mezczyzn, sasiadow, pracuje w 3-zmianowym systemie (glownym pracodawca jest amerykanska baza wojskowa w Ramstein).
                Placa brutto powyzej 2000€ jest sporym osiagnieciem.
                Wiekszosc seniorow korzysta z pan dochodzacych, pracujacych na czarno lub na 400€ Basis.
                Nie znam praktycznie nikogo, kogo zatrudnialaby agencja.
                Wszystko odbywa sie raczej bezposrednio, bez posrednika.
                Nie licze oczywiscie ambulatne Altenpflege, ktora oplaca Krankenkasse, a ktora zakrawa o kpiny: 10-20 min "opieki" na osobe dziennie sad
                • baltycki Re: Niemcy będą musieli ciężko odpokutować. 28.01.15, 20:12
                  > Nie licze oczywiscie ambulatne Altenpflege, ktora oplaca Krankenkasse, a ktora
                  > zakrawa o kpiny: 10-20 min "opieki" na osobe dziennie sad

Nie wiem, skad wzielas takie dane.
                  W zaleznosci od stopnia niesprawnosci przyznawana jest konkretna kasa ktora otzrymuje rodzina osoby wymagajacej opieki.
                  Otrzymuje od ubezpieczalni, wiec to nie jest tak, ze placi z wlasnej kieszeni polskim opiekunkom, najwyzej troche doplacasmile
                  Sprawdz, ile otrzymujesmile
                  nullbarriere.de/pflegekasseleistung.htm
                  • anetchen2306 Re: Niemcy będą musieli ciężko odpokutować. 29.01.15, 18:42
                    Skad takie dane?
                    Z mojego sasiedztwa: codziennie widze Auto z pracownica z "ambulante Pflegestation".
                    Pracownica spedza przewaznie 10-15 min, po czym udaje sie do nastepnego podopiecznego.
                    Sasiad 84 lata, rak skory, lekka demencja.
                    I te 15 min dziennie kosztuje wlasnie wszystko to, co KK placi sad
                    Prawie 300€ miesiecznie za 15 minut "opieki" dziennie.
                    Problemem jest to, ze orzeczenia o stopniu niesprawnosci przyznaja komisje, w ktorych zasiadaja ... przedstawiciele KK. I celowo zanizaja Pflegestufe, by zaoszczedzic.
                    Ostatnio byl przypadek sparalizowanego mlodego mezczyzny, ktoremu przyslugiwala sie pomoc tylko rano, podczas porannej toalety. Wieczorem ta pielegnacja mu sie nie nalezala (sam nie byl w stanie), wg KK mial czekac na umycie sie do nastepnego rana ...
                    Gdyby opieka oferowana przez panstwo byla taka super-hiper, nikt niedecydowalby sie na konkurencje z Polski. Opieka nad seniorami jest jednak paskudna. sad Ludzie LATAMI walcza o nalezyta Pflegestufe.
                • gazeta_mi_placi Re: Niemcy będą musieli ciężko odpokutować. 28.01.15, 20:15
                  >Niemcy wola jednak zatrudniac Polki (synonim obowiazkowosci, solidnosci).

No co Ty, dopiero co w innym wątku udowadniasz, że nie ma lepszych i gorszych narodów. Zatem (naśladując Ciebie z innego wątku) - przecież nie każda Polka obowiązkowa i solidna, dlaczego więc one?
                  • snakelilith Re: Niemcy będą musieli ciężko odpokutować. 28.01.15, 23:59

> No co Ty, dopiero co w innym wątku udowadniasz, że nie ma lepszych i gorszych n
                    > arodów. Zatem (naśladując Ciebie z innego wątku) - przecież nie każda Polka obo
                    > wiązkowa i solidna, dlaczego więc one?

Bo Polki są do tej pracy chętne, baranie. Nikt ich dziś już siłą do Niemiec na roboty nie zawozi, więc skoro decydują się myć te wredne, znienawidzone niemieckie tyłki, to musi im się już bardzo źle dziać w ojczyźnie. Podziękuj rodakom, że nie dba się tutaj w kraju o godne życie obywateli. Ja na taką ojczyznę chrzanię. Nie mogę być całe życie dumna tylko z tego, że przypadkowo urodziłam się tu a nie gdzie indziej. A ten kraj nie dał mi niestety żadnych powodów do tego, by go lubić. Nie chcę być do końca życia albo ofiarą i celebrować swoje pokrzywdzenie, albo dorobić się jednak czegoś i spotykać się z opinią innych rodaków, że jestem złodziejem, kombinatorem i innym wrogiem publicznym, bo dzieje mi się lepiej, niż reszcie tego moralnie wywyższonego przez stwórcę społeczeństwa. I jasne, całemu chamstwu i biedzie w Polsce winni są Niemcy i to co zrabowali 70 lat temu, koń by się uśmiał. Ciekawe co teraz dzieje się forsą z Unii i co Polacy z nią zrobią.
                    • gazeta_mi_placi Re: Niemcy będą musieli ciężko odpokutować. 29.01.15, 10:18
                      Dobrze, po co zatem siedzisz na forum "tego kraju", po co? Są fora niemieckie, angielskie, nawet jak masz problem to lepiej napisać na forum obecnego kraju bo dostępność różnych rzeczy (od psychologa do jakiejś tam fikuśnej przyprawy czy dobrego lekarza itp.) inna i tam ci lepiej podpowiedzą niż na polskim forum, zatem po co tutaj siedzisz?
                      • snakelilith Re: Niemcy będą musieli ciężko odpokutować. 29.01.15, 12:06

> Dobrze, po co zatem siedzisz na forum "tego kraju", po co? Są fora niemieckie,
                        > angielskie, nawet jak masz problem to lepiej napisać na forum obecnego kraju bo
                        > dostępność różnych rzeczy (od psychologa do jakiejś tam fikuśnej przyprawy czy
                        > dobrego lekarza itp.) inna i tam ci lepiej podpowiedzą niż na polskim forum, z
                        > atem po co tutaj siedzisz?

Po co? Bo mogę. I nikt mi tego nie zabroni. Przy okazji potwierdzam się tym, że nie zrobiłam żadnego błędu decyzją wyjazdu. A jak zrobię tym jeszcze trochę na złość polskim pseudopatriotom-faszystom, że nie mogą odebrać mi obywatelstwa, zamknąć do obozu, postawić pod ścianę, albo co jeszcze chętnie by z takimi jak ja robili, to jeszcze lepiej.
    • ingryd auschwitz wpisany w torzsamosc narodu niemieckiego 28.01.15, 14:58
      to sa slowa wypowiedziane wczoraj w bundestagu przez prezydenta niemiec.
      ja naprawde nie rozumiem tej wrzawy waszej. czy mozna jeszczej dosadniej okreslic odpowiedzialnosc swojego narodu za holokaust.
      i powiem wam jedno, ze pelna jestem podziwu dla pracy jaka niemcy jako narod wyjkonali nad swoja historia. nie znam innego narodu, ktory z pokora spuszcza glowe gdy sie im w twarz pluje z nienawiscia i obrzuca obelgami.
      mam dwie przyjaciolki serdeczne, niemki, poznalysmy sie przez nasze corki (przyjazn dziewczyn od przedszkola po studia). rozmawialam z nimi wielokrotnie na ten temat i one wyjasnily mi ze uczono ich w szkole ze nie maja prawa bronic sie przed tymi zarzutami poniewaz one sa UZASADNIONE i NIEDODPARCIA.
      nie zapomne nigdy gdy sabine przyszla pod szkole zaplakana, byla ogladac mieszkanie do wynajecia. wszystko bylo juz domowione z wynajmujacym, mieli zlozyc dokumenty lecz wlascicielka zobaczywszy jej panienskie nazwisko spytala sie czy jest niemka i po afirmacyjnej odpowiedzi, wyrzucila ja niemal na kopach z tego mieszkania. mnie by szlag na miejscu trafil, a sabine pociagajac nosem powiedziala tylko : ale przeciez nie wiesz co ta kobieta przezyla w czasie wojny, to jest normalne.
      miedzy nami tez byly momenty gdy zapadala ciezka cisza, kiedys gudrun opowiadala jak przyjechali do jej dziadka na pierwsze boze narodzenie po smierci babci, a tu choinka ubrana w .... banki. bo dziadek byl niewidomy i w pomylil paczki na strychu. ktoras z kolezanek zaytala jak dziadek stracil wzrok, gudrun na to ze na froncie wschodnim........ i popatrzyla sie wzrokiem zbitego psa na mnie....
      oj nie chcialabym byc niemcem z calym ichnim bagazem winy, za zadne pieniadze....
      • ingryd toZsamosc 28.01.15, 15:04
        jezusiemaryjoiwszyscyswieci !!!!!!
      • gauad Re: auschwitz wpisany w torzsamosc narodu niemiec 28.01.15, 15:15
        > oj nie chcialabym byc niemcem z calym ichnim bagazem winy, za zadne pieniadze..

Doprawdy? wolałabyś mieć rodzinę spaloną w komorach gazowych? Oglądac swoją babcię na zdjęciach stosu trupów z obozu? Albo tej rodziny nie mieć bo wszystkich wymordowano? I nie mieć z kim ubrać tej choinki? Jeśli dziadek na front poszedł pełen entuzjazmu zakochany w Hitlerze i jego wizji świata, to owszem, normalne, że wnuczce wstyd za takiego przodka i jego poglądy, wstyd że popierał zbrodniczy system.
        Jedni do bagażu winy się poczuwają inni nie. A faszyzm się w Niemczech powoli odradza, wracają do kraju potomkowie zbieglych hitlerowców. Już mogą czuć się bezpieczni.
        • ingryd Re: auschwitz wpisany w torzsamosc narodu niemiec 28.01.15, 15:47
          spokojnie, spokojnie,
          czy ty rozumiesz co czytasz ?
          ja o poczuciu winy, w ktorej obecni wnukowie nazistowskich niemcow wychowuja swoje dzieci.
          Czy ty chcialabys zyc z takim poczuciem winy na plecach i spuszczac z pokora glowe za kazdym razem jak staniesz twarz w twarz z potomkiem ofiary "twoich" dziadkow ?

dziadek gudrun zolnierz wcielony ogolna mobilizacja do wermachtu, moj wujek kazik (lat 19) zmarl na "zapalenie pluc" w Stutthof, a dziadek walek (26 lat) popelnil samobojstwo w we wrzesniu po wybicu jego kompanii w wojnie obronnej, a przed nami lecialy za raczke sie trzymajac dwie sliczne blondynki : lise i zoska, dwie najlepsze przyjaciolki na swiecie.
          z tym ze lise ma juz na starcie prze..., bo bagaz winy jest tez jej udzialem
          a faszyzm odradza sie w europie wszedzie, sadze ze akurat w niemczech nie jest najgorzej, i gdyby ktos powiedzial mi 10 lat temu co bedzie sie dzialo w 2015 roku tu gdzie zyje, to bym sie w glowe popukala
        • straszny.upal Re: auschwitz wpisany w torzsamosc narodu niemiec 28.01.15, 16:28

Niestety... chociaz wiem, ze mlodzi ludzie dzisiaj w Niemczech nie sa winni temu, co sie dzialo 70 lat temu, to oswiadczam, ze ja tez nie jestem niczemu winna, a przykro mi, ze ze strony ojca praktycznie nie mam rodziny. Zadnej. Jego rodzice, ktorzy przezyli wojne byli jedynakami - moze by nie byli, gdyby nie wojna. Dzis nie moge nawet pomodlic sie na grobie moich pradziadkow - nawet nie wiem, gdzie i jak zgineli, czy w Belzcu, czy moze w Oswiecimiu, a moze w transporcie, a moze ich zastrzelono gdzies po drodze. Dlatego nie, nie zal mi Niemcow i nigdy nie bedzie.
          • annajustyna Re: auschwitz wpisany w torzsamosc narodu niemiec 28.01.15, 16:56
            Ale ty tak ogolnie o narodzie (masie) czy tez poszczegolnych Bogu ducha winnych ludziach?
            • straszny.upal Re: auschwitz wpisany w torzsamosc narodu niemiec 28.01.15, 17:12
              Moja wypowiedz jest niejasna?
              • annajustyna Re: auschwitz wpisany w torzsamosc narodu niemiec 28.01.15, 17:54
                Tak. Bo nie wiem, czy nie podchodzi pod pogarde drugim czlowiekiem na tle rasowym (ze wzgledu na narodowosc), dlatego chcialam uscislic.
                • straszny.upal Re: auschwitz wpisany w torzsamosc narodu niemiec 28.01.15, 18:00
                  Napisalam, ze nie stac mnie na wspolczucie dla Niemcow (bo tez zadna krzywda im sie nie dzieje). Do pogardy, o ile mi wiadomo, jeszcze daleko, ale jak ktos ma jakiegos hopla, to moze i sie dopatrzy smile
                  Masz hopla na punkcie urojonych niemieckich krzywd? smile
                  • annajustyna Re: auschwitz wpisany w torzsamosc narodu niemiec 28.01.15, 18:43
                    Nie, mam hopla na punkcie generalizaji typu nie zal mi zadnego Niemca/Francuza etc., tylko z racji jego narodowosci.
                    • straszny.upal Re: auschwitz wpisany w torzsamosc narodu niemiec 28.01.15, 18:51
                      Ale czemu mialabym odczuwac zal i wspolczucie? Krzywda jakas im sie dzieje? Jeden z najbogatszych krajow UE, praktycznie trzesa cala Europa, maja swietne drogi, wysoki standard zycia, mimo dwoch przegranych wojen swiatowych i niby jakichs sankcji. Polowa kraju byla wspierana przez USA i dobrze na tym wyszla, a druga, mimo ze niby przez 40 lat komunistyczna i tak stala ekonomicznie lepiej niz kiedykolwiek PRL.
                      Sa mi obojetni.
                      Zal to mi moze byc narodow, ktore sa krzywdzone.
                      Brak wspolczucia nie jest dyskryminacja. Troche dystansu.
          • ingryd Re: auschwitz wpisany w torzsamosc narodu niemiec 28.01.15, 17:23
            kurcze, to naprawde ci wspolczuje,
            moi tez nie maja mogil, mamy przekazy ustne tylko o prawdopodobnym miejscu smierci, (no oprocz stutthow, bo sprawna administracja niemiecka wydala akt zgonu), ale ja wybaczylam, tzn nie tak, nie wybaczylam lecz pogodzilam sie i wiem ze to nie ci sami ludzie.
            ale to moze przychodzi z wiekiem?
            jeszcze 25 lat temu nie bylo tak prosto, pamietam swoje pierwsze wystapienie na uczelni, w grupie mialam kilku niemcow, ktorzy sie grzecznie przedstawili, gdy przyszla moja kolej spytano mnie, a ty tez niemka? i nie wiem co mi odwalilo, ale bez zastanowienia odpalilam : nie, przeciwnie, jestem polka ! i cisza na sali, prof nie wiedziala co ze soba zrobic, autochtonscy studenci nie zabardzo wiedzieli o co mi chodzi a ci biedni niemcy skulili sie i malo co pod stoly nie weszli. kurcze ale mi bylo glupio, tak strasznie glupio.
            pozniej ci wszyscy niemcy probowali do mnie podejsc, zagadac i razem z hanke, anke i danke wypilysmy litry wina i nocne rozmowy "wrogow" przeprowadzalismy i w taki to sposob, powoli, powoli cisnienie mi zeszlo.
            • anusia_magda Re: auschwitz wpisany w torzsamosc narodu niemiec 29.01.15, 12:35
              no widzisz at ych niemców których ja spotkałam na ich terenie, na drodze powiedzmy służbowej byli dośc wrogo nastawieni do polaków tak odgórnie...
              • snakelilith Re: auschwitz wpisany w torzsamosc narodu niemiec 29.01.15, 18:11
                anusia_magda napisała:

> no widzisz at ych niemców których ja spotkałam na ich terenie, na drodze powie
                > dzmy służbowej byli dośc wrogo nastawieni do polaków tak odgórnie...

Nie spotkałam się nigdy z niemiecką wrogością, a żyję w ich kraju już ponad 25 lat. Ciągle mam polski akcent, więc jestem natychmiast rozpoznawalna. Wykonuję też zawód wymagający sporo zaufania z obu stron i spotykam się często z pozytywną opinią dotyczącą mojej pracy. Nie wiem więc na jakiej podstawie piszesz o wrogości, pewnie mylisz ogólne zdystansowanie Niemców z uprzedzeniami do Polaków, czy innych nacji. Ale Niemcy w stosunku do siebie też się tak zachowują, nie mają w zwyczaju szybkiego zawierania przyjaźni i intymności ze świeżo co poznanymi ludźmi. Poza tym drażnią ich brak samokontroli i mentalność "jakoś to będzie", w której celują nasi rodacy. Lubią też konkrety, jak ktoś się kryguje i zgrywa na głuptaska, to za kogoś takiego się go bierze, w Polsce ludzie wychowywani są do skromnego odczekiwania aż ich ktoś wywoła do odpowiedzi, w Niemczech ceni się pewność siebie i znajomość swoich mocnych stron. Z drugiej strony, Niemcy doceniają polską pracowitość i zaangażowanie, wiele prac w okresie studenckim dostałam tylko dlatego, że byłam Polką. Pracodawca wiedział, że nie rzucę pracy po tygodniu, bo zrobił doświadczenie, że jesteśmy solidni. Płacili mi tyle, ile innym, więc nie chodziło o oszczędność forsy. W ogóle, z taką masą dobrego przyjęcia, bezinteresowności, prezentów i pozytywnego feedbacku jak ze strony Niemców nie spotkałam się nigdy wcześniej w Polsce, gdzie każdy chce się oszukać, nachapać się i zaszkodzić innym. Moje całe pierwsze mieszkanie w Niemczech urządzili mi sąsiedzi, bo nie było mnie jeszcze stać na meble oraz sprzęt typu pralka. Natomiast przy pierwszej mojej wizycie w "wolnej" Polsce zostałam natychmiast oszukana przez taksówkarza w Warszawie, a nie mógł wiedzieć, skąd przyjeżdżam. Więc dla mnie Niemcy to bardzo przyjazny kraj do życia, z sympatycznymi ludźmi i radzę każdemu się najpierw przekonać, zanim zacznie wydawać pochopne sądy.
      • menodo Re: auschwitz wpisany w torzsamosc narodu niemiec 29.01.15, 11:48
        "mam dwie przyjaciolki serdeczne, niemki, poznalysmy sie przez nasze corki (przyjazn dziewczyn od przedszkola po studia). rozmawialam z nimi wielokrotnie na ten temat i one wyjasnily mi ze uczono ich w szkole ze nie maja prawa bronic sie przed tymi zarzutami poniewaz one sa UZASADNIONE i NIEDODPARCIA."

Też kiedyś miałam podobne wrażenia w kontaktach z niemieckimi rówieśnikami, ale obecni dwudziestoparolatkowie czy nastolatkowie są już chyba inaczej wychowywani.

Znajomi mojego syna z Erasmusa - bardzo sympatyczni młodzi ludzie - owszem, wiedzieli, że była II wojna światowa i że ginęło wtedy dużo niewinnych ludzi, ale wśród Niemców też było wiele niewinnych ofiar. No tak, Warszawa była zniszczona, ale przyjedźcie do Drezna - wiecie, co tam się stało? Warszawy nie bombardowali alianci? Aha.
        Dopiero w Muzeum Warszawskim okazało się, nie mają pojęcia, czemu to muzeum jest poświęcone, bo słyszeli tylko o powstaniu w warszawskim getcie. No tak, straszne, w Berlinie ludzie przeszli przez piekło.
        Dodam, że młodzi ludzie, których gościłam, byli studentami historii.

Drugie moje doświadczenie z niemiecką młodzieżą to nastolatkowie, koledzy córki z wymiany. Zdumiewająca było dla mnie prośba dyrektorki niemieckiej szkoły, aby temat II wojny światowej w ogóle nie poruszany był we wzajemnych kontaktach - bo jest to temat "stresujący". Ani na na wizytę w Muzeum PW, ani na wspólną lekcję historii nie wyraziła zgody. Dla mnie absurd, bo przecież nie chodziło o to, aby sprawiać przykrość dzieciom, ale nerwowe omijanie kłopotliwych miejsc i tematów przez niemieckiego przewodnika (przyjechali z własnym!) prowokowało z kolei polskie dzieci do ciszej lub głośnych zgłaszanych komentarzy: a może by pan powiedział, z jakiego powodu warszawska starówka musiała zostać odbudowana itp..
        Później się dowiedziałam, że dzieci z hauptschule mają bardzo okrojony program historii, ale przecież - aby taka wymiana młodzieży miała jakiś sens - ktoś je mógł przygotować do wizyty w Polsce, chyba że chodziło o szybki spacer po mieście, dyskoteki i zakupy w Złotych Tarasach.

Tutaj z kolei ciekawy reportaż - m.in. rozmowa z uczniami berlińskiego liceum:

www.tvn24.pl/czarno-na-bialym,42,m/70-rocznica-wyzwolenia-auschwitz-co-mlodzi-niemcy-wiedza-o-auschwitz,509468.html

• straszny.upal Re: auschwitz wpisany w torzsamosc narodu niemiec 29.01.15, 12:09
          No wlasnie, trudno mi tez zdobyc sie na zal i wspolczucie z powodu zbombardowania Drezna (czytalam Rzeznie nr 5 Vonneguta), wiedzac o Warszawie. Warszawa jest blizsza memu sercu, sorry. A poza tym - coz, nikt by Drezna nie bombardowal, gdyby Niemcy nie zaczeli tej przekletej wojny.
          Blagam, nie mow, ze ci mlodzi Niemcy nie wiedzieli tego. Ze ich narod to rozpetal.
          • menodo Re: auschwitz wpisany w torzsamosc narodu niemiec 29.01.15, 12:52
            Ci z Erasmusa wiedzieli, ale wbrew temu, co pisała ingrid wychowywani byli w poczuciu krzywdy, jaka dotknęła ich naród z powodu "nazizmu". I nie twierdzę, że to byli jacyś niefajni ludzie - ale nie było w nich żadnego poczucia winy, o którym pisała ingrid.
            I ja nie wiem, czy to dobrze, czy to źle - po prostu zastanawiam się, czy to różna pokoleniowa, czy środowiskowa.
            A te rozkoszne nastolatki z wymiany to tylko dyskoteki i zakupy miały w głowie - całe dnie spędzały jak nie w Arkadii, to w Złotych Tarasach, a nauczyciele prosili, aby niczego im nie organizować, bo one nie chcą żadnego "zwiedzania", niech się nacieszą wielkomiejskim życiom, bo same nigdy nie były w dużym mieściesmile
            • straszny.upal Re: auschwitz wpisany w torzsamosc narodu niemiec 29.01.15, 13:24
              Krzywda? Ich narod? Latwo sie wywineli, bo dzisiaj malo kto utozsamia Niemcow z nazistami tongue_out Opisalam swoje odczucia po obejrzeniu filmu w watku Ciemnosci skryja ziemie, nie bede sie powtarzac tongue_out
              forum.gazeta.pl/forum/w,567,156406676,156424654,Re_Ciemnosci_skryja_ziemie_.html
              • gazeta_mi_placi Re: auschwitz wpisany w torzsamosc narodu niemiec 29.01.15, 17:12
                Co pewien czas oglądam historyczne programy na kablówce i rzygać mi się chce gdy słyszę "naziści".
            • gazeta_mi_placi Re: auschwitz wpisany w torzsamosc narodu niemiec 29.01.15, 17:16
              Oglądałeś "Złodziejka książek"? Uśmiać się można, całe miasteczko dobrych Niemców, a najbardziej brutalna scena to ta gdyby niemiecki żołnierz lekko popycha Żyda przed siebie. Proces wybielania Niemców i narodu niemieckiego trwa, przyjrzyjcie się uważnie, krok po kroczku, tu niewinny niby serialik, tu niby niewinny film na podstawie książki (fikcja) o dobrych Niemcach, a jednocześnie o Polakach - "Ida", "Pokłosie", rozejrzyjcie się. Pamiętajcie, rację ma ten kto jest przy kasie, a kto jest bardziej przy kasie: Niemiec czy Polak? Z kim będą się bardziej liczyć i bardziej wierzyć? Mądre (choć niesprawiedliwe) przysłowie - "A kto bogatemu zabroni..."
          • gazeta_mi_placi Re: auschwitz wpisany w torzsamosc narodu niemiec 29.01.15, 17:09
            Kilka lat temu pewien Niemiec w średnim wieku doznał szoku gdy w Muzeum Auschwitz napotkał zdjęcie swojego dziadka jako strażnika, rodzina przez lata wmawiała mu, że dziadek był kucharzem przy wojsku. Oszukują pokolenie wstecz i oszukują pokolenie obecne. Powiadam Wam Siostry i Siostry (i Bracia jakby jakiś tu zaglądał) opowiadajcie swoim dzieciom całą historię naszego kraju bo za dwa pokolenia okaże się, że to Polacy zorganizowali obozy śmierci, a Niemcy podczas wojny co najwyżej się bronili. Ci co znają język niemiecki piszcie o tym na forach niemieckich, przekazujcie niemieckiej młodzieży.
        • snakelilith Re: auschwitz wpisany w torzsamosc narodu niemiec 29.01.15, 12:27
          menodo napisała:

> Później się dowiedziałam, że dzieci z hauptschule mają bardzo okrojony program
          > historii,

Ludzie, Hauptschule. To są dzieci, które mają problemy ze składaniem tekstu i prawdopodobnie będą całe życie korzystać z opieki społecznej, bo nie dostaną nawet miejsca kształcenia zawodu. Co ludzie w Polsce z tak niskim wykształceniem wiedzą o historii? No i jasne, najlepszą metodą uświadamiania dzieci z najsłabszych społecznych warstw, to pokazywanie im miejsc, gdzie "dziadek mordował innych ludzi i wy musicie teraz za to płacić". Bo oni wtedy będą sypać sobie oczywiście popiół na głowę, a nie reagować frustracją, oporem i zasilaniem faszystowskiego skrzydła. Naiwność nie zna granic. A ty myślisz, że skąd wziął się faszyzm w Niemczech? Właśnie z poczucia krzywdy i niesprawiedliwości reparacji 1-wszej wojny światowej, biedy i bezsilności. Mów dalej ludziom, że z gó.. na się wywodzą, są gó.. nem i gó..nem zostaną, niech stracą wszelkie iluzje. Ciekawe do czego to doprowadzi.
          • menodo Re: auschwitz wpisany w torzsamosc narodu niemiec 29.01.15, 13:03
            Pisałam też o studentach, w tym także historii, i zalinkowałam reportaż o licealistach z Berlina.

A tak w ogóle to odniosłam się do stwierdzenia ingrid, że Niemcy wychowywani są w poczuciu winy za zbrodnie w czasie II wojny i tylko z tym dyskutuję, nie oczekując sama żadnego posypywania głową popiołem, ale WIEDZY, przynajmniej od wykształconej części społeczeństwa niemieckiego.
            Aha. I teraz mi córka przypomniała, że w czasie wizyty dzieci niemieckich w Warszawie, ich nauczyciele i dyrektorka szkoły zwiedzili Muzeum Powstania Warszawskiego i wyszli podobno stamtąd zdruzgotani psychicznie - bo nie wiedzieli, że coś takiego w ogóle miało miejsce. Wiemy to od wychowawczyni córki, która towarzyszyła im w czasie tej wizyty.
            • gazeta_mi_placi Re: auschwitz wpisany w torzsamosc narodu niemiec 29.01.15, 17:11
              Czytałam książkę Niemca (obecnie około 40 lat) w związku z polską Żydówką, on chciał poznać dokładnie historię swojej rodziny, ale jego rodzina mówiąc delikatnie niechętna była by badał zaszłe sprawy. Ostatecznie okazało się, że jego dziadek był strażnikiem w Oświęcimiu. Nikt inny z jego rodziny nie był zainteresowany.
          • annajustyna Re: auschwitz wpisany w torzsamosc narodu niemiec 29.01.15, 17:21
            OJ nie prawda niestety. Po Hauptschule (aktualnie nazywa sie to MIttelschule) mozesz nawet zostac pomoca biurowa, ksiegowa czy sekretarka. Jak dla mnie to skandal, powinni wymagac przy przyjmowaniu na Ausbildung w zawodach biurowych co najmniej Realschulabschluss.
            • snakelilith Re: auschwitz wpisany w torzsamosc narodu niemiec 29.01.15, 18:23
              annajustyna napisała:

> OJ nie prawda niestety. Po Hauptschule (aktualnie nazywa sie to MIttelschule) m
              > ozesz nawet zostac pomoca biurowa, ksiegowa czy sekretarka. Jak dla mnie to ska
              > ndal, powinni wymagac przy przyjmowaniu na Ausbildung w zawodach biurowych co n
              > ajmniej Realschulabschluss.

No chyba, gdzieś w zabitej dechami dziurze. W miastach i większych okręgach przemysłowych nawet z świadectwem matury (Abitur) możesz mieć kłopoty z dostaniem porządnego miejsca kształcenia zawodu. Łatwiej pójść już nawet na studia. Ci z Hauptschule nie mają żadnych szans. Znajdą pracę najwyżej jako fryzjerka, czy inny murarz. A niekiedy jest też masa wolnych miejsc na Ausbildung, a nie przyjmują nikogo, bo kandydaci nie spełniają warunków kształcących i świadectwo szkolne nikomu tu nie pomoże.
              • annajustyna Re: auschwitz wpisany w torzsamosc narodu niemiec 29.01.15, 18:28
                Nieprawda oczywiscie lacznie. Pisalam o sytuacji w Monachium niestety...Wiadomo, ze nie na Industriekaufmann/-frau, ale na inne przyjmuja. Dla mnie zgroza...
                • anetchen2306 Re: auschwitz wpisany w torzsamosc narodu niemiec 29.01.15, 18:56
                  W wiekszosci Landow nie ma juz tworu "Hauptschule", jest wylacznie szkola typu "RealschulePlus". Bo ukonczenie tradycyjnej Hauptschule w wiekszosci oznaczalo Harz IV. I wyciagnieto z tego wnioski.
                  Moglas co prawda ukonczyc Hauptschule. Ale musialas pozniej jeszcze sie doksztalcac, zrobic wieczorowy kurs uprawniajacy do zdania egzaminu na poziomie Realschulabschluss (w tym wlasnie nadrobic historie, jezyk obcy i pare inszych przedmiotow).
                  Nie znam nikogo z mlodych ludzi, kogo przyjeto by do biura/banku/gabinetu lekarskiego po Hauptschulabschluss. Przyjmuja na Lehre glownie do prac fizycznych, glownie chlopakow.
                  • annajustyna Re: auschwitz wpisany w torzsamosc narodu niemiec 29.01.15, 19:15
                    I tak powinno byc. W koncu jakie kwalifikacje zawodowe mysmy mieli po naszej starej podstawowce? Zadne!
                  • baltycki Re: auschwitz wpisany w torzsamosc narodu niemiec 29.01.15, 19:31
                    > W wiekszosci Landow nie ma juz tworu "Hauptschule", jest wylacznie szkola typu
                    > "RealschulePlus"

Die Realschule plus ist eine Schulart im Land Rheinland-Pfalz.
            • baltycki Re: auschwitz wpisany w torzsamosc narodu niemiec 29.01.15, 19:38
              > Hauptschule (aktualnie nazywa sie to MIttelschule)

In Bayern hat die Mittelschule die Hauptschule ersetzt.
    • rozaly Re: Niemcy będą musieli ciężko odpokutować. 28.01.15, 19:06
      Niemcy, jak Niemcy oni i tak są w tym wszystkim oczywiści, ale dla mnie marketingowy majstersztyk to jest wmówienie światu że Hitler był Niemcem i austryjacy nie mają z nazizmem nic wspólnego.
      Niemcy lepiej lub gorzej odrobili swoją lekcję, austryjacy nic w tej sprawie nie zrobili, a ich rola była ogromna.

• rozaly Re: Niemcy będą musieli ciężko odpokutować. 28.01.15, 19:27
        Proszę bardzo
        wyborcza.pl/1,75477,17324586,Austriacka_gazeta_wzywa_Polske__by_przyznala_sie_do.html#BoxGWImg
        • straszny.upal Re: Niemcy będą musieli ciężko odpokutować. 28.01.15, 20:34
          Skandal.
        • annajustyna Re: Niemcy będą musieli ciężko odpokutować. 29.01.15, 07:38
          Strasznie sfrustrowany musi byc pan redaktor.
        • kandyzowana3x Re: Niemcy będą musieli ciężko odpokutować. 29.01.15, 11:36
          Do kompletu dorzuce
          www.tvn24.pl/wiadomosci-z-kraju,3/gen-stahel-zbrodniarzem-potomkowie-groza-muzeum-powstania-warszawskiego-procesem,484970.html

Pewnie wiele by sie takich kwiatkow uzbieralo, ktore budza u mnie pewne watpliwosci co do odbycia pokuty.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka