Dodaj do ulubionych

Czy kazdy Polak powinien odwiedzic Oswiecim?

• kol.3 Re: Czy kazdy Polak powinien odwiedzic Oswiecim? 27.01.15, 20:59
      Obawiam się, że możemy stać się takim poligonem jak Wietnam w latach 70-tych. Nawalali się, w końcu już nie bardzo było wiadomo o co komu chodzi. A ileż to trwało, ileż to pestycydów spadło na ten kraj. Do dziś nie biorę do ust niczego importowanego z Wietnamu.
      Amerykanie wyprowadzają wojny poza swój teren, a do nas pchają się z bazami.
    • klubgogo Re: Czy kazdy Polak powinien odwiedzic Oswiecim? 27.01.15, 21:02
      Byłam i uważam, że większość ludzi, nie Polaków, ale ludzi, powinna zobaczyć to muzeum. Nie wrócę tam nigdy, chyba, że poprosi mnie o to za kilka lat córka. Jedyne czego jestem ciekawa, to czy po 20 latach (byłam jako nastolatka), będąc dojrzałą kobietą, matką, moje odczucia byłaby inne.
      • edelstein Re: Czy kazdy Polak powinien odwiedzic Oswiecim? 27.01.15, 21:09
        Ja tam malo co pamietam z wycieczki do Auschwitz.Pamietam bardziej obiad po,kosci w schabowym.Jakos 15lat mialam.
        • nickbezznaczenia Re: Czy kazdy Polak powinien odwiedzic Oswiecim? 27.01.15, 21:59
          Pisz dalej.
          • edelstein Re: Czy kazdy Polak powinien odwiedzic Oswiecim? 28.01.15, 08:16
            No sorry,ze nie musieli mnie wynosic w spazmach i nie mam traumy po obejrzeniu muzeum.
            • nickbezznaczenia Re: Czy kazdy Polak powinien odwiedzic Oswiecim? 28.01.15, 08:28
              Ciekawa jestem surówki do owego schabowego.

edelstein napisała:

> No sorry,ze nie musieli mnie wynosic w spazmach i nie mam traumy po obejrzeniu
              > muzeum.
              • edelstein Re: Czy kazdy Polak powinien odwiedzic Oswiecim? 28.01.15, 10:59
                Poszukaj sobie innego obiektu westchnien.
                • nickbezznaczenia Re: Czy kazdy Polak powinien odwiedzic Oswiecim? 28.01.15, 11:20
                  Odpowiedź z klasą!

edelstein napisała:

> Poszukaj sobie innego obiektu westchnien.

To może chociaż o kompocie coś napiszesz?

• edelstein Re: Czy kazdy Polak powinien odwiedzic Oswiecim? 28.01.15, 11:36
                    Daj se siana.
        • klubgogo Re: Czy kazdy Polak powinien odwiedzic Oswiecim? 27.01.15, 22:01
          Ja pamiętam płaczące nauczycielki i obiad po... jedliśmy z apetytem mięso, dopóki ktoś nie strzelił głupim żartem... pamiętam doskonale smak tego obiadu, 15 lat mieliśmy.
          • edelstein Re: Czy kazdy Polak powinien odwiedzic Oswiecim? 28.01.15, 08:21
            Bylismy na tej samej wycieczce?tongue_out
            mam erazenie,ze nikt oprocz nauczycielek nie byl wstrzasniety.
            • wielkafuria Re: Czy kazdy Polak powinien odwiedzic Oswiecim? 28.01.15, 11:01
              ale znasz słowo szacunek? nie musisz sie zgadzac, nie musisz "czuć", ale powinnas uszanowac uczucia innych i nie zartowac sobie w tak zenujacy sposob.
              moze po prostu sie nie wypowiadaj w tym watku i tyle?
              • straszny.upal Re: Czy kazdy Polak powinien odwiedzic Oswiecim? 28.01.15, 11:11
                Tego trolla powinno sie zglosic moderacji, obraza wszystkich w tym watku swoimi wypowiedziami
                • edelstein Re: Czy kazdy Polak powinien odwiedzic Oswiecim? 28.01.15, 11:16
                  Napisala ta co wyzywa od niemr.
              • edelstein Re: Czy kazdy Polak powinien odwiedzic Oswiecim? 28.01.15, 11:15
                Uwazam,ze takie glosy jak mój sa wazne.Po kiego ciagnac 10 - 13 - 15latkow do Auschwitz jesli dla nich jest jeszcze za wczesniej na zrozumienie tego kawalka historii.Ja osobiscie uwazam,ze Auschwitz to powinno byc miejsce 18+.
                • arwena_11 Re: Czy kazdy Polak powinien odwiedzic Oswiecim? 01.02.15, 11:19
                  Edel, to ze ty jesteś upośledzona empatycznie to nie znaczy że wszyscy tak mają. ja miałam chyba z 11 lat jak byłam TAM pierwszy raz. Dobrze że z rodzicami, bo wrażenie zrobiło to miejsce na mnie ogromne. Potem byłam z klasą i już nie weszłam na film, bo nie dałabym rady. Literaturę obozową pochłaniałam, ale Medalionów nie dałam rady.
                  Na 2 klasy czyli ok 60 dzieci może na 1-2 wycieczka nie zrobiła wrażenia. A mieliśmy po 12 lat.
                  Kiedyś to była obowiązkowa nieomal wycieczka w 5-6 klasie sz.p.
                  Moje dzieci jeszcze nie były, bo wiem jak bardzo by to przeżywały. Może syn pojedzie z mężem, bo córka na pewno jeszcze długo nie.
                  • edelstein Re: Czy kazdy Polak powinien odwiedzic Oswiecim? 01.02.15, 20:15
                    Ematki juz majac lat 8 wszystko rozumialy i byly mega empatycznebig_grin no najwyrazniej my majac 13lat bylismy malo empatyczni.
                • ponis1990 Re: Czy kazdy Polak powinien odwiedzic Oswiecim? 02.02.15, 10:59
                  Nie zgodzę się. Byłam tam mając właśnie 15 lat i pamiętam to jak dziś. Była też klasowa gwiazda, mentalnie podobnie - przechodząc przez bramę roześmiała sie głośno, nie spotkała sie z uznaniem i jakoś sie uciszyła. O dziwo.
              • edelstein Re: Czy kazdy Polak powinien odwiedzic Oswiecim? 28.01.15, 11:19
                Razi cie,ze 14-15latkowie nie ogarnela tematu?uwazam,ze to raczej norma w tym wieku,a juz w szczegolnosci jesli zwiedza sie grupowo.Klamanie,ze kazdy byl mega wstrzasniety ma sluzyc czemu?
                • morgen_stern Re: Czy kazdy Polak powinien odwiedzic Oswiecim? 28.01.15, 12:10
                  Razi prostacki i zaczepny sposób, w jaki się na ten temat wypowiadasz.
      • beataj1 Re: Czy kazdy Polak powinien odwiedzic Oswiecim? 27.01.15, 21:51
        Byłam w Sztutowie. Miałam z 10 lat. Przeżyłam to ale nie jakoś strasznie.
        Za to teraz byłaby to dla mnie trauma. Od kiedy mam córkę na wszelkie przejawy okrucieństwa i obrazy przedstawiające je są dla ie do zniesienia. Reaguje na nie wręcz fizjologicznie.
        Ostatnie parę dni było pod tym względem dla mnie bardzo trudne a po części opisów chodzę wręcz chora.
        Teraz nie dałabym rady jechać tam i to oglądać.
    • to_ja_caryca_katarzyna Re: Czy kazdy Polak powinien odwiedzic Oswiecim? 27.01.15, 21:11
      Tak, kazdy, zwlaszcza ci, do ktorych tylko obraz dociera, by na wlasne oczy zobaczyc czym moze skonczyc sie nienawisc do drugiego czlowieka.
    • oqoq74 Re: Czy kazdy Polak powinien odwiedzic Oswiecim? 27.01.15, 21:28
      Byłam, także w Sztutowie.

Czy każdy powinien? Nie wiem. To indywidualna sprawa. Pamiętam opowieści dziadka, który był w obozie pracy, babci, która przeżyła wojnę.
      Przeraża mnie, co człowiek może zrobić drugiemu człowiekowi.
    • kkalipso Re: Czy kazdy Polak powinien odwiedzic Oswiecim? 27.01.15, 21:39
      Byłam i w Oświęcimiu i w Treblince ...podoba mi się ten fragment Niemieccy oprawcy przewidzieli w swych planach szczególną dbałość o mienie ofiar. Odzież, obuwie, futra, wartościowa biżuteria transportowane były do Rzeszy. Według posiadanych dokumentów kolejowych stwierdzono, że jedynie w dniach od 2 do 21 września 1942 r. z obozu w Treblince wysłano do Rzeszy ponad 200 wagonów zawierających buty i odzież. Mniej więcej co dwa tygodnie specjalne samochody ciężarowe wiozły do Rzeszy skrzynie z kosztownościami, złotem, biżuterią, walutami, zegarkami itp.
      reszta tu pl.wikipedia.org/wiki/Treblinka_%28KL%29
    • hermenegilda_zenia Re: Czy kazdy Polak powinien odwiedzic Oswiecim? 27.01.15, 22:39
      Nie wiem, czy koniecznie Auschwitz, ale na pewno każdy człowiek powinien odwiedzić jakiś dawny obóz koncentracyjny, takie małe memento na całe życie. Ja mieszkam niedaleko Sztutowa, zabieram tam swoich gości, często bywają wycieczki młodzieży niemieckiej. Pamiętam, jak raz jedna z dziewcząt-uczestniczek dostała przeraźliwego ataku spazmów i histerii, bo wiedzieć to jedno a zobaczyć, to zupełnie co innego. Parę/-naście lat temu była na wybrzeżu inna związana ze Sztutowem afera - chłopak z Niemiec po wizycie w obowie w Sztutowie zniszczył swój paszport i powiedział, że wyrzeka się swojego obywatelstwa, wstydzi się być Niemcem. Pisano o nim w trójmiejskich gazetach, bo był to spory problem, wtedy jeszcze istniały granice, Polska nie była w Unii i zastanawiano się jak chłopaka odesłać do domu.
    • taka_pani_jedna Re: Czy kazdy Polak powinien odwiedzic Oswiecim? 27.01.15, 22:52
      No cóż, może nie pod groźbą kary, ale powinien jak najbardziej. A Niemcy - zarówno ci młodzi jak i starzy - obowiązkowo. Z tym, że podniosłabym wiek uczestników tych wycieczek - ja byłam zarówno w 8kl. szk. podst. jak i w LO - cóż, dla wielu osób wiek 15 lat to za mało, aby dotarło coś do rozchichotanych łbów.
      Swoją droga, mieszkam niedaleko od Oświęcimia, zdarzało mi się swojego czasu przechodzić codziennie obok obozu - można przywyknąć, pod warunkiem, że się głowę obróci przechodząc...
      Ale pomimo faktu zamieszkania w niedalekiej miejscowości, ludzie tutaj wcale nie są jakoś bardziej poruszeni tematyką, czy bliskością obozu. O tym się nie mówi. Tak po prostu. Może to jakiś sposób, aby normalnie żyć, nie wiem.
      • jagus84 Re: Czy kazdy Polak powinien odwiedzic Oswiecim? 27.01.15, 23:53
        Hm, ja też mieszkam w poblizu obozu Auschwitz. Mój mąż codziennie przejeżdża obok jadąc do pracy. Mam ciotkę, mieszkającą w najbliższym sąsiedztwie Birkenau. To NORMALNE zycie. Musi być normalne. Mam zdjęcia z komunii kuzynki, roześmiana rodzina, dziewczynka w bieli i druty z charakterystycznymi wartowniami w tle. (Kościół to jedno z dawnych zabudowań KL - swego czasu było o nim głośno). Wujek spaceruje i zbiera grzyby w lesie przylegającym do obozu. A to miejsce, gdzie wysypywano prochy. Ale każdy musi żyć, żyć, a nie tylko zatapiać się w zadumie. Myślę, że ludziom mieszkającym w poblizu, jak nam, jest trudniej wczuć się w okropność obozu. To po prostu element krajobrazu.
        • straszny.upal Re: Czy kazdy Polak powinien odwiedzic Oswiecim? 28.01.15, 00:01
          Taaaak. Na wsiach wokół Treblinki też po wyzwoleniu było normalne życie, a trochę bieda, to i pogrzebać w ziemi mozna było, a nuż jakiś złoty żydowski ząb się znajdzie, żeby opchnąć i mieć na chleb. Normalne życie sie toczy przecież, nie?
          • jagus84 Re: Czy kazdy Polak powinien odwiedzic Oswiecim? 28.01.15, 00:08
            Od wyzwolenia minęło 70 lat. O jakich złotych zębach rozmawiamy? Ja pisze, jak żyją ludzie w najbliższym sąsiedztwie obozu. Tam nie ma żadnej strefy ciszy wokół, jest ulica i za nią domy, ludzie, szkoły. Też chcą normalnie żyć. Dziwi Cię to? Straszne jest to piętno, jakie musi nieść Polska.
            • straszny.upal Re: Czy kazdy Polak powinien odwiedzic Oswiecim? 28.01.15, 11:25
              Ja pisze o zlotych zniwach, o tym jak ludnosc z okolic Treblinki "radzila sobie" po wojnie.
              • edelstein Re: Czy kazdy Polak powinien odwiedzic Oswiecim? 28.01.15, 11:37
                Nie no powinni zdechnac z glodu.
          • taka_pani_jedna Re: Czy kazdy Polak powinien odwiedzic Oswiecim? 28.01.15, 00:17
            Nie wiem, nie mieszkam ani w Oświęcimiu, ani w Treblince, ale zawsze możesz zapytać mieszkańców...
            I tak, życie trwa dalej, umartwiać się nie będę z powodu faktu mieszkania w pobliskiej miejscowości, Wiem też, że mieszkańcy Oświęcimia chcieliby żyć normalnie, bo Oświęcim to nie tylko obóz, jak sobie wyobrażają niektórzy.
        • semella Re: Czy kazdy Polak powinien odwiedzic Oswiecim? 28.01.15, 00:32
          Ja pracuję od 10 lat w polskich oddziałach niemieckich firm i kiedyś zabrałam współpracownika-Niemca do Auschwitz. Był wstrząśnięty tym co zobaczył. Wg.mnie każdy człowiek powinien choć raz takie miejsce zobaczyć. Pozwala to docenić wolność, którą mamy i uświadamia, że nie można dopuścić do tego, by to się kiedykolwiek powtórzyło.
      • gauad Re: Czy kazdy Polak powinien odwiedzic Oswiecim? 28.01.15, 11:08
        > e są jakoś bardziej poruszeni tematyką, czy bliskością obozu. O tym się nie mów
        > i. Tak po prostu. Może to jakiś sposób, aby normalnie żyć, nie wiem.

Cos w tym jest. Moja znajoma wyszła za mąż za Niemca. Żyją z dziećmi na terenie dawnej RFN. Pytałam ją o sprawy wojny, jak to przerobili by być razem. Raczej jej mąż nie miał wielkiego zaangażowania, na pewno jego rodzice nie byli w SS czy tego typu formacjach. Ona mówi, że raczej nie rozmawiają o tej przeszłości, mąż nie chce, także nie poruszają tego tematu z dziećmi, nie wgłębia się w szczegóły, jakoś za trudne by dziecku wytłumaczyć że dziadkowie się mordowali..
        • edelstein Re: Czy kazdy Polak powinien odwiedzic Oswiecim? 28.01.15, 11:26
          Raczej prapradziadkowie.Dla mojego syna to sa juz prapradziadkowie.Nie widze tu nic do przerabiania,byla wojna,walczyli kazdy o swoje i tyle.
          Syn ma DAK i AK w historii rodzinnej.W wieku doroslym dostanie Dokumenty zarowno od strony ojca jak i matki i tyle.Nie widze tutaj zadnych powodow do przerabiania?Dla mnie wojna skoczyla sie dawno temu i niby za co mam winic mego faceta?ze smial sie urodzic Niemcem czy ke?
          • gazeta_mi_placi Re: Czy kazdy Polak powinien odwiedzic Oswiecim? 28.01.15, 12:19
            A jakiej realne narodowości jest biologiczny tato synka? Nie chodzi mi o paszport czy obywatelstwo bo niemiecki paszport może mieć nawet Nigeryjczyk, tylko o samą narodowość, jeśli to nie tajemnica oczywiście, troszkę mnie to ciekawi, jak chcesz to odpowiedz, papa.
            • edelstein Re: Czy kazdy Polak powinien odwiedzic Oswiecim? 28.01.15, 12:36
              Buhahah no przeciez Mohamedem jakzeby inaczej.
              • gazeta_mi_placi Re: Czy kazdy Polak powinien odwiedzic Oswiecim? 28.01.15, 12:57
                Czyli nie chcesz powiedzieć, ok, rozumiem to i nie będę więcej pytać, pa pa.
                • edelstein Re: Czy kazdy Polak powinien odwiedzic Oswiecim? 28.01.15, 13:21
                  Pisalam tysiac razy i nie musze powtarzac,nie manipuluj.
    • princess_yo_yo Re: Czy kazdy Polak powinien odwiedzic Oswiecim? 28.01.15, 00:12
      kazdy czlowiek powinien wiedziec co ludzie ludziom zgotowali. moze nie kazdy musi zobaczyc ale wielu powinno, zwlaszcza ci ktorym sie czesto butnie wydaje ze naleza do tych bardziej prawych, moralnie lepszych i cierpiacych na ogolny przerost ego w jakimkolwiek kontekscie.
    • kropkacom Re: Czy kazdy Polak powinien odwiedzic Oswiecim? 28.01.15, 08:28
      Nie wierzę w jakiekolwiek działanie wychowawcze takich wycieczek. Dla jednych wizyta w byłym obozie zagłady będzie potwierdzeniem jacy ludzie potrafią być okrutni w stosunku do innych ludzi, dla drugich dowodem, że to okrucieństwo jest możliwe. Przypominam, że w tych obozach ginęli na zasadzie eksterminacji też Romowie.
      • gauad Re: Czy kazdy Polak powinien odwiedzic Oswiecim? 28.01.15, 10:56
        Mam w okolicach teren mniejszego obozu z czasów wojny, z resztkami dawnych zabudowań, tablicami pamiątkowymi, gdzie Niemcy tez wymordowali wielu ludzi,
        często widuję indywidualnych turystów także z Niemiec, chodzą sobie z aparatami po okolicy,
        pstrykaja roześmiane foty, no bo teren ładny jest, można przyjemnie sobie pospacerować po terenie cudzej kaźni..
        Też nie wierzę za bardzo w funkcje wychowawcze takich miejsc. Większość popatrzy i "aha, było, widać zdarza się i jest możliwe, ale mnie to przeciez nie dotyczy".
      • edelstein Re: Czy kazdy Polak powinien odwiedzic Oswiecim? 28.01.15, 11:33
        Ja mam wrazenie,ze Polacy oczekuja iz kazdy Niemiec po obejrzeniu obozu popelni samobojstwo,ewentualnie zwariuje lub wyrzecze sie obywatelstwa.Jakies takie oczekiwanie jest,ze dzisiejsi Niemcy maja czuc sie winni?co bardziej zidioceni chca karania za grzechy przodkow,a sami byli wiezniowie wypowiadaja sie,um nie chodzi o Kare tylko o to by ludzie nie powtorzyli wyczynow przodkow.
        • gauad Re: Czy kazdy Polak powinien odwiedzic Oswiecim? 28.01.15, 12:56
          Wygląda że twoja niemiecka część rodziny ma sporo za uszami i dobrze o tym wiesz, że tak agresywnie reagujesz na temat.
          • edelstein [...] 28.01.15, 13:24
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
            • gauad Re: Czy kazdy Polak powinien odwiedzic Oswiecim? 28.01.15, 13:30
              Czytając ostatnie wątki, raczej przebija się klimat agresji zniemczonych emigrantek przeciwko polakom i sugestii niemalże że to Polacy są skłonni do mordów na niewinnych niemieckich dzieciątkach.

Po prostu dramat i żenada. Nie wątpię, że za 2 pokolenia większośc będzie twierdzić, że to źli Polacy sprzedali Hitlerowi ziemię pod obozy i dali pozwolenie na robienie z żydów mydełek.
              Niemcy tylko przypadkiem tamtędy przechodzili, z tragarzami.

Smutne jak emigrantki nienawidzą Polski i starają się dawny kraj przedstawiac tylko negatywnie. Rozumiem, że niemieckie życie intratniejsze, to się zwyczajnie teraz opłaca.
              • edelstein Re: Czy kazdy Polak powinien odwiedzic Oswiecim? 28.01.15, 14:09
                Zenada jest robienie z dzisiejszych Niemcow zadnych krwi bestii majacych w rodzinach wylacznie SSmanow i gestapowcow.Nie pozwole,by tak mowiono o mojej rodzinie.
                • annajustyna Re: Czy kazdy Polak powinien odwiedzic Oswiecim? 28.01.15, 14:15
                  A co Ty sie tak tlumaczysz? Wiecej dystansu w rozmowach anonimowo z przypadkowymi ludzmi z netu wink.
                • gauad Re: Czy kazdy Polak powinien odwiedzic Oswiecim? 28.01.15, 14:39
                  Aha, a robienie z Polaków żądnych krwi morderców czyhających na biedne niewinne niemieckie współczesne dzieciątka i masowo mordujących Żydów juz ci nie przeszkadza?
                  Dobrze wiesz, że w niemieckiej rodzinie nie masz samych historycznie świętych. Rozlicz się z nimi a nie rzucaj się Polakom do gardła, za to że cośkolwiek z niewygodnej historii ci przypominają, że czujesz cień ze spadku niegodziwości części twojej rodziny. Jak na razie to przedstawiasz styl hurtowego bronienia oprawców, żeby przypadkiem samej na tym nie stracić.
                  • straszny.upal Re: Czy kazdy Polak powinien odwiedzic Oswiecim? 28.01.15, 16:18
                    Ja mam nadzieje ze tacy ludzie nie istnieja naprawde i to tylko trolling
                    • edelstein Re: Czy kazdy Polak powinien odwiedzic Oswiecim? 28.01.15, 20:12
                      Tez mam nadzieje,ze nie istniejesz.
                  • edelstein Re: Czy kazdy Polak powinien odwiedzic Oswiecim? 28.01.15, 20:07
                    Akurat w mojej rodzinie sa sami historycznie swieci,tym samym Obalam mit Niemca mordercy.Z nikim nie musze sie rozliczac.Nie wiem niby co mialabym stracic?wyjasnili mi twoje pokretne myslenie.

"...Bezkompromisowa,nie ma nic do stracenia.Nikogo nie kocha i zdania nie zmienia.Sto procent szaleństwa-tak,to jest jej opcja.Wie,jak zapominać,dobrze zna sie na chłopcach.Gryzie tak,jak suka,jest łagodna tak,jak owca,jest bliska jak siostra i wciąż tak bardzo obca..."
                    • gazeta_mi_placi Re: Czy kazdy Polak powinien odwiedzic Oswiecim? 28.01.15, 20:13
                      Problem w tym, że to właśnie nie mit tylko historyczna prawda.
                • kamea_chateau Edel 28.01.15, 21:13
                  a na pewno nie masz dziadka który był w Wermahcie?
                  A na pewno nie był na froncie wschodnim?? Tak gdzie dopuszczali się strasznego okrucieństwa wobec ludności cywilnej??

A nie zdziwiłabym się skoro jeden z niemieckich zbrodniarzy ma ciemnoskórą wnuczę bądz prawnuczęsad ciekawe czy by ją ratował z obozu....

I pamietaj że to nie POLSKA wywołała dwie wojny tylko niemcy!!!
                  ale chyba w niemieckich szkołach pomija się te historyczne fakty
                  • edelstein Re: Edel 28.01.15, 21:16

• kamea_chateau tak nasz Premier miał 28.01.15, 21:20
                      ale to był nasz premier
                      więc tobie wara od niegosmile

Za to NIemcy mieli skorumpowanego Prezydenta na dodatek plagiatora- zupełnie bez honoru bo nawet nie chciał sie do dymisji podać.
                      I wiesz poczytałam twoje wpisy. Sa chamskie obrażające straszną rodznicę i uczucia nas Polaków.
                      Więc napiszę ci tak.
                      Jak czytam takie rzeczy to ciśnie mi się na usta Polska dla Polaków , nie dla niemców.

• edelstein Re: tak nasz Premier miał 28.01.15, 21:37
                        Tzn,ze Polak moze miec dziadka w Wermachcie i nie bedzie potomkiem mordercybig_grin serio myslisz,ze obrazisz mnie durnym sloganem?
                        • kamea_chateau obrazić ciebie? nie 28.01.15, 21:51
                          nie da sie nawet jak piszesz durnym sloganem

Bo za głupia pisząc wprost jesteś i niemieckie obywatelstwo nic ci nie pomoże
                          • ola_fatyga Re: obrazić ciebie? nie 28.01.15, 21:53
                            > Bo za głupia pisząc wprost jesteś i niemieckie obywatelstwo nic ci nie pomoże

Ona się z turasami z niemieckim obywatelstwem zadala i szpanuje w swoim mniemaniu
                            • kamea_chateau turasami?? 28.01.15, 21:55
                              hahahaha

jak pokazywał Louis de Funes

arabusy

Zaraz bedzie Dzichad i allah akbar
                              kurcze idę bo jeszcze wystrzelaja forum jak redakcję w Paryżu
                              • ola_fatyga Re: turasami?? 28.01.15, 21:59
                                Ona sama tez wyglada jakby z Anatolii sie urwała...wiec nie rozumiem, co ją ci ssmani tak bolą i ich potomkowie. jako pierwsi by ją wyslali do gazu za sam wygląd, zdecydowanie nienordycki.
                                • annajustyna Re: turasami?? 29.01.15, 07:33
                                  Dziewczyny, co Wy tzutaj za wstretne rasistowskie bzdury wypisuje. Do Edel: dziadek w Wehrmachcie nie jest automatycznie morderca. Skoro Twoj maz jest rodowitym Niemcem, to ktorys z jego przodkow tez byl wcielony do wojska, ale nie znaczy to automatycznie, ze byl morderca, na Boga! Do Oli: plagiatorem byl minister zu Guttenberg, nie prezydent.
                                  • edelstein Re: turasami?? 29.01.15, 08:42
                                    Ja wiem,ze nie jest wytlumacz to jej.
                          • edelstein Re: obrazić ciebie? nie 28.01.15, 22:12
                            Ja przynajmniej nie mam problemow z logika.Tak psioczy na Niemcow,a w zylach krew Hitlera.To sie nazywa yntelygencja.Szkoda mi klawiatury.
                            • kamea_chateau edel nie denerwuj sie 28.01.15, 22:26
                              bo pazurka i klawisze złamiesz......

cieszymy sie ze znalazłas swoje miejsce na ziemi i przyjaciół niemców.

oczywiscie ludzie maja w sobie krew hyclera ale przeciez ty tez ja masz... róznicajest taka ty sie identyfikujesz z niemcami a inni nie bo czuja inna przynaleznosc
                              no ale to twoj dziadek strzelał do mojej prababki
                            • annajustyna Re: obrazić ciebie? nie 29.01.15, 07:34
                              Gwoli scislosci to Hitler byl Austriakiem. A tak w ogole to dziedzictwo krwi to raczej pojecie XIX-wieczne...
    • a-inka Re: Czy kazdy Polak powinien odwiedzic Oswiecim? 28.01.15, 09:31
      Byłam,bodajże w ósmej klasie SP,razem z cała klasą...najbardziej za gardło ścisnął mnie widok malutkich ubranek i akcesorii dla niemowlątsadi te ściany zdjęć ludzi,którzy zginęli,a nie musieli...
      W collegu mojej córy była organizowana wycieczka do Krakowa i do Auschwitz właśnie,ale córa stwierdziła,że wolałaby tam pojechać z nami,więc może kiedyś tam pojedziemy,przy okazji pobytu w PL.
      Osobiście długo "odchorowywałam" tę wycieczkę w tamtym czasie,ale myślę,że decyzja o zwiedzeniu tego miejsca należy do każdego indywidualnie.
      Pozdrawiam.
      • elf1977 Re: Czy kazdy Polak powinien odwiedzic Oswiecim? 28.01.15, 12:19
        Uważam, że każdy powinien pojechać na taką wycieczkę. Odchorować owszem, czasem można, ale pewne rzeczy trzeba zobaczyć, żeby o nich nigdy nie zapomnieć. I taka rolę pełni to muzeum - przypomina ludziom o tym, że "ludzie ludziom zgotowali ten los".
    • akniwlam Re: Czy kazdy Polak powinien odwiedzic Oswiecim? 28.01.15, 13:08
      Nie wiem, czy każdy. Ja byłam, w Auschwitz, w Stuthofie i paru jeszcze równie strasznych miejscach, w przyszłości zabiorę tam swoje dzieci, kiedy uznam, że są na to gotowe. Raczej po ukończeniu 15 r. ż. niż przed.
      Nie chciałabym, żeby moje dzieci jechały tam z wycieczką szkolną czy kolonijną (a mnie właśnie w ten sposób z tematem zapoznano). W ogóle stadne zwiedzanie takich miejsc chyba nie prowadzi do specjalnie dobrych skutków wychowawczych, bo opiekunowie nie są w stanie dopilnować wszystkich uczestników. W sensie - żeby ktoś nie zrobił sobie słitfoci w piecu (jak chyba kiedyś jakaś gimnazjalistka w Bełżcu?), podczas gdy obok ktoś o większej świadomości/wrażliwości spazmuje. Po prostu nie da się zebrać grupy ludzi o podobnym odczuwaniu i przeżywaniu takich miejsc.
      I na pewno nie chciałabym, żeby do odwiedzania Auschwitz w imię patriotyzmu, pamięci czy obowiązku zmuszano osoby z traumą, którym to doświadczenie może bardziej zaszkodzić, niż pomóc. Mam na myśli np. członków rodzin więźniów. Każdy powinien wiedzieć, co się tam wydarzyło, ale niekoniecznie musi to miejsce zwiedzać i oglądać własnymi oczyma.
    • stasiowa-marynia Re: Czy kazdy Polak powinien odwiedzic Oswiecim? 28.01.15, 20:46
      wybieram się wreszcie w tym roku choć wiem,że to odchoruję. ale muszę po prostu pojechać.
      • kulawa.stonka Na czasie 01.02.15, 10:54
        Bohater tego reportażu to brat mojej babci:

lublin.tvp.pl/18531982/200-lat-eugeniusz-sacewicz-skonczyl-sto-lat

W jego opowieściach przewija się również historia jak więźniowie po kolei sprzątali biuro/pokój jakiegoś komendanta w obozie. Podobno po pozamiataniu śmieci, piasku itp. wszystko wmiatali pod szafę, sprzątali po łebkach. Przyszła kolej na brata mojej babci - wysprzątał wszystkie półki, powycierał wszystko szmatką, poustawiał równo na półkach, a śmieci spod szafy wymiótł i umył podłogę na mokro.
        Jak komendant zobaczył czyściutkie biuro, nie mógł wyjść z podziwu. smile
    • annajustyna Re: Czy kazdy Polak powinien odwiedzic Oswiecim? 29.01.15, 07:29
      Ale po co jej tak dokuczasz?
    • rhaenyra nie 01.02.15, 10:15

• clio_1 Re: nie 01.02.15, 11:35
        Nie wiem czy każdy. Ja nie byłam i chyba nigdy nie pojadę. W liceum byliśmy na wycieczce w Lublinie, w planie był tez Majdanek - nie weszłam. Nie chciałam.
        Mój dziadek przeżył Dachau. Był ofiarą eksperymentów medycznych. NIGDY o tym nie mówił, o przeżyciach dziadka dowiedziałam sie od babci. W latach chyba 90. (albo to była końcówka 80., nie pamietam dokładnie) dziadek pojechał do Dachau, to był wyjazd organizowany chyba przez kościół. O tym wyjezdzie tez nigdy nie opowiadał.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka