Dodaj do ulubionych

blender - proszę o poradę

10.02.15, 08:07
Dziewczyny, poszukuje blendera. Ma to być sam blender ew. Z pojemnikiem bez żadnych zbędnych gadżetów, zajmujący mało miejsca, szybko i dobrze działający. Mam wypasiony robot kuchenny ale jego składanie mycie i rozkładanie przyprawia mnie o mdłości. Polecicie coś?
Obserwuj wątek
    • martishia7 Re: blender - proszę o poradę 10.02.15, 09:41
      Ja mam taki z pojemnikiem. To jedna z pierwszych rzeczy jakie kupiłam wyprowadzając się na swoje wink Pojemnika używam całkiem często - robimy sporo smarowideł do kanapek. Czasami używam jak mi się nie chce czegoś siekać w sposób tradycyjny albo jak robię jakąś chińszczyznę i potrzebuję pasty chili. Jest w ruchu najmarniej raz w tygodniu. Jedna uwaga - nie wsadź sobie pokrywki do zmywarki. Do tego jest noga - zwracałam uwagę, żeby była metalowa i żeby ją można było wsadzać do gorącego, oczywiście. Dużo jest sprzętów do wyboru, bardziej może kieruj się wyposażeniem niż marką. Ja mam Boscha i jestem zadowolona, ale np moja mam ma Brauna chyba z 15 lat już, też można polecić spokojnie.
      • chocolate_cake Re: blender - proszę o poradę 10.02.15, 09:49
        Bosch. Najprostszy, bez pojemnika. Bardzo polecam 😊. Bez rozkręcania robota, raz dwa myję tylko końcówkę.
      • thaures Re: blender - proszę o poradę 10.02.15, 09:54
        Hej! Przez wiele lat mialam taki blender z austriackiego Lidla- był świetny. W grudniu odmówił mi posłuszeństwa i kupiłam blender polskiej firmy- mozna zmieniać prędkość, ale nie umywa się do starego. A teraz Lidl ma, albo będzie miał znowu ten sprzęt
        • puellae_2007 Re: blender - proszę o poradę 10.02.15, 10:53
          A możecie polecić jakiś konkretny model? Mnie właśnie o to chodzi, zrobić raz dwa pasty na kanapkę, przetrzeć gorące warzywa czy zupę oraz zrobić mus np. Z kiwi. Nie chce się nam wyciągać tego robota który zajmuje z akcesoriami cała szufladę wiec sporo rzeczy robie ręcznie mimo iż mam do tego sprzętsad niedługo będzie jednak w domu niemowlę i zapewne będę chciała ułatwić sobie życie.
          • nauta_ Re: blender - proszę o poradę 10.02.15, 11:08
            Ja jakieś 2 tygodnie temu kupiłam taki
            Zakochałam się od razu. Jestem zachwycona rozdrabniaczem (pojemnikiem), w komplecie jest ten końcówka do pure, ale nie korzystałam.
            Miałam do tej pory najprostszy tylko z tą nogą tnącą i prawie go nie używałam. Rozdrabniacza używam codziennie.
            • notting_hill Re: blender - proszę o poradę 10.02.15, 11:38
              Kocham końcówkę do puree... smile. Do ziemniaków, groszku zielonego, patatów, brukwi. Nigdy puree nie wyszło takie super jak tą końcówką.
              A też byłam sceptyczna jak dostałam w komplecie ze wszystkim innym.
              • nauta_ Re: blender - proszę o poradę 10.02.15, 11:42
                Może się nad nią pochylę wobec tegowink
          • martishia7 Re: blender - proszę o poradę 10.02.15, 11:40
            Mam model podobny do Bosch ErgoMixx MSM66150 Boscha, tylko jakąś starszą edycję. Mogę polecić. Nie mogę wkleić linka, bo mi wykrywa spam.
            • nauta_ Re: blender - proszę o poradę 10.02.15, 11:43
              Nie starszy, po prostu ten Twój jest bez końcówki do pure.
              • martishia7 Re: blender - proszę o poradę 10.02.15, 11:59
                Tak, mój jest bez końcówki, ale też troszkę inny niż ten co wkleiłam - odrobinę się design zmienił. Dokładnie takiego jak mój już widać nie ma, bo i kupowałam w 2010.
    • loola_kr Re: blender - proszę o poradę 10.02.15, 11:26
      Ja mam Brauna, takiego
      Ma różne przystawki, ja często z nich korzystam. Ale sa tez podstawowe wersje bez niczego.
    • nauta_ Re: blender - proszę o poradę 10.02.15, 11:36
      martishia7 daj proszę przepisy na smarowidła do kanapek.
      • martishia7 Re: blender - proszę o poradę 10.02.15, 11:56
        Ostatnio na przykład próbowałam nowość z polecenia, pastę z pestek dyni i słonecznika, do używania zamiast masła. Pestki dyni i słonecznika moczysz na noc w wodzie i takie nawilgnięte potem blendujesz na gładko, można dodać trochę oliwy żeby było bardziej gładkie.
        Z suszonych pomidorów zawsze jest hicior - czosneczek, świeża bazylia, ser parmezanopodobny, podprażone ziarna słonecznika/pinii/dyni*, suszone pomidory, oliwa, sok z cytryny, sól pieprz do smaku. Używam często po prostu oliwy z pomidorów. Niektóre pomidory są w zalewie, która jest fabrycznie zakwaszona - wtedy nie daję już soku z cytryny. Ziarna według upodobań, ostatnio z braku laku zrobiłam z orzechami włoskimi i bardzo smakowało mnie i gościom- orzechy mają wyrazisty smak, więc co kto lubi. A no i podobna jest z pieczonej papryki i nasion (tylko bez bazylii i sera), za to z kminem i ostrą papryczką. Ale to trzeba mieć melodię na pieczenie papryki albo upiec przy okazji robienia obiadu.
        Hummus robię według przepisu z jadłonomii, nie ma co kopiować, jest najlepszy.
        Lubię z fety i awokado - ma fantastyczny kolor kosmicznego gluta smile Albo z twarogu i zielonych oliwek. Dla gładkości daję bielucha albo jogurt naturalny.
        Jajeczną robię, ale to żadna filozofia- jaja, cebula i majonez z jogurtem, sól, pieprz. Z dodatkiem zielnych oliwek też jest fajna. Jakoś więcej grzechów nie pamiętam, ostatnio głównie te.
        • nauta_ Re: blender - proszę o poradę 10.02.15, 14:53
          Dziękujęsmile ostatnio mam halo na ten rozdrabniacz. Dziś wrzuciłam do niego mozarellę. Też dał radę.
    • mary_lu Re: blender - proszę o poradę 10.02.15, 11:45
      Mam wypasiony robot, którego też nie lubię rozkładać na co dzień, a do tego mocny blender, z którego korzystanie to mig i sama przyjemność i żałuję, że nie ma więcej końcówek.

Mam boscha, z dużą mocą, stalową długą 'nogą' (miksowanie wrzących potraw na kuchence) i trzepaczką do szybkiego ubicia piany czy zamieszania ciasta. Podobno browny mają jeszcze tareczki, teraz brałabym Browna.
    • volta2 Re: blender - proszę o poradę 10.02.15, 12:21
      używałam kenwooda ale źle się mył w zmywarce, wyciekało z niego coś jakby smar?

teraz mam philipsa, 600 watt, tylko jedna końcówka i jeden pojemnik - używany jest do wszystkiego po parę razy w tygodniu i nie umywa się do wygody użytkowania z wielkim kombi kuchennym.
      • notting_hill Re: blender - proszę o poradę 10.02.15, 12:26
        Odkryłam przy drugim blenderze (gdy pierwszy zakończył żywot), że końcówek ani tego wieczka zamykającego pojemnik nie myje się w zmywarce... Zresztą to jest napisane w instrukcji. Bo dostaje się tam woda i wypływa w najmniej oczkiwanych momentach. Poza tym noże się tępią od zmywarki, to druga sprawa. Więc jeśli zależy nam na jakiś ostrzach (dotyczy to też noży, które nie nadają się do ostrzenia) nie należy ich wsadzać do zmywarki, niestety. Co z bólem skonstatowałam, bo ja bym najchętniej do zmywarki wsadziła wszystko co się da odkręcić i tam włożyć smile.
      • martishia7 Re: blender - proszę o poradę 10.02.15, 12:26
        > używałam kenwooda ale źle się mył w zmywarce, wyciekało z niego coś jakby smar?

Mówisz o pokrywce? Nie wiem jak Twój, ale na moim było napisane, żeby pokrywki nie myć w zmywarce.
        • puellae_2007 Re: blender - proszę o poradę 10.02.15, 12:53
          O jakiej pokrywce piszecie?
          • notting_hill Re: blender - proszę o poradę 10.02.15, 12:59
            O tej którą zamyka się blender i w której osadza się "jednostkę napędową" smile
        • volta2 Re: blender - proszę o poradę 10.02.15, 13:21
          nie piszę o pokrywce, tylko o tej "nodze" z ostrzem. jak ją dokręcałam i coś tam miksowałam, to leciało z niego na brunatno z miejsca łączenia nogi z silnikiem po jakimś roku użytkowania.

jak kupowałam następny to nie chciałam kena, mam phila i z niego nic nie cieknie, mimo że też wkładam nogę do zmywarki. pokrywki chyba ten mój nie ma.
          • martishia7 Re: blender - proszę o poradę 10.02.15, 15:19
            Takich przebojów nie miałam, chociaż też myje nogę w zmywarce.
    • rafalzalu Re: blender - proszę o poradę 10.02.15, 13:12
      Myślę, że cokolwiek Braun lub Bosch da radę do domowego użytku. Mama i teściowa mają Braun i są zadowolone. Ja kupiłem najtańszy możliwy marki Tesco 8 lat temu jak się jeszcze dorabialiśmy na obczyźnie i tak "czekam" już kilka lat aż się zepsuje żeby wymienić wink

A przy dużym robocie to trik jest taki żeby go mieć na blacie w kuchni cały czas (o ile jest miejsce albo, jak w moim przypadku, nawet jak nie ma) bo inaczej faktycznie więcej roboty z rozkładaniem tego wszystkiego niż to warte.
      • puellae_2007 Re: blender - proszę o poradę 10.02.15, 13:20
        No i w tym całe sedno! Niestety miejsca na blacie nie mam zbyt wiele ze względu na ustawnosc kuchni wobec czego składanie doprowadza mnie do szału. Mam nadzieję że uda się coś godnego uwagi wybrać smile
      • volta2 Re: blender - proszę o poradę 10.02.15, 13:24
        to nie chodzi o miejsce na blacie, tylko że żeby używać efektywnie to wszystkie części muszą być pod ręką, i trzeba to potem demontować, myć, od diabła potrzeba na to miejsca w zmywarce. no i piękna w tym nie ma, trochę straszy...
        • rafalzalu Re: blender - proszę o poradę 10.02.15, 13:28
          No trochę racja, ale coś za coś. Mi tam włącznanie zmywarki nawet parę razy dziennie nie przeszkadza bo przecież myje sama i nie muszę nad nią stać i pilnować. A robot mamy Boscha i jest fajny 'system' do składowania tego całego badziewia więc nawet nie zajmuje dużo miejsca w szafce nad blatem
    • cauliflowerpl Re: blender - proszę o poradę 10.02.15, 17:07
      Nie sądziłam, że kiedykolwiek polecę coś Zeptera, bom przeciwna tym wszystkim prezentacjom itd...
      Ale mamy od teściowej blender Miksy i to jest niezniszczalny czołg.
      Żebym tylko w złą godzinę nie powiedziała.

Acha, myje się normalnie, paluchami, schodzi wszystko bez problemu.
      • cauliflowerpl Re: blender - proszę o poradę 10.02.15, 17:09
        Sorry, nazwa to mixsy.
        www.zepter.pl/MainMenu/Products/HomeArt/MasterpieceCookware/Mixsy.aspx
        • cauliflowerpl Re: blender - proszę o poradę 10.02.15, 17:11
          Dobra, zobaczyłam cenę na Allegro.
          Nic nie mówiłam.
          Absurd jakiś.
      • mary_lu Re: blender - proszę o poradę 10.02.15, 17:29
        Eeeee, moja mama ma miksy, chociaż mam dystans do tych rzeczy z prezentacji, to nie wieszam na nich psów, rainbowa czy scoobę polecam... Ale miksy, choć rzeczywiście działa juź dobre kilkanaście lat, to wysiada mocą i poręcznością przy każdym dzisiejszym blenderze boscha itp. Niedawno mama zastąpiła to urządzenie jakimś niedrogim philipsem. Dwadzieścia lat temu to był hit, teraz nie ma o czym gadać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka