Dodaj do ulubionych

3300 łącznej emerytury

25.02.15, 00:31
czy dwójka emerytów z cukrzycą i chorobami kardiologicznymi da radę się utrzymac? Chodzi mi tylko o jedzenie, leki, odzież, paliwo i ubezpieczenie do auta, opłaty za wodę i energię.
Utrzymanie domu biorę na siebie, tj. ogrzewanie, podatki, utrzymanie ogrodu.
Obserwuj wątek
    • pani.jezowa Re: 3300 łącznej emerytury 25.02.15, 00:34
      Wiele zależy od tego jakie leki mają przepisywane, czy refundowane czy nie, sama biorę leki kardiologiczne i potrafią kosztować fortunę.
      No i czy państwowa służba zdrowia wystarczy czy jednak nie.
      • misiekzdzisiek2 Re: 3300 łącznej emerytury 25.02.15, 00:36
        Leki i refundoewane i nie. Tak, pół na pól. Posiłkują się wizytami prywatnymi.
        Teraz na leki i lakarzy idzie im 500-600 miesiecznie.
        • pani.jezowa Re: 3300 łącznej emerytury 25.02.15, 00:42
          Musisz policzyć konkretnie, jeśli masz wiedzę.
          600 na zdrowie, 1000 na jedzenie, ile na paliwo i utrzymanie samochodu?
          Jeśli to nie ogromny dom to woda i energia nie są drogie, najdroższe na ogół ogrzewanie, ale odpada, skoro Ty płacisz.
          Do tego jakieś ubranie czasem, środki czystości, kosmetyki, gazeta...
          Co z internetem, telefonami?
          • misiekzdzisiek2 Re: 3300 łącznej emerytury 25.02.15, 00:44
            Ale chyba zużycie wody i energii nie jest zależne od wielkości domu? Chyba, ze się mylę.
            Telefony mają komórkowe, internet z kabla, stacjonarny telefon. Wszystko około 200 zł miesięcznie teraz kosztuje. Plus kablówka - chyba z 60 zł.
            Ostatnio za ubezpieczenie auta dali 1200 z.
            • pani.jezowa Re: 3300 łącznej emerytury 25.02.15, 00:48
              Wody nie, ale energii na pewno.
              • misiekzdzisiek2 Re: 3300 łącznej emerytury 25.02.15, 00:50
                Dlatego, ze się pali światło w większej ilości pomieszczen?
                Ale to chyba są róznice rzedu 100 zł, czyż nie?
                • pani.jezowa Re: 3300 łącznej emerytury 25.02.15, 01:08
                  Tak, mniej więcej o to mi chodziło.
                  Mi się wydaje, że musisz to spisać.
                  Bo już z tego co nie zostało wymienione w pierwszym poście wychodzą jakieś kwoty. Za te telefony, internet.

I kwestia taka jak oni żyją, co robią?
                  Bo znam emerytów co podróżują po świecie albo chodzą często do kina lub teatru, mają jakieś hobby wymagające pieniędzy. To też jest ważne.
                • esprit.ola Re: 3300 łącznej emerytury 25.02.15, 01:12
                  ja tam nie wiem, ale jednej forumki mamie 600 wystarcza, jeszcze z tego ma zapewniona opieke dobowa
              • misterni Wody również idzie więcej - uruchomcie wyobraźnie 25.02.15, 01:34
                Więcej sprzątania, prania, więcej wody w grzejnikach.
                Prąd to nie tylko kwestia ilości pomieszczeń do oświetlenia, ale też np pompy do pieca.

pani.jezowa napisał(a):

Wody nie, ale energii na pewno.
                • pani.jezowa Re: Wody również idzie więcej - uruchomcie wyobra 25.02.15, 01:38
                  Racja.
                  • ada16 Re: Wody również idzie więcej - uruchomcie wyobra 25.02.15, 01:52
                    Wydaje mi się ze wystarczy na luzie , o ile nie ma to pokryć jakichś ekstra potrzeb typu wyciecjki egzotyczne.
                    Policzmy :
                    600 leki
                    800 jedzenie
                    600 auto(śr rocznie)
                    500 opłaty.
                    coś na ciuchy , atrakcje.
                • siebiatynska_m Re: Wody również idzie więcej - uruchomcie wyobra 25.02.15, 08:48
                  no nie wiem, nie wiem...ematki to kobiety "zamożne", sądzę, że ich zdaniem to kiepskie życie za 3300....Hehehee
    • najkana Re: 3300 łącznej emerytury 25.02.15, 09:02
      Zależy w jakim standardzie. Na ogół do emerytury dochodzą jeszcze zasiłki pielęgnacyjne jesli np wiek zaawansowany. Znajomi emeryci utrzymują się za niższe kwoty i nie narzekają.
    • cruzbos Re: 3300 łącznej emerytury 25.02.15, 09:23
      Moi rodzice mają tyle i utrzymują się zupełnie sami. Mają mieszkanie 3-pokoje w bloku z wielkiej płyty, samochodu nie mają, ale co miesiąc kupują bilety miesięczne na całe miasto. Na jedzeniu nie oszczędzają raczej, na lekarstwa wydają bardzo mało, za to ubrania i buty kupują droższe niż ja, wychodzą do kina i kawiarni, kupują gazety, co roku wyjeżdżają na wakacje (w Polsce). Wiem, ze co miesiąc coś odkładają na konto oszczędnościowe.
    • mamaemmy Re: 3300 łącznej emerytury 25.02.15, 19:29
      Jasne,że tak.
      Może 2 młodych miałaby problem,ale starsi ludzie są tacy,że potrafią za grosze się utrzymać,do tego jeszcze dołożyć wnukom i oszczędzić wink
      Moja babcia zawsze twierdziła,że mam po niej m.in ceche gospodarność smile
    • k1k2 Re: 3300 łącznej emerytury 25.02.15, 19:35
      A ja sie zaloze ze cukrzyca typu 2 i choroby kardiologiczne przynajmniej czesciowo zawinione dieta i trybem zycia. Pisze bo tak widze podobne zjawisko rowniez w mojej rodzinie i wsrod znajomych rodzicow. No niestety te 6 stow to wydaja - tak, tak - z wlasnej winy.

O ile jestem ZA godna emerytura oraz za tym zeby ludzie po przepracowaniu calego zycia mogli bez spinki nie tylko utrzymac ogrod i wyjsc do kina, ale i pojezdziec po swiecie - o tyle utyskiwania na wydatki zwiazane z chorobami na ktore sie samemu zapracowalo mnie wkurzaja.
      • mamaemmy Re: 3300 łącznej emerytury 25.02.15, 19:36
        inna świadomość wtedy była,wez to pod uwagę...
        • k1k2 Re: 3300 łącznej emerytury 25.02.15, 19:50
          Owszem.
          Ale oni NADAL tak zyja (nie mowie o osobach w tym watku, lecz o moich rodzicach i znajomych) uncertain
          I narzekaja uncertain
    • figrut Re: 3300 łącznej emerytury 25.02.15, 19:55
      Mam taką zaprzyjaźnioną 63 latkę co prawda nie z cukrzycą, ale po zawale i operacji woreczka żółciowego, z dochodami 680 zł. miesięcznie. Z tego musi kupić opał na zimę, opłacić podatek za własny mały domek, opłacić rachunki i przeżyć. Na dodatek mieszka w takiej wiosce, gdzie jest tylko jeden sklep wielobranżowy, a ceny w nim są dużo wyższe niż w marketach. Babcia daje radę, więc dwójka emerytów też spokojnie da radę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka