Dodaj do ulubionych

Ebook jak to dziala za granica?

12.03.15, 18:08
Nie mam zadnego ebooka, wiec zupelnie sie nie rozeznaje w temacie. Wiec jak to dziala za granica? Ksiazka papierowa w Polsce kosztuje 20 zl, za granica $20. Wiadomo troche drogo. Czy jesli kupie ebooka za granica to bede miala dostep do polskich ksiazek normalnie dostepnych w ksiegarniach. Czy musze kupic czytnik w Polsce i zabrac go za granice? I czy to sie wogole oplaca?
Obserwuj wątek
    • minimikro Re: Ebook jak to dziala za granica? 12.03.15, 18:50
      Ja mam czytnik kupiony w Polsce. Mieszkam teraz za granicą - zdarza mi się kupować ebooki po polsku w polskich księgarniach internetowych. Takiego ebooka zgrywam sobie na dysk komputera, a później na czytnik.
    • cauliflowerpl Re: Ebook jak to dziala za granica? 12.03.15, 18:57
      Oczywiście, że tak.
      Kupno ebooka to:
      - złożenie zamówienia w księgarni internetowej
      - uiszczenie zapłaty
      - pobranie ebooka z internetu - na komputer, tablet albo czytnik

Możesz więc kupować książki gdzie Ci się tylko podoba.
      • cauliflowerpl Re: Ebook jak to dziala za granica? 12.03.15, 18:59
        Acha, co do opłacalności:
        - porównywałam niedawno ceny tych samych albo bardzo zbliżonych czytników w Polsce i w Hiszpanii. W Polsce były... droższe.
        - sprzęty elektroniczne najczęściej kupuję w miejscu zamieszkania, żeby w razie problemów reklamacja poszła sprawnie
        • asmarabis Re: Ebook jak to dziala za granica? 12.03.15, 21:16
          W Polsce wszystko jest drozsze wiec wcale mnie to nie dziwi....
      • laurels Re: Ebook jak to dziala za granica? 12.03.15, 19:15
        Czyli sam czytnik nie ma nic wspolnego z jakimis ograniczeniami w kupowaniu ksiazek? Czyli np. kupuje kindle, to tez ebook tak? Zamawiam ksiazki na polskich stronach internetowych i sciagam.
        Podacie prosze jakies linki do sprawdzonych ksiegarni internetowych. Czy np. Empik, Merlin itp.?
        • pani.jezowa Re: Ebook jak to dziala za granica? 12.03.15, 19:19
          Mylisz czytnik z e-book-iem.
          Czytnik to urządzenie, może być kindle na przykład.
          A e-book to książka w formie pliku komputerowego.
          • laurels Re: Ebook jak to dziala za granica? 12.03.15, 19:21
            No tak, rozumiem zle mi sie napisalo smile
        • cauliflowerpl Re: Ebook jak to dziala za granica? 12.03.15, 19:38
          Kindle akurat zdaje się ma ograniczenie do zakupów do Amazona, ale lepiej niech to ktoś potwierdzi.
          • milka_milka Re: Ebook jak to dziala za granica? 12.03.15, 19:41
            Nie ma. Mam już drugiego kindla i kupuję, gdzie popadnie.
          • minimikro Re: Ebook jak to dziala za granica? 12.03.15, 21:30
            Nie ma. Tylko kupując poza Amazonem trzeba zwracać uwagę na format - musi być mobi.
            • berdebul Re: Ebook jak to dziala za granica? 12.03.15, 23:06
              Wcale nie musi. Wystarczy użyć programu i format bezboleśnie zmienić. wink
          • sanciasancia Re: Ebook jak to dziala za granica? 14.03.15, 14:40
            Tak. I książkę kupioną na amazonie, przeczytasz raczej na kindle'u albo na amazonowej aplikacji. Na nooku się nie da.
            • huexido Re: Ebook jak to dziala za granica? 15.03.15, 10:52
              Zależy jakiego nooka masz. Ja mam nook simple touch i zrootowałam go zgodnie z instrukcją z internetu, teraz jest wszystkoczytający.
        • asia_i_p Re: Ebook jak to dziala za granica? 12.03.15, 23:35
          O tyle ogranicza, że zazwyczaj czytnik czyta jeden format e-booków (mobi albo epub) oraz pdf. Ale sobie ściągasz darmowy program Calibre i możesz przerabiać na format pasujący do twojego czytnika.
          Natomiast nie ma żadnych ograniczeń tego typu, jak przy płytach DVD, że tych kupionych w jednym kraju nie odtworzysz w drugim. Owszem, niektóre strony z darmowymi e-bookami proszą, żeby sprawdzić, czy w twoim kraju te książki też są w public domain, ale to wszystko.
    • joa66 Słowniki 12.03.15, 19:04
      Czy to prawda, że pod ebooki są "podczepione" słowniki i wystarczy kliknąć na nieznane słowo w tekście i ukazuje się jego tłumaczenie ? Jeżeli tak to na jaki język i czy dotyczy to też języków fleksyjnych (tzn jak np czasownik wystąpi w 1 os l.mn. czasu przeszłego to słownik i tak go odczyta)
      • minimikro Re: Słowniki 12.03.15, 19:11
        Kiedy czytam książki po angielsku, mam możliwość sprawdzenia znaczenia danego słowa w słowniku "angielsko-angielskim". Nie wiem, jak to wygląda w przypadku innych języków.
        Aha, słownik jest raczej wgrany na czytnik niż "wczepiony w ebook".
      • najma78 Re: Słowniki 12.03.15, 19:12
        joa66 napisała:

> Czy to prawda, że pod ebooki są "podczepione" słowniki i wystarczy kliknąć na n
        > ieznane słowo w tekście i ukazuje się jego tłumaczenie ? Jeżeli tak to na jaki
        > język i czy dotyczy to też języków fleksyjnych (tzn jak np czasownik wystąpi w
        > 1 os l.mn. czasu przeszłego to słownik i tak go odczyta)

Ja korzystam z kindle i jest slownik, wystarczy zaznaczyc slowo i pojawia sie jego znaczenie plus cala reszta plus przyklady uzycia tego slowa itp.
        • joa66 Re: Słowniki 12.03.15, 19:20
          no to mam kolejne pytania do mimikro i najmy:

-jeżeli kliknę jakieś słowo to znaczenie otwiera się w innym okienku, krótko mówiąc czy jest to szybki, nierozpraszający proces

-czy wiecie czy można dokupić słownik do ebooka , np francusko-angielski

-czy taki słownik odczyta każdą formę słowa czy np tylko bezokolicznik

Dzięki
          • najma78 Re: Słowniki 12.03.15, 19:31
            joa66 napisała:

> no to mam kolejne pytania do mimikro i najmy:
            >
            > -jeżeli kliknę jakieś słowo to znaczenie otwiera się w innym okienku, krótko mó
            > wiąc czy jest to szybki, nierozpraszający proces

Szybki, pojawia sie w okienku na stronie ktora czytasz a po kliknieciu jeszcze raz pojawia sie wieksze okno,

> -czy wiecie czy można dokupić słownik do ebooka , np francusko-angielski

Mozliwe, osobiscie nie korzystalam

> -czy taki słownik odczyta każdą formę słowa czy np tylko bezokolicznik

Zwykly slwonik odczyta kazda forme
            > Dzięki
            • najma78 Re: Słowniki 12.03.15, 19:37
              Dopytalam corke i sprawdzilam. Ona czyta bardzo proste ksiazki po hiszpansku, ale slownik ma angielski jako docelowy. Hiszpanskie slowa sa wiec tlumaczone na angielski. Na kindle mozna ustawic slownik (jest oprocz angielskiego niemiecki, francuski, hiszpanski, portugalski).
              • joa66 Re: Słowniki 12.03.15, 19:44
                Dzięki. Zaczynam się przekonywac do ebooka.
              • milka_milka Re: Słowniki 12.03.15, 19:45
                Ja czytam po niemiecku i wyskakuje mi objaśnienie po niemiecku, nie tłumaczenie.
          • ichi51e Re: Słowniki 12.03.15, 21:22
            W nowym kindlu jest tak ze mozna ustawic zeby trudniejsze slowa byly podpisane synoninem dodatkowo
      • milka_milka Re: Słowniki 12.03.15, 19:43
        W kindlu masz możliwość zainstalowania wielu słowników, ale "jednojęzycznych", czyli objaśniających słowo w danym języku. Polskiego nie ma.
        • joa66 Re: Słowniki 12.03.15, 19:46
          ale (patrz wpis najmy) jej córka ma tłumaczenie z hiszpanskiego na angielski, czyli nie tylko jednojęzyczne. Oczywiście domyślam się, że nie ma słownika wietnamsko-pikardyjskiego, ale podstawowe języki chyba są?
        • laurels Re: Słowniki 12.03.15, 20:29
          A czy jest jakis czytnik, ktory ma jezyk polski? Np. Polski-angielski. Czytnik chce kupic dla corki, ktora zaczyna sobie dobrze radzic z czytaniem po polsku. Ostatnio spodobala jet sie seria
          allegro.pl/tajemnica-seria-ksiazek-biuro-lassego-i-mai-i5151794685.html
          I teraz co lepiej kupowac w Polsce papierowe ksiazki I wysylac czy kupic czytnik?. Czy kazda ksiazka ma teraz wydanie na ebooka?
          • joa66 Re: Słowniki 12.03.15, 20:56
            Z tego co czytam, czytniki ebooków mogą byc super dla osób uczących się jezyka. Do tej pory nie mogłam się do nich przekonac , ponieważ oferta czytelnicza trochę się rozmijała z tym co kupuję w wersji papierowej. Ale możliwośc szybkiego sprawdzania słowa w słowniku zmobilizuje mnie do czytania po francusku (co teraz robię jednak sporadycznie)
          • burina Re: Słowniki 14.03.15, 23:22
            Poszperałam 30 sekund w google i taki słownik znalazłam. W następnych parę minut zainstalowałam na kindlu (bo trzeba było przynieść z innego pomieszczeniawink), z ciekawości, żeby zobaczyć jak działa.

Jakbyś potrzebowała pomocy, to chętnie służę. Ale najlepeij zawsze zapytać najpierw google. Ja nie miałam nigdy takiego problemu z kindle, który nie byłby już wcześniej przewałkowany na specjalistycznych forach, pokazany na filmiku na youtube...
        • burina Re: Słowniki 13.03.15, 00:11
          Milko, kiedy ostatnio miałaś do czynienia z kindlem???

Ja czytam w kilku językach i mam w moim kindlu zainstalowane słowniki we wszystkie możliwe strony. Część słowników to oficjalne amazonowe, a inne to po prostu wyszperane w necie open source'y.
          • milka_milka Re: Słowniki 13.03.15, 06:35
            Mam na bieżąco. Może po prostu nie interesowałam się innymi słownikami, bo jak czytam po polsku, to mi nie potrzebne, a po niemiecku wystarcza mi same objaśnienia niemieckie.
            • burina Re: Słowniki 14.03.15, 14:01
              No bo dosyć kategorycznie brzmiała Twoja wczesniejsza wypowiedź. Może nawet zbyt kategorycznie jak na kogoś, kto chce doradzić, ale de facto sam nie korzysta ze słowników.
        • sueellen Re: Słowniki 15.03.15, 09:19
          Mam w Kindlu slownik angielsko - angielski i angielsko - polski. Ten drugi sama sobie wgrałam. Tłumaczenie wyświetla się w osobnym małym oknie najpeirwa angielsko -angielskie, niżej angielsko - polskie. Jest to na tyle fajne, że gdy jeden slownik ma braki, jest szansa, że drugi będzie miał tłumaczenie.
        • huexido Re: Słowniki 15.03.15, 10:57
          Z tego co wiem jest od jakiegoś czasu słownik nieoficjalny angielsko- polski na kindla. Kopalnia wiedzy to forum eksiazki.org
      • byss Re: Słowniki 15.03.15, 00:57
        W kindlu (czytnik albo aplikacja na ipadzie) są słowniki, np. angielsko-angielski, niemiecko-angielski. Darmowego polskiego słownika nie ma, ale można dokupić w amazonie. Sama decydujesz, który słownik jest główny tj. po podświetleniu słowa w ebooku pojawi się definicja z tego słownika jako pierwsza.
    • wtop.ek Re: Ebook jak to dziala za granica? 12.03.15, 19:15
      Bez problemu kupisz ebooka w polskiej księgarni, ściągniesz go na komputer a potem wgrasz na czytnik.

Możesz wejść np. na ch...ka albo kilka podobnych portali i stamtąd ściągnąć dowolnego ebooka, nowości ukazują się kilka-kilkanaście dni po oficjalnych premiarach wink
      • schat-be Re: Ebook jak to dziala za granica? 13.03.15, 09:39
        Bardzo cieszy mnie to, że w tym wątku pojawił się tylko jeden post sugerujący, że nie ma nic moralnie nagannego w ściąganiu płatnych książek z serwisów jak rzeczony gryzoń...

Korzystam z wielu polskich księgarni - jest wiele ciekawych promocji, książki legalnie można kupić już za kilka PLNów. Dawniej korzystałam z wysyłki bezpośrednio na kindle: po kupieniu książki, ta z automatu trafia na czytnik przez wifi. Od jakiegoś czasu wrzucam książki po kablu przez Calibre, bo Calibre "w locie" dodaje numery stron - coś, co w polskich książkach nie występuje. Czytam też blog Świat Czytników, żeby być na bieżąco.
        • wtop.ek Re: Ebook jak to dziala za granica? 13.03.15, 09:46
          bardzo duży wybów ebookoów jest też na p....b.pl i dark...ne.pl

pozdrowienia dla pracowników zaiks big_grin
          • schat-be Re: Ebook jak to dziala za granica? 13.03.15, 09:57
            Nie pozostaje nic innego, jak pogratulować dobrego samopoczucia... Na szczęście coraz więcej ludzi ma opory przed ściąganiem z takich serwisów, jeśli można kupić legalną wersję.
    • sueellen Re: Ebook jak to dziala za granica? 12.03.15, 22:09
      Czytnik kupiony był w UK, polskie ksiażki sciągam z polskich sklepów.
      Najlepsze ofery wyszukuję na upolujebooka smile
    • turzyca Re: Ebook jak to dziala za granica? 12.03.15, 23:54
      Zasadniczo jest tak jak ematki pisza. Ale zdarza sie, ze jakas ksiazka ma licencje krajowa i nie da sie jej kupic spoza granic danego kraju. Da sie obejsc, ale jak ksiazka potrzebna na juz i teraz, to czlowiek zgrzyta zebami.
      • byss Re: Ebook jak to dziala za granica? 15.03.15, 01:01
        To nie jest duży problem, Z reguły wystarczy wysłać ebooka na dropboxa, a z dropboxa bezpośrednio na czytnik, ipad, czy komputer. Na pewno nie trzeba czekać ze ściągnięciem książki do następnej wizyty w PL.
    • sanciasancia Re: Ebook jak to dziala za granica? 14.03.15, 14:37
      Będzie działać bez problemu, nawet jak czytnik kupisz za granicą. Acz jedna z księgarń internetowych nie pozwala na zakup książek z komputera o zagranicznym IP.
      Gdybym nie miała czytnika (kupionego za granicą), to bym kompletnie straciła kontakt z językiem i literaturą.
      • laurels Re: Ebook jak to dziala za granica? 19.03.15, 18:39
        Ok, dziekuje wszystkim za odpowiedzi. Bede sie przymierzac do zakupu kindla, bo bardzo mnie zachecilo co piszecie. Słownik, ktory by mnie interesował to polsko- angielski, ale pewnie taki tez mozna znalezc. W razie klopotow wroce do tego watku po pomoc, dzieki smile
    • magdallenac Re: Ebook jak to dziala za granica? 26.04.19, 14:38
      Mam kindla, kupionego w Stanach na amazonie, kupuję książki na Amazonie, polskie i po polsku na publio, woblink, virtualo, empik. Mieszkam w Stanach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka