Dodaj do ulubionych

z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista

28.01.15, 21:49
wpisujcie z czego zrezygnujecie żeby zapłacić wyższą ratę.
1. Z kina - dziecko mnie prosiło ale niestety...bank jest wazny przecież
2. Z jedzenia 300 zł muszę uciąć z całego miesiąca.
3. środki czystości, kosmetyki częsciowo darować sobie muszę
4. Leki które moga poczekać
Smutne to.
Obserwuj wątek
    • chocolate_cake Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 28.01.15, 21:58
      Masz dużo wyższą ratę?

Ja na razie nie rezygnuję z niczego. Po prostu odłożę trochę mniej. Ale być może będę musiała z czegoś zrezygnować od września. Mogę mniej pracować i mniej zarabiać.
      • a.n.a0 Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 28.01.15, 22:01
        chocolate_cake napisała:

> Masz dużo wyższą ratę?
        >
        > Ja na razie nie rezygnuję z niczego. Po prostu odłożę trochę mniej. Ale być moż
        > e będę musiała z czegoś zrezygnować od września. Mogę mniej pracować i mniej za
        > rabiać.

tak wyższa rata, wyższe ubepzieczenie w zwiazku z tym no i życie mi się wali.
        • chocolate_cake Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 28.01.15, 22:05
          Ja mam coś koło 300-400 zł więcej. Niestety sad
        • zuleyka.z.talgaru Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 28.01.15, 22:06
          Męczące już jest to jojczenie, że jest tak źle i tragicznie.
          Żeby rata skoczyła o 500zł to kredyt z pewnośćią nie był brany na 200-300tys....skoro kogoś stać było na wielkie kredyty to powinen mieć backup na cięższe czasy (bo w perspektywnie 30letniego okresu kredytowania nie raz nie dwa takie czasy się zdarzą - czy to przez wyższy kurs waluty, czy to przez utratę pracy itp.)
          • a.n.a0 Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 28.01.15, 22:07
            zuleyka.z.talgaru napisała:

> Męczące już jest to jojczenie, że jest tak źle i tragicznie.
            > Żeby rata skoczyła o 500zł to kredyt z pewnośćią nie był brany na 200-300tys...
            > .skoro kogoś stać było na wielkie kredyty to powinen mieć backup na cięższe cza
            > sy (bo w perspektywnie 30letniego okresu kredytowania nie raz nie dwa takie cza
            > sy się zdarzą - czy to przez wyższy kurs waluty, czy to przez utratę pracy itp.
            > )
            do ciebie to nie było, nie wpisuj sie bo zaśmiecasz
            • attiya Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 29.01.15, 06:52
              a dlaczego mamy się nie odzywać, skoro nie dosyc, że do górników to jeszcze do frankowiczów zaraz będziemy dopłacać?
              jak cię nie stać na kredyt, to po kie licho brałaś?
              biedactwo, dziecku na kino nie dasz....no prawie popłakałam się
              • triismegistos Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 29.01.15, 09:30
                Zjeżdzaj z tego wątku. Dziękuję.
                • jola-kotka Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 29.01.15, 21:58
                  Weź się ogarnij, mamy płakać bo ty nie masz na kino dla dziecka. Co nas obchodzą twoje kredyty.
              • pitahaya1 Ale sąsiadom pięknie kredyt skoczył!! :D 29.01.15, 11:21
                www.angora.com.pl/
          • madame.nui Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 28.01.15, 22:35
            Żeby rata o tyle wzrosła wystarczyło, że nie miało się kredytu na 35 lat, a na przykład na 25. I jak najbardziej był brany na 300-350 tys. A za te pieniądze w Warszawie to sobie można... uncertain

A co do meritum: ja nie mam zamiaru mniej odkładać, wolę przyciąć na życiu.
            Syn i mąż nie będą chodzić do fryzjera co miesiąc (włosy im rosną bardzo szybko) - będzie ich obcinać moja mama przy okazji wizyt u niej. (50 zł)
            Raz-dwa raz w tygodniu jadałam z mężem lunch knajpie. No to już knajpa straciła dwóch klientów. Nie ma, że nie chce mi się gotować.
            Zrezygnowałam z fitnesu w klubie. Będę już tylko ćwiczyć w domu.

Zacisnęłam pasa i nie jojczę, tylko sobie myślę, że fryzjerka, właścicielka knajpki i instruktorka fitnesu też pewnie mają kredyty sad
            • chocolate_cake Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 28.01.15, 22:54
              Tak to niestety będzie że część osób nie zarobi bo inni będą musieli zrezygnować z ich usług.
              Też się zastanawiałam czy nie zacząć samej farbować włosy.
              My już wcześniej odkładaliśmy więcej niż wynosiła dawna rata. Od dawna chodzę do fajnej i tańszej fryzjerki, obiady na mieście jadamy niezbyt często. Na razie staram się żyć tak jak zwykle czyli nie wydawać pieniędzy na jakieś głupoty. Jeśli będziemy mieli pracę to będzie dobrze.
              • mia.lia Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 29.01.15, 07:53
                Jesli zmusi sie banki do ponoszenia kosztów, to przytna wynagrodzenia pracownikow, zwiększa opłaty i tym sposobem inni ludzie zmniejsza swoje wydatki i pani fryzjerka nadal nie zarobi.

Jesli państwo przejmie koszty na siebie, to dostanie sie po kieszeni Kowalskiemu (podatnikowi, pracownikowi sektora publicznego lub podwykonawcy usług za ktore płaci skarb panstwa), ktory tez sam sobie obetnie włosy i nie pójdzie z synem do kina.
                Te koszty powstały, ktos je poniesie, a spór toczy sie o to czy ci, ktorzy mogli skorzystać na kredycie we franku (lub stracić) czy jacyś anonimowi ludzie.

• zuleyka.z.talgaru Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 29.01.15, 07:57
                  W ogóle nie rozumiem, że ktoś ma wątpliwości. Koszty ponosi ten, kto podpisał umowę z bankiem. Dlaczego miałoby być inaczej? Rozumiem, że osoby biorące kredyt we frankach zostały ubezwłasnowolnione sądownie, żeby teraz nie musieli ponosić konsekwencji swoich decyzji?
            • amandaas Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 29.01.15, 08:27
              Nie chcę Ci organizować życia ale mam jedną radę- nie rezygnuj z fitnessu. Odłóż mniej, ale pozwól sobie na sport bo za rok założysz wątek, że masz nadwagę, cellulit, jesteś zmęczona i seks z mężem do dupy. Nie zeby fitness był remedium na to wszystko, ale jednak jest ważną częscią budowania samopoczucia smile
              • mia.lia Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 29.01.15, 08:38
                Przez setki tysięcy lat ludzie organizowali sobie fitness na własna rękę. Co wiecej nadal większość szczuplych i sprawnych fizycznie osob na świecie nie ma dostępu do klubów.
                Sprawnym mozna pozostać za darmo. Ćwiczyć w domu przed tv, biegać, jeździć na rowerze, przekopac ogródek, pomyc okna itd.
                Brak pieniędzy na karnet to tylko zgrabna wymówka.
                • madame.nui Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 29.01.15, 09:57
                  A to podobno frankowicze nie potrafią czytać ze zrozumieniem.
                  "zrezygnowałam z fitnesu w klubie. Będę już tylko ćwiczyć w domu."

Ja ćwiczę codziennie. Codziennie dosłownie, nie ma dnia bez ćwiczeń. Na pytanie o ograniczenie finansowe odpisałam, że rezygnuję z zajęć fitness w klubie. I tyle.
    • najkana Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 28.01.15, 22:31
      Z powodu kredytu w złotówkach kilka lat temu zrezygnowałam z :
      - zamiaru kupna samochodu
      -porządnych ukochanych perfum
      -wielu ciuchów
      - butów na zmianę - ich liczba na sezon jest taka by było w czym chodzić aż do ich śmierci technicznej a nie wybierać pod sukienkę
      - z lepszych marek spożywczych
      - z odpłatnych kursów językowych
      -wyjść do kina
      itd

do tego zaczęłam odwiedzać Biedronkę i hurtownie z chińską produkcją. Obrzydliwość.

-
      • gogologog Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 29.01.15, 00:09
        > porządnych ukochanych perfum

straszne ...
        • sasanka4321 Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 29.01.15, 00:13
          gogologog napisał:

> > porządnych ukochanych perfum
          >
          > straszne ...

No nie? Moze powinnismy sie zlozyc na Najkane? W koncu porzadne, ukochane perfumy naleza sie kazdemu...
          • najkana Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 29.01.15, 00:21
            jestem za! zrzućcie się na mnie. zawsze to mnie inni skubią i dokładać muszę, to może tym razem wreszcie mi coś skapnie smile Podać konto?
        • najkana Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 29.01.15, 00:17
          a wiesz że właśnie tego najbardziej żałuję,
          niewiele jest bardziej przyjemnych doznań jak piękny zapach jaki otacza kobietę.
          jest ważniejszy niż ubranie i makijaż.
          tym bardziej jeśli się już przyzwyczaisz do pewnego standardu a później nie możesz sobie pozwolić na to a środowiska nie zmieniasz.
        • dyzurny_troll_forum Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 29.01.15, 00:40
          gogologog napisał:

> > porządnych ukochanych perfum
          >
          > straszne ...

Śmiej się, będzie capiło w busie....
          • ursz-ulka Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 29.01.15, 08:25
            Bez przesady. Będzie capilo jak jej wodę odetna. Perfumy mają swoje zamienniki. Albo można wyszukać coś fajnego z niższej półki.
        • semihora Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 29.01.15, 16:28
          Rzeczywiście masz problem z tym, nie? Jak ktoś w ogóle może myśleć o perfumach i żałować, że nie może ich kupić? Bezczelność uncertain
          • memphis90 Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 29.01.15, 20:11
            Sa gorsze rzeczy- w tym roku w szlachetnej paczce jedna menelka marzyła o srebrnym łńcuszku za 3łz, zamiast o konserwie z paprykarzem!
      • ania-z-lasu Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 16.06.18, 07:44
        "zaczęłam odwiedzać Biedronkę... Obrzydliwość." ??? Uzasadnij, proszę. Chodzę do biedry i jakoś nie widzę różnicy w tym co kupuję gdzie indziej. No oprócz cen, oczywiście.
        • butch_cassidy Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 16.06.18, 09:04
          Dla mnie w biedronce jest niewystarczający wybór produktów to po pierwsze. Jak muszę, to coś wybiorę, ale szczerze, to zwykle mnie ten sklep irytuje - przede wszystkim dlatego, że zawsze praktycznie muszę iść na jakiś kompromis, nie mogę kupić dokładnie tego, co bym chciała, a po drugie wiecznie czegoś szukam po całym sklepie, nie mogę ogarnąć systemu ułożenia artykułów, no ale to pewnie dlatego, że sporadycznie bywam. I jeszcze te lady do pakowania za kasami są za krótkie. Niewygodnie. Nie ma tej deseczki, dzięki której jeden klient może spokojnie kończyć pakowanie, a inny już jest obsługiwany. Oraz nie mają w zwyczaju otwierać kolejnych kas, gdy kolejka rośnie. Też irytujące. Chyba że akurat tak pechowo trafiłam na jakieś niedobory personelu czy coś, ale kilka razy mi się zdarzyło.
    • mia.lia Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 28.01.15, 23:05
      Pytanie powinno brzmiec: "Z czego zrezygnujecie w wyniku nietrafionych inwestycji?"
      Przecież ludzie tracą nie tylko na kredytach. Fryzjerce/restauratorce/ hotelarzowi czy dziecku jest wszystko jedno czy nietrafiona inwestycja był kredyt we frankach, lokata w Amber Gold czy zakup akcji JSW.
      • jakw Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 28.01.15, 23:11
        Ale jeśli ktoś miał 200 000 i zainwestował je w jakieś 10-letnie obligacje to w tym momencie nie ma tych pieniędzy tak samo jak w przypadku, gdy utopiłby je w Amber Goldzie kilka lat temu. W przypadku nietrafionej inwestycji pytanie może co najwyżej być "na co byś przeznaczył pieniądze gdyby się udało", a nie pytanie z czego rezygnujesz z bieżących wydatków.
        • a.n.a0 Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 29.01.15, 08:32
          jakw napisała:

> Ale jeśli ktoś miał 200 000 i zainwestował je w jakieś 10-letnie obligacje to
          > w tym momencie nie ma tych pieniędzy tak samo jak w przypadku, gdy utopiłby je
          > w Amber Goldzie kilka lat temu. W przypadku nietrafionej inwestycji pytanie moż
          > e co najwyżej być "na co byś przeznaczył pieniądze gdyby się udało", a nie pyt
          > anie z czego rezygnujesz z bieżących wydatków.

ale ja nie rozumiem. Napisałam z czego rezygnujecie, a ty wypisujesz o umoczeniu pieniedzy. Ja nie narzekam temat skonczony. W związku z wyższą ratą chyba mogę uciąć wydatki, nie? kino nie jest najważniejsze, co?
          są ludzie w podobnej sytuacji i do nich ten watek. Nie zaśmiecaj bo ja Cie wykasowałam i nie widze twoich wpisów.
          • jakw Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 29.01.15, 23:45
            W podobnej sytuacji jak ty to chyba nie jest nikt. Ja w każdym razie nie znam nikogo kto ziałby taką nienawiścią w stostunku do wszystkich , którzy nie mają takich problemów jak ty.
            A postów do kogoś innego nie każę ci czytać.
      • baltycki Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 28.01.15, 23:19
        Nic nie stoi na przeszkodzie, abys zalozyla stosowny watek z "powinnym" pytaniem))
      • zuleyka.z.talgaru Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 28.01.15, 23:27
        Ale tutaj tego nie pojmują. Jak ktoś pojmuje to nie jęczy na forum, tylko bierze temat na klatę i przepęka ten czas. Jest kredyt w walucie - jest ryzyko. NIKT nie obiecywał, że lato będzie cały okres kredytowania.
        • konsta-is-me Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 28.01.15, 23:35
          Mam wrazenie ze spadlam z nieba albo zyje w snie jak.przeczytalam"nie moge czesto chodzic do kina-smutne…chlip".
          Zartujecie, prawda?
          • anorektycznazdzira Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 29.01.15, 09:13
            Ja też. Jak się urządzaliśmy w pierwszym maleńkim mieszkaniu ( lata temu, nie było ani kredytu w CHF, ani w PLN), to przez 3 lata nie byliśmy w kinie bo nas nie było stać. Ja wtedy rozumiałam, że takie jest życie, że jak się nie ma miedzi to się nie doopie siedzi. Teraz nie mam, bo mamy słabe prace a usiłujemy gdzieś mieszkać z dzieckiem- i to jest nasz priorytet więc konsekwencją decyzji jest brak kasy na co innego.
            Teraz widzę, że to było traumatyczne i nieludzkie ograniczanie się. Zaczynam żałować, że czegoś od państwa nie zażądałam, najlepiej mieszkania, skoro nie miałam i nie bardzo było mnie stać.
            • ofelia1982 Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 29.01.15, 23:45
              Jak kupiliście to mieszkanie bez kredytu? Jakas komunistyczna forma typu wykup za 10% czy spadek? Eh
              • anorektycznazdzira Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 30.01.15, 11:20
                Ot i błyskotliwa ematka.
                Co było napisane tak w szczegółach?
                Wzięliśmy kredyt, ale na ledwie 30 tys, żeby nas nie zabiła rata. W EURO, bo takie wtedy były. Wcześniej jakiś czas odkładaliśmy każdy grosz, żeby to w ogóle było możliwe. Potem jeszcze matka sprzedała samochód i zlikwidowała swoją polisę (minimum remontu), a następnie wyszukaliśmy lokal o powierzchni 27 metrów kwadratowych do remontu.
                Nie możesz sobie wyobrazić? Wiem, wiem, ludzie i zanoszący się płaczem że nie mogą chodzić do kina nie potrafią i zawsze im się wydaje.
    • sasanka4321 Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 28.01.15, 23:54
      Hmm... ja chcialam tylko powiedziec, ze w mojej wsi i okolicznych, tak mniej wiecej 95 % mieszkancow:
      1. Nie stac na kino - dojazd i bilet - filmy ogladaja w telewizji.
      2. Gdyby mieli uciac 300 zl z jedzenia, to by znalezli sie na minusie. Produkty spozywcze kupuja tylko w Biedronce.
      3. Srodki czystosci to jakis najtanszy proszek. I wlasne sprawne rece.
      4. Lekow, ktore moga poczekac tez nigdy nie kupowali.

• kozica111 Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 29.01.15, 05:51
        Na bieżąco z niczego, natomiast wakacje przytniemy, tzn będą we własnym zakresie w rodzinnych stronach męża, w tym roku podziękujemy kwaterom nad morzem.
        • a.n.a0 Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 29.01.15, 08:34
          kozica111 napisała:

> Na bieżąco z niczego, natomiast wakacje przytniemy, tzn będą we własnym zakresi
          > e w rodzinnych stronach męża, w tym roku podziękujemy kwaterom nad morzem.

my też podziękujemy kwaterom, nie zarobią nad morzem.I tak pewnie z 50 tyś niewypłacalnych fankowiczów zrobi. Mam nadzieję ze się rynek załamie, to każdy wredn, który nam źle życzy to odczuje.
          • mia.lia Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 29.01.15, 08:44
            Ty naprawde nie rozumiesz, ze jesli przyjada kredytobiorcy, to nie przyjadą ci, którym zabierze sie, zeby wspomóc kredytobiorców?
            Na tym co sie stało nie zarobił nikt, nawet banki.
            • a.n.a0 Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 29.01.15, 08:51
              mia.lia napisała:

> Ty naprawde nie rozumiesz, ze jesli przyjada kredytobiorcy, to nie przyjadą ci,
              > którym zabierze sie, zeby wspomóc kredytobiorców?
              > Na tym co sie stało nie zarobił nikt, nawet banki.

ale komu mają zabrac? ludziom? a ty dawałas kiedys komukolwiek?
              oni mają obowiązek uciąć bankom zyski, ja mam niewazna umowę kredytową, wiesz? i bank o tym wie, i pozew w toku i czekamy na sprawę. To jest nielegalne co robią banki, bankom trzeba uciać zyski.
              • mia.lia Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 29.01.15, 09:01
                Skad bank ma pieniadze?
                Od ludzi, ktorzy mu je powierzyli w zamian za odsetki, jesli banki beda musiały ponosić koszta, stracą ci, ktorzy maja lokaty, bo odsetki beda mniejsze.
                Stracą wszyscy, ktorzy maja rachunki w bankach, bo wzrosną opłaty i prowizje.
                Kim sa właściciele banków? To nie tylko miliarderzy, banki sa zwykle spółkami akcyjnymi w publicznym obrocie i ich właścicielami bywają zwykli, szarży ludzie, ktorzy zbierają na studia dzieci czy emeryturę.

Jesli masz nieważna umowę, to chyba problemy frankowiczow Ciebie takze nie dotyczą. Sad przyzna Ci racje i jeszcze wystapisz z powództwa cywilnego o odszkodowanie za zszargane nerwy.
              • dyzurny_troll_forum Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 29.01.15, 12:00
                a.n.a0 napisała:

> mia.lia napisała:
                >
                > > Ty naprawde nie rozumiesz, ze jesli przyjada kredytobiorcy, to nie przyja
                > dą ci,
                > > którym zabierze sie, zeby wspomóc kredytobiorców?
                > > Na tym co sie stało nie zarobił nikt, nawet banki.
                >
                > ale komu mają zabrac? ludziom? a ty dawałas kiedys komukolwiek?
                > oni mają obowiązek uciąć bankom zyski, ja mam niewazna umowę kredytową, wiesz?
                > i bank o tym wie, i pozew w toku i czekamy na sprawę. To jest nielegalne co rob
                > ią banki, bankom trzeba uciać zyski.

Tak, tak jeden wielki mędrzec i filozof już mówił, że pieniądze są w bankach i trzeba je tylko uruchomić.
                • cosmetic.wipes Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 29.01.15, 12:34
                  > Tak, tak jeden wielki mędrzec i filozof już mówił, że pieniądze są w bankach i
                  > trzeba je tylko uruchomić.

Moje dziecko mając lat 4 było przekonane, że rodzice pieniądze biorą ze ściany. Czyli dokładnie tak jak autorka watku myslało, że bankomaty są niewyczerpanym źródłem zasobów i nic, tylko brać.
                  Z tym, ze moje dziecko z takiego "myslenia" wyrosło około 6 roku zycia big_grin
                  • dyzurny_troll_forum Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 29.01.15, 12:49
                    cosmetic.wipes napisała:

> > Tak, tak jeden wielki mędrzec i filozof już mówił, że pieniądze są w bank
                    > ach i
                    > > trzeba je tylko uruchomić.
                    >
                    > Moje dziecko mając lat 4 było przekonane, że rodzice pieniądze biorą ze ściany.
                    > Czyli dokładnie tak jak autorka watku myslało, że bankomaty są niewyczerpanym
                    > źródłem zasobów i nic, tylko brać.

Moje też myślało, że bankomat drukuje pieniądz wedle życzenia, zwłaszcza jak jest opcja wyboru banknotów smile

• oqoq74 Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 29.01.15, 13:13
                      Swego czasu pewien starszy jegomość, wpłacając kasę w banku na konto, dla żartu, poprosił panią, żeby mu pokazała, gdzie jest jego półeczka w banku, na którą są odkładane jego pieniążki. Bo on chciałby popatrzeć, na tę swoją zgromadzoną kupkę kasysmile
                      Pani bardzo się przejęła i zaczęła tłumaczyć, że to nie tak.
              • gogologog Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 29.01.15, 19:58
                Jak chf szedl z 2.50 na 2.00 + ceny "apartamentow" rosly jak oszalale to umowy byly legalne.
                Wracamy na ziemie.
                Tyle w temacie.
          • heca7 Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 29.01.15, 08:47
            A wiesz, że pogorszy się też tym, którzy tobie źle nie życzyli?! Naprawdę cieszysz się faktem, że rynek się załamie? Co trzeba mieć w głowie aby być takim egoistą? Kazał ci ktoś brać ten kredyt? Właściciele kwater nad morzem może kazali? Zmuszali, namawiali albo fryzjerzy?
            Nie wiem z czego tu się cieszyć.
            Typowe myślenie Polaka- Panie Boże sąsiad ma 100 krów a ja jedną- spraw by mu te 99 zdechło.
          • paskudek1 Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 29.01.15, 08:51
            wiesz co NIE MAM kredytu hipotecznego i też "na kwatery" nie wyjeżdżam. Od lat spędzam wakacje w tym samym miejscu. I jakoś ku...wa mac żyję. Nie umarłam. I sobie wyobraź że tysiące ludzi w tym kraju, tysiące dzieciaków nie wyjeżdża NIGDZIE na wakacje, mimo że mamusia z tatusiem zapier...lają uczcicie i zadne franki, euro czy inne zlote w kredycie im nie siedzą.
          • anorektycznazdzira Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 29.01.15, 09:19
            "Mam nadzieję ze się rynek załamie, to każdy wredn, który nam źle życzy to odczuje."
            Po pierwsze wiara NIEKTÓRYCH frankobiorców (piszą tu różni, także rozsądni, pozdrawiam np. Asię) w to, że jak oni coś ograniczą to załamie się rynek jest wzruszająca.
            Po drugie ich wiara w to, że wszyscy im źle życzą nadaje się już do leczenia.
            Poza paroma hejterami reszta czyni dość trzeźwe uwagi, że nie są frankowcy pępkiem świata i nie tylko oni mają w tym kraju problemy- ale to powoduje wyłącznie wycie, jak źle są traktowani przez resztę społeczeństwa.
            • pade Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 29.01.15, 09:35
              Jeżeli ktokolwiek z frankowiczów czegokolwiek od Was oczekuje, to jedynie zwykłej, ludzkiej życzliwości. Niczego więcej.
              Nie uświadamiania (Polak zawsze jest mądry po szkodzie), nie głaskania, nie "dokładania się" , ale chociaż zaprzestania kopania po piszczelach i plucia jadem. Czy to tak dużo?
              • najkana Też mnie zastanawia skąd taka nienawiść w Polakach 29.01.15, 09:51
                do innych Polaków.
                -czyjś problem który jest dla niego sporym stresem i obawą o przyszłość
                jest okazją do dodatkowego zmasowanego dokopania mu
                To jakiś sport narodowy czy co? Gnojenie innych?
                Czy radosne podchwycenie przez zawodowych frustratów okazji do wywalenia swojej wrodzonej nienawiści i agresji na bogu-ducha winnych obcych ludzi, właściwie nie z powodu faktycznego zachowania tych pierwszych, ale życiowych frustracji tych drugich i medialnej nagonki.

Ja tez bym była wściekła jakby sytuacja życiowa mi się zmieniła na niekorzystną, i owszem dałabym sobie prawo wtedy do wkurzenia i żali. Normalne.
                Jak mnie chłop rzuci to też będę jęczeć kilka miesięcy a potem się przestanę tym zajmować.
                I prawo do pojęczenia sobie mam.
                • moofka Re: Też mnie zastanawia skąd taka nienawiść w Pol 29.01.15, 10:00
                  [i]Ja tez bym była wściekła jakby sytuacja życiowa mi się zmieniła na niekorzystną, i owszem dałabym sobie prawo wtedy do wkurzenia i żali. Normalne.
                  Jak mnie chłop rzuci to też będę jęczeć kilka miesięcy a potem się przestanę tym zajmować.
                  I prawo do pojęczenia sobie mam.

no fajna analogia
                  tylko to tak, jakbys oczekiwala, ze w obliczu problemow z chlopem, ktos sie swoim podzieli
                  bo w tej chwili oczekujac od panstwa ze bedzie w jakikolwiek sposob pomagalo jest nie ok
                  bo sa ludzie ktorzy nie podjeli tego ryzyka i albo placili drozsze kredyty w zlotowkach, albo wynajmowali
                  dlaczego oczekuje sie ze ci wszyscy solidearnie zloza sie na frankowiczow?
                  to sprawa miedzy nimi a bankiem a nie panstwem polskim
                  a banki oczywiscie - powinny sie ulozyc z nimi bo im tez powinno zalezec
                  ale tu sa 2 strony
                  ani inny podatnik ani rzad strona tu nie jest
            • little_fish Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 29.01.15, 11:09
              mam kredyt we frankach - mam szczerą nadzieję, że rynek jednak się nie załamie. Osłabienie gospodarki będzie się wiązało z niższymi dochodami również dla tych z kredytem, więc wtórnie dostaną po ogonie, nie będą mieli szans "odpracować strat".
              Mam nadzieję, że uda się zorganizować pomoc dla tych, którzy są w najgorszej sytuacji. Ale moim zdaniem pomoc ta powinna obejmować jakieś rozwiązania systemowe i mediacje z bankiem a nie umarzanie kredytów. Pomoc powinna obejmować WSZYSTKICH kredytobiorców - tych w złotówkach, frankach, jenach itp. Wbrew temu, co piszą niektórzy nikt, kto bierze kredyt na wiele lat nie jest w stanie przewidzieć wszystkiego - choroby, utraty pracy czy części dochodu, niespodziewanych wydatków np. na dziecko. Oczywiście najbezpieczniej jest nie brać kredytu, ale nie zawsze tak się da.
          • przystanek_tramwajowy Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 29.01.15, 09:47
            a.n.a0 napisała:

> my też podziękujemy kwaterom, nie zarobią nad morzem.I tak pewnie z 50 tyś niew
            > ypłacalnych fankowiczów zrobi. Mam nadzieję ze się rynek załamie, to każdy wred
            > n, który nam źle życzy to odczuje.

Nad polskim morzem będzie w tym roku oblężenie. Przyjadą wszyscy, których nie stać na Egipt i Tunezję, bo im rata we franku wzrosła. Tak że po tobie właściciele kwater raczej płakać nie będą. big_grin

---
            Kazałam dzieciakowi wysiąść, mówiąc, że ze mną jej rodzice nie ustalali, że wraca z nami. Dzieciak przerażony, bo ona sama autobusami jeszcze nie jeździ i jak ona ma teraz wrócić. Powiedziałam jej by zadzwoniła do rodziców i odjechałam (by beatulek).
            • a.n.a0 Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 29.01.15, 09:58
              przystanek_tramwajowy napisał:

> Nad polskim morzem będzie w tym roku oblężenie. Przyjadą wszyscy, których nie s
              > tać na Egipt i Tunezję, bo im rata we franku wzrosła. Tak że po tobie właścicie
              > le kwater raczej płakać nie będą. big_grin
              >

to ci powiem ze teraz to bedzie tylko egipt, bo jest tanszy niz polskie kwatery.
              > ---
              > Kazałam dzieciakowi wysiąść, mówiąc, że ze mną jej rodzice nie ustalali, że wra
              > ca z nami. Dzieciak przerażony, bo ona sama autobusami jeszcze nie jeździ i jak
              > ona ma teraz wrócić. Powiedziałam jej by zadzwoniła do rodziców i odjechałam (
              > by beatulek).
              • emka_waw Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 29.01.15, 10:09
                > przystanek_tramwajowy napisał:
                >
                > > Nad polskim morzem będzie w tym roku oblężenie. Przyjadą wszyscy, których
                > nie s
                > > tać na Egipt i Tunezję, bo im rata we franku wzrosła. Tak że po tobie wła
                > ścicie
                > > le kwater raczej płakać nie będą. big_grin
                > >
                >
                > to ci powiem ze teraz to bedzie tylko egipt, bo jest tanszy niz polskie kwatery
                > .

Albo Włochy. Mnie, na przykład, nie stać na wakacje nad Bałtykiem. Kwatera, która spełnia moje specyficzne wymagania (mam niepełnosprawne dziecko i muszę gotować mu sama, żadnego cateringu i gotowców, więc w grę wchodzi tylko kwatera z lodówką i kuchenką), to minimum 200 zł za dobę, zimne morze i niepewna pogoda. Za mobilhome na kempingu we Włoszech, na wybrzeżu Adriatyku, przełom czerwca/lipca, 12 dni płacę 2300 - w to jest też wliczone dodatkowe ubezpieczenie na wypadek, gdybyśmy nie mogli pojechać. I mam cieplejsze morze i dodatkowo baseny na kempingu i place zabaw. Więcej na dojazd wydam, owszem. Za to mam lepszą infrastrukturę, pogodę i więcej atrakcji dla dziecka. Mnie naprawdę nie stać na wczasy nad Bałtykiem smile
                • memphis90 Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 29.01.15, 20:21
                  >Za mobilhome na kempingu we Włoszech, na wybrzeżu Adriatyku, przełom czerwca/lipca, 12 dni >płacę 2300
                  O, a które mobile kosztują 2300 za 2 tygodnie? Ja szukałam na eurocampie, na vacansoleil i kilku innych - i żadają w tym roku ok. 600zł/dobę w sezonie za domek 4 osobowy. To mi wychodzi 8 tysięcy za wakacje bez wyżywienia, plus przelot/przejazd.
              • gogologog Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 29.01.15, 20:01
                > to ci powiem ze teraz to bedzie tylko egipt, bo jest tanszy niz polskie kwatery
                o tak, szczegolnie jak dolar zlamie 4 za 2 miesiace.
                • jakw Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 30.01.15, 11:39
                  gogologog napisał:

> > to ci powiem ze teraz to bedzie tylko egipt, bo jest tanszy niz polskie k
                  > watery
                  > o tak, szczegolnie jak dolar zlamie 4 za 2 miesiace.
                  Najtańszy to będzie jak ISIS zacznie tam robić zamachy.
          • ra_gra82 Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 29.01.15, 10:35
            Luz-blues, innym będzie luźniej nad morzem i ceny nie będą śrubowanesmile A ty masz nadzieję, że rynek się załamie...
        • totorotot Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 29.01.15, 21:38
          A tak, tez nad polskie piękne może nie pojedziemy smile
      • ursz-ulka Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 29.01.15, 08:32
        Racja. Wielu nie ma na podstawowe elementy do życia. I muszą sobie radzić. Smutna prawda jest taka, że ludzi e nie potrafia zarządzać pieniędzmi.
        Zarabiasz 1500 to żyjesz za tyle. Dostajesz podwyżkę, to zamiast żyć na Starym poziomie, idziesz w wydatkach wyżej. I tak w koło. Mało kto zaczynając zarabiać więcej odlozy nadwyżkę. Ona kusi. Lepszy ciuch, wyjazd, jedzenie, usługi. Nie neguję, coś trzeba mieć w życiu, nie haruje się tylko dla żarcia. Ale ludzi nie cieszy coś dłużej a tylko na moment. Na moment, gdy nie pojawi się kolejna pokusa.
    • shell.erka Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 29.01.15, 06:02
      Z niczego. Na wakacje i tak nie bedziemy mogli jechac, bo latem rodze.
    • shell.erka Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 29.01.15, 06:03
      I przestancie sie juz onanizowac tymi frankami.
      • onnomatopeja Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 29.01.15, 06:30
        Kobieta, której zmarł nagle mąż i została bez środków do życia, z niepełnosprawną córką i kilkuletnim synem, samotna, umierająca na raka starsza pani, bez rodziny, z emeryturą wynoszącą tysiąc złotych, samych opłat ma prawie 500, rodzina, która w pożarze straciła dom, ojciec kilkorga dzieci, przedsiębiorczy młody człowiek, mega pracowity, w lecie kombajn uciął mu obie nogi a żona w wyniku szoku poroniła - to są prawdziwe ludzkie dramaty. Jak czytam te wasze wypociny, jak to biedne musicie zrezygnować z wakacji i perfum to szlag mnie trafia. Kurczę, każdy biorąc kredyt wiedział, jakie jest ryzyko, a jeśli nie wiedział, to trzeba było przeczytać dokładnie umowę, przeanalizować, jak wyglądał kurs franka na przestrzeni lat, doradzić się kogoś, kto się na tym zna. I tyle - ja zupełnie nie pojmuję roszczeniowości frankowiczów, trzeba ponosić konsekwencje swojego postępowania.
        • misiekzdzisiek2 A ja z niczego nie muszę rezygnować 29.01.15, 06:49
          smile Jest mi bardzo dobrze, zastanawiam się nad kierunkiem wiosennych wczasów. Za tydzien jadę na narty.
        • kozica111 Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 29.01.15, 06:52
          Taaaaak a osoby mające kredyt w e franku to nie chorują, nie mają traum, los ich nie doświadcza....itp Mnie zastanawia po co ktos kogo temat nie dotyczy czuje potrzebę wcięcia się.
          • misiekzdzisiek2 Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 29.01.15, 07:05
            Wcinam się, bo mnie irytuje to onani...wnie się przez Was frankiem.
            Nie znam ludzi, którym z powodu wzrostu kursu zawaliło się życie. Ci, których znam po prostu mają wyzszą rate i ja zapłacą (bo się z tym liczyli). Najwyżej odłozą ciut mniej.

Na forum jest 3-5 osob (przy czym nie mam pewności czy nie są to fikcyjne nicki), które lamentują i nawołują do jakiejś rewolucji. Co ciekawe, są to nowe nicki na tym forum - czyżby załozone (albo odkopane) na potrzeby siania fermentu?
            Reszta ludzi też ma zobowiązania i po prostu płaci, a nie lamentuje.
            • rosapulchra-0 Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 29.01.15, 07:08
              Patrz na drzewko.
              • misiekzdzisiek2 Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 29.01.15, 07:14
                oj, podpięłam się tam, gdzie nie trzeba? Przepraszam.
            • anorektycznazdzira Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 29.01.15, 09:23
              "Na forum jest 3-5 osob (przy czym nie mam pewności czy nie są to fikcyjne nicki), które lamentują i nawołują do jakiejś rewolucji. Co ciekawe, są to nowe nicki na tym forum - czyżby załozone (albo odkopane) na potrzeby siania fermentu?
              Reszta ludzi też ma zobowiązania i po prostu płaci, a nie lamentuje."

Pozwól, że się podpiszę. Poza 2-3 płaczkami "stare" nicki próbują pisać, że mają kredyty w CHFach, płaca i żyją a niektórzy nawet, że mają się dobrze. Coś w tym jest.
              • chocolate_cake Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 29.01.15, 09:37
                No dokładnie. Oczywiście że wkurza mnie wyższa rata i więcej do spłaty. Ale tragedii nie ma. Zapłacę bo co mam zrobić. Nie zrezygnuję z kina, wakacji czy ubrań. Najwyżej nie kupię sobie butów czy swetra, trudno.
        • najkana Widzę że głupki forumowe nawet nie zauważyły 29.01.15, 09:23
          że ja mam kredyt w złotówkach big_grin
          i to dzięki niemu nie stać mnie na ukochane perfumy do których się uczepiliście
          ale za to mam swoje mieszkanie (z hipoteką rzecz jasna)
          i dokładnie wiedziałam na co się porywam gdy go brałam tongue_out
          wpisałam w ryzyko nawet niejeżdżenie na wakacje.
      • k1k2 Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 30.01.15, 01:55
        A co ma piernik do wiatraka ze ty rodzisz?! Kogo interesują franki, pisze o frankach. nie chcesz, nie czytaj. Chyba ci ciąża nieco ograniczyła horyzont...
    • cosmetic.wipes Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 29.01.15, 06:59
      Coś się zmieniło przez te kilka godzin?
      Bo jeszcze wczoraj koło południa pisałaś tak:
      ha ha mam dokumnenty podpisane własnoręcznie, które oddałam już do sądu że frank moze wzrosnąc 20% od kursu w jakim zaciągnełam kredyt i mam podpisy na piśmie urzędnika i mój

oraz:
      Byc moze jutro spłacę kredyt.
      • zuleyka.z.talgaru Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 29.01.15, 07:49
        big_grin big_grin big_grin
    • sumire Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 29.01.15, 07:44
      Z niczego, ponieważ wzięłam kredyt, na który było mnie stać.
      • ursz-ulka Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 29.01.15, 08:35
        Brawo.
      • a.n.a0 Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 29.01.15, 08:36
        sumire napisała:

> Z niczego, ponieważ wzięłam kredyt, na który było mnie stać.

mnie też byhło stac, miałam lepszą pracę, mąz też. Ale czasy się zmieniają
        • zuleyka.z.talgaru Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 29.01.15, 08:53
          Ale to biorąc kredyt na termin dłuższy niż rok dwa trzeba mieć świadomość tego. I zabezpieczać się.
    • annajustyna Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 29.01.15, 07:52
      Zrezygnowalam swego czasu z wielu luksusow i dzieki temu mialam na 40% wklad wlasny (po okolo 10 latach oszczedzania). Kredyt w euro, zarobki tez w tej walucie.
    • makumi Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 29.01.15, 08:27
      Nie rezygnuję z niczego. Od samego początku odkładaliśmy połowę różnicy pomiędzy ratą we frankach a taką, którą musielibyśmy płacić w złotówkach. Po pierwsze od początku liczyliśmy się z ryzykiem kursowym a po drugie nie wyobrażam sobie nie mieć poduszki finansowej jak się ma kredyt na 30 lat. A jakby któreś z nas się rozchorowało albo straciło pracę? Przecież trzeba mieć odłożone pieniądze na taką okoliczność. Tak więc wzrost raty o kilkaset złotych tylko mnie wkurza ale absolutnie nie dotyka bieżących finansów.
      • a.n.a0 Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 29.01.15, 08:39
        makumi napisała:

> Nie rezygnuję z niczego. Od samego początku odkładaliśmy połowę różnicy pomiędz
        > y ratą we frankach a taką, którą musielibyśmy płacić w złotówkach. Po pierwsze
        > od początku liczyliśmy się z ryzykiem kursowym a po drugie nie wyobrażam sobie
        > nie mieć poduszki finansowej jak się ma kredyt na 30 lat. A jakby któreś z nas
        > się rozchorowało albo straciło pracę? Przecież trzeba mieć odłożone pieniądze n
        > a taką okoliczność. Tak więc wzrost raty o kilkaset złotych tylko mnie wkurza a
        > le absolutnie nie dotyka bieżących finansów.

to ze ja rezygnuje z czegoś kosztem kredytu nie oznacza to iż nie mam zabezpieczenia. Tego nie napisałam. Być może decyzja rzadu pozwoli nam na spłatę, bo na ta spłate mam z dnia zaciągnięcia kredytu, ale nie na dzień dzisiejszy.
        Ja brałam kredyt 200 tyś, w przelewach zapłaciłam 120 tyś (ale spłącone niewiele.) Zostało mi 300 do spłaty z dzisiejszym kursem. To złodziejstwo. Bo mi powinno zostać 80 tyś do spłaty. a nie 300. Wiadomo ze bank nie pożycza za darmo, ok, ale bez przesady.
        • zuleyka.z.talgaru Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 29.01.15, 08:55
          Z matematyką Ci nie po drodze, albo brałaś ten kredyt w providencie.
        • cosmetic.wipes Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 29.01.15, 09:55
          Niektórzy ludzie powinni zostać ubezwłasnowolnieni z automatu...
        • pederastwa Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 29.01.15, 10:47
          Może podaj ile fanków pożyczyłaś i ile franków spłaciłaś, wtedy rachunek się będzie zgadzał.
          • 7dosia Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 29.01.15, 11:02
            A jakie to ma znaczenie, ile franków spłaciła, skoro spłaca w złotówkach?
            • pederastwa Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 29.01.15, 11:07
              Ale pożyczała franki, a nie złotówki, to po co podaje ile ma do spłaty w złotych? W rublach na przykład to jeszcze wiecej będzie.
              • 7dosia Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 29.01.15, 11:15
                Bo spłaca ratę w złotych! To chyba oczywiste. Gdyby zarabiała w rublach to miałaby jeszcze bardziej przechlapane, a gdyby zarabiała we frankach i spłacała we frankach, to w ogóle nie miałaby problemusmile. Właśnie dlatego banki udzielały kredytów "we frankach", żeby jak najbardziej można było manipulować wysokością przyszłej raty.
                • makumi Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 29.01.15, 11:25
                  Właśnie dlatego banki udzielały kr
                  > edytów "we frankach", żeby jak najbardziej można było manipulować wysokością pr
                  > zyszłej raty.

Banki udzielały kredytów we frankach bo chciałby udzielić jak najwięcej kredytów. W 2008 roku (30.06.2008) LIBOR 6M wynosił 2,97% a WIBOR 6M 6,81. Przy kredycie na 300 tys daje to miesięcznie 742 zł odsetek przy kredycie w CHF i 1702 zł przy kredycie w PLN. Jak klient zobaczył ze może płacić 1000 zł mniej miesięcznie to wiele osób się w ogóle nie zastanawiało dlaczego, skąd i jak długo. A pracownik banku, który miał zrobić plan sprzedaży produktów hipotecznych tak pięknie opowiadał, że nawet jak jakiemuś klientowi coś zaczeło w głowie się rodzić to potrafił ten błysk szybko zgasić.
                  To było takie proste, nie trzeba doszukiwać się żadnej teorii spiskowej. Chciwe były banki i chciwi byli klienci.
                  • cosmetic.wipes Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 29.01.15, 12:09
                    Sugerujesz, że jestem jakaś wybitnie wyjatkowa, bo nie dałam się zmanipulować i WYBRAŁAM złotówki?
                    • dyzurny_troll_forum Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 29.01.15, 12:20
                      cosmetic.wipes napisała:

> Sugerujesz, że jestem jakaś wybitnie wyjatkowa, bo nie dałam się zmanipulować i
                      > WYBRAŁAM złotówki?

Może nie byłaś w stanie zgasić tego błysku smile

Swoją drogą, przedmówca pięknie napisał....
                    • makumi Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 29.01.15, 12:24
                      > Sugerujesz, że jestem jakaś wybitnie wyjatkowa, bo nie dałam się zmanipulować i
                      > WYBRAŁAM złotówki?

Napisałam wiele osób a nie wszyscy. Sama mam kredyt we frankach i nie czuję się zmanipulowana. Dokładnie wiedziałam co robię i długo rozważałam za i przeciw. Czy dobrze zrobiłam powiem za jakieś 25 lat.
                  • rosapulchra-0 Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 29.01.15, 12:31
                    makumi napisała:

Chciwe
                    > były banki i chciwi byli klienci.

A chciwy dwa razy traci, tyle że nigdy bank.
                    • makumi Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 29.01.15, 12:34
                      Jak kredyt wpada w przeterminowanie to bank musi stworzyć rezerwę. I to również w przeliczeniu na aktualną wartość w PLN. Więc coś tam jednak tracą.
                      • rosapulchra-0 Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 29.01.15, 12:36
                        W porównaniu z klientem jednostkowym to jest na granicy zerowej.
                • zuleyka.z.talgaru Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 29.01.15, 13:01
                  Ale to jej problem, że spłaca w złotówkach. Wzięła np. 100 000 franków i te 100 000 franków musi oddać. Na franka była niższa stopa procentowa i się ludziom wydawało, że złapali pana boga za nogę. Banki udzielały kredytów we frankach bo i bank chciał zarobić i klient chciał wziąć kredyt - przecież banki nie zmuszały klientów do podpisywania umów kredytowych. Stwierdzenie, że franki sa po to, żeby manipulować wysokością raty jest co najmniej śmieszne. Nikt nie jest w stanie przewidzieć jaki będzie kurs - nie wiem czy wiesz, ale bank tego osobiście nie ustala wg. własnego widzimisię.
                  • cosmetic.wipes Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 29.01.15, 13:08
                    > Ale to jej problem, że spłaca w złotówkach.

Dokładnie. Znajomi spłacają we franku. Co prawda też im się srednio opłaca, bo zarabiają w złotówkach, ale parę lat temu wkurzył ich spread, napisali do banku wniosek i cześć. Kupują se franusie w netowych kantorach i są te pare złotych do przodu. Tylko to tego trzeba mieć mózg big_grin
                  • 7dosia Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 29.01.15, 13:22

> Ale to jej problem, że spłaca w złotówkach. Wzięła np. 100 000 franków i te 100
                    > 000 franków musi oddać. Na franka była niższa stopa procentowa i się ludziom w
                    > ydawało, że złapali pana boga za nogę. Banki udzielały kredytów we frankach bo
                    > i bank chciał zarobić i klient chciał wziąć kredyt - przecież banki nie zmuszał
                    > y klientów do podpisywania umów kredytowych. Stwierdzenie, że franki sa po to,
                    > żeby manipulować wysokością raty jest co najmniej śmieszne. Nikt nie jest w sta
                    > nie przewidzieć jaki będzie kurs - nie wiem czy wiesz, ale bank tego osobiście
                    > nie ustala wg. własnego widzimisię.

To nie tylko jej problem, bo takich kredytobiorców jest kilkaset tysięcy, więc to już problem w skali kraju. Oczywiście, że franki są po to, żeby manipulować wysokością raty, bo im więcej czynników składa się na koszt kredytu, tym większe prawdopodobieństwo, że będzie on coraz droższysmile, (pewnie tego nie rozumiesz, ale nie przejmuj się, nie ty jedna).
                    Osobiście uważam, że to skandal, że państwo, podające się za cywilizowany kraj, pozwala tak ru..ć swoich obywateli. Kredyty hipoteczne indeksowane w walutach obcych powinny być całkowicie zabronione, tak jak w większości bogatych krajów. A tak to mamy tylko jeszcze jeden dowód na to, że Polska to dzicz i piąty świat.
                    • zuleyka.z.talgaru Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 29.01.15, 13:29
                      Pewnie. UFO wylądowało w Otwocku.

W Polsce znajduje się ok 2mln osób żyjących w skrajnym ubóstwie - niech tymi ludźmi się zajmie państwo. I nie wciskaj mi kitu, że wśród nich są frankowicze, bowiem jeśli ktoś jest ubogi to na kredyt go nie stać.
                      • 7dosia Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 29.01.15, 15:04

> Pewnie. UFO wylądowało w Otwocku.
                        >
                        > W Polsce znajduje się ok 2mln osób żyjących w skrajnym ubóstwie - niech tymi lu
                        > dźmi się zajmie państwo. I nie wciskaj mi kitu, że wśród nich są frankowicze, b
                        > owiem jeśli ktoś jest ubogi to na kredyt go nie stać.

Oczywiście, że cywilizowane państwo powinno się zająć swoimi biednymi obywatelami, problem w tym, że Polska cywilizowanym krajem nie jest. Polska to taka mała Afryka, gdzie bardziej cwani bogacą się kosztem przeciętnych.
                        Poza tym, czy ja napisałam, że frankowicze są ubodzy? Pewnie, że nie są, bo na ubogim nikt się nie obłowi.To własnie takie przeciętniaki, coś tam mają, gdzieś tam pracują, jakoś skrobią na te ratki. Kilkaset tysięcy takich ludzi to idealna dojna krowa dla banków.
                    • cosmetic.wipes Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 29.01.15, 13:36
                      A ty koleżanko masz franusiowy kredyt?
                      • dyzurny_troll_forum Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 29.01.15, 13:38
                        cosmetic.wipes napisała:

> A ty koleżanko masz franusiowy kredyt?

Po co pytać, skoro to od razu widać?!
                      • zuleyka.z.talgaru Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 29.01.15, 13:40
                        www.polskieradio.pl/42/3889/Artykul/1270657,Frank-po-4-zl-czy-naprawde-nalezy-bac-sie-referendum-w-Szwajcarii Prosz. Trzeba było kupić zapasik waluty....
                        • zuleyka.z.talgaru Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 29.01.15, 13:42
                          Źle podpięłam. Sorki.
                      • 7dosia Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 29.01.15, 15:24
                        cosmetic.wipes napisała:

> A ty koleżanko masz franusiowy kredyt?

"Franusiowego" nie mamsmile, nie mam w ogóle kredytu na mieszkanie, bo nie było mi to potrzebne. Ale mam kilka kredytów, nawet jedną długoterminową pożyczkę hipotecznąsmile. Uważam, że kredyty to bardzo dobra rzecz jeśli umiejętnie "zarządza się długiem".
                        Ale dziwi mnie, że w Polsce dopuszczono do takiej swobody banków, żeby kredyty hipoteczne (czyli długoterminowe) można było uzależnić od kursu walutowego. To zdumiewające. Ciekawe, że w bogatych krajach zachodnich czegoś takiego nigdy nie praktykowano, bo to po prostu zbyt ryzykowne dla klientów.
                        • cosmetic.wipes Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 29.01.15, 15:31
                          A ta pozyczka hipoteczna złotówkowa jest?
                          • 7dosia Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 29.01.15, 17:35
                            cosmetic.wipes napisała:

> A ta pozyczka hipoteczna złotówkowa jest?

Oczywiście że tak.

• rasowa_sowa Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 29.01.15, 17:15
                      7dosia napisał(a):

> To nie tylko jej problem, bo takich kredytobiorców jest kilkaset tysięcy, więc
                      > to już problem w skali kraju. Oczywiście, że franki są po to, żeby manipulować
                      > wysokością raty, bo im więcej czynników składa się na koszt kredytu, tym większ
                      > e prawdopodobieństwo, że będzie on coraz droższysmile, (pewnie tego nie rozumiesz,
                      > ale nie przejmuj się, nie ty jedna).

dosiu, aż trudno uwierzyć, że poniżej szczycisz się umiejętnym zarządzaniem długiem.
                      Otóż bank nie zarobi na wahaniach kursu, to że ty masz do spłaty więcej nie oznacza zysku banku. Podobnie jak bank nie tracił, jak ktoś swój kredyt spłacał po niższym kursie niż go brał. Bank ma swoją marżę i spread, a ryzyko kursowe ma zabezpieczone (=nie traci ani nie zyskuje).

> Osobiście uważam, że to skandal, że państwo, podające się za cywilizowany kraj,
                      > pozwala tak ru..ć swoich obywateli. Kredyty hipoteczne indeksowane w walutach
                      > obcych powinny być całkowicie zabronione, tak jak w większości bogatych krajów.
                      > A tak to mamy tylko jeszcze jeden dowód na to, że Polska to dzicz i piąty świa
                      > t.

Podobnie jak większość krajów Europy - prawie wszędzie możesz wziąć kredyt w obcej walucie. I wyrażaj się ładniej.
                      • 7dosia Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 29.01.15, 17:40
                        rasowa_sowa napisała:

> dosiu, aż trudno uwierzyć, że poniżej szczycisz się umiejętnym zarządzaniem dłu
                        > giem.
                        > Otóż bank nie zarobi na wahaniach kursu, to że ty masz do spłaty więcej nie ozn
                        > acza zysku banku. Podobnie jak bank nie tracił, jak ktoś swój kredyt spłacał po
                        > niższym kursie niż go brał. Bank ma swoją marżę i spread, a ryzyko kursowe ma
                        > zabezpieczone (=nie traci ani nie zyskuje).

Jeśli ani nie traci, ani nie zyskuje, to dlaczego w ogóle udziela kredytu w walucie obcej? Jaki jest tego sens?

> Podobnie jak większość krajów Europy - prawie wszędzie możesz wziąć kredyt w ob
                        > cej walucie. I wyrażaj się ładniej.

Hipoteczny, na trzydzieści lat? Gdzie konkretnie?
                        • rasowa_sowa Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 29.01.15, 17:48
                          > Jeśli ani nie traci, ani nie zyskuje, to dlaczego w ogóle udziela kredytu w wal
                          > ucie obcej? Jaki jest tego sens?
                          >

Sens jest taki, że te kredyty były tańsze (przez niższe stopy za granicą) i ludzie chętnie je brali. Jak klient sobie przeliczył ile będzie miał raty w PLN a ile w CHF to mu wychodziło że lepiej CHF i takiego kredytu szukał - banki które nie miały tego w ofercie po prostu traciły klientów.
                          Poza tym, w walutowych masz jeszcze spread - dodatkowy zarobek banku, który można właściwie dowolnie powiększać (można było, bo od 2011 jest ustawa antyspreadowa i można spłacać kredyt w walucie, a nie w PLN).

Kredyty walutowe były dostępne w Austrii, Luksemburgu, w UK - to tak z głowy, ale to przecież łatwo sprawdzić.
                          • 7dosia Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 29.01.15, 20:50
                            rasowa_sowa napisała:

> Sens jest taki, że te kredyty były tańsze (przez niższe stopy za granicą) i lud
                            > zie chętnie je brali. Jak klient sobie przeliczył ile będzie miał raty w PLN a
                            > ile w CHF to mu wychodziło że lepiej CHF i takiego kredytu szukał - banki które
                            > nie miały tego w ofercie po prostu traciły klientów.
                            > Poza tym, w walutowych masz jeszcze spread - dodatkowy zarobek banku, który moż
                            > na właściwie dowolnie powiększać (można było, bo od 2011 jest ustawa antyspread
                            > owa i można spłacać kredyt w walucie, a nie w PLN).
                            >

Hehe, to ciekawą logikę prezentują te banki: klient jest za słaby, żeby wziąć droższy kredyt, woli tańszy we franku, ale jednocześnie jest wystarczająco silny, żeby udźwignąć całe ryzyko kursowe. A co będzie jeśli frank zdrożeje do 8- 10 zł i wyżej? W końcu w skali 30 lat dużo może się wydarzyć. Dalej będą płacić?smile

> Kredyty walutowe były dostępne w Austrii, Luksemburgu, w UK - to tak z głowy, a
                            > le to przecież łatwo sprawdzić.

Pobieżnie sprawdziłamsmile. W Austrii zaraz po kryzysie w 2008 r. władze zabroniły bankom udzielania kredytów dewizowych. We Francji w latach 2008-2009 był dostępny we frankach produkt o charakterze inwestycyjnym na zakup nieruchomości pod wynajem. Wzięło go kilka tysięcy osób, w tym kilkaset zaskarżyło już bank do sądusmile. Owszem, są w Europie zachodniej kredyty w dewizach, ale dla klientów mających dochody w walutach obcych, (np. Francuzi czy Austriacy pracujący w Szwajcarii), i takie tam wyjątki. Nigdzie nie ma tak, jak u nas, żeby zwykły Kowalski zarabiający w złotówkach, kupował mieszkanko za kredyt we frankach na 35 lat.
                            • butch_cassidy Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 29.01.15, 22:26
                              7dosia napisał(a):

W Austrii zaraz po kryzysie w 2008 r. władze zabroniły
                              > bankom udzielania kredytów dewizowych. We Francji w latach 2008-2009 był dostę
                              > pny we frankach produkt o charakterze inwestycyjnym na zakup nieruchomości pod
                              > wynajem. Wzięło go kilka tysięcy osób, w tym kilkaset zaskarżyło już bank do są
                              > dusmile. Owszem, są w Europie zachodniej kredyty w dewizach, ale dla klientów mają
                              > cych dochody w walutach obcych, (np. Francuzi czy Austriacy pracujący w Szwajca
                              > rii), i takie tam wyjątki. Nigdzie nie ma tak, jak u nas, żeby zwykły Kowalski
                              > zarabiający w złotówkach, kupował mieszkanko za kredyt we frankach na 35 lat.

Ależ takie "kredyty" przewidziane są na szczególne okoliczności, np. dla młodych walut, gdzie nie dość, że nie da się ocenić kursu na przestrzeni adekwatnej do trwania kredytu, to jeszcze ludzie są rynkowo zieloni.
                              Linkowałam wytłumaczenie w innym wątku. To samo zrobiono w Australii i na Islandii... Tak że w Europie Środkowej było to już zagranie obliczone na zysk i tyle. Nawet jak miałyby za to polecieć jakieś głowy (choć póki co się nie zanosi), to zysk zapewne był tego wart.
                              Europa Zachodnia jest kuta na cztery łapy. Tam nie tak łatwo wkręcić ludzi, bo raz że mają więcej kasy, więc są mniej zdesperowani, a dwa że w przeciwieństwie do nas mają prawdziwe państwo prawa.
                              Tak to niestety widzę.
                              I owszem: produkty oparte na spekulacji wolno sprzedawać, tyle że wymogi co do tych transakcji są zupełnie inne niż w przypadku hipotek na dom do mieszkania.
                              • 7dosia Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 29.01.15, 23:02
                                butch_cassidy napisała:

> Europa Zachodnia jest kuta na cztery łapy. Tam nie tak łatwo wkręcić ludzi, bo
                                > raz że mają więcej kasy, więc są mniej zdesperowani, a dwa że w przeciwieństw
                                > ie do nas mają prawdziwe państwo prawa.
                                > Tak to niestety widzę.
                                > I owszem: produkty oparte na spekulacji wolno sprzedawać, tyle że wymogi co do
                                > tych transakcji są zupełnie inne niż w przypadku hipotek na dom do mieszkania.

Dokładnie. Kraje starej Unii dbają o bezpieczeństwo kredytów hipotecznych udzielanych zwykłym obywatelom. Generalnie nie ma przyzwolenia na udzielanie kredytów w innej walucie niż klient zarabia. Są wyjątki, ale dotyczą sytuacji, w których bank bierze na siebie ryzyko kursowe.
                    • gogologog Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 29.01.15, 20:09
                      > To nie tylko jej problem, bo takich kredytobiorców jest kilkaset tysięcy, więc to już problem w skali kraju.
                      Na to frnaciszkanie licza, ze "w kupie sila".
                      Niestety "duzy moze wiecej" i banki nie oddadza mocnych kart.
                      Nawet jesli beda sie bujac w sadach to czas pracuje na korzysc bankow.
                      Natomiast rozbraja mnie nadzieja ze rzad cos zrobi - gdyby w Polsce wrocily prawdziwe kabarety nabijajace sie z glupoty, to mialyby uzywanie
            • jakw Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 30.01.15, 11:43
              7dosia napisał(a):

> A jakie to ma znaczenie, ile franków spłaciła, skoro spłaca w złotówkach?
              Niezależnie w czym spłaca - nie spłaca tylko kapitału, ale i odsetki.
      • ursz-ulka Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 29.01.15, 08:46
        Też brawo.
        Mnie znajomi tak zachęcają by kupić mieszkanie na kredyt, bo inni biorą i po co wynajmować i w ogóle przecież stać mnie na raty. Owszem . Biorąc pod uwagę, że obecnie mam duże wydatki na leki i jestem w stanie spłacać raty z wyprzedzeniem i jeszcze kilka stow odłożyć, to mnie stać. Z palcem w du... bym splacila kredyt.
        Ale nie. Uparlam się, że nie. Bo:
        - teraz jestem w dobrej sytuacji,, a może być odwrotnie
        - mam odłożone tylko kółka pensji a nie kilkadziesiąt
        - może mi się odechciec miszkac w tym mieście albo dostane propozycję gdzieś indziej
        - kredyt na 30 lat to jednak pętla na szyi, a ja chcę żyć w spokoju a nie stresie
        - Bo nie chce zrezygnować z paru rzeczy, np chcę mieć co najmniej dwoje dzieci, a przy kredycie znajomi jecza, że na dwoje troje to ich nie stać
        - i w końcu- nie czuje potrzeby.
        Patrzę na tych znajomych i życzę im jak najlepiej. Niech maja te nowe mieszkania. Oby tylko im się wiodło zawsze w zdrowiu i dobrych zarobkach. Bo żyją z miesiąca na miesiąc.
      • chocolate_cake Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 29.01.15, 09:40
        Ja też odkładałam od kilku lat tyle samo albo nawet dwa razy tyle ile wynosi rata. Dajemy bez problemu radę chociaż wzrost wkurza.
        • a.n.a0 Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 29.01.15, 09:41
          chocolate_cake napisała:

> Ja też odkładałam od kilku lat tyle samo albo nawet dwa razy tyle ile wynosi ra
          > ta. Dajemy bez problemu radę chociaż wzrost wkurza.

ja mam zabezpieczenie, ale to nie chodzi o to.
          Jak ucieliby złodziejskim bankom to byłoby dla nas lepiej. Zarobiliby tyle co w umowie,a nie wiecej.
          • chocolate_cake Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 29.01.15, 09:42
            Wiem
            Ale co robić?
          • zuleyka.z.talgaru Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 29.01.15, 09:44
            Pewnie pewnie. Czemu bank nie był złodziejski jak podpisywalaś z nim umowę kredytową? Wtedy było cacy nie? Bo mogłaś się śmiać, że zrobiłaś interes życia. Żenada.
          • makumi Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 29.01.15, 09:48
            > Jak ucieliby złodziejskim bankom to byłoby dla nas lepiej. Zarobiliby tyle co w
            > umowie,a nie wiecej.

Jeżeli bank pobiera opłaty, których nie było w umowie to idź do sądu. Chociaż jakoś mi się nie wydaje żeby to robił.
            • a.n.a0 Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 29.01.15, 09:59
              makumi napisała:

> > Jak ucieliby złodziejskim bankom to byłoby dla nas lepiej. Zarobiliby tyl
              > e co w
              > > umowie,a nie wiecej.
              >
              > Jeżeli bank pobiera opłaty, których nie było w umowie to idź do sądu. Chociaż j
              > akoś mi się nie wydaje żeby to robił.

jest pół tysiaca osób i przypływa nadal wniosków do pozwu zbiorowego. Jest termin juz sprawy. Nagłaśniali to że bank stosuje klauzule niedozwolone. Ale co ja bede sie tłumaczyc
              • a.n.a0 Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 29.01.15, 10:00
                nie pół tysiaca tylko pół miliona
                >
                > jest pół tysiaca osób i przypływa nadal wniosków do pozwu zbiorowego. Jest term
                > in juz sprawy. Nagłaśniali to że bank stosuje klauzule niedozwolone. Ale co ja
                > bede sie tłumaczyc
                • makumi Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 29.01.15, 10:15
                  No to powodzenia. Jestem jak najbardziej za przestrzeganiem prawa. W mojej umowie nie dopatrzyłam się niczego niezgodnego z prawem. A nie będę udowadniać przed sądem, że nie wiedziałam co robię jak podpisywałam umowę kredytową na 30 lat. Nie będę robić z siebie idiotki.
        • mia.lia Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 29.01.15, 09:44
          I to jest normalne.
          Tak samo jak wkurzał wzrost cen benzyny, jak wkurza spadek wartości złotówki przed wyjazdem na wakacje, wzrost cen zywnosci czy spadek wartości mieszkań.
          Nikogo nie cieszy fakt, ze mu ubywa siły nabywczej, ludzie narzekają, ale rzadko zdarza soe, zeby ludzie, którym ubywa tak stanowczo domagali sie, zeby inni wyrównali ich straty.
        • kozica111 Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 29.01.15, 09:51
          CC odkładasz we frankach?
          • chocolate_cake Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 29.01.15, 10:10
            nie
    • mx3_sp Dobrze liczę koszt kredytu? 29.01.15, 08:40
      wzięte 300 tys na 30lat, realnie do spłaty 370.
      w ciągu 10 lat spłacone teoretycznie 100 zostało 120
      teraz zrobiło po wzroście wartość kredytu skoczyła do ponad 700 tys. a spłacone 1/7?
      Kwoty takie przybliżone.
      • chocolate_cake Re: Dobrze liczę koszt kredytu? 29.01.15, 09:41
        Zależy po ile był wtedy frank
        • mx3_sp Re: Dobrze liczę koszt kredytu? 29.01.15, 09:44
          no o połowę tańszy. 2007 rok termin wzięcia kredytu.
      • jolunia01 Re: Dobrze liczę koszt kredytu? 29.01.15, 14:17
        mx3_sp napisała:

> wzięte 300 tys na 30lat, realnie do spłaty 370.
        > w ciągu 10 lat spłacone teoretycznie 100 zostało 120

Nie rozumiem. Gdzie się podziało jakieś 150 tys.? - liczone przed skokiem kursu franka.
        • mx3_sp Re: Dobrze liczę koszt kredytu? 29.01.15, 17:15
          ubezpieczenie, prowizja banku inne koszta okołokredytowe.
    • fikus_na Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 29.01.15, 08:41
      Przyznam, że mi po zmniejszeniu spreadu i ograniczeniu liboru rata nie skoczy tyle, żebym musiała rezygnować.
      Ale chyba przesunę zakup biletów lotniczych na wakacje na przyszły miesiąc, choć planowałam kupić je teraz. Niech najpierw się ta sytuacja trochę ustabilizuje. Zobaczmy, na czym faktycznie stoimy.
    • serei Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 29.01.15, 08:47
      ale czy Ci co brali kredyty we franku naprawdę się łudzili, że zawsze będzie on kosztował grosze? człowiek myślący powinien mieć świadomość, że płaci mało, ale to jest wspaniała okazja do odłożenia pewnej kwoty właśnie na taki czas! po co zakładać takie płaczące wątki? aby pokazać innym jak bardzo się nie myśli i jest sie naiwnym, że liczyło się na cud?
      Był czas na odłożenie, ba! był czas na przewalutowanie kredytu! ale po co? niech osły co płacą w złotówkach nadal płacą a mi sporo zostaje!
      Ja mam kredyt w złotówkach, proponowano mi we franku ale się bałam brać. Mam stałą ratę kredytu a i tak jeszcze staram się odłożyć na wypadek utraty zdrowia/pracy/długiej choroby..
      Jak mi się uda spłacić kredyt to te zaoszczędzone pieniądze pójdą na przyszłość mojego dziecka (studia za granicą, mieszkanie itp).

Tyle lat frankowicze płacili małe raty a teraz co? wyjdą na ulicę, popłaczą na forach, będą pomstować na banki co ich oszukały a reszta podatników sama ma sobie od gęby odjąć aby im ulżyć? to nie fair człowiek dorosły i myślący umie przyjać na klatę własne pomyłki, a niedojdy życiowe wyciągną łapę aby brać od innych, ot tyle
      • ursz-ulka Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 29.01.15, 08:52
        Myślę, że temat jest rozbuchany gdyż wielu dziennikarzy, posłów i wpływowych osób ma tego typu kredyty.
        Gdyby chodziło o zwykłych ludzi, to by tak o tym nie trabiono.
      • a.n.a0 Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 29.01.15, 08:56
        serei napisała:

>
        > Tyle lat frankowicze płacili małe raty a teraz co?
        jak to ? tyle lat? przecież ja cały czas płacę wysokie raty, nigdy na rtym kredycie nie zarobiłam. Kurs jest non stop w górę odkąd dostał ten kredyt, dosłownie kilka miesięcy płąciłam normalnie a od 8 lat płace zawyżone raty. Gdyby nie obnżony libor nie płaciłabym wogole. Stracilismy dobre prace, opłaty wzrosły i rata kredytu też i co? moja to wina? a skąd miałam wiedzieć ze stracę pracę? a moze jutro ciezko zachoruje. Ja nie jestem pesymistą i dlatego wpakowałam się w kredyt. a szkoda.
        • zuleyka.z.talgaru Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 29.01.15, 09:00
          Trzeba być totalnym naiwniakiem, żeby myśleć, że zawsze będzie idealnie, zawsze będzie dobra praca itp.
        • mia.lia Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 29.01.15, 09:07
          I naprawde zakładałas, ze przez 30 lat Twoje zarobki beda rosły, bedziesz miała stabilna prace, męża i wszyscy razem bedzie żyli w zdrowiu? W dodatku ceny mieszkań nie spadną, a swiata nie beda nękały kryzysy?
          To juz nawet nie jest optymizm, a dziecięca naiwność.
          • a.n.a0 Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 29.01.15, 09:22
            mia.lia napisała:

> I naprawde zakładałas, ze przez 30 lat Twoje zarobki beda rosły, bedziesz miała
            > stabilna prace, męża i wszyscy razem bedzie żyli w zdrowiu? W dodatku ceny mie
            > szkań nie spadną, a swiata nie beda nękały kryzysy?
            > To juz nawet nie jest optymizm, a dziecięca naiwność.

tak zakładało 700 tys frankowiczów, nie ja jedna. A ty idz juz
            • makumi Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 29.01.15, 09:45
              a.n.a0 napisała:

> mia.lia napisała:
              >
              > > I naprawde zakładałas, ze przez 30 lat Twoje zarobki beda rosły, bedziesz
              > miała
              > > stabilna prace, męża i wszyscy razem bedzie żyli w zdrowiu? W dodatku ce
              > ny mieszkań nie spadną, a swiata nie beda nękały kryzysy?
              > > To juz nawet nie jest optymizm, a dziecięca naiwność.
              >
              >
              >
              > tak zakładało 700 tys frankowiczów, nie ja jedna. A ty idz juz

To ze udzielono 700 tys kredytów we frankach nie oznacza, że wszystkie te osoby zakładały to co wyżej. Mam kredyt we frankach i brałam pod uwagę różne scenariusze. W tym wątku i w innych wypowiadało się wiele osób, które również nie zakładało pasma szczęśliwości.
              • mia.lia Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 29.01.15, 09:50
                Bo tylko kilka procent frankowcow była zbytniemi optymistami.
                Zdecydowana większość brała kredyty z głowa, z odpowiednim marginesem, posiadając jakies zabezpieczenia, tworząc oszczędności, na wypadek nieprzewidzianych okoliczności.
          • k.walentynowicz Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 29.01.15, 09:56
            Lubię To !!!
        • heca7 Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 29.01.15, 09:08
          Ale także nie moja wina ani zapewne żadnej z tego forum.
          W 2008 roku załamał się rynek nieruchomości- straciliśmy pracę. Mieliśmy już firmę, która jednak była jeszcze zbyt młoda i mała aby nas utrzymać z dnia na dzień- przynosiła malutkie zyski. W domu 3 dzieci. Znajdź mi jeden mój post z tamtego okresu ze skargą.
          • kozica111 Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 29.01.15, 09:20
            Wielu oponentów praktykuje tu bardzo dziwna logike : "trzeba było założyć 150 rożnych możliwości i zdarzeń losowych i nie brać". Ciekawa jestem ile z tych mundrych ma intercyzę z mężem, 4 dzieci na wypadek gdyby któreś umarło, zabezpieczenie umożliwiające godne życie w przypadku nagłego paraliżu, mieszkanie ubezpieczone od wybuchu gazu, nie jeździ na wakacje żeby unikać niebezpieczeństw ruchu drogowego itd; Pierniczenie - stosując taka politykę człowiek zwyczajnie nie mógłby normalnie funkcjonować, nie każdy odziedziczył mieszkanko i nie każdemu rodzice dali na 80 % wkładu własnego, nie każdy też wżenił sie w bogatą rodzinę jak poniektórzy i tworzy mądrości karmiąc sie profitami zasobności małżonka.
            • heca7 Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 29.01.15, 09:23
              A jaki ma to związek z moim postem?
            • ashraf Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 29.01.15, 09:28
              Tak, bo biorac kredyt walutowy trzeba miec Nobla z matematyki, zeby wziac pod uwage podstawowe ryzyko z nim zwiazane - kursowe... rece opadaja, jak sie czyta kolejny raz takie wypociny.
            • zottarella Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 29.01.15, 10:19
              Nie trzeba zakładać 150 możliwości, wystarczy jedna - strata pracy, jest to tak oczywista opcja, że aż wierzyć się nie chce, że ludzie nie biorą jej pod uwagę.
            • premeda Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 29.01.15, 18:15
              No np. ja w 2013 roku wzięłam kredyt hipoteczny, a w 2014 straciłam pracę i co żyję, mam się dobrze. Kredyt jest spłacany na czas, a tam kredyt, kredyty bo mam ich 4-ry. Jak mi się sytuacja sypnie, to mogę iść przedłużać okresy spłaty, tak jak niedawno nadpłacałam, czy tam jakieś konsolidacje robić. Na razie zbieram się do szukania pracy, bo odpoczęłam przez te prawie 4 m-ce od 9 lat harówki, bez urlopu, L4 i użerania się z durnym szefem.
          • a.n.a0 Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 29.01.15, 09:23
            heca7 napisała:

> Ale także nie moja wina ani zapewne żadnej z tego forum.
            > W 2008 roku załamał się rynek nieruchomości- straciliśmy pracę. Mieliśmy już fi
            > rmę, która jednak była jeszcze zbyt młoda i mała aby nas utrzymać z dnia na dzi
            > eń- przynosiła malutkie zyski. W domu 3 dzieci. Znajdź mi jeden mój post z tam
            > tego okresu ze skargą.

co? uczepiłyście się mnie. Jaką skargą? ja nie skarże się, napisałam wątek do osób w podobnej sytuacji. Pytanie jak w temacie. O co wam chodzi?
            • heca7 Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 29.01.15, 09:36
              Ale za to grozisz innym tongue_out

my też podziękujemy kwaterom, nie zarobią nad morzem.I tak pewnie z 50 tyś niewypłacalnych fankowiczów zrobi. Mam nadzieję ze się rynek załamie, to każdy wredn, który nam źle życzy to odczuje
        • landora Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 29.01.15, 09:35
          Jakie zawyżone raty? Normalne raty wyliczone po aktualnym kursie franka.
        • serei Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 29.01.15, 11:09
          Stracilismy dobre prace, opłaty wzrosły i
          > rata kredytu też i co? moja to wina? a skąd miałam wiedzieć ze stracę pracę? a
          > moze jutro ciezko zachoruje. Ja nie jestem pesymistą i dlatego wpakowałam się w
          > kredyt. a szkoda.

Dlatego trzeba się zabezpieczać biorąc kredyt a biorąc go w walucie która nie zawsze będzie miała stały kurs trzeba myśleć na całego. Też napisałam że mam kredyt, spłacam go i odkładam na wypadek złego.
        • gogologog Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 29.01.15, 20:54
          > Kurs jest non stop w górę odkąd dostał ten kredyt,
          Nie przesadzaj, dzis chf po 4,05, jeszcze troche i 3 bedzie z przodu
          Dacie rade
      • najkana mylisz pojęcia 29.01.15, 09:30
        > ie od gęby odjąć aby im ulżyć? to nie fair człowiek dorosły i myślący umie przy
        > jać na klatę własne pomyłki, a niedojdy życiowe wyciągną łapę aby brać od innych

mylisz pojęcia.
        może wcale nie chodzi o "niedojdy życiowe" tylko o ludzi przedsiębiorczych którzy umieja zarzadzac tak swoja sytuacją, żeby coś dostawać.

myślisz, że żony górników to niedojdy życiowe? to obrotne babeczki twardo pilnujące interesów swojej rodziny.

Oczywiście tam, gdzie banki faktycznie zachowały się jak oszuści wciskajacy niekorzystne dla klienta transakcje, albo stosowały klauzule niedozwolone w umowach - jak najbardziej należy się kara dla bankow a nie dla ich ofiar. Znam wiele sytuacji gdzie w bankach na żywca nieświadomych ludzi okradają, więc takie niewinne nie są.

A pożalić się na forum że mu rata wzrosła i musi ciąć wydatki każdy może, tak samo jak żali się ten co stracił pracę, albo chłop go rzucił.
        Opanujcie się z tym napadaniem na frankowiczów, wbrew pozorom oni mogą wywalczyć zmiany w bankowości dobre dla wszystkich.
      • dyzurny_troll_forum Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 29.01.15, 12:26
        serei napisała:

> ale czy Ci co brali kredyty we franku naprawdę się łudzili, że zawsze będzie on
        > kosztował grosze?

Miało być docelowo 1:1 dla PLN smile Takie były _słuszne_ założenia...

> to nie fair człowiek dorosły i myślący umie przy
        > jać na klatę własne pomyłki,

Nie wymagasz aby za wiele?
    • anusia_magda Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 29.01.15, 08:49
      rata wzrosła o 150 zł, z niczego nie rezygnuję...
    • fasol-inka Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 29.01.15, 09:02
      Z niczego. Brałam kredyt z głową.
    • anorektycznazdzira Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 29.01.15, 09:04
      Akurat we frankowym, to nie mogę, ale mogę Ci napisać, z czego rezygnowałam jak polski rząd windował stopy% i za wiborem pociągnęły o 6 stów w górę moje raty w kredycie złotówkowym. I to akurat w momencie, kiedy mieliśmy też inne problemy życiowe na głowie:
      1. z wszelkich wydatków na kulturę i rozrywkę
      2. z wyjazdów
      3. z jedzenia lepszej jakości

ale przede wszystkim zorganizowałam sobie dodatkową pracę kosztem dodatkowego wysiłku.
    • moguer Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 29.01.15, 09:24
      wyborcza.biz/pieniadzeekstra/1,142944,17326323,Jak_ciezko_spiac_domowy_budzet__majac_14_tys__zl_na.html?biznes=sosnowiec#BoxBizImg
      • a.n.a0 Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 29.01.15, 09:26
        tylko ze cwane osoby tutaj które się wypowiadają to nie brały kredytu ani złotówkowego - rns i mdm ani chf, tylko kupiły mieszkanie za 1 zł - tak było. I to my wszyscy za to zapłacilismy!!!!!!!
        • zuleyka.z.talgaru Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 29.01.15, 09:27
          Weź tabletkę.
        • rosapulchra-0 Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 29.01.15, 09:50
          Co ty chrzanisz??
        • cosmetic.wipes Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 29.01.15, 10:00
          Z wydatków na psychiatrę jednak nie rezygnuj tongue_out
        • aankaa Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 29.01.15, 14:09
          tylko ze cwane osoby tutaj które się wypowiadają to nie brały kredytu ani złotówkowego - rns i mdm ani chf, tylko kupiły mieszkanie za 1 zł - tak było. I to my wszyscy za to zapłacilismy!!!!!!!

ile dołożyłaś sąsiadce, która za przysłowiową złotówkę wykupiła mieszkanie komunalne, w którym mieszkała dobre 30-50 lat ?
    • a.n.a0 cwane niektóre 29.01.15, 09:30
      nie kupiły na kredyt w zł, nie kupiły na kredyt w chf,

więc:

1. Dostały od babci/dziadka
      2. spadek
      3. Kupiły za złotówkę (my dopłacilismy do tego)
      4. Mądrzą sie finansami męza
      5. Napewno nie pracą w polsce kupiły za gotówkę, no chyba że po 10-20 latach pracy (jako pani do towarzystwa np) ewentualnie jakaś naprawdę praca typu - prezydent, urzednik na wysokim stanowisku.
      Nie widze innej możliwości .
      • ashraf Re: cwane niektóre 29.01.15, 09:31
        A przyszlo ci do glowy, ze mozna jeszcze wynajmowac?
        • zuleyka.z.talgaru Re: cwane niektóre 29.01.15, 09:33
          Do niej nie dociera. Jest pokrzywdzona przez los, bo sama podjęła nieprzemyślane najwyraźniej decyzje, łudząc się chyba, że co złe to nie jej.
        • najkana Re: cwane niektóre 29.01.15, 09:33
          Ja wynajmowałam długie lata. I zapewniam cię że życie na wynajmie a na swoim to niebo a ziemiasmile Nawet lęk ryzyka kredytowego jest to warte (oczywiście nie kredyt na 120% inwestycji bo to głupota)
          • ashraf Re: cwane niektóre 29.01.15, 09:35
            Owszem. Ale trzeba umiec ponosic konsekwencje swoich decyzji. Jezeli nie ma sie wystarczajacych zasobow, zeby wziac kredyt i naciaga zdolnosc kredytowa jak gume w majtkach, a do tego bierze sie kredyt w innej walucie, niz dostaje sie wynagrodzenie, to pretensje w razie kryzysu mozna miec tylko do siebie.
            • a.n.a0 Re: cwane niektóre 29.01.15, 09:37
              ashraf napisała:

> Owszem. Ale trzeba umiec ponosic konsekwencje swoich decyzji. Jezeli nie ma sie
              > wystarczajacych zasobow, zeby wziac kredyt i naciaga zdolnosc kredytowa jak gu
              > me w majtkach, a do tego bierze sie kredyt w innej walucie, niz dostaje sie wyn
              > agrodzenie, to pretensje w razie kryzysu mozna miec tylko do siebie.

ahahahahhahahahahahaah powiedz to 700 tys kredytobiorcom jaki mają pusty mózg. Nie mi
              • zuleyka.z.talgaru Re: cwane niektóre 29.01.15, 09:40
                Ty także zdaje się masz, skoro do Ciebie nic nie dociera.
              • ashraf Re: cwane niektóre 29.01.15, 09:42
                A ktos twierdzi, ze 700 tys kredytobiorcow popelnilo blad? Kredyt mozna wziac z glowa.
                • zuleyka.z.talgaru Re: cwane niektóre 29.01.15, 09:46
                  a.n.a0 twierdzi. big_grin Jej się wydaje, że wszyscy są tacy naiwni i nieogarnięci tak jak ona.
                  • a.n.a0 Re: cwane niektóre 29.01.15, 09:52

> a.n.a0 twierdzi. big_grin Jej się wydaje, że wszyscy są tacy naiwni i nieogarnięci ta
                    > k jak ona.

kłamiesz nic takiego nie napisałam
                    • zottarella Re: cwane niektóre 29.01.15, 10:24
                      a.n.a0 napisała:

>
                      > kłamiesz nic takiego nie napisałam

Twoje posty mówią same za siebie.
        • a.n.a0 Re: cwane niektóre 29.01.15, 09:36
          ashraf napisała:

> A przyszlo ci do glowy, ze mozna jeszcze wynajmowac?

mówimy tutaj o mieszkaniach własnościowych, można tez pod mostem mieszkać, u znajomych, u mamusi, u tatusia, u cioci, i wiele wiele innych. Tutaj mówimy jak ludzie dorobili się własnych mieszkań. A temat jest innym dowidzenia
          • ashraf Re: cwane niektóre 29.01.15, 09:37
            Oj, zapomnialam, ze kazdy musi byc na swoim... nawet kosztem zebow wbitych w sciane.
            • gazeta_mi_placi Re: cwane niektóre 29.01.15, 10:00
              Masz cholerne szczęście bo Twój M jest bardzo bogatym człowiekiem, nic w tym złego, naprawdę, ale miałabyś na tyle przyzwoitości by docenić swoje szczęście (niedostępne mimo wszystko większości) i zamknąć ryło w takich tematach.
              • ashraf Re: cwane niektóre 29.01.15, 10:04
                Gazeciu, posmialismy sie, ale zamknij wreszcie jadaczke, bo to juz sie robi nudne.
          • mia.lia Re: cwane niektóre 29.01.15, 09:39
            Ale tylko dlatego, ze sąsiadka dostała spadek, ktos musiał brać kredyt, bo on tez musi miec swoje?
            • kozica111 Re: cwane niektóre 29.01.15, 09:48
              A gdzie ma mieszkać - oddasz mu jeden pokój?
              • ashraf Re: cwane niektóre 29.01.15, 09:50
                Jak sie nie ma gdzie mieszkac, to sie nie zaklada rodziny, tylko pracuje, zeby bylo gdzie. A jak nie ma perspektyw, to mozna chocby wyjechac za granice, a nie zakladac sobie na glowe petle kredytowa, a potem plakac, ze podatnik ma pomoc.
                • a.n.a0 Re: cwane niektóre 29.01.15, 09:54
                  ashraf napisała:

> Jak sie nie ma gdzie mieszkac, to sie nie zaklada rodziny, tylko pracuje, zeby
                  > bylo gdzie. A jak nie ma perspektyw, to mozna chocby wyjechac za granice, a nie
                  > zakladac sobie na glowe petle kredytowa, a potem plakac, ze podatnik ma pomoc.

moze powiedz to rodzinom wielodzietnym co maja od 3-5 dzieci i mieszkają na kupie. Mi nie ubliżaj. Bo nie wiesz jak wyglądąło moje życie. Miałam z mezem dom, dziecko w drodze, ale potoczyło się tak ze musielismy sie wyprowadzić z tego domu - nieważne co ale mielismy gdzie mieszkać do czasu.
                  • ashraf Re: cwane niektóre 29.01.15, 09:56
                    Znam wielodzietne rodziny i zapewniam cie, ze nie mieszkaja na kupie i nie maja kredytow, ktorych nie sa w stanie splacic. Musialas sie wyprowadzic, nie mialas zdolnosci w PLN, to trzeba bylo wynajmowac, korona by ci z glowy nie spadla.
                  • rosapulchra-0 Re: cwane niektóre 29.01.15, 09:57
                    a.n.a0 napisała:

> moze powiedz to rodzinom wielodzietnym co maja od 3-5 dzieci i mieszkają na kup
                    > ie. Mi nie ubliżaj. Bo nie wiesz jak wyglądąło moje życie. Miałam z mezem dom,
                    > dziecko w drodze, ale potoczyło się tak ze musielismy sie wyprowadzić z tego do
                    > mu - nieważne co ale mielismy gdzie mieszkać do czasu.

To nie ty płakałaś na forum jakiś czas temu, że macie eksmisję z domu i nie macie się gdzie podziać z dziećmi?
                    • gazeta_mi_placi Re: cwane niektóre 29.01.15, 09:58
                      Nie, tamta to była Aniasa i nie chodziło o kredyt we frankach na mieszkanie tylko o zaległy czas kawiarni dla rodziców z dziećmi, która nie wypaliła, a właściciel kanalia śmiał upomnieć się o czynsz.
                      • gazeta_mi_placi Re: cwane niektóre 29.01.15, 09:59
                        Czynsz, miało być. Nie czas.
          • rosapulchra-0 Re: cwane niektóre 29.01.15, 09:55
            a.n.a0 napisała:

> ashraf napisała:
            >
            > > A przyszlo ci do glowy, ze mozna jeszcze wynajmowac?
            >
            > mówimy tutaj o mieszkaniach własnościowych, można tez pod mostem mieszkać, u zn
            > ajomych, u mamusi, u tatusia, u cioci, i wiele wiele innych. Tutaj mówimy jak l
            > udzie dorobili się własnych mieszkań. A temat jest innym dowidzenia

Dorobią się, gdy je już spłacą. Póki co mieszkania, de facto, do nich nie należą.
            • a.n.a0 Re: cwane niektóre 29.01.15, 09:56
              rosapulchra-0 napisała:

> Dorobią się, gdy je już spłacą. Póki co mieszkania, de facto, do nich nie należ
              > ą.

Każdy kredytobiorca jest właścicielem swojego mieszkania, napewno nie bank. A tym o tym nie wiesz? wstyd
              • rosapulchra-0 Re: cwane niektóre 29.01.15, 09:58
                Teoretycznie tak big_grin
              • cosmetic.wipes Re: cwane niektóre 29.01.15, 10:02
                Przestań płacić raty, to się dowiesz kto będzie dysponował "twoim" mieszkaniem big_grin
      • mx3_sp Re: cwane niektóre 29.01.15, 09:34
        zaraz cwane. Niektórzy mają szczęście.
        • a.n.a0 Re: cwane niektóre 29.01.15, 09:39
          mx3_sp napisała:

> zaraz cwane. Niektórzy mają szczęście.

zapomniałam że sa jeszcze mieszkania socjalne, gdzie większosć polaków ma taie mieszkania. Mam wgląd ile osób ma, jakie są zasoby mieszkań. I o tym nikt nie pisze ze dostał za frajer od panstwa, na co my sie wszyscy złożylismy.
          • mx3_sp Re: cwane niektóre 29.01.15, 09:42
            tak tak, nie zapomnij jeszcze o całej polskiej żuli spod mostów. OO na nich to Ty się składasz. Nie warto dyskredytować innych tylko dlatego, że mają lepiej.
          • zuleyka.z.talgaru Re: cwane niektóre 29.01.15, 09:47
            Trzeba było sobie ogarnąć takie mieszkanie skoro to takie proste.
      • mia.lia Re: cwane niektóre 29.01.15, 09:38
        Orłowski w ostatnim maratonie po tv śniadaniowych, stale powtarza jedno, mądre zdanie.
        Ludzi zgubiło przekonanie, ze kazdego w każdym momencie życia stać na mieszkanie.
        Wsrod kilkudziesięciu milionów ludzi w Polsce znajdziesz rozne historie i przypadki (wszystkie z wymienionych przez Ciebie), ale to nie zmienia faktu, ze istnieją ludzie, ktorzy kupili mieszkanie, na ktore nie było ich stać (jedni mikrokawalerke, a inni wille). I nie usprawiedliwia ich to, ze w tym samym kraju byli ludzie, ktorzy mieli inna sytuacje.
      • kozica111 Re: cwane niektóre 29.01.15, 09:46
        Są jeszcze tacy co rodzice im działki porolnicze sprzedali i dali na mieszkanie lub przepisali kawałek ziemi by młodzi mogli sie budować - wtedy można wziąć mniejszy kredyt lub przyoszczędzić i powoli wykańczać dom.I dobrze nie żałuję im skoro tak mieli to tylko pozazdrościć ale nie każdy miał taka sytuacje.
        • a.n.a0 Re: cwane niektóre 29.01.15, 09:51
          kozica111 napisała:

> Są jeszcze tacy co rodzice im działki porolnicze sprzedali i dali na mieszkani
          > e lub przepisali kawałek ziemi by młodzi mogli sie budować - wtedy można wziąć
          > mniejszy kredyt lub przyoszczędzić i powoli wykańczać dom.I dobrze nie żałuję i
          > m skoro tak mieli to tylko pozazdrościć ale nie każdy miał taka sytuacje.

no tak, to niech sie nie wyrzywają na innych że mózgu nie mieli. Bo mi rodzice nie dali nic na start, musiałam kupić na spółę z bankiem kiredyt. Nie wyciągałam rąk na mieszkania po 1 zł, bo były dostępne, i dziedziczyłabym, nie dostałam spadku. Nie dostałam kredytu złotówkowego bo miałam za niskie dochody podobno (miałam wyższe niż teraz o 2 tyś). Tylko frankowy i tylko we wszystkich bankach jakie wtedy dawały. I mam wykres z 40 lat że frank nigdy nie przekroczył 3 czy nieco ponad 3 zł. Podpisywałam dolkumnety że frank wzrośnie 20%. Ze to stabilna waluta. Że mozemy być spokojni. Czy więdząc ze tak bedzie jak teraz zrobiłabym to co wtedy?
          Wiadomo że nie, człowiek miał zaufanie, mieszkanie czekało, dziecko małe, wkońcu na swoim.
          To jest inaczej jak człowiek spełnia marzenia, podstawowe marzenia, bo nie była do wycieczka dookołą świata, tylko mieszkanie które ma każdy człowiek, to podstawa życia.
          • kozica111 Re: cwane niektóre 29.01.15, 09:56
            Jak sie tak zastanawiam to z moich znajomych a mam ich sporo nikt nie kupił mieszkania ot tak za gotówkę która szybko zarobił, większość kredyty albo;
            - jak juz mówiłam sprzedaż/podarowanie ziemi przez rodziców
            - rodzice wybudowali z oszczedności dom i tam sie przeniesieni a mieszkanie zostawili córce
            - koleżanka wyszła za wojskowego i mieszkanko z przydziału
            - meldunek 3 rodzin w jednym mieszkanku by dostać komunalne
            - zrzuta dwóch rodzin na mieszkanie dla młodych
            - spadek
      • rosapulchra-0 Re: cwane niektóre 29.01.15, 09:52
        a.n.a0 napisała:

> nie kupiły na kredyt w zł, nie kupiły na kredyt w chf,
        >
        > więc:
        >
        > 1. Dostały od babci/dziadka
        > 2. spadek
        > 3. Kupiły za złotówkę (my dopłacilismy do tego)
        > 4. Mądrzą sie finansami męza
        > 5. Napewno nie pracą w polsce kupiły za gotówkę, no chyba że po 10-20 latach pr
        > acy (jako pani do towarzystwa np) ewentualnie jakaś naprawdę praca typu - prezy
        > dent, urzednik na wysokim stanowisku.
        > Nie widze innej możliwości .

Innych możliwości już nie widzisz? Naprawdę masz tak silną potrzebę obrażać osoby, które się nie dały nabrać na kredyt we frankach?
        I co z tym mieszkaniem za złotówkę? Gdzie rozdawali? Kiedy? Dlaczego ja nic o tym nie wiedziałam?
        • zottarella Re: cwane niektóre 29.01.15, 10:28
          rosapulchra-0 napisała:

> I co z tym mieszkaniem za złotówkę? Gdzie rozdawali? Kiedy? Dlaczego ja nic o t
          > ym nie wiedziałam?

No właśnie? Z chęcią bym takie przygarnęła. Ba, może nawet skusiłabym się na dwa, a co!
      • ra_gra82 Re: cwane niektóre 29.01.15, 10:40
        No bo przecież wszyscy to koorwy i złodzieje, nie wiesz?
        • kozica111 Re: cwane niektóre 29.01.15, 11:00
          wyborcza.pl/1,97654,6252721,Jak_wykupic_mieszkanie_za_zlotowke_.html
      • murwa.kac Re: cwane niektóre 29.01.15, 19:22
        Więc
        6. Mając dochody rzędu 15tys zyly za 4-5 resztę odkładajac.
        Po 4 latach mieszkanie spokojnie kupisz.
    • gazeta_mi_placi Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 29.01.15, 09:36
      Wylecz w końcu swędzenie to dobre parę stówek zostanie w kieszeni, jak do ginekologa chodzisz prywatnie kilka razy w miesiącu (który i tak nie pomaga skoro dalej Cię swędzi) to już się uzbiera jakaś kwota. No i partner przestanie chodzić na panienki, same plusy.
      • a.n.a0 Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 29.01.15, 09:40
        gazeta_mi_placi napisała:

> Wylecz w końcu swędzenie to dobre parę stówek zostanie w kieszeni, jak do ginek
        > ologa chodzisz prywatnie kilka razy w miesiącu (który i tak nie pomaga skoro da
        > lej Cię swędzi) to już się uzbiera jakaś kwota. No i partner przestanie chodzić
        > na panienki, same plusy.

lecz sie na mózg
        • gazeta_mi_placi Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 29.01.15, 09:41
          Podrap się smile
      • zuleyka.z.talgaru Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 29.01.15, 09:43
        Niech mężowi kaszankę daje. W wojsku był to nauczył się jeść. tongue_out
        • a.n.a0 Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 29.01.15, 09:47

> Niech mężowi kaszankę daje. W wojsku był to nauczył się jeść. tongue_out

juz wiem jaki masz nick, ten obecny nowy i nie znasz mnie, a znam twoj stary. Jeśli nadal bedziesz w tym wątku to zobaczysz...
          • zuleyka.z.talgaru Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 29.01.15, 09:48
            LOL. Masz chyba kobieto jakąś paranoję.
            A używanie funkcji "szukaj" jest naprawdę proste.
          • kozica111 Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 29.01.15, 09:49
            Ana wyluzuj, nie warto.
          • mx3_sp Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 29.01.15, 09:49
            podaj tego nicka. Wulgarność wędrowniczków czasami jest godna zdemaskowania.
            • zuleyka.z.talgaru Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 29.01.15, 09:50
              Właśnie - podaj. Chętnie się dowiem czegoś nowego o sobie.
          • gazeta_mi_placi Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 29.01.15, 09:54
            Podasz mi?
          • tak_to_nowy_nick Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 29.01.15, 23:16
            > juz wiem jaki masz nick, ten obecny nowy i nie znasz mnie, a znam twoj stary. J
            > eśli nadal bedziesz w tym wątku to zobaczysz...

Hahaha post miesiąca! big_grin Jeden nick grozi drugiemu ujawnieniem brudów z przeszłości forumowej i wyrzuca go ze swojego wątku - klasyczna opowieść mafijna na e-matce! big_grin
            • heca7 Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 29.01.15, 23:36
              Też mnie to zaintrygowało. I chciałabym wiedzieć co ona "zobaczy" wink
              Przypomina mi to dziecięce "jesteś u pani".
              • tak_to_nowy_nick Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 30.01.15, 00:26
                > Przypomina mi to dziecięce "jesteś u pani".

A mi to:
                www.youtube.com/watch?v=y4CVxSGPWyobig_grin
    • gazeta_mi_placi Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 29.01.15, 10:04
      Pisz od firm kosmetycznych z prośbą o próbki, niektóre wysyłają, w aptekach (najlepiej sieciowych) też możesz poprosić. Jak masz Paypal mogę Ci przesłać na kino dla dziecka, sama niewiele mam, ale się podzielę.
    • tol8 Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 29.01.15, 10:54
      Nie brałam.
      Poszłam do Urzędu Miasta po darmowe mieszkanie.
      Zrobiłam to w okresie studiów, żeby nie mieć za wysokich dochodów.
    • isa_bella1 Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 29.01.15, 11:05
      Przeczytałam wiekszość wątku ( na końcu dyskusja zrobiła się niesmaczna). Autorko, ja mam mieszkanie po rodzicach( spadek) , więc wzięłam niewielki, powiedzmy kredyt we frankach za to na 35lat, więc wzrost ceny waluty mnie nie pogrążył. Pewnie gdyby nie to że rodzice zmarli musiałabym wziąć kredyt na ok. 200tys. i kupic mieszkanie , ale wierz mi oddałabym wiele aby teraz mieć większą ratę i nie mieć spadku ( tzn. żeby rodzice żyli) więc jakoś nie czuję się dobrze z tym że mam lepiej bo mam spadek. Ogólnie jednak jest tak że młodzi ludzie mają te pieniądze od rodziców, dziadków itp. i kupuja mieszkanie, bądź budują się, tych co maja od początku pod górkę i chcą byc samodzielni znam niewiele. Generalnie młodzi ludzie bardzo opierają się na swoich rodzicach, tzn. więcej znam co maja od rodziców niz tych samozielnych od początku, dlatego tu zrozumienia nie znajdziesz. Ja tak mam z wychowywaniem dziecka , ponieważ nie mam nikogo do pomocy , u mnie ludzie z otoczenia mieliby straszne problemy gdyby nie mieli wsparcia dziadków, więc nie rozumieją mojej sytuacji.
    • lafiorka2 Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 29.01.15, 13:12
      już chyba było mówione,że najbardziej wrzawę podnieśli ci z milionem kredytu we frankach.
      Mam kilkoro znajomych z kredytami we frankach i nikt nie narzeka.
      • maghdalena33 Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 29.01.15, 13:46
        Dyskusja mocno niesmaczna. Widać od razu obraz społeczeństwa polskiego a modlitwa z filmu "Dzień świra" jak najbardziej aktualna.
        Mam również kredyt we frankach. Niewielki ale mam. Kredyt wzięłam gdy frank już dosyć wysoko stał także teraz płacę niewiele więcej. Z niczego nie muszę rezygnować.
        Pomocy od rządu nie chcę żadnej i nie miałabym nic przeciwko gdyby zdecydował się pomóc frankowiczom którzy brali kredyt gdy frank stał niecałe 2 zł. Nie miałabym nic przeciwko pomocy innym kredytobiorcom. W końcu finansuję już górnictwo i ich przywileje, finansuję KRUS, Świątynię Opaczności, Rodzinę na swoim , ośmiorniczki w restauracjach i wina oraz inne fanaberie. Czemu nie miałabym finansować również ludzi którzy naprawdę tej pomocy potrzebują?
        a.n.a0 mam nadzieję, że chociaż w niewielkim stopniu doczekasz się tej pomocy. Ja żadnej nie potrzebuję.
        • zuleyka.z.talgaru Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 29.01.15, 13:49
          Naprawdę pomocy potrzebuje 22% dzieci w Polsce, które są niedożywione.

Trzeba było mysleć o tym co może być w listopadzie ubiegłego roku: www.polskieradio.pl/42/3889/Artykul/1270657,Frank-po-4-zl-czy-naprawde-nalezy-bac-sie-referendum-w-Szwajcarii . Owszem, próbowano ludzi uspokajać, ale sporo ludzi zrobiło wówczas zakupy franka i Ci okazali się najlepszymi strategami. Kredyt w walucie powinien skłaniać do większej refleksji, śledzenia tego co sie dzieje na bieżąco i odpowiednich rekacji.
        • ra_gra82 Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 29.01.15, 14:30
          A.n.a0 czeka na załamanie rynku, a co! Dlaczego ktoś ma mieć lepiej niż ona!
          Nie mam nic do frankowców, znajomym z tym kredytem kibicuję, mam nadzieję, ze wykaraskają się z trudnej sytuacji ( chociaż nikt nie biadoli). Ale wypowiedzi osób, takich jak a.n.a0 tylko podgrzewają niezbyt dobrą już atmosferę i niestety dobrego zdania o lotności umysłu niektórych frankowców nie powodują. Dziękuję za uwagę.
    • kowalka33 Re: z powodu kredytu frankowego rezygnuję - lista 29.01.15, 15:24
      Chyba ze 2 lata czytałam że czeka nas dekada drogich surowców , teraz ciągle mówią o taniej ropie i spadających cena węgla. Każdy kredyt na kilkadziesiąt lat to ryzyko i każdego może spotkać czas większych rat. Teraz płaczecie ale przez całe lata frank był tani , płaciliście dużo mniej niż kredytobiorcy złotówkowi. Frankom trzeba ponoć pomóc , ok a jeśli frank za parę lat spadnie np do poziomu 2 zł to pomoc ta zostanie zwrócona?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka